Hjemmelaget "sportsdrikk" for bedre elektrolyttbalanse
Jeg var aktiv håndballspiller da jeg var yngre. Jeg kan kjenne smaken av XL1 i munnen bare jeg tenker på det. Kvalmenende søtt - og ikke noe for min gane. Vann er det beste å drikke under trening - og da helst vann tilsatt litt salt. Jo mer vann du drikker - jo mer salt trenger du. Dette for å unngå elektrolyttforstyrrelser - det vil si forstyrrelser i kroppens saltbalanser som kan oppstå ved mye svetting under trening, ved badstu, diare, oppkast, feber osv. Har du næringsmangler har du mest sannsynlig også elektrolyttforstyrrelser. Symptomene på elektrolyttforstyrrelser kan være nokså diffuse, men fatigue, tretthet, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, muskelkramper, muskelsvakhet og svimmelhet er ikke uvanlig. Jeg har en tendens til å glemme å få i meg nok salt til daglig. Å drikke kefir, sluke eggeplommer og leverkapsler gir ikke akkurat nok salter til kroppen - så det er viktig å balansere gjennom et variert kosthold og nok drikke. Og spiser du mye tradisjonsmat eller lavkarbo øker behovet ditt for salt.
Det er lenge siden jeg lovte dere å komme med noen oppskrifter på elektrolyttdrikker som kan være smarte å drikke. Legger du om kostholdet til mer fett og proteiner og mindre karbohydrater bør du kanskje som meg begynne å lage deg elektrolyttdrikker daglig. Jeg lager meg ofte en liter av disse drikkene om morgenen og drikker slurkvis i løpet av hele dagen. Da er jeg sikret tilførsel av elektrolytter gjennom dagen for å unngå ubehagelige effekter av saltmangel. Jeg har selv opplevd å få utrolig gode løft av disse drikkene - og noen ganger er det faktisk ikke mer enn salt på tunga som skal til. Prøv deg frem og lag dine egne favoritter. I tillegg til vann kan du prøve deg frem med å tilsette uraffinert havsalt, hjemmelaget kraft, juice fra melkesyregjærede grønnsaker (eksempelvis juice fra surkål laget av rødkål eller kvass), sitron, honning, kokosvann med mere.
v
Foto: Et par av mine elektrolyttdrikker. Den deilige rødfargen er fra juice fra Kvass som jeg har hatt stående et halvt år i kjøleskapet.
Elektrolyttdrikk med sitron og juice fra fermenterte grønnsaker
ca 1 liter rent vant (hovedingrediens og "bærer" av elektrolyttene)
1/4 teskje uraffinert havsalt (= elektrolytter)
saft fra 1 1/2 økologisk sitron (evt en blanding av sitron og lime). Sitrusfrukter er supert for elektrolyttbalanse, også alene.
saft fra 2 økologiske clementiner (eller 1 økologisk appelsin)
Noen gode "klunker" juice fra fermenterte grønnsaker
Bland alt og rist slik at saltet løser seg opp. Drikk slurkvis ila dagen eller under og etter trening. Denne liker jeg godt. Jeg elsker den syrlige smaken av sitron.
Elektrolyttdrikk med kokosvann:
Kokosvann er en naturlig kilde til elektrolytter og må vel sies å være en naturlig sportsdrikk - mange ganger bedre enn de du får kjøpt i butikken (forøvrig ikke sammenlignbart...).
1 liter vann og kokosvann. 50/50 eller den blandingen du foretrekker.
1/4 - 1/2 teskje uraffinert havsalt (=elektrolytter)
1 liten teskje honning (kan sløyfes, kokosvann er søtt i seg selv)
Evt sitronsaft hvis du foretrekker sitrussmaken
Dersom du begynner å lage dine egne elektrolyttdrikker til trening vil du kanskje oppleve større utholdenhet under trening og unngå hodepine og andre plager som skyldes mineralmangler etter trening.... Verdt å prøve! Har du oppskrifter å dele med oss andre - så kom gjerne med forslag i kommentarfeltet. Og for deg som ikke har kommet i gang med trening på nyåret. Sett i gang. Moderat trening - og gjerne styrketrening - og skikkelig god uttøyning etterpå gjør underverker for hormonbalanse og for "vondter" og plager. Det setter i gang prosesser i kroppen og skaper god flyt og balanse. Jeg merker det veldig godt hvis det går for mange dager uten trening - da begynner det "krølle" seg til...
Helene
29.01.2013 kl.00:24
Snipp
29.01.2013 kl.02:12
Snapp
29.01.2013 kl.03:44
ET LIV I BALANSE.
29.01.2013 kl.07:58
Snipp og snapp: Rydd opp i nøttene.
Anita
29.01.2013 kl.09:47
Lene
29.01.2013 kl.10:03
Takk for en super blogg du har:-)
Karoline
29.01.2013 kl.10:28
Hvorfor trenger folk på lavkarbo og tradisjonskost mer salt? Jeg føler ofte at jeg nesten får i meg for mye salt, gjennom spekemat blant annet.
AnneB
29.01.2013 kl.11:05
Anna
29.01.2013 kl.13:06
PirkePetter
29.01.2013 kl.14:27
Nexium, pga virkningen på magesyren, har nok ført til ganske omfattende næringstap all den tid de fleste næringsstoffer trenger magesyre for å fordøyes.
http://chriskresser.com/fda-sounds-alarm-on-dangers-of-antacid-drugs
http://www.pbmattorneys.com/proton-pump-inhibitors.php
http://www.raysahelian.com/nexium.html
Om treningsformen du praktiserer er utholdenhetsidrett med trening/konkurranse som går over mer enn 90 minutter så er det mye mulig hårtapet ditt også kan skyldes stressrespons og hovedsaklig kortisolaktivitet. Jeg regner med du kjenner til at trening i mer enn 90 minutter sammenhengende gir stressrespons. Samme type trening gir også økt tap av bl.a magnesium, kalium, kalsium og natrium gjennom svette og urin.
Mangel på natrium og magnesium påvirker magesyreproduksjonen negativt, og det samme gjør for høye kortisolnivåer, slik at treningsformen kan være årsaken til begge problemene dine. Magnesium kontrollerer kortisolnivåene, og søker du på Exercise cortisol magnesium får du nyttige tips.
Vilde
29.01.2013 kl.15:24
På denne siden (http://www.culturesforhealth.com/compare-salt-whey-starter-culture-ferment-vegetables-fruits-condiments) leste jeg at man faktisk kan tilsette (vann)kefirkorn direkte til grønnsakene man vil gjære, men vil det funke noe særlig i fastere saker som sennep, der kornene ikke vil flyte rundt?
Jeg lurer også på hvor stort poeng det er å holde på med kefir fra H-melk så lenge jeg ikke har tilgang til ferskmelk, er det nok plusser til å veie godt opp for minusene? Har kun laget små porsjoner fram til nå, mest for å holde liv i melkekefirkornene mine.
Solveig
29.01.2013 kl.15:46
PirkePetter
29.01.2013 kl.16:25
Kefir fra butikkmelk er langt fra optimalt, og jeg tror ikke slik kefir kan regnes som mye av et næringstilskudd, da så mange av melkens næringsstoffer denatureres og glykeres via pasteurisering og homogenisering. Kefirkorn vil ikke trives i slik melk, men vil nok overleve en god stund. Imidlertid vil slik melk være et godt tilskudd på melkesyrebakterier som vil bidra til oppbygging av optimal tarmflora.
Anna
29.01.2013 kl.20:13
ET LIV I BALANSE.
29.01.2013 kl.20:29
Anna; du får ikke næringen, men en del gode melkesyrebakterier - så ikke slutt med H-melkskefir før du har funnet deg en god bonde!
ET LIV I BALANSE.
29.01.2013 kl.20:41
http://www.proteinpower.com/drmike/saturated-fat/tips-tricks-for-starting-or-restarting-low-carb-pt-ii/
PirkePetter
29.01.2013 kl.20:49
http://www.altshop.no/generell-helse/ionisert-kolloidalt-magnesium-det-perfekte-magnesiumtilskudd
Jeg har allerede svart angående lavkarbo og saltbehov, men du må godkjenne først
PirkePetter
29.01.2013 kl.21:00
Anna, slik myse funker helt fint.
Karoline, om du får i deg mindre enn 1,5 teskje med salt daglig, så går du i underskudd av natrium, hvilket kalles hyponatremi. Info -
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms
http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/qt/07_hyponatremia.htm
http://www.medicinenet.com/hyponatremia/page3.htm#what_are_the_symptoms_of_hyponatremia_low_blood_sodium
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm
Mer om saltmyten i innlegg og kommentarer -
http://senseoflife.blogg.no/1337427176_om_saltmangel_og_gjen.html
Et kosthold med mye karbohydrater gjør at nyrene holder tilbake natrium, og karbohydrater øker også vannmengden i vevene da karbohydrater inneholder mer "vann" enn protein og fett. Når man går lavkarbo eller bedriver selvplaging med ymse pulverkurer og dietter mister man mye salt, og dermed vann fra vevene (og som feilaktig tolkes som om man har gått ned i vekt/blitt kvitt fett).
Tap av natrium medfører også tap av kalium, kalsium og magnesium, slik at optimal saltmengde øker tilbakeholdelsen av disse mineralene. Økt magnesiuminntak beskytter også mot natriumtap.
ET LIV I BALANSE.
29.01.2013 kl.22:10
PirkePetter
30.01.2013 kl.00:24
Tyteberet uppaa tuva
30.01.2013 kl.10:27
-Tyteberet
Anna
30.01.2013 kl.10:36
Anna
30.01.2013 kl.11:05
Line
30.01.2013 kl.11:16
Har jo jobbet de siste mnd med å få opp produksjonen og spiser "wicked måltider". Men jeg spiser mye langtifshevet brød. Har også akkurat begynt med vannkefir, bare en ss til hvert måltid.
Leste i en av de bloggene du linket til tidligere at kefir av geitemelk kan være enklere for "melkeallergikere" å tåle. Hva tror du om det? Datteren min ser ut til å reagere på kefir av kumelk og utslettet i ansiktet kommer og går.
Line
30.01.2013 kl.11:22
PirkePetter
30.01.2013 kl.13:16
All den tid kefir dannes fra melk av bakterier og sopp fra kefirkornene, er det selvsagt at kefir, uansett melkekilde, er full av bakterier og sopp.
Anna
30.01.2013 kl.13:59
Tone
30.01.2013 kl.14:17
Hilsen Tone
PirkePetter
30.01.2013 kl.15:09
Snipp
30.01.2013 kl.15:48
Anna
30.01.2013 kl.16:05
Snapp
30.01.2013 kl.17:06
Snute
30.01.2013 kl.17:33
Snyteskaft
30.01.2013 kl.17:49
30.01.2013 kl.19:49
cassandra
30.01.2013 kl.20:09
Annema
30.01.2013 kl.23:20
Cassandra: det vet jeg ikke svaret på. Du må bare prøve deg frem. Evt la vær å bruke appelsiner.
Linn
30.01.2013 kl.23:48
josse:*
31.01.2013 kl.11:11
Anna
31.01.2013 kl.13:37
Ane
31.01.2013 kl.17:36
Hilsen rådvill mamma:)
Kristine
31.01.2013 kl.21:09
01.02.2013 kl.10:28
Gravid i første trimester
01.02.2013 kl.10:44
IdaE
01.02.2013 kl.11:08
Ane
01.02.2013 kl.12:10
Gry
01.02.2013 kl.12:46
01.02.2013 kl.15:49
Marianne
01.02.2013 kl.21:32
PirkePetter
01.02.2013 kl.23:14
Coop Marked Langerud
Enebakkveien 289, 1187 Oslo
Coop Mega Bøler
Bølerlia 2, 0691
Coop Marked Lilleaker
Lilleakerveien 32, 0284 Oslo
Coop Mega Skøyen
Hovfaret 17, 0275 Oslo
Coop Prix Skøyenåsen
Haakon Tvetersvei 8, 0682 Oslo
Coop Marked Kampen
Brinken 20, 0654 Oslo
Coop Marked Etterstad
Etterstadsletta 3, 0660 Oslo
Coop Prix Pilestredet Park
Pilestredet Park 18, 0176 Oslo
Marianne
01.02.2013 kl.23:43
PirkePetter
02.02.2013 kl.03:33
Jeg søkte på coop.no slik jeg har skrevet mange ganger når jeg har snakket om talg eller forklart dem som spør om hvor man kan finne talg.
Talg må først smeltes ut til rent fett, og fettet stivner ganske raskt om det ikke er varmt. Så om du skal ha det i smoothie blir det klumpete saker. Vil du ikke bruke det i mat som stekefett, etc kan du kanskje varme det opp og drikke, gjerne sammen med litt kokosolje og evt søtningsmiddel? Hvor mye eller lite er helt opp til deg, og hvordan du reagerer på fettet, samt hvor godt du fordøyer det. Det burde gi deg fete følelser, men rett som det er, er det ikke fett nok.
Ingerlise
02.02.2013 kl.08:36
Fersk talg kan du også få hos Meny/Centra/Ultra hvis du smiler pent i kjøttdisken, de kan ta det inn til deg lett som en plett.
Ellers mener jeg at jeg har mer uutsmeltet talg, med nyrer innimellom, fra den store villsauraiden i høst, hvis du vil ha feks.
Marianne
02.02.2013 kl.09:18
Hehe, røy-dott signaler skal jeg ikke begi meg ut på å forsøke å signalisere med, hvem vet hva slags tilbud jeg da blir forespeilet.. fett blir det nok ikke :-) Er talg i utgangspunktet tungt fordøyelig ?
Tusen takk Ingerlise for tips og tilbud, kjempesnilt :-)
PirkePetter
02.02.2013 kl.13:45
Slik at konsum av helsebringende, naturlig fett ofte blir en mager tur på en fet brygge.
Kristine
02.02.2013 kl.14:10
Marianne
02.02.2013 kl.16:54
PirkePetter
02.02.2013 kl.18:27
For optimalisering av lipase produsert i kroppen hjelper et tradisjonskosthold med hovedvelt på næringsrik, animalsk mat, med mindre karbohydrater i forhold til protein og fettrike matemner.
Planteoljer eller transfett "overkjører" de ovennevnte enzymene, slik at de ikke fungerer.
Mari
02.02.2013 kl.23:09
Ja, hurra, vil gjerne bli med i melkebilring i Trondheimsområdet:)! Mail meg på marilish@yahoo.com.
Marianne
02.02.2013 kl.23:51
Næringsmangel..huden er vel det siste organet som kroppen prioriterer ved næringsmangel er det så? Hvordan kan jeg speede opp heling av hudelastiteten på kroppen snøggere enn nå? Med gelatin, hvor mye i ss daglig skal til for at det skal monne og høydoseres ? Tar 3 ss dagen nå men tar gjerne mer om det kan hjelpe i hurtigere heling :-)? Er det flere matemner ( ved siden av kraft og gelatin og kokos ) som speeder opp oppbygging av elastisitet og styrker bindevev og hudfasthet? Smører også med kokosolje/sheasmør daglig men det monner tilsynelatende veldig lite med det som gis huden utvortes hittil ihvertfall.
PirkePetter
03.02.2013 kl.02:38
http://chriskresser.com/the-gut-skin-connection-how-altered-gut-function-affects-the-skin
Så lenge du ordner mage-tarm vil huden tar seg av seg selv.
Marianne
03.02.2013 kl.10:54
03.02.2013 kl.11:44
Hvis jeg har forstått rett kan man kanskje oppleve at både vekt og energi går opp og ned i oppgraderingsfasen pga hormonbalansen og regulering av alle mulige systemer i kroppen.
Marianne
03.02.2013 kl.12:15
PirkePetter
03.02.2013 kl.18:30
Når du har høy forbrenning/høyt stoffskifte vil hudfolder, etc trekke seg sammen. En svært vanlig årsak til slike som henger og slenger er tap av væske i vevene gjennom f.eks slankekurer, bruk av urindrivende medikamenter, og/eller perioder med mye stress og økt vannlating. Vil man slanke seg uten å oppleve slike stygge angrep på forfengeligheten/den en gang så lekre personen man pleide å kose seg med å se på i speilet så er trening og/eller et kosthold som holder stoffskiftet/forbrenningen høy den beste, slik at muskelceller øker, og fettceller reduseres i antall og også i volum, snarere enn at man bare mister væske.
Marianne
03.02.2013 kl.21:29
Hehe, pleier vel i grunnen ikke å kose meg først og fremst med å se meg selv i speilet, finnes mye annet å kose seg med å se på, men tenker jo at hudens tilstand forteller om bl.a næringsstatus, og at jeg for tiden ikke tar opp næring særlig optimalt da slik det ser ut nå... ? Tjatja, den som (spiser) lever får se :-)
Marianne
03.02.2013 kl.21:50
Marianne
03.02.2013 kl.23:06
PirkePetter
04.02.2013 kl.00:07
Ellers er det helt sant som du sier; den som spiser lever får se!
josse:*
04.02.2013 kl.06:40
Marianne
04.02.2013 kl.11:04
josse; Bør skylle av blod og annet fra kraftbeina i kaldt vann først, før du setter det til koking bare :-)
josse:*
04.02.2013 kl.12:14
Marianne
04.02.2013 kl.13:39
Har ringt rundt til flere cooper først, og også snakket med innkjøper for Coop Oslo distrikt, og ingen tar inn Ringdal talg her, snakket med selger hos Ole Ringdal og hun kunne da bekrefte at de ikke sender til noen butikker på Østlandet, hverken coop eller andre, men kun til utvalgte butikker på vestlandet, ned til Sogn og Fjordane som sørligste punkt. Ringte Strøm-Larsen som er en av de store slakterbutikkene med bra og stort utvalg i Oslo, og de har kun litt talg akkurat i slaktesesongen i august og aldri ellers. Så talg i Oslo, er som vann i Sahara, med andre ord nesten umulig/iallefall sjelden å få tak i fra butikk virker det som :-) Alternativet slik jeg har forstått det hittil er da å bestille direkte fra Ole Ringdal og frakten kommer da på ca 200 kr for opp mot 10 kilo. Så om noen andre har noen innspill på hvordan/hvor kjøpe talg/ eller noen som selger annen type frossen fåretalg, altså gjennom hele året, her på Østlandet i butikk, fyll gjerne inn :-)
Marianne
04.02.2013 kl.13:49
josse:*
04.02.2013 kl.14:04
Marianne
04.02.2013 kl.14:39
04.02.2013 kl.14:58
PirkePetter
04.02.2013 kl.18:09
Emily
04.02.2013 kl.18:26
Jeg har nylig brukt talget som jeg kuttet vekk fra lammehjerter og når jeg koker ned kraft så bruker jeg fettlaget på toppen som smeltet talg i matlaging.
Jeg har også sett ister på i frysedisken på Coop Mega på Kolbotn Senter. Det kan man også smelte ned for å bruke i matlagingen. Jeg liker det ikke da...
Marianne
04.02.2013 kl.20:09
Anonym, om lymfedrenasje, slike apparater/klinikker som bruker dette er bortkastet tid og penger iallefall, skal du forsøke lymfedrenasje, gå iallefall til en som driver med manuell lymfedrenasje, som er ganske lett trykk/'rulling'/stimulering på lymfepunktene fra hals/bak øre, under armene osv nedover alle punktene helt ned til føttene. Ellers tror jeg også slik bindevevsmassasje som PP nevner kan være vel så bra, og radbrekking høres ihvertfall ut som noe som setter fart på radene :-)
04.02.2013 kl.23:18
ingerlise
04.02.2013 kl.23:22
Maria
05.02.2013 kl.10:40
Marianne
05.02.2013 kl.12:21
Marianne
05.02.2013 kl.13:32
*altmanskalsetteseginniavulikefettgreiernåfortida'assa* :-)
PirkePetter
05.02.2013 kl.13:52
Svaret finner du via et enkelt søk på google.
Marianne
05.02.2013 kl.14:09
Jamen PP, har googlet jo, det står at det er innvollsfett fra storfe/får, men er ikke talg det også da ?
05.02.2013 kl.18:36
Marianne
05.02.2013 kl.20:53
Marianne
05.02.2013 kl.21:07
http://www.elkjop.no/product/hjem-og-pleie/kjokkenapparater/GVS141/krups-iskremmaskin
:-)
05.02.2013 kl.22:49
så blir d å finne upast fløte ...
Linn
06.02.2013 kl.01:24
PirkePetter
06.02.2013 kl.04:50
Står følgende oppgitt i innholdsfortegnelsen er det naturlig folinsyre - L 5 metyl-tetrahydrofolat eller 5 formyl tetrahydrofolat.
Om du brukte syntetisk folinsyre i årevis før du ble syk, kan det faktisk være årsaken til helseproblemene dine, da syntetisk folinsyre forstyrrer funksjonen til naturlig folinsyre. Og derigjenom også B12 funksjonene som er avhengig av samarbeide med folinsyre. Sjekk ut lister over mangelsymptomer på folinsyre og B12, og se om de stemmer med helsetilstanden din.
Linn
06.02.2013 kl.10:47
Linn
06.02.2013 kl.11:00
Marianne
06.02.2013 kl.18:10
Anita
06.02.2013 kl.19:51
Nå har jeg vært plaget siden nyttår. Håper og tror at det er helbredsreaksjoner, men nå har jeg virkelig havnet "på kjøret". Er helt avhengig av migrene medisin for å kunne fungere litt. Men dette er virkelig gift for kroppen og en av bivirkningene er fortsatt migrene. Store smerter i nakken også og ME symptomene slår ut for fullt. Noen tips???
PirkePetter
06.02.2013 kl.20:16
Marianne, den som venter på noe godt dør kanskje av sult, så du får be leverandøren skjerpe seg snøggast råd! Ellers vil alle Panneklaskeklubbens 2 medlemmer boikotte ham, slik at han går konkurs, ad undas og nedenom og hjem, og dit høna sparker, midt i den spilte melken, mellom barken og veden på trynet.
Marianne
06.02.2013 kl.22:17
PirkePetter
07.02.2013 kl.01:05
Ja dere 2 i Panneklaskeklubben kan ta tak i hver deres del av ham og bruke dem til å denge den andre med. Må grovt skyts til så kan dere vurdere forsiktig overivrig filetering med sylskarp sløv kniv
Anna
07.02.2013 kl.11:06
Marianne
07.02.2013 kl.13:49
Marianne
07.02.2013 kl.13:52
PirkePetter
08.02.2013 kl.03:58
Opprinnelig hadde jeg tenkt meg selv som en slags moderne Robin Hood, som stjal fra de rike og ga til de fattige, men da de rike jo ble fattige når jeg stjal fra dem ble det for mye hodebry med hvem som egentlig skulle få godsakene. Begrepet fattigdomansiennitet var ikke oppfunnet da. Problemet ble ytterligere forverret da den ene hjernecella mi som jobber tredoble skift truet med fagforening og å boikotte meg om jeg ikke kuttet ut alt det stressende tankearbeidet raskt som bare fyttirakkern.
Fjas&Vas-gruppen? Som i "følg meg, jeg kommer etter?" Vi har ingen sjanse, og vi tar den! Alt begynner med A. De levde som ville dyr; de verken røykte eller drakk. Må det bli kølsvart for det går et lys opp for oss? Ikke bli forskrekket når du finner ut at du ikke er der fordi du mangler. Fantasi er erigert intelligens. Reinkarnasjon - en hyggelig overraskelse. Nei til atomkreft! Det er ikke du som trenger briller, det er verden som er uklar. Prøv en sjøløve; vill, våt & annerledes! Gruppesex = folkereisning. Stem på kvinnelig brystparti! Hvem av oss er det motsatte kjønn? FISKEBOLLER LENGTER HJEM! Forrige tirsdags møte i apatiklubben er herved avlyst. Krig blir ikke mindre blodig om generalene bruker tampong - hva med bind foran øynene? AIDS, den enes brød, den andres død. Hvis krigen bryter ut, var freden åpenbart et fengsel. Det tomrommet vi etterlater oss erstatter oss fullstendig. Bryt sammen, ikke alene. Hva mener du som utenforstående om temaet intelligens? Storebror ser deg, men hva med lillesøstrene? Alt er mer som det var før i tiden enn det er i dag. Selvmord er en døende kunst. Den som sitter i glasshus skal ikke kaste med elefanter. TV er tyggegummi for øynene. Vi er alle omringet av geografi. Jeg er antisemantisk; jeg hater ord! Pga manglende interesse er neste år avlyst. Vil den siste personen som forlater landet vennligst slukke lyset? Kast ikke tannpirkere på gulvet, flatlusa trener stavhopp. SOML NÅ!
Før klarte jeg aldri å fullføre noe som helst, men denne ga
Hanne
08.02.2013 kl.12:20
Trine
08.02.2013 kl.13:50
Anita
08.02.2013 kl.14:04
Linn
08.02.2013 kl.14:29
Solveig
08.02.2013 kl.15:23
Marianne
08.02.2013 kl.16:10
:-)
PirkePetter
08.02.2013 kl.18:34
http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/beyond-good-and-evil
Marianne, sant! Ordblidne i alle land, fornè dere!
Linn
08.02.2013 kl.19:56
09.02.2013 kl.12:18
Kristine
09.02.2013 kl.13:21
Anbefaler heller rå lever da. Norskprodusert, gjerne fra frysedisken, og helst lam. Koster 40 kroner for 600 gram. Billig supermat med andre ord!!!! Jeg halvtiner, skjærer opp i 10 skiver og fryser ned igjen. Så tar jeg opp 1 skive om kvelden, halvtiner før jeg kutter opp i små biter og legger i et glass vann i kjøleskapet. Neste morgen skyller jeg leveren, tar på skje LITT om gangen og svelger unna med iskaldt vann. Smaker lite. Lurt å ta gelatin eller kraft ved siden av, og organiske syrer(kefir/myse/ vannkefir/ kombuca/litt eddik i vann) for best mulig opptak. Og noe med kalsium. Og passe på nok magnesium i tillegg, gjerne via olje/bad.
For meg er det enklere å svelge rå enn å lage leverpostei/koke/steke. Lukten i huset gjør at jeg foretrekker det enkleste og beste:)
Solveig
09.02.2013 kl.13:49
Kristine: huff - det ble dyrt for deg! jeg trodde tollen lå på 12-25%? kanskje de regnet toll for frakten også?
Kristine
09.02.2013 kl.14:06
PirkePetter
09.02.2013 kl.15:40
Er ikke Norge et herlig helsemessig U-land i bo i, med myndigheter som stikker nesa si i alt de kan, og så mange lover og regler for å beskytte industri og særinteresser at folket har all grunn til å føle seg elsket og verdsatt?
Marianne
09.02.2013 kl.17:24
Jeg svelger glatt ned rå lever oppned om så, enn å svelge en slik pris :-)
Jo PP, helt herlig som helsemessig U-land, og som om ikke det var nok, også med alt overformynderi som utøves for alles 'beste', slik som f.eks at tollgrensa fortsatt siden 1972 er det ? er den samme som da, på kr 200,- og noen grenseverdier f.eks på kostttilskudd som er på knapper-og glansbilde-nivå, det var nok sikkert derfor fruktpulveret ditt ble stoppet Solveig, det inneholdt sannsynligvis over 200 mg C-vitamin eller mulig bromelain fra ananas ( Gud forby ) Jepp, godt det er strenge tøyler, kunne jo finne på å bli frisk/og eller ikke blakke oss/ om vi ikke ble passet såpass på :-)
Solveig
09.02.2013 kl.19:39
PP: sånn av ren nysgjerrighet...: hvor lang tid tok det for dine ME-pasienter å bli friske? Sånn kortest - lengst tid når de fulgte kostrådene du har vært så snill å lære oss?
PirkePetter
10.02.2013 kl.04:01
Da hypotyreose og redusert magesyreproduksjon svært ofte er en involvert faktor i ME har en god del mennesker, spesielt kvinner, antipati mot kjøtt og animalske matemner, slik at graden av bedring ofte har blitt begrenset av manglende evne til å spise proteiner i hvert måltid.
Om man hadde redusert magesyreproduksjon eller betennelser i tarmen tok det hele lenger tid fordi disse tilstandene først måtte normaliseres, slik at næringsopptaket ble optimalt. Man er ikke bare hva man spiser, som det heter, men enda mer hva man klarer å fordøye.
I.
10.02.2013 kl.14:37
Pirkepetter, kan du også si noe om aktivitet og ME (når kostholdet er på plass)? Er litt aktivitet viktig for å komme over siste kneika mot å bli frisk, eller skal man være forsiktig og ikke presse seg selv noe? Dersom man kun orker tanken på å gjøre LITT, vil du anbefale å gå en tur, eller er litt lett gym og uttøyning bedre? På forhånd takk for hjelp
Mor
10.02.2013 kl.18:18
Marianne
10.02.2013 kl.18:31
PirkePetter
10.02.2013 kl.19:32
Fysisk trim, og strekk og tøy er derfor alltid av det gode. Og for konkrete holdningsfeil også en tur til kiropraktor eller osteopat som også kan myofascial release og triggerpunktlære.
Mamma, det du beskriver kan være både helbredssymptom og symptom på mangel på næringsstoffer. Tradisjonskost sier meg ikke noe, da de fleste oppfatter dette forskjellig, og ikke nødvendigvis slik jeg selv skjønner den. Symptomene kan være forårsaket av mangel på flæere næringsstoffer, alene, eller i kombinasjoner, men det punktet du nevner kan også være årsaken. Spørsmålet er hva som kom først? Ryggsmerten kan være delvis skiveutglidning, som videre bl.a kan påvirke negativt blodstrømmen til bena om det vonde punktet er i korsryggen.
Lever er det beste matemnet på jorda for blodmangel, da lever inneholder alle næringsstoffene som er involvert i produksjon og aktivitet av røde blodlegemer så vel som hemoglobin. Lever var før i tiden det vanligste middelet man fikk for blodmangel. For akkurat kreft er omtrent alt du kan finne på å spise av tradisjonskost bra, lever inkludert. Kreft, hvilket er en samling celler som har feil funksjonsinformasjon, dvs de oppfører seg som kommunearbeidere når de egentlig skulle være toppidrettsutvøvere, er så enkelt å helbrede via kosten at det overhodet ikke er grunn til bekymring. Da jeg først begynte å studere logikken bak kreft for mange år siden fant jeg raskt mye skremselspropaganda, manipulerte forskningsdata og veldig lite seriøs og oppriktig informasjon, slik at alt du tror du vet om kreft faktisk ikke er riktig. Jeg kunne nevne hundrevis av næringsstoffer og andre substanser i et tradisjonelt kosthold som både forebygger og helbreder kreft, men det holder med smørsyre, som reverserer omtrent alle kjente former for kreft tilbake til normale celler. I noen tilfeller setter smørsyren i gang selvmordsrefleksen i kreftceller, slik at de begår selvmord/apoptose, men normalt forandrer smørsyren den genetiske informasjonen i cellene slik at de selv innser de ikke er ment å være kommunarbeidere. Om en slik tilværelse er aldri så avslappet og bedagelig.
Smørsyre finner du mye av i upasteurisert smør og melkefett/melkeprodukter, samt mindre i melkesyregjæret mat og drikke.
Marianne, gelatin og proteiner, utover mer næring enn det man får på standard industrikosthold. Kokosolje brukt utvortes også, samt eventuelt magnesiumolje. Nye arr forebygges best gjennom å holde panneklaskinga til et minimum, samt å bedrive selvklasking kun i pannen, og ikke på resten av kroppen. Sosialt samvær med andre selvklaskere anbefales ikke.
En siste ting for regenerasjon av cellene som utgjør arrvev er bruk av magneter, eller magnetfeltterapi.
Marianne
10.02.2013 kl.20:53
http://www.youtube.com/watch?v=CCQ6Ogh14xM.... gjør seg ikke sjæl vettu... ;-)
Magnetfeltterapi, hvordan gjøre, link eller noe å dele mon tro ?
I.
10.02.2013 kl.21:14
Linn
10.02.2013 kl.21:21
Solveig
11.02.2013 kl.00:00
Mor
11.02.2013 kl.06:48
Anonym
11.02.2013 kl.10:09
Marianne
11.02.2013 kl.11:12
Hanne
11.02.2013 kl.12:28
Spørsmål om melkespann: noe materiale disse helst bør være i? Sink? Er aluminium ikke greit? Hva med plast? Takkakk;)
Linn
11.02.2013 kl.12:32
Marianne
11.02.2013 kl.12:54
Ang magnesiumspray, jeg sprayer den der huden er litt tykkere, og ikke på innsiden av armer og slikt der huden er veldig tynn, svei og stakk de første tre dager ca. Nå svir det ikke i det hele tatt, mulig huden bare trenger å tilpasse seg det i begynnelsen. Men har aldri blitt kvalm da, så det er jo ikke stas, håper det løser seg til det beste :-)
Anonym
11.02.2013 kl.13:26
PirkePetter
11.02.2013 kl.15:11
Litt info ?
http://chriskresser.com/natural-childbirth-v-epidural-side-effects-and-risks
Anonym, det er mulig du allerede har tilstrekkelig med magnesium i kroppen, slik at mer blir overbalanse. Sjekk symptomer på magnesiummangel og vurder dette. Alternativt er de reaksjoner du beskriver virkningen av at magnesiumet utvider blodårene i hud og muskler, og skal da være en forbigående virkning. Spørsmålet er da om du har vært plaget av stive eller verkende muskler fram til du begynte med oljen?
Svien skyldes nok kloren, slik at magnesiumoljen bør blandes med f.eks litt kokosolje eller upasteurisert smør
Angående Avdem, så forer de dyrene med kraftfor i følge en dame jeg snakket med, og som jobber der.
Hanne, utover melkespann i metall er vindunker i hardplast ok. Ikke optimalt, men ok.
Anonym
11.02.2013 kl.15:31
Linn
11.02.2013 kl.15:36
Takk for tips ang Tidsporten, Marianne!
PirkePetter
11.02.2013 kl.18:33
Mangel på f.eks vitaminer som B6, B9/folinsyre og B12, er også en årsak til både ME så vel som hypotyreose, som oftest er en faktor i ME. Hypo betyr at stoffskiftet går på sparebkluss, og det gjelder også energiomsetning og produksjon. Og lite energi = såkalt ME.
Ved magnesiummangel tar man heller ikke opp tilstrekkelig med kalsium, som for øvrig også trenger vitamin D (nok et magnesiumavhengig vitamin), samt K2, for å komme seg inn i skjelettet. Ved kalsiummangel øker imidlertid graden av kalsium som trekkes fra skjelettet til organer, hjerne, og andre kroppsvev, blodårer inkludert, slik at man oppnår ymse grader av betennelser og forkalkninger. Dette skjer også i nervesystemet, da kalsium i nerveceller, og som ikke trekkes ut fra disse (ved hjelp av magnesium og vitamn K2) etter at kalsiumet har gjort jobben sin med å delta i nervesignaloverføring, stimulerer nervecellene til døde, slik at de forkalker.
De vanligste årsakene til såkalt parkinsonisme er mangel på proteiner i kostholdet (eller manglende opptak pga redusert magesyreproduksjon eller tarmbetennelser), utover magnesium, sink eller i hovedsak B vitaminer som bl.a B1, B2, B6, B9/folinsyre, B12 og/eller lipoesyre. I enkelte tilfeller er også vitaminene D og/eller E involvert som hoved eller delårsaker, samt mangel på kolesterol/for lave kolesterolnivåer. Sprøytegifter, kjemikalier i mat og drikke, tungmetaller og vaksiner er også dokumenterte årsaker, men da hovedsaklig fordi disse på forskjellig vis tapper kroppen for, eller blokkerer aktiviteten av, ovennevnte næringsstoffer
Anonym
11.02.2013 kl.18:55
Bente
11.02.2013 kl.20:05
Om noen har kefirkorn de kan sende til meg betaler jeg selvfølgelig for det :)
Venter spent!
Bente
Marianne
11.02.2013 kl.20:05
Jeg forsto ikke helt det med hvordan magnetfeltterapi kan hele arrvev og hvordan det da skal gjøres/brukes?
Lurte også på det med myse, hva består næringsemnene i myse av ? Er det slik at både kasein og laktose da er fraværende i myse ?
PirkePetter
11.02.2013 kl.23:04
Bente, et googlesøk på "Bente kefirkorn senseoflife" ga følgende svar på spørsmålet ditt -
http://senseoflife.blogg.no/1356792765_magnesiumbad_hjelper_.html
AnneB er den som tilbyr deg korn, i kommentar den 31.12.2012 kl.11:33
Marianne, det er 2 teorier ute på tur hva gjelder magnetfelter og arrvev; 1 - magnetfelter tilbakestiller DNA i cellene som er skadet, og gjør at de, ved hjelp av økt blodtilstrømming og dermed nærings og oksygentilstrømming (magnetfelter øker blodgjennomstrømming med 400%) reverserer tilbake til normale, uskadde celler, og 2 - magnetfelter stimulerer stamcellevekst, slik at nye celler erstatter de skadde/ødelagte i arrvevet. Begge teorier er dokumenterte virkninger av magnetfelter, men man er uenige om hvilken virkning det er snakk om i forbindelse med bl.a arrvev.
Magneter has/festes på arrvevet (f.eks via magnetbånd/støttebånd med magneter innsydd), eller man går til terapeut og ligger i magnettrommel sånn circa 20-30 minutter X antall ganger.
Laktose finnes i myse, men ikke kasein, kun myseproteiner.
Marianne
11.02.2013 kl.23:10
Jeg har kefirkorn :-) og sender gjerne til deg!
Mvh Marianne L. R
Bente
12.02.2013 kl.10:45
Min mail adr. er benlea@online.no. Send meg gjerne en mail hvor du skriver ditt kontonr. og beløpet jeg skal betale for kefirkorn så sender jeg adresse :) TUSEN TAKK
Bente
Marianne
12.02.2013 kl.11:50
Mysevisa fortsetter... Om mysen er laget fra upast. kefir, vil det da være lite/ingenting laktose igjen i slik myse? Og inneholder myse fra upast melk f.eks noe jod og kalsium igjen eller kun melkeproteiner da?
PirkePetter
12.02.2013 kl.19:28
Det er ikke laktose igjen i kefirmyse. Angående ditt andre spørsmål; søk og du skal finne. Søk på nutrients in whey. Ikke spør meg om ting du selv kan finne ut av på sekunder.
Marianne
12.02.2013 kl.20:07
Søkte først og fant litt sprikende info, derfor jeg lurte. Noe sted nevnes det at det inneholder laktose, men at det som du også nå sier, ikke er laktose igjen i kefir, altså lurte jeg på om det var andre emner som brytes ned også og ikke finnes igjen i mysen om den f.eks siles fra kefir, altså at myse kan inneholde ulike næringsemner alt ettersom hvor den opprinner fra, var det jeg ikke fant ut av.
Magneten
12.02.2013 kl.21:01
Lurer på om dette vil kunne virke gjennoppbyggende på nedslitt leddbrusk i knær? (i tillegg til tradisjonskost så klart og rikelig inntak av næringsrik kraft)
Marianne
12.02.2013 kl.21:17
PirkePetter
13.02.2013 kl.01:30
Mannfolkmagnet er kanskje en ide?
Bruskmagneten, litt info via søk på følgende -
PMID - 16084055
PMID - 15055092
PMID - 17333120
PMID - 17604552
Og -
http://www.energycelltherapy.co.uk/pdfs/musculoskeletaldisorders.pdf
Marianne
13.02.2013 kl.09:45
Magnetfelt-armbånd, er det tilstrekkelig å bruke kun det (lettere å bruke enn rene magneter) ? Og er koppermagnetfeltbånd da best og noe du anbefaler, eller holder det med vanlig magnetfeltarmbånd? De med kopper er nok dobbelt så dyre, Så om det ikke er avgjørende for effekten, vil det holde med et slikt uten kopper ?
13.02.2013 kl.12:36
Trudemor
Anna
13.02.2013 kl.13:03
PirkePetter
13.02.2013 kl.14:32
Kopperarmbånd er dessverre svindel, og har vært det i sikkert opp i mot 30 år som jeg kan huske. Magneter må brukes på problemområdet eller så nær dette som mulig. For akkurat direkte påvirkning av celler i en gitt del av kroppen må magnetene brukes på stedet hvil. Og om produktet ikke har magnetisk virkning på f.eks diverse metall så er det svindel. Nikkenprodukter unntatt pga den nye teknologien deres, og man må bruke et gaussmeter for å påvise magnetfeltene i disse. Til nøds roms eller brummundmeter.
Trudemor, det du beskriver er vel den vanligste virkningen, skjønt du tar veldig lite, så du burde ikke reagere på det.
Linn
13.02.2013 kl.14:43
Hanne
13.02.2013 kl.15:48
Her er ingredienslisten til L'Oreal Excellence, en versjon for å lysne/bleke hårtustene:
Protective Color Creme: Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Propylene Glycol, Deceth-3, Laureth-12, Ammonium Hydroxide, Oleth-30, Hexadimethrine Chloride, Lauric Acid, Glycol Distearate, Polyquaternium-22, Ethanolamine, Silica Dimethyl Silylate, Pentasodium Pentetate, Parfum/Fragrance, Sodium Metabisulfite, Carbomer, Ascorbic Acid, CI77891/Titanium Dioxide, Resorcinol, Linalool, p-Phenylenediamine, Butylphenyl Methylpropional, m-Aminophenol, Dimethicone, Hydroxy-Benzomorpholine F.I.L. #D7636/1
Protective Creme Developer: Aqua/Water, Hydrogen Peroxide, Cetearyl Alcohol, Trideceth-2 Carboxamide MEA, Ceteareth-30, Glycerin, Pentasodium Pentetate, Sodium Stannate, Tetrasodium Pyrophosphate F.I.L. #D56/21
Protective Pre-Color Serum: Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Trideceth-2 Carboxamide MEA, Ceteareth-30, Phenoxyethanol, Parfum/Fragrance, Hexadimethrine Chloride, Methylparaben, Polyquaternium-22, Pentasodium Pentetate, Hydrolyzed Oats, Butylparaben, Ethylparaben, Linalool, Benzyl Salicylate, Propylparaben, Isobutylparaben, Citric Acid, Amyl Cinnamal, Benzyl Benzoate, Citronellol, Geraniol, 2-Oleamido-1, 3-Octadecanediol F.I.L. #D8175/1
Protective Ceramide-Protein Conditioner: Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Amodimethicone, Cetyl Esters, Isopropyl Alcohol, Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Wheat Protein, Hydroxy-Isohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Trideceth-12, Chlorhexidine Dihydrochloride, Panthenol, Candelilla Cera/Candelilla Wax, Benzyl Salicylate, 2-Oleamido-1, 3-Octadecanediol, Alpha-Isomethyl Ionone, Methylparaben, Cetrimonium Chloride, Citronellol, Butylphenyl Methylpropional, Parfum/Fragrance F.I.L. #C14267/3
Jeg forstår naturligvis at det ikke er SUNT med disse produktene. SÅ ille panneklask er jeg ikke. :) Men lurer på om kroppen takler avgiftningen greit om man er frisk og bruker et sånt produkt ca. hver 3. måned? Eller bør man for Guds og sin egen skyld bare holde seg helt unna?
Marianne
13.02.2013 kl.15:54
Skjønner, så et sted et armbånd med magneter, laget i titanium med 3000 gauss i hver magnet, det må vel være bra, blir jo ikke plass til hverken roms eller brummund når gauss breier seg sånn :-)
Hanne
13.02.2013 kl.15:57
Her kan dere laste ned en amerikansk oversikt over bestingene og verstingene av frukt og grønt, slik at det blir lettere å vite hva man absolutt bør kjøpe økologisk, og hva det er ok å kjøpe vanlig: http://www.ewg.org/foodnews/guide/
Hvordan oversikten stemmer med norske forhold vet jeg ikke, men man kan kanskje tenke seg at det vil være omtrent det samme. (Noen som vet?)
Hanne
13.02.2013 kl.16:01
'The Nourishing Traditions Book of Baby and Child Care' av SALLY FALLON er nå å få kjøpt på AdLibris.com/no (Bestilte i går, spent på å få den i posten :)
Marianne
13.02.2013 kl.16:41
Hanne
13.02.2013 kl.20:55
PirkePetter
14.02.2013 kl.01:15
Marianne, ok. Jeg tenkte på Hamfo-armbåndene som har vært solgt i så mange år som magnetiske.
Linn, det kan være en liten klump blod, og er ikke uvanlig, og heller ikke tegn på noe galt med egget eller høna.
Linn
14.02.2013 kl.01:35
14.02.2013 kl.13:52
Trudemor
14.02.2013 kl.17:17
Et lite rop om hudhjelp!
Er det noen som vet hva som fjerner sorte porer i ansiktet - rundt nese og munn. et er så guffent og det er noe jeg alltid har hatt, og som ikke har forsvunnet(enda håper jeg!!!) What to do?
Bente
14.02.2013 kl.19:46
PirkePetter
14.02.2013 kl.20:28
Når det gjelder gelatinet til Christer så er dette øko, på den måten at kjemikalier, syrer, etc som brukes til fremstilling av vanlig gelatin fra kollagen ikke har vært brukt.
Når det gjelder hevelsen så har jeg ikke noe å si da jeg ikke kan gi noe konkret info uten å se problemet selv, samt vite mer om kosthold, aktivitetsnivå, evt medisinbruk, m.m.
Anita
14.02.2013 kl.22:04
Vil det bedre seg etter en tid "wicked-mums" kosthold, eller vil det hjelpe med noen ekstra tilskudd en periode?
Hva med progestoren?
Marianne
15.02.2013 kl.11:07
PP, hva mener du om dette søtningsmiddelet (som da visstnok ikke er kunstig slik sett): http://tagatose.no/hva-er-tagatose/
PirkePetter
15.02.2013 kl.14:15
Maria
15.02.2013 kl.14:26
Marianne
15.02.2013 kl.19:45
PirkePetter
16.02.2013 kl.02:29
Marianne
16.02.2013 kl.10:59
Har ikke spist flerumettet/plantefett på over 3 måneder nå. Er det som var i kroppen fra den gangen da, forbrent og ute av systemet nå tror du ? er normalvektig ( altså har 1-2 kilo ekstra maks om man kan forklare det slik)
Eline
16.02.2013 kl.15:00
PirkePetter
16.02.2013 kl.15:47
http://www.functionalps.com/blog/2012/04/10/free-fatty-acids-suppress-cellular-respiration/
http://www.functionalps.com/blog/2012/11/24/protect-the-mitochondria/
http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-context.shtml
Eline, jeg mener ikke, men den moderne, ikke-økonomistyrte vitenskapen dokumenterer, at virus ikke finnes. Dette er mao ikke mine, subjektive meninger, men reelle og dokumenterte fakta. Følgelig eksisterer det ikke noe slikt som kjønnssykdommer heller.
Når det gjelder såkalt herpes så har jeg fått med meg at dette skyldes næringsmangel og/eller kjemikaliebelastning. Eksempler ?
The association of viruses with cases of poisoning is a well recognized fact. It is illustrated by the herpes simplex that follows the injection of vaccines, milk, colloidal metals, ingestion of foodstuffs, general anaesthesia, etc.5, 19-21 and the herpes zoster that follows the intake or injection of arsenic, bismuth and sulfonamides, and carbon monoxide, alcohol, or phenobarbital poisoning22-24. Ritchen and Kantor25 (1947) reported herpes zoster as a toxic manifestation from the administration of antimony in the treatment of schistosomiasis. Both herpes simplex and herpes zoster occur at times in association with infectious diseases which appears to indicate that toxins produced in the course of these specific diseases may be responsible. The lesions of both herpes simplex and herpes zoster, regardless of the primary cause, are histologically characterized by intranuclear inclusion bodies, and a virus can be isolated from the lesions. Fixation occurs between the sera of cases of arsenical or bismuth zoster and zoster antigen26.
http://www.harpub.tk/scobexog.htm
Faktorer som hjelper, gjennom å bl.a motvirke betennelsen som ligger til grunn for såkalt herpes, er normal tarmflora, konsum av melkesyregjæret mat og drikke, mer protein (for bl.a cystein, glutamin, glycin, lysin og taurin), mer mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett som i smør, kokos, palme og palmekjerneolje), vitaminene A, B, C, D, E, K2, jod, magnesium, selen, og sink
PirkePetter
16.02.2013 kl.23:35
Marianne
17.02.2013 kl.12:05
PirkePetter
17.02.2013 kl.13:03
Jeg har aldri bedt noen kutte ut alt sukker, kun redusere det og samtidig øke næringsinnholdet i kosten, inntil kroppen har hentet seg inn igjen helsemessig. Litt karbo er derfor alltid bra, for å unngå bl.a frigjøring av lagret fett inntil man er frisk og evt vil begynne å trene. Tradisjonskost kombinert med trening/fysisk aktivitet vil videre redusere eventuell fettmasse og stramme skinnet. Tradisjonskosten sikrer konsum av fett og næringsstoffer som forhindrer blodsukkerubalanser, stressreaksjoner og frigjøring av umettet fett for energi, og trening i seg selv har også flere positive virkninger på kroppens kjemiske balanse som bidrar til dette.
Marianne
17.02.2013 kl.13:38
Når du nevner trening, mener du da også cardio som bra for å redusere masse /og også stramme opp ?
Lurte også på det med flerumettet fett i fisk, som laks og ørret og slikt, hvordan det opererer annerledes/ og bedre i såfall, i kroppen i forhold til det plantebaserte flerumettede fettet ? (gitt at det ikke oppvarmet osv ) - og hva med fettet i f.eks torskelever o.l som varmebehandles da ? Er ikke fiskefett også da mer uheldig i større inntak ?
Ang animalsk fett: Om man ikke vet hva slags for dyret har fått/spist, er det bedre å kun spise muskelkjøttet da, og ikke fettet, og heller supplere med smør/kokosfett/fåretalg f.eks ?
Eline
17.02.2013 kl.19:15
Trym
17.02.2013 kl.19:34
Solveig
17.02.2013 kl.20:02
Er det noen av dere som har erfaring med økologiske madrasser? Kjøpte en ikeamadrass for en måned siden, og var kjempefornøyd, men etter å ha brukt den en stund føler meg ikke helt uthvilt når jeg sover på den, og det henger igjen en syntetisk lukt/smak i lufta. Tips?
Trym: kanskje Gry kommer med noen tips i løpet av uka? thehealthyhomeeconomist fra WAPF tror jeg har en video omhvordan man lager fiskekraft på hennes nettside=)
Linn
17.02.2013 kl.20:22
Solveig
17.02.2013 kl.21:07
17.02.2013 kl.21:31
-tyteberet
PirkePetter
17.02.2013 kl.23:56
Fiskefett som kommer med de naturlige antioksidantene er helt ok helsemessig, skjønt alltid i moderate mengder.
Trym, for fiskehoder anbefales ca 4-24 timer, mens fiskeben tar kortere tid da de raskere blir porøse når de slipper mineralene. 30 minutter gir fiskekraftsmak, men om du er ute etter næringsstoffer og skjoldbruskkjertelhormoner fra hodene må de stå lenger. All kraft som kun er for smakens skyld trenger ikke mer enn fra 30-60 minutters koking.
Tytebærturen, bruker du kun oljen på beina? Prøv om morgenen snarere enn om kvelden.
Marianne
18.02.2013 kl.10:30
18.02.2013 kl.11:07
Trudemor
Trym
18.02.2013 kl.11:30
Trym
18.02.2013 kl.11:33
PirkePetter
18.02.2013 kl.14:09
Linn
18.02.2013 kl.17:17
PirkePetter
18.02.2013 kl.17:45
Når du sier "tung å fordøye," om du da egentlig mener at du f.eks blir trett og skapp, etc etter måltidet, så er dette helt naturlig inntil fordøyelseskapasiteten din har normalisert seg.
PirkePetter
18.02.2013 kl.17:46
Når du sier "tung å fordøye," om du da egentlig mener at du f.eks blir trett og skapp, etc etter måltidet, så er dette helt naturlig inntil fordøyelseskapasiteten din har normalisert seg.
Linn
18.02.2013 kl.20:05
AnneB
18.02.2013 kl.20:46
Marianne
18.02.2013 kl.22:35
Trym
18.02.2013 kl.22:52
PirkePetter
19.02.2013 kl.00:22
Marianne
19.02.2013 kl.12:17
trudemor
19.02.2013 kl.16:34
trudemor
PirkePetter
19.02.2013 kl.18:37
Trudemor, det opplyses i beskrivelsen at produktet ikke inneholder vitamin A av betydning, hvilket må bety at den er sterkt varmebehandlet eller industrielt bearbeidet på noe vis all den tid lever skal inneholde veldig mye vitamin A. Tørket lever kan aldri erstatte rå eller lettstekt lever med tanke på næringstapet via tørking. Men skal du først tørke er det best å tørke lever du kjøper selv, male opp og kapsle.
Marianne
19.02.2013 kl.20:00
Marianne
19.02.2013 kl.20:39
Janne
19.02.2013 kl.22:08
Bente
20.02.2013 kl.10:01
Bente
Linda
20.02.2013 kl.17:34
Linda
20.02.2013 kl.17:49
PirkePetter
20.02.2013 kl.17:54
Generelt kan man si at vegetabilske matemner har best av varmebehandling, da dette bryter ned substanser som binder næringsstoffer, eller som inkluderer næringsstoffene i lange molekylkjeder som vi ellers ikke ville fordøye. Noe næring reduseres eller går tapt i vegetabilske matemner ved varmebehandling, mens andre frigjøres fra sine bindinger. Enzymer går alltid tapt via varmebehandling, men generelt økes næringsinnholdet i vegetabilske matemner via varmebehandling.
Animalske matemner denatureres i større grad via varmebehandling, samtidig som det dannes en rekke helseskadelige substanser i matemnene som følge av varmepåvirkning. I tillegg kommer eventuell glykering (sammensmelting) av ulike næringsstoffer med hverandre avhengig av temperatur og lengden av varmebehandlingen. Animalske matemner generelt har derfor best av minst mulig varmepåvirkning, hvilket er hvorfor jeg så ofte anbefaler tradisjonelle tilberednings og konserveringsmetoder som speking, tørking, røyking, graving, raking, etc. Og ikke minst konsum av helt rå animalske matemner i form av bl.a sushi og sashimi, carpaccio, tartar og ceviche, m.m
Når animalske matemner mørnes/spekes/henges til tørking så bryter enzymer som katepsiner, kalpainer, kaspaser og andre proteaser i kjøttet ned proteinkjeder til enklere peptider og frie aminosyrer, og også lange fettkjeder blir brutt ned til mindre og lettere fordøyelige fettsyrer av lipaser. Disse og andre enzymer er også ansvarlige for utvikling av ymse smaks og aromastoffer som bidrar til den gastronomiske luksusen tradisjonelt konserverte animalske matemner normalt er.
Tradisjonelt konserverte animalske matemner er dermed for-fordøyde av enzymer, og forbruker derfor minst mulig energi i fordøyelsesprosessen, samtidig som maksimalt med næringsstoffer er tilgjengelige for kroppen. Og også null helseskadelige substanser. Enzymene som finnes naturlig i matemnene fortsetter fordøyelsen av disse både i den øverste delen av magesekken/enzymmagen (hvor maten befinner seg inntil magesyrenivåene er optimale) såvel som i tynntarmen, hvor de gjenaktiveres etter å ha vært inaktive i magesyren.
Konsum av slike matemner for seg, eller sammen med fortrinnsvis kokte og/eller melkesyregjærede vegetabilske matemner sikrer optimalt næringsopptak
http://nutritiondata.self.com/topics/processing
http://chestofbooks.com/health/natural-cure/The-Hygienic-System-Orthotrophy/6-Cooking-destroys-the-vitamins-in-foods-and-impairs-or-com.html
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml#cooking eff on vit
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2g.shtml#cooking eff on min
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2h.shtml#nutr of raw
http://www.fao.org/docrep/t0207e/T0207E07.htm
Bente
20.02.2013 kl.20:09
Linda
20.02.2013 kl.20:49
PirkePetter
21.02.2013 kl.00:56
Har du spist overveiende vegetarisk/raw food, og gjerne også ikke bløtlagt eller gjæret slike matemner er dette omtrent en garanti for mye kopper, da plantekost ikke inneholder sink, som er kopperantagonist, av betydning. Og fytinsyre i plantekost, korn, frø, etc binder sink, men ikke kopper. Lite animalske matemner gir lite sink, samt lite av andre næringsstoffer som balanserer kopper. Bruk av ymse medikamenter, p-piller, tungmetaller via vaksiner, mangel på bestemte næringsstoffer, etc reduserer også sink, men øker koppernivåene gjennom bl.a å redusere opptak av, eller blokkere funksjonen til næringsstoffer enzymene som avgifter histamin trenger for produksjon og aktivitet.
Overskudd av kopper øker også østrogennivåene i kroppen (= betennelser, nedsatt energiproduksjon/ME, følelsesmessige problemer, etc) og serotoninnivåene (= betennelser, nedsatt energiproduksjon/ME, følelsesmessige problemer, etc), samt blokkerer skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon, slik at hypotyreose oppstår (=betennelser, nedsatt energiproduksjon/ME, følelsesmessige problemer, etc). I tillegg kommer da økte histaminnivåer.
Søk på histamine excess eller histamine intolerance/Symptoms - Histamine Intolerance, samt copper excess eller copper toxicity, så får du info. Jeg unngår å legge ved linker for å slippe godkjenningstullet, som allerede har stoppet en kommentar i dag
Bente
21.02.2013 kl.09:37
Linda
21.02.2013 kl.10:21
Hen
21.02.2013 kl.15:07
En annen ting jeg lurer på er om noen vet om hypermobile ledd har noe med ubalanser i kroppen å gjøre? Jeg har hatt "bananknær" i alle år og litt løse skuldre, og har begynt å få låsninger i bekkenet/IS ledd (hjelper med styrketrening), men vet ikke om hypermobilitet har noe med det å gjøre. En ortoped jeg nevnte det for sa at det er jo TEGN PÅ AT JEG ER KVINNE, at jeg har ØSTROGEEN!
Hm.
PirkePetter
21.02.2013 kl.15:37
Det å holde seg unna matemner som inneholder bestemte næringsstoffer fordi disse er i overvekt i kroppen er feil taktikk, da det er viktigere å heller fokusere på matemner som inneholder næringsstoffer som balanserer næringsstoffet som er i overskudd. Og ofte dreier dette seg om matemner som også inneholder mye av næringsstoffet man allerede har for mye av. Har man for mye av noe, har man for lite av noe annet, da næringsstoffer fungerer som agonister og antagonister i kroppen, slik at poeget aldri må være å unngå et gitt næringsstoff, men snarere å øke konsumet av antagonister, samt næringsstoffer som inngår i enzymer som avgifter eller omdanner næringsstoffer i overskudd.
Høna, at du ikke reagerer på kloren i magnesiumolje betyr bare at du ikke reagerer på kloren i magnesiumolje. Dette har mao ikke med magnesiumnivåer å gjøre. Magnesiumolje er magnesiumklorid. Kløen din samboer opplevde kan være reaksjon på kloren, men ikke diareen.
Hypermobile ledd kan skyldes mangel på flere næringsstoffer, især vitamin K2 og D, men den vanligste årsaken er bekken ute av naturlig stilling.
Bente
21.02.2013 kl.16:17
Bente
Vilde
21.02.2013 kl.16:57
Christina-sør
21.02.2013 kl.19:58
Lurer videre på om det er like effektivt å ta magnesiumoljen (fra tidsporten) i vann og drikke det - eller er det mest effektivt å smøre det på huden?
Christina
PirkePetter
21.02.2013 kl.20:34
Sink konkurrerer med kopper for opptak i tarmen, og reduserer koppernivåene i blodet. Vitamin C fjerner også kopper i blodet. Svovel og molybden binder kopper i tarmen. Jern og mangan fjerner kopperoverskudd fra leveren, og vitamin B3, B6 og B9/folinsyre er kopperantagonister.
Animalsk protein/aminosyrer er også viktig ved kopperoverskudd, og sammen med mettet fett beskytter proteinet leveren fra skadevirkninger. Flere aminosyrer avgifter også kopper direkte.
Normaliseres kopperoverskuddet normaliseres også aktiviteten til de enzymene som avgifter histamin. I tillegg er det sikkert ikke dumt å supplere med matemner som inneholder substanser som fungerer som antihistaminer. Søker du på foods herbs nutrients antihistamine så får du en del info.
Vilde, om du ble født med skoliose så skyldes dette mangel på flere næringsstoffer, deriblant vitamin B9/folinsyre, B12, D og K2, samt sannsynligvis magnesium. Har du utviklet skoliose senere kan de samme næringsmanglene være involvert, men det kan like gjerne skyldes skjevt bekken. En kiropraktor eller osteopat kan fortelle deg hva som kan gjøres i så måte. Er bekkenet skjevt mot den ene siden vil dette påvirke benlengden på den siden. Både skoliose og skjevt bekken påvirker ryggens naturlige posisjon, slik at smerter og stivhet i øvre del av ryggen, samt nakken, med påfølgende hodepine eller migrene er vanlig.
Før du vurderer hva som kan gjøres, med tanke på kosthold, trening/øvelser, etc, så må du vite med sikkerhet hva som forårsaker hva. Er årsaken at det ene benet er kortere enn det andre i vekst (ikke pga skjevt bekken mao), så vil et kosthold rikt på de næringsstoffer som bl.a kontrollerer vekst av benceller hjelpe. Også bruk av magneter/magnetfelter, samt lydbølger, har i ymse forskning vært brukt til å få ben og brusk, etc til å vokse til normal lengde/størrelse, slik at det er håp om å unngå operasjon selv her.
For akkurat skoliose så er yoga bra utover skikkelig kosthold, og det finnes også yogaøvelser for skoliose. Søk på yoga for scoliosis for info
Lurerveldig
21.02.2013 kl.21:00
PirkePetter
22.02.2013 kl.02:30
http://www.second-opinions.co.uk/cooking-1.html
C-S, det er mest sannsynlig kloren du reagerer på. Å smøre magnesiumolje på huden omgår alle eventuelle opptaksproblemer i mage, tarm, og også kroppens eget reguleringssystem som gjør at kun minimale mengder magnesium blir tatt opp til enhver tid.
Du kan også drikke magnesiumklorid, men hvorvidt du tar det opp avhenger av svært mange faktorer. Prøv og se hvordan du føler deg. Husk livsforsikring først.
Eneveldig & Lur, hønning, er det flytende høne?
Det du beskriver kan like gjerne være en retur av tidligere symptomer idet kroppen har satt i gang oppgradringsprosesser som følge av det nye næringsnivået. Men i og med at det er snakk om barn er det lurt å være på den sikre siden. Jeg anbefaler derfor at du enten prøver elimineringsmetoden til du finner hva barnet reagerer på, eller at du gir barnet surmelk som vil hjelpe på magesyreubalanse, og også stimulere ny bakterieflora og normalisering av ph i tarmen. Surmelk sammen med ost, skal hjelpe på fordøyelsen av osten. Det samme gjelder upasteurisert smør. Også konsum av organiske syrer som f.eks eddik i et lite glass vann før konsum av ost kan hjelpe på fordøyelsen gjenom å stimulere magesyreproduksjonen, samt delta i nedbrytingen av osten.
Ellers anbefales du å gi barnet de samme næringsstoffene som er listet opp for kopperforgiftning i kommentaren rett ovenfor, slik at eventuelle reaksjoner på enten kopper eller histamin i leveren unngåes. Både kopper og histaminoverskudd forårsaker de samme symptomer som defineres som autisme, og da især histaminreaksjoner.
Om årsaken til symptomene er kopper eller histamin så burde barnet ha flere symptomer, især mage-tarmreaksjoner?
Kristine
22.02.2013 kl.11:19
Bente
22.02.2013 kl.12:44
Bente
Linn
22.02.2013 kl.13:36
PirkePetter
22.02.2013 kl.13:52
PirkePetter
22.02.2013 kl.13:57
Linn
22.02.2013 kl.15:13
Linn
22.02.2013 kl.15:31
Marianne
22.02.2013 kl.17:30
Jeg forstår ikke helt dette med fettsyrer ennå, f.eks det med alfalinolensyre som man leser er så 'livsviktig å få i seg, viktigere enn fiskeolje', blant annet som kommentar fra flere fagfolk rundt Udos retningen osv. Kan du belyse litt rundt det? Og hvor er det denne Udos Eramus bommer og trår feil, det er vel noe han har riktig for seg ift faren ved harskning og slikt? og såvidt jeg har skjønt har han også forsket på fettsyrer osv, så hva er riktig av det han promoterer, og hvor går det skeis i informasjonen derfra ?
PirkePetter
22.02.2013 kl.21:20
Mangel på folinsyre er en faktor av flere som skader tarmtottene, og som derfor kan gi samme symptomer som såkalt cøliaki. Forslagene dine er bra, men du må øke nivåene av naturlig B12 og folinsyre via kosten. Lever og inmat, samt animalske matemner generelt, er beste kilder
Symptomer på folinsyremangel -
http://www.newsmax.com/FastFeatures/signs-of-folate-deficiency/2011/02/18/id/386663
http://www.3fatchicks.com/8-symptoms-of-folic-acid-deficiency/
http://www.nhs.uk/Conditions/Anaemia-vitamin-B12-and-folate-deficiency/Pages/Symptoms.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Folate_deficiency#Symptoms
Marianne, Udo har omtrent ingenting riktig sin logikk, og linolsyre og linolensyre er ikke, og har aldri vært essensielle. De har imidlertid blitt dette i industrien og innen vitenskapen pga makten til den amerikanske soyaindustrien (Monsanto med flere). De egentlige essensielle fettsyrene er DHA og arakidonsyre. I følge logikken om essensielle fettsyrer så skulle linolsyre kunne omdannes til arakidonsyre ved behov, og det samme med linolensyre til DHA. Dette skjer imidlertid kun i levende organismer hvor alle nødvendige betingelser er optimale og tilstede. Og selv da i kun svært liten grad. Og for å få i oss tilstrekkelige mengder linol og linolensyre for å dekke behovet for arakidonsyre og DHA, via den teoretiske flertrinns omdanningen fra linol og linolensyre, så må vi konsumere så mye flerumettet fett at det blir giftig for oss.
Mer info her ?
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/precious-yet-perilous
http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml
http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-context.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/unsuitablefats.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/fats-degeneration3.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/ms.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml
trudemor
23.02.2013 kl.10:51
Trudemor
PirkePetter
23.02.2013 kl.16:02
Linn
23.02.2013 kl.21:37
PirkePetter
23.02.2013 kl.23:22
Linn
24.02.2013 kl.09:22
Marianne
24.02.2013 kl.12:38
Finnes det bra med arakidonsyre i lammefett slik som lammekjøttdeig med mye fett, fåretalg osv? (Eller hva er beste kilder til denne ? Smør og eggeplommer?) Holder meg mye til lam, da jeg ikke alltid får tak i økologisk storfekjøtt, og lam da føles tryggere som alternativ, samt at magen fortsatt ikke har plass til allverdens proteinkilder i løpet av en dag, så prøver å holde meg til den proteinkilden med mye næring og som også da er sunnest av det jeg kan få tak i 'rundt hjørnet', for enkelhets skyld enkelte dager ( er lammekjøtt/fett et bra matemne sammenlignet med eks storfe ?)
Ang DHA, hvor finnes dette utenom fiskefett/ hvilke kilder som du refererer til her kan dette konverteres fra ? kommentar fra deg til meg i magnesiuminnlegget 5/1: "Noe daglig behov for omega-3 fiskefett finnes imidlertid ikke. I følge logikken er det ønskelig med DHA fra fiskefett da hjernen består av en god del DHA, utover enumettet og mettet fett, samt kolesterol, men kroppen klarer åpenbart å danne DHA fra andre kilder i og med at hjernen til bl.a rene kjøttspisere ellers aldri ville utvikle seg noe videre" - Hvilke er det beste animaliakildene til rene kjøttspisere for konvertering til DHA ?
Og, denne (over)fokuseringen på viktigheten av inntak av omega, 3 både i media og fra alle kostholdsytrere osv, er den på villspor/farlig ?
Er det slik at For Mye omega 3 ( selv om kilden er bra/ren, torskeleverolje/villfanget laks osv) kan være uheldig/blokkere andre næringsemner eller slikt noe ? Og Synes jeg leste som kjapt noe om lipid peroxidation? ved for mye fiskeoljer , og at dette skapte frie radikaler i kroppen ?
Limer inn fra denne linken som du ga: http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
"The original "essential fatty acids" were linoleic, linolenic, and arachidonic acids.Now that the toxic effects of those are coming to be recognized,( Q: Hæ, her står det at arakindonsyre gir giftig effekt ?) new "essential fatty acids," the omega-3 fatty acids, including those with long chains, found in fish oils, are said to make babies more intelligent, to be necessary for good vision, and to prevent cancer, heart disease, obesity, arthritis, depression, epilepsy, psychosis, dementia, ulcers, eczema and dry skin.
With just a normal amount of vitamin E in the diet, cod liver oil is certain to be highly oxidized in the tissues of a mammal that eats a lot of it, and an experiment with dogs showed that it could increase their cancer mortality from the normal 5% to 100%. Although fish oils rapidly destroy vitamin E in the body (Q: Hva gjør man med dette med vitamin E da?), some of them, especially the liver oils, can provide useful vitamins, A and D. In studies comparing fish oil diets with standard diets, these nutrients, as well as any toxins besides fatty acids (Huang, et al., 1997; Miyazaki, et al., 1998) in either type of oil, should be taken into account, but they seldom are "
Despite the nutritional value of those vitamins, fish oils are generally much more immunosuppressive than the seed oils, and the early effects of fish oil on the "immune system" include the suppression of prostaglandin synthesis, because the more highly unsaturated long chain fats interfere with the conversion of linoleic acid into arachidonic acid and prostaglandins. The prostaglandins are so problematic that their suppression is helpful, whether the inhibition is caused by aspirin or vitamin E, or by fish oil"-
Dette avsnittet forstår jeg ikke noe av...
Jo mer jeg leser jo mer forstår jeg at jeg ikke forstår.. hjelpes, tror jeg ikke kan begi meg ut på å forstå dette med fettsyrer, noen gang, fisk/fiskeoljer = ikke bra, uansett opphav ?
Kortversjonen: Hjelp, hva er trygge og gode kilder til Arakidonsyre? Og hvorfor hevder flere at arakindonsyre er skadelig ? / hva er trygge og gode kilder til DHA ? Beklager langt innlegg.
PirkePetter
24.02.2013 kl.18:48
Marianne, arakindosyre finnes i all animalsk mat og fett. Lammekjøtt er overlegent storfekjøtt næringsmessig sett.
DHA finnes i eggeplommer om hønsa har fått gå ute og spise meitemark, insekter, etc, og ellers i sjømat, samt lever fra dyr på beite, og smør fra kyr på beite. Og selvfølgelig fiskelever og fiskeleverolje og rogn
DHA er viktig for hjernen, og spesielt hjernens utvikling i småbarn, sammen med kolesterol og mettet fett, men er som EPA og plantefett giftig om man får for mye, og/eller uten de naturlige antioksidantene og det mettede fettet og kolesterolet som ofte blir fjernet i kommersielle fiskeolje/fiskeleverprodukter.
Arakidonsyre har mange positive helsevirkninger, og er som DHA nødvendig for flere ting, deriblant hjernens utvikling og funksjon. Men for mye arakidonsyre er helseskadelig, som for mye DHA eller EPA eller andre flerumettede fettsyrer. Balanse er nøkkelordet, og da ved å konsumere matemner rike på flerumettede fettsyrer med mettet fett og matemner rike på naturlige antioksidanter. Og med sitnevnte sikter jeg til næringsstoffer med antioksidantvirkning, og ikke flavonoider eller fenoler, etc fra frukt, bær eller grønnsaker.
Søk på Precious Yet Perilous, så får du god info om bl.a arakidonsyre
Fiskeolje som har vært beskyttet mot varme, luft og lys, og som kommer med naturlige antioksidanter som forhindrer at fettet setter i gang massive oksidasjons/betennelsesreaksjoner i kroppen er helt ok og helsefremmende i små, men jevnlige doser. Det er ikke fiskefett som er helseaspektet ved fiskeleverolje, men de høye nivåene av hovedsaklig vitaminene A og D
Linn
24.02.2013 kl.19:10
Solveig
24.02.2013 kl.20:47
Tenkte bare jeg skulle legge inn et tips om en "næringsinnhold i ulike typer mat"-søkemotor vi som er blanke på ernæring kan installere til firefox (tror også de har en til google): http://nutritiondata.self.com/tools/firefox-plugin
Jeg vet ikke hvor komplett den er, men det ser ganske bra ut. Man kan blant annet se næringsinnhold i ulike typer lever (fra konvensjonell drift), både kokt, stekt og rå=) Ellers kan man søke etter mat høyest på næringsstoffet man er ute etter på denne siden: http://nutritiondata.self.com/tools/nutrient-search
og på denne siden kan man også se næringsinnhold i mat: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
Undrende
24.02.2013 kl.21:20
Jeg lurte også på om du har kommet over noen seriøse vitenskaplige studier i forhold til inntak av kraft og effekten på brusk-slitasje? Har selv bare kommet over 2 stk, men mulig jeg ikke har vært flink nok å bruke søke-funksjonen....
Marianne
24.02.2013 kl.21:21
Da lurer jeg på, siden jeg veldig sjelden spiser fisk, og det eneste jeg får i meg derfra er dagsdose GP torskelever/smørolje kapsler, vil jeg ikke da få for mye omega 6 fra animalia/arakindonsyre og en ubalanse der ? Eller vil det å spise eggeplommer, upast smør og lammelever gi nok DHA til å balansere omega 6/arakindonsyre fra dyrefettet ?
PirkePetter
24.02.2013 kl.23:18
Meg bekjent finnes kun eldre forsøk på kraft og helse, som bl.a de mye omtalte forsøkene til Gotthoffer, men det finnes tilstrekkelig med forskning på de enkelte bestanddelene i kraft og ulike helseproblemer. Litt av denne forskkningen finner du linker til i kommentar 14.03.2012 kl.06:21 her - http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Marianne, det du beskriver er nok resultatet av all panneklaskinga. Du får trøste deg med at du i det minste har hjerne enda; min forlot meg for mange år siden til fordel for en yngre og lekrere mann! Har følt meg så tanketom siden at livet oppleves som det store (h)intet hver eneste dag.
Ellers, nei på første spørsmål og nei på andre, da du jo får DHA fra fiskeleveroljen, slik at de andre matemnene du nevner bare bidrar med litt ekstra, utover det du får fra oljen. Men, arakidonsyre fra animalske matemner er ikke problemet, og har aldri vært det, kun arakidonsyre omdannet fra linolsyre i planteoljer.
Marianne
25.02.2013 kl.10:36
- Så arakindonsyre fra animalske matmner i store doser er ikke skadelig, selv uten at det balanseres ut med DHA ?
- Hva med vitamin E som nevnes over her i det jeg klippet inn: "With just a normal amount of vitamin E in the diet, cod liver oil is certain to be highly oxidized in the tissues of a mammal that eats a lot of it, and an experiment with dogs showed that it could increase their cancer mortality from the normal 5% to 100%. Although fish oils rapidly destroy vitamin E in the body, some of them, especially the liver oils, can provide useful vitamins, A and D"
Hvordan skal man da få i seg nok vitamin E, om dette da blir ødelagt av fiskeoljer ?
Hva gjøre med det, og hvilke animalske matemner er ok kilder til vitamin E da ?
Undrende
25.02.2013 kl.11:34
De eneste jeg kunne finne konkret i forhold til kraft, og da ikke spesielt i forhold til innvirkning på leddbrusken var disse:
vhttp://medicinemosul.uomosul.edu.iq/files/pages/page_1988246.pdf#page=48ar:
http://adc.bmj.com/content/9/52/251
Cecilie
25.02.2013 kl.13:06
Mor
25.02.2013 kl.19:03
PirkePetter
25.02.2013 kl.22:20
Arakindonsyre i animalsk mat er helsefremmende, og kommer med fettsyrer og næringsstoffer som balanserer den.
Mor, søk på loperamide og tachycardia så får du info, hvor tachycardia er hjertebank.
Næringsstoffer som er involvert i regulering av hjerterytmen er i hovedsak magnesium og aminosyren taurin, som begge hjelper mot hjertebank og ellers alle kjente hjerteproblemer.
Linn
25.02.2013 kl.22:57
trudemor
26.02.2013 kl.10:29
Trudemor
Marianne
26.02.2013 kl.11:43
Lurer på, hvorfor er xylitol skadelig i fluorfri tannkrem (om den ikke kommer fra GMO mais) ? Er det ikke også gjort forskning på at xylitol er bra for tennene ?
PirkePetter
26.02.2013 kl.12:51
Jeg gir ikke råd om medikamenter, kun kosthold og helse. Og, bivirkninger av liothyronin ?
Liothyronine may cause a number of side effects, mostly similar to symptoms of hyperthyroidism, which include:[1]
·weight loss
·tremor
·headache
·upset stomach
·vomiting
·diarrhea
·stomach cramps
·nervousness
·irritability
·insomnia
·excessive sweating
·increased appetite
·fever
·changes in menstrual cycle
·sensitivity to heat
Og ?
Liothyronine is generally well tolerated. Side effects associated with liothyronine therapy typically result from therapeutic overdosage and include manifestations of hyperthyroidism such as weight loss, increased appetite, diarrhea or increased bowel frequency, insomnia, nervousness, irritability, tremor, excessive sweating, heat intolerance, palpitations, hypertension, tachycardia, chest pain, and menstrual irregularities.
Trudemor, fyren har ok produkter. Ikke alle like bra, men de med innmat er ok.
Tyrosin får du via hvert eneste proteinmpltid, samt mye fra gelatin, så du skal ikke ha behov for enkelttilskud. Dessuten er mangel på tyrosin sjelden årsak til skjoldbruskkjertelproblemer, men snarere mangel på vitaminer og/eller mineraler som kjertelen trenger for sin funksjon. Om hjerte på kapsel er bra for hjerteproblemer avhenger av om hjertet ble utsatt for varme eller ikke under tørkeprosessen.
Marianne, ja, eller kanskje bare Peat Moss, siden han har sugd til seg så mye kunnskap og gir slipp på den på en så treig og vassen måte?
http://www.curetoothdecay.com/Tooth_Decay/xylitol_tooth_decay.htm
http://frugalhomeandhealth.blogspot.no/2012/03/xylitol-is-it-beneficial-or-even-safe.html
Linn
26.02.2013 kl.13:35
ET LIV I BALANSE.
26.02.2013 kl.14:03
Marianne
26.02.2013 kl.21:04
Ang mye inntak av innmat/ veldig jernholdig mat om man har (for) tykt blod, hvordan forholde seg til det ?
PirkePetter
27.02.2013 kl.00:00
Marianne
27.02.2013 kl.10:52