God påske og ut på tur aldri sur

Det har vært noen travle uker i det siste med jobb og familie og forberedelser til turer ut i naturen. Jeg beklager mitt fravær i kommentarfeltet og mangelen på nye bloggposter, men nå har jeg noen rolige dager.

Godt å kjenne at påsken endelig er her og roen kan sende seg. I forbindelse med Palmehelgen var jeg fem dager i Lofoten med flittige Inger-Lise. Det var en utrolig opplevelse som vi har forberedt en god stund. Vi tråkket daglig opp til toppen av fjelltoppene med skifeller på i et fantastisk vær, nøt den spektakulære utsikten over fjell og fjord - og raste ned igjen. Litt av en opplevelse som vanskelig kan beskrive. Vi var godt forberedt ift å ha med oss riktig mat oppover. I sekken hadde vi mengder med spekemat, hjerte, ost, smør, bløtlagte tørkede og krydrede nøtter, gojibær og drikke (vann tilsatt havsalt og sitron) som gjorde at energien holdt hele veien opp til toppen og ned igjen. Leverpiller og mengder med gelatin før og etter sørget for at kroppen raskt hentet seg inn igjen og var klar for ny tur morgenen derpå. Jeg har forøvrig økt mengden gelatin i det siste og spiser nå 1 spiseskje før hvert hovedmåltid hver dag. Vi har fått blod-på-tann og er i gang med å planlegge nye turer. 

Akkurat nå nyter jeg bypåsken fullt ut. I går gikk jeg over tre mil fra Ringkollen til Oslo - også da i et fantastisk vær (blå-swix-føre) med sola i ansiktet hele veien. Jeg har filosofert litt over akkurat det i det siste; for ett år siden kunne jeg neppe hverken ha besteget fjelltopper eller gått tre mil gjennom marka uten problemer. Den gangen måtte jeg sitte på sykkel for å gå en liten tur sammen med min søster i marka. Og jeg kunne ikke gå for langt uten å ta pauser - og ikke minst ha mat i lomma for å holde blodsukker og energi på plass. En annen ting som jeg har nevnt for dere før: Solkrem er overflødig når man spiser så store mengder mettet fett og får i seg mat med mye næring. I Lofoten brukte veldig mange solkrem med faktor 50, mens Inger-Lise og jeg brukte ingenting. Ingen av oss ble solbrente og vi fikk fin farge. Selv om det kanskje ikke ser sånn ut på bildene så har jeg også helt bevisst unngått å bruke solbriller for lenge av gangen - sånn at øynene mine også får i seg litt av det gode fra sola. 

Den beste måten å beskrive opplevelsene på - turopplevelsene men ikke minst opplevelsen av å mestre og kjenne at kroppen fungerer og grenser kan flyttes er: "Ren Lykke".  

 
12 kommentarer

Bente

29.03.2013 kl.19:13

Takk for inspirerende innlegg! Gleder meg til å følge den flotte og viktige bloggen din videre.

Bente

Hanne

30.03.2013 kl.09:44

Toppturene med Ingerlise og alt høres fantastisk ut! Jeg går jo med solbriller inne også, men gleder meg til å slutte med dét. Men ikke solbriller på fjelltoppen engang!? Hjælp og au :) men gleder meg til den dag kommer at jeg skal prøve. Kan du si litt om hva det skarpe sollyset gjør av godt for øynene? Hva med snøblindhet som vi ofte hører om, skyldes det også næringsmangel?

Hanne

30.03.2013 kl.09:46

(Eller: "gjør av godt for øynene og hele systemet", blir det vel. :)

ET LIV I BALANSE.

30.03.2013 kl.14:05

Bente: Takk

Hanne: Jeg har skrevet et artikkel om dette temaet tidligere og hvis du leser kommentarfeltet så får du svar på spørsmålet ditt.

http://senseoflife.blogg.no/1345752702_mettet_fett_og_solbes.html

Søker du på nettet vil du stort sett bare finne informasjon som sier at sol er skadelig for øynene . Dette passer sikkert solbrilleprodusentene veldig godt, på samme måte som at sol er skadelig for huden passer de som produserer solkremer veldig godt. Ved å spise mengder med mettet fett av det gode slaget vil etterhvert bli overrasket over hvor mye sol både huden og øynene dine vil tåle. Det moderne mennesket er innomhus store deler av dagen - spesielt om vinteren. Vi utsetter oss for mye kunstig lys og lys fra skjermer - og får i oss altfor lite av det gode som naturlig lys og sol gir oss. Hvis du har problemer med sollys ville jeg prøvd å begynne å utsette meg mer for lys når solen er på det svakeste - om ettermiddagen. Sørg for å få mer dagslys og ta det gradvis. Spis mengder med mettet fett og ellers sørg for å få i deg tradisjonsmat hver dag. Da vil både kropp, hud og øyne styrkes over tid.

Hanne

30.03.2013 kl.21:36

Flott, gleder meg til å lese, takk for lenke og hjelp! :)

A

31.03.2013 kl.18:53

Høres ut som en flott tur:) smøret dere ikke ansiktet med noe som helst-f.eks kokosolje?? Jeg prøvde å la vær å smøre mine barn, men endre opp med relativt solbrente barn... Røde i øynene ble de også,da de ikke vil ha på solbriller i det hele tatt! Godt mulig de ikke får i seg nok mettet fett-men hvordan kan jeg vite hva som er "nok"??

ET LIV I BALANSE.

31.03.2013 kl.21:38

Nei, jeg smurte meg ingenting i nord - og det gikk fint. Jeg har derimot spist som jeg gjør ganske lenge nå - så det kan jo ha noe med det å gjøre. I dag har jeg gått helt opp til Gaustadtoppen i fantastisk solskinn - og denne gangen smurte jeg meg med kokosolje før jeg dro hjemmefra. Det er jeg glad for at jeg gjorde siden solen var sterkere her sørpå. Jeg har fått god farge, men er ikke solbrent etter mange timer i sola. Det er vanskelig for meg å svare på, men det kan jo hende at det ble for mange timer i sola for dem. Det er jo ofte lurt å være litt i sola, deretter litt skygge, venne huden til sola osv. Ellers vet jeg heller ikke hvor mye mettet fett de får i seg - og hvordan huden deres er. Du må nesten prøve deg litt frem.

Cecilie

31.03.2013 kl.21:50

Min datter fikk dessverre soleksem i påskesolen på fjellet selv om jeg smurte henne med kokosolje. Det virker som om kokosolje ikke er nok for henne dersom huden ikke har noe underlag/brunfarge fra før. Min hud trives derimot godt med kokosolje som solkrem:)

ET LIV I BALANSE.

31.03.2013 kl.23:22

Det kan også være at huden din er bedre "rustet" og at du spiser mer mettet fett enn henne?

trudemor

01.04.2013 kl.19:08

Jeg vet av både egen erfaring og andres at soleksem kun bryter ut om man spiser sitrus/sironsyre

cecilie

02.04.2013 kl.08:57

Jeg er nok godt fylt opp med mettet fett, ja:) Sliter med å få 14-åringen til å øke fett-inntaket! Må forresten bare putte inn et spørsmål om vannkefirkorn: Er det vanlig at de blir mer brune når man bruker rårørsukker? Trodde de skulle holde seg skinnende hvite??

ET LIV I BALANSE.

02.04.2013 kl.21:17

Cecilie. Jeg får heller ikke i barna mine den mengden mettet fett som jeg skulle ønske, men jeg tenker at det kommer. Det er mye som de ikke spiste før som de har blitt vant til etterhvert. Og de lærer å kjenne etter hva kroppen trives best med over tid.

Når det gjelder vannkefirkorn så er det en stund siden jeg lagde det selv sist. Jeg holder meg til kombucha og melkekefir og er happy med det. Men ja, jeg tror kornene kan ta farge av blant annet rørsukker uten at det har noe å si for kvaliteten. :)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits