Krydder-bonanza på kapsel

Jeg elsker krydder. Og det er ikke første gangen jeg skriver om akkurat det det. Jeg har opptil flere ganger nevnt min sans for sterke kryddere her på bloggen, se tidligere artikkel om krydder som botemiddel mot "intern høstvask".  Jeg gjør mitt beste for å få i meg mest mulig krydder - men jeg vet at jeg fortsatt har MYE å gå på for å få en ordentlig helseeffekt av det. Jeg krydrer maten og jeg legger på urter og strør krydder oppå smøret og osten når jeg spiser knekkebrød hver dag. Det setter en ekstra piff og på smaken og gir litt variasjon avhengig av hvilket krydder eller urter du bruker - og man går dermed ikke så fort lei av osten. Jeg har lenge grublet på å blande de krydderne som gir mest helsegevinst og kapsle dem i gelatinkaplser for å sikre at jeg får i meg en god miks av alle godsakene hver eneste dag. Og nå er jeg altså ENDELIG i gang med det også. Dette føles som å ta neste trinn opp på "helsestigen" - det føles virkelig bra. Også er det superenkelt og en billig måte å oppnå helseeffekt på. De fleste av dere faste lesere har vel fått med dere kryddernes fortreffelighet når det gjelder å stimulere magesyreproduksjonen. Mange av dere trenger nettopp akkurat det for å bedre fordøyelse og helse. Krydder er fantastiske kilder til enzymer og organiske syrer. Og går du og brygger på noe er det bare å kjøre på med mer krydder. Bland deg en kruttsterk te tilsatt eksempelvis cayenne og ingefær - så får du fortgang i sakene. Visste du forresten at gurkemeie (turmeric) er et veldig potent krydder som har betennelsesdempende egenskaper? Men du visste kanskje ikke at dersom du blander gurkemeie med sort pepper får du en synergieffekt og de betennelsesdempende egenskapene forsterkes flere ganger.... 

Man kan si mye bra om krydder i maten og sterke teer i ny og ne - men det er som alltid det daglige inntaket som gjør den store forskjellen - så derfor tenker jeg at kruttsterk krydder på kapsel må være en bra ting å dytte innpå et par ganger daglig. Selv har jeg en forkjærlighet for krydderne fra Frontier (iHerb), da de er organiske, ubestrålte og med en helt annen aroma enn det jeg er vant til fra tidligere. De smaker mye mer og bedre. Mer krutt for å si det enkelt! Bruker du mye av enkelte kryddere kan du kjøpe store poser med større mengder krydder. Husk at dersom du er førstegangsbestiller på iHerb - legg inn denne koden så får du rabatt første gang: LEB546. Tidsporten har også et godt utvalg krydder fra Davert, inkludert 1-kilos-poser. Det lønner seg å handle stort, så gå gjerne sammen flere. Hos Tidsporten er det cayenne, ingefær, gurkemeie og kanel som er bestselgere.

I første omgang har vi kapslet cayennepepper, ceylon kanel, ingefær, gurkemeie (turmeric), sort pepper - alt økologisk og ubestrålt. I tillegg tilsatte vi havsalt. Vi blandet en kopp av hvert krydder (litt mindre pepper). Ellers venter vi på hvitløk og keltisk havsalt (mer mineralrikt enn vanlig havsalt) - og dette skal kapsles i neste runde sammen med øvrige kryddere. Planen er å prøve oss frem, men få i oss minimum 4 kapsler daglig. Tomme gelatinkapsler får du kjøpt også fra iHerb til en billig penge. Vi kapslet krydderblandingen manuelt (pass opp for nyse-anfall!!!!!) - men det finnes også kapselmaskiner å få kjøpt for et par hundrelapper. 

Her er Inger-Lise og jeg i gang med å kapsle en del av de beste krydderne. Hyggelig ting å gjøre sammen med andre likesinnede. Jobben er også raskere unnagjort, siden kapslingen i seg selv ikke er det mest spennende å holde på med. Så foren deg med andre kraftmammaer eller -pappaer og sett i gang å lage dine egne krydderblandinger med krutt i! 

Og her er utvalget av krydder under første runde med kapsling.

 

 

214 kommentarer

PirkePetter

17.01.2013 kl.00:53

Husk at Christer/Tidsporten også selger kryddere, og i opptil 1 kg poser. Dette blir nok billigere enn fra iherb når man legger til toll og porto og vondt i viljen

ET LIV I BALANSE.

17.01.2013 kl.07:10

Jeg skal legge inn linker. AM

Ingelill

17.01.2013 kl.12:36

Krydder er kjekt. Og noe jeg også bør bli mye flinkere på å innta. Hvor har du lært dette med synergisteffekter? Noe litteratur å anbefale? Spennende! :)

Silje

17.01.2013 kl.13:18

Kult! Jeg fikk lyst til å kapsle til min mor.

Hun er ikke så god med kosthold, og er heller ikke så åpen for de store endringene.. hmmmmf

Men hun sliter med beinskjørhet og får betennelsesutbrudd i håndledd OFTE.

Kanskje varmende krydder kunne ha hatt en effekt for henne. eller er det som å spytte i havet i forhold til at hun ikke kombinerer det med andre godsaker?

ser for meg at en kapselmaskin hadde gjort susen her ja!! ;)

17.01.2013 kl.14:02

Så lurt! Dette må jeg prøve.

Jeg har lest tidligere at du tar progesteron tilskudd også AM, og lurer på hvilken du bruker?

Une

17.01.2013 kl.15:15

Inspirert :-)

lenek

17.01.2013 kl.20:54

hva slags kapsler bruker du? er det risikofritt dette? altså, bra for alle eller kan enkelte reagere negativt på så mye varmende krydder? jeg har med fabelaktig effekt brukt fersk chili, ingefær og hvitløk i varm kraft ved halsbetennelse. men som fast innslag har jeg ikke brukt så mye krydder.

Trudemor

17.01.2013 kl.20:54

Hei, ville bare nevne noe jeg har lest, at kanel er giftig i doser større enn "strø på grøten".Kjenner selv personer som har fått leverproblemer når de har spist kanel daglig, og jeg vet også at man skal være ytterst forsiktig når man gir kanel til barn(de kan ha et strø i ny og ned). Dette skulle også gjelde ekte kanel.

Hilsen Trudemor

ET LIV I BALANSE.

18.01.2013 kl.00:14

Ingelill: Jeg leste om pepper og turmeric inne på Radiant Life sine websider (de som selger leverkapsler og leverpulver).

Silje: Absolutt ikke. Alle monner drar tenker jeg. La henne få prøve!

Jeg bruker Now Foods sin progesteronkrem med lavendel. Men akkurat nå bruker jeg faktisk ikke krem i det hele tatt. Det er flere år siden sist. Foreløpig går det veldig bra og det tar jeg som et veldig godt tegn! Jeg hadde en "down" etter jula, men det er mulig det også var en helbredskrise. Hormonene begynte å herje igjen. Men de siste ukene har energien kommet tilbake og jeg har masse energi og storkoser meg på jobben. Jeg mistenker at det også skyldtes at jeg gikk tom for Ashwaganda (adaptogen) og at det faktisk regulerer hormonene mine bedre nå enn kremen.

Lenek: Kapslene er laget av ren gelatin, søk inne på iHerb. Jeg kan ikke si det er risikofritt, da alle kropper er forskjellig. Jeg har en ME-syk venninne som er svært sensitiv for kryddere. Dette skyldes mest sannsynlig at hun har sterk næringsmangel og ubalanse i mage/tarm-systemet samt for dårlig magesyreproduksjon. Gurkemeie derimot tåler hun fint - og det er også betennelsesdempende. Så her må man nesten ta utgangspunkt i seg selv og sin tilstand og prøve seg frem. Jeg tåler det fint, men det er ikke sikkert jeg hadde tålt det like godt for to år siden.

Trudemor. Dette har jeg også hørt, men jeg har også hørt at dette ikke gjelder for Ceylon kanel som jeg henviser til. Det betyr vel også at det meste av kanel som selges i butikker ikke er Ceylon kanel? Les mer her:

http://glendoncaba.hubpages.com/hub/How-to-Tell-the-Difference-Between-Cinnamon-and-Cassia

http://www.livestrong.com/article/516598-the-health-benefits-between-ceylon-cinnamon-and-cassia/

ET LIV I BALANSE.

18.01.2013 kl.00:16

Jeg håper Linda tilgir meg for at jeg deler hennes kommentar lengre bak her med dere. Det er oppløftende lesning, sikkert for flere enn meg. Heia lever!

"Jeg hiver meg på som en av de som har begynt å spise rå lever og rå eggeplommer! Hihi! Etter å ha fulgt wicked-mums bloggene i ett par års tid så føles det som om jeg endelig har funnet "svaret" på hvordan bli frisk, jeg har hatt mange turer med utredning på sykehus med mine ME- symptomer og har blitt utredet for autoimmune sykdommer da såkalt bindevevssykdom, ferden pågår enda og utredes videre for fibromyalgi og utmattelsessyndrom da ingen ser ut til å finne no svar... Ååååå så sliten og oppgitt man blir. MEN jeg har tatt små babyskritt og innført litt kraft, har skapet fullt av gelatin i kapsler, kokosfett, rå eggeplommer og til slutt kronen på verket: Rå lever! Når jeg leser hvor fort noen ser ut til å komme til hektene på "bare" lever" så tenkte jeg at dette må prøves! Som sagt så gjort. Var skeptisk, da jeg leste hvor mange som "grein på nesa" over både smak og lukt.... meeeeen jeg stakk nesen oppi pakken med lever og tenkte; dette lukter jo ingenting, tok ut en god bit, delte i passe små stykker og heiv innpå. Æ følt mæ som dronninga på haugen som vi si på trøndersk! Det smake jo ingenting, hadde litt ettersmak av jern og blod kanskje... Hurra for mæ, tenkte jeg. Jeg synes faktisk hvalkjøtt er strammere på smak og lukt. Så nå sitter jeg her i senga og er ekstremt våken og klar i topplokket.... jeg som har gått rundt med hjernetåke i snart 10 år og ikke greid å lese ei bok på 5 år som følge av fatigue, desorientering, konsentrasjonsvikt av en annen verden... Nesten for godt til å være sant, men her skal det trøkkes inn egg, lever, gelatin, kokosfett og alt det andre etterhvert som kroppen kvikner til. Men jeg har spist lever i to dager bare... kan man bli så våken av lever da? Æ e så ydmykt takknemlig for all informasjon som ligger i disse bloggene, Skulle ønske jeg visste dette for 10 år siden, jeg har vært gjennom alle slags kostholdsteorier, var veggis i noen år, spist supermat til lommeboka var tom og absolutt null virkning på meg. Lest og lest og lest litt til fordi jeg har hele tiden følt på meg at svaret må ligge i kosthold og livsstil.. og heldigvis så ramlet jeg inn på bloggen frajordtilbord og fant resten av jentene her. Som sagt, takk for supre informasjonskilder som disse bloggene er, og takk til Pirkepetter! :)"

Gry

18.01.2013 kl.08:12

Lenge leve kapsling, ingerlise og krydder- for en vidunderlig kombo!!!

Siv

18.01.2013 kl.13:11

Fikk leverkapslene (trodde jeg :-)) her i går, stor var overraskelsen da det var pulver jeg fikk. Ja ja tenkte jeg, jeg får blande ei ts ut i lit vann, som tenkt så gjort, men fy for en grusom smak, det var så vidt ikke hele frokosten kom opp igjen :-) Men nå har jeg bestilt kapsler. Men ser at dere dytter de ned i krydderblandingen, hadde det ikke vært bedre å ha det opp i en pose og lage et lite hull i tuppen eller ett lite kremmerhus med lite hull i og så ha pulveret i kapslene?

Flott blogg, får mye inspirasjon her.

Spm til PP, har du egen blogg?

PirkePetter

18.01.2013 kl.15:31

Kumariner i kanel og kassiakanel er ikke helseskadelige før man spiser noen kilo kanel til måltider. Og det er kun kassiakanel som har mye kumarin, men allikevel så lite at det er helt ubetydelig helsemessig.

Siv, nei, jeg er bloggherper.

Anne

18.01.2013 kl.18:44

Hei! Jeg har Trigermusnevralgi. Kan dette være et symptom på noe jeg mangler?

Anne

PirkePetter

18.01.2013 kl.21:42

Trigeminusnevralgi er normalt symptom på mangel på B1, B3, eller B12. Og sannsynligvis magnesium også, både i seg selv eller fordi magnesium er nødvendig for å omdanne B vitaminer til aktive substanser som virker i kroppen. Prøv å smøre magnesiumolje i ansiktet, langs sidene fra under øret og utvover mot haken. Kloren i magnesiumolje svir litt, slik at du kanskje vil blande med f.eks kokosolje først.

Funker ikke dette kan årsaken være mangel på B vitaminer, skjønt det er også en viss sjanse for at det er snakk om at nerven står i klem, slik at du kan ha nytte av en tur til kiropraktor eller osteopat.

Marianne

19.01.2013 kl.01:31

Nydelig Anne Marit og Ingerlise! Jeg har også så mått begynt å spire krydder fra kapsel, om enn ikke så systematisk. Jeg gulpa nedpå flere kapsler med cayennepepperher når jeg følte meg skikkelig kvalm og uggen (muligens etter en dårlig kefirbatch), og det tok knekken på uggenheta gitt. Gurkemeie har jeg brukt mye tidligere for å ta rotta på begynnende bihulebetennelser, men den har jeg ikke sett snurten av siste året etter generell kostomlegging ;)

Feeling Good

19.01.2013 kl.07:21

Lykke til med spennende prosjekt! Mannen min har brukt gurkemeie på sin (ufarlige) hudkreft i flere år. Han ble først laserbehandlet flere ganger, men det kom bare tilbake. Gurkemeien holder det i sjakk. Og verdens mest effektive hostesaft er gurkemeie utrørt i varmt vann med sitron og honning. Gurgles!

Men vet du - eller noen andre - noe om holdbarhet på krydder? Blir det mindre effektivt?

Annema

19.01.2013 kl.12:59

Siv: Det kan du sikkert. Det gikk ganske greitt å gjøre det slik vi gjorde det også, så prøv deg frem.

Takk for gode kryddertips dere! Og ja, jeg tror bestemt at ferskmalt krydder er ganske så mye mer potent enn krydder som har stått lenge. Du kjenner det også på smak og aroma som svekkes.

Guttungen min som har cøliaki (og som ikke vil spise som meg) har blitt dårligere de siste månedene. Nå har han endelig skjønt at han kanskje må høre litt mer på meg. Så nå går det i en god del gurkemeie og pepper i maten for å få bukt på mageplager, i tillegg til store mengder kraft, tørket lever strødd over maten og litt kombucha samt at jeg lurer inn litt saft av surkål i maten her og der. I tillegg får han OMXtra, (fermentert tilskudd), som virkelig har satt fart på healingen av tarmen hans.

Anne Marit

Marianne

19.01.2013 kl.13:06

Interessant det du skriver om healing av tarmen AM, takk :-)

og denne OMXtra, hvor får du tak i denne i såfall ? Og betyr det at gelatin og kraft ikke da har hjulpet sønnen din sine mageproblemer enn så lenge? Får han i seg kokosfett for tarmen også ?

Linn

19.01.2013 kl.13:26

Omxtra fåes blant annet fra Universal biology nettbutikk, og noen terapeuter tror jeg. Jeg har også tatt en pakke med den nå, Anne Marit..var usikker på om den var inne i varmen her, ser det f.eks er litt soya i den.

AnneB

19.01.2013 kl.13:38

Igjen et oppløftende og spennende innlegg Anne Marit:). Det er så viktig med påminnelser (for jeg må innrømme at jeg har hørt det før...) og godhistorier som den om din sønn, Linda og mannen til Feeling Good!

Takk:)

ET LIV I BALANSE.

19.01.2013 kl.14:51

Siden OMXtra er fermentert i 2-3 år så håper jeg at det lille som er av soya er ok, men det er mulig at PP ikke godkjenner. Hva sier du PP? Jeg får ikke nok av det gode i ham, derfor prøver vi med OMXtra i tillegg til alt annet vi gjør. Og summasummarum så er han mye bedre nå enn på lenge. AM

ET LIV I BALANSE.

19.01.2013 kl.14:54

Ingredienser OMXtra:

http://www.omxtra.no/losningen--mer-om-omxtra/ingredienser

Les mer her: http://www.omxtra.no/

PirkePetter

19.01.2013 kl.15:23

Min konklusjon angående prebiotika er at det er verdiløst, og ofte også helseskadelig, da mennesker med tarmproblemer absolutt ikke vil ha gjæring av ymse substanser gående i tarmen. Prebiotika er en belastning for tarmen, ikke en fordel.

Forskning viser også at prebiotika stimulerer alle slags bakterier i tarmen, og ikke bare de såkalt ?gode? bakteriene. Men dette er uansett feil framgangsmåte da tarmfloraen ikke bygges opp via verken pre eller probiotika, tross industriens påstander om dette, men snarere som følge av at miljøet forandres til det blir optimalt for den naturlige bakterie og soppfloraen. Er f.eks ph feil, dvs for sur i tynntarmen og for basisk i tykktarmen, vil ingen bakterier hjelpe et mikrogram, og evt kun gi midlertidig lettelse. Melkesyregjæret mat og drikke derimot inneholder organiske syrer og næringsstoffer som både stimulerer og bygger tarmcellene, samt gjenoppretter normal ph slik at bakterier og sopp i slike matemner dermed kan trives.

Logikken bak prebiotika, som i all hovedsak er at bakterier skal gjære fibere og stivelse til bl.a smørsyre, forutsetter at bakterier som kan gjøre dette allerede finnes i tarmen. Og om de såkalt ?gode? bakteriene allerede finnes i tarmen, og kan produsere smørsyre, så har man ikke behov for prebiotika. Dessuten får man betydelig mer smørsyre fra smør, og smørsyre og andre organiske syrer fra bl.a melkesyregjæret mat og drikke, slik at logikken bak prebiotika faller fra hverandre som det industrioppdiktede konseptet det egentlig er.

Om akkurat produktet Omxtra, så inneholder det betydelige mengder fenoler og flavoner med mer som krever næringsstoffer som trenges for å danne enzymer som avgifter eller fordøyer dem, slik at produktet absolutt ikke er å anbefale for syke mennesker/mennesker med eksisterende næringsmangel, og da især tarmproblemer og/eller mentale problemer som autisme/aspergers, adhd, epilepsi, dysleksi, etc

ET LIV I BALANSE.

19.01.2013 kl.15:35

Gjelder ikke dette prinsippet da også for fermenterte grønnsaker som man fermenterer hjemme, som surkål osv? Slik jeg har forstått det er OMXtra fermentert etter gamle japanske tradisjoner.

ET LIV I BALANSE.

19.01.2013 kl.15:44

ET LIV I BALANSE.: Nå har jeg forresten klart å få i ham fiskeleverolje - det var stooor jubel her da det skjedde. Så nå kan det bare gå fremover. AM

PirkePetter

19.01.2013 kl.17:46

Produsenten påstår at produktet er gjæret, men oppgir ikke annet enn at dette er en "revolusjonerende prosess." Straks en produsent kommer med ord som revolusjonerende eller mirakel eller super eller avansert teknologi, etc tar jeg for gitt produktet er alt annet enn dette.

ET LIV I BALANSE.

19.01.2013 kl.18:13

Det står i dokumentasjonen jeg fikk med at OMXtra er et resultat av 3,5 års fermentering. Fermentering er en anaerob nedbrytning uten oksygen av karbohydrater og proteiner med hjelp av bakterier. Det står videre at "fermenteringen legger til nye næringsstoffer og gjør at hele symfonien av ingredienser blir raskt absorbert av kroppen. Til fermenteringen benyttes en lang rekke stammer med melkesyrebakterier. Også etter at fermenteirngsperioden er ferdig finnes et høyt antall melkesyrebakterier naturlig i produktet. Dette konseptet er kalt for synbiotika. OMXtra bruker 15 forskjellig plantebaserte melkesyrebakterier til fermenteringen.." osv.

Silje

19.01.2013 kl.19:18

Æsj... Å jeg som akkurat har bestilt probiotika fra Udos til meg selv og barna. Leste en lang lekse på gladere barn bloggen og tenkte at dette måtte være gode saker. Men er det bedre å la vær mener du pp? Barna her i huset spiser fiskeleverolje, smør og oster fra tidsporten. Kraft en gang i ny og ne, gelatin der jeg klarer å lure det inn; surdeigsbrød, egg og minstemor drikker kefirsmoothies men ingen fermenterte grsaker.'de får mineraltilskudd so, Gry har anbefalt på sin blogg og smører beina med magnesiumolje etter de har sovnet + i badet når de bader... Er ikke så lett dette kostholdet. Når man tror man gjør alt riktig er det noe som viser seg å være feil. Skulle ønske det fantes en fasit som hvermannsen kunne forstå seg på!!

PirkePetter

19.01.2013 kl.21:32

Anne Marit, jeg har lest dette, men det er bare påstand uten dokumentasjon. Alle kan påstå slike ting for å gjøre produktene sine mer tillokkende. Jeg har sett youtube filmsnutt også om denne påståtte prosessen, men ser allikevel ingen gurnn til å tro på dette før det foreligger dokumentasjon på at prosessen det er snakk om faktisk finnes og blir brukt.

Leksa på gladerebarn er dessverre full av feil og misforståelser. Probiotiske tilskudd er meningsløse, og forskjellen mellom f.eks et glass kefir og daglig dose probiotisk tilskudd er i antall milliarder bakterier versus toppen noen millioner og knapt det i tilskudd. Tilskudd består ofte av noen få, patenterte bakterier også, i motsetning til naturlige kilder som inneholder mange slags bakterietyper.

Tar du imidlertid bakterietilskudd sammen med melkesyregjæret mat eller drikke, vil du i det minste utnytte tilskuddet optimalt. Husk surdeigsbrød også regnes som probiotisk.

Marianne

19.01.2013 kl.23:03

Tusen takk for at du belyser dette PP, nok et tilskudd jeg da setter pris på å slippe å måtte kjøpe, er ikke så lett i jungelen av informasjon som andre også påpeker, og jeg har også tidligere kjøpt min andel tilskudd av ymse slag, det skal være snickers og twist, men er så glad for å føle at jeg endelig kan være trygg på å slippe det mer, det føles som en stor befrielse faktisk, på samme måte som vonde visdomstenner som trekkes eller noe slikt..vel, uansett, gir iallefall like mye frihetsfølelse fra et langvarig onde :-) Veldig takknemlig for all informasjon du har gitt ang slikt.

Annie

20.01.2013 kl.01:19

Jeg har den siste tiden opplevd svi,kløe og blemmer i munnen etter jeg har spist ost fra tidsporten og får samme symptomer med inntak av lenge syrnet surdeigsbrød. Hva kan dette skyldes?tåler jeg det ikke? Har også hatt perioder med kløe og områder på kroppen som ligner elveblest utslett.har aldri vært plaget med dette før,har heller ingen "allergier" jeg vet om... Kan også nevne at jeg er plaget med kviser i ansikt og rygg,men dette har vært slik siden første graviditet. Er så glad i disse ostene og brødet....(spiser også kraft,gelatin,kokos,kefir,smør,egg.smører med magnesium og har nettopp fått leverkapsler i hus!) takknemlig for gode råd:)

Hilsen Annie

PirkePetter

20.01.2013 kl.03:09

Mulige årsaker til symptomene du beskriver er mangel på vitamin B2, B6, B9/folinsyre, eller magnesium eller sink. Jeg holder en knapp på B6 og/eller sink, all den tid du smører deg med magnesium, og økt mengde magnesium krever økt mengde B6 og sink for sine funksjoner i kroppen. Bruker du p-piller er mangel på B6 og sink enda mer sannsynlig.

Ingelill

20.01.2013 kl.07:20

PirkePetter, jeg hørte no som gjorde meg fryktelig nysgjerrig som jeg håper du kan fortelle meg og andre nysgjerrige om: En tidligere kollega av meg har visstnok fått en merkelig "lidelse" som gjør at blodet koagulerer raskere enn normalt, får merkelig hjerteforstyrrelser og "undertrykte gener?!" Dette skulle komme av at han og hans forfedre alltid har spist mye vilt . Hva i all verden kommer dette av?

Annie

20.01.2013 kl.09:24

Takk PP:) hvordan får jeg best i meg B6 og sink?bruker ikke p-piller,men har gjort det tidligere.

Annie

20.01.2013 kl.10:10

Og kan jeg fortsette å spise ostene og surdeigsbrød selv om jeg får disse blemmene? :)

Marianne

20.01.2013 kl.10:41

PP, bare sånn for å ha det klarert, fra forrige innlegg, det eneste jeg får i meg av rått kjøtt og melkesyregjærede matemner pt er noe rå lever, litt kefir og _litt_ sauerkraut om dagen ( ikke noe frukt, lite grønt), er dette tilstrekkelig for å dekke daglig C-vitaminbehov da tror du ?

Forstår det slik at egg/eggeplommer ikke gir særlig med vitamin C ?

PirkePetter

20.01.2013 kl.13:35

Annie, innmat, rødt kjøtt og all sjømat. Den beste kilden til begge er lever, utover østers for sink. En del frø, som f.eks solsikkefrø, inneholder rimelig med sink, men må da bløtlegges for å frigjøre mineraler som er bundet til fytinsyren. Deriblant sink.

Så lenge du kun har de symptomer du oppgir bør du fortsette å spise ost og surdeigsbrød, da disse mest sannsynlig vil gå over av seg selv. Dette er ikke et spørsmål om du tåler disse matemnene, dvs såkalt allergi eller intoleranse, men snarere om du kan fordøye dem. Har du normal magesyreproduksjon er den eneste andre årsaken til symptomene som jeg kan tenke meg mangel på de næringsstoffer jeg har nevnt. Lekk tarm kunne vært en mulig årsak, men da skulle du hatt flere symptomer.

Marianne, behovet for vitamin C er, stikk i strid med den offentlige propagandaen, svært lavt, og kroppen trenger heller små mengder jevnlig enn store doser. Det meste av offentlige påstander om høye doser av vitamin C og positive helsevirkninger kommer fra Linus Pauling, men han forfalsket mye av sin forskning på bestilling fra legemiddelgiganten Hoffman-La Roche, som har patentet på syntetisk vitamin C/askorbinsyre, som er hva Pauling brukte i sine forsøk. Han påsto f.eks at megadoser med vitamin C både forebygget og kurerte kreft, men døde selv av nettopp kreft. Vitamin C har sine funksjoner i kroppen, men i forhold til fettløselige vitaminer som A, D, E og K2, samt B vitaminer, er vitamin C barnemat helsemessig. Nok en grunn til at vitamin C har blitt så oppskrytt i media er for å promotere plantekost/5-om-dagenmyten til folket.

Marianne

20.01.2013 kl.13:52

Tusen takk PP, har forstått at askorbinsyre er noe dritt ja, men om jeg har forstått det riktig, var det også slik at mye C vitamin (type flere gram om dagen) til og med blokkerer næringsopptak fra andre vitaminer og mineraler ? og gjaldt dette da kun med askorbinsyre eller også andre former, inkl naturlige, for vitamin C ?

Marianne

20.01.2013 kl.14:10

Vedr vitamin C og kreftbehandling, har lest at f.eks dette gerson therapy center driver med høye doser vitamin C for alternativ kreftbehandling, limer inn: "9. Vitamin C - The Gerson Therapy dosage of vitamin C is 1.0 to 1.5 grams daily in the form of ascorbic acid, not in the form of calcium or sodium ascorbate. Megadoses of Vitamin C are permitted, either intravenously or in tablet form of 30-50 grams daily" - tatt fra http://gerson.org/gerpress/the-gerson-therapy/

- Har du noe kjennskap og/eller tanker rundt noe slikt som f.eks de driver med, der er det som jeg har forstått detoxing i lange baner, høye doser vitamin C, og juicing og kun grønt og strikt plantebasert kosthold over lengre tid for å friske folk fra kreft ?

Emily

20.01.2013 kl.19:52

Hei Anne Marit,

Jeg er så takknemlig for å ha funnet bloggen din og for alt du deler her med oss. Det er også flott at du har så levende diskusjoner gående på kommentærfeltene!

Jeg håper at du kunne kanskje hjelpe meg. Gry (Fra Jord til Bord) har fortalt meg at du er med i en melkering i Oslo. Jeg her veldig lyst til å få mulighet til å bli med i en slik ring. Kunne du værsåsnill skrive til meg om det? emilymoss68@gmail.com

Takk!!!

Hilsen Emily

ET LIV I BALANSE.

20.01.2013 kl.22:03

Emily. Takk - veldig koselig å høre. Veldig artig at bloggen lever sitt eget liv i kommentarfeltet om dagen. Ja, det stemmer. Vi er 8 familier som deler på å hente melk til hverandre hver søndag. Vi klarer ikke å ta inn flere familier i "ringen" vår, siden det er et stykke å kjøre fra Oslo for å hente melk - og siden runden tar en god stund. Du må evt kontakte ham selv for å høre om han har mer melk å gi bort, jeg kan maile deg. Lykke til. Anne Marit

ET LIV I BALANSE.

20.01.2013 kl.22:27

Annika. Det høres ut som du har næringsmangler ja - og betennelsestilstander i kroppen. Du bør lese bakover i tid på bloggen min - så vil du lære om hvordan du trinn for trinn kan innføre matemner som kraft, kefir, upasteurisert ost og smør, kokosolje, krydder, fermentering av mat (surkål eksempelvis) osv. Da vil du se at kroppen din fikser seg selv etterhvert. Anne M

PirkePetter

20.01.2013 kl.23:33

Marianne, mye vitamin C i form av askorbinsyre reduserer opptak av, eller øker tapet av jern, sink, kopper, selen og vanadium. I følge forskning øker høye doser askorbinsyre også tapet av B12, men da indirkete gjennom bl.a tapet av sink og selen

Dem som driver Gerson senteret i dag har begynt å bruke askorbinsyre etter at Gerson døde, og han brukte ikke selv. Verken vitamin C eller askorbinsyre er spesielt mye nevnt i hans bok A Cancer Therapy. Selv tar jeg for gitt at den høye suksessraten han hadde må ha vært hovedsaklig pga leverekstraktene han brukte mye av i sine kostholdsopplegg.

Annika, enhver form for betennelse i kroppen, og som kroppen ikke har satt i gang som en del av reparasjons og fornyingsprosesser, viser mangel på opptil flere næringsstoffer som er involvert i å kontrollere betennelser. Du sier du har cøliaki, og da er det en selvfølge du har redusert næringsopptak. Især med tanke på at gluten, som du sier du unngår, ikke er den eneste årsaken til cøliaki/skadde tarmtotter. Soya og planteoljer er andre, samt kvikksølv og andre tungmetaller, candidaovervekst (hvilket skyldes feil ph i tarmen, samt forstyrret tarmflora), polystyrenpartikler og ymse kjemikalier i mat og drikke, og kasein og gluten kun fordi de ikke for-fordøyes i magesekken. Hvilket betyr at for at gluten skal kunne forårsake betennelse i tynntarmen så må du først mangle magesyreproduksjon. Og da enten fordi du mangler næringsstoffer magecellene trenger for å produsere magesyre, eller fordi du spiser matemner sammen med korn som enten blokkerer magesyre og pepsinproduksjon (fytinsyre i korn) i magesekken, eller som ikke stimulerer magesyreproduksjon (plantekost, råkost, måltider uten protein) i utgangspunktet.

Leger baserer seg normalt på blodprøver, og dette hjelper lite all den tid kroppen hele tiden gjør alt den kan for å holde blodets sammensetning av næringsstoffer og andre substanser stabile. Blodprøver kan derfor vise normale nivåer av næringsstoffer som det er for lite av i resten av kroppen.

Mona

21.01.2013 kl.00:32

Mine hovne, røde og kløende øyne er nok mer blitt eksem ser det ut til. Huden er rød og hoven og tørr, og det har spredd seg til siden av øyet og opp i pannen samt en liten flekk på håndbaken. Høyre side er værst, men venstre kommer etter...

Da jeg spiste rå lever i tre dager, våknet jeg første morgen med en ny, mykere og ikke sviende følelse rundt øynene. Det var merkbart! Eller mer normalt er det vel egentlig, he-he....

Og den energien folk snakker om, den kommer faktisk! Burde vært sliten pga høyt tempo og avbrutt søvn på natta, men var det ikke!!

Fant bilder av meg selv tidligere i høst, så jeg har nok bare glemt at dette har pågått i noen måneder. Det får da være måte på hvor lenge det skal repareres her, dette blir jo bare værre og værre.

Jeg har aldri hatt eksem tidligere. Ammer fortsatt noe. Har ikke spist smør de siste 3 ukene skal sies. Kokosolje er ingen erstatter. Skal aldri la være å bestille en runde hos Tidsporten igjen om jeg mistenker at lageret er i knappeste laget!!

Hjelp, hva gjør jeg feil, eller hva mangler jeg?

Hilsen fra Mona :)

Marianne

21.01.2013 kl.00:35

Tusen takk for den infoen PP, veldig interessant ! Nå tror jeg det gikk opp et stort lys her :-) !

har lest litt mer på Gerson-sidene og de bruker ennå lever-ekstraktene som friskning og understreker viktigheten av lever ( injectable crude liver) og også da særlig niacin og B-12: http://gerson.org/gerpress/gerson-supplies-supplements/. Men, utad fra Gersonsenteret promoteres det mer at det er plantekosten og høye doser C vitamin som er nøkkelen til deres suksessrate i tilfriskning.

Kan det være at arvtakerne etter selve Gerson ikke helt har skjønt sammenhengen og at folk blir friske, faktisk Til Tross for plantekosten og all C vitaminen, men rett og rett På grunn av leverens næringstoffer, og at arvtakerne litt "are missing the point", og er villedet av denne forskningen til Pauling, som da sikkert ikke Gerson selv var, mtp C-vitamindoser, og at faktisk mulig klientene hadde blitt enda raskere friske om de hadde kuttet ut C-vitamindosene i stedetfor å promotere at det er C-vitaminene/plantekosten som bidrar til at kreften minskes tror du ?

Tenker da også at det ikke er juicingen og C-vitaminene som gjør susen, men at pasientene samtidig da holder seg borte fra enzymhemmere og næringsopptaksblokkere slik som kasein, gluten og soya og at gevinsten ligger i det og i leverinntaket , og Ikke i C-vitaminene og juicingen, som de hevder er årsaken til tilfriskningen hos pasientene ? Er det noe mening i det jeg tenker tror du ?

Emily

21.01.2013 kl.11:40

Hei Anne Marit,

Takk for info om melkeringen. Jeg er i kontakt med noen andre om dette så jeg håper å ha melk i huset om ikke så lenge.

hilsen Emily

Ina

21.01.2013 kl.11:49

Noe jeg ikke forstår helt: skal vi ha fiber eller ikke? Trenger tarmen litt fiber fra grønnsaker eller korn, eller skal den helst ikke ha det? Og pasta og poteter: hvorfor skal vi ha lite poteter, og ikke pasta i det hele tatt? Pastaen, er det fordi hveten ikke er bløtlagt først, eller har det med stivelse å gjøre? Kanskje pirkepetter kan hjelpe?

Emily

21.01.2013 kl.12:01

Tips til andre i Oslo området som liker tradisjonsmat. Det finnes nå 2 ICA butikker på Skøyen men den gamle (Karenlyst Alle) holder på å stenge. Det har idag 30% rabatt på alt i butikken. Det er fortsatt flere urøykt fenalår igjen (jeg tok bare 4 med meg, men vurdert å hamstre flere)! Ingen tilsettningsstoffer annet enn salt. Prisen var 199,- kr kilo og nå er det som sagt 30% rabatt. Finnes også en del økologiske hønning og økologisk hvitris. Hadde også frøssen fårikål kjøtt til en ganske billig penge.

Ina

21.01.2013 kl.12:11

Også var det erter, bønner og linser; dersom dette bløtlegges, hvorfor skal vi fortsatt ha minst mulig av det? Takk for hjelp

Tyteberet uppaa tuva

21.01.2013 kl.15:24

Hei og hå, her er en fyr (Dr. Schulze, bak boka "Curing with cayenne") som hevder at cayenne i kapsler er bortkastet siden mye av effekten finner sted i munnen. Ikke vet jeg. Men det var uansett litt festlig lesing på morgenkvisten:

Biser: "One popular herbal author said there is no scientific proof that cayenne pepper improves circulation. Any comment?"

Schulze: "What an idiot! Then he should just peel the skin off a ripe Habanero pepper, stick it up his ass, and see if he has any increase in circulation."

www.whale.to/a/cayenne.html

Vennlig hilsen

Tyteberet uppaa tuva

Hanne

21.01.2013 kl.15:42

Den satt, haha :'-D

Marianne

21.01.2013 kl.19:54

Hehe, tyteberet.."that's one hot ass.." :-)

PirkePetter

21.01.2013 kl.20:18

Mona, jeg vet ikke nok om verken deg eller kostholdet ditt til å kunne vite om du gjør noe feil. Spiser du som anbefalt vil problemet ditt gå over. Spiser du noe, og får i deg en gitt mengde næringsstoffer, setter du i gang helbredsreaksjoner som forutsetter stadig påførsel av enda flere næringsstoffer. Og da gjerne fra matemner du enda ikke har begynt å bruke, eller ikke vil bruke pga motvilje, etc. Som f.eks lever, som mange mener er omtrent som matversjonen av en skrekkfilm.

Marianne, de vet hva det går i, men har antakelig bare valgt å gjøre seg selv mer politisk korrekte

Ina, fiber ?

http://www.gutsense.org/gutsense/site_map.html#fiber_menace

http://huntgatherlove.com/content/human-colon-evolution-part-2-fiber-follies

http://www.second-opinions.co.uk/cholesterol_myth_3.html

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/foods17.php

http://www.pamkilleen.com/app/download/6577744504/FIBER+FALLACIES.pdf

http://www.townsendletter.com/June2012/shorts0612.html

http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/bread-dread-are-you-really-gluten-intolerant-2

Fiber reduserer vitamin D opptaket ?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329

Poteter er helt ok, så lenge de spises med proteiner og mettet fett. Pasta også avhengig av hva den er laget av.

Erter, bønner og linser, etc er ufullstendige kilder til protein og andre næringsstoffer, og bør ikke spises uten animalske proteiner eller gelatin. Eller sammen med melk og melkeprodukter som inneholder protein. Utover dette er der ingen problemer emd slike matemner så lenge de bløtlegges først

Bærtyttetuva ?

Cayenne virker helt ok via kapselform, men har da ikke samme virkning på bl.a kroppens ?smertestillende? substanser, endorfinene. Når cayenne eller andre sterke kryddere svir på tunga så setter dette i gang endorfinproduksjon, som man unngår om krydderne tas i kapselform.

Takk for oppskriften til en het opplevelse i bakdøra!

Trudemor

21.01.2013 kl.21:41

jepp da er jeg klar for siste fase i tradisjonskosten...og den har sitti langt inn.....nemlig rå lever(har spist hjemmelaget leverpostei en stund da) Har tatt opp en pose frossen kyllinglever fra Holte...tenkte å begynne på den i morgen. Føler meg litt usikker selv om jeg har lest om det her på sidene...Hvordan gjør dere det med selve levra? Vasker den og skjærer opp i små biter og svelger ned med vann tenkte jeg å gjøre...er det noe jeg må gjøre, tenke på ?? Er litt redd for levra er jo RÅ...er det sikkert at det er TRYGT? Hvor mye bør jeg få i meg om dagen?

Takk takk takk alle sammen

Trudemor

Hanne

21.01.2013 kl.22:35

Godt valg av lever! Jeg synes kyllinglever helt klart er det enkleste, skyller bort blodet, klipper i biter som jeg har i en kopp, og så gjør jeg så: Tar en spiseskje til munnen, og holder et glass vann med en dæsj eddik i klart i den andre.

Så tar jeg skjeen i munnen og lukker smaksløkene (bakdelen av tungen opp i ganen, I guess), tar en stor slurk vann like etter, og kaster hodet litt kjapt bakover slik at alt fyker ned

Hanne

21.01.2013 kl.22:45

Trudemor - Godt valg av lever! Jeg synes kyllinglever helt klart er det enkleste. Jeg skyller bort blodet, klipper i biter som jeg har i en kopp, og så gjør jeg så: Tar en spiseskje til munnen, og holder et glass vann med en dæsj eddik i klart i den andre.Så tar jeg skjeen i munnen og lukker smaksløkene (bakdelen av tungen opp i ganen, I guess), tar en stor slurk vann like etter, og kaster hodet litt kjapt bakover slik at alt fyker ned. Kanskje du begynner med 100 gram, for å prøve? Og så øker du på etter hvert. :) Jo mer, jo bedre sies det, men det går en grense for mye man klarer å få plass til i magen, skal jo ha kokosfett og gelatin ned der også, i samme slengen. (300 gram går greit, synes jeg, men da kan vi bruke magen min som stortromme etterpå.) Avslutt med et halvt eple, så har du hatt et deeeilig måltid ;)

Itte fali', nei

Linda

21.01.2013 kl.22:47

Ja, jeg tenkte ikke på at jeg la inn en kommentar litt langt bak i postene dine, hehe! Men til Trudemor, jeg har ikke spist rå lever no lenger enn en liten uke å merker forskjell allerede. Her i trondheim har jeg hatt litt trøbbel med å oppdrive fersk lever så har kjøpt frosset lammelever og okselever. Lar pakken tine i kjøleskapet over natta jeg, åpner opp tar ut en god bit å skjærer i passe biter jeg vet jeg greier å svelge. Jeg har ikke tygd leverbitene bare lagt de litt bak på tunga å svelga ned med litt vann. Det smaker for meg ingenting annet en blod å jern på en måte.. ikke no hokus pokus for min del men skjønner at mange har averasjon mot det fordi det er rått og litt blodig.. Jeg gikk tom for lever før helga og opplevde en form for "cravings" og måtte le av meg selv da jeg både på lørdag og søndag følte meg blodtørstig! Hahahaha, herligheta her er man vant til å fyse på SJOKOLADE! Og jeg har lest at mange som spiser rå lever har fått en stor reaksjon og da jeg har vært så mye dårlig å totalt utmatta til tider så har jeg starta med en håndfull rå lever jeg. Da jeg er litt redd for en heftig helbred reaksjon.. I tillegg spiser jeg kokosolje sammen med gelatin i kapsler for øyeblikket. Har fått nok krefter til å sysle litt på kjøkkenet så har laget min første porsjon med fermentert surkål. Spent på hvordan den blir og hva det lukter når jeg åpner glasset om noen dager. Hahahaha :) :)

Hanne

21.01.2013 kl.22:47

Akk, det ble kluss, så noe ble publisert før jeg var ferdig.

Hanne

21.01.2013 kl.22:53

Ja, Linda, herlige cravings!! :)) det er rart med det.

For øvrig er det jo andre måter å innta lever på: en jeg kjenner beskrev, med vann i munnen, lettstekt lever servert på gourmetrestaurant. Med riktig og elegant tilbehør kan jeg faktisk tenke meg at det er godt! Skal prøve litt lenger ned i løypa. :)

Linda

21.01.2013 kl.22:58

Aha... jeg tenkte ikke på å skylle leveren for blod engang! Hahaha, tok den bare rett ut av pakken å heiv innpå.

Ina

21.01.2013 kl.23:01

Takk, og hva slags pasta er ok? Er en jungel av pastatyper å velge mellom.

Hanne

21.01.2013 kl.23:02

Linda, du er tøffere enn toget Thomas!! :)

Linda

21.01.2013 kl.23:07

Jeg har en mor som i lange perioder hadde dilla på stekt okselever, og kom jo plutselig på at som lita jenta spiste jeg mye stekt okselever. Ja det er vel mange måter å tilberede lever på, men jeg vil mene å ha lest at pirkepetter sa at hvis man vil bli frisk fort så lønner det seg å spise den rå... Og jeg vil gjerne kvikne til så raskt som mulig etter 10 år med "ikke no liv i det hele tatt" ... hihi :) Synes lettstekt lever på gourmetrestaurant høres alldeles fortreffelig ut! :) :)

PirkePetter

21.01.2013 kl.23:11

Eple inneholder pektin, som binder en del av mineralene i lever.

Linda, begynner du å ule mot månen også, la oss se om noen andre opplever det samme ved leverinntak, slik at vi kan danne en egen tradisjonsulegruppe for uleentusiaster.

Melkesyregjærede grønnsaker skal normalt stå i flere måneder for å utvikle riktig konsistens, smak og aroma. Før dette skjer smaker det hele bare litt surt, som vann med noe surt i. Melkesyregjæring av grønnsaker er litt som kraftkoking, da substanser fra grønnsnakene frigjøres over tid og lekker ut i vannet rundt, og bidrar da til den endelige smaken og lukten. Tenk på hvordan vannet kjøttbeina ser ut og evt smaker i forhold til den ferdige kraften, så får du en ide om forskjellen mellom fersk og velgjæret surkål.

Linda

21.01.2013 kl.23:28

Hahaha! Ja, jeg uler (lurer) meg på hvordan dette skal gå... :) Ser ut som jeg må se nærmere på prosjekt melkesyregjæring. :)

Linn

21.01.2013 kl.23:33

Bønner linser erter ok med bløtlegging, da menes det bløtlegging med salt eller syre? Og er 12 t over natta nok isåfall?

Line

21.01.2013 kl.23:39

Hei!

Jeg prøver enda å bli kvitt utslettet til datteren min. Det har vært fine perioder og perioder som ikke har vært bra. Det er også mye humørsvingninger som jeg vet kan være helbredssymptomer. Etter å ha prøvd kraft, langtidshevet brød, fisk og kjøtt fant jeg ut at jeg har jo helt glemt probiotisk mat! Og siden hun ble født med keisersnitt fikk hun helt sikkert et dårlig utgangspunkt bare der. Jeg har prøvd kefir men hun ser ut til å reagere på dette foreløpig. Hva og hvor mye kan jeg begynne med ellers? Hvor mye vannkefir og sauerkraut feks? Regner med at jeg må være forsiktig i begynnelsen. Også lurer jeg på om det er trygt å spraye henne med magnesiumspray og isåfall hvor stor dose? Samme som voksen? Hun er 11 mnd.

Marianne L R

21.01.2013 kl.23:43

Beklager Anne Ma, men tar meg den friheten å benytte bloggen til å be om litt hjelp fra bloggleserne. Jeg har nemlig bestilt flere bokser med leverkapsler fra Radiant Life for et par uker siden. I dag fikk jeg tilbakemelding om at tollvesenet nekter innførselen av varene pga innholdet!! Mener det var en leser ved navn Elle som hadde opplevd noe liknende. Noen tips til argumentasjon/dokumentajon man kan bruke ovenfor tollvesenet?? Noen som vet?

Takknemlig for raskt svar:-)

Mvh Marianne

Mona

22.01.2013 kl.00:23

PP, ikke godt å kjenne meg igjen blant alle spm :)

Jeg postet og fikk svar fra deg under "oste-himmelen min".

Jeg spiser ikke planteoljer eller gluten. Olivenolje på salat, kokosolje på brød når jeg går tom for Tidsportensmør. Drikker kefir (av upasteurisert melk), vann, vannkefir, grønn te (og kombucha innimellom). Spiser kun speltbrød jeg syrner selv med myse i et døgns tid. Smør og ost fra Tidsporten, mye egg med bløt plomme eller rå i kefir med evt noen bær. Sild, ansjos og makrell. Reinrot i trøtte perioder (les vekkes på natten av baby). Fermentert fiskeolje. Avokado innimellom. Grønnsaker som tomat, agurk, salat, gulrot, potet (små med skall). Noe hjemmelaget sauerkraut, men har ikke fått dreisen på den, så spiser kun til jobblunsj av den.

Popcorn poppet i kokos eller mørk sjokolade for snop (gidder sjelden bruke tid på det i tillegg til brødbaking, kefir, kraftkoking...

Middag er torsk, laks, kjøttdeig eller kraftkjøtt kokt på kylling, oksehale, lam, kalkunhals ( he-he, smakte mye bedre enn tørr kalkun som jeg aldri har likt, og veldig stilige lange halamuskler jeg plukket av beina!) koker kraft på alt kjøtt jeg kommer over omtrent.

Gelatin daglig om jeg ikke spiser kraft.

Har begynt på rå lever (øko-kalkun jeg hadde i frysen til leverpostei egentlig). Og av skumle ekle ting i verden nådde ikke den rå leveren opp. Pytt! :-D

Kan se døllt ut, men digger denne maten!

Hilsen fra Mona :)

PirkePetter

22.01.2013 kl.03:14

Mona, jeg husker deg, men jeg husker ikke hva du oppga som kosthold. Og kostholdet er gjerne forskjellig fra dag til dag, slik at jeg ikke kan ta utgangspunkt hva noen skrev tidligere angående kostholdet sitt og problemer noen sier de har i dag

Popcorn poppet i kokosolje? Yuk! Prøvd fåre eller storfefett fra talg? Om ikke, prøv og du er sannsynligvis solgt for livet.

Ut fra symptomet ditt før og nå antar jeg det enten skyldes økt behov for næringsstoffer du får lite i deg via kosten. Især B vitaminer, som det finnes mye av i lever. Alternativt er det bare et typisk helbredssymptom, som vil bli verre inntil et visst nivå, og deretter forsvinne.

Marianne LR, leverkapsler er handelsvare, ikke legemiddel, så det kan tenkes de har gjort en feil, som med den forrige her inne som opplevde dette. I og med at det ikke er vitamin eller mineraltilskudd kan de ikke ta deg på at du har kjøpt over 3 måneders personlig bruk.

PirkePetter

22.01.2013 kl.03:23

Line -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6) - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Super Nutrition for Babies - Katherine, M.D. Erlich, Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats ? Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

Diet for Pregnant and Nursing Mothers ?

http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers

Feeding Babies -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies

http://www.westonaprice.org/childrens-health/

http://www.nourishingourchildren.org/DVD.html

http://www.nourishingourchildren.org/Motherhood.html

http://www.healingourchildren.org/

http://www.healingourchildren.net/

http://healingthewholechild.com/in-the-news/

http://healthybabycode.com/blog

http://www.second-opinions.co.uk/diet_for_children.html

http://nourishmd.com/

http://nourishyourchildren.com/blog/

http://www.naturallyknockedup.com/

http://dyno-mom.blogspot.com/

https://www.holistickid.com/

http://www.getting-pregnant.com/preconception-nutrition.html

http://simplybeingwell.com/

http://foodforkidshealth.com/bone-broth-the-magical-ingredient-for-your-infants-gastrointestinal-concerns/

Natural childbirth: the evolutionary template for birth ?

http://chriskresser.com/naturalchildbirth

Maternal Malnutrition and Congenital Deformity ?

http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/MATERNAL_MALNUTRITION_AND_CONGENITAL_DEFORMITY_-HH_HILLERMANN_RPRNT_66B.pdf

Maternal Malnutrition and Fetal Prenatal Developmental Malformations ?

http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/MATERNAL_MALNUTRITION_and_FOETAL_PRENATAL_DEVELOPMENTAL_MALFORMATIONS_-HH_HILLERMANN_RPRNT_66A.pdf

Prenatal Nutrition and Birth Defects ?

http://www.seleneriverpress.com/images/pdfs/36_BirthDefectsandNutrition.pdf

Helseproblemer i barn ? Tradisjonelle Helbredsmidler -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/traditional-remedies-for-childhood-illnesses

Linn, hvorvidt du bør bruke syre eller salt avhenger av matemnets fytaseinnhold. ER der fytase brukes syre, er der ikke fytase brukes salt. Er du i tvil bruker du like godt begge deler. Mer info her -

http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid

Emily

22.01.2013 kl.09:44

Jeg har lest i tidligere innlegg om speket hjerte og at hjerte er veldig sunt men at det ikke tåler varmebehandling. Kunne man tørke det på 42 grader c, hvis jeg først kutter vekk fettet? Eller ville det ødelegg for mye? Kunne man trygg spise det rå slik som man spiser lever?

Mona

22.01.2013 kl.10:28

Solgt for livet høres veldig fristende ut! Utsmeltet talg har vært i bakhodet lenge, men enn så lenge har det vært et prokrastineringsprosjekt. Jeg er rimelig lei kokos og trenger et billigere stekefett. Kan gjerne beholde kokos, men helst til de gangene jeg måtte finne det for godt å ha lyst på smaken. Da skal jeg finne en slakter gitt!

Og lever skal tilbake på matplanen. Gikk over til torskerogn når jeg ikke torde la leveren ligge rå lenger i kjøleskapet. Leveren ble leverpostei.

Jeg har tidigere vært veldig glad i potetgull og særlig ostepop. Fenalår og popkorn gjør at det ikke er et savn. Smakte en bit ostepop for en tid tilbake og synes ikke lenger det er godt :-)

Hud, hår og negler er vel nedprioritert av kroppen. Kanskje han var inne på noe lillebror, da han sa at mor mister håret når babyen får hår? Neglene knekker, mister hår igjen, eksem rundt øynene og har også fått sprekker i huden ved neglene på tomlene. Det siste er ogsså helt nytt her i gården.

Kroppen forøvig er veldig fin. Den ene nakkemuskelen som har murret i årevis og som ble holdt i sjakk av trening, har jeg ingen symptomer fra lenger. Kroppen er forbausende myk, ble skikkelig forbauset over hvor lett det gikk da jeg begynte med yoga igjen. Midjen er tilbake (jeg legger alltid på meg rundt magen, eller rettelse - jeg la på meg rundt magen tidligere, he-he!). Energien og humøret er jevn og bra til tross for lite søvn fortsatt pga minstemann.

Alt i alt, kanskje bare litt småplukk tilbake :-)

Tusen takk, Pirkepetter!!!

Det slo meg forleden at toppidrettsutøvere og flinke jenter som trener og spiser godt slik helsemyndighetene anbefaler - må være ekstra gode til å spise på seg utmattelse. Topidrettsutøverne er alltid syke, får twar og det som værre er. Og graviditeter og amming kan vel tippe flere flinke jenter over i utmattende hverdag. Eller ammetåke som det liksom kalles....

Trudemor

22.01.2013 kl.10:57

jepp må bare dele min seier med dere...nå har jeg svelget ned en hel kyllinglever!! Gikk mye bedre enn forventet-takk for gode råd! Smakte ingen ting...tok et par ss med surkål etterpå. Det døyva litt jernsmaken og tenker det er med til å fordøye lettere. Jepp da er jeg i gang :-) Er spent på om jeg vil merke noe på energien el. Er også spent på dette med B12...jeg har nemelig ikke for lavt B12 lager men flere tusen ganger høyere enn normalt! Sikket fordi jeg har spist disse EMPower pluss pillene i noen år (men har slutta nå-takk PP) håper ting vil normalisere seg

Trudemor

Mona

22.01.2013 kl.11:09

Kult Trudemor! Å skikkelig kvinne seg opp det der!!

Jeg må også begynne med lever ser jeg. Jeg merket energi etter 3 dagers leverinntak, burde vært veldig trøtt og sliten, men var det ikke.

Hilsen fra Mona :)

22.01.2013 kl.12:03

Takk PP, mens jeg er inne på fordekt informasjon slik som hos Gerson da, bare lurte litt på du har noen linker f.eks til mer myteknusing ( digger det :-) - ang f.eks fem-om-dagen-myten og omega 3 myten. Eller linker til annet som 'holdes skjult/villedes i kostholdsdebattene ? Synes det er interessant og mitt gamle noe godtroende jeg vil jeg prøve å påse at ser sitt endelikt i 2013 :-)

Marianne

22.01.2013 kl.12:04

Det var meg som lurte over her, navnet kom ikke med :-)

Marianne

22.01.2013 kl.12:11

Ang rå lever, bra trøkk på deg Trudemor :- ) Det går lettere etterhvert :-) Er oppe i 300-400 g om dagen nå, og det er til og med lammelever, som jo smaken 'sævv' ( bææh) :-)

Emily

22.01.2013 kl.12:38

Mona, jeg ville bare si ifra at vi har bestilt både oksetalg og lammetalg gjennom Meny. Oksetalg har vi betalt 17-18 kr kiloen og lammetalg skal jeg hent imorgen så jeg vet ennå ikke prisen. Jeg liker ikke kokos i middagstype matlagingen, fordi jeg syntes at det setter mye smak på maten. Smeltet talg derimot smaker veldig lite men godt syntes jeg. Mannen min kjører talget gjennom kjøtkvernen og koker det etterpå. Når det er ferdig så tapper vi det i glass og har litt i kjøleskap og litt i fryseren. Når han først bruker kjøttkverner så lager han kjøttdeig etterpå med talg blandet med kjøtt. Lykke til med talg!

22.01.2013 kl.13:10

Takk for tips Emily!

Jeg liker heller ikke kokos noe særlig i middagen, men har prøvd å lage ghee uten å få det så rent at jeg ikke reagerer. Da er det bedre med kokossmak og ingen reaksjon fra mage og kløende øyne.

Tidsportensmøret er litt for dyrebart å bruke syns jeg, men har det i mat som potetmos etc. på slutten at tilberedningen.

Er det mye å jobb å smelte ut talg, type stå ved gryta i et par timer? Og hvor mye fett får du ut av et kilo talg?

Mona :)

PirkePetter

22.01.2013 kl.13:29

Om kosttilskudd og symtetiske næringsstoffer vs naturlige -

http://gryhammer.blogspot.com/2013/01/tips-hvordan-finne-ut-om-kosttilskudd.html?showComment=1358544895382#c8873363082685864288

Om saltmyten ?

http://senseoflife.blogg.no/1337427176_om_saltmangel_og_gjen.html

Om plantefett er sunt myten ? Kommentar 10.07.2012 kl.00:23

http://senseoflife.blogg.no/1331130864_hjemmelaget_leverpost.html

Om vegetarianisme/5-om-dagen myten ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/28/why-vegetarianism-will-not-save-the-world.aspx

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/15/story-of-how-one-vegetarian converted-to-farmer-and-meat-eater.aspx

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2105132/Damn-low-fat-diet-How-reformed-vegan-John-Nicholson-gorges-foods-granny-enjoyed--felt-better.html

http://www.westonaprice.org/letters/734-open-letter-to-vegetarians.html

http://www.beyondveg.com/cat/frank-talk/index.shtml

http://www.beyondveg.com/billings-t/fresh/natural-human-diet.shtml

http://www.acsh.org/healthissues/newsid.760/healthissue_detail.asp

http://www.westonaprice.org/vegetarianism-and-plant-foods

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/2011/01/plant-based-diets-cannot-maintain-health/#more-1405

http://www.healingourchildren.org/plant-based-diets-may-not-be-enough/

http://www.westonaprice.org/food-features/plants-bite-back

http://www.arltma.com/VeggieReportDoc.htm

http://www.westonaprice.org/metabolic-disorders/copper-zinc-imbalance

http://www.westonaprice.org/basics/bearers-of-the-cross

http://iodine4health.com/special/goitrogens/foods/goitrogenic_foods.htm

http://www.ergo-log.com/plantprotein.html

http://www.second-opinions.co.uk/vegetarian.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/10/13/vegetarian-movie-forks-over-knives--critically-reviewed.aspx

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/2011/06/most-vegetarians-return-to-eating-meat/

http://www.karlloren.com/diet/p114.htm

http://www.beyondveg.com/nicholson-w/hb/hb-interview1a.shtml

http://www.beyondveg.com/billings-t/selected-myths/selected-myths-1a.shtml

http://chetday.com/vegandietdangers.htm

http://www.mercola.com/Article/diet/former_vegan.htm

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/truth-about-eating-grains.aspx

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/foods12.php

http://www.vanguardonline.f9.co.uk/00509.htm

http://www.newtreatments.org/ga.php?linkid=397

http://www.drhoffman.com/page.cfm/829

http://www.ecologos.org/harris.html

http://www.earlytorise.com/the-big-fat-vegetarianism-lie/

http://www.matoghelse.no/artikler/2007/arkiv/vegetarkost-gir-ikke-bedre-helse/

http://pamkilleen.com/app/download/6577727804/Sorry%2C+Vegetarians+by+Dr.+Al+Sears.pdf

http://www.beyondveg.com/billings-t/special/raw-vegan-gurus.shtml

http://chetday.com/vegmyths.htm

http://www.westonaprice.org/vegetarianism-and-plant-foods/myths-of-vegetarianism

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/04/02/vegetarian-myths.aspx

http://www.westonaprice.org/vegetarianism-and-plant-foods/science-of-vegetarianism

http://trit.us/basicnutrition/vegetarianism.html

Glykemisk indeks myten ?

http://www.raisin-hell.com/2011/07/glycemic-index-has-passed-its-use-by.html

http://wholehealthsource.blogspot.no/2009/03/its-time-to-let-go-of-glycemic-index.html

http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/more-thoughts-on-glycemic-index.html

http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/08/saturated-fat-glycemic-index-and.html

http://www.second-opinions.co.uk/gi-blues.html

http://www.phlaunt.com/diabetes/22168291.php

http://leanbodiesconsulting.com/articles/The+Hoax+of+the+Glycemic+Index

PirkePetter

22.01.2013 kl.13:29

Kalorimyten ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/30/fructose-and-protein-related-to-obesity.aspx

http://www.nytimes.com/2010/01/12/health/12calo.html?_r=1

http://www.second-opinions.co.uk/do-calories-really-count.html

http://www.second-opinions.co.uk/food-labelling-nonsense.html

http://www.naturalnews.com/027126_diet_body_dieting.html

http://scottabel.blogspot.com/2011/03/calories-myth.html

http://180degreehealth.com/2011/12/the-calorie-myth-part-i-raw-food-weight-loss

Kalorirestriksjonsmyten ?

http://wholehealthsource.blogspot.no/2012/08/does-calorie-restriction-extend.html

http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444772804577619394017185860.html

http://www.marksdailyapple.com/calorie-restriction-bone-loss/

http://gryhammer.blogspot.com/2012/08/hvor-tjukke-i-hue-er-det-mulig-bli-da.html?showComment=1346544665367#c2470508005028988011

Råkost ? Raw Food -

http://rawchefdan.typepad.com/rawchefdan/2010/02/do-you-buy-from-sunfoodcom-better-think-twice.html

http://www.ecologos.org/wolfe.htm

http://www.myhealthblog.org/2009/11/30/david-wolfe-hits-the-raw-vegan-wall-and-eats-animals-to-survive/

http://forum.davidicke.com/showthread.php?p=1060042167

http://www.beyondveg.com/billings-t/special/raw-vegan-gurus.shtml

Syre/base myten

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/acid1.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/menu5_1.php

http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH/c/35320/35327/465747.html?d=dmtHMSContent

http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/the-acid-alkaline-theory

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html

http://www.alkaline-alkaline.com/AcidAlkaline.pdf

http://www.naturodoc.com/library/lifestyle/umeboshi_vinegar.htm

Bla nedover siden til THE ACID-ALKALINE THEORY -

http://www.westonaprice.org/basics/the-right-price

http://www.oralchelation.com/faq/answers75.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.090515/abstract;jsessionid=75C42459121ACC6025D6740A6FEA84D3.d02t04

http://www.nutritionj.com/content/8/1/41

http://www.nutritionj.com/content/10/1/41

Robert Young -

http://www.quackwatch.com/11Ind/young3.html

http://www.skepdic.com/robertoyoung.html

http://www.ncahf.org/digest05/05-14.html

http://www.guardian.co.uk/society/2005/jul/12/health.science

http://www.apswater.com/article.asp?id=198&title=Alkaline_Water_Hoax_-_It_Is_Simple_Science.

http://www.chem1.com/CQ/ionbunk.html

http://josephinejones.wordpress.com/?s=robert+o+young

Emily

22.01.2013 kl.14:56

Hei Mona,

Tidsportensmøret er iallefall mye billigere enn Avdems. Vi har bestilt noen kilo fra Tidsporten for førstegangen og jeg gleder meg å smake på det. Mannen min liker ikke at smør koster så mye heller, men jeg er så glad i det...

Det er litt jobb å kjøre talget gjennom kjøttkværner. Det tar bare litt tid fordi mannen min pleier å lage 10 kilo talg om gangen. Han tar litt vann i bunnen av en stor kjele slik at det ikke brenner i begynnenlsen før talget begynner å smelte. Det store jobben er kværningen og deretter er det mest å vente til alt vann er fordampet. Når du ser at det som er igjen av talget er blitt brunt kan du ta å filtrere det gjennom en sikt. Da fortsetter han å koke det væske. Han bruker en steketermometer og regner det som ferdig når tempen når 120 C tror jeg. Vanligvis står det en hel dag eller over natten til det er ferdig. Vi får kanskje 5-6 liter ut av 10 kg talg. Håper at det hjelper.

Hanne

22.01.2013 kl.15:14

PP - Gakk. At eple binder mineraler fra leveren. Det har vært den ene lille tingen jeg har kost meg med etter å ha tvunget i meg alt det andre.. ;'( Kan det være derfor jeg ikke merker mer bedring, etter ca. 1,5 mnd med rå lever hver dag?

Har du forslag til noe kos/søtt man kan spise etter inntak av rå lever, kokosfett, kefir og gelatin som er BRA å spise, som sikrer (eller ihvertfall ikke hindrer) maks opptak av næringen fra leveren og det andre? Tusen takk for hjelp :)

Kristine

22.01.2013 kl.15:49

Hanne ang. din kommentar igår: Håper du ikke kaster opp på trikken eller legekontor eller lignende med magen full av rå lever. Tenker det ville blitt oppstandelse og leger som klør seg svært så mye i hodet etter riktig diagnose:) Synes jeg ser artikkel i VG dagen etter, og at det ble kø for å få deg med i skrekkfilm, hehe.

Jeg kjøpte kyllinglever fra Holte gård, men ble plutselig i stuss over å spise disse siden de inneholdt både fettrand, blodkar osv. Hva gjør dere? Svelger unna? Eller renser omhyggggelig først? Med storfe er det liksom mer lik konsistens i pakken:)

Trudemor

22.01.2013 kl.15:54

Takk for støtte!

Når jeg smeltet talg(har bare gjort det en gang) så putta jeg bare alt oppi en stor tykkbunnet kjele og lot det stå på svak varme, bare sånn at det forsiktig smelter, hele dagen. Det som da blir igjen er ikke fett, men bare noe som kastes. Deretter silte jeg all talgen(mens den er varm!) gjennom en finsikta sil og rett opp i gamle surkål bokser(sånne i kjeramikk men trelokk, finnes overalt på brukthandel) Oppbevares i kjøl, evt frys om du lager mye. Så lett som en plett og lys ren farge.

Trudemor

Hanne

22.01.2013 kl.16:14

Hehe, Kristine :) Det mest nærliggende måtte vel bli å kaste det opp over min legesamboer, det kunne jo friste dét, for å få avsluttet den tunge diskusjonen om kraftkost vs. HelseUvesenets anbefalinger.

Hilsen anonym ;)

Hanne

22.01.2013 kl.16:17

Om leveren: jeg skyller bort blod og tar bort noe av det hvite, men det er ikke nødvendig, er bare å svelge ned alt sammen. :)

Marianne

22.01.2013 kl.16:28

PP, jau, ang. sauerkraut lengre opp her, hvor lenge (altså egentlig hvor kort og den er spisbar med probiotikainnhold) kan den stå før den har probiotisk effekt og ikke bare er suuur ? Og hva er best å syrelegge i om man ikke bruker myse ?

PirkePetter

22.01.2013 kl.16:29

Alternativt (kommentar til Mona/Emily) er det bare å kutte talg opp i småbiter/terninger og legge i gryta, som has på laveste temperatur. Dette vil etterhvert varmes opp og fett frigjøres fra de solide partiklene. Jeg bruker aldri vann selv, fordi jeg ikke vil bruke tid på å koke det ut, men jeg rører i gryta sånn ca 1 gang i timen eller så. Prosessen tar ca 1 dag med mellom 5-10 kg

Det som blir igjen etter utsmeltingen av fett kan gis til kjæledyr eller høns, eller stekes sprø på panne og spises saltet og krydret, ikke så ulikt svinesvor

Hanne Gakk, pektin binder magesyre også, og reduserer dermed både magesyrenivåer og pepsinaktiviteten. Sistnevnte reduserer fordøyelse av proteiner og mineraler. Honning eller råsukker er ok alternativer.

Linda

22.01.2013 kl.16:41

Om leveren ja, Trudemor; Jeg startet inntaket av rå lever i forrig uke og har en merkbar annen energi, denne såkalte "hjernetåka" er borte blant annet. Jeg burde være totalt utmatta som vanlig etter litt aktivitet men er faktisk så oppegående som jeg ikke har vært på veldig leeeenge. Og som en annen nevnte litt lenger her oppe; bare etter tre-fire dager kviknet jeg merkbart til. Jeg har som sagt kjøpt frosset lammelever eller okselever, åpnet pakken, tatt ut en håndfull porsjon, skjært opp i "svelge" biter og skylt ned med vann. :) Så fint at du Trudemor har fått i deg rå lever! :) :) Ettersom jeg har prøvd det meste for å bli frisk så hadde jeg mine tvil om leverspising og i det hele tatt om tradisjonskost da jeg var kommet til ett punkt hvor jeg nesten hadde mistet trua... Og jeg sitter her og er lykkelig over å kjenne at noe gjør jeg nå riktig og vet ikke om jeg skal le eller gråte, forbauset over den raske foreløbige bedringen og håper bare at videre leverspising og tilnærming til tradisjonskost vil gjøre kropp og sinn frisk å rask igjen. :) :)

Hanne

22.01.2013 kl.17:56

PP - uff/sukk/gakk igjen - Bør jeg da ikke spise matemner med pektin i det hele tatt, altså om jeg ikke vil hemme opptak av mineraler etc., hemme produksjon av magesyre etc., som du skriver? Snufs, er så mye å lære her og så mye jeg ikke forstår enda, så lett å gjøre feil. Hva slags frukt og matemner har såpass med pektin i seg at de bør unngås når man ikke er frisk enda, kan du hjelpe med det, er du snill?

PirkePetter

22.01.2013 kl.20:05

Hanne, søk på pectin sources så får du masse info. Jeg lar være å poste linker for å slippe godkjenningsmas

Marianne

22.01.2013 kl.21:26

Hei der ute, finnes det noen som har viili-starter å selge i Oslo mon tro ? Kan hente :-)

Evt som kan sende og jeg betaler utlegg :-)

Kristine

22.01.2013 kl.22:03

Yngvild hos familieoghelse har hatt. Vet ikke om den lever enda. Hun kjøpte fra USA, les evt her: http://www.familieoghelse.no/oppskrifter/frokost/lag-din-egen-yoghurt Du kan jo sende mail og spørre:)

Marianne

22.01.2013 kl.22:13

Takk men har sendt mail til henne for en uke side, og fått bekreftelse på at mailen er mottatt, men ikke noen respons fra henne dessverre :-)

ET LIV I BALANSE.

22.01.2013 kl.23:22

JEG VET IKKE OM DU HAR FÅTT SVAR - MEN DET ER FLERE SOM OPPLEVER AT LEVERKAPSLER STOPPES I TOLLEN. DET ER BARE Å SENDE KVITTERING/ORDREBEKREFTELSEN TIL TOLLVESENET OG SKRIVE AT DET ER TØRKET LEVER I KAPSLENE - SÅ GÅR DE GJENNOM. MIN SØSTER OPPLEVDE NETTOPP DET SAMME - OG HUN HAR FÅTT VARENE. LYKKE TIL.

ELLERS MORSOMT Å LESE KOMMENTARENE HER INNE. DERE ER NOEN RÅTASSER. LEVER GÅR NED PÅ HØYKANT (DERE ER TØFFERE ENN MEG) - OG HER SMELTES DET OG POPPES DET I TALG GITT. DA JEG SKREV OM UTSMELTING AV TALG FØRSTE GANG HER INNE VAR DET NÆRMEST ET SJOKK Å LESE OM. HER ER DET MANGE GRENSER SOM FLYTTES DERE. STÅ PÅ ALLE MANN - BEVEGELSEN ER I GANG.

PirkePetter

23.01.2013 kl.02:45

Emily, det går helt fint å tørke hjerte på 42 grader. Og det er helt trygt å spise både rått og i form av tartar, carpaccio, ceviche/sitrongravet, som speket, røykt eller bare tørket til jerky eller biltong.

Mona, du får også kjøpt Ringdal talg i enkelte COOP. Søk på talg i coop.no, så finner du den butikken nærmest deg som har talg. Eller du kan be butikken nærmest deg om å ta inn talg

Til fenalår og popcorn kan også tynne skiver av tørket og saltet og pepret kjøtt være en ide.

Det din lillebror sier er helt riktig om ikke mor får i seg næringsstoffer for både seg selv og fosteret.

Det du sier om toppidrettsutøvere og helse er riktig, all den tid så lenge man presser kroppen til større prestasjoner så må den få næring som tillater dette. God form er ikke, og har aldri vært det samme som god helse, noe dødsstatistikkene innenfor idrett viser tydelig. God form beskytter mot en del uhelse som følge av vanlig kosthold, men før eller siden sier kroppen stopp for manges vedkommende. Tradisjonskosthold i kombinasjon med trening gir en helse og form jeg aldri har sett i noe menneske, utover meg selv. Selvsyn da mao! De av dere som trener og spiser næringsrikt vil oppleve en form og energi dere aldri har drømt om i det hele tatt var mulig å oppleve.

Ammetåke er skumle greier når det samtidig er melkeregn!

PirkePetter

23.01.2013 kl.03:00

Marianne, bloggen nekter meg plutselig å poste både linklister og enkeltlinker, så jeg postet dem i samme innlegg som tidligere i livenes hage.

Emily

23.01.2013 kl.08:39

PirkePetter,

Tusen takk for den gode nyheten at jeg kan tørke hjerte og ikke være redd for å miste de gode næringstoffene! Ble hoppende glad, her er det mye penger å spare. (Har undersøkt litt det å kjøpe speket hjerte og det koster en haug med penger!) Så i dag skal jeg lage jerky av både lammehjerte og lammelever. Kanskje jeg kan også lage av lammenyrer?

Igjen takk for at du deler dine kunnskaper med oss! Jeg lærer utrolig mye nå og ser allerede helsegevinsten for familien min, særlig mannen min. Han trengt ikke en eneste lur siste helg!! Han gjorde masse i huset og med famlien og ble ikke sliten. Han har plied å sove flere timer både lørdag og søndag midt på dagen. Nå, etter å ha spist lever to ganger daglig, smør og mye kraft og gelatin har han blitt mye mer energisk! Dette har gjør godt å se!

Trudemor

23.01.2013 kl.09:44

PP det er noe jeg har hatt lyst til å spørre deg om lenge....hva såpiser du på en god dag? Kan du ikke gi oss en fiktiv mat-dag hos deg? Hadde vært gøy:-)

Trudemor

Marianne

23.01.2013 kl.10:12

Tusen hjertelig takk PP, så veldig snilt av deg, og ikke minst med tanke på alt styr med godkjenningsmas, som jeg selv sikkert hadde klikket i vinkel av :-) Joda, 'be careful what you wish for, you might aswell get it', er det noe som heter, tror jeg Got it nå ja, har vel lesestoff ut året..hehe, takk :-)

Bare kort når det gjelder Dr Young, som jo må være Kong Kvakk, har slike levende blodanalyser noen ting for seg, på noen måter, kan det gi noen indikasjoner av verdi ? Tenker f.eks på disse myntrullformasjonene som vises og hva disse betyr ?

Anonym

23.01.2013 kl.12:26

Hei. Jeg lurer litt på om hvorfor hvitløk og løk gir luft i magen? Slik jeg har fått det med meg gjennom bloggkommentarene til PP er hvitløk gull verdt. Jeg har fulgt tradisjonskostholdet en stund og hatt null og niks (!) luft i magen, men med en gang det kommer bittelitt løk, og alle fall hvitløk, i maten får jeg luft i magen - hva skyldes dette?

Hilsen tidvis lett og luftig;-)

PirkePetter

23.01.2013 kl.14:04

Marianne, slike blodanalyser er svindel, og myntruller funker kun på bankkontoen!

http://josephinejones.wordpress.com/tag/live-blood-analysis/

Anonymt naturgasskraftverk, hvitløk skaper ikke luft, men driver den ut om den allerede er der da hvitløk er luftdrivende/karminativ, som mange kryddere er.

Trudemor, kostholdet mitt nå mens jeg jobber lange dager med å tilrettelegge gården for skikkelig drift er ikke dekkende for mitt vanlige kosthold, da det går mye i tørket kjøtt og fisk, spekemat, kraftsupper, melk, smør og ost og annet lettlaget/spist mat. Jeg er mer opptatt av næring og kjappe måltider enn av variasjon inntil jeg har mer fritid, hvor jeg kan lage skikkelige måltider.

Emily, om mannen din ikke lenger får sove middagslur, er du helt sikker på at han ser det som en fordel? Bør jeg gå under cover i en periode, være inkognito og ikke-meg?

Anonymt naturgasskraftverk

23.01.2013 kl.14:44

Takk for svar PP! Aha, det foklarer saken. Så dersom jeg pøser på med hvitløk i en periode (med fordel en alenehelg), vil jeg kunne få renset ut kroppen, og vil kanskje ikke slippe så mye luft neste gang?? Annet hvitløksspørsmål om du har tid: dersom man spiser hvitløk daglig, vil man lukte hvitløk konstant, slik at man lukter som et vandrende kebabkjøkken, eller venner kroppen seg til det? (Eller er det heller slik at mine omgivelser må vende seg til det? =)

23.01.2013 kl.15:22

Hvor får jeg kjøpt gode spekede hjerter? Noen tips? Via post må det bli, har ikke Bondens marked i nærheten her.

Marianne

23.01.2013 kl.15:23

Tusen takk PP for link, begynner å skjønne at det er Quacktown hele opplegget, men forstår fortsatt ikke det med bildene som vises i det levende blodet, hva indikerer de bildene som jo ofte da ikke viser hele runde blodceller,men deformerte og rullformasjoner osv. Forstår at de som gir ut diagnosene ut fra bildene bare 'flip a coin' på diagnoser og ikke har kompetanse osv, og gir ville råd til klientene, men selve det levende blodbildet- hvor ligger kvakken i det ? Skulle så gjerne ha forstått hele dette bildet :-)

Marianne

23.01.2013 kl.15:46

....Altså om slike sammenklebninger i blodet f.eks kan indikere lekk tarm/ lav magesyre e.l (og at folk da i såfall virkelig går en lang tur på den korteste brygga som du sier, med å følge de 'kostholdsrådene' som kvakk-kvakkene da gir..?

PirkePetter

23.01.2013 kl.18:18

Anonym Naturstinkeverk, hvorvidt du ?renser? tarmen for luft avhenger av hvorvidt de gjærer stivelse eller andre partikler eller ikke. Luft, i betydning ymse gasser, er et sluttprodukt av gjæring i tarmen, slik at kun optimal tarmhelse vil sikre gassfri tilværelse. Spiser du hvitløk daglig vil du tiltrekke deg hvitløkselskere i stor grad. Gasser, inkludert dem som lukter hvitløk, forlater normalt kroppen via bakdøra i form av hjemmelaget aromaterapi, eller gjennom munnen via lungene. Så om du liker hvitløk, så alle rundt deg bare godta det eller miste deg og den gode lukten! Jeg elsker hvitløk og hauger med andre løksorter selv, og et kunne ikke falle meg inn å nekte meg selv denne gleden bare fordi noen rynker på nesen av lukten. Da får de heller forlate meg eller delta i gastronomiske utsvevelser!

Marianne, bildene stemmer nok, men logikken bak dem og bak hvordan man tolker dem henger ikke på greip. Ellers, som jeg skriver i innlegget om Anne marits tidligere blodbilde ?

Mangel på heme, som er nødvendig for å danne hemoglobin, forårsaker også Rouleauxformasjon av røde blodceller da mangel på hemoglobin, som har en negativ elektrisk ladning, gjør at de røde blodcellene ikke frastøter, men tiltrekker hverandre, og dermed klumper seg sammen.

Manglende magesyreproduksjon, betennelser i tarmen, mye fiber eller antinæringsstoffer i kosten, tungmetaller, vaksiner, legemidler, etc er årsaker til næringsmangelen som fremmer de ulike blodbildene. Man kan dikte opp så mange genetiske årsaker man vil, eller virus og bakterieårsaker, eller såkalt mykoplasma og andre eventyr for voksne; man kommer uansett alltid tilbake til det blodets forskjellige bestanddeler er laget av. Mao næringsstoffer fra mat.

Marianne

23.01.2013 kl.19:42

Ja ! Takk takk, da forstår jeg hele tegninga :-) Tok en slik blodprøve tidligere i mine vilfarelses dager, og fikk beskjed om at jeg blant annet hadde "proteinsubstanser i blodet", og fikk med det beskjed om å kutte ut protein ytterligere ( men da begynte fornuften å prikke meg hardt på skulderen, da jeg nesten ikke spiste protein akkurat i det tidsrommet, igjen villedet av syre/bare-myten som jo proklamerer at kosten skal være mest mulig basisk) så jeg vasa en liten, heldigvis veldig liten, stund med hempprotein fordi jeg tenkte men i alledager, om ikke kjøtt, så aminosyrer må man jo ha...og soya/belgfrukter har jeg aldri begitt meg inn på som aminosyresubstitutt ) Og ikke så galt at det ikke er godt for noe:-) Den proteinkuttingskommentaren fra kvakkersen vekket meg mer opp, jeg begynte å lese på nettet, da først om det fantes noe som het 'protein i blodet, kom over artikler om lekk tarm symptomer, begynte å kutte ut antinæringsstoffer,( korn/gluten hadde jeg kuttet for en god stund siden) osv osv, og lang historie kort, alt dette som igjen nå har ført meg hit, hurra :-)

Men altså "proteinsubstanser i blodet" - er det noe som kan skje og i såfall var dette da mulig et symptom på lekk tarm hos meg ( og ikke 'overforbruk av protein' iflg kvakkersen ) tror du ?

PirkePetter

23.01.2013 kl.19:50

God info om bl.a tarmlekkasje og en av de egentlige årsakene bak såkalt cøliaki, som antiglutenindustrien lenge har manipulert folket via media til å ta for gitt kun skyldes gluten -

http://www.thenaturalrecoveryplan.com/research.php

Proteiner/aminosyrer kan lekke inn i tarmen om den er lekk, men det kan også peptider fra f.eks melk, og da peptider som har positive virkninger. Slik at det er lite logikk bak og mye generalisering bak utsagn om proteiner i blodet. Og det finnes jo en rekke blodproteiner også, såkalte albuminer, så proteiner i blodet er inkjevetta tulleruskutsagn. Omtrent som å opplyse om at man har tær på foten.

Uansett er ikke logikken riktig når det gjelder å kutte ut matemner fordi substanser fra dem lekker inn i blodet, men heller å spise mat som helbreder tarmen, eller øker magesyreproduksjonen om dette er årsaken, via å forandre ph og bakterieflora i hele tarmen.

Marianne

23.01.2013 kl.20:28

Ja, det var det jeg også tenkte i et lyst øyeblikk etter besøk hos denne kvakkersen, at svaret måtte ligge i noe annet enn å kutte flere og flere næringsstoffer og matemner Takk igjen for tilbakemelding, godt å få ettersjekket at man kan stole på seg selv og hva magefølelsen sier når varselklokkene ringer i Quacktown :-)

Takk for link også -)

Hehe, de tar godt betalt også for å fortelle at man har tær på foten, og om man lurer på begge føttene, blir det såklart dobbelttime og betaling deretter :-)

Marianne

23.01.2013 kl.21:10

PP, bare lurte på; hva skal i korte trekk til for å tåle f.eks 'søt upasteurisert melk igjen ? Her kommer både tilstrekkelig magesyre og tett tarm inn i bildet, ikke sant ? Er det flere faktorer ved siden av dette ? Og hvordan skal man i såfall da vite at dette er på plass ? Hva indikerer at tarmen da er helet og at magesyreproduksjonen er optimalisert ?

Anniken

23.01.2013 kl.22:04

Leser blant annet på nourishing our children som det linkes til ovenfor at man kan gi både rå og kokte grønnsaker og noe frukt til babyer, f.eks. gulrotjus, most banan/avocado. Har ei lita tuppe på snart 4 mnd jeg har tenkt å begynne å introdusere for litt mat, men mener å ha lest at pp ikke har anbefalt karbohydrater i det hele tatt for barn under 1 år, men finner ikke igjen kommentaren. Stemmer dette?

Marianne

23.01.2013 kl.22:12

Interessant link, viktig informasjon å ta i betraktning og som sannsynligvis veldig få er klar over:-) ps: nå tenkte jeg om det er andre faktorer (altså f.eks utover å unngå kvikksølvbelasting også (har ikke amalgam ) ved siden av lekk tarm/ lav magesyre for å tåle f.eks kasein o.l.

Emily

23.01.2013 kl.22:40

Ler masse Mr. Pirke, men det er ikke nødvendig å gå undercover. Mannen er glad for å slippe å trenge å sove så mye og glad for å ha mer energi.

Lurer på om det går an å lage jerky av lammenyrer? I dag har jeg kuttet opp lammehjerter og lammelever til jerky men har også fått tak i lammenyrer og har lyst til å vite om jeg kan gjør det samme med disse?

Igjen tusen takk.

PirkePetter

24.01.2013 kl.01:17

Marianne, kun normal magesyreproduksjon, og laktaseproduksjon i tarmen.

Du merker normalisering av magesyrenivåer på at du ikke lenger har symptomer på nedsatt magesyreproduksjon. Linker til info i kommentarfeltet i innlegget om lever med futt i.

Lever med futt i? Litt sånn komla med dott i?

Anniken, selv har jeg best erfaring med hovedsaklig animalske matemner og melkeprodukter da disse fordøyes best, har størst næringstetthet, minst om noen helseskadelige eller problematiske substanser, og samtidig mest av næringsstoffer som avgifter eventuelle kjemikalier eller tungmetaller, etc som måtte finnes i mat og drikke. Barn begynner ikke å produsere amylase som fordøyer stivelse i karbohydrater før de er ca 1 år gamle, slik at karbohydrater de får før den tid bør enten være melkesyregjæret eller tygget først av mor slik at mors enzymer hjelper barnet å fordøye karbohydratene. Det eneste sukkerfordøyende enzymet barn under 1 år produserer er laktase, for å fordøye melkesukkeret i morsmelk.

I eldre tider fikk ikke spedbarn vegetabilske matemner i det hele tatt, kun melkeprodukter og animalske matemner, samt fiskerogn og melke, talg, smult, smør, fløte, rømme og rå eller spekede eller gjærede animalske matemner. Og ofte tygget mor disse matemnene først, slik at de ble enklest mulig fordøyelige for barnekroppen. Både speket mat og gjæret mat er allerede for-fordøyd av enzymer. I spekemat er det snakk om enzymer som katepsin og kalpain, som finnes naturlig i kjøtt og fisk, og i gjæret mat er det enzymer fra bakterier og gjærsopp som gjør jobben. I alle de år jeg har hjulpet barn med mentale og psykiske problemer har dette kostholdet fungert 100% i hvert eneste tilfelle. Noen mødre har lagt til en del grønnsaker tross mine råd, og det har for det meste gått greit. Men i noen tilfeller forverret dette barnets psykiske tilstand ganske dramatisk.

Nok en grunn til at jeg unngår grønnsaker og frukt til spedbarn er det faktum at mange flavonoider og isoflavoner i grønnsaker, frukt og urter/planter blokkerer amylaseaktiviteten i spyttet og amylaseroduksjonen i bukspyttkjertelen. Eksempler er luteolin, myricetin, quercetin, kaempferol, fisetin, naringin, apigenin, hesperitin, daidzein (soya), genistein (soya), cyanidin, etc. Også fenoler i grønnsaker og planter, etc er kjent for å kunne gi en rekke helseproblemer (hovedsaklig mage-tarmproblemer) og også psykiske problemer og/eller mye gråt og humørsvingninger i småbarn. Skjønt dette er nok pga at de mangler magnesium for å danne enzymet fenol-sulfotransferase, som avgifter fenoler

Apropos avocado så binder det umettede fettet proteinet i tarmen som vitamin D trenger for opptak i kroppen, slik at det ikke anbefales å bruke avocado sammen med matemner som inneholder vitamin D. Avocadofett er også dokumentert som årsak til åreforkalkning, men da i oljeform/ren form. Avocado sammen med krydder eller f.eks hvitløk har nok ikke denne negative virkningen på blodårene.

Emily, du kan lage jerky av nyrer, men må fjerne hinnen som omgir dem da de ellers vil smake bittert

marianne

24.01.2013 kl.11:22

Hei.

Ville bare informere om at min levering av tørket lever i kapsler fra Radiant Life er stoppet i tollen; til tross for flere e-poster, kvittering fra produsent med beskrivelse av innhold, så nekter Tollvesenet å la meg importere produktet. Begrunnelsen er at det ikke er lov å importere kjøtt fra land utenfor EU. Så om få dager blir alle godsakene sendt tilbake til USA!!!!!!

Jeg prøvde å argumentere med at andre har fått importere samme preparat, men da er de nok trolig godt utenom tollinspeksjon (dvs kun Posten har vurdert forsendelsen).

Mvh Marianne

Hanne

24.01.2013 kl.12:26

Har lest på nettet for å finne ut hvilke grønnsaker, frukt og bær som har mest/minst pektin i seg, for å prøve å finne ut hva jeg kan spise, som min duste mage/kropp tåler, eller altsåjegmener som jeg kan spise uten at opptak av mineraler, vitaminer og alt annet viktig, hemmes. Men det meste av informasjonen i artiklene var motstridende! Da står jeg tilbake like tett i knollen som før, og med stusselig lite fargerike måltider. (Klarer ikke bare animalsk, må ha litt variasjon/tilbehør/pynt også.)

Kan du hjelpe meg, please, kjære PirkePetter, kan du skrive en kort liste (på en lang brygge) over frukt, grønt og bær jeg kan spise? Veldig glad for hjelp :)

A.

24.01.2013 kl.12:34

Hva om man har porselensfyllinger, og ikke noe amalgam, har dette noen helsekonsekvenser?Kjenner pirkepetter til dette?

Kristine

24.01.2013 kl.13:11

Hanne: Hvor mye gelatin og kokosolje svelger du sammen med hvor mye lever? Siden jeg ikke tåler kokosolje så godt, får jeg gå for tidsporten sitt smør hvis det er fett som er greia.

Trudemor

24.01.2013 kl.13:31

Takk PP, det var ikke for å sjekke kostholdet ditt jeg spurte, men mere for å få noen tips og se om jeg har dekket opp det jeg trenger hver dag..

Lurer på en ting ,sånn akutt. Fikk operert bort en sånn fettklump i hodebunnen for et år ca siden(ikke noe farlig, var bare litt plagsom-sto opp av hodet) Etter ca 3 mnd fikk jeg en infeksjon i såret(som var helt lukket, kom av urenslighet hos legen som opererte) som i løpet av natten spredte seg til hele hodebunnen,ansikt og hals -jeg så ikke god ut. Fikk akutt penecilin som hjalp. Legen sa det var ille og kunne ha gitt hjernehinnebetennelse.

Nå i dag våknet jeg opp med den samme følelsen, hovent og vondt rundt kulen(kulen kom tilbake rett etter oprasjon, men er mindre enn før) under huden, spredt litt utover. Blir redd det samme skal skje igjen. Noen ideer anyone hva jeg kan gjøre?? Har ikke ikke ikke lyst på en pencilin kur igjen! Jeg som har vært infeksjonsfri siden jeg begynte på trad.kost(et år) Har vært enormt plaget i 20 år av infeksjoner( spes halsbet...)

Har tatt gurkemeie i dag og skal ut å kjøpe fersk hvitløk nå i håp om at det kan bremse....noen som har noen råd å gi???

Trudemor

Marianne

24.01.2013 kl.14:20

Takk PP, synes det er litt vanskelig å vite hva som er symptomer hos meg, men at jeg er forstoppet mye ennå og blir fort mett/er lite sulten er det et kraftig tegn på at magesyrenivåene ikke er bra ennå f.eks ?

Lurte også på det med proteinpulver - ser f.eks Dr Mercola har sitt eget merke, uten kunstige tilsetninger, naturlig søtet uten kunstig søtning tilsatt, non-GMO, fra kuer på gressbeite, og som ikke får korn/soya og heller ikke har hormoner/antibiotika i seg, kald prosessert, biologisk opptagbart, uten tungmetaller, lettfordøyelig, og ikke fra isolater. http://proteinpowder.mercola.com/products.html, liste litt lengre på siden.

Ville du kunne anbefalt dette produktet ? Eller er ikke noen proteinpulver bra, hverken dette til Mercola eller andre mer ullne typer og hvorfor i såfall?

24.01.2013 kl.15:38

Ang leverkapsler. Jeg bestilte leverpulver fra iherb, Now foods. Så helt ok ut det. Gikk greit gjennom tollen. De sjekker kanskje bare av og til de fra iherb til under 200.

PirkePetter

24.01.2013 kl.16:39

Hanne,

http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/highchem.pl

http://www.dietaryfiberfood.com/dietary-fiber/pectins.php

http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Pectin-Sourcing-issues-and-ideas

http://www.livestrong.com/article/289067-list-of-foods-high-in-pectin/

http://foodpreservation.about.com/od/Preserves/a/High-And-Low-Pectin-Fruit.htm

http://www.herbs2000.com/h_menu/pectin.htm

A, svaret er avhengig av hvilken type porselen det er snakk om, og hvilken generasjon den er. Nyere generasjoner er ikke metallbaserte/inneholder ikke aluminium, og regnes som mindre helseskadelige/tryggere enn tidligere typer. Du må forhøre deg med en gebissdoktor for å få vite helt nøyaktig hva en gitt type og generasjon porselen inneholder, eller hva akkurat ditt porselen, om du har slike fyllinger, inneholder.

Marianne, ja på første spørsmål, nei på andre. Jeg promoterer ikke helsekostprodukter, kun mat. Økt proteinkonsum krever mer mettet fett og fettløselige vitaminer, samt B vitaminer for å fordøyes og utnyttes, samt for å unngå at proteinet fremmer ubalanser. Jeg vil heller anbefale mer gelatin enn rent protein, da gelatin inneholder aminosyrer som ikke fremmer problemer i kroppen, selv ved høyt konsum. Ser du på bl.a Raymond Peat?s artikkel, Gelatin, stress, longevity, så får du en ide om hva jeg mener. Chris Masterjohn?s artikler, Biochemical Magic of Raw Milk and Other Raw Foods - Glutathione, og Cysteine Misbehaves, But Glutathione Saves, er også inne på det samme.

Mercola er en sleip faen som skor seg på syke mennesker, og som snur kappen med vinden. Han påstår en ting, og selger produkter basert på påstanden ett år, og neste år, når man finner at det hele var feil eller helseskadelig, så fjerner han all informasjon og alt han selv har skrevet om saken, og stopper salget av produktene, og later som ingenting. Ofte er han frekk nok til å skrive slikt som at han visste hele tiden at en gitt påstand eller trend var feil, selv om han bare måneder tidligere støttet påstanden eller trenden.

Jeg har fulgt ham i mange år, fra han bare var en infokilde til det begynte å dukke opp stadig flere produkter som i følge ham skulle være så optimale i forhold til alle andre liknende produkter. Han er en kremmer, og løgner, og jeg ville aldri finne på å promotere noen av hans produkter. Det eneste som faktisk er bra med ham er at han har mye nyttig info på sidene sine.

Marianne

24.01.2013 kl.18:14

Tusen takk PP, og takk for tips også, skal google og lese disse. Ja, fikk litt hallelujah-vibber over den promo-videoen hans og da får jeg automatisk antipati ( har følt på min dose hallelujahguru-vibber nok i dette livet tror jeg ), Ja, forsto det slik at det var mye nyttig info på sidene hans, da jeg har fulgt flere linker dit.

Mens man er inne på B vitaminer, finnes det andre gode kilder med fullverdig B-vitaminkompleks og bra med B12 ved siden av innmat ?

PirkePetter

24.01.2013 kl.19:15

Halleluja og amen!

Utover animalske kilder og melkeprodukter er det kun gjær som inneholder rimelige mengder av de fleste, men ikke alle, B vitaminer. Vi snakker om så mange vitaminer at det ikke lar seg gjøre å generalisere utover animalske matemner og melkeprodukter.

For akkurat B12 er andre gode kilder østers og de fleste skjell, rogn/fiskeegg, melke, blekksprut, makrell, sild, ørret, laks, gjedde, krabbe, hummer, muskelkjøtt, kanin, ost, egg, i den rekkefølgen. Egg fra utegående høns som også spiser insekter, meitemark, etc har betydelig høyere B12 innhold enn egg fra høns som får kommersielt for.

Marianne

24.01.2013 kl.19:55

hehe, ja, eneste som mangler er litt tungetale :-)

Men f.eks kefir av upasteurisert melk da, denne har da alle B vitaminene inkl B12? Hva mer finnes det bra mengde av i kefir ved siden av kalsium ? og har kefir laget på gamlemåten med upasteurisert melk da, noe karbohydrater igjen etter gjæringsprosessen ?

Marianne

24.01.2013 kl.20:35

Hanne, som søtslutt på måltid, hva med å kjøpe frosne bær, de koster en 10-15 kr posen, og finnes i de fleste varianter, og stort sett i alle butikker, blåbær, bringebær, skogsbær, jordbær, multer (om du føler for å lufte lommeboka) eller også ananas for den saks skyld- tines og blandes med litt naturlig søtt, og for så blande å det inn i litt kefir/yoghurt, som en dessert, da får du også kalsium som, om jeg har forstått det riktig, hjelper til i opptaket av B12 ( PP får arrestere meg om jeg vaser her nå )

'low pectin fruits: apricots, blueberries, cherries, elderberries, peaches, pears, pineapple, raspberries, strawberries- bær'e lekkert :-)

Marianne

24.01.2013 kl.20:47

Elle f.eks litt pære med kanel på, himmelsk combo :-)

Hanne

24.01.2013 kl.22:38

Takk, PP, var mange av de sidene jeg hadde lest på, og der f.eks. aprikoser står både på listen over mest og minst pektin. Kvekk! Men jeg får bare lese videre. :)

Kristine - 300 g lever, 2 ss kokosfett, 2 ss gelatin og et lite glass kefir. Så marsj tilbake i seng ;) Samme mengde gelatin og kokosfett (ev. annet fett) til hvert måltid. 300 g lever er litt mye på én gang, har funnet ut at bedre med 150-200 av gangen, men mager er jo som baken, dvs. forskjellige.

Jeg har hatt en dæsj eplecidereddik i vannet som jeg svelger ned leveren med. PP, bør jeg slutte med det pga. pektin, eller er det kanskje ikke pektin igjen når eplet har blitt til eddik?

Hanne

24.01.2013 kl.22:43

Namnam, takk, Marianne! Øko bær ikke lett å gå tak i nå, trur eg. Og f.eks. bringebær, da må man jo smashe dem og så sile bort stenene for å unngå fytinsyren. Aiaiai.. Men uansett - ananas og pære med kanel, det gleder jeg meg til! :)

Marianne

24.01.2013 kl.23:06

Bare hyggelig det:-) Helt enig med deg at det med pektin spriker i forklaringene når man søker rundt på nettet, men som en tommelfingerregel tror jeg det er slik at de som er i gråsonen eller 'medium i pektin'- på søk, kan man iallefall ta bort skallet på, da mye av pektinen sitter i skallet, og også at jo modnere/søtere de da er, jo mindre pektin, sånn at søte pærer uten skall da må være innenfor slik jeg tenker det, virker iallefall som alle sitrusfrukter, druer og alle slags epler og mer umodne/sure typer frukt har høyt innhold av pektin, tjatja PP, du får ta korrektur her i pektin-tankene :-)

PirkePetter

24.01.2013 kl.23:28

Marianne, melk inneholder de fleste B vitaminer, men i forholdsvis små mengder. Kefir inneholder de samme næringsstoffene som i melken du bruker for å lage kefir, og disse varierer avhengig av foret kyrne får, når på året kyrne melkes, om de er ute i sol, etc

Apropos tungetale, så inneholder tunge også en del B12 og andre B vitaminer

Om kefir har laktose igjen etter gjæring avhenger av mengdeforholdet mellom kefirkorn og melk, temperatur og lengden på gjæringsprosessen, slik at jeg her bare kan admiralisere. I følge logikken er gjæring i 2-4 dager tilstrekkelig til å omdanne melkesukker til organiske syrer. Jo surere kefir, jo mindre laktose.

Kvekkfrid, jeg skal se om jeg finner noe bedre når jeg har tid. Har mye å gjøre for tiden da jeg, utover det vanlige arbeidet, må stresse med et kraftverk som streiker, kaninhunner som føder, og en kanininnhegning og hønsegård som begge er på flere mål, og som det skal strekkes garn over slik at de blir helt dekket. Mot hauk, som plutselig har blitt så glad i kanin og andestek. Jeg svarer på kommentarer og mailer fra folk i do og spisepauser, så det er ikke alltid jeg har mye tid på meg.

I følge det jeg har lest av forskning finnes det ikke målbare mengder pektin i eplecidereddik, tross alle påstandene om at nevnte eddik skal inneholde pektin. Og om eddiken du bruker er filtrert, dvs helt klar, er det garantert verken pektin eller mineraler igjen.

Fersk ingefær/ingefærsaft er kanskje også godt å bruke når du svelger leverbitene. Og ingefær har jo mange helsefordeler i seg selv

PirkePetter

25.01.2013 kl.03:20

Marianne, gebissmyter -

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1359080026864#c7837201196354480973

Hanne

25.01.2013 kl.08:10

Ååå og oj, kaninbebisser og alt det andre! Kanskje du tilogmed skulle tillate deg selv en liten engleferie, dvs. en pause fra å være vår alles alltidsnærværende engel. Tusen takk for hjelp, nå skal jeg klappe på en kanin i tankene.

Hanne

25.01.2013 kl.08:50

Og Marianne - tusen takk for tolkehjelp! :)

Marianne

25.01.2013 kl.13:29

Tusen takk PP og takk for gebisslinker også, interessant det de nevner at 'jam, jelly, syrup' var uproblematisk i et næringsrikt kosthold, men at fytinsyre/korn da ikke var det, ang tannhelse :-) Forstår at det er noe viktig i dette med kalsium/fosfor-raten, men forstår ikke helt hva det dreier seg om, om du har tid ved en anledning til en link eller noe ?

Koselig at du har kaniner også PP:-)

Bare hyggelig det Hanne, som sagt får heller PP ta korrektur på den pektin-drodlinga mi når haukebuffere er lagt og og kraftverk er i vater og det er stø seilas igjen :-)

I dag er en storveis milepæl'ish dag; har akkurat hentet og fått upasteurisert økomelk i hus, 3-timer fersk, har hilst på søte nysgjerrige kalver, kefiren er allerede satt og jeg har for første gang siden jeg var 4 år smakt melk rett fra kua igjen ! Juba juba ! :-)

PirkePetter

25.01.2013 kl.15:43

Marianne, for mye fosfor i forhold til kalsium gjør at kroppen mister kalsium via urinen. Forholdet mellom disse mineralene skal ideelt være 1:1.

Pektindrodlingen din ser ut til å være ok. Haukebufferen er forresten arbeid som tar flere uker, slik at om jeg skulle vente med å kommentere til jeg var ferdig ville du vel fått spørsmål/svar-abstinenser :-)

Gratulerer med ny melkepæl!

Marianne

25.01.2013 kl.16:47

Takk PP, hehe, det er vel såpass opplagt ja, ja ville nok ha abstinensert om du ble borte for lenge også, er i grunnen litt flau enkelte ganger over all spørringen min ( skapflau iallefall) - setter veldig pris at du gir så mange verdifulle svar til oss alle her:-)

Men som det heter, som man spør, får man også svar, og som man roper i skogen, får man kjeften full av kongler :-)

Er hovedproblemet da at folk får i seg for mye fosfor ( fra hvilke kilder kommer dette?) eller for lite kalsium, altså bør man redusere fosforinntak eller heller øke kalsium/ og vitaminer til kalsiumopptaket ? Og var dette spesielt i synergi med D- vitamin og K2 da ?( altså at problemet egentlig er at folk får i seg for lite kalsium/og eller D og K2)

Marianne

25.01.2013 kl.17:05

En annen ting PP, snuste litt på å kjøpe råmelk mens jeg var hos bonden idag, og sa jeg ville ha det i mente til neste handlerunde. Hva med råmelk, hvordan brukes den best, den bør ikke drikkes 'rått' ? Har den helseeffekter forbi kefir i mennesker og vårt næringsopptak? Spurte og grov ( bombe:-) og bonden var veldig snill og svarte på spørsmål og mente at kalvene da har permeable tarmvegger den første tiden og tar opp råmelka raskt i tarmen for å bygge sitt immunforsvar, mens mennesker da ikke tar det opp så lett på samme måte ? Vet at det før i tiden har blitt brukt til noe som heter kalvedans, som noen eldre jeg kjenner til snakker varmt om, men hvordan er alt dette med råmelk i forhold til kasein og laktose og opptak osv ? Og må den i såfall varmebehandles noe før inntak ?

AnneB

25.01.2013 kl.19:41

Marianne: jeg har lagd yoghurt av råmelk, den ble skikkelig sur men jeg likte den godt. Jeg ville tro at du kan lage kefir av den også. Blande 50 50 med rå melk og råmelk f.eks.

PirkePetter

25.01.2013 kl.19:58

Marianne, heller for lite kalsium. Man bør i grunnen bare redusere inntaket om det er snakk om syntetiske kilder, som bl.a fosfater i ymse industrielle matemner og produkter, så vel som via fosforsyre i bl.a brus. Fosfat/fosforsyre fungerer som fosforkomplekset fytinsyre, og binder mineraler i tarmen, slik at de blir utilgjengelige for kroppen.

Hvordan luktet nestenkjøpet av råmelk? Råmelk kan brukes som vanlig melk, gjæres til kefir, etc, eller du kan lage råmelkspudding/kalvedans av den. Den har ikke spesielle helsevirkninger utover kefir og vanlig melk, og mye av helsevirkningene i råmelk ligger i mysedelen, som også finnes i vanlig melk. Alle barn, dyr og mennesker har "lekk tarm" når de er spedbarn/kalver, og råmelk bygger ikke immunforsvaret, men snarere tarmcellene og stimulerer utvikling av bakterie og soppfloraen. Jeg er klar over at det påståes at råmelk bygger immunforsvaret, men all den tid noe slikt forsvar ikke finnes, og bare er et luftslott fra legemiddelindustrien, så faller teorien på seg selv. Bakterier og sopp i tarmen og eller si kroppen står for mer enn 90% av såkalte immunfunksjoner, så jeg sier nok en gang at råmelk stimulerer bakterie og soppflorautvikling.

Man bør redusere inntaket om det er snakk om syntetiske former, og ellers heller øke kalsiuminntaket om det er snakk om fosfor fra naturlige kilder. Hvilke bl.a er kjøtt og sjømat, melk, egg, nøtter og belgfrukter

Ops

25.01.2013 kl.20:00

Siste setning hører til første avsnitt, og mellomste avsnitt er egentlig siste avsnitt, men vet det bare ikke enda

Marianne

25.01.2013 kl.21:55

OK takk PP, tja den luktet helt rått.. ? :-) men ok, ikke noe helsefordeler som ikke den vanlige melka har altså, og ingen vits i å handle det altså ? Ja, tror det var det bonden prøvde å formidle også, eller var innom, det du sier der, han bare vet det ikke selv, tror jeg :-)

Bare lurte på siden jeg er i magesyreminus, er det en løsning å bare gruse på med masse kefir og mest mulig av kun det et par-tre dager fremover ( har som sagt ikke plass til all verden i magen, og derfor da heller la kjøtt/fett o.l vike noen dager mens jeg pøser på med kefir-inntak) - kan det være en løsning for å speede opp magesyrenivået tror du ?

PirkePetter

25.01.2013 kl.23:41

"Snuste litt på å kjøpe råmelk"

Råmelk er som sagt god og sunn dessert i form av råmelkspudding.

Drikk heller kefir sammen med måltider, da kefir ikke metter stort i seg selv i og med at det er snakk om væske.

Marianne

26.01.2013 kl.09:37

Hehe, ja trodde nemlig det luktet av et lurt kjøp, altså kult, helt rått! :-) Jeg tenkte da at det kanskje ikke er så lurt med råmelkspudding nå mens jeg trolig ikke fordøyer kasein særlig bra, og at jeg burde holde meg kun til syrnede produkter nå i starten ?

Ikke noe problem om det ikke metter, jeg er 'mett' før jeg i det hele tatt har begynt å spise, for å si det på en annen måte; ser frem til den dagen det ordentlig romler i magen, og jeg er suuulten og føler jeg har plass i magen:-)

Men rent enæringsmessig, sånn bare for å få opp magesyra, er det innenfor å bare drikke kefir til noen måltider, uten kjøtt/fett og annet noen dager fremover? ønsker så gjerne litt fortgang i sakene :-)

Ingerlise

26.01.2013 kl.13:15

Da steinen satt i min mage hjalp det veldig med gelatin i eddikvann før hvert måltid+ litervis med kefir om dagen og spiseskjeer smør toppet med salt og kokosolje, kraft i store boller med masse urter og cayenne, og til slutt litt speket mat av ulike slag og ost fordi jeg er så inni granskogen glad i det :-) det går det i bunn og grunn i fremdeles, men nå suser det i tillegg ned lever. Hei hvor inspirert man blir av dere damer og besteP, hyggelig å tenke at man gjør det sammen. takk

Og jeg opplever noe veldig rart med denne magen, nemlig at den blir sulten fort fort på tross av rimelig mektige måltider med nettopp leverdominans. Jeg er nemlig sulten bare få timer etter at jeg har svelget gelatin, kokosolje lever og kefir. Det er kanskje bare kroppen som gauler etter mer lever, for det hjelper ikke å drikke mer kefir som jeg har aller mest lyst på, da blir jeg bare full og ikke mett nedi magen. rart.

Håper magen din oppfører seg bedre snart Marianne.

god lørdag dere!

Marianne

26.01.2013 kl.17:01

Takk for kommentar og trøst Ingerlise, da spiser jeg ca det samme som deg, bortsett fra spekematen og osten (men der kompenserer jeg mulig i mengde mat, med 300-400 g rå lever, iallefall de fleste dagene i uka) men Jaa, mengder med kefir om dagen håper jeg det er det som skal til for å få det til å 'løsne snart ja ( no pun intended :-)

Elfrid

26.01.2013 kl.22:56

Ingerlise . ser jeg spiser ca det samme som deg og opplever det samme.. magen min blir sulten fortfort nå. I begynnelsen var den stappmett leeenge.. rare greier dette :) Noen som vet?

Marianne

27.01.2013 kl.00:05

PP, klippet ut denne fra Masterjohns artikkel på The Biochemical Magic of Raw Milk: "A ?milk fast? on 1500 calories of raw milk per day would provide the requirement for protein and sulfur amino acids and supply an extra 100 milligrams of glutathione-boosting power. This should theoretically boost glutathione levels over 50 percent. It should not be surprising, then, that such ?milk fasts? have proved useful in the past for boosting immune function, recovering from illness, and regenerating vibrant health " - satt og leste denne nå og plutselig dukket dette opp, og det passer i grunnen veldig bra med spørsmålet mitt her, morsomt sammentreff :-) Så, altså, bør man ta en "raw milk fast" nå og da ? :-)

Mona

27.01.2013 kl.00:16

Tradisjonskost og trening er en morsomt virkningsfull kombo, Pirkepetter! Jeg er selv ganske imponert over hva liltt yoga og slyngetrening har medført av muskler på kroppen. Nå har jeg nylig lest at forskerne har funnet ut at musklene har hukommelse. Så det man ofte har erfart med at har man trent tidligere, så kommer man seg kjappere tilbake i form, det stemmer faktisk. Hurra!! (Tidligere trodde man det var mer nevromuskulær tilpasing, men de sier det skjer på cellenivå i musklene altså. Stilig, på samme måte som du sier at utmattelse handler om redusert aktivitet i mitokondriene. Om jeg husker deg ritktig da.)

Prosjekt talg er fortsatt på to do-lista min, må bare spise rå storfelever først. Nå skal det spises daglig til kroppen er helt i vater. Øyeeksemet mitt blusset sinnsykt opp etter ha spist vafler (! må det vært, type mel bløtlagt i kefir). Og blusset opp i så stor grad at jeg skremt løp til legen. Type så hovent og rødt at det ene øyet nesten ikke lot seg åpne på morgenen. Derrick hadde søte poser under øynene i forhold... Legen bare så på meg lenge før han spurte om han kunne ta bilde av utslettet. Jeg hiver innpå rå lever daglig og det blir gradvis bedre. Krysser fingrene for at det er en healing crisis på gang...!!!

Og veldig interessant det du skriver over her om spedbarnsernæring og å unngå grønnsaker og fiber/korn. Min lille mann med eksem og dårlig mage nektet å spise grøt eller brød, og fikk utslett av agurk! Nektet å spise moset mat eller av skje - prøvde jo å få i ham kraft. Det endte med at jeg tygget små biter og matet ham med rå laks, røkelaks, stekt kjøttdeig (lille bebis villa ha burger, he-he) etc. Har aldri sett ham krabbe så fort som når han så rød sauerkraut eller flaska med kefir. Ikke så dum løsning vi fant fram til fordi han var superbestemt å hva han skulle ha, og jeg leste blogg og prøvde meg fram. Dvs. fulgte babyen min.

Har første runde kaviar i kjølekskapet til modning. Salt, sukker og treeddik jfr oppskrift fra Lofoten et sted. Men også matolje. Urgh!!! Det finnes ikke i dette hus lenger. Har du tips? Kaviaren blir veldig kompakt og ikke så smøremyk uten olje ser jeg.

Hilsen fra Mona :-)

Marianne

27.01.2013 kl.00:53

Mona, kan det være histamin-reaksjoner kanskje, en slags oversensitivitet til en eller flere matvarer, f.eks gjærede matemner slik som da kefir/eddik osv, og/eller andre matemner (altså til om med sunne) også? det viser seg visstnok ofte som 'allergi/overreaksjons-symptomer slik som du beskriver, eksem/hovne øyne osv. synes å huske PP har skrevet om det med histamin et eller annet sted, men vet ikke hvor lengre, men kanskje det er noe med det, kven kveit :-)

PirkePetter

27.01.2013 kl.01:28

Marianne, kefir er helt ok som mellommåltider i seg selv. Det du forteller om å være mett før du i det hele tatt spiser, at du savner magerumling, etc er et klart tegn på nedsatt magesyreproduksjon. Og dette kan også være årsaken til forstoppelsen, gjennom å forandre ph og tarmflora i negativ retning (dvs for basisk).

Kronisk forstoppelse i kvinner har også hypotyreose som hyppig årsak, og hypotyreose, dvs nedsatt stoffskifte og energiproduksjon i bl.a magecellene, kan videre forårsake nedsatt magesyreproduksjon. Hypotyreose er alltid involvert i kronisk tretthet, men kun som delårsak, da poenget er å finne hva som forårsaker det reduserte stoffskiftet. Eller å spise, drikke og leve på en måte som normaliserer skjoldbruskkjertelens funksjon, og også øker stoffskiftet på andre måter. Samt normaliserer leverfunksjonen, da hormonene skjoldbrukskkjertelen produserer omdannes til aktive former i leveren.

Spiser du tradisjonskost vil melk og melkeprodukter være en naturlig del av kostholdet, slik at å faste på melk ikke har mye for seg. Slike ?kurer? er for mennesker som ellers spiser vanlig kosthold.

Ingerlise, du blir bedre straks du slutter å spise stein! Det er en ting å ville være singel, men å spise stein? GI MEG EN PAUSE!

Uff, en kropp som gauler etter lever? Jeg må visst slite med det bildet noen timer :-(

Om du føler deg raskt sulten igjen etter måltider, dvs raskere enn ca 3 timer, så kan det være du spiser for lite karbohydrater. Spørsmålet er om du sikter til behov for energi eller konkret magefyll fordi den føles tom raskt?

Mona, alle celler i kroppen er selvbevisste og har hukommelse, så der er jeg enig. Utmattelse, dypest sett, er svikt i mitokondrienes energiproduksjon, men ellers hormonelle ubalanser, næringsubalanser, kjemikaliebelastning, etc på andre nivåer.

Du kan ikke bløtlegge i kefir, da kalsiumet i kefir forhindrer fytase fra å nøytralisere fytinsyren. Dette fordi mye kalsium gjør det hele for basisk, når det er syrlig miljø som trenges for å aktivere fytase. Jeg har hatt denne diskusjonen med Christer i kommentarfeltene i hans innlegg om kefirbrød.

Ugh, Derrick sine poser kan man jo sove i, så det må være skikkelige greier du strever med. For en pervo du har som lege! Du skal se han er med i en sånn utslettsring som utveksler bilder av alle slags eksemer og ville hudgreier med hverandre. Han har sikkert hundrevis av bilder på pc'n sin.

Du trenger ikke olje for å lage kaviar, men vil du bruke allikevel er fjærkrefett det beste og sunneste alternativet til vegetabilske matoljer. Fett fra fjærkre er hovedsaklig enumettet, og derfor smørevillig, og også en god og smakfull erstatning for vegetabilske oljer i hjemmelaget majones. Hønse eller kalkunfett er det som gir minst smak, for kaviar, hvor ande og gåsefett påvirker smaken en del. Skjønt bare positivt i følge mine smaksløker.

Marianne

27.01.2013 kl.11:24

Haha, PP eksemfetisj og utslettsring, jeg dæver av latter ! :-)

Tusen takk ja, forstår det også slik at Pri 1 er at magesyrevivået må opp først og fremst (og altså gruse på med kefir?). Jeg kan vel spise så mye lever og annet bra som tåleevnen tar, men det hjelper vel ikke stort på næringsopptaket om ikke magesyreproduksjonen er i orden, og at B12 nivået dermed ikke øker likevel, dersom magesyrenivået er lavt, fordi man ikke tar opp næringen fra maten ordentlig likevel, er det slik ? Har forstått at B12/magnesium er viktig ved hypotyrerose, og det er derfor jeg forsøker meg på mye rå lever jevnlig/mag.fotbad/spray i tillegg til det andre. Men dette: "Hypotyreose er alltid involvert i kronisk tretthet, men kun som delårsak, da poenget er å finne hva som forårsaker det reduserte stoffskiftet". - Kan dette hos meg da f.eks være dårlig næringsopptak som følge av for lav magesyre ?

"Eller å spise, drikke og leve på en måte som normaliserer skjoldbruskkjertelens funksjon, og også øker stoffskiftet på andre måter"- Hvordan kan man da øke stoffskiftet sånn generelt på andre måter, trening mener du? Og bra mat for stoffskiftefunksjonen det er aminosyrer, B12 vitaminet spesielt, mettet fett, magnesium - hva mer spesifikt ?

'Samt normaliserer leverfunksjonen, da hormonene skjoldbrukskkjertelen produserer omdannes til aktive former i leveren" - Normalisering av leverfunksjonen, forsto jeg det riktig om det var i forbindelse med dette med glutation, og også bra inntak av gelatin og også da lever/innmat?

Ender opp med høna og egget- spørsmålet: Magesyrenivåer opp først ikke sant? eller hvordan gjør jeg det i en riktig rekkefølge for å da friske kronisk tretthet slik sett og også sørge for at også kroppen faktisk tar opp all næringen jeg nå putter i meg?

Og- er det andre faktorer utover nok magesyre som er avgjørende for å sikre bra næringsopptak ? ( altså ved siden av da såklart å unngå næringsopptakblokkere og enzymhemmere og slikt ) Mitokondrier/ATP ? Der spiller tilstrekkelig magnesium iallefall inn ? Beklager detaljnivå, vil prøve å unngå en 'missing link' i infoen jeg bør satse på å følge :-)

Mona

27.01.2013 kl.13:05

Det skal sies til min leges forsvar at han spurte om å få ta bilde for å legge ved en henvisning til spesialist på sykhus. For slik skulle jeg ikke behøve å gå rundt! Takk Gud! he-he :-)

Kan bare forestille med hva slag tenningsmønster man skulle ha for å synes noe sånt er pirrende....

Ga med resept på Zyrtec for å teste om dette var histaminindusert. Som du nevner, Marianne. Jeg tok de for å teste, og kjente at det skjedde noe rundt øynene, mindre hevelse kanskje, men ikke den store effekten.

Rå lever derimot!! To ganger om dagen. Rødhet og hevelse blir bedre for hver dag, det svir ikke og klør ikke lenger. Huden gror, tørker og flasser av lag for lag virker det som. Jeg har trua! Huden under kjennes myk og fin ut.

Jeg bløtla i kefir (burde ha tenkt meg opp) da jeg fulgte en oppskrift på vafler fra Nourishing Traditions. Forrige vaffelforsøk med bløtlegging i vann og myse ble gjærdeig som vanskelig lot seg spe ut til vaffelrøre. Det virker som om det var melet som gjorde at kroppen løs løpsk. Jeg har spist rått egg (både hvite og plomme, i eggedosis) og drukket kefir etterpå uten reaksjon.

Takk for tips om fjækrefett! Jeg blandet faktisk i litt olivenolje (urgh! sto mellom det og kokosolje desverre), men kun litt. Var litt sleivete med treeddiken, så kaviaren ble litt stram. Sikkert lurt å spe med litt fett da.

Men fjærkrefett må jo være hakket værre å utvinne enn talg. Eller kan man faktisk finne det i butikk?

PirkePetter

27.01.2013 kl.13:15

Marianne, svaret er ja og nei; ved nedsatt magesyreproduksjon tas lite næringsstoffer opp, men det foregår alltid et ørlite direkte opptak via såkalt passiv diffusjon hvor enkelte næringsstoffer går rett inn i blodet uten å gå gjennom fordøyelselsesmekanismene. B12 f.eks har et opptak på ca 1% på denne måten. Svært lite ja, men fortsetter man dette så bygger man B12 nivåene i kroppen sakte, men sikkert. Og mer B12 gir B12 til energiproduksjon i magecellene som produserer magesyre, og som videre produserer proteinet som binder B12 og sikrer skikkelig opptak. Magnesium, i hovedsak via utvortes bruk (magnesiumolje), er også nødvendig for magesyreproduksjon gjennom å redusere cellenes syreproduksjon ved mangel, og magnesium sikrer også omdanning av B12 og andre B vitaminer fra maten til de aktive formene (enzymer/koenzymer og kofaktorer, etc) til disse i kroppen.

Det er forresten ikke bare magnesiumklorid i magnesiumolje, men en rekke andre mineraler og sporstoffer også, om enn i små mengder.

Å øke stoffskiftet på andre måter er bl.a å spise så næringsrikt som mulig, og da også mye mellomkjedet og kortkjedet fett. Sistnevnte fordi slike fettsyrer stimulerer energiproduksjonen, og dermed stoffskiftet, i kroppens celler. Høyner man cellenes stoffskifte/energiproduksjon, påvirker man skjoldbruskkjertelen til å skjerpe seg og øke stoffskiftet. Økt proteinkonsum stimulerer dannelse av muskelceller, som har høyere stoffskifte enn andre celler, og salt og kryddere øker også stoffskiftet. Økt næringskonsum generelt, bidrar til økning av stoffskiftet på flere måter, hvor omdanning av næringsstoffer i maten til aktive virkestoffer i kroppen, samt økt avgiftningsevne, er de viktigste virkningene.

Denne fremgangsmåten er også den beste ved kronisk tretthetssyndrom/ME, da den gjør noe med årsakene, istedenfor å bare omgå virkningene. Som f.eks ved bruk av Fodmap-logikken, hvor logikken er å unngå sukkere, snarere enn å heller fokusere på de manglende næringsstoffer som trenges for å danne enzymer/koenzymer som tar kan fordøye disse sukkerne. Å unngå og å nekte seg selv ting og tang er en negativ og meningsløs måte å forholde seg til helseproblemer på, all den tid man heller kan fokusere på å gi seg selv det som trenges for at de førstnevnte ting og tang ikke lenger er et problem. Å unngå og nekte seg selv matemner, næringsstoffer, eller substanser i mat og drikke, er en omgåelse av problemet, og som alltid opprettholder det. Og dette tjener legemiddel, mat og helsekostindustrien ? helsemyndighetene A/S ? på, da man som regel aldri blir frisk fra helseproblemet, men bare skyver de negative reaksjonene som definerer helseproblemet foran seg. Som ved f.eks glutenfri logikk, hvor man aldri blir frisk nok til å takle gluten via normalisering av magesyrenivåer og tarmhelsa, men må fortsette å unngå gluten/spise glutenfritt resten av livet. Dette er et selvbedrag industrien tjener stort på, og som folket taper på. Især da det er blank løgn at gluten i det hele tatt er en hovedårsak til cøliaki (manglende evne til å fordøye gluten er den egentlige årsaken), og hvor alle andre årsaker til cøliaki/skadde tarmtotter glatt utelates. Mennesker som lever glutenfritt kan mao ødelegge tarmtottene sine og utvikle såkalt cøliaki på flere andre måter, bl.a via amalgam i tennene, da kvikksølv er en av flere tungmetaller som bl.a ødelegger tarmtottene. Mangel på folinsyre/folat, eller konsum av syntetisk folinsyre (som ikke kan brukes av kropen, og som kan forstyrre funksjonen til naturlig folinsyre i årevis etter konsum) reduserer tarmtottene, som er hovedsymptomet på såkalt cøliaki. Substanser i soyabønner/soyasubstanser i mat er en annen dokumentert årsak til skadde tarmtotter med mer. Candidaovervekst en tredje, osv.

Lar vi oss manipulere av industri og elite til å akseptere ?unngå ditt eller datt? logikken setter vi oss i de fleste tilfeller i et livslangt fengsel, heller enn å bli friske og raske så vi kan leve livet og ha det moro.

Mona, jeg kjenner ikke til andre kilder til slikt fett enn andefettet fra Holte gård, via et innlegg i Ingelills blogg Eidenshage. Men jeg tar for gitt det må være flere. Steker du fjærkre får du mye fett i sjyen du kan bruke også, og det samme gjelder kraftkoking på fjærkre.

27.01.2013 kl.13:52

Hæ? Altså kan folsyre før og under første delen av graviditeten ha bidratt til fordøyelsesplagene, kvalmen og reaksjoner på mat jeg opplever nå?

Takk skal du f... meg ha, statlige kostråd! Argh!!!

Marianne

27.01.2013 kl.14:00

Tusen hjertelig takk PP, skjønner da at alt henger litt sammen ( i den grad at jeg nesten ikke skjønner det, næringsmangel gjør helt klart noe med fatteevnen innimellom..hehe)

Mellomkjedet og kortkjedet fett, hva er det beste kildene da, til disse ?

Men ok, om man unngår alt av næringsblokkere slik som alt av planteoljer, fytinsyre osv, enzymhemmere, saponiner, også kvikksølvbelasting, pektinholdig mat, holder karboinntak til et minimum mens helsa er i minus for ikke å belaste kroppen ytterligere, samt unngår syntetiske vitaminer og i særlig syntetiske Bvitaminer, spesielt syntetisk folat, samt øker magesyreproduksjonen med organiske syrer, ala kefir m.m, samt spiser næringsrikt, så vil man da på sikt både øke magesyrenivåene, dermed kunne ta opp all næring, og dermed øke stoffskiftet, som igjen øker energinivået, er det slik det henger sammen ? Må ha det inn med en skje som begynner på T....:-)

Hva med dette med mitokondriene og ATP-produksjon, hva er viktig der ?

Lurte også på dette med eksemet til Mona her, er sammenhengen her at hun blir bedre av lever-inntak, fordi lever inneholder mye B6 ( tror jeg det var ?) som reduserer histamin-nivåer i kroppen ?

Hanne

27.01.2013 kl.14:09

Kefir-spørsmål: Hvordan skiller dere kornene fra rosinene eller annen småfrukt, noen lure triks? De er jo så små. Greit med den frukten som har flytt/fløtt/fløti opp, men det blir alltid litt pirk og tidkrevende knot likevel, i motsetning til med melkekefiren.

PirkePetter

27.01.2013 kl.14:47

http://www.doctorsresearch.com/folic-acid.html

http://www.newswithviews.com/Ellison/shane159.htm

http://heal-thyself.ning.com/profiles/blogs/folate-vs-folic-acid

http://www.mothering.com/community/t/1184692/real-folate-is-much-better-than-folic-acid

http://www.dailymail.co.uk/health/article-484229/Adding-folic-acid-diets-recipe-disaster.html

http://lifebalanceinfertilitycoach.wordpress.com/2008/10/07/the-mthfr-tutorial-genetic-mutation-and-cause-of-miscarriage/

http://medicineworks.com/folic-acid-killer-or-cure-all-mark-hyman-md

The researchers also say that they uncovered another interesting trend that some people who received these nutrients from multivitamin pills had an increased risk of developing the disease. According to the researchers, individuals who said they used multivitamins, and whose blood showed traces of these nutrients, had a 139 percent increased relative risk of developing pancreatic cancer.

http://www.huliq.com/23341/dietary-vitamin-b6-b12-folate-to-decrease-pancreatic-cancer-risk

http://cancerres.aacrjournals.org/content/67/11/5553.abstract

Another separate study of 81,922 women and men, specific to folate from food sources.

CONCLUSION: Our results suggest that increased intake of folate from food sources, but not from supplements, may be associated with a reduced risk of pancreatic cancer.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16537833

http://cebp.aacrjournals.org/content/15/2/189

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326588

http://www.detoxpuzzle.com/mthfr.php

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090817201946.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091104111735.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091104111735.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110210075728.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19455642

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21069446

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19440165

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19267885

PirkePetter

27.01.2013 kl.14:54

Marianne, treskje? Mitokondrier/ATP er energiproduksjon og stoffskifte.

Ikke B6 mot histamin, da histamin ikke har noe med saken å gjøre. Jeg godtar ikke logikken bak såkalte allergier, og reaksjoner som involverer bl.a histamin har ikke histamin som årsak, men næringsmangel eller kjemikaliebelasning. Histamin er dermed en faktor midt i prosessen, og ikke selve prosessens årsak.

Hanne, jeg tror det er en ide å bruke slike poser, hampposer, lerretsposer, eller hva de heter, og som du kan ha alt utenom kefirkornene i. Anne Marit har skrevet noe om slike poser tidligere, og jeg tror hun hadde kjøpt dem i en butikk ved navn sanabona.

Marianne

27.01.2013 kl.15:39

Hehe, alternativt T-(etti pappen)skje, T-(reig i nøtta)-skje :-)

Ja, ok, men sagt på en mer riktig måte da, mangler på Bvitaminer, og da særlig B6? kan gi slik eksem/opphovning som legene da kaller allergier og histaminutbrudd, blir det slik ?

Hanne

27.01.2013 kl.15:45

Takk PP, men kefirkornene følger jo med. Men det er kanskje meningen, at de kefirkornene som menger seg med frukten på toppen av glasset, de beeer om å få bøte med livet. Så får bare de kornene som er på bunnen av glasset være med på leken videre.

Hanne

27.01.2013 kl.17:10

Er popcorn lov når man ikke er frisk enda, eller er det bare ok en gang iblant for friske?

PirkePetter

27.01.2013 kl.17:48

Marianne, ikke bare B vitaminer, men en rekke andre næringsstoffer også. Jeg har bl.a vært inne på magnesium som del av enzymet som avgifter fenoler og salisylater. Istedenfor å unngå en haug med matemner som inneholder slike substanser (Feingold diet) for å slippe såkalte allergi eller intoleransesymptomer, ser jeg mye mer logikk i å heller få ordet på enzymet som det er problemer med.

På samme måte er det bare tull å unngå fruktose i mat ved såkalt fruktoseintoleranse eller malabsorpsjon, all den tid man heller kan gi kroppen vitamin B6 og B9/folinsyre, som enzymet som "fordøyer" fruktose, 1-fosfat aldolase, trenger for å produseres og virke.

Eller om såkalt Føllings syndrom (i kommentarfeltet) - http://gladerebarn.blogg.no/1353011206_blogganbefaling.html#comment

Poenget mitt er at heller enn å bare godta å unngå ditt eller datt, så er det mye smartere å heller gi kroppen det kroppen trenger for å kunne takle ditt eller datt. Og da spesielt datt. Nøkkelen til de fleste såkalte syndromer og allergier og intoleranser ligger svært ofte i over eller underaktivitet av substanser (koenzymer og kofaktorer, enzymer, transportproteiner, neurotransmittere, hormoner, signalstoffer, eikosanoider, etc) involvert i de kjemiske prosesser som gir symptomene leger kaller allergier og intoleranser. Hvor legevitenskapen fokuserer på gener, og hvordan man kan tukle med genene for å få disse til å få fortgang i de kjemiske prosessene er det langt mer vettugt å heller gi kroppen de næringsstoffer som er involvert i de ovennevnte prosesser eller substanser.

Et eksempel jeg har nevnt flere ganger i blogger er mangel på insulin eller insulininsensitivitet, og som leger dikter opp merkelappen diabetes for, når insulin består av og også trenger magnesium, samt sink og flere B vitaminer for å produseres og virke. Og cellenes insulinsensitivitet er også regulert av bl.a magnesium. Og har betacellene i bukspyttkjertelen sluttet å produsere insulin, slik at man liksom trenger syntetisk insulin, som i seg selv er dokumentert svært helseskadelig, så er det bare å gi kroppen vitamin D, så begynner bukspyttkjertelen å danne flere betaceller, samt få disse til å produsere insulin.

Så lenge man godtar legemiddelindustriens sykdomsparadigner blir man aldri frisk fra ymse helseproblemer, og det nytter fint lite å bruke såkalt natur eller alternativ medisin fokusert mot disse paradigmene, da de er løgner og oppdiktede merkelapper ment å skape livslang avhengighet av medisiner og terapier, gjentatte legebesøk eller hyppige sykehusundersøkelser, eller "behandlinger" av alternative terapeuter, eller avhengighet av helsekost, piller, urter, etc, etc, etc, etc slik at helseindustrien tjener penger og sikrer sitt eksistensgrunnlag.

Det har vært en del snakk om matrevolusjon i denne og andre blogger i kraftmammaregi, og det er bare bra. Men, så lenge man ikke forstår i hvilken grad man har blitt lurt og manipulert av helseindustrien kan kan ende med å bruke livet på å jage luftslott/oppdiktede sykdommer og sykdomsårsaker.

Hanne, poenget var at du starter med kun vann, sukker og annen væske, og deretter har i alle de solide substansene, men i pose. Da vil kornene være for seg, og alt det andre være i posen.

PopPirk

27.01.2013 kl.17:50

Popcorn poppet i f.eks talg, eller hvor du spiser smør eller litt animalsk mat samtidig er helt ok

Hanne

27.01.2013 kl.19:04

Haha (panneklask), ja, da blir det lettere. :) Og skal bli godt med popcorn - endelig noe jeg ikke blir kvalm av. :)

Marianne

27.01.2013 kl.19:08

Tusen takk for forklaring PP, det er fantastisk med øye-åpnere du serverer oss :-)

Var og gikk en tur i snøføyka i sted og da var det faktisk ei jente som fikk kraftig føling, å kunne ikke holde seg oppreist uten hjelp, på turstien og vennene hennes helte i henne cola, kunne hun vært frisk med nok D-vitamin i kosten rett og slett ? Jeg sto faktisk å tenkte, hva er det hun eegentlig trenger? ( haha, allerede PP-infusert...:-)

Om jeg får i meg for mye søtt/sukker/også frukt på en og samme gang, merker jeg på økt hjertebank, skyldes da dette magnesiummangel først og fremst for regulasjon mener du ?

Jaa, jeg gleder meg til komme dit at jeg også kan spise datt igjen ! Datt med sukker på :-)

Mona

27.01.2013 kl.20:20

Nettopp dette jeg liker med tradisjonsmaten - det positive fokuset! Dette kan du spise mer av, tilbered maten på denne måten og spis mer av dette så tåler du også dette...I stedet for jeg tåler ikke/er allergisk mot ditt og datt og i kombo med ditt og datt. Puh...

Og hvor har du noen gang funnet en lege som er opptatt av årsaker og ikke symptomlindring?

Hadde noen for ett år siden sagt at jeg ikke skal spise pasta, vanlig brød, yoghurt, creme fraîche, ostepop, snop, potetgull. Og nå - savner det med hånden på hjertet ikke! Og har aldri vært så mett og tilfreds etter måtider, og mellom måltidene om nå. Før var jeg alltid sulten.

Jeg gleder meg også til jeg kan spise datt med sukker på! :-)

Hilsen fra Mona

PirkePetter

28.01.2013 kl.03:53

Øyeåpnere? De fører jo til voldelige tendenser med tanke på Hanne Panneklask her over! Om jeg noen gang skulle støte på en dame med håndavtrykk i pannen så kommer jeg til å si som sant er; ?hei Hanne!?

Føling er lavt blodsukker, og involverer ikke vitamin D, men hovedsaklig karbohydratbaserte måltider (protein og fett beskytter mot hypoglykemi), mulig mangel på næringsstoffer, især magnesium, involvert i sukkerstoffskiftet, konsum av MSG holdig mat og drikke, og eventuelt hypotyreose, eller østrogendominans/overvekt

Hjertebanket ditt kan skyldes magnesiumangel, men gjerne også stresshormonrespons på blodsukkerfallet om du opplever dette etter konsum. Aminosyren taurin, som bl.a forbrukes via sin rolle i glukosetoleransefaktor, gjennom å stimulere cellene til økt insulinsensitivitet, samt gjennom å regulere genresponsen i betacellene i bukspyttkjertelen ovenfor glukosestimulert insulinutskillelse, kan også være en faktor da taurin regulerer hjerterytmen. Magnesium har samtlige nevnte funksjoner også, utover å være en del av insulin.

Mona, det positive fokuset kommer faktisk kun fra meg, da kraftmødrene ellers bare ville brukt kostholdet for å kvitte seg med og/eller unngå sykdom, heller enn å spise og drikke for å være friske, livsglade og ha det godt. Og hele tradisjonskostholdkonseptet slik kraftmødrene promoterer det kommer også fra meg, via min opprinnelige påvirkning av hovedsaklig Vibeke, Anne Marit, Gry og Christer (Kraftfar). Det var forresten i denne bloggen at jeg sådde ideen om kraftmødrene (Powermums) i en kommentar, og denne reagerte først Marianne fra grøntvann bloggen på, og vips så var kraftmammagjengen dannet. Dette var i innlegget om Mine første dråper melk.

Heller enn fokus på hva man vil unngå, ikke vil eller vil ha eller oppleve, frykter, etc, samt at synet på mat er enten venn eller fiende, noe som fjerner mye av matgleden og matlysten, så er det mye kjekkere å gi blaffen i industrimat og rett og slett fråtse i næringsrik og smakfull mat og drikke som bare gjør oss godt. Dette med kurer og behandlingsopplegg, faste, mat og kalorirestriksjoner, dietter og andre menneskefiendtlige sysler er måter å låse folket fast i negative og passive tenke og handlingsmønstre på, og som man enten aldri kommer seg ut fra, eller som man feiler stort i, slik at man får enda mer negativ følelsesmessig ballast. Man skal leve også, ikke bare overleve, og slik systemet er lagt opp i dag er det kun overleving, kamp, strev, restriksjoner, avstå fra og nekte seg selv, tvinge seg selv, etc som promoteres av helseindustrien. Og slikt er bare oksedritt!

JA TIL BÅDE DITT OG DATT MED SUKKER PÅ!

Marianne

28.01.2013 kl.09:57

Tusen takk PP, - "Og har betacellene i bukspyttkjertelen sluttet å produsere insulin, slik at man liksom trenger syntetisk insulin, som i seg selv er dokumentert svært helseskadelig, så er det bare å gi kroppen vitamin D, så begynner bukspyttkjertelen å danne flere betaceller, samt få disse til å produsere insulin" -

Altså, jeg tenkte slik at hun jenta til vanlig da bruker syntetisk insulin, og manglet det på turstien, ( kun fikk spasmer og krampet seg ) og at hun da burde hatt mer vitamin D i kosten, og slik sett mulig kunne sluttet med insulinsprøyter etterhvert? Hvordan blir det ikke slik da? T(-ungt for det)-skje:-)

Hva er gode taurinkilder utenom hjerte ?

Gjelder også magnesiummangel/taurinmangel om man får økt hjertebank av veldig saltholdig/natrium-rik mat også da?

Marianne

28.01.2013 kl.12:33

Et lite kefir-spørsmål, med Upast. melk da, om noen kan hjelpe :-)

Lot en batch stå i et drøyt døgn, ble veldig god konsistens (tykk som jeg liker den) og smak. Ulempe: Er redd den den da har kasein og laktose fortsatt.

Lot en batch stå i nesten 3 døgn, fordi jeg helst vil la den stå så lenge for å være sikker på at kasein er klippet opp og laktosen er brutt ned. Ulempe: veldig stor ulempe, ble bare en tyntflytende greie, med granulene flytende oppi som sikkert er riktig, men som sagt da ikke tykk konsistens.

Spørsmål: hva skal til for å la den bli tykk (og samtidig la den stå lengre enn 1 døgn, for å klippe opp kasein/bryte ned mest mulig laktose ? ) Mer korn/mindre korn ? Kaldere sted enn 22 grader ? Gi den insulinresistens så den feter seg opp raskere?

Christian

28.01.2013 kl.13:37

Hei Pirkepetter,

Jeg har lest veldig mange av innleggene dine, og jeg må si at jeg er stor fan av det du skriver. Jeg har implementert mange av dine tips i min egen kost. Som resultat har jeg nesten kunne slutte helt men legemiddelet Nexium, som jeg brukte/ bruker pga av Gastroøsofageal reflukssykdom.

Etter flere år meg konkurranser på øverste nivå i min idrett, har jeg og pådratt meg en del slitasje skader som jeg er på god vei å kvitte meg med.

Men tilbake til mitt spørsmål. Jeg er 29 år og jeg har begynt å miste hår. Jeg vurderer derfor å begynne med legemiddelet Rogaine. Dette er en krem som skal smøres inn i hodebunnen morgen og kveld. Jeg er skeptisk til hele legemiddelindustrien. Men en krem kan vel ikke gi de alt for store bivirkningene?

Vet du om noe jeg kan gjør via kost og ernæring for å få hår tilbake eller i det minste stoppe videre hårtap?

PirkePetter

28.01.2013 kl.15:26

Marianne, reaksjonen du beskrev, inkludert navnet, var ikke insulinmangel, men lavt blodsukker. Hadde hun manglet insulin ville hun hatt for høyt blodsukker/hyperglykemi = diabetes.

Christian, bivirkninger -

http://www.mayoclinic.com/health/drug-information/DR601937/DSECTION=side-effects

Kostholdet jeg promoterer er veldig effektivt mot gastrisk refluks all den tid det inneholder mye protein og andre næringsstoffer som stimulerer syreproduksjonen i magen. Og når syreproduksjonen er optimal, stimuleres lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør til å lukke seg via et hormonelt tilbakemeldingssystem. Det er derfor for lite, ikke for mye syre som er den vanligste årsaken til gastrisk refluks/GERD. Den første personen jeg, for mange år siden, anbefalte mer animalsk mat til for magesyreproblemer og gastrisk refluks hadde brukt syrenøytraliserende i 14 år, og var alvorlig redd nyrene hans kunne komme til å svikte når som helst pga aluminiumet i medikamentet. Da han dagen etter spiste biff til frokost, istedenfor brødskiver, opplevde han ingen negativ reaksjon, og har siden aldri hatt det. Så enkelt kan det altså være.

Søker du på Low carb GERD eller ?Athletic acid reflux? får du mer info. Athletic acid reflux må ha anførselstegn skal du finne artikkelen jeg sikter til.

Om næringsstoffer og hårtap, se kommentar her ?

http://gryhammer.blogspot.no/2012/11/surdeigspleie.html?showComment=1353510841576

Nexium, pga virkningen på magesyren, har nok ført til ganske omfattende næringstap all den tid de fleste næringsstoffer trenger magesyre for å fordøyes.

http://chriskresser.com/fda-sounds-alarm-on-dangers-of-antacid-drugs

http://www.pbmattorneys.com/proton-pump-inhibitors.php

http://www.raysahelian.com/nexium.html

Om treningsformen du praktiserer er utholdenhetsidrett med trening/konkurranse som går over mer enn 90 minutter så er det mye mulig hårtapet ditt også kan skyldes stressrespons og hovedsaklig kortisolaktivitet. Jeg regner med du kjenner til at trening i mer enn 90 minutter sammenhengende gir stressrespons. Samme type trening gir også økt tap av bl.a magnesium, kalium, kalsium og natrium gjennom svette og urin.

Mangel på natrium og magnesium påvirker magesyreproduksjonen negativt, og det samme gjør for høye kortisolnivåer, slik at treningsformen kan være årsaken til begge problemene dine. Magnesium kontrollerer kortisolnivåene, og søker du på Exercise cortisol magnesium får du nyttige tips.

28.01.2013 kl.16:57

Lurer på PP, en dag du har tid og ork- om du kan skrive noen setninger om hva langvarig bruk av p-piller og deretter Levaxin kan gjøre med kroppen? Og hvilke ekstra behov man får for næringsstoffer og ulike matemner. Og eventuelt hvordan man kan gå frem dersom man ønsker trappe ned på Levaxin eller bytte det ut med oppbyggende stoffer. Ingen hast isåfall med svar.

PirkePetter

28.01.2013 kl.17:49

Langvarig bruk av p-piller, og levaxin, tapper kroppen for så mange næringsstoffer at skulle jeg skrive noe om dette ville det raskt bli en hel bok. Levaxin, som er syntetisk tyroksin/T4, er verdiløst og på sikt helseskadelig. Det er trijodtyronin/T3 som er hva alle mennesker med hypotyreose trenger. Litt info -

http://www.stopthethyroidmadness.com/t4-only-meds-dont-work/

http://180degreehealth.com/2010/11/janie-bowthorpe-fail

http://www.litalee.com/shopexd.asp?id=212

http://raypeat.com/articles/articles/hypothyroidism.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/thyroid.shtml

http://www.drwells.net/nutrition/topics/Hypothyroid.htm

http://drhedberg.com/2011/02/08/the-thyroid-and-thyroid-hormones/

Begynner du å spise slik damene i kraftmammabloggene gjør, så vil stoffskiftet ditt normaliseres av seg selv.

Marianne

28.01.2013 kl.20:51

Ah, om du noen gang møter en dame på gata med håndavtrykk i pannen, får du si "Hei Hanne, eller var det Marianne ?" Takk :-)

28.01.2013 kl.21:58

Tusen takk for hjelpen, PP. Det var jeg som spurte ang levaxin. Navnet falt ut fra kommentaren.

28.01.2013 kl.22:05

Og der falt navnet ut igjen, ja.. Jeg blir nok med Marianne og Hanne i den gjengen med håndavtrykk i pannen! Men, takk!

Linn

28.01.2013 kl.22:11

Hmm rart. Kom navnet med nå tro? Hilsen Linn ihvertfall ;-)

PirkePetter

28.01.2013 kl.22:23

The Gastrointestinal Tract and Liver in Hypothyroidism

Triiodothyronine (T3) down-regulates lactase, stimulates alkaline phosphatase, and does not affect sucrase gene expression (40). T3 causes epithelial hypertrophy and villus hyperplasia with minimal change in the morphometry of the crypts (40). Thyroid-associated changes in colonic epithelial membrane lipid composition and fluidity may exert generalized functional changes on epithelial function (41). In sum, the effects of thyroid hormone on intestinal function are significant and complex; their clinical implications are not so clear. In developing animals, hypothyroidism results in decreased mucosal thickness and villous height, weight, and protein content of the small intestine (48) and in abnormal peptide content and binding properties (16,49,50). ?

http://www.functionalps.com/blog/2010/12/22/the-gastrointestinal-tract-and-liver-in-hypothyroidism/

The gut-bacteria-thyroid connection

One little known role of the gut bacteria is to assist in converting inactive T4 into the active form of thyroid hormone, T3. About 20 percent of T4 is converted to T3 in the GI tract, in the forms of T3 sulfate (T3S) and triidothyroacetic acid (T3AC). The conversion of T3S and T3AC into active T3 requires an enzyme called intestinal sulfatase.

Where does intestinal sulfatase come from? You guessed it: healthy gut bacteria. Intestinal dysbiosis, an imbalance between pathogenic and beneficial bacteria in the gut, significantly reduces the conversion of T3S and T3AC to T3. This is one reason why people with poor gut function may have thyroid symptoms but normal lab results.

Inflammation in the gut also reduces T3 by raising cortisol. Cortisol decreases active T3 levels while increasing levels of inactive T3. 1

http://chriskresser.com/the-thyroid-gut-connection

Karoline

29.01.2013 kl.00:28

Mona: I Ma Poule i Mathallen har de gåsefett på krukke. Ganske rimelig også, 60,- for glasset.

Mona

29.01.2013 kl.15:39

Takk, Karoline, for tips om gåsefett, men jeg bor i Bergen så jeg får heller høre med Eidenshage hvor hun handlet her på vestlandet.

Jeg vet ikke, PP, om mangel på god sammenhengende søvn over lengre tid kan sammenlignes med mye utholdenhetstrening for kroppen. Men for kroppen må det vel ha noen av de samme negative effektene å alltid skulle yte uten å få skikkelig restitusjon. Det er jo som kjent under restitusjonen kroppen bygger seg opp igjen. Selve treningen i seg selv er nedbrytende, som kroppen svarer på med å bygge seg sterkere til neste gang. Er foklaringsmodellen fra min fysiologi og treningsverden ihvertfall!?

Akkurat på søvn er det gode og dårlige sirkler her i huset ihvertfall. Spise god, lettfordøyelig og næringsrik mat, mindre magevondt for baby, bedre søvn og hvile, gir overskudd til å lage enda bedre, variert og næringsrik mat etc. Og nok overskudd til å lese og lære og analysere hva man trenger mer av i kosten for å komme i balanse.

Rå lever er ingen sak (hi-hi), magnesiumolje derimot bør vel også testes. Har Epsomsalt til fotbad, men opplevde at det satte alt for mye fart på magen. Vil oljen ha samme eller annen effekt?. Magesyreproduksjonen er ikke der den skal være ifht å fordøye grønnsaker med stivelse f.eks. enda.

Så lurer jeg på dette når kroppen er sterk og frisk nok til å fordøye og nyttiggjøre seg det meste, kan jeg da forvente å kunne spise pasta om jeg får det servert eller fløte i sausen etc. Hadde vært deilig. Ikke at jeg må tilbake dit, men veldig greit at andre skal kunne servere meg mat uten å rive seg i håret for å finne ut hva de kan servere eller måtte få oppskriften på tilberedning fra meg hver eneste gang.

Og du skulle vel ikke ha et stalltips mot natthoste vel? Honning hjalp veldig den første natta, men det sitte noe grums i brystet og straks jeg legger meg ned skal det hostes, og hostes og hostes... Den rå leveren satte tydeligvis i gang noe utrenskning her. Kjempeeffekt på eksemet, men så ble det supersliten kropp som jobber med "noe" og hoster som besatt.

Marianne

29.01.2013 kl.16:20

PP, dette med Jodkilder til T3, som du nevner til Linn her: Får man i seg nok jod daglig, med bare upast.melkeprodukter og egg, og man ikke spiser noe sjømat/fisk ? Er det jod i det uraffinerte havsaltet fra Helios ? Eller er det andre gode kilder til jod, utenom sjømat da, også ?

PirkePetter

29.01.2013 kl.18:33

Mona, mangel på søvn og hardtrening kan ikke helt sammenliknes i virkninger på kroppen. Begge deler noen virkninger, men trening er mer belastende.

Mona, magnesiumsulfat tatt utvortes gir ikke diare, slik for mye oralt magnesium kan gi. Slik at reaksjonen du nevner svært sannsynlig bare er positiv.

Pasta skal ikke være noe problem så lenge du har normal fordøyelsesfunksjon, og/eller de næringsstoffer kroppen trenger i sukkerstoffskiftet.

For hosten, prøv mer sterke kryddere i maten, eller drikk en krydderte. Gjerne tørket ingefær som te. Dette hjelper kroppen med å kvitte seg med slimet, snarere enn å undertrykke hosten.

Marianne, jeg kan ikke svare på sprøsmålet ditt da svaret avhenger av foret til dyrene du får melk og egg fra. Man trenger ikke spise sjømat for å få i seg jod, men det hjelper. Jeg regner med at det er jod i Helios sitt salt, i og med at det er uraffinert, men har ikke sjekket det selv.

http://wholefoodcatalog.info/nutrient/iodine/milks/high/

http://wholefoodcatalog.info/nutrient/iodine/eggs/high /

http://wholefoodcatalog.info/nutrient/iodine/meats/high/

Marianne

29.01.2013 kl.20:43

Hehe, takk :-) Vet det er endel sprø-smål fra denne kanten, men du trenger ikke gni det inn dah ;-)

Ja forstår, melk fra økobonde/debio og kun egg fra Holte gård, men vet ikke om det gir noe mer info da. Er det jod i den fermenterte torskelever-/smøroljen fra GP tror du? tar dagsdosen av den. Takk for linker :-)

PirkePetter

29.01.2013 kl.20:58

Hva var verden uten sprøe folk? Tenk på alle de kjedelige, kjipe og firkantede A4-menneskene vi er omringet av på alle kanter og bauger. De trenger oss og våre sprøsmål for å denge litt liv i dem. Man kan tross alt ikke sitte rundt et firkantet bord.

Ja til mer sprøtteri!

Sprøtt nok!

Ja til jod i fiskeleverolje, og usikkert om bonde da økofor er soya, mais, genmodifisert raps, etc allikevel. Og en faktor til er jodinnholdet i beitemarka kyrne forhåpentligvis ser snurten av nå og da i året. For høns sin del avhenger jodinnholdet i egg av enten tilsatt syntetisk jod i foret eller fra insekter, meitemark og annet knask i guds frie natur

Marianne

29.01.2013 kl.21:13

Hehe, ja det hadde blitt vel seigt, sprøtt er bra :-)

Jeg forstår, han fortalte at kuene gresser ute fra ca mai, og er på seter på beite hver sommer, skal sprø'e han litt mer om hva slags for ellers, neste gang, og jeg bør vel også sjekke med holte hva slags for de hønene får da. Takk for info uansett :-) Satser på at det jod'ler seg i kroppen med havsaltet og egg og surmelk og GP-tilskuddet og litt fisk en gang i blant :-)

Mona

29.01.2013 kl.21:19

Så da kan jeg ikke skryte på meg så veldig stor belastning for tiden ;-) Men det kommer, det kommer...

Så da får jeg bare prøve mer magnesiumfotbad, ikke noe å være bekymret for mao. Leste at overskudd av magnesium (må vel bety mer enn kroppen klarer å ta opp?) skylles ut slik at det aldri er fare for å overdosere.

Måtte bare ha det bekreftet, at når jeg er vater igjen fordøyelses- og ernæringsmessig kan jeg slakke litt mer av til fest eller når jeg befinner meg utenfor eget kjøkken. Hurra for det!

Jeg tenker helt klart at jeg skal løsne slim og ikke dempe hosten, den er jo bare et signal fra kroppen om at den trenger hjelp til å renske opp. Prøvde meg fram med vann med salt, sitron og honning, og synes det hjalp litt faktisk. Og nå er det kyllingkraft naturell med chili og salt i koppen her. Kan anbefales :-)

Igjen, takk for mange gode svar!!!!

Marianne

29.01.2013 kl.21:44

Mona, har sett de har andefett til 40 kr boksen på Centra, mulig det var fra holte, det sto iallefall i samme hylla, så om du har en litt stor matvarebutikk med bra utvalg der du bor, finner du det mye mulig i en slik litt større butikk da :-)

Marianne

30.01.2013 kl.10:32

PP, når det gjelder frukt og grønt som ikke er økologisk, vil bløtlegging i destillert hvit eddik, fjerne giftstoffer og sprøytemidler, og det slik sett da kan være trygt å spise ikke-økologisk plantemat med en slik metode ? http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/20/vinegar-as-non-toxic-cleaner.aspx?e_cid=2ndBestOfNL_art_2 - nederst . Og, kan man ta info fra mercolasidene for holdbar sannhet da, om man styrer utenom all kremmeripropagandaen hans ?

PirkePetter

30.01.2013 kl.13:08

Info fra mercola er ofte manipulert, enten av ham selv eller andre. Det er mye riktig og bra i artiklene hans, men ofte ting som er løgn eller misforståelser. Eksempel er dette med eddik og sprøytegifter, som baserer seg på den gamle myten om at man kan vaske av slike kjemikalier, da de tilsynelatende bare sitter i skallet/på utsiden. Og dette er løgn, da sprøytegifter er kjemisk fortynnede nervegasser av samme type som brukes i kjemisk krigføring. Industrien som produserer sprøytegifter er den samme som produserer kjemiske våpen. Og nervegasser virker på den måten at straks de når huden din, eller en plante, frukt, eller grønnsak, så trenger de helt inn til gennivået i løpet av mikrosekunder, og lammer enzymer og koenzymer, og kødder med gener like raskt. Opp gjennom åra har jeg fått med meg forskning som viser at man finner tungmetaller og andre kjemikalier fra sprøytegifter i celler i ulike besprøytede matemner, og at slike substanser påvirker genene negativt. Og jeg vet også at minst en av disse studiene ble funnet via en artikkel på mercola, som altså helt har glemt hva han selv har påstått tidligere. Han snur kappen med vinden som sagt, eller er for senil til å huske hva han selv har skrevet tidligere.

Christian

30.01.2013 kl.13:28

Tusen takk for et godt svar Prike Petter,

Blir dårlig av å lese om alle bivirkningene Nexium har, da jeg har brukt dette legemiddelet i snart 5 år. Har nå kastet det jeg hadde igjen av det

Jeg er klar over effekten trening sammenhengende i over 90 minutter har på kroppen. Da jeg tidlige drev med roing hadde vi ofte trenigsøkter som varte i 3-4 timer sammenhengene.

Nå i de senere år har jeg byttet idrett fra roing til kampsport. Blir vanskelig å ikke tenke på hvor jeg hadde vert i dag. Om jeg hadde hatt all den kunnskapen om kosthold så lett tilgjengelig den gang.

Da jeg var 20 år fikk jeg diagnosen Twar. Jeg var da slått ut fra alt som har med trening å gjør i 6 mnd. Etter dette kom jeg aldri opp på det nivået jeg hadde vert på før. Når jeg ser tilbake på tiden fra jeg var 16 til 27 år var det et 11 år langt sykdomsinferno.

Det først nå jeg skjønner at jeg har vert kraftig underernært. Kan med glede si at det er over 2 år siden forrige gang jeg var syk. Men er fortsatt et godt stykke unna optimal helse. Men et godt stykke på vei, det er jeg..

Marianne

30.01.2013 kl.14:56

Tusen takk PP, og også om forklaring rundt det med sprøytegifter, senile folk er ikke den beste kilden man kan hente klartenkt info fra, det er helt klart, hadde meldt meg på slikt nyhetsbrev hos han, men er på slettknappen i dette øyeblikket, skal iallefall gjøre det jeg kan for ikke å bli mer misinformert fremover i livet, da vil jeg heller få tilsendt nyhetsbrev fra fulle folk og barn ;-)

PirkePetter

30.01.2013 kl.16:57

Christian, syrenøytraliserende midler blokkerer det meste av næringsopptaket ditt, slik at du er heldig som ikke er alvorlig syk.

Jo mer du spiser slik jeg og kraftmødrene anbefaler i sine blogger, desto bedre helse vil du få. Inkludert energioverskudd som gir deg bedre form via trening. Og da etter hvert en form som er langt forut de fleste toppidrettsutøvere. Store ord kanskje, men jeg er der selv, i en alder av 43.

Marianne, nyhetsbrev fra fulle folk, hva er det? Sånn "hæla i taket og tenna i veggenhistorier," eller fuktige taler? Har dere ikke laget nyhetsbrev enda i Panneklaskeklubben? Hadde vært veldig moro å se hva dere har som tema :-)

Marianne

30.01.2013 kl.17:23

Haha, vil heller ha nyhetsbrev fra folk som farer med sannheten, Altså "fra fulle folk og barn", de er jo kjent for å ikke pakke det inn :-)

Nei, ikke noe nyhetsbrev fra klubben ennå, men på agendaen står 'Hva er den beste og mest skånsomme klasketeknikken', 'Hvordan unngå trælemerker ved harde slag' og 'Strategier for hvordan genere et real panneklask når bruk av lue.. :-)

Marianne

30.01.2013 kl.17:26

*generere ( rerere)

PirkePetter

30.01.2013 kl.17:58

Tja, fra fulle folk kommer det ofte mye vrøvl også, og barn, ærlige som de er, har ofte en forståelse av ting og tang som selv om det er sant, allikevel er opp-ned-framvendt-bakvendt i forhold til voksnes virkelighetsoppfatning. Men, rett som det er kommer det gullkorn fra både barn og fyllefanter, det er så.

Men, hvor og hvordan farer folk som farer med sannheten? Får man kjøpt klippekort til denne formen for faring? Mener du at sannheter er mer farbare enn usannheter? Og hva da med mor?

Når bruk av lue......? Følg med, følg med, i neste episode av Panneklaskeklubbens sammenklaskede klasketankegang!

Christina-sør

30.01.2013 kl.19:07

PP jeg har et spm som jeg trenger litt hjelp til. Jeg har nå i januar virkelig lagt om totalt på kostholdet mitt og følger det som jeg lærer om her. Har også spist rå lever nå de siste to ukene fordi jeg har følt meg så uendelig trøtt og lav i energi. Tok masse blodprøver helt i begynnelsen av Januar og fikk i går resultater. Bla var B12 veldig lav - så legen anbefalte injeksjoner hver uke... Samt kalium tilskudd på blå resept... + masse tilskudd i forhold til kalsiumopptak. Kjenner motstand til alt dette - spes B12 sprøytene (regner med at det ikke akkurat er noen naturlig form for B12 i det de evnt sprøyter inn) - da jeg jo nå i etterkant av blodprøvene føler jeg gjør mye riktig i forhold til kosthold slik at dette på sikt heller kan rette seg naturlig. Så spm mitt er om jeg kan få opp lave B12 verdier (153 hvis det sier deg noe...) med å spise kraft, rå lever samt syrnet melk, ost og smør hver dag samt ellers holde meg til det som deles her - eller må jeg ta B12 sprøyte i en overgang for å komme opp i verdi litt fort?

Fikk fra annet hold råd om å istedenfor kjøpe B12 på sprayflaske fra Mercola... Men vet ikke om jeg kan stole på et sånt produkt - ser det skrives mye forskjellig her om produktene fra Mercola.....

Men nå som jeg er blitt en j.... til å svelge unna lammelever - så er jo det det enkleste - dersom det holder og er nok til at jeg kan få opp verdiene....?

Et spm også om mineralkompleks som er bestilf fra iHerb - kjøpte det etter anbefaling her på blggene for å gi tilskudd til vannkefir korna som sliter litt. Men lurer nå på om det kunne være lurt å ta dette tilskuddet daglig som anvist på flasken - siden det er så mange mineraler jeg (iflg legen) må ha i forhold til kalsiumopptak... Bla var vist Boron veldig viktig - og dette så jeg at mineralblandingen hadde.

Eller er alt dette bare tull og tøys og unødvendig når jeg får i meg kraft og gelatin hver dag.... Og venter i spenning på min første leveranse av smør og ost fra Tidsporten.... Kjenner at min gamle ferd hånd i hånd med tilskudd fra helsekosten fremdeles henger litt i - men heldigvis så skjønner jeg mer og mer at riktig kost kan servere meg det meste...... Samtidig som jeg kjenner at jeg desverre fremdeles trenger litt bekreftelser for virkelig å bare vende gammel viten ryggen....?

Marianne

30.01.2013 kl.19:13

Hehehe, ja hva med mor som farer oppi alt dette, kanskje det finnes klippekort på mor- farer ? :-)

Hanne

30.01.2013 kl.19:27

Ho hoi, gleder meg til klubbmøte! ;-D (Må bare komme over den konstante kvalmen og litt til først:)

Hilsen pannedenger'n (Hanne Panne)

PirkePetter

30.01.2013 kl.22:08

Christina-sør, så lenge du spiser matemner rike på B12, og sammen med mat og drikke som øker, og ikke på noe vis blokkerer eller reduserer B12 opptaket, så er det helt klart nivåene vil øke. Det er viktig å spise matemner rike på B12 sammen med organiske syrer av noe slag, som som surmelk, kefir, etc eller eplecidereddik, sitronsyre, m.m om du har nedsatt magesyreproduksjon, da B12 trenger magesyre for å skilles fra proteinet det er bundet til i matemner, for så å bindes til et annet protein i tynntarmen som sørger for opptak via tarmveggene.

B12 injeksjoner påståes av leger å skulle få opp B12 nivåene raskt, og jeg kjenner til mange tilfeller hvor slike injeksjoner har reddet liv. Imidlertid er det også tilfellet at for å bygge opp B12 nivåene på denne måten så må man få injeksjoner i ofte månedsvis. I enkelte tilfeller årevis.

Det er mindre B12 i matemner som f.eks lever, enn i en injeksjon, men i lever og andre matemner som inneholder B12 så har B12 den fordelen å komme med en haug med andre næringsstoffer som bidrar både med opptak og utnyttelse i kroppen. Jeg vil derfor anbefale kosthold fremfor injeksjoner i alle tilfeller hvor det ikke er snakk om liv og død

Om mineraltilskuddet du har er basert på syntetiske mineraler vil det gjøre mer skade enn godt. Antakelig også for kefirkornene. Innmat, animalsk mat, fiskerogn/kaviar, ost og melkeprodukter, talg, smult, og kraft er betydlig bedre kilder til mineraler og andre næringsstoffer, samt opptaksfaktorer, enn kosttilskudd.

Hanne, en ikke så veldig uvanlig årsak til kvalme er panneklasking, så kanskje du burde melde deg ut av klubben snøggast råd?

Christina-sør

30.01.2013 kl.22:45

1000 takk PP for svar. Veldig takknemlig - da dropper jeg denne injeksjonen og fortsetter med rå lever og kefir sammen. Går det ann å antyde noe tidsrom for når B12 verdiene kan vise bedring på blodprøver. Er det snakk om 1/2 år eller et par-tre mnd... eller lengre....

Mineraltilskudded som ble anbefalt på en av bloggene her er dette: http://www.iherb.com/Vital-Earth-Minerals-Fulvic-Mineral-Complex-Ionic-Mineral-Dietary-Supplement-32-fl-oz-946-ml/29330 For meg ser ikke det ut som om dette er syntetisk.....? Kunne du ta en titt på det - så jeg vet om det skal kastes ut eller om det får bli :)

Tror min neste utfordring nå skal være å innlemme fiskerogn i kosten. Stadig nye steg å prøve seg på....

PirkePetter

31.01.2013 kl.00:38

B12 nivået i kroppen kan faktisk ikke måles via blodprøver, og vises kun i blodet ved mangel. Dessuten viser blodprøver også B12 analoger, og som ikke virker som B12, samt inaktivt B12/transkobolamin 2, som heller ikke har B12 funksjon. Blodprøver er derfor meningsløse, og kun urin og evt også serum MMA (metylmalonsyre) og plasma homocystein prøver viser reell B12 status i kroppen.

Jeg vil ellers ikke antyde noe tidsrom da det er alt for mange faktorer som spiller inn her, og som jeg ikke kjenner til siden jeg ikke vet alt om deg og kostholdet ditt, medisinbruk, helsehistorie, m.m.

Tilskuddet ser ok ut, men er unødvendig så lenge du spiser mer animalsk og næringskonsnetrert mat, især innmat.

Christina-sør

31.01.2013 kl.07:41

Åhhh - jeg skulle ønske du var fastlegen min jeg..... :) Kjenner bare full tillit her! Tusen takk for svar!

Det spørs vel om jeg klarer å få legen min til å ta de prøvene du nevner ja - han syntes jeg er skrullete nok fra før....

Så det vil da si at om en stund - når blodverdiene på B12 er gått opp over 153 - så blir legen min "fornøyd" - men jeg vet da at dette ikke er reelt da det ikke er "ekte" B12 som måles på denne måten - er dette riktig oppfattet?

Vet du om det er noen plass man her i Norge kan få tatt de målingene som du nevner via urin og serum/plasma?

Kristine

31.01.2013 kl.09:48

PP er gelatin og kokosolje/ upast.smør også viktig å ta sammen med rå lever når man har liten magesyreproduksjon? Eller er organiske syrer det viktigste, og det å unngå annen mat som hemmer opptak?

PirkePetter

31.01.2013 kl.13:18

Christina-sør, du har nok misforstått legens rolle, da det er legen som skal gjøre som du sier, og ikke motsatt. Ber du om å få tatt prøver så skal legen godta det fordi du ber om det, og det er ikke leger som bestemmer hvilke prøver pasienter skal få lov til å ta. Og, om legen din synes du er skrullete som er opptatt av helsa di, da er han ikke mye å samle på. Du må gjerne slå ham litt fra meg!

Svaret er ja på spørsmålet ditt, og vil du selv sjekke hvorvidt du har tilstrekkelige B12 nivåer er det bare å se på mangelsymptomlister for B12 -

http://b12awareness.org/about-b12/signs-symptoms-neurologic-psychiatric-hematologic-infants-children/

http://www.veganhealth.org/b12/sympt

http://www.howweheal.com/vitaminb12.htm

Alle leger skal kunne foreta de nevnte målinger.

Kristine, kokosolje er ikke nødvendig, men gelatin er lurt da glycin i gelatin stimulerer magesyreproduksjon. Organiske syrer i tillegg er også lurt så er du dobbelt sikret.

Hanne

31.01.2013 kl.14:55

Snøgg er et fint ord :) (Så lenge det ikke er Thorbjørn Mork som sier-sa det.)

Jeg sier også ja takk til mer info om mat som hemmer næringsopptak!

Marianne

31.01.2013 kl.17:58

Hehe, Hanne... eller Thojbjøjn Mojk som det var lett å (mis)oppfatte at han uttalte det selv...:-)

Hanne

31.01.2013 kl.22:48

:) eller altså, ja, det var kanskje bare vi som etterliknet, som sa navnet hans med g. ;) Hægg Mogk! Fin fyr.

Nightie night!

Christina-sør

01.02.2013 kl.22:45

Tar med balltre neste gang :)

Takk til deg!!!

Ida

14.05.2013 kl.13:31

Nå har ikke jeg lest igjennom alt som står her, men jeg bare lurte på hvor du har fått det fra at krydder er så sunt for kroppen?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits