Oppfordring: "Anmeld Vita Hjertego´ for villedende markedsføring!""Vita Hjerte-go" er er en produktserie som lener seg på ulovlig markedsføring. Det finnes ikke dokumentasjon eller vitenskapelig forskning som støtter påstanden om at disse produktene gir deg bedre helse eller er bra for hjertet.  Jeg henger meg med dette på engasjementet til de andre kraftmammaene på nett og oppfordrer alle som tror på ekte næringsrik tradisjonsmat å bidra til å få slutt på markedsføringen som lurer folk opp i stry! Jeg fikk nærmest frysninger da jeg så TV-reklamen om den nye "rømmen" og "fløten" fra Vita. 
Det spilles spekulativt på følelser og på faren for hjerte- og karsykdommer - som mange mennesker frykter. Det er ingen tvil om at mennesker lar seg sterkt påvirke av reklame - og velger å leve i troen om at de kjøper et sunnere alternativ - mens de i realiteten kjøper det motsatte - nemlig et usunt alternativ basert på skadelige planteoljer - og dermed klatrer de enda lengre nedover helsestigen. Jeg kjenner at jeg blir ordentlig ARG!

Her er hva Vita-fløten inneholder:  Kjernemelk (33 %), vann, skummet melk (20 %), solsikkeolje (7,5 %), rapsolje (7,5 %), fortykningsmiddel (modifisert stivelse, xantangummi, karragenan), aroma, stabilisator (kaliumfosfat), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, E 435), antioksidant (alfatokoferol), farge (betakaroten)


Jeg møtte Kim og Therese - et ungt, engasjert og matglad par - via bloggen min og via melkeringen jeg "en gang i tiden" satte i gang. Kim og Therese er begge helsepersonell og brenner for det samme som oss - nemlig optimal helse og ekte næringsrik tradisjonsmat. Her kommer et innlegg skrevet av dem - og jeg oppfordrer dere til å dele det med så mange som mulig - gjerne via Facebook - slik at vi kan få produktene bort fra butikkhyllene. Jeg oppfordrer også alle til å følge oppfordringen om å legge inn klage til Forbrukerombudet i dag. Det tar 2 minutter. Takk for din hjelp! 

ANMELD VITA HJERTEGO FOR VILLEDENDE MARKEDSFØRING! 

Av Kim og Therese

Nå er det på tide at vi forbrukere bruker stemmen vår og sier ifra når ting er riv ruskende galt. Mills DA må anmeldes til forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven!

Nå for tiden kjører Mills DA et reklamestunt for sitt produkt Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche, som skal være en "sunnere" erstatning for rømme og fløte. I reklamene blir vi advart mot det "farlige? mettede fettet. Og det er nettopp denne advarselen om "det farlige mettede fettet, samt det sunne umettede fettet, det som er godt for hjertet" vi reagerer på. Disse påstandene er absolutt ikke evidensbaserte. Mills DA pusher derfor bevisst villedende informasjon i reklamene for å fremme sine produkter.

Reklamene kan du se her hvis du ikke har sett de enda. Klikk her for å se filmen for Vita hjertego´ Fraîche.

Vita Hjertego´ Fraîche: Kvinne: "Visste du at usunt mettet fett har en en viktig betydning for utviklingen av hjerte- karsykdommer? Heldigvis er det forskjell på fett, og ved å bytte til nyheten Vita Hjertego´ Fraîche, så får du mer av det sunne fettet som er godt for hjertet. Vita Hjertego Fraîche kan brukes på samme måte som vanlig rømme og creme fraîche. Bytt til vita hjertego"

Og her er link til Vita Hjertego Mat.

Vita Hjertego Mat tekst: Mann: "Visste du at det er forskjell på fett? Og at det usunne metta fettet har stor betydning for utvikling av hjerte- karsykdomer? Men den gode nyheten er at du fortsatt kan spise godt med nyheten Vita Hjertego´ Mat, får du mer av det sunne, umetta fettet. Det som er godt for hjertet. Kvinne: Vita Hjertego´ Mat kan brukes på samme måte som vanlig matfløte Så du kan nyte god mat med god samvittighet. Bytt til Vita Hjertego´."

Nyere studier om fett

Flere ferske studier viser at mettet fett er nødvendig og faktisk meget sunt å innta (Haug og Christophersen 2008, Halleraker 2012, Storhaug 2011, Storhaug 2012, Yamagishi et al 2010). Det er derimot de vegetabilske omega-6 fettsyrene, som er hovedfettkildene i Vita hjertego´ sine produkter (og selvsagt også i Fraîche og Mat) som øker forekomsten av betennelse. Studier (de Oliveira Otto 2012) har vist at mettet fett fra meieriprodukter er spesielt sunt med tanke på hjerte- og karsykdommer. En blodfersk studie (Kratz, Baars og Guyenet 2013) som ble publisert i The European Journal of Nutrition i år bekrefter at det ikke finnes noe holdepunkt for hypotesen om at melkefett eller fettrike meieriprodukter skal øke sjansen for overvekt eller risikoen for hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderer dessuten med at inntak av fettrike meieriprodukter er omvendt proposjonalt assosiert med risikoen for overvekt, med andre ord så blir man slank av å innta mettet fett.

Ikke evidensbasert

Derfor er påstanden om at disse Vita Hjertego´produktene et ?sunnere alternativ? til creme fraîche og fløte er rett og slett juks og bedrag. I følge en helt ny meta-analyse (Ramsden et al 2013) øker disse fettsyrene dødelighet grunnet hjerte- og karsykdommer med opp til 35%, samt dødelighet uansett årsak med 29%. En annen meta-analyse fra 2010 (Siri-Tarino et al) konkluderer med at konsum av mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og kar sykdommer. Dessuten viste et nyere studie fra 2012 (Galvao et al) at et høyt inntak av mettet fett økte overlevelsesraten fra hjerteinfarkt betraktelig, sammenliknet med både høyt inntak av flerumettet fett eller mager kost. Haug og Christophersen skriver i et brev til redaktøren i Tidsskriftet for den Norske Legeforening (2008) at de advarer mot de nåværende rådene om økt konsum av magre melkeprodukter og plantemargarin (slik som f.eks Vita Hjertego´) da forskning viser at melkefett gir mye nyttige næringsstoffer. Her kan du lese hele artikkelen.

Juks og bedrag

Det er tydelig at Mills DA er utdatert og ikke følger med på nyere forskning når de så bastant går ut med å advare mot det ?farlige mettede fettet?. De har ikke reelle holdepunkt for dette, og dermed er disse reklamefilmene og plakatene et brudd på markedsføringsloven § 2. ?Markedsføringslovens § 2 forbyr bruk av villedende opplysninger i markedsføring. Bestemmelsens første ledd lyder slik:«Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser.»Villedende fremstilling vil både gjelde bruk av feil opplysninger og opplysninger som er objektivt uriktige, men er fremstilt på en villedende måte. Av praksis følger det at kravene til sannhet og til klar uttrykksmåte skjerpes når barn og unge er målgruppen.? (Regjeringen.no 2013)

Slik klager du

Her er link til klageskjema fra forbrukerombudet. Vi har lagt inn vår klage og oppfordrer alle til å gjøre det samme, hvis vi går sammen kan vi få satt en stopper på slik villedende reklame.

Linn fra Pure Food Lifestyle har skrevet en veldig enkel oppskrift på hvordan du klager på denne reklamen.

 
SLIK KLAGER DU:

Åpne opp denne linken i en ny fane: 
Da kommer du inn på denne siden, hvor du huker av på nest nederste punkt og trykk "Gå videre"


Velg mellom bokmål eller nynorsk, og trykk "Gå videre". Neste side ser slik ut, og her er det bare å sette ett "huk" i nederste valgmulighet:


Lim inn denne teksten eller utform din egen tekst under "klagen gjelder":

"Jeg anmelder herved Mills DA for brudd på Markedsføringsloven i sine reklamer for Vita Hjertego´ Fraiche og Vita Hjertego´ Mat. I reklamene hevder de at mettet fett er farlig og at vegetabilsk flerumettet fett er godt for hjertet. Det er ingen bevis for disse påstandene. Det finnes ingen bevis for at mettet fett fører til hjertesykdom. Dette er en myte som aldri har blitt bevist. Tvert imot finnes det flere nyere studier som beviser at mettet fett er sunt. Det finnes også flere studier som beviser at vegetabilsk flerumettet fett øker faren for hjerte- og karsykdom og død. Mills DA bryter helt klart markedsføringsloven § 2 når de driver med denne villedende markedsføringen av disse produktene. Selve navnet, Vita Hjertego´, er også villedende i denne forstand, da det lurer forbrukere til å tro at produktene fremmer helsen."
 
Gå videre.
Ingen vedlegg å laste opp- Gå videre.
Nesten ferdig: Nå fyller du ut navnet ditt og adresse, og trykker på "send"
Super fort gjort, og du gir et viktig bidrag.
Referanser:
Galvao T.F., Brown B.H., Hecker P.A., O'Connell K.A., O'Shea K.M., Sabbah H.N., Rastogi S., Daneault C., Des Rosiers C. og Stanley W.C. 2012. High intake of saturated fat, but not polyunsaturated fat, improves survival in heart failure despite persistent mitochondrial defects. Cardiovascular research. 93(1), 24-32.
 
Haug A. og Christophersen O.A. 2008. Gi barna helmelk! Tidsskriftet for den Norske Legeforeningen 128 (71).
 
Halleraker J.H. 2012. Bør vi spise mer mettet fett? Sykepleien 100 (9), 66-69.
 
Kratz M., Baars T. og Guyenet S. 2013. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition 52(1), 1-24
 
de Oliveira Otto MC, Mozaffarian D, Kromhout D, Bertoni AG, Sibley CT, Jacobs DR Jr, Nettleton JA. 2012. Dietary intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. American Journal of Clinical Nutrition 96(2), 397-404
 
Ramsden, C.E., Zamora, D., Leelarthaepin, B., Majchrzak-Hong, S. F., Faurot, K. R., Suchindran, C. M., Ringel, A., Davis, J. M. og Hibbeln, J. R. 2013. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis.
 
 
Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. 2010. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition 91(3), 535-46. 
 
Storhaug H. 2011. Feil om fett. Tidsskriftet for den Norske Legeforening 132 (2600).
 
Storhaug H. 2012. Fett i kosten og hjertesykdom: Vil en utskiftning av mettede fettsyrer med flerumettede kunne redusere hjerte-og kardødligeheten i befolkningen? Bacheloroppgave i ernæring. Oslo: Bjørknes Høyskole 2012.
 
Yamagishi K, Iso H, Yatsuya H, Tanabe N, Date C, Kikuchi S, et al. 2010. Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC) Study. American Journal of Clinical Nutrition 92(4), 759?765.


28 kommentarer

Mia

05.03.2013 kl.20:51

Check!

ET LIV I BALANSE.

05.03.2013 kl.22:00

Bra!

PirkePetter

05.03.2013 kl.22:17

Fokus på det vi ikke vil ha eller oppleve er negativt, når vi heller bør fokusere på det vi vil ha og oppleve. Fokuset bør være på det som gjør godt, styrker og nærer, og ikke på det vi ikke liker. Og skal vi først begynne med slikt, så er kamp mot villedende reklame i forbindelse med et eneste produkt latterlig. Hva med plantefett, soya, aspartam, tilsetningsstoffer, legemidler, vaksiner, m.m?

Kamp mot reklame er dessuten latterlig, og vil ikke føre til at produktet forsvinner. Dette utspillet er lavmål!

ET LIV I BALANSE.

06.03.2013 kl.07:41

Jeg synes ikke det er lavmål å engasjere seg. Eller å ha en felles front mot matindustrien. Hvis dette bidrar til å skape litt debatt - samt åpner øynene til noen flere forbrukere - og til en strengere praksis om hva som er lov å markedsføre - så synes jeg det er verdt det. AM

Silje/Trådsnella

06.03.2013 kl.10:43

Synes det er litt fint med slike kampanjer, for jeg tror det hjelper mange til å åpne øynene for helseskadelige produkter.

men æsj ja.. Skulle ønske det var mange som engasjerte seg i denne vaksinedebatten også, og alle andre produkter du nevner PP ;)

Valgte å ikke fylle på med guttungens vaksiner nå i 2 klasse. Å en uke etterpå fikk jeg telefon fra helsesøsteren hans om jeg kunne komme innom en dag. Når jeg kom innom fikk jeg en lang leksjon om hvor farlige disse sykdommene kunne være og hun lurte på om jeg valgte å ikke vaksinere i det hele tatt eller bare ville utsette det! Det stikket ble ikke ikke bedre om jeg venta måtte jeg da skjønne!

Akkurat da skulle jeg ønske jeg het pirkepetter og kunne slå i bordet med en lang lekse med forskningsraporter og forsvare valget mitt grundig!

Jeg kjenner jeg gruer meg litt til minstemor blir 3 mnd og jeg skal fortelle helsesøsteren at jeg ikke ønsker vaksinene. Skulle ønske det fantes en lettfattelig frase som jeg kunne si for å få henne til å forstå. Liker ikke disse skrå nedlatende blikkene som helsepersonell kommer med om man ønsker å ikke følge strømmen!

AnneB

06.03.2013 kl.10:44

PP, jeg tenker ja takk begge deler. Jeg tror det er viktig å si fra fordi det sannsynligvis blir blest om det og da kan ordentlig info komme ut til flere. Og så er det viktig å føle at det er viktig å si fra. Ellers er jeg veldig enig med deg i at det å bygge en grasrotbevegelse med spredning i rotnivå er det genialt viktigste i prosessen mot å få det slik vi vil ha det:).

PirkePetter

06.03.2013 kl.12:13

Mitt poeng er at dette er fokus på det vi ikke vil eller ønsker, samt at det er en kamp mot vindmøller. Den multinasjonaleindustrien har millioner til advokater, lobbyister, korrupte politikere og reklame med mer, slik at det er meningsløst å anta at underskriftskampanjer vil endre noe som helst. Og hva så om de endrer ordlyden i reklamen? Produktet består, og alt er som før, og den eventuelle seieren anmelderne vant renner ut i sanden.

Og selv om matprodukter eller legemidler trekkes fra markedet fordi de er dokumentert helseskadelige, har ført til mange dødsfall, eller pga brudd på markedsføringslover, etc? Enhver person som faktisk har fulgt litt med vet veldig godt at produktet eller legemidlet i de fleste tilfeller bare pakkes om og gis nytt navn, og er ute igjen på markedet i løpet av kort tid. Opplysningsarbeide som går i mot den multinajsonale industrien er derfor meningsløst og bortkastet energi, da det aldri tar slutt, og man aldri vinner. Først når stadig flere mennesker boikotter produkter og legemidler, fordi de har funnet sunnere og bedre alternativer, kan forandring skapes. Dem som går veien først viser vei for andre via deres eksempel og bedring i helsetilstanden, mens dem som klager på reklame og industrielle produkter gjør ingenting, bidrar til ingenting, og kommer aldri noen vei heller.

Veien til god helse og et godt og rikt liv går via fokus på det som er godt, nærende og styrkende, og ikke via kamp mot det som er alt annet.

Anne Marit, våkne opp fra drømmen om storhet og korstog mot industrien, og fortell meg hvordan fokus på villedende reklame for et enkelt produkt, og som heller ikke blir fjernet fra markedet om kampanjen fører fram, hjelper noen som helst mot eller for hva som helst?

"In the Sermon on the Mount, the phrase (to the effect that) ?...the meek shall inherit the earth? (Matthew 5:5), has been grossly misinterpreted.

Christ meant, ?You form your own reality. Those who think thoughts of peace will find themselves safe from war and dissension. They will be untouched by it. They will escape, and indeed inherit the earth.?

Thoughts of peace, particularly in the middle of chaos, take great energy. People who can ignore the physical evidence of wars and purposely think thoughts of peace will triumph ? but in your terminology the word ?meek? has come to mean spineless, inadequate, lacking energy. In Christ?s time, the phrase about the meek inheriting the earth implied the energetic use of affirmation, of love and peace.?

~ Seth - The Nature of Personal Reality, Session 674."

Maria

06.03.2013 kl.12:39

Er det ikke bedre å prøve å gjøre noe enn å ikke prøve i det hele tatt? Fordi det er vanskelig behøver det vel ikke bety det er umulig? Skal vi bare la være å gjøre aksjoner som dette fordi Goliat er større en David?

Få flere til å våkne, da vil flere tar beviste valg, flere vil sette spørsmålstegn når nye produkter med store lovord kommer på markedet. Nå styrer jeg unna alt det «supersunne» som dukker opp i butikkene, jeg har lært å lese mer tydelig på pakken ? før svelget jeg alt for god fisk. Jeg har ihvertfal snudd totalt om det siste året ? nettopp pga slike innlegg fra wickedmammaene. I Sverige stuper margarin-salget etter folk ble bevisste på hvordan margarin fremstilles. Noen ganger må man faktisk fokusere på det negative for å sette lys på det positive ? noen ganger er det veien og ikke målet som er det faktiske målet :)

Marianne

06.03.2013 kl.12:45

Tror heller ikke denne aksjonen venter noe stort lass, og er på mange måter veldig enig med PP, men et godt signal ser jeg uansett, om ikke annet, og det er en spire til bevisstgjøring og en forandring, ikke bare her hjemme, men jo også f.eks i USA og flere større land, som jeg tror vi mulig begynner å skimte en god start på, til en større omveltning globalt, på sikt.

Også det å 'ta tilbake' retten, iallefall om så bare med en meningsytring, til å vise å avstå fra feilinformasjon og overformynderi gjør noe godt med sjelen, at vi gjør vårt selv rett, og er tro mot kunnskapen vi har inne i oss, et sted, som er trygt forankret i oss selv, om vi tør vise oss selv tillit til den, og ikke lenger tillater å bli drevet og ledet av frykt og tro på det vi blir fortalt av 'krefter som liksom vil oss vel' ( men som ikke er drevet av annet enn penger og maktmisbruk og tilbakeholdelse av informasjon som gagner mennesket godt) Og med det kan skje at vi kan begynne følger vårt hjerte og sjel, og dermed også at vi begynner å integrere noe viktig som en start iallefall, hos menneskeheten generelt, og det er å stole på egen indre visdom, og ta tilbake egen kraft. Så er det mest viktig som PP sier å friske oss selv, lære kunnskapen videre til andre, gå foran med et godt eksempel og med det, inspirere andre, mer enn å fokusere mest på det vi ikke vil ha, i det lange løp. Tja, Amen..:-)

PirkePetter

06.03.2013 kl.19:49

Maria, å spise og drikke sunt er å gjøre noe. Å kjempe mot luftslott er bortkastet energi. Og dette er ikke David Mot Goliat, men folket mot ikke bare industrien, men også staten og helse og legemiddelindustrien. Hele det etablerte systemet mao. En slik kamp er meningsløs og vil aldri ta slutt så lenge de samme styrtrike familiene styrer ikke bare all industri i Europa, men også i USA og det meste av verden. Jeg har holdt på med dette i mange tiår, og sett forsøk etter forsøk falle fra hverandre fordi ingen vinner mot det etablerte systemet så lenge dette inkluderer stat og maktmennesker. Korrupte politikere, og politikere med familie- eller religiøse bånd til familiene som eier det meste av den vestlige verdens industrikarteller, alle sentralbanker og større banker inkludert, og også det internasjonale lånefondet, alle universiteter og læreinstitusjoner, alle store media og forlag, Hollywood inkludert, all olje i den vestlige verden (det er en myte at norsk olje eies av den norske stat), m.m må fjernes fra makten skal virkelig forandring skje som kommer folket, og ikke industrielle eller særinteresser til gode.

Og skal man først ta opp kampen mot elite og industri så burde man heller få fjernet all soya i alt dyrefor (skader både dyrene og menneskene som spiser/drikker produkter fra disse), og all soya i alle mat og andre produkter. Det finnes mengder med gifter og kjemikalier og unaturlige substanser og matemner, men få er så ille som soya pga virkningen på fruktbarheten i begge kjønn. Bisfenol-A er nesten like ille, og en hoved eller delårsak til temmelig mye alvorlige helseproblemer, barnløshet inkludert.

Kamp mot villedende markedsføring er og blir meningsløst, og er ikke engang et mindre irritasjonsmoment for industrien. Ta fra Monsanto milliardinntektene fra all soya de selger i alt dyrefor, alle soyaprodukter, alle helsekostprodukter, alle soyasubstanser i mat, snop, etc, alle soyaoljer, så kan vi snakke. Da har vi forårsaket en virkelig forandring, og ikke bare vunnet innbilte seire etter kamp mot luftslott. Ta gjerne fra det Rockefeller-eide folhelseinstituttet all makt til å promotere vaksinekampanjer, øke mengde kjemikalier i mat og drikke, dikte opp falske epidemier og pandemitrusler, m.m så skal vi snakke. Eller gjør noe med industrien som promoterer kjemisk gjødsel og fortynnede militære nervegasser av typen vi alle er indoktrinert til å kalle sprøytegifter. Eller hva med å avsløre løgnen bak såkalt kugalskap, og som var Monsantos taktikk for å skaffe seg totalmonopol for soyasalg i den vestlige verden? Tilfellene av kugalskap i England ble dokumentert gjentatte ganger å skyldes sprøytegiften som ble brukt på kyrne, tilsynelatende for å forhindre at de ble plaget av brems. Men spør hvem som helst i stat og industri om årsaken, så får du høre den politisk korrekte årsaken, som tilsynelatende var beinmel. Og som Monsantos soya erstattet med konsekvenser så alvorlige at de fleste knapt kan forestille seg dem. De skyhøye statistikkene over barnløse og ufruktbare i dag er et eksempel. Er dette vanskelig å tro, sjekk ut isoflavonene i soya og disses hormonelle virkninger.

En taktikk myndigheter og industri ofte bruker for å få helseskadelige produkter eller substanser inn i det norske kostholdet er gjennom å dikte opp meningsmålinger som aldri har skjedd, for deretter å påstå at folkets vilje ble møtt, og folket har talt, etc slik at forbukerne tilsynelatende selv har fått de helseskadelige produktene/substansene inn i butikkene. Vi manipuleres mao til å tro vi selv er ansvarlige for at produkter vi ikke egentlig vil ha i butikkene ender opp der. En ny slik falsk meningsmåling slår beina vekk under denne meningsløse kampanjen, da media i så tilfelle vil skrive at forbrukernes vilje er det motsatte av dem som fører denne kampanjen. Eller såkalte ?eksperter? vil uttale seg i blogger eller andre media og så så mye tvil om saken at kampanjen faller fra hverandre. Eller hva med å demonstrere mot industrien? Folket har demonstrert mot alt mulig til alle tider, og ingenting forandres av den grunn, og alt fortsetter som før. Du trenger å lære deg litt av psykologien bak propaganda skal du skjønne hvordan folket blir manipulert nesten daglig via media til å tro at helseskadelig ditt eller datt egentlig er bra for oss alle. Her er det klassiske verket om propaganda alle vestlige politikere og industripamper og reklamefolk er skolert i, skrevet av nevøen til Freud, jødisk-zionistiske Edward Bernays -

http://www.whale.to/b/bernays.pdf

"Noen ganger er det veien og ikke målet som er det faktiske målet", sagt til meg som skrev i kommentaren du reagerte på at vi må gå veien selv som eksempler til etterfølgelse?

ET LIV I BALANSE.

06.03.2013 kl.21:45

Nå er det ikke sånn at jeg drømmer om hverken storhet eller å lede et korstog mot industrien, men jeg velger å støtte opp om en kampanje. Forøvrig er jeg helt enig i at vi må gå foran med et godt eksempel - og skape en grasrotbevegelse - noe jeg mener vi langt på vei er i gang med. Bloggene om tradisjonsmat, Facebooksider og melkeringer, veksten i antall lesere og engasjementet på de ulike bloggene vitner om det. Det har skjedd en hel masse bare i løpet av det siste året - og jeg tror dette kommer til å fortsette å bre seg.

Jeg er også enig i at det er mye annen dritt i butikkene som folk bare antar er sunt. I dag hørte jeg på en radioreklame om hvor sunt det var å bruke margarin i matlagingen. Det er jo til å gremmes over.

Ellers godt med litt temperatur her inne!

PirkePetter

07.03.2013 kl.00:05

Be the change you wish to see in the world!

Janne

07.03.2013 kl.12:33

Jeg støtter denne kampanjen, og jeg hiver meg gjerne på andre kampanjer også, om jeg er enig i budskapet! Er fullt klar over at vi kjemper mot sterke krefter, men gjør vi ingenting, nytter det uansett ikke. Hadde alle de millioner som støtter www.avaaz.org sine kampanjer, for eksempel, tenkt at det ikke nytter uansett, hadde de aldri klart å berøre verdens ledere og endre viktige saker som de gjør. Etter 70-tallet, da folk sto på barrikadene stadig vekk, har engasjementet hos folk stadig avtatt. Apati og håpløshet er to livsfarlige feller å havne i. Følelsen av å bidra (om enn bare en lille smule) er positiv i seg selv og er med på å gi håp. Derfor er det fantastisk å ha muligheten til å vise sin (lille) makt gjennom det sterke verktøyet som Internett faktisk er. Og mettet fett, da, er ikke det en viktig sak å jobbe for? Folk flest har ikke peiling på at de planteoljene de steker i, er skadelige for dem, for ikke å snakke om den margarinen de har på skiva. Kan denne kampanjen gi bare ett menneske en aha-opplevelse i forhold til dette, så syns jeg det er bra.

Men: Det blir et fattig forsøk å klage på alt i verden som er jævlig, uten å gjøre noe konstruktivt selv. Jeg er helt enig med deg, PP, at det viktigste er å fokusere på det som gjør oss godt, å vise alternativer til det negative. Det er også slik jeg merker at folk responderer best i det virkelige liv. Som regel nytter det ikke å hamre løs på alt som er usunt og fælt, da kommer folk fort i forsvarsposisjon. Man kommer lenger i verden ved å leve slik man innerst inne ønsker å leve og dermed vise andre at det faktisk går an.

Men det ene utelukker ikke alltid det andre ;)

PirkePetter

07.03.2013 kl.13:44

Som ordtaket går; "if you build it, they will come"

Jeg fokuserer på det man kaller tankens kraft, og på eksemplets makt. Å gjøre for seg selv og å gå foran som eksempel til etterfølgelse for mennesker som kan se og føle at det man preker virker er mye bedre enn å ha felles front mot noe som helst. Alle kan hisse seg opp over alt som er galt i dag, og kjempe mot det ene eller det andre, men dette er og blir meningsløst da, som jeg har prøvd å påpeke flere ganger, det er meningsløst. Industrien tilpasser seg og fortsetter som før, og eventuelt presser fram nye lover og regler som gir den makt til å fortsette tross folkets ønske om noe som helst.

Det vi trenger et et totalt paradigmeskifte, og noe slikt får man ikke gjennom fokus på enkeltsaker og produkter, eller andre bagateller, men snarere gjennom å forandre holdninger og kunnskapsnivåer. Og der må man alltid starte meg seg selv. Til tross for at vi tilsynelatende bare er fysiske individer i kjøtt og blod, adskilt fra hverandre fysisk, er vi alle forbundet i tanker og følelser. Og jeg snakker ikke noe pseudospirituelt og udokumentert new age vås, da dette ikke bare har vært gjennomgangstese i de fleste eldre religioner og okkulte vitenskaper, men også er gjennomdokumentert innen bl.a den moderne kvantefysikken. Historien om den hundrede apen er et svært godt eksempel, da denne illustrerer hvordan vi alle er forbundet, og kontinuerlig påvirker hverandre mentalt og følelsesmessig. Nå har dette studiet tilsynelatende blitt motbevist pga feil konklusjoner basert på antakelser eller feil data, men dette forandrer uansett ikke budskapet.

Starter man noe nytt, og som åpenlyst går i mot det etablerte systemet, blir man normalt overkjørt ganske raskt. Eller man blir manipulert dithen at forandringen allikevel tjener systemet. Gjør man imidlertid dette i det stille, og går veien selv ut fra egen overbevisning og egen opplevelse og erfaring om at det faktisk nytter, tiltrekker man likesinnende. Jeg har tidligere vært inne på det kvantefysiske/psykologiske prinsippet som kalles sympatisk resonans (gjenklang) i forbindelse med hvordan mennesker ofte blir syke samtidig. Man tiltrekker og åpner for det man klinger med, dvs er i resonans med, slik at mennesker som er i mot ting, er forbannet pga tingenes orden, er misfornøyd med hva som helst, misliker seg selv eller livet sitt, etc tiltrekkes av hverandres energier ? tanker og følelser. Slike mennesker skaper imidlertid sjelden noen forandring, da fokuset deres kun er på hva som er galt, ikke burde vært, skulle ha vært motsatt, etc. Kun positive mennesker som trives med seg selv og helsa, og da med sin verden, kan skape ekte og varig forandring gjennom å gjøre for seg selv. Eksemplets makt inspirerer og skaper forandring innenfra, og gir også en overbevisning ingen kan ta fra oss. Alle kan mase på oss om at ditt og datt er usunt eller sunt, at vi burde spise ditt og gjøre datt for helse og sunnhet. Noen sier slik, andre sier sånt, og alle har tilsynelatende vitenskap som støtter dem. Søk på nettet over de fleste temaer gir som regel tusener av treff, og som videre motsier hverandre. Og det noen mener er sunt mener andre er usunt. Man påvirkes på alle bauger og kanter til å tro og mene saker og ting om saker og ting, og dem som har mest penger og makt vinner alltid denne ytre og åpenbare påvirkningskampen.

Imidlertid; går du veien selv og blir bedre og bedre både fysisk og mentalt og følelsesmessig påvirker du andre uten engang å preke kosthold og helse eller noe som helst for dem. Og da skaper du noe ekte og varig, og ikke minst ubrytelig.

Annema

10.03.2013 kl.09:45

Saken får oppmerksomhet.

http://www.aftenposten.no/okonomi/Mener-reklame-spiller-pa-folks-frykt-7141980.html

Hanne

10.03.2013 kl.10:40

Yes! Om så Mills og alle andre leverandører av slike og liknende produkter fortsetter som før - ja, det gjør de sikkert. MEN - budskapet når ut til NOEN fler, slik at flere begynner å stille spørsmål og tenke selv, det er jeg helt sikkert på! Og vi i grasrota fortsetter naturligvis som før, med å passe på vår egen helse, helseglede og livsglede. Så kommer de strøymande. Det er hva eg trur. Håper :)

Mette

11.03.2013 kl.00:23

Hei! Jeg lurte på om du tar på deg oppdrag å lage rawfood kake?

Guttemamma

11.03.2013 kl.16:15

Jeg støtter definitivt kampen mot direkte misvisende reklame, har selv både blogget og klaget på Mills. Men; jeg må si meg delvis enig med PP i dette: går du veien selv og blir bedre og bedre både fysisk og mentalt og følelsesmessig påvirker du andre uten engang å preke kosthold og helse eller noe som helst for dem. Og da skaper du noe ekte og varig, og ikke minst ubrytelig.

Jeg har i mange år prøvd å "omvende" mannen, ved å fortelle om alle de negative sidene ved maten han spiser. Nå derimot, hvor jeg ikke kommenterer hans valg, men virkelig stråler på mine egne har han litt etter litt kastet seg på det samme kostholdet. Fremdeles en lang vei til han spiser rå lever ;), men både rebellost og spekemat blir borte langt raskere enn jeg klarer å hamstre inn igjen! :D Kraftmat går rett ned hver eneste dag, og ved at vi begge går foran som forbilde har endelig barna hengt seg på også. Nå skriker de etter hjemmebakte surdeigsbrød hele gjengen, og foretrekker definitivt "min" mat. Dette blir resten av omgivelsene oppmerksomme på også, og nå har interessen for tradisjonsmat spredd seg til både kollegaer, andre i barnehagen og naboer. Hurra!

Linn

11.03.2013 kl.17:06

Så fint skrevet, Guttemamma :-)

PirkePetter

13.03.2013 kl.04:29

http://www.westonaprice.org/farm-a-ranch/agenda-21

Maria

13.03.2013 kl.11:27

Jeg får bare «kunne ikke åpne siden» når jeg prøver å gå inn på wapf sine sider. Tjeneren slutter å svare, har vært slik flere uker.

Guttemamma

13.03.2013 kl.11:38

Mulig det bare er meg, men jeg får ikke linken til å virke?

PirkePetter

13.03.2013 kl.20:11

Jeg prøvde nettopp, og det gikk bra. Men det er sant at nettsiden deres gikk ned i løpet av natta, og antakelig var borte i flere timer.

Kort fortalt er det bl.a om FN's krav til alle medlemsland om at man skal slutte å ha dyr på beite fordi dette ikke er "bærekraftig landbruk" samt fordi dyrene i følge dem fiser så mye at de er med på å fremme den udokumenterte bløffen FN kaller global oppvarming. Gårder skal opphøre å eksistere, og alle dyr samles i industribyginger/industribaserte storgårder, slik at de multinasjonale industrikartellene får all kontroll over dyr og mat.

Skal man først kjempe mot noe, er FN's planer om å bli verdensregjering hakket bedre enn reklame.

Guttemamma

13.03.2013 kl.21:02

Skremmende. Skal prøve å få den opp igjen. Tar gjerne den kampen også jeg, men mistenker jeg har litt mindre påvirkningskraft der... ;)

Oleiv Lene

14.03.2013 kl.23:06

Jeg er med på kampanjen da jeg tror det er en fin intro for mange som ikke er så bevisste på hva som egentlig er sunt og bra for kroppen og hva som ikke er det. Men, min viktigste jobb er å bevisstgjøre ungene mine. Vi snakker mye om EKTE mat, kraftmat, økologisk mat og hjemmelaget mat. Dette får de inn med "morsmelka", og det blir en naturlig del av deres oppvekst. De snakker videre om dette til sine venner på barnehage og skole, som igjen etterlyser "ekte mat" av sine foreldre. Vi er rollemodeller og denne oppgaven må vi ta alvorlig :)

Mills DA

19.03.2013 kl.13:40

Det er interessant å se hvilket engasjement våre nye Vita hjertego? produkter har skapt på denne siden. Mills DA respekterer at det finnes ulike syn på hva som utgjør sunn og god ernæring. For vår del støtter vi oss på Myndighetenes kostholdsråd, WHO samt resten av EU hva gjelder anbefalt inntak av mettet fett. I Norge anbefales det at inntaket av mettet fett bør reduseres, og bør være under 10% av det totale energiinntaket. «Utviklingen i norsk kosthold 2012», som nylig ble publisert og som viser hvordan utviklingen i det norske kostholdet har vært frem til og med 2011, viser at inntaket av mettet fett i 2011 var langt over anbefalt nivå. Det finnes også i følge WHO overbevisende dokumentasjon internasjonalt for at utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Vi tar tak i disse utfordringene, og har som mål å utvikle produkter som alle har en gunstig effekt på kolesterolet, og således er med på å bedre folks helse. Hvorvidt man er enig med Myndighetenes kostholdsråd får være opp til hver enkelt. Og til slutt, hva gjelder reklamekampanjen vår på Vita hjertego? Mat og Fraîche er alle påstandene vi bruker godkjente i Norge og EU og er basert på vitenskapelig dokumentasjon, noe alle godkjente påstander er. Om noen skulle ha flere spørsmål er vi både å nå på telefon, hjemmeside og mail. Vi tar gledelig imot henvendelsene!

Janneken

21.03.2013 kl.15:19

Det ser ut som Mills selv setter spørsmålstegn ved sine egne produkter: Vita hjertego? ;o)

Maria

21.03.2013 kl.17:17

hihihihi, akkurat det samme lo jeg godt for meg selv av også Janneken :D

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits