Magnesiumbad mot næringsmangel og ubalanser for barn og voksne.Man skal lete en stund etter de riktige nøklene i reisen mot en god helse og jevnt energinivå, det er sikkert. Selv har jeg det siste året flyttet meg mange hakk oppover stigen, men stadig vekk finner jeg nye nøkler som passer perfekt i nøkkelhullet. Og noen ganger finner jeg nøkler som jeg tidligere har prøvd, men ikke fått til å passe. Eller lagt bort fordi jeg ikke har skjønt helt poenget. Da jeg endelig begynte å spise lever hver eneste dag (dog i kapselform) oppdaget jeg et nytt løft og en ny aha-opplevelse. I starten tok jeg nok for mye, for hormonene mine begynte å slå kollbøtte, noe som ikke er så unormalt i starten. Det stabiliserte seg raskt. Nå er jeg oppe i 6 kapsler per dag, uten problemer. Men etterhvert opplevde jeg at effekten ikke var den samme. I jula har jeg opplevd dalende energinivå, litt muskelsmerter, hormonelle ubalanser med mere. Ikke på samme lavnivå som tidligere, men likevel plagsomt og irriterende å ikke føle seg på topp for en som ønsker å leve livet fullt ut. PP satte meg på sporet med å øke magnesiuminntaket. Jeg økte derfor min daglige dose magnesiumolje - uten at det førte til annet enn løsere mage. Men etter å ha tatt et par magnesiumbad og i tillegg skrubbet meg fra topp til tå med hjemmelaget saltskrubb (oppskrift kommer) - så er jeg helt på plass igjen. Effekten var nokså umiddelbar. Hormonene roet seg, søvnet og roen kom tilbake, muskelsmertene borte, energien er igjen sterk, jevn og god. Forklaringen er enkelt og greitt at jeg får i meg mat med betydelig større næringstetthet samt større mengder lever enn før - og dermed større mengder næringsstoffer - blant annet B-vitaminer. Og B-vitaminene trenger sårt magnesium for å aktiveres. Stress påvirker også magnesiumnivået negativt - og tempoet har vært høyt den siste tiden for min del. Jeg spiser fortsatt lite karbohydrater, men jeg har nok spist mer karbohydrater enn normalt i desember. Og dermed forbruker jeg enda mer magnesium, da magnesium er nødvendig for å produsere insulin etter karbo-inntak. Summa-summarium har jeg lært at jeg ikke har store lagere av magnesium i kroppen til tross for at jeg har brukt magnesiumolje konsekvent gjennom hele 2012. Og jeg forbruker også mye mer enn jeg trodde. Magnesiumbad og -skrubb blir derfor en fast prosedyre her i heimen. Ungene skal også få bade i magnesium innimellom for å fylle opp lagrene sine. Jeg vet at Ninka i Kjernesunn Familie har hatt veldig god erfaring med magnesiumbad på sine barn - og også andre som har barn med adverdsvansker eller urolige barn har denne erfaringen. Det er ellers mye som kan sies om fordelene ved regelmessige magnesiumbad;  det lindrer/fjerner muskelsmerter, lindrer/fjerner migrene, gir myk hud, healer eksem/akne/psoriasis, letter stress, øker sirkulasjonen, øker næringsopptaket, hjelper å rense ut giftstoffer, senker blodtrykket, øker energi med mere. 

Leter du etter magnesiumklorid, magnesiumsulfat (eller Epsom-salt) på apoteket eller på helsekosten vil du oppdage at prisen er høy! Det koster et sted mellom 100 og 150 kroner for en halvkilos pakke med salt - og den bruker du fort opp - det kan jeg love deg. Kontakt heller Felleskjøpet (magnesiumsulfat brukes i dyrefor) eller en lokal forprodusent eller søk på eBay. Her er en som selger rimelig salt. 

Kikker du litt rundt på nettet vil du lese at Hollywoodstjernene bader i Epsom-salt de gangene de skal bli vakker og lekker i-en-fei. Hvorfor? Fordi det renser ut avfallsstoffer i en fei og man både føler seg bedre og ser bedre ut etter et magnesiumbad. Det påstås også at man går raskere ned i vekt når man bader i magnesium. Og er du ikke så heldig at du har et badekar i heimen kan du begynne med fotbad. Å ta regelmessige fotbad med magnesiumklorid eller magnesiumsulfat vil påvirke hele kroppen, ikke bare føttene. Hvis du i tillegg skrubber deg med saltskrubb tilsatt ulike godsaker  - så er du reddet. Jeg bruker en full kopp salt i badevannet av gangen. Har jeg glemt noe da? Bad i minimum 20-30 minutter for å få full effekt - og jeg bør kanskje også nevne på at du drikke godt før og etter bad - for å få full effekt av utrensningen. Og kanskje gi rådet om å ta badet før du legger deg. Da kan jeg nesten garantere en god natts søvn.... Og la kroppen lufttørke eller bare klapp huden forsiktig tørr etter badet slik at mest mulig av saltet får trekke helt inn i huden.

218 kommentarer

Cecilie

29.12.2012 kl.16:47

Fint innlegg:) Ser at Pirke-Petter anbefaler magnesium klorid til bad pga. at det er lettere å ta opp.

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.16:53

Ja jeg ser det. Jeg opplever veldig god effekt av Epsom-salt (som da blir nest best), så det duger i lange baner for min del. Vi er nå i ferd med å bestille en 25 kilos sekk med magnesiusulfat fra Felleskjøpet for slikk-og-ingenting, så da blir det mye bading for både store og små for en rimelig penge fremover. am

Cecilie

29.12.2012 kl.16:55

Supert tips! Det skal også jeg benytte meg av! Herlig blogg du har, forresten:-)

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.16:58

Takk Cecilie. Kjekt å høre sånt! am

Cecilie

29.12.2012 kl.17:06

Antar at det er ok å smøre magnesiumolje blandet i kokosolje i ansiktet?

Linn

29.12.2012 kl.17:14

Får du reaksjon i magen av å spraye magnesiumolje på huden? Hvor store doser/antall spray har vært nødvendig for deg? Enig, super blogg! :-)
Noen som vet ang veldig lav kalsium, vil det ha noe å si for doseringen og utnyttingen av magnesium?

Linn

29.12.2012 kl.17:21

Bestilte forresten magnesiumklorid i flak fra iherb igår. De kunne man ha i bad eller lage egen olje. Life flo er merket tror jeg.

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.17:44

Cecilie. Ja, det er ingenting i veien for å bruke oljen i ansiktet med kokosolje. Jeg har aldri prøvd selv, fordi jeg aner at det stikker litt vel mye - men mulig at kokosoljen lindrer akkurat det. Jeg har derimot skrubbet ansiktet med epsomsalt blandet med kokosolje - og det gikk veldig fint. Silkemyk hud etterpå. Linn; Jeg har opplevd det ja - når jeg har sprayet på veldig mye. Jeg vet ikke hvor mange spraydoser som skal til, avhenger av hver enkelt, men 5-10 trykk på sprayflasken daglig burde gå fint for de fleste. Det er ikke så uvanlig å få løs mage når man tar for mye magnesium. Det skjer lettere om man tar magnesiumtabletter. Sprayer du på huden aboserberes magnesium via hudoverflaten, har funket mye bedre for min del. Men fikk altså reaksjon nå når jeg økte dosen kraftig. Nå sprayer jeg noen doser flere ganger daglig i tillegg til å bade et par ganger i uken. Det går fint. Takk for iHerb-tips, må jo prøve magnesiumklorid også etterhvert. am

kristine

29.12.2012 kl.17:47

Hvordan merker du hormonelle ubalanser på kroppen? Altså, hvordan vet du at det er hormonene som er ute og kjøre? For et års tid siden kuttet jeg ut p-pillene, fordi jeg følte hele meg var i ubalanse, men eneste forandringen jeg har merket er mer kviser og mer menstrasjonssmerter.

Kostholdet er bedre enn tideligere, og helsen er mer stabil enn på mange år, men jeg føler meg fortsatt ikke bra og energien er ikke der den skal, men jeg må kanskje bare være litt mer tolmodig? :)

Har ikke badekar, men kan absolutt prøve meg på jevnlig fotbad. Smører meg med magnesiumolje(på underarmene) ca daglig, men kan ikke si jeg merker noen umiddelbar forandring.

Linn

29.12.2012 kl.17:49

Et spørsmål til PP, evt hvis andre har kunnskap eller erfaring: Burde jeg ta et B-vitamintilskudd fram til jeg får bestilt leverkapsler? Spiser levergryte et par ganger i uka, og leverpostei av svinelever av og til. Jeg er og en leverpyse, så rå lever naturell har jeg ikke klart ennå.. Har ME og hypothyrose, og ligget helt nede nå siste året etter at jeg prøvde trappe ned for brått på levaxinen ifjor da jeg var bedre. Forøvrig store utslag på borrelia og co-inf.fra Tyskland (Augsburg), som jeg jo vet at du ikke legger vekt på. Ja, jeg må få igang næringsopptaket etc igjen først og fremst..

29.12.2012 kl.18:09

Supert innlegg, takk :-) Har lest deg AM i noen år ( da du også snuste på rawfood og hadde vært på kurs bl.a ) og alltid likt dine gode innlegg, og det gleder meg å se at du har funnet frem til slutt, og det gjør meg også så glad at jeg også da har funnet svar og riktig retning via bl.a bloggen og da også PP, så takk for bloggen din og det du deler av erfaringer og gode tips :-)

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.18:12

Kristine: Ja, hvordan forklarer man hormonelle forstyrrelser? Gi meg gjerne litt drahjelp de av dere som sliter med lavt stoffskifte eller andre hormonelle plager. Hormonene er som et symfoniorkester. Dersom ett eller flere instrumenter er ustemte, går det ut over hele orkesteret. Og melodien blir ikke særlig bra. Det blir falskt og låter ikke bra. Sånn er det med hormonsystemet vårt også. Det er sårbart og må stelles og næres. Det har tatt meg år å forstå min egen kropp og mine egne hormoner. Nå som jeg er helt "i vater" i lange perioder er det enda lettere å kjenne det når hormonene begynner å rote det til for meg. En ting jeg merker det på er nattesøvn. De periodene hvor jeg er helt i balanse sover jeg som en stein gjennom hele natta og våkner uthvilt og rolig innvendig. Fit for fight! De periodene hvor jeg er i ubalanse (på grunn av næringsmangel eller -ubalanse) kan jeg sovne rolig inn, men våkne midt på natta og være trøtt og sliten og urolig innvendig. Selv om jeg føler meg trøtt og sliten så klarer jeg ikke å sovne igjen. Og selv om jeg har sovet en del timer våkner jeg trøtt, urolig og uggen - og det tar tid å starte motoren på morgenen. Indre uro og insomnia er de viktigste plagene jeg fortsatt kan rote med i perioder. Adaptogener, tradisjonskost, mye melkefett og syrnede produkter, lever, masse krydder, fiskeleverolje og magnesium ser ut til å ha en utrolig stabiliserende effekt - kommer aldri til å slutte med dette. Det er mine viktigste "nøkler". Ellers vet du vel hvordan man har det gjennom den såkalte kvinnelige månedssyklusen. PMS er jo hormonelle ubalanser - og man kan bli veldig emosjonell, ta til tårene osv når man ikke er på plass i seg selv hormonelt. Man føler seg mer "tynnhudet", sårbar osv. Er man på plass føler man seg sterk og mye mer motstandsdyktig. På mange måter føler jeg at tradisjonsmaten og "mine øvrige nøkler" gjør meg akkurat det; sterk, tykkhudet, glad og sugen på livet - og på nye utfordringer. Er man i ubalanse vil man helst krype inn under dyna og bli der - selv om man ikke får sove inni der. Skjønner?

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.18:16

Det er også grunnen til at jeg fortsatt holder på; nemlig gleden over å dele med andre - og ikke minst gleden over at andre kan få oppleve noe av det samme løftet som meg selv. Takk og lov for PP som står på her inne i de periodene hvor jeg ikke rekker over alt. Han gjør en formidabel innsats med å formidle og dele av sin kunnskapskrukke, uten å forvente noe som helst tilbake. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten denne kunnskapen.

Cecilie

29.12.2012 kl.18:36

Heia deg og PP og alle andre som deler!! Har lært utrolig mye av dere det siste året:-)

Linn

29.12.2012 kl.18:42

Ja, tusen takk fra meg også, til AM og PP og alle andre som bidrar! :-)

Marianne

29.12.2012 kl.19:05

Det var meg som kommenterte over i å ha fulgt deg og innleggene dine, navnet kom ikke med :-)

Ja, jeg har fått veldig mye verdifull hjelp av PP og å ellers lese her også, varm i hjertet :-)

AnneB

29.12.2012 kl.19:11

Åååå så bra skrevet Anne Marit, informativt og veldig inspirerende:). Jeg la meg straks i badet med Epsomsalt. Jeg fikk forresten en kjempereaksjon, klarte å vakle meg fra badet til sofaen og sovnet, ganske ubehagelig tappet for energi. Jeg legger det i boksen for : jaja, det er vel noe ubalanse...

Det er så viktig det du skriver om tid, at dette tar tid. Og at det er en livsstil, ikke en kur. Takk igjen for at du deler dine erfaringer med oss.

Nina

29.12.2012 kl.19:13

Jeg er i skikkelig ulage antagelig hormonelt uten at det slår ut på blodprøver hos legen... Takk for innlegg skal lese det skikkelig når jeg har tid

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.19:14

Anne: Hadde du mye salt oppi? Kanskje du fikk en avgiftningsreaksjon? Ikke greitt å vite. Ellers blir man jo trøtt av magnesium, derfor anbefales det ofte å ta før leggetid. Og ja - det tar tid å finne sin vei. Og å finne alle trådene som skal på plass... Nå har jeg akkurat dytta min slitne storesøster oppi badekaret mitt - med masse epsomsalt. Deretter skal vi kose oss med lutefisk (hvis hun ikke sovner da)! Ha en fin kveld. AM

Kåltanta

29.12.2012 kl.20:54

Her var det mye bra informasjon - som vanlig! Takk for at du deler så mye! Jeg har foreløpig ikke badekar, men har stor glede av å plaske rundt i fotbadet med epsomsalt. At jeg kan få tak i det hos Felleskjøpet hadde aldri falt meg inn! Det er jo aldeles nydelig!

Linn

30.12.2012 kl.11:02

Takk for at du deler! Dette er så nyttig! Jeg har et spørsmål angående progesteron: hvilken del av syklusen burde man ta det?

30.12.2012 kl.11:42

Lutefisk og Epsombad:), det er sterke saker.

AM, du har sikkert rett i at det var en form for avgiftning. Og det kan godt være at det ble litt mye salt, det er lenge siden jeg badet med salt sist. Jeg prøver igjen i morgen, jeg skal få til bad to eller tre ganger i uka:)

Hun andre Linn

30.12.2012 kl.12:26

Linn: :-) Jeg har lært av dr Leif Ims (futhark.no) at man kan ta progesteron fra dag 12-26 i syklusen.

Linn

30.12.2012 kl.14:49

Hun andre Linn: takk for svar!:)

Bente

30.12.2012 kl.15:05

Så mye FANTASTISK, LIVGIVENDE OG kanskje LIVSVIKTIG informasjon på denne bloggen. Tror faktisk AM og PP redder helsa til mange av oss! Jeg sitter med en kopp varm kraft og suger til meg informasjon. Jeg VET jeg har næringsmangel og skal fremover nå ta små og viktige skritt når det gjelder kost og livsstil. Min prosess startet nok (i hodet) for 15 år siden. Jeg har prøvd "alt" og det har vært to skritt fram og så to skritt tilbake. Ifjor fant jeg denne bloggen og DA skjedde det noe i hjertet mitt. Som om jeg skjønte at HER er svaret. Fra jeg var liten har jeg elsket lever, innmat, kjøttsupper, kjøtt, spekemat, melk (bare at melken var fra Tine og har alltid gitt meg diare og luftplager) og meierismør så kroppen min fortalte meg hele tiden hva jeg skulle gi meg selv. Så slutter man å lytte til kroppen fordi myndighetene forteller noe annet, så hopper man på "mote-mat", leser om at fett ikke er bra og forvirringen blir total. Nå i en alder av 47 år finner liksom kroppen min tilbake til denne kunnskapen og jeg føler meg ydmyk. Satte igang koking/syding av kraftben fra okse igår kveld og gikk til innkjøp av Gilde okselever (det er hva jeg fant nå). Har planer om å prøve meg med en bit rå lever:). Har siste 14 dagene tatt følgende daglig: 2 ss gelatin (foreløpig fra Idun), Cocosa kokoslje, eplesidereddik, fersk ingefær. Har også bestilt fiskeleverolje fra Tidsporten som jeg får om noen dager. Mange brikker skal på plass, men denne bloggen (samt Frajordtilbord) blir som en bibel og kommentarene deres og PPs gir meg så mye! Tusen takk!

Bente

Marianne

30.12.2012 kl.16:01

Legger denne inn her istedetfor i forrige innlegg..:-)

PP; ang kalium; hvilke animalske matemner har mye av dette igjen? Er det alle upast melkeprodukter eller noen spesielt ? På slike top-5 lister og slikt på nett er det alltid nevnt banan, aprikoser og andre vegetabilske kilder.

Jeg tar nå tilskudd av MSM http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-MSM-Powder-250-g/5 men vil jo gjerne bort fra tilskudd generelt. Hva tenker du om MSM ? Jeg synes å huske å ha lest et sted her om matvarer med svovel, men kan ikke finne det igjen, og hjernen jobber sannsynligvis på spreng inni der et eller annet sted for å fordøye all info over de siste par ukene, så det har sannsynligvis skjedd et lite drypp på veien til all infolagringen.. :-)

Trine

30.12.2012 kl.16:28

Om man er gravid eller ammer, bør man unngå dette saltet/magnesium pga den store utrensingseffekten? Takk for info.

Trine

Bente

30.12.2012 kl.17:14

PirkePetter, tror aldri jeg kommer til å gå tom for spørsmål :)

Du skriver at alle tåler usyrnede melkeprodukter - betyr det at jeg kan hente melk fra bonden her lokalt og drikke den rett fra kua? Jeg har stresset litt med at jeg må lage youhurt eller kefir for å kunne drikke ferskmelk noe som har ført til at jeg har utsatt å drikke melk. Jeg tror jeg har lest her et sted at Anne Marit drakk ferskmelk kun tilsatt honning. Ingenting er bedre om dette er mulig.

Bente

Elin

30.12.2012 kl.17:51

Hei! Jeg lurte på om du kunne utdype dette med saltbad, jeg er nybegynner og jobber med å få kunnskapen på plass. Har et urolig barn jeg gjerne vil prøve dette på. Hvordan går jeg frem? Takk for svar :)

ET LIV I BALANSE.

30.12.2012 kl.18:28

Bente: Sååååå herlig lesning! Blir glad av å lese sånne kommentarer. Kjørt på og spis det som kroppen forteller deg at den vil ha. Du må selvsagt hente melk fra bonden der du bor - det er helt supert! Jeg drikker aldri ferskmelk selv, siden jeg ikke er vant til det. Har ikke drukket det siden jeg har var liten. Men av og til varmer vi opp ferskmelk og tilsetter honning eller jeg lager meg en latte. Men ellers går det stort sett i kefir - mengder med kefir. Bruker 10 liter melk hver uke - bare på kefir og youghurt. Jeg lar min kefir stå inntil 4-5 dager å syrne, da jeg liker den best når den er skikkelig sur og tykk. Og da er den nok også best for magen min i allefall.

Trine: Jeg er usikker på dette, men ser at det på Epsom-salt pakken min står at bør ikke brukes av ammende og gravide. Tipper det skyldes utrensning, men mulig det ikke er riktig.

Elin: Fyll varmt vann i badekaret. Tilsett en kopp eller ca 200 gram Epsomsalt/magnesiumsulfat eller magnesiumklorid. Det løser seg opp i vannet. Legg deg i badekaret i 20-30 minutter eller så lenge du orker. For barna er det mulig at det holder med mindre salt i vannet. Ferdig!

Marianne :Vet at PP har nevnt tidligere at MSM ikke er anbefalt å bruke...

Marianne

30.12.2012 kl.19:02

AM: jeg bor også i Oslo, kan jeg spørre deg hvem du kjøper din melk fra ? Eller evt få din mail-adresse så jeg kan maile deg å få info den veien :-)

Har lyst til å starte opp med kefir snart kjenner jeg :-) Lurer også på hvor lenge kefiren trenger syrne for å få optimalt med syre og bakterier, men uten å bli så altfor sur på smak, altså hva er minimum antall dager med syrning ?

Bente

30.12.2012 kl.19:29

Anne Marit, gleden er på min side :)

Du sier kefir men da faller jeg ut .... Hva gjør jeg med ferskmelken for å få kefir og/eller yoghurt?

Bente

PirkePetter

30.12.2012 kl.19:46

Bente, at du kan suge til deg informasjon fra en kopp med kraft er ganske imponerende! Må ha vært en intelligent okse :-)

Når det gjelder å drikke melk rett fra kua, så husk på at ei ku er ganske tung. Svaret på spørsmålet ditt er ja og nei; ja om du ikke har magesyreproblemer eller betennelser i tarmen, og nei om du har har nevnte tilstander. Upasteurisert kasein er ikke helseskadelig, men om dette peptidet ikke for-fordøyes i magesekken din av magesyre og pepsin vil det lage problemer i tarmen din. Men, det er viktig å forstå at dette ikke har noe som helst å gjøre med såkalt allergi eller intoleranse ovenfor kasein, men kun med at du ikke fordøyer det skikkelig. Myseproteinene i upasteurisert melk gir ingen problemer, og laktosen fordøyes av laktase produsert av bakterier i melken.

Har du betennelser i tarmen, og evt tarmlekkasje, reagerer du på mye, og gjerne også substanser fra melk. Men dette skyldes da en helt naturlig immun eller avgiftningsreaksjon fra kroppens side, som reagerer på enten økt irritasjon/betennelse i tarmen, og/eller at substanser fra melk og annen mat lekker inn i blodet, hvor de ikke har noe å gjøre. Når noe som helst som ikke har noe i blodet å gjøre lekker inn i det, reagerer kroppen immunmessig og prøver å fjerne dette noe som plutselig har dukket opp i blodet. Dette er en naturlig avgiftningsreaksjon, og ikke såkalt allergi eller intoleranse, som begge er oppdiktede begreper. Om man går en lang tur på en kort brygge og dør av drukning etter å ha ramlet i vannet er det ikke fordi man er allergisk mot vann, men fordi vannet ender opp der det ikke har noe som helst å gjøre. Hvilket i dette tilfellet er i lungene dine. Spiser eller drikker du noe kroppen din ikke klarer å fordøye og/eller avgifte, fordi kroppen mangler næringsstoffer - som trengs for opptak og utnyttelse av næringsstoffer og omdanning av disse til energi, samt til produksjon av magesyre i magesekken og fordøyelsesenzymer i tynntarmen og fra bukspyttkjertelen, samt galle fra leveren - og/eller er kjemikaliebelastet, vil kroppen din reagere og prøve å avgifte substanser den ikke takler i ufordøyd/ikke-avgiftet tilstand.

Kroppen trenger også næringsstoffer som stimulerer produksjon og aktivitet av forskjellige enzymer som avgifter naturlige substanser i mat, som f.eks fenoler og salisylater, plantehormoner, etc, samt sukkere, især fruktose, og også ymse kjemikalier, tilsetningsstoffer, sprøytegiftrester, m.m. Har ikke kroppen din de næringsstoffer som trenges for disse enzymenes aktivitet blir ikke substanser i maten avgiftet, og lager dermed seriøst krøll i kroppen din. Har du i tillegg lekk tarm mangedobles krøllet. Leger og andre hjernedøde idioter kaller dette allergier og intoleranser, og dikter gjerne opp genetiske eller psykiske årsaker, men dette er og blir næringsmangel i utgangspunktet, hvordan man enn vrir og vrenger på saken. Allergier og intoleranser er dermed bare tull og tøys, og lettvinte bortforklaringer som legemiddelindustrien kan tjene mye penger på gjennom salg av allergimedisiner, antibiotika, vaksiner, m.m. Pluss på et standard vestlig kosthold, med mye unaturlige og betennelsesfremmende matemner og substanser, samt næringsfattige og kjemikalierike matemner, i kombinasjon med nedsatt magesyreproduksjon, og/eller tarmbetennelser og redusert næringsopptak, og/eller redusert avgiftningsfunksjoner, og man har en kropp som konstant er stresset og i hyperimmun avgiftningsmodus = såkalte autoimmune sykdommer, kronisk tretthet/MS, hypotyreose og andre hormonelle ubalanser, kroniske betennelsestilstander, såkalt omgangssyke, forkjølelser, bihulebetennelser, diare eller forstoppelse, kronisk hodepine/migrene, lever eller nyreproblemer, hudproblemer, PMS, menstruasjonsproblemer, ufruktbarhet/barnløshet, m.m

PirkePetter

30.12.2012 kl.19:47

De ovennevnte argumenter er grunnen til at jeg alltid pirker på hvor viktig det er å ordne mage-tarmproblemer før man fokuserer på eventuelle helseproblemer, samt spiser så næringsrikt som mulig. Så lenge kroppen har de næringsstoffer, samt bakterier og gjærsopper, den trenger for alle sine funksjoner, så avgifter den hva det skal være, slik at såkalte allergiske eller intoleransereaksjoner aldri oppleves.

Marianne, du nevner kalium, men snakker deretter om melkeprodukter, som normalt assosieres med kalsium? Whaddayasay?

MSM er en ok, men unødvendig dyr, kilde til svovel, men pass på å unngå stearinlys, lightere og fyrstikker, samt sigaretter, om du skulle føle for litt "gassutveksling" med omgivelsene etter konsum. Du kommer mye lengre helsemessig ved å bruke mer protein i kosten, slik at du får svovel fra svovelholdige aminosyrer. Magnesiumsulfat gir også svovel (sulfat) i kroppen.

Trine, magnesium er helt nødvendig for omtrent alt som finnes i kroppen din, og for mer enn 350 enzymer/koenzymer, samt alle hormoner, m.m. Både et foster og spedbarn vil bare ha godt av optimale mengder magnesium, og en eventuell utrensende virkning i deg vil ikke på virke fosteret/barnet. Magnesium er avgiftende på en rekke tungmetaller og kjemikalier, slik at disse ikke ender i fosteret eller i barnet via brystmelken, så hvordan man enn ser dette så er optimale magnesiummengder bra for både mor og barn. Magnesium er heller ikke dokumentert som skadelig (teratogen) for fostere eller spedbarn.

Marianne

30.12.2012 kl.19:59

Hehehe, du er så absolutt inne på noe, bør absolutt unngå lettantennelige situasjoner om dagen, sjansen er stor for at hjernen min sprenges i lufta for tida... men hjelp en hjerneharddisk som det ryker av her da, værsåsnill, jeg forsto det slik at f.eks yoghurt har mye kalium, men setter på pris på om du kan erase and repeat og installere ny oppdatert kalium-info på harddisken min da..whaddayasay ? :-) Ps: det tålmodighets-tilskuddet du går på, vil jeg gjerne ha tak i ;-)

Bente

30.12.2012 kl.21:08

PP: he he ... jeg sugde kraft fra koppen og sugde informasjon fra det jeg leste ... Har heller ingen planer om å drikke melk rett fra kua :):). Kanskje mine hudproblemer handler om at ting jeg spiser som kroppen ikke kjenner lekker rett i blodet og når jeg trener eller blir varm på andre måter oppstår dette utslettet på armer, bryst, lår?? Er redd jeg ikke klarer holde tunga rett i munnen nå og også redd for å trå feil. KAN NOEN DER UTE GI MEG ET EKSEMPEL (gjerne du PP) PÅ HVA JEG KAN/SKAL SPISE I LØPET AV EN DAG? Hva tenker du om kaffe, PP. Synes en kopp på morgenen smaker godt...

Bente

Bente

30.12.2012 kl.21:18

Ja, nå har jeg slurpet i meg rå okselever fra Gilde (fra norsk okse) ... Ingen problem. Leste imidlertid på bloggen Grønt vann at hun anbefaler økologisk lever da leveren er kroppens avgiftningsorgan. Hjelp, PP, hva om jeg spiser av leveren til en okse med en belastet lever??

Vibeke

30.12.2012 kl.21:34

Epsomsalt brukte jeg mye for noen år siden, men har blitt lite den siste tiden. Desember har vært utenom det vanlige i matveien, føler også på humørsvigninger, slapphet og tydelig økt søvnbehov. Vært uten den faste maten og rutiner i over en uke - det merkes virkelig. Så tenker å starte januar med blant annet saltbad, takk for påminnelse!

Marianne

30.12.2012 kl.22:42

Bente; ser ut som PP har forklart deg grunnen til bl.a hudutslettet ditt tidligere; http://senseoflife.blogg.no/1336476435_fra_utmattelse_til_vi.html - i kommentarfeltet der har PP svart på det hele for tilfellet ditt :-) ( bl.a mangel på magesyre og flere B-vitaminer)

Det finnes også flere innlegg hos AM og Gry, frajordtilbord, på hva som trengs og hva som skal gjøres for å lage egen kefir :-) og Kristine på gladerebarn-bloggen sender ihvertfall kefirkorn når hun har, har hun fortalt :-)

Marianne

30.12.2012 kl.22:54

Takk igjen for flott innlegg Anne Marit! Du skriver så godt og tar opp interessante temaer.

Jeg er trofast leser av bloggen din (og har vært det siden oppstarten i 2009). Jeg har endret kostholdet radikalt ila det siste året takket være deg, de andre kraftmødrene og PirkePetter. Fra å ha vært "hardnakket" vegetarianer i ca 20 år, spiser jeg nå kraft, gelatin, egg, kjøtt og fisk, og t.o.m lever!!! Jeg har fortsatt langt igjen å gå hva gjelder helse og kan nok også optimalisere kostholdet ytterligere; jeg fikk imidlertid kraftige helbredsreaksjoner da jeg begynte å spise lever for ca 2 mnd siden, så nå går jeg for "start low, go slow" (som egentlig er et utsagn jeg lærte i geriatrien ifm medisinering av gamle:-)).

Du innledet artikkelen om å snakke om inntaket av leverkapsler. Som sagt så spiser jeg lever (dog i stekt form), men kunne tenke meg å øke inntaket. Har lyst til å forsøke leverkapslene fra Radiant life. Forsøkte å bestille fra hjemmesiden deres tidligere i dag; fikk da opp at jeg måtte betale $ 40 for forsendelse av 1 boks. Kan det virkelig være tilfelle? Kjenner noen til andre steder man kan få tilsendt kapslene rimeligere fra? Takknemlig for svar:-)

Ellers kjenner jeg meg veldig igjen i det du skriver om "nøklene" som man finner frem igjen; det er mye å lære og jeg innser at jeg setter større og større pris på og har mer nytte av rådene og informasjonen nå som jeg har mer kunnskap:-) Stå på Anne Marit og skal vite at jeg setter utrolig pris på den innsatsen du gjør på denne bloggen.

Mvh Marianne

Gry

30.12.2012 kl.23:56

Magnesium brukes daglig av oss alle (tabletter, spray og bad alt ettersom) og kommer til å være en fast følgesvenn i lang tid fremover. Har lenge tenkt på å kjøpe storsekk på felleskjøpet, dyrt med chloriden fra iherb. Fint innlegg, har lenge tenkt på å lage et innlegg på magnesium men nå kan jeg jo bare linke til deg, tusen takk :)

31.12.2012 kl.00:00

Bare en rask kommentar her. Vi har sjekket ut Felleskjøpet og de tar inn magnesiumsulfat og - klorid fra Kina. Har også sjekket ut andre som selger produktene billig, og de kan ikke gjøre ordentlig rede for hvem som har produsert varene. Det betyr at jeg IKKE tør bestille fra Felleskjøpet el.l. Jeg vil tross alt vite hva jeg bader i. Jeg holder derfor en knapp på iherb og EO Products sine velduftende epsomsalter. Tipper det er god business i å selge epsomsalt i Norge. Grip muligheten anyone!

Kommenterer resten i morgen. Natta!

Linn

31.12.2012 kl.00:11

Marianne: Jeg bestilte et leverpulver fra iherb, som jeg syntes så ok ut. Tror merket var Now foods. Har ikke kommet i posten ennå, så kan ikke si hvordan det er. Men kommer nok til å bestille Radiant Life kapslene når jeg får penger, de virker å være trygt og godt utprøvd på bloggene her.

Hanne

31.12.2012 kl.00:48

Jeg ler så sengen rister av enkelte av humor-kommentarene her inne, takk for innsats på den fronten også :) Indre jogging helt uten joggebukse, helse på latterboks.

PirkePetter

31.12.2012 kl.02:20

Marianne, Kalium finner du i innmat, kjøtt, sjømat, melk og melkeprodukter, egg, kraft, uraffinert sjøsalt, gjær, kokosvann (melk), etc

Mer info ?

http://www.buzzle.com/articles/potassium-rich-foods-chart.html

Det er mer kalium i flere vegetabilske kilder, men kalium i animalske kilder er mer lettopptakelig. Kraft inneholder fosfor, kalsium, magnesium og natrium som bedrer kaliumopptaket i tarmen.

Vitamin B13/orotinsyre (mye i melk/myse) binder også kalium i tarmen og sikrer opptak

Bente, når du trener går blodet i større grad til muskler og hud, slik at det du sier er logisk. Og når du spiser mat så trekkes blodet mot fordøyelsessystemet, vekk fra muskler, hud og ekstremiteter. Altså fra ekstreme armer og bein, og skalle.

Kaffe er ikke akkurat det sunneste man kan få i seg, men går greit på et ellers næringsrikt kosthold, og forutsett at binyrene funker normalt. Hva du skal spise om dagene må du nok bestemme selv, men det er mange tips i denne bloggen.

Leveren er ganske riktig et avgiftningsorgan, men ikke et lagringsorgan. Leveren avgifter og sender videre, og lagrer kun kjemikalier, etc om den mangler næringsstoffer den trenger for å avgifte eller sende videre. Slike levere blir imidlertid normalt fravalgt som menneskemat på slakteriet, og heller brukt som kjæledyr og/eller husdyrfor.

Linn langt der oppe, man får ikke diare av magnesium som smøres på huden, kun ved for høyt inntak via ?vanlige kanaler.? Tilskudd av B vitaminer må du avgjøre selv om du vil ta. I så tilfelle anbefales tørket lever, så er du sikker på at næringsstoffene ikke er syntetiske.

Kristine, om du har hormonell ubalanse ser du via symptomlister på for høye eller lav aktivitet av de enkelte relevante hormoner. Søk på f.eks progesterone deficiency eller estrogen excess eller dominance, etc. Ellers tviler jeg på at hormoner får ta sertifikat i Norge, så hva som enn er ute og kjører, så er det nok ikke hormoner.

Bente

31.12.2012 kl.09:49

Hadde bestemt meg for ikke å "overkjøre" med kommentarer idag, men jo mer jeg leser jo mer ivrig, og også noen usikker, blir jeg. PP, du skriver: Slike levere blir imidlertid normalt fravalgt som menneskemat ... Hmmm. Jeg har kjøpt okelever fra Gilde (norske dyr) og håper dette er greit frem til jeg finner økologisk lever, og helst fra lam.

Marianne: takk for tilbkemelding:). Da skal leg lete videre ang. kefir!

Bente

Marianne

31.12.2012 kl.10:52

Tusen takk PP, supert :-) *potassium-installation completed*

Jeg bare lurte på; hva er det som gjør at man holder så mye vann etter endel karbo-inntak, type 3 kilo i vann i kroppen over natta osv. Hva slags næringsemner er det som mangler når slikt skjer eller i såfall, hva er årsaken ? Og er det noe man kan gjøre for å unngå så mye vannansamling ved karboinntak ?

Bente, bare hyggelig, leser selv om kefir-laging for å sette meg inn i det, og har lyst til å komme i gang snart :-)

AnneB

31.12.2012 kl.11:33

Marianne: Det er samme pris på frakt hvis du bestiller 3 bokser fra Radiant... Det koster ca 200 å importere 3 bokser.

Bente: Jeg har også kefirkorn til utdeling hvis du trenger.

Cecilie

31.12.2012 kl.11:52

Dersom noen ønsker vannkefirkorn, har jeg store mengder til overs! Bor i nærheten av Oslo:-)

Janne

31.12.2012 kl.13:24

PP: hehe, lever som kjæledyr er noe jeg aldri har prøvd før ;) ellers har jeg (mangeårig halvveis-vegetarianer) overgått meg selv enormt her hjemme og svelget unna rå lever hver dag den siste måneden! Ikke mer enn ca 50 gram, men merker det godt på energien! Ønsker deg og alle her inne takk for det gamle og et spennende, sprudlende og helsegivende 2013! :)

Bente

31.12.2012 kl.15:21

Tusen takk, AnneB og Cecilie! Er kefirkorn og vannkefirkorn det samme? Er dette noe som kan sendes i posten? Jeg bor en mil utenfor Drammen (mot Kongsberg).

Marianne: vi får tipse hverandre når det gjelder kefir vi da :)

Ønsker dere alle et godt nytt år hvor god helse ved hjelp av tradisjonskost står i fokus.

Gleder meg til å følge dere i 2013.

Bente

Hanne

31.12.2012 kl.16:06

Jeg flytter spørsmålet mitt hit :) Tusen takk for info, PP. I "oppskriften" på nettet står det at man skal blande ut kryddernellikoljen med planteolje. Jeg regner med at jeg skal blande med kokosfett istedet? Det står også "ikke til innvortes bruk" ... Betyr det at jeg må kjøpe en annen type? Den jeg fikk tak i er altså Clove bud oil fra Julia Lawless, Aqua Oleum.

Så forresten at det er bergamottolje i Earl Grey-teen jeg har drukket. Er dette dårlig for magen eller magesyreproduksjonen, eller virker slike oljer helt annerledes enn de beryktede planteoljene til matlaging?

PirkePetter

31.12.2012 kl.19:28

Bente, norske levere som selges i butikker er godkjent for salg til mennesker. Det eneste disse skal inneholde er soyasubstanser. Soyasubstanser finner man også i økolevere, da økobønder innbiller seg at økosoya er sunnere enn kjemisk dyrket soya. Dermed er levere fra vilt og lam/dyr på beite de beste alternativene.

Melkekefirkorn og vannkefirkorn er 2 forskjellige typer "korn," og de kan tørkes og sendes i posten til deg, som deretter må gjenaktivere dem. Eller de kan sendes i litt melk/sukkervann og brukes umiddelbart.

Marianne, karbohydrater er de næringsemnene som mest øker vannivåene i kroppen, hvor proteiner og animalske matemner fører til mindre tilbakeholdt vann gjennom stimulering av økt urinering, samt stimulering av hormoner som glukagon, som balanserer insulin. Ensidig stimulering av insulin via hyppige karbohydratbaserte måltider opprettholder for høye insulinnivåer, og insulin er også en faktor i ødemer/tilbakeholdt væske i kroppen. Karbohydrater bør derfor alltid spises med proteiner, samt fett.

Janne, hadde man kunnet bruke levere som kjæledyr ville jeg hatt en gammel, stor okselever jeg kunne ha brukt som vaktlever her på gården. Synd den ikke ville ha kunnet bjeffe, men en vaktlever som kan bjeffe ville kanskje ha sett litt rart ut. Sånn bittelitt i alle fall...

Hanne, kokosolje er en god ting, også invortes for småbarn, da den øker opptaket av bl.a magnesium og kalsium, proteiner og andre typer fett, samt fettløselige vitaminer. Mettet fett i kokosolje stimulerer også kolesterolproduksjonen, som sikrer optimal utvikling av barnehjernen og nervesystemet.

Aqua oleumprodukter kan brukes innvortes da de er helt rene uttrekk. Advarslen som står på er de påbudt å ha med juridisk sett i tilfelle noen skulle være dumme nok til å helle innpå med oljer og dø av dette. Som f.eks den gravide amerikanske dama som helte innpå med eterisk olje av poleimynte, som er giftig i utgangspunktet, og døde av det istedenfor å abortere fosteret som hun hadde tenkt.

Bergamottolje er rent utrekk av eterisk olje fra planten, og inneholder ikke plantefettsyrer. Earl Grey inneholder imidlertid mye fluor

Anne Beth

01.01.2013 kl.02:24

Jeg har et barnebarn på 10 uker som fra det var 2 uker har gått mer og mer over på morsmelktillegg. Datteren min strever fælt med å amme, men hun prøver så godt hun kan å gi barnet det hun har av morsmelk. Jeg putter litt gelatin (kjøpt fra Tidsporten og laget av svinehud) opp i morsmelkerstatningen, ca 1 ts tilsammen pr dag men lurer på om jeg gjør noe galt ved å gjøre det siden han er så liten. Om det er ok å gi gelatin kan jeg øke det til mer enn en teskje for dagen? Har også lyst å tilføre cocosfett men er veldig i stuss om hvor mye jeg evt kan gi. Skal prøve å få tak i ferskmelk til å lage ordentlig tillegg men har ikke funnet noen som kan levere økologisk melk ennå. Jeg lager selv kefir av H-melk og lurer litt på om jeg kan gi gutten litt av det, eller litt avsilt myse i tillegget? Kan vi smøre han på magen med magnesiumolje blandet med cocosfett hver dag evt gi ham magnesiumbad? Hadde han vært eldre hadde jeg ikke stusset på noe av dette, men jeg blir veldig usikker når han er så liten.

Cecilie

01.01.2013 kl.04:11

Godt nytt år alle sammen! Tusen takk til PP som lærer oss så mye! Er så glad jeg har kommet over denne bloggen og forsår nå at det er mange som tenker i min retning der ute! La oss danne nettverksgrupper og danne flere kraftmammagrupper dette året:-)

PirkePetter

01.01.2013 kl.07:04

Om gelatin og kokosfett -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/recipes-for-homemade-baby-formula

Jeg ville anbefale bruk av magnesiumolje på magen annenhver dag, og bad 1-2 ganger i uka, for å være helt sikre på at han ikke får for mye magnesium. Har han søvnproblemer/våkner ofte kan han få mer, og også om han er født for tidlig.

Økologisk melk er ikke nødvendig om du surner melken 1-2 døgn før den gis til barnet. H-melk anbefales ikke pga kjemikaliene (glykerte næringsstoffer) som oppstår under pasteuriseringsprosessen.

Kan anbefales -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6) - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Super Nutrition for Babies - Katherine, M.D. Erlich, Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats ? Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

Diet for Pregnant and Nursing Mothers ?

http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers

Ja godt nytt kalenderår Cecilie! Selv feirer jeg ikke kalendernyttår, som jeg oppfatter som kunstig og meningsløst, men venter heller til det ekte, naturlige nyttåret som er starten på det nye året i naturen. Denne kalles vårjevndøgn, og er normalt i slutten av mars. Vårjevndøgn markerer slutten på vinteren og den nye våren, mao det egentlige nye året. Og på samme måte markerer solens overgang fra fiskene til værens tegn rundt 21-23. mars ny begynnelse i zodiaken

Flere nettverksgrupper og kraftmammagrupper en en kjempegod ting

Marianne

01.01.2013 kl.11:49

Godt nytt år fine folk !

Tusen takk PP, jeg har lest noen steder at fett sammen med karbo reduserer bl.a fettforbrenning (men at protein og karbo ikke gjør det da, forstår bl.a at disse fitnessutøverne unngår for mye fett med karbobaserte måltider, type enten/eller, eller noe i den duren) men forstår jo at dette sikkert ikke har noe essensielt hold, men kanskje du kunne forklart hvordan, sånn kort ?

Lurer også på om det kun er magnesiumsulfat som kan tas innvortes, eller om magnesiumchlorid ( f.eks blande mag.oljen i litt vann og drikke den) også kan tas via mage/tarm ?

Hanne

01.01.2013 kl.14:04

Godt helseår, alle! Jeg vil gjerne være del av en krafttrupp i Oslo når jeg er friskere :)

Anne Beth - i tillegg til infoen fra PP: En av kraftmødrene har en flott og detaljert bloggartikkel om morsmelkerstatning på norsk. Google 'viblans hjemmelaget morsmelkerstatning'

PirkePetter

01.01.2013 kl.14:54

Marianne, fett med karbohydrater er ingen god ide så lenge karbohydratene er raffinerte og lettopptakelige, og ellers ikke noe problem så lenge vi snakker om naturlige matemner og/eller matemner tilberedt på skikkelig måte. Forbreningen av fett dreier seg lite om sammensetningen av makronæringsstoffer i forhold til andre næringsstoffer, da så lenge man har tilstrekkelig av de sistnevnte så vil forbrenningen være høy. Stoffskiftet er avhengig av at alle næringsstoffer som trenges i skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon er tilstede, og at verken denne eller de andre hormonproduserende kjertlene er svekket på noe vis. Nok en faktor er graden av energiproduksjon i alle kroppens celler, da den samlede energiproduksjonen styrer aktivitets/funksjonsnivået og blir da en del av stoffskiftet uavhengig av skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon. Og, jo flere muskelceller, desto høyere stoffskifte, slik at (tradisjons)kosthold og trening som øker dannelsen av muskelceller er en god ting.

Magnesiumklorid er den best opptakelige formen for magnesium, og kan med fordel tas innvortes. Magnesiumsulfat har imidlertid svovel som fordel for dem som trenger svovel for avgiftningsenzymer.

Hanne

01.01.2013 kl.18:11

PP - Dette med fri fruktose eller fruktose i bunden form: Kefir med banan kjørt i food prosessor smaker så godt. Men går vinninga opp i spinninga da, altså at den gode effekten av kefiren på tarmen blir litt nullet ut av den frie bananens negative virkning på blodsukkeret?

Hanne

01.01.2013 kl.18:52

Og en annen ting: Hvor lenge har du 'jobbet' med å kommentere på blogger? Det er vel noen årsverk du har lagt ned.

Marianne

01.01.2013 kl.19:03

Ok, tusen takk for forklaring :-)

Hvordan er det med da med dagsdosering innvortes av magnesiumklorid? (mag.olje ) ? Og vil denne type magnesium også gi diare ved for høyt daglig inntak via tarm/mage ? Kan man overdosere seg på magnesium ? (daglig kloridspray, epsom/ eller kloridoppløsning i vann via tarm og mage/ daglige bad )

Høres spennende ut med nettverksgruppe i Oslo, gi et pip i en av bloggene da, om det eventuelt gror fram interesse ang en gruppe i Oslo utover året :-) Jeg er ikke på facebook ( Vet, jeg er så 'ut slik sett, at jeg er snart er 'in..:-). ikke har jeg iphone heller, ok har mobil da, men det er nesten så jeg vurderer anskaffelse av faks istedet....hehe..neida..:-).. - men et hint her i bloggen f.eks ville ha vært supert :-)

PirkePetter

01.01.2013 kl.19:32

Hanne, fruktose i matemner er bundet til ulike substanser og er ikke fritt fruktose. Fritt fruktose er fruktose som har blitt frigjørt kjemisk eller via f.eks gjæring, koking, etc fra sine naturlige bindinger. Fritt fruktose er dermed kun i søtningsmidler.

Ellers har jeg kommentert i blogger siden februar i fjor.

Marianne, magnesium -http://senseoflife.blogg.no/1336509936_tilskudd.html

Alle former for magnesium som tas oralt vil gi diare om man tar for mye. Man kan overdosere magnesium, men det skal veldig mye til før slikt skjer, nettopp pga at kroppen regulerer opptaket så nøye. De eneste tilfeller jeg kommer på av overdosering var snakk om injeksjoner, samt noen turister som hadde badet for lenge i dødehavet. Overdosering er ufarlig, og reverseres straks man senker magnesiuminntaket.

Jeg er forresten heller ikke på tryneboka, og har verken mobil, iphone, fax eller annet enn en normal telefon. Så om det kan være en ørliten trøst så er nok jeg mer "ut" enn de aller fleste.

Silje Trådsnella

01.01.2013 kl.21:07

Sprayer meg med 10-12 spruter magnesium hver kveld før jeg legger meg og har pleid å bade med magnesiumolje (men nå er det tomt). Er i uke 32 eller no i graviditeten og nå har jeg begynt å få leggkramper og kramper i tærne på natten ;( GRUSOMT!!

Tyder ikke det på magnesiummangel? Får jeg for lite da eller what to do? PP?

Marianne

01.01.2013 kl.21:46

Hehe, morsomt å høre ang det å være 'ut. Jeg liker det ! Jeg har faktisk også fasttelefon (den brukes ikke mest for tida skal sies, men den skal få bli) så da er vi i allefall to med det:-) Og, dessuten er det 'bedre med en venn i sofaen, enn hundre på facebook' ;-)

Takk for link, da skal det magnesiumifiseres fremover :-)

Lurte også på: Kom for en liten stund siden over en artikkel i Aftenposten (papirutgave, har ikke link, men tok vare på artikkelen) om sterk økning i mykotoksiner o.l i norsk korn de senere år pga bl.a mye regnfulle sommere, og at kornet høstes fuktig osv. Vil bløtlegging og/eller syrning som surdeig uskadeliggjøre slike toksiner også, eller hva mener du om mykotoksiner o.l i korn ? Finnes det noen gode grunner, altså da rent ernæringsmessig, til å spise korn/frø i det hele tatt egentlig?

Marianne

01.01.2013 kl.23:00

Noen som har lest/kan gå god for denne boken: "Perfect Health Diet: Regain Health and Lose Weight by Eating the Way You Were Meant to Eat" av Paul Jaminet og Shou-Ching Jaminet? Virker ved første øyekast interessant og stort sett i tråd med tradisjonelt kosthold.

Lurte også på om PirkePetter har noen formening om det Chris Kresser kaller "the personal paleo code"? (altså indiviualisert kosthold). Det er vel ikke usannsynlig at ulike folk trenger noe forskjellig kosthold, jf at noen kan ha god helse på en type kosthold som ville gjøre andre syke.

Jeg lurer også på hva det er som gjør at samme type næringsmangel kan gi seg utslag på så mange forskjellige måter; f.eks B12-mangel som kan gi alt fra hypothyreose til demens, ALS osv.

Mvh Marianne

PirkePetter

02.01.2013 kl.01:57

Silje Trådløs, kramper i beina kan også skyldes for lite natrium/salt, kalium, kalsium, sink, vitamin B3, B12, C, D, E, karnitin, taurin eller treonin

Marianne, det er som du sier bedre å leve i en virkelig verden enn en jukseverden på nettet. Skjønt min hovedgrunn for å unngå tryneboka er fordi de overvåker deg over hele nettet etter at serveren har lagt igjen en trynebokcookie på maskinen din. Jeg kan ikke se noen grunn til å la trynebokfolka få vite hva jeg gjør på nettet etter å eventuelt ha vært innom dem. Nok en ting er at ansiktsgjenkjenningsteknologien de bruker er fra NSA, og alle etteretnings og politiorganisasjoner i den vestlige verden har tilgang på alle bildene folk laster opp på tryneboka. Slik at når de først har bilder av deg i systemet sitt så kan de spore deg via kameraer over mesteparten av den vestlige verden. Jeg liker ikke slik storebror-ser-deg-opplegg. Jeg kunne ha vært mer åpen for det om politiet i de forskjellige land brukte systemet via kameraer til å f.eks oppklare forbrytelser, finne forsvunne mennesker og den slags, men den eneste grunnen for denne omfattende overvåkingen er kun såkalt terrorisme. Så om du ikke har tenkt å skyte eller bombe noen så gir man blaffen i om du lever eller dør. Fikk meg forresten til å tenke på den gamle vitsen om hvorfor svenskene går nakne i krigen; de venter på sexbombene!

Melkesyrebakterier/upasteuriserte melkeprodukter og en haug med næringsstoffer avgifter mykotoksiner og/eller reverserer skadevirkningene av slike. Eksempler er vitaminene A, B2, B3, B5, B6, B9/folinsyre, B12, kolin og biotin, C, D, E, K2, mineralene kalsium, magnesium, sink, jod, krom, selen, vanadium, kopper, samt mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett) og mer protein, m.m. I tillegg kommer nok en haug med plantestoffer, som bl.a quercetin, lycopen, klorofyll, substanser i kålsorter, og en god del flavonoider og fenoler, m.m. Jeg er imidlertid mer forsiktig med å promotere sistnevnte forskning da jeg vet det er så mye manipulert forskning involvert i forbindelse med de såkalte helsegevinstene i frukt og grønt/5-om-dagen, samt også mye utelatelse av konkrete helseskader ved konsum av plantestoffer man vil promotere som helsefremmende.

Det finnes ingen fornuftig grunn til å spise korn og frø, annet enn som variasjon i kostholdet.

Om boken du nevner -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/08/hvor-tjukke-i-hue-er-det-mulig-bli-da.html?showComment=1346733385655#c5113591277589585948

Personlig og individuell kostholdsterapi er bare sludder og pølsvev terapeuter dikter opp fordi de kan tjene mer penger og få flere pasienter på slikt. Et tradisjonelt kosthold hjelper alle typer mennesker mot alle typer helseproblemer. Men, noen vil ha best av mer lever, andre mer hjerte eller annen innmat, og atter andre kanskje mer sjømat, eller melk og melkeprodukter, etc. Noen vil gjerne ha best av tilnærmet rent animalsk kosthold, og andre vil trives best med mer grønnsaker. Men vi er fremdeles innenfor tradisjonskosthold, og ikke personlig tilpasset kosthold. Dette konseptet er tatt fra legemiddelindustriens og legers "skreddersydd behandlingskonseptet." Personlig tilpasset kostholdsveiledning basert på sykdom og funn av næringsmangel er svindel fordi en slik tankegang tar utgangspunkt i mangler på enkeltnæringsstoffer uten å ta i betraktning dette med synergister, agonister og antagonister, samt på moderne versus tradisjonelle tilberedningsmetoder, personlig opptaksevne versus bedsatt magesyreproduksjon og eventuelle tarmbetennelser, kombinasjoner av matemner som enten motvirker eller fremmer hverandres fordøyelse og opptak, etc. Og logikken baseres også på sykdommer og sykdomsårsaker slik de er definert av legemiddelindustrien.

Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje.

Marianne

02.01.2013 kl.10:03

Takk igjen PP,

Har også fått følelsen av at det må ligge mye spy-eye bak facebook, og litt av grunnen det også til motvilje mot å bli med der, men har aldri forstått hvordan det henger sammen, så takk for forklaring :-)

Men om da har næringsmangler ( som jo egentlig veldig mange har,selv om de spiser "sunt og variert" aka 'fullkornsprodukter, frukt og grønt, magre meieriprodukter, kylling og fisk, planteoljer osv', slik det promoteres overalt i media) kan man da bli syk/forgiftet av mykotoksiner ? Altså: de som spiser kornprodukter i utgangspunktet ( altså ubehandlet og rett i frokostbollen) er vel de som sannsynligvis -ikke- spiser tradisjonskost i første omgang, og da mangler vesentlig av mange av de næringsstoffene som avgifter ?

Ble nysgjerrig på denne:".. samt også mye utelatelse av konkrete helseskader ved konsum av plantestoffer man vil promotere som helsefremmende.." Kan du forklare kort hva det dreier seg om og hvilke plantestoffer osv ?

Heidi

02.01.2013 kl.11:48

Hvordan merker man om binyrer fungerer normalt eller ikke? Jeg har lest litt om dette tidligere, og Annema har blant annet nevnt dette med "binyretretthet". Jeg har skjønt at dette kan være et resultat av stress over lang tid. Jeg har levd med et relativt høyt stressnivå en god del år nå, og får liksom aldri "roen" i kroppen. Kjenner uro/murring i området rundt Solar Plexus (tror jeg det heter, akkurat det punktet hvor ribbeina liksom slutter) konstant, og hele tiden. Som om jeg har drukket 10 kopper kaffe for mye absolutt hele tiden. Svetter også mye, og ekstra mye hvis det blir enda mer stress. Spurte lege om dette med binyrer og stress + generelle fysiske konsekvenser av høyt stress over lang tid, men hun kunne ikke svare. Ønsker meg så inderlig gjerne litt ro i kroppen...

Et riktig godt nytt år til alle her inne! :-)

Vennlig hilsen Heidi

Marianne L R

02.01.2013 kl.11:58

Jeg har et spørsmål om meniskskade. Jeg vil jo tro at et tradisjonelt kosthold med rikelig inntak av gelatin og kraft vil beskytte mot meniskskade. Men når slik skade (rift i menisken med assosiert Baker cyste) først har oppstått, kan inntak av gelatin/kraft reparere skaden eller er kirurgi eneste løsning? Noen som vet?

kristine

02.01.2013 kl.13:25

Takk for godt svar! :)

Jeg sliter litt med ubalanser jeg også tror jeg, og kjenne meg igjen i mye av det du beskriver. Har vert bedre frem mot julen, men blitt mye godteri den siste tiden, og jeg har slitt med søvnen og humørsvingningen igjen. Det positive er jo da at det kommer seg :)

Hvor mye magnesiumsulfat bruker du pr. bad?

Maria

02.01.2013 kl.14:36

Er doseringen på den fermenterte torskeleveroljen den samme til voksne som baby? (1år) Når evnt skal de få samme dose som voksne?

sara

02.01.2013 kl.19:40

Har fulgt rådene med å drikke kraft, gelatin, kvass(måtte kaste,siden det blei mugg oppi der), sauerkraut,lever, epleeddik med salt, vannkefir , torskeleverolje, upasteriserte oster, smelta ut talg fra okse , surdeigsbrød osv. Venter på magnesiumolje nå. Burde jeg ikke opplevd noe forbedring?

Jeg har skrevet her før, og jeg reagerer veldig på søtt. Har ofte influensasymtomer. Er ikke spesielt mye bedre. Energien er på bånn, er mye slapp og trøtt. Har mest lyst til å sove. Psykisk er jeg heller ikke særlig bra. Mulig jeg har fått litt mer ro i kroppen, men er fortsatt gruelig slapp. Orker ikke å stå oppreist lenge om gangen. Hodet er heller ikke med, og lære meg nye ting eller at andre skal lære meg, er helt håpløst. Og når folk ser på julenøtter eller påskenøtter på tv, kan jeg bare gå og legge meg. Har absolutt ikke noe kunnskap inne fordi jeg har liksom et skjold som stenger av for meg. Har du synspunkter på grunner til dette?

Et annet spørsmål:

Komucha har jeg også, men hadde et lokk på med hull, så da har det kommet mugg på. Bare lurer på om jeg må kaste alt da? Kulturen er jo nede på bånn, og det er bare på den nye øverst det er mugg?

Christina

02.01.2013 kl.21:32

Hei!

Har et spm vedr magnesium sulfat fra Felleskjøpet til bruk i bad. Ser i en kommentar (som jeg ikke vet hvem som har lagt inn...) lengre oppe her at det kanskje ikke er trygt å bruke dette saltet til å bade i...? Noen som vet noe mer om dette saltet er tilrådelig til å lage bad av? Det er jo ganske så billig da.... Sjekket med felleskjøpet i dag og 25 kg kostet rundt 250,-. Kanskje for billig til å være sant...?

Annema

02.01.2013 kl.23:27

Det var jeg som la inn meldingen fra en eller annen maskin et eller annet sted. IngerLise og jeg har sjekket litt rundt og fått vite at epsomsaltet fra Felleskjøpet er fra Kina...og veldig veldig billig. Så da blir jeg bare litt skeptisk, siden det ikke er alt som kommer fra Kina som er like bra kvalitet. Men salt skal i utgangspunktet ikke være dyrt, så mye av Epsomsaltet som selges i helsekosten er nok veldig overpriset. Men iHerb har rimelig epsomsalt som virker bra. Så jeg går nok via iHerb inntil videre. Mvh Anne Marit

Annema

02.01.2013 kl.23:29

Sara: Det virker som du spiser veldig bra. Det tar tid å bygge opp det man har brukt årevis på å bryte ned. Jeg jobber fortsatt med å balansere. Har du prøvd med lever. Kan jo være du mangler en del B-vitaminer, og da blir man jo veldig slapp. Magnesium er også veldig bra! Anne Marit

Annema

02.01.2013 kl.23:37

Mange spørsmål her. Tar alle svarene under ett:

- Jeg bruker ca en kopp (200 mg) epsomsalt per bad.

- Ungene mine nekter å ta fiskeleverolje, men noen ganger er de villige hvis vi kamulerer med honning osv. Jeg tar selv et par teskjeer om dagen og burde sikkert tatt enda mer. Ingen mal for dette tror jeg. Jo mer jo bedre. Det er jo nokså dyrt, så hos oss begrenser det seg ift pris.

- Heidi: Høres slitsomt ut og jeg kjenner igjen dette. Det er mest sannsynlig hormonelle ubalanser. For mye adrenalin som "koker" rundt i kroppen din. Binyretretthet oppstår når binyrene er utslitt av lang tids konstant stress. Vi kjører kroppene våre for hardt både ift høyt temp og ift tilførsel av feil drivstoff. Jeg har hatt god hjelp i tradisjonsmat, samt adaptogener som Ashwaganda og Reinrot daglig. Det roer veldig. Sjekk tidligere artikler.

Anne Beth

02.01.2013 kl.23:49

Takk for svar PP :) Linkene skal jeg se på ( trenger litt tid når det gjelder engelsk) og bøkene skal jeg prøve å finne. Skulle ønske jeg hadde funnet deg og dine gode råd for leeeenge siden, for da kunne jeg spart mangfoldige kr på 100-vis av ubrukelige bøker :) og kanskje hatt en mye bedre helse enn jeg har i dag også. Jeg er på god vei takket være wickedmums og PP :)

Angående mitt barnebarn så var han ikke for tidlig født, men han gikk igjennom en hard og vanskelig fødsel. Såkalt stjernekikker kalte de det for. Jeg har aldri hørt om det før, men vi går til manuellterapeut hver 14 dag med ham. Han sover også bra nå. Når det gjelder gelatin så er jeg i tvil om det er riktig av meg å gi ham det i tillegg til det som allerede er i morsmelktilegget eller om jeg forstyrrer næringsbalansen i hans lille kropp. Han var en tynn liten beinete unge når han var født og vi var nesten redd for å ta i han i tilfelle han skulle knekke. Men nå har han lagt godt på seg og vi kan håndtere ham uten å tro han skal bli skadet, og jeg vil jo gjerne takke gelatinen for det. Men kan det bli for mye for magen til en baby (1 ts/dag) i tillegg til fjuskemelken? Han har i det siste hatt kolikksmerter og hard mage og jeg har håpet at gelatin og cocosfett kunne hjelpe på det.

Hanne: Takk for info. Oppskriften er kopiert, så skal vi få handlet inn det vi trenger.

Ellers lurer jeg litt på næringsgjær. Hva er det egentlig og hva er det godt for.

AB

PirkePetter

02.01.2013 kl.23:59

Marianne, til og med på vanlig, standard kosthold er der normalt så mange beskyttende næringsstoffer eller plantestoffer slik at det omtrent er umulig å bli skadet av mykotoksiner. Man må leve på ren industrimat for å gjøre forgiftning mulig, og det er nettopp slik mat, i form av kraftfor, som dyr som har blitt forgiftet med mykotoksiner har fått i ganske mange av de tilfeller jeg kjenner til. Har man leverskade fra før av vil sjansen for negativ virkning fra mykotoksiner være større.

Angående plantestoffer og helse så har man f.eks funnet at betakaroten og quercetin i flere tilfeller forårsaker genforandringer som gir kreftutvikling, resveratrol kan hemme produksjon og aktivitet av progesteron, og plantesteroler kan forårsake åreforkalkning. En hel del fenoler og flavonoider blokkerer bukspyttkjertelenes amylaseproduksjon, og også amylase i spyttet, slik at man får problemer med å fordøye karbohydrater, og såkalte antioksidanter fra planter, frukt og bær, etc (men ikke vitaminer eller mineraler som fungerer som antioksidanter) griper ofte inn i helt naturlige og livsnødvendige oksideringsprosesser som skaper energi og stopper disse, med alle de uheldige konsekvenser dette kan ha for ymse organer eller prosesser i kroppen, deriblant redusert muskelstyrke. Især i mennesker som allerede er i ubalanse. Jeg kjenner også til forskning som viser at klor i klorert drikkevann reagerer med bl.a flavonoider og danner nye forbindelser som er genskadelige/kreftfremmende. Karotener, eller rettere sagt produkter fra karotenspaltning i kroppen, er også dokumentert å binde seg til vitamin A reseptorer, slik at vitamin A forhindres fra å påvirke celler positivt. Dette vil føre til mangelsymptomer på vitamin A, selv om man har tilstrekkelig vitamin A i kroppen.

Slike funn blir imidlertid alltid utelatt fra medias presentasjoner over de påståtte helsegevinster som likker i mer frukt og grønt og/eller antioksidanter fra vegetabilske kilder.

Heidi, stress over lang tid i seg selv forårsaker ikke binyresvekkelse. Men da stress tapper kroppen for en rekke næringsstoffer som forbrukes i "stressprosessen" vil næringsmangelen kunne svekke bl.a binyrene. Stress er også dokumentert som årsak til tarmlekkasje, slik at man vil tape enda flere næringsstoffer i immun og avgifntingsreaksjoner forårsaket av lekkasjer av substanser fra tarmen inn i blodet.

Du ?merker? om binyrene fungerer eller ikke ved å se på symptomlister angående binyresvekkelse. Eksempler ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Adrenal_insufficiency#Signs_and_symptoms

http://www.drkaslow.com/html/adrenal_insufficiency.html

Marianne LR, både gelatin og glykosaminoglykaner fra kraft eller som kostilskudd (kondroitin og glukosamin) har i mye forskning vist seg å både stoppe og reversere ulike kneskader, meniskdegenerasjon inkludert. Mangel på mineraler som fosfor, kalsium, magnesium, sink, svovel, og i enkelte tilfeller også jern, er sannsynligvis også en faktor, da menisken består av disse mineralene, utover protein, kollagen og glykosaminoglykaner

Cysten du nevner skyldes som regel betennelse i leddet, og som igjen gjenspeiler mangel på mineraler eller kollagen eller glykosaminoglykaner som normalt er en del av leddet. Den vanlig delårsak er at kneleddet ikke sitter helt i ledd, slik at det oppstår ujevnt trykk/påvirkning på leddet. Dette skyldes normalt framoverbøyd bekken/skjev korsrygg/overdreven lordose, som via forandringer i ryggradens naturlige stilling forandrer skulder og kneleddenes stilling gjennom vridning av kroppen. For overkroppens del dreier dette seg om vridning framover, slik at brystkassen skyves framover og skuldrene bakover, slik at skulderleddene settes i unaturlig spenning. For underkroppens del vris hofteleddene utover, slik at kneleddene også blir tvunget i samme, unaturlige retning, og dermed stilling. Man ser lett overdreven lordose ved å se på knærnes og føttenes stilling, som da er vendt utover, til siden, i forhold til normal stilling. Eksempel ?

http://egoscueportland.files.wordpress.com/2010/08/condition-11.jpg

En tilleggsfaktor kan være om bekkenet er høyere på den siden hvor man har meniskskade, om dette kun er i ett kne.

Jeg kjenner til en god del forskning som viser at magneter i f.eks støttebånd/bandasjer helbreder ulike former for kneskader, skjønt ingen angående akkurat Bakercyste

Maria, info ?

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/should-babies-get-cod-liver-oil/

http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics

Sara, les de siste innleggene med kommentarer, så får du svar på spørsmålet ditt. Muggen kan du bare kaste, og beholde moderen, som du brygger ny kombucha på

PirkePetter

03.01.2013 kl.00:12

Anne Beth, stjernekikker eller star gazer er forårsaket av alvorlig mangel på vitamin B1. Han ble mao født med omfattende nerveskader.

En av de mange virkningene av gelatin er at aminosyrer som bl.a glycin beder magesyreproduksjonen og regulerer trmbetennelser, og bedrer dermed fordøyelsen av mat og drikke som konsumeres med gelatin. Gelatin er kollagen, slik at gelatin i kosten styrker og bygger alt kollagen i kroppen.

Både gelatin og mellomkjedede fettsyrer i kokosfett helbreder mage-tarmproblemer, men mens dette pågår opplever man ofte reaksjoner som diare eller forstoppelse, smerter og gassdannelse, etc avhengig av graden av helseproblemer i mage-tarmsystemet.

PirkePetter

03.01.2013 kl.03:38

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1596913940

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0982021313

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1592335039

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0967089735

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0982338317

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0615228380

Og disse kan jo lastes ned med en gang ?

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

Maria

03.01.2013 kl.08:52

Dette med gelatin og kollagen ? er det faktisk mulig å bli kvitt cellulitter ved å øke inntaket av gelatin? Andre vitaminer, mineraler ol som er med på å bedre dette? PP: du skriver «Fett med karbohydrater er ingen god ide så lenge karbohydratene er raffinerte og lettopptakelige, og ellers ikke noe problem så lenge vi snakker om naturlige matemner og/eller matemner tilberedt på skikkelig måte.» Betyr det at brød som er bakt av mel bløtlagt i eddik og surdeig ikke er ett problem her? Jeg gikk nemlig litt opp i vekt da jeg introduserte upast. smør og rømme i kostholdet ... trenger vel ikke nevne at jeg hadde ganske craving på dette. Brødet er langtidshevet med 3 ss eplecidereddik pr kilo mel, men bruker kun fint mel da magen min ikke er glad i grove kornsorter. Bløtlagt havregryn går fint, så blander i det også.

Takk for svar ang fiskeleverolje. Jenta mi slurper dette i seg ganske greit foreløpig, har den med appelsinsmak. Jeg syntes også den er ganske god faktisk. Dessuten er konsistensen så mye bedre enn Møllers som jeg får helt frysninger av bare ved tanken.

Kjøpte meg rådyr Epsom-salt i går på helsekost, ser jeg burde hatt dette som barn da jeg slet ekstremt med såkalte «voksesmerter» i hele oppveksten. Mamma hadde også det, og hun sliter med leddsmerter den dag i dag. Prøver å få henne over på kraft og gelatin, men forsøket har vært litt forgjeves enda desverre.

MarianneE

03.01.2013 kl.10:30

Ang stoffskifte og kosthold. Jeg har vært gjennom tre runder med høyt stoffskite (Graves) men blitt symptomfri hver gang med medikamenter (PTU). Men utmattelsen har jeg ikke blitt kvitt. Har veldig lyst til å slippe å få dette igjen og måtte ta behandling med radioaktivt jod. Har lest det jeg har kommet over og funnet ut at det kanskje er sammenheng med kobbermangel (som jeg også har). Vet du noe om dette PP?

Marianne L R

03.01.2013 kl.11:35

Maria, sjekk ut følgende innlegg med kommentarer: http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html OG http://www.viblans.blogspot.no/2012/06/hudpleie-hudhelse.html#comment-form. Mye interessant om hud og cellulitter :-)

Pirke Petter, skulle gjerne hatt noen referanser om sammenhengen mellom det å bli født som "stjernekikker" (occiput posterior) og vit.B1-mangel. Mitt eldste barn ble også født i denne posisjonen; han er nå 3 år. Hva legger du i omfattende nerveskade? Jeg har ikke fanget opp noen åpenbare mén han har fått....Han har kanskje litt dårlig koordinasjon og kan være litt følesesmessig ustabil , men ikke uttalt på noen måte. Har det noe for seg å sørge for at han får i seg ekstra mengder med B-vitaminer (via kosten) nå?

Jeg vet andre har stilt samme spørsmål tidligere- uten at neon har svart- så jeg prøver igjen i håp om at noen har et råd eller tre å gi. Hva gjør man med all eggehviten som er til overs?

Mvh Marianne L. R

Hanne

03.01.2013 kl.13:47

Tenkte jeg skulle si noe lurt (wow): Skrei-sesongen begynner neste uke, så da er det bare å fråtse i rogn og lever! Og melke, om det går (øh ;). Aldri kjøpt eller bestilt slikt i store mengder selv, men nå skal den lokale ICA-butikken holde av til meg. Og hva skal man lage av alt dette? Aner ikke. Blir å søke på nettet og prøve (og feile), etter hvert. :)

Maria

03.01.2013 kl.14:48

Hanne: bestiller du hele skrei, eller bare rogn og lever? Meny her jeg bor er flinke til å bestille inn. Og hvordan bestiller du melke da? Ikke at jeg helt ser for meg hvordan jeg skal få i meg det uansett ... rogn og lever er helt ok altså!

PirkePetter

03.01.2013 kl.14:55

Her har du noe info Marianne LR -

http://en.wikipedia.org/wiki/Thiamine#Deficiency

http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/134-142.htm

http://www.merckmanuals.com/professional/nutritional_disorders/vitamin_deficiency_dependency_and_toxicity/thiamin.html

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FNRR%2FNRR16_02%2FS0954422403000209a.pdf&code=265c26a904bdab5515bc15f69c7fae16

http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201204/nutritional-brain-bomb-thiamine-deficiency

I pelsdyr kalles tiaminmangelsymptomer Chastek?s lammelse, og i plantetere polio-encefalomalaci.

Utover informasjonen om ren tiaminmangel og nerveskader, som er hva informasjonen ovenfor viser til, så tar jeg også utgangspunkt i interaksjonen mellom tiamin og andre næringsstoffer i kroppen. Vitamin B12, hvis mangel eller mangelfunksjon også er en årsak til bl.a nerveskader/neuropati, trenger bl.a tiamin for sine forskjelige funskjoner.

MarianneE, du tar ikke behandling med radioaktivt jod, men ødelegger skjoldbruskkjertelen din for livet med radioaktivt jod.

De vanligste næringsmessige årsakene til hypertyreose er mangel på vitamin A, D og/eller selen og/eller magnesium, som alle er helt nødvendige for skjoldbruskkjertelens funksjon. For vitamin D?s del så trenger du ikke nødvendigvis mangler dette vitaminet i kosten eller i kroppen, da problemet i forbindelse med hypertyreose er at vitaminet ikke blir aktivert/brukt i kroppen. Dette påståes å skyldes hypertyreose i seg selv, men den egentlige grunnen er mangel på helt nødvendige synergister og agonister som vitamin A og K2. Disse 3 vitaminene jobber sammen i kroppen, og mangle på 1 av dem saboterer mye av funskjonenen til de andre. Også magnesium er nødvendig for omdanning av vitamin D til den aktive formen som virker i kroppen. Høyt konsum av aspartamholdig mat og drikke er en vanlig årsak til hypertyreose, og det samme er vegetarkost som bl.a mye annet fører til kopperoverskudd, ikke underskudd

Mer protein i kosten, for aminosyrer som bl.a glycin og karnitin, reverserer hypertyreose

Maria, surdeigsbrød og grønnsaker, planter, frukt, etc er ok sammen med fett, og på et ellers næringsrikt kosthold, mens raffinert sukker og fruktose i industrielle produkter ikke er det.

PirkePetter

03.01.2013 kl.15:10

Fiskesperm er da en delikatesse? Dere kan spise rogn, som er hunfiskenes egg, men ikke mannefisksperm? Pyser!

Oppskrifter (melke er "milt") -

http://chestofbooks.com/food/recipes/American-Woman-Cook-Book/Fish-Roe-And-Milt-Salmon-Puffs.html

http://www.seriouseats.com/recipes/2009/12/steamed-fried-cod-milt-kiku-shirako-tachi-recipes.html

http://www.foodandwine.com/blogs/2010/1/27/shirako-cod-milt-season

http://www.sbs.com.au/food/recipe/15477/Smoked_mullet_roe_cured_milt_sorrel_granita_and_ricotta

Info -

http://www.nofima.no/filearchive/06melke_1_4.pdf

http://www.forskning.no/artikler/2005/november/1132044727.11

Ingerlise

03.01.2013 kl.16:12

Uvirkelig BRA jobbet jenter og bestePirkern!

Mon tro om rå torskerogn med eggeplommer og smørstekt løk kan være godt? Jeg fikk plutselig krafsende lyst på akkurat det.

Dette ser ut til å være ordentlige saker hvis noen er på let etter epsomsalt. Prisen er 451,38 kr, inkludert frakt, for disse 25 kg-ene.

http://www.ebay.co.uk/itm/25Kg-EPSOM-SALTS-BP-British-Pharmaceutical-Grade-/180894308813

Ingerlise

03.01.2013 kl.16:49

tjohei - kan man kanskje salte rognen noen dager i kjøleskap og få den litt kaviarsmakende, muligens. det skal sannelig prøves her. håper det blir snadder.

Marianne

03.01.2013 kl.17:03

PP, limer inn denne igjen ( 2/1) om du får tid til å svare ved en senere anledning:-)

Ble nysgjerrig på denne:".. samt også mye utelatelse av konkrete helseskader ved konsum av plantestoffer man vil promotere som helsefremmende.." Kan du forklare kort hva det dreier seg om og hvilke plantestoffer osv ?

PS: Det var forøvrig ikke meg som lurte på oppsatt kostholdsplan av Kresser, men en annen Marianne ( noe som jeg forøvrig ser at vi blir flere og flere ulike utgaver av, i kommentarfeltet :-)

Har noen i Oslo forresten melkekefirkorn å selge ? Jeg kan komme å hente i såfall :-) Får om noen uker sannsynligvis tak i melk, men ikke korn før om 4 uker pga venteliste, så logistikken er ullen, trenger korn først helst :-)

AnneB

03.01.2013 kl.17:25

Marianne, jeg har melkekefirkorn og skal til min søster på Mortensrud mandag. Kan ta med til deg:)

Marianne

03.01.2013 kl.17:38

Så supert, Anne B ! tusen hjertelig takk- sender deg mail :-)

Marianne

03.01.2013 kl.17:50

Og i det jeg hadde limt inn spørsmålet mitt på nytt, dukket svaret opp :-)

("The Revenge of the Captcha. Vol 53" -Episode 1: Blog,The Wicked Doorkeeper")

Beklager PP, tror ikke den kom opp i feltet før nå, tusen takk for veldig interessant svar ang plantestoffer, må leses igjen :-)

PirkePetter

03.01.2013 kl.18:53

KrafseLise, det meste av rogn smaker i grunnen svært lite, og kan spises både krydret, saltet, søtt og surt. Melke smaker mer fiskeaktig, og har omtrent samme konsistens som fiskelever

Marianne L R

03.01.2013 kl.18:58

Å du er bare god Pirke Petter!!! Jeg ble så inderlig glad da jeg så du hadde svart på spørsmålet mitt om meniskskade/Bakercyste. Er det for mye til slutt å spørre om du kunne gi noen linker til artikler om emnet?

Takk og takk igjen for all den tid du setter av til å svare oss her på bloggen:-)

Mvh Marianne

PirkePetter

03.01.2013 kl.20:09

Marianne LR, da må du spesifisere hva du er ute etter all den tid det finnes hundre eller tusenvis av artikler og studier på saken. Et søk på google på stikkord meniscus nutrients gir f.eks 669000 resultater. Litt generell info her, også i margen -

http://www.livestrong.com/article/333876-what-supplements-are-best-to-take-after-meniscus-surgery/

Marianne L R

03.01.2013 kl.20:35

PP- jeg siktet til artikler som kunne vise at gelatin og/eller glykosaminoglykaner kan reversere en meniskruptur/-rift.

:-) M

MarianneE

03.01.2013 kl.21:17

To tips ang epsomsalt:

Når du bestiller et dyrt, men lett produkt på Iherb så bestill også epsomsalt. Det koster lite, men veier jo litt. Så lenge totalvekten ikke overstiger 1,8 kilo betaler du det samme for frakten uansett.

Og hvis du skal en tur til USA får du tak i epsomsalt på Walgreens (utvidet apotek). De har vanligvis både små og store "melkekartonger". Så får man bade det man kan i badekaret på hotellet og fylle opp kofferten før hjemreise (husk bagasjevekt..) Jeg pleier også å bestille pakker til hotellet med det som er vanskelig å få tak i. Så neste gang skal jeg bestille meg en stor ladning med leverkapsler

Og tusen takk til PirkePetter for raskt svar! Da skal jeg komme i gang med bading i epsosalt igjen og prøve å få i meg litt mer kjøtt... Er vanskelig å stå i mot når spesialistene anbefaler behandling. Aller helst vil de operere ut hele skjoldsbruskkjertelen, og da høres jo radioaktivt jod mindre omfattende ut. Så har nok alt å vinne på å prøve å gjøre noe med kosten.

Hanne

03.01.2013 kl.21:55

PP - "Om det går", var bare en veldig dårlig fiskesexspøk :D Takk for lenker til oppskrifter, det vil komme godt med! Gleder meg til å prøve alt dette, noe ganske annet enn å stå og fundere over smaks- og fargeforskjellene pårå kyllinglever, rå lever fra villsau, and, storfe osv.

Maria - Fiskerjenten er ikke meg ;) Bestilte ikke hel fisk, men rogn, melke og lever separat. Men ikke sikkert man trenger bestille, de har vel vanligvis dette i fiskedisken når det er sesong.

Nam, Ingerlise - det hørtes godt ut :)

Marianne

03.01.2013 kl.22:31

Hanne, hehehe..Cand. Lever høres det ut som, doktorgraden neste :-)

Hanne

04.01.2013 kl.00:16

Dr. K. Lok (av skade). Marianne, fikk du ordnet deg faksmaskin, eller kanskje du har en epostadresse å telegrafere til? (Jeg prøvde å lage en litt tullete adresse for å ikke legge ut vanlig epost her, men det gikk plutselig ikke.)

Hanne

04.01.2013 kl.00:32

(Tulleadresse altså ikke fordi jeg er redd for snille, smarte kraftdamer, men pga. nettpoliti, storebror og spam.)

PirkePetter

04.01.2013 kl.01:31

Hanne, tok fiskesexspøken din, men regnet med du ikke "dater" slappfisker. Du kan opprette mailkontoer online og bruke dem til å sende videre til din vanlige epost. Vil du unngå både storebror og lillesøster kan du sende via flere online mailkontoer til din vanlige mailkonto. Du kan også bruke anonymizer baserte mailkontoer; søk på "anonymous email account". Et eksempel, om du er spesielt redd for at noen skal spionere på rumpa di -

http://www.hidemyass.com/anonymous-email/

Marianne LR, jeg samlet litt info om både meniskskade så vel som brusk generelt i og med at menisken er brusk. Slik at det som virker på brusken i kneet eller brusk generelt også er gyldig for meniskskade. Jeg har kun med studier som viser virkninger, da flere har vist ingen virkning både når det gjelder gelatin så vel som glykosaminoglykaner. Noe av grunnen til manglende virkninger er nok fordi forskere bare undersøker isolerte substanser og disses virkning, uten å tenke på alle de andre næringsstoffene som også er en del av brusken. Slik at der f.eks gelatin ikke hjelper er det sannsynlig at problemet snarere skyldes mineralmangel eller mangel på glykosaminoglykaner. Og motsatt om problemet er svekket kollagen så vil ikke mineraler eller glykosaminoglykaner hjelpe nevneverdig. Dermed står kraft igjen som det beste alternativet, da kraft inneholder alle nevnte substanser.

http://www.theknee.com/glucosamine-knee-pain-clinical-studies/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15818693

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17658908

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16495392

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10966840

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19009563

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19800307

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19879319

http://www.ortopediavirtual.com.br/docs/Glycosaminoglycans_on_Osteochondral_Defects_Knee_Joint.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18208600

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10461471

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15785261

PirkePetter

04.01.2013 kl.01:32

Gelatin ?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20401752

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10498764

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12355498

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19847319

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8378772

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12837047

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16050819

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9485087

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11411957

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21251991

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18576295

http://www.thefreelibrary.com/Gelatin+reduces+joint+pain.-a053568658

Kraft -

http://healthisourwealth.wordpress.com/tag/cartilage/

http://www.townsendletter.com/FebMarch2005/broth0205.htm

Og et par av de mange private eksemplene som finnes -

My personal experience:

Long time cyclist; diagnosed with Chondromalacia Patellea and Patella Tendonitis many years ago, as well as some cartilage & meniscus problems for many years.

In the last 2-3 years I've also had chronic pain in the MCL & LCL ligaments (probably results of football & hockey as a teen#.

After my research and a long discussion with my dog's vet whom I consider fairly an expert in this area, I decided to try Glucosamine.

To be honest I was a bit skeptical, and fully aware of the psychological influences of psychomatics and placebos.

I went with 100% Glucosamine Sulfate, with no other active ingredients, in order to preserve the purity of my personal tests, and eliminate as many variables as possible.

I chose the dosage of 2000mg/day #2 X 1000mg#, taken with morning coffee and after dinner each evening, for 60 days, then stopping the Glucosamine for 30 days to assess the results.

As I said I was skeptical.

To make a long story #somewhat...# short - I'm now a believer!

While taking the Glucosamine, I noticed significant improvement and dramatically less symptomology after about 30 days.

NO NOTICEABLE internal #cartilage/meniscus) pain, even with running and jumping - Previously verbotten activities for many years.

The ligament & tendon pain was also noticeably reduced, but I would say not eliminated as completely as in the cartilage & meniscus.

http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-172115.html

Wouldn't know about orthotics. I had a torn meniscus and my ortho suggested taking glucosamine & chondroitin supplements and spinning on a bike for 1/2 hour with no load everyday. I did this for a few months and it seemed to have cured the tear, i was able to go on long backpacks with steep downhills with little or no pain. I'm a lot more careful about how i descend now too..

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=46319

I have been adding one-half pint of very concentrated chicken-foot broth to my diet daily for the past two years.

Gradually, around eighteen months ago, my knee symptoms improved further. Now I seldom have fluid there.

http://www.westonaprice.org/letters/letters-fall-2006

Marianne

04.01.2013 kl.09:38

Hanne, hehe, ser den, nei, ikke fått ordnet faks, og har heller ikke tulleadresse, det får bli røyksignaler eller brevdue :-) Men, Kristine på gladerebarn-bloggen har e-post adressen min da, så det er i allefall en måte å gjøre det på, om du vil hente den derfra, ta gjerne kontakt når det passer for deg :-)

PP; bare lurte på det med plantestoffer som du nevnte, gjelder dette da som tilskudd, slik som f.eks betakaroten og reservatrol, eller også i matemnene slik som gulrot/søtpotet, rødvin/druer osv?

Når det gjelder frukt og grønnsaker, om man ikke får tak i økologisk, er det igrunnen best å spise minst mulig av frukt/grønt ?

Lurte også på det med dagsbehov og kalsium, spiser ikke særlig med melkeprodukter ennå, annet enn smør. Vil salt, noen eggeplommer, kraft og smør ( en bolle kraft, 3-4 ss smør dagen ) dekke dagsbehovet for kalsium enn så lenge ?

Yngvild

04.01.2013 kl.12:26

Takk for godt tips om Mg! Å som jeg ønsker at vi hadde badekar nå! Får holde meg til fotbad da! :) Hilsen Yngvild

PirkePetter

04.01.2013 kl.13:42

Marianne, kraft alene dekker dagsbehovet ditt for kalsium. Angående plantestoffer så var poenget at plantestoffer ikke alltid er hva de blir påstått å være, uansett hvor de kommer fra. Og ingen plantestoffer kan måle seg med kroppens egne antioksidanter.

Med tanke på at det er stadig økende nivåer sprøytegifter og tungmetaller i frukt og grønt som ikke er øko/organisk, pga vår stadige tilpasning til det menneske, dyre og miljøfiendtlige EU regelverket, så er det bedre uten enn med grønnsaker og andre vegetabilske matemner. I alle fall så lenge man er på minus helsemessig.

Line

04.01.2013 kl.14:34

Datteren min var stjernekikker men ble forløst med keisersnitt. Har heller ikke sett noe tegn til nerveskader men hun sover ganske dårlig om natten... Hvordan skal jeg klare å få i henne nok b1 vitamin? Og betyr det at også jeg har alvorlig vitamin B1 mangel?

PirkePetter

04.01.2013 kl.18:30

Line, begrepet stjernekikker/star gazer har sin opprinnelse i nervedegenerasjon som bl.a gir kramper i nakkemuskulaturen, slik hodet vris bakover og oppover. Dette skyldes mangel på tiamin.

Imidlertid ser jeg begrepet nå brukes om fødselstilling også, slik Marianne LR nevner ovenfor, og dette er ikke det samme.

Christina

04.01.2013 kl.20:02

Dette er veldig spennende lesing alt sammen - jeg suger lærdom og ny forståelse til meg! Takk til alle!

PirkePetter - kan jeg spørre om en ting vedr dette med syre og base i kroppen. Det er vel sånn at de fleste som lever på såkalt "standard mat" er for "sure" i kroppen - hvor resultatet blir at vi bla mangler basiske mineraler - som feks magnesium som det snakkes mye om her.

Men hvordan er det egentlig dette henger sammen.... Jeg ønsker å skjønne dette - er det sånn at generelt spiser vi på en slik måte at miljøet i tarmen blir for basisk - noe som igjen fører til basisk blod. Samtidig fører dette til at muskler og organer får for sur PH - noe som igjen kan måles via urinen...?

Kunne du forklare dette litt nærmere?

Jeg har nå målt PH verdien i urinen min på morgenen - og utfra farge-stripsen ser det ut som jeg har en PH på rundt 5-6 - hvilket indikerer en kropp som er for sur.

Er dette å anse som "veldig lavt"?

Jeg er forholdsvis ny på å leve etter det som frontes her - men er i full gang med omlegging - så dette med surhet i kroppen regner jeg med vil endre seg... og da vil forhåpentligvis mineralbalansen i kroppen også bli bedre...

Kjenner du til noe om fulvinesyre (som skal finnes i et svart mineralvann som heter "blk"). Jeg er blitt anbefalt å drikke dette for å reversere begynnende osteroperose og kalsiumforkalkninger - men aner egentlig ikke hva det er....

Tror nok heller det blir daglig kraft-drikking for min del - men hadde vært spennende å høre hva du evnt vet om det....

Marianne

04.01.2013 kl.20:33

Tusen takk PP,

Et fishy spørsmål; det eneste jeg får i meg av fisk/fiskefett nå om dagen er dagsdosen av green pasture fiskelever/smør-olje, er det tilstrekkelig for å dekke daglig behov av omega 3 og D-vitamin ?

Er det andre næringsstoffer i fisk, ved siden av omega3/ D-vit som man ikke kan få via kjøtt/innmat/kraft osv; altså er det nødvendig å spise fisk, i tillegg, altså sånn rent ernæringsmessig ?

Ingerlise

04.01.2013 kl.22:41

Marianne, jeg fikk en fiskerennesanse gjennom tørrfisk med smør og cayennepepper eller sennep. Det er virkelig godt. Kan det være at tørrfisken er litt tungt fordøyelig mon tro?

Og å koke kraft av torskehoder som du får for en slikk og en ingenting hos fiskehandleren, moro. Det er nydelig å steke løk i smør, blande inn tomatsaus og deretter tilsette fiskekraften. Dersomattehvis tingen var å få i seg mer fisk. hei

cassandra

04.01.2013 kl.22:45

Hva skyldes cellulitter, tørr hud som flasser, og skikkelig sprøe tånegler? Og hva er det som gjør at en mangler jern? Jeg har oppigjennom hatt jernmangel.

PirkePetter

05.01.2013 kl.02:18

Christina, mineraler er ikke de eneste måtene kroppen regulerer de forskjellige ph-nivåene på, men det er som du sier, at mangel på næringsstoffer med basisk virkning er en viktig faktor. Vi snakker også om forskjellige ph-nivåer i ulike kroppsvev/væsker, og ikke en generell eller felles ph slik dem som tror at sur eller basisk mat påvirker kroppens syre/basebalanse gjør.

Blodet er alltid svakt basisk til enhver tid, og kroppen tar om nødvendig manglende næringsstoffer fra egne organer og kroppsvev, skjelettet inkludert, for å holde ph og næringsnivåer konstante.

Ph i tarmen har ikke noe med blodets ph å gjøre, annet enn indirekte via eventuelt nedsatt opptak av næringsstoffer som er involvert i regulering av ph. Og for tarmens del så skal tynntarmen være svakt basisk, og tykktarmen svakt sur. De 2 vanligste årsakene til forandring av ph i tarmene er nedsatt magesyreproduksjon, som forandrer ph i tarmene via hormonelle tilbakemeldingsystemer (manglende hormonell beskjed fra magesekken, pga manglende syre, gjør at leveren ikke skiller ut galle, som er basisk, eller at bukspyttkjertelen skiller ut bikarbonat og enzymer, og dette gjør tynntarmen for sur, tykktarmen for basisk) og forandring i tarmenes bakterie og soppfloraer.

Ellers, om syre/basediettbløffen ?

http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html?showComment=1331145577299#c6420280366321160008

Mineralbalansen i kroppen må bli bedre før eventuell surhet normaliseres

Fulvinsyre er en del av humus i jordens øverste lag, og også av helsekostprodukter som bl.a det ayurvediske shilajit. Denne syren har sine helsefordeler, men om problemet er manglende mineralisering av skjelettet ditt så er det protein og mineraler du trenger, samt vitaminer som bl.a A, D og K2, og som kontrollerer nydannelse av beinceller, samt sørger for at kalsium ender opp i skjelettet, og ikke andre steder hvor mineralet ikke har noe å gjøre. Har du også forkalkninger så betyr dette at du har tilstrekkelig med kalsium, men mangler magnesium og vitamin K2, som sørger for at kalsium hovedsaklig blir sendt til skjelettet.

Marianne, fiskeleveroljen dekker ditt daglige behov av vitaminene A og D, og bidrar med litt K2 og andre vitaminer og mineraler også. Noe daglig behov for omega-3 fiskefett finnes imidlertid ikke. I følge logikken er det ønskelig med DHA fra fiskefett da hjernen består av en god del DHA, utover enumettet og mettet fett, samt kolesterol, men kroppen klarer åpenbart å danne DHA fra andre kilder i og med at hjernen til bl.a rene kjøttspisere ellers aldri ville utvikle seg noe videre. Med andre kilder sikter jeg ikke til linolensyre fra planter, som hypotetisk kan omdannes til DHA via en flere trinns prosess som involverer enzymer som elongaser og desaturaser. For at dette skal kunne skje må man imidlertid ha alle næringsstoffene (bl.a vitamin B3, B6, C, magnesium og sink) som er involvert i produksjon og aktivitet av disse enzymene, samt unngå bl.a transfett og konsentrert plantefett fra planteoljer og olivenolje og rapsolje, alkohol, acetaldehyd fra alkohol og andre kilder, inkludert candida, aspirin, p-piller

Fet fisk og annen sjømat er hovedkilden til vitamin D, som det ellers finnes lite av i de fleste landdyr.

Marianne

05.01.2013 kl.09:59

Tusen takk PP for så oppklarende svar og også med forklaring ang lite nødvendighet av omega3 fra fisk, setter så pris på at du er så grundig i svarene du gir også, da kan jeg heller evt ta tak i fiskespising senere, når jeg får ånden over meg ( halitose-angrep ? :-)

Tusen takk Ingerlise for gode tips, hvor får man forresten tak i tørrfisk i Oslo (om i det hele tatt mulig) som ikke koster det samme som trøfler og russisk kaviar ?

Marianne

05.01.2013 kl.10:31

PP, hjertesukk/hjelp: meldte meg nylig på nyhetsbrev fra denne Chris Kresser (så jeg i framtida skulle prøve unngå å 'spamme' ned deg og kommentarfeltene her med spørsmål..hehe) men allerede etter 10 min lesning hos han er jeg veldig forvirret, leste kort over artikkelen hans om mangel på B12, men han nevner ingenting om at bl.a kalsium er viktig for opptak og slikt noe, og fint lite om matemner og ingenting om synergister ( som jo jeg har forstått er minst like viktig som det det vises mangel på) osv, nevner bare at det er enkelt å teste seg og ta tilskudd/ injeksjoner/ nesespray osv.

Artikkel 2 som jeg skumleste ( veldig interessant for meg) var artikkel om lav magesyre, her også heller lite om mat og kun på slutten, men han fremhever derimot viktigheten av bitterstoffer for å øke magesyren ( som du nettopp har forklart meg i levertråden at ikke har noen hensikt når man har lav magesyre, men mer for økning av galle) Og fremhever først i artikkelen viktigheten av bruk av HCL og pepsin for lav magesyre - . http://chriskresser.com/paleo-diet-challenges-solutions-ii-its-all-about-the-gut?inf_contact_key=3819cb54e4f62222f81bc326303f318b80464a46f80851457f0de8c41c18b625

Jeg har lest et annet sted ( før jeg "fant deg") der det advares mot å bruke HCL med mindre man har full oversikt over hvor problemet ligger og det ga mening for meg iallefall, så har aldri tenkt jeg skulle skaffe HCL for lav magesyre iallefall, denne her:

"We now see that taking HCl long term is not a good idea...unless you've suffered autoimmune gastritis and your parietal cells just cannot make the acid anymore. When you take supplemental HCl, it only supplements the acid, and not the full action of the gastrin hormone. The supplemental HCl causes feedback to slow your own body's production of gastrin. And gastrin also helps control the stomach contractions as well as the lower stomach sphincter to release food from the stomach. Both of those you don't get when supplementing with HCl. Also it is possible to have too much HCl so that the processed food that dumps into the duodenum is more acidic than it should be. Then it taxes your body (and takes longer) to alkalize the extra acid. In this way, ironically, you can get slower digestion by taking supplemental HCl. " Er det hold i denne advarselen ?

Beklager mine copy paste og langt innlegg her, men Gah! blir så forvirret over all ulik info der ute, - er denne Chris Kresser noe å få klar/bra info av ? Eller har du en annen pålitelig og grundig infokilde som gir helthetlig info/ som jeg kan melde meg på nyhetsbrev hos ? Er så frustrert og lei av all misvisende informasjon der ute, og så takknemlig for dine klare svar, men vil jo på sikt som sagt prøve å finne pålitelige infokilder der ute, for ikke å mase deg ned for all fremtid da :-) Synes slike ukentlige nyhetsbrev da kan være fint, så får man det i oppdelte små doser som man kan la synke inn.

AnneB

05.01.2013 kl.12:27

Kanskje du kan sende ut nyhetsbrev selv PP;), det hadde vært bra. (men det blir jo nesten nyhetsbrev her på bloggen til Anne Marit:).

Marianne: http://giaever.net/shop.asp?pageID=7977&show=product&departmentID=1136&categoryID=1244&productID=1953

og Marianne, jeg tror PP sa at dagsdose som står på tranboksene er vedlikeholdsdose. Vi må opp i mer når vi har ekstra behov. Anne Marit tar to ts per dag.

PirkePetter

05.01.2013 kl.12:39

Marianne, Chris er akupunktør, og selv om han har mye riktig i sine argumenter har han også en god del feil og misforståelser. Dette med synergister, matemner, etc vet han lite om. De færreste ser ut til å gjøre det. Eller de vet om det, men lar være å nevne noe fordi det gjør at de f.eks ikke kan selge logikken sin om bruk av enkeltnæringsstoffer, eller selge produkter basert på det samme.

Selv anbefaler jeg aldri bruk av HCI fordi jeg ikke liker at noen skal bli avhengige av helsekostprodukter og berike helsekostindustrien, og også fordi jeg har mer tro på organiske syrer og å gi kroppen de næringsstoffer den trenger for å kunne produsere magesyre selv. Organiske syrer er svakere enn magesyre, og stimulerer magecellene til å produsere syre selv, hvor magesyre i form av tilskudd virker mer som medisin, og overtar funksjonen uten å nødvendigvis stimulere magecellene til å produsere syre. Og syretilskudd gir ikke den naturlige, gradvise reduksjonen i ph i magesekken som stimulerer produksjonen av et hormon som kalles gastrin, og som kun produseres i respons på økning, ikke senkning av ph. Jeg er ikke for produkter eller medikamenter som overtar kroppslige funksjoner, men heller produkter som stimulerer og hjelper kroppen til å ordne opp selv uten å bli avhengig av disse. Verken legemiddel eller helsekostindustrien har interesse av å selge deg kun et eneste produkt, da disse tjener mye mer på å holde deg avhengig av produkter du må bruke i årevis, eller kanskje livet ut.

Advarslen du viser til er riktig, og slik jeg selv har forstått bruk av HCL. Imidlertid er siste avsnitt feil, og logikken bak er den samme som brukes som argument for bruk av syrenøytraliserende midler. Det er ikke for høyt magesyrenivå som gir problemer i tynntarmen, men snarere for lite, slik at det ikke produseres et hormon, sekretin, som gir lever og bukspyttkjertel beskjed om å produsere substanser som har basevirkning på mageinnholdet idet det kommer ut i tynntarmen. Det er ingen logikk i at om mageinnholdet som kommer ut i tynntarmen er for surt så vil dette føre til problemer med fordøyelsen i tynntarmen all den tid mageinnholdet er ment å være surt slik at dette nettopp stimulerer produksjon og utskillelse av substanser med basevirkning (galle og bikarbonat), samt enzymer som fordøyer næringsstoffer i mageinnholdet.

Marianne

05.01.2013 kl.12:41

Anne B: fikk svar fra PP tidligere da jeg lurte på dosering,så da holder jeg meg til dags'en :-) "Dagsdoseringen av fiskeleverolje er vedlikeholdsdose når man er frisk, men samtidig er produktet så dyrt at om du skulle ta optimale doser risikerer du å bli frisk, og lommeboka di alvorlig syk. Da er det bedre å ta vedlikeholdsdoser, og heller supplere fettløselige vitaminer fra lever og annen innmat, eggeplommer, melkefett/smør, talg og smlt, og ellers animalske matemner generelt. Vitaminene A og D i fiskeleverolje trenger vitamin K2 for å fungere optimalt og gjøre som de skal i kroppen, og K2 finner du mye av i upasteurisert smør fra kyr på beite"

Ad tørrfisk, ja, ikke sant, at noe så tørt kan være så dyrt :-) hehe.. lite lysten til å kjøpe tørrfisk for opp mot 2000 flak inkl frakt sikkert, får mye annet i matemner for den summen for å si det slik :-)

Marianne

05.01.2013 kl.16:02

PP, tusen takk og ja, det er derfor jeg liker rådene og informasjonen du gir så veldig godt også, begynner snart å bli allergisk mot flere rådmenn/kvinner/ infosider som anbefaler tilskudd og ikke kan gi matnyttige (bokstavelig talt) råd om hvordan å ta tak i en sykdom/ubalanse og se/ eller i allefall være villig til å redegjøre for helheten, og ikke minst som uttaler seg om ting de da ofte ikke har helt kompetanse til å svare ordentlig/helhetlig på ( OG da også ofte tar seg godt betalt for all villedningen i tillegg...hehe)

Kjenner du til/kan anbefale noen som gir helhetlig info og også har fokus og kunnskap på matemner, synergister osv, slik som deg, som har en hjemmeside man kan få info fra /nyhetsbrev man kan få tilsendt o.l ? Noen som ikke er "kjøpt eller iallefall veiledet av helsekostindustrien" og som også har fokus på matemner og ikke enkeltprodukter og tilskudd ?

Lene

05.01.2013 kl.16:03

Kjempeinteressant innlegg. Skulle ønske jeg hadde badekar, men det er det nok ikke håp om å få inn på mitt lille bad når det pusses opp iløpet av året. Jeg får prøve fotbad.

Jeg kjøpte 25 kg magnesiumklorid på Mekk for å salte med, da dette skulle være bedre på mur enn vanlig salt. Nå i disse vintertider er det sikkert mulig å få tak i mange steder.

PirkePetter

05.01.2013 kl.17:39

Generell informasjon om matlaging og kosthold og helse -

http://www.westonaprice.org/

http://www.alun.dk/sund_kost.asp

http://drcate.com/

http://hartkeisonline.com/

http://nourishedkitchen.com/

http://thenourishingcook.com/

http://www.livingthenourishedlife.com/

http://www.thenourishinggourmet.com/

http://www.nourishingdays.com/recipe-index/homemade-basics/

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/

http://www.kitchenstewardship.com/

http://kellythekitchenkop.com/archive-page

http://simplybeingwell.com/

http://www.foodrenegade.com/

http://www.culturesforhealth.com/

http://www.cheeseslave.com/

http://www.keeperofthehome.org/recipes

http://www.sustainableeats.com/

http://crunchychewymama.com/

http://www.traditionalfoodsmama.blogspot.com/

http://www.hiporganicmama.blogspot.com/

http://cooklikeyourgrandmother.com/

http://theprimalparent.com/

http://www.seriouseats.com/the-food-lab/

http://cavegirleats.com/

http://naturalbias.com/proof-that-modern-foods-cause-human-degeneration/

http://www.offalgood.com/

http://chestofbooks.com/health/nutrition/Dietetics-3/

http://www.matoghelse.no/

http://raypeat.com/articles/

http://www.litalee.com/shopdisplaycategories.asp?id=19&cat=Articles

http://www.healingnaturallybybee.com/

http://www.second-opinions.co.uk/

http://www.diabetes-diet.org.uk/

http://primalmeded.com/

http://www.helladelicious.com/

http://fermentedmilk.com/

http://realmilk.com/sitemap.html

http://www.raw-milk-facts.com/raw_milk_health_benefits.html

http://www.rawmilk.org/

Blogger -

http://www.cookingtf.com/forum/

http://donmatesz.blogspot.com/

http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn

http://www.eatmoveimprove.com/

http://wholehealthsource.blogspot.com/

http://www.180degreehealth.com/

http://www.celluliteinvestigation.com/

http://www.viblans.blogspot.com/

http://senseoflife.blogg.no/

http://fleksitarianerliv.com/

http://liveneshage.blogspot.com/

Online Instruksjonsfilmer ? Matlaging, Tradisjonskost -

http://www.westonaprice.org/beginner-videos

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/videos/

http://rouxbe.com/

http://www.youtube.com/user/thewestonaprice?feature=results_main

Barn & Kosthold - Ernæring under Svangerskap -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6) - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Super Nutrition for Babies - Katherine, M.D. Erlich, Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats ? Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

Diet for Pregnant and Nursing Mothers ?

http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers

Feeding Babies -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies

http://www.westonaprice.org/childrens-health/

http://www.nourishingourchildren.org/DVD.html

http://www.nourishingourchildren.org/Motherhood.html

http://www.healingourchildren.org/

http://www.healingourchildren.net/

http://healingthewholechild.com/in-the-news/

http://healthybabycode.com/blog

http://www.second-opinions.co.uk/diet_for_children.html

http://nourishmd.com/

http://nourishyourchildren.com/blog/

http://www.naturallyknockedup.com/

http://dyno-mom.blogspot.com/

https://www.holistickid.com/

http://www.getting-pregnant.com/preconception-nutrition.html

http://simplybeingwell.com/

Natural childbirth: the evolutionary template for birth ?

http://chriskresser.com/naturalchildbirth

Helseproblemer i barn ? Tradisjonelle Helbredsmidler -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/traditional-remedies-for-childhood-illnesses

Tannhelse - Kosthold og Kranieform -

http://www.curetoothdecay.com/

http://www.smartahealth.com/remineralization.html

http://www.healingteethnaturally.com/tooth-remineralisation-demineralisation-saliva-ph.html

http://www.westonaprice.org/dentistry/mental-or-dental

http://www.westonaprice.org/dentistry/from-attention-deficit-to-sleep-apnea

http://www.westonaprice.org/notes-from-yesteryear/100-years-before-weston-price

Ingerlise

05.01.2013 kl.18:36

Haha-ja det er akkurat det det koster Marianne, hvis du nå ikke bestiller kilosporsjoner med banket tørrfisk fra feks Havprodukter, det er det billigste jeg har funnet hittill: 600 kr kg. Jeg ble fullstendig avhengig av tørrfisk her i høst, vet ikke hva det kom av, MÅTTE saktens ha. Men jeg tror det kan ha vært tørrfisken som medførte litt oppblåst mage, noe som jeg ikke har hatt siden jeg begynte å spise kraftkost. Jaja, nå er det tørrfisk kun inimellom og det er ok sett mht prisen, ellers vil lommeboken tørke fullstendig ut ja.

Dette er virkelig lærerikt, inspirerende og utfordrende og oppløftende og PP-du er et gullkorn, og damer- dere er knallmodige.

Kos dere lørdagskvelden.

her går det i øyeblikket i kefir toppet med cayennepepper og kanel - spicy saker.

PirkePetter

05.01.2013 kl.19:05

Meg, et gullkorn? Det må jaggu være den pussigste komplimenten jeg noensinne har fått? Nåde deg om du prøver å "ta meg på kornet!"

PirkePetter

05.01.2013 kl.19:42

Siden temaet plutselig ble så fishy - god bok -

Iqaluich Niginaqtuat, The Fish That We Eat

by Anore Jones, US Fish and Wildlife Service

While the food industry does its best to wipe out traditional foods, Anore Jones, with the US Fish and Wildlife Service, has spent the last 40 years saving food lore and recipes from the Inupiat of northwest Alaska. The volume reviewed here?over 300 pages long?deals only with fish, with tomes on land animals and plant foods to follow.

What a gift! Jones has thoroughly and meticulously described every fish in the Inupiat diet, and detailed every way in which it is prepared?drying (including smoking), freezing, fermenting, cooking, salting and pickling. The practice of eating frozen fish?both freshly frozen and fermented and frozen?is particularly common. Interestingly, botulism seldom occurs in traditionally fermented foods unless they are fermented in or under plastic.

Jones summarizes: ?Two main factors which have contributed to the excellent health of the Inupiat through the ages are the availability of fresh, naturally fed fish and in how they ate their fish, seeking out the fat- and nutrient-dense parts: invariably the eggs and often the liver, head, skin and edible parts of the stomach and intestines.?

From this marvelous compendium you will learn when various species of fish are fattest (hence desirable); how to dry herring; how to eat dried herring row preserved in oil; how to prepare tomcod liver (eaten hot or cold with seal oil or berries); why you need to take the guts out of flounder (because this fish has strong and bitter bile); how to make fish broth (a traditional drink of choice for the Inupiat); how to eat boiled fish heads (start with the best pieces, the large cheek muscles and the fatty part behind the ball of the eyes); how to make fermented salmon heads in a two-foot deep hole lined with green grass; how to prepare trout livers with blackberries; how to render oil from sheefish and then make a meal of sheefish stomach followed by dessert of sheefish spleen.

Fish eggs are prepared in numerous ways?fresh raw, boiled and baked, dried, frozen, fermented, stored in oil. ?They are eaten because people love them, and incidentally, they also happen to be extremely nutritious.? The Inupiat even enjoy fish eggs for dessert, mixed with blueberries, whipped with cranberries or mashed into snow to make fish egg ice cream! Talk about a nutrient-dense diet!

Serious students of traditional diets need this book in their libraries. In fact, The Fish That We Eat may prove to be a lifesaving manual should Earth experience a pole shift! Congratulations to Anore Jones for her valuable confirmation of Dr. Price?s findings.

http://alaska.fws.gov/asm/pdf/fisheries/reports/02-023final.pdf

Hanne

05.01.2013 kl.20:35

PP - kunne du være like hjelpsom som du alltid er, og si noe om hva følgende kan skyldes og hvordan det kan bedres?

Faren min er 65 år, sprek og lett på foten, klager aldri, og opplevde følgende, hans ord: "Våknet natt til fredag av ganske store smerter og jeg kunne nesten ikke gå, da jeg kom meg ut av sengen. Hadde store problemer med å komme meg ut og inn i bilen. Umulig for meg å finne årsaken til at jeg skulle få en akutt tendinitt i den store lårmuskelen/senen som fester seg på oversiden av kneskålen. Det eneste jeg hadde gjort av fysiske utskeielser dagen før var å bøye meg ned for å ta på meg skoene! Tendinitten ble bekreftet av fastlegen og det var så vondt, og jeg var så handikappet at jeg tok i mot tilbudet om Voltaren, selv omjeg egentlig ikke er glad i piller. Aldri opplevd noe slikt før, og jeg var jo litt skuffet over at jeg skulle få noe sånt NÅ,- siden jeg i to måneder har stappet i meg gelatinpulver. Føler meg nesten frisk nå, gikk tur på 40 min uten særlig problemer. Det er ganske utrolig når jeg tenker tilbake til formen i går morges."

Jeg så at det stod om menisk etc. lenger opp her, mye av den samme informasjonen gjelder kanskje for dette?

Marianne

05.01.2013 kl.21:32

Får spørre deg videre da PP og heller lese Chris Kressers brev senere en gang kanskje- med forbehold ;-) Når det gjelder tilskudd; Jeg tar kun to tilskudd nå ( ved siden av green pasture'n, MSM-boksen er tom og bestilles ikke igjen ) Det er mariatistel/gurkemeie og chlorella, føler de to har hjulpet hittil i allefall, i min lange næringsmangels tid, med å rense ut, pga fordøyelsesproblemer og slikt i ganske lang tid, og også redusere inflammasjon i kroppen, men som sagt, optimalt og på sikt hadde det vært fint med et tilskuddsfritt liv :-) Hva tenker du om disse to, og er det noe i matemnene som fint kan erstatte disse mtp lever-støtte funksjon og utrens og annet når man får opp næringsopptaket?

Ingelill

05.01.2013 kl.23:20

Ser det snakkes om tørrfisk. De fleste kjenner vel en eller annen nordlenning som kan få hengt opp noen torsker til tørk for en billig penge? Jeg blir rett og slett mørkeredd av disse prisene som blir nevnt. :-0 når jeg får satt båten på havet kan jeg få hengt opp litt fisk, men det er jo så bløtt i været her. Ingen god tørrfisktørkeluft som i nord....

PirkePetter

06.01.2013 kl.02:39

Analfabeter! Bokmålsforbrytere! Kabeltvengelskbanditter! Ord og uttrykkstorturister!

Som Anne Marit skriver i innlegget om kokosskrubb, "prefererer" som er fortrekker på norsk. Eller Gry når hun skriver "reliable" forskningsstudier i et innlegg, og som er pålitelige på norsk. Av og til lurer jeg på hvorfor vi ikke alle sammen snakker klingonsk, slik at vi alle kan snakke samme språk og forstå hverandre!

Hanne, tendonitt er et ikke-norsk ord og er egentlig senebetennelse. Ut fra de opplysninger du kommer med ser jeg ingen vettug grunn til hvorfor han skulle opleve dette nå, men i og med at han har brukt gelatin i 2 måneder så er det svært sannsynlig at kroppen nå har samlet tilstrekkelig med næring til å påbegynne reparasjon av svekkede muskler, sener, organer, etc. Og om det er snakk om mange svekkede celler på ett sted, så vil prosessen, som normalt går ubemerket, kunne føles ubehagelig. Dette fordi utskiftningen av gamle celler gjerne foregår via en lokal betennelse kroppen setter i gang for å raskt kvitte seg med de gamle cellene slik atd et blir plass til nydannelse av nye celler.

Marianne, inflammasjon finnes ikke i det norske vokabularet, og er betennelse på norsk. Har dere alle blitt halvengelske i siste innleggskommentarer, eller har dere sett dere i hel på en amerikansk såpeopera i 7000 sammenhengende episoder uten tisse eller pustepause?

Gurkemeie og mariatistel er helt ok, men unødvendig om du spiser lever og/eller kraft/gelatin. Gelatin inneholder f.eks veldig mye glycin som leveren bruker til å bl.a avgifte kjemikalier, etc med, og sende videre til tarmen for utskilling, og lever er den beste kilden til bl.a kolin, utover eggeplommer, og som leveren trenger for å gi fra seg fett den har fordøyd. Eller for å gi fra seg fett omdannet fra fruktose eller alkohol. Hyppig konsum av alkohol eller fruktose, eller planteoljer, gir bl.a fettlever, men kun om leveren mangler kolin.

Chlorella er verdiløst, og kan også være direkte helseskadelig gjennom at bl.a B12 analoger i algen binder seg til reseptorene for B12 og kan forfhindre naturlig B12 i jobbewn sin for. Chlorella avgifter ikke tungemateller eller andre kjemikaliet, slik det promoteres, og binder kun eventuelle kjemialier, etc om det tas med måltider.

Marianne

06.01.2013 kl.09:52

Hehe, ang spraaget; point taken :-) eller poenget tatt, eller poenget fått, eller i allefall poenget gitt :-)

Inflammasjon/betennelse; Det _føles_ mer som "flammer inni", enn "tenner inni..." eh, ja.

Takk for forklaring ang tilskuddene :-) Bare lurte på en ting år det gjelder kaffe, jeg sluttet med det for et par år siden, for å kutte ut koffein og sluttet også med koffeinholdige teer da. Men hva er det med kaffe som gjør at det ikke er bra ? Om man inntar økologisk og koffeinfri, er man litt bedre i det da, eller er det ikke der hovedproblemet ligger ?

Hanne

06.01.2013 kl.10:57

Hehe, Marianne, "tenner inni" :)

PP - du skrev et sted lenger opp her at det bare finnes noen få reelle sykdommer (alt annet er næringsmangel), hvilke er disse?

AnneB

06.01.2013 kl.16:18

PP: Veldig bra informasjon om tilskudd. Jeg har lurt på dette, om jeg kan ta tilskudd som nødhjelp. Men det er altså ikke noe lurt. (og så måtte jeg luselese innlegget mitt med fremmedengelskordbriller på;).

PirkePetter

06.01.2013 kl.18:10

Marianne, har du "flammer inni," som du sier, så er det vel noe som gnager deg? Og for å gnage trenges tenner.

Problemstubstanser i kaffe er hovedsaklig koffein, men også sprøytegiftrester, rester fra kjemisk gjødsel, samt nye substanser som dannes under varmepåvirkning. Som f.eks benzopyren i "røsta" kaffebønner. Kaffe, både med og uten koffein, stimulerer overproduksjon av hormonet gastrin, som blant mye annet kødder med bukspyttkjertelen slik at den vokser og eventuelt utvikler abnorm celledannelse. Dvs svulstutvikling. Gastrin stimulerer også syreproduksjon i magesekken, slik at hyppig kaffedrikking (mer enn 1 kopp til dagen) over tid kan gi overproduksjon som igjen vil svekke cellene som produserer syre.

De samme cellene produserer også et protein som binder vitamin B12, slik at når disse cellene fungerer på sparebluss så tas heller ikke vitamin B12 opp. Og B12 mangel alene gir kronisk tretthet, massiv abnorm celledannelse/kreftutvikling, og det meste baluba man kan tenke seg i kroppen.

Andre problemer som følge av overproduksjon av gastrin, utover redusert magesyreproduksjon, er økte sammentrekninger/kramper i galleblæren (kan gi smerter som minner om galleblærebetennelse) og tykktarmen (gir en følelse av ?trykk? nedover, og har dermed en avførende virkning). Sistnevnte vil av leger diagnostiseres som irritabel tarm, og førstnevnte fører ofte til at leger opererer vekk galleblæren i den tro at problemet dermed er løst. Slik at om man f.eks plages av ekstreme tanker eller for mange tanker på en gang så er det helt klart at å operere vekk hjernen vil være en god løsning. Det sier jo seg selv.

Kaffe gir også bl.a høyt blodtrykk, forkalkning i og tap av elastisitet i aorta/økt sjanse for hjerteproblemer, økt gastrisk refluks/sure oppstøt gjennom å svekke lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret, økte østrogennivåer i kvinner, økt risiko for nyrestein, redusert verbal kortidshukommelse (?har det på tunga?), redusert melatoninproduksjon om natta/søvnløshet og øker tapet av bl.a kalsium og jern. For å nevne noe. Overaktivitet av gastrin fremmer også abnorm produksjon av tarmslimhinnene, som igjen kan gi sår og kreftutvikling.

Kaffe nå og da er imidlertid ikke noe problem, og økt næringsinntak via tradisjonskosthold gir økt evne til å takle kaffens negative virkninger.

Hanne, jeg siktet ikke til spesifikke sykdommer da jeg ikke anerkjenner legemiddelindustriens sykdomsdefinisjoner. Det leger kaller sykdommer er for meg symptomer på næringsubalanse og/eller kjemikaliebelastning, slik at f.eks diabetes er for meg en ikke-sykdom, og snarere mangel på f.eks magnesium, selen eller sink, eller en av de mange B vitaminene som er involvert i sukkerstoffskiftet. Alternativt f.eks kvikksølvbelastning, men da kun fordi kvikksølv tapper kroppen for nevnte næringsstoffer eller forstyrrer næringsstoffenes funskjoner i kroppen som koenzymer. Jeg tror derfor ikke på hundre eller tusenvis av ulike sykdommer, men kun på noen ganske få, som for meg er kjemiske ubalanser, om vi helt skal utelate sinnets påvirkning på den ?fysiske? helsetilstanden, og som har mange likhetstrekk og også mange individuelle variasjoner i virkninger/symptomer.

Jesus Kristiansen og hele Helliggjengen; tenk at jeg faktisk skrev ?tungemateller eller andre kjemikaliet? der ovenfor! Kanskje jeg snart må legges inn for verbal konfusjon, og bli supervisert av medisinske praksjonærer i en stakket stund? Jeg kan bare beklage! Hjernen min forlot meg ganske nylig for en yngre og kjekkere ?dude,? så jeg tror jeg må prøve å fine meg en ny via sånne online kontakttjenester som bl.a ?Tenketreffet,? ?2 skaller, samme tanke? eller ?Hjerne det.? Feisboka frister ikke, og høres mer ut som en møtested for naturgassinteresserte.

AnneB, luselese var jammen et stort ord :-)

Christina

06.01.2013 kl.18:24

Dersom man har kvikksølvbelastning i kroppen (hvordan vet man forresten det med sikkerhet...) - hva er det beste man kan gjøre da...? Noe utenom denne kraftfulle maten og tilbedeningsmåtene som beskrives her og hos de andre kraftmødrene? Bør man foreta seg noen ekstraanstrengelser i forhold til evnt tillskudd og avgiftning? Har lest hos Gro at Kambucha er en ypperlig måte å avgifte kroppen på - det gjelder også for kvikksølv...?

Takk for alle svar ovenfor og i andre kommentarer - låvedører og andre dører åpner seg i ett sett her :) Måtte det blir fullstedndig gjennomtrekk så alt det "gamle våset" som sitter som sannheter kan bli tatt av vinden og bli ført langt bort - så det blir plass og rom for ny viten!

Marianne

06.01.2013 kl.19:30

Hehe, enig i at forklaringen min i allefall var tannløs...:-)

Men den forklaringen på bivirkninger ved hyppig kaffedrikking ga iallefall tenners gnissel, hjelpes ! ikke rart det heter kaffe avec ( avec baluba ) :-) Takker igjen :-) Det finnes visstnok syrefri kaffe å få kjøpt på enkelte kaffebutikker, men det redder vel kanskje heller ikke så mye, eller er det bedre da ?

Lurte på det med ernæring og lymfesirkulasjon, har lest et sted at for mye fett i kosten ikke var bra for flyten av lymfe/lymfesirkulasjon ( det var ikke spesifisert hva slags type fett, men antar da det gjaldt fett som sådan, altså sammenheng i dagsinntak av fett og dårlig lymfesirkulasjon)

Kan du si litt om det med gode matemner for optimal lymfesirkulasjon og slikt ?

Marianne

06.01.2013 kl.20:26

Glemte forresten, tusen takk for lista med stor L :-) Har meldt meg på nourishinggourmet nå foreløpig, er det noen (få) av de på lista du vil anbefale?

AnneB

06.01.2013 kl.21:05

PP: det gjør seg alltid med litt forvirrende ordendelser. Men du, har ikke hjernen din forstått at du med ditt kosthold kommer til å overleve de fleste. Kan ikke skjønne behovet for en yngre...

Og så har jeg et sprøttspørsmål (jeg hadde en liten skrivefeil som snek seg inn, men jeg fintet den fint ut med å legge til et ord uten orddeling... vrien i dag... dagen for egen humor kanskje...).

Jeg har feber. Og vondt i kroppen. Skal jeg tenke at jeg har bedring på gang, men kanskje ta det litt roligere. Ikke lever hver dag? Og heller ikke bad? Eller er det bare å krype til køys med tranflaska? (selv om jeg skal på Oslotur i morgen, sukk)

PirkePetter

07.01.2013 kl.00:06

AnneB, si det til hjernen min om du treffer den! Og sprøttsmål går helt fint. I alle fall om det er en energisparende versjon av et sprøtt spørsmål.

Jeg kan ikke uttale meg om grunnlaget for feberen din og verken uten å vite alt om f.eks hva du har gjort og spist i det siste. Spiser du slik du har beskrevet i ymse kommentarer er det mest sannsynlig en oppgraderingsreaksjon, og ikke degenerasjon henimot de evige jaktmarker. Tranflaska kan nok med fordel erstattes med en mann?

Marianne, ingen former for kaffe redder noe som helst. Men når du er frisk er det ingen grunn til å ikke kunne kose deg med kaffe dann og vann.

Det med fett og lymfesirkulasjon er overtro og sludder fra dumme og uvitende mennesker som har fått det for seg at om mettet fett tilsynelatende kan være festbrems i blodårer, så må de være det i lymfesystemet også. Men når mettet fett aldri har vært festbrems noe sted faller logikken på seg selv, slår seg fordervet og forhåpenligvis dør en gang for alle.

Næringsstoffer som er viktige for et velfungerende lymfesystem er bl.a mer protein, magnesium, natrium, sink og selen, samt vitaminer som A, C, D og E. Da lymfesystemet består av mye kollagen er gelatin en viktig kilde til aminosyrer lymfesystemet trenger. Sterke kryddere som får deg til å svette er også bra for flyten av lymfe, og ellers alt som øker stoffskiftet ditt.

Jeg kan anbefale alle og ingen, da jeg tar det som er bra og funker fra slike kilder, uten å nødvendigvis godta alt som kommer fra dem. Weston A Price foreningen har mest nyttig info, og mer om matemner og oppskrifter, etc, hvor second-opinions er mer vitenskapelig med mye fakta. Siden til Ray Peat er enda mer vitenskapelig.

Christina, søk på "mercury toxicity symptoms" så får du lister med symptomer. Det beste du kan gjøre er å spise så næringsrikt som mulig, slik at kvikksølvet avgiftes og skadevirkninger reverseres, samt at alle koenzymer som er blokkert fra å virke begynner å fungere igjen.

Kombucha er ikke spesielt avgiftende, men stimulerer optimal bakterie og soppflora i kroppen, og som avgifter bl.a kvikksølv i det tungmetallet kommer ut i tarmen etter å ha blitt frigjort fra vevet/organet det befant seg i av næringsstoffer og/eller enzymer. All melkesyregjæret mat og drikke, surmelk, kefir, yogurt, etc inkludert, stimulerer optimal flora i kroppen.

Linn

07.01.2013 kl.00:25

Er det et problem at gelatinen er fra svin? Ser at Christer snart skal begynne å selge annen gelatin også. Kjenner du til fiskeoljen fra Medic Marine i Arendal, PP? Den skal være kaldpresset. Men er ikke fermentert såvidt jeg vet.

Oleiv Lene

07.01.2013 kl.00:25

Åholi som jeg lærer!! Må få fiksa meg et magnesiumbad jeg også (for det er noen kroppen min mangler) :)

Jeg er så heldig at jeg har masse av råstoffene og den naturlige "gode" maten tilgjengelig gjennom jakt og fiske og nå har jeg også tatt til vett å begynt å utnytte dem skikkelig! Gjennom disse bloggene har jeg lært utrolig mye:)

Men nå har jeg et konkret spørsmål til PP:

Pga skeiv hofte, som igjen resulterer til stadig utglidninger i ryggen (retter opp annenhver uke ved hjelp av pek; Physio Energetic Kiropraktikk) så har jeg nå i over to år brukt preparatet TrioFlex. Dette sies å skulle styrke og bygge opp igjen brusk, ol. slik at jeg skal bli sterkere og bedre i rygg og ledd. Preparatet er jo svindyrt! (det samme gjelder behandlingene)Har du synspunkter på det preparatet, og ev hvilke andre løsninger har du med tanke på kosthold for å styrke brusk, ledd og skjelett slik at jeg kan slutte å bruke dette? (der jeg får behandling kan de mye om vitaminer og mineraler, men lite om kosthold!)

Vi har endel kraft i kostholdet men burde jeg ha tatt dette hver dag for å styrke? (leste det du har skrevet om menisken) Jeg ønsker jo ikke å støtte legemiddelindustrien resten av livet...

Må ha stål i ben og armer når man er småbarnsmamma til tre aktive gutter;)

PirkePetter

07.01.2013 kl.01:33

Linn, ut fra det jeg kan lese av informasjonen på hjemmesiden til dem som selger oljen så virker den ok ved første øyekast. Men de skriver at de kaldpresser levere for fiskeolje, og nevner ikke noe om de beskytter fiskefettet mot lys, eller luft i prosessen. Fiskefett er som plantefett svært reaktivt ovenfor lys, luft og varme. De oppgir heller ikke hvordan de renser fiskefettet for kjemikalier, slik at man kan få en ide om dette går ut over næringsinnholdet på noe vis. Renseteknologien som sies å brukes er bare påstander, og ingen konkrete fakta.

Kaldpressing fører ikke til at alle leverens næringsstoffer trekkes ut, slik at det er heller tvilsomt at oljene er spesielt næringsrike. Bruken av begrepet extra virgin er villedende og en salgsgimmick, da all fiskeolje som selges som tran er førstepress.

De har for lite informasjon om produksjon og fremstilingsmåte, og heller ikke analyser av næringsinnhold, til at jeg lar meg overbevise. En siste ting er at de ofte nevner de ?store? helsevirkningene av fiskefett, uten å nevne at fiskefett i seg selv faktisk er like helseskadelig som plantefett om fettet ikke kommer med de naturlige antioksidantene, i hovedsak A, D og E.

Oleiv Lene, skjev hofte? Er bekkenet ditt ute av stilling, eller er årsaken fysisk skade?

Trioflex er bare substanser for brusken, ikke skjelettet, og kraft så vel som gelatin er langt overlegen slike produkter næringsmessig sett. For å styrke brusk er gelatin og glykosaminoglykaner, samt mer protein viktig, og for skjelettet mineraler som bl.a kalsium, magnesium, fosfor, sink, natrium, kalium, kopper og mangan viktige. Men for å få disse mineralene inn i skjelettet må du ha tilstrekkelig med særlig A, D og K2 i kostholdet. Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak, og vitamin A og D stimulerer produksjon av bestemte proteiner og hormoner som øker nydannelse av celler i skjelettet. Vitamin K2 er imidlertid nødvendig for å aktivere proteinene og hormonene stimulert av vitamin A og D.

Jeg kan imidlertid ikke tenke meg at problemet har sin årsak i næringsmangel, men snarere i fysisk skade eller skjev bekkenstilling.

Oleiv Lene

07.01.2013 kl.10:23

Takk for raskt svar PP!

Jeg er skeiv i den forstand at den ene foten blir 1-2cm lengre og det stammer fra hofta. Når den ikke er på plass forplanter dette seg til området rundt korsrygg, og det blir låsninger. Jeg fikk dette etter tre svangerskap, og var veldig "låst" med sistemann. Det vil ikke holde seg på plass, og da var det jeg fikk anbefalt triofleks for å styrke. Tror ikke kostholdet er noe problem nå, da vi er ivrige på ekte hjemmelaget mat, kraft, spiser mye viltkjøtt, dropper pastauriserte melkeprodukter (både jeg og ungene tåler det ikke), og masse grønnt. Så du mener jeg kan droppe triofleksen og kjøre på med mer kraft, lever og alt det gode for å styrke kroppen? :)

Jeg har forresten et levende bevis (6åring) på at rent godt kosthold uten pastauriserte melkeprodukter til barn "tar bort" astma :)

Marianne

07.01.2013 kl.10:35

Tusen takk PP, men kan dette med dårlig lymfeflyt da gjelde plantefett ?

Hva er det som skaper god lymfesirkulasjon og hva er det som stagnerer lymfeflyt, og er det noen sammenheng mellom f.eks god lever-funksjon og god lymfesirkulasjon ? Forstår ikke helt dette med lymfesystemet, bare at jeg har brukt min del av 'laken og tid på lymfedreneringsmassasje tidligere i år ( mange vonde punkter langs de banene, men har det ikke nå) og håper å slippe det igjen :-)

Marianne

07.01.2013 kl.10:46

...tidligere i fjor, rent kalendermessig, blir vel det riktige da... :-)

PS: Om noen i Oslo som har melkekefirkorn å selge, så si fra, jeg kan i såfall hente:-) Får om en drøy uke eller så, tak på melk, men har pr.t ikke korn (likevel), står på venteliste men skulle gjerne hatt litt korn først, så logistikken er fortsatt litt ullen :-)

PirkePetter

07.01.2013 kl.14:41

Oleiv Lene, du forstår problemet ditt bakvendt, da du mener virkningen er årsaken, eller forårsaker årsaken. Da hofta ikke kan være problemet i seg selv, men kun blir det om bekkenstillingen din er skjev, er ikke hofta årsak, men virkning. At det ene benet er lengre enn det andre kan kun skyldes feil bekkenstilling, som gir feil spenning i og belastning på bl.a hofte og kneledd, via muskler og leddbånd, etc som omgir hoften, eller at du har hatt fysisk skade i hofte eller ben. Alternativt har du ubalanserte muskelspenninger som ikke holder hofteleddet på plass i leddkapselen. Ledd som glir ut av sin naturlige stilling skyldes nemlig ikke nødvendigvis degenerasjon i skjelettet eller brusken, men oftere for stramme og/eller slape muskler som ikke holder leddet på plass i leddkapsel eller ryggsøyle, etc. Om ikke kiropraktoren din allerede har fortalt deg dette er han eller hun ikke verdt pengene du bruker på den såkalte behandlingen. Eller kan hende det er nettopp det at du kommer igjen og igjen, slik at han/hun tjener gode penger på deg, som er grunnen til at du ikke har fått vite dette. At det hele oppsto under svagerskapet betyr ikke noe da årsaken uanset kan gjøres noe med. Svangerskapsbelastningene var dermed ikke den egentlige årsaken, men den utløsende årsaken. Du vet, dette med dråpen som får den allerede fulle begeret til å renne over.

Marianne, søk på info "nutrients for good lymphatic drainage" så får du litt å gå på.

Linn

07.01.2013 kl.15:14

Ang fiskeoljen fra Medicmarine (som visst skrives i ett ord..). Det står i brosjyren at produksjon og rensing foregår uten utslipp (ikke forurensing til luft eller vann). Står også at i alle oljene de produserer er alt av vitaminer, antioksidanter og enzymer bevart, og at oljens fettsyreprofil forblir intakt. Ser bra ut synes jeg. Dr Bjørn Øverbye har skrevet et forord i brosjyren, ser ut til at han er opptatt av Weston A. Price og god ernæring. Jeg har bestilt en flaske! Har også oljen fra Tidsporten i hus. Fint hvis en kan variere litt, selv om oljen fra Medicmarine ikke er fermentert da.. Kjøpte forresten en øko leverpostei fra Grøstad gris, veldig god, men så inneholdt den nitritt. Finne en annen da. Eller lage selv etterhvert.

Marianne

07.01.2013 kl.16:21

Takk igjen PP, men det er det jeg tidligere har gjort og det første som kommer opp i søk slik som med ditt forslag, hos blant annet Livestrong, som jeg har lest ofte i tidligere søk både om dette og annet, er slikt som dette; ( i tillegg til anbefaling om å spise masse frukt/grønt/drikke vann, altså mest mulig rawfood og den vanlige leksa) "Eat Foods With Essential Fatty Acids: Brian Seaward, writing for the Wellness Council of America, indicates that all the fats you eat first pass through your lymphatic system before moving to your liver. Eat mainly foods with healthy fats; Avoid saturated or trans fats that can cause inflammation of your lymphatic system and contribute to other serious diseases.

Foods with healthy fatty acids include nuts and seeds, fish and fish oil capsules, tofu, olives, sesame or olive oil and avocados" Altså her er det også understreket det med å unngå mettet fett, og innta mer plantefett. Det var derfor jeg også lurte på sammenheng mellom en velfungerende lever og et velfungerende lymfesystem, siden det også nevnes det med at leveren er kanalen for mottak etter lymfesystemet.

Vet ikke om dette ble forståelig, men jeg har gjort endel sånne søk tidligere, og det er da det ofte kommer opp den samme oppskrifta med å spise mest mulig vegetabilsk, rawfood, begrense inntaket av kjøtt og å unngå mettet fett og sørge for å få seg i det "sunne fettet" som planteoljer og omega 3. Og på slike søk kommer ofte Livestrong opp først med flere artikler med de samme tipsene, ved siden av svettetrening og vanndrikking såklart.

PirkePetter

07.01.2013 kl.17:53

Linn, om du vil bedra deg selv så gjør for all del det, men ikke kast bort min tid på å spørre meg om råd du ikke følger. At noe "ser bra ut" er å la seg lure av helt vanlig reklametaktikk, og betyr ingen verdens ting. Og at produktet tilsynelatende er miljøvennlig har da ingenting med hvordan produktet virker i kroppen din å gjøre.

Linn

07.01.2013 kl.18:30

PP, hører stort sett på alle rådene dine og lærer masse av deg og de andre. Tusen takk! Kommer til å holde meg til den fermenterte oljen, men vil prøve en flaske av denne her også. Dr Øverbye er en dyktig lege som jobber mye med næringsmangler, etter det jeg har skjønt.

Marianne

07.01.2013 kl.20:12

PP, du nevner lengre opp det med "kryddere og ellers alt som øker stoffskiftet", det med stoffskiftet, hva er best for økt stoffskifte ved siden av protein ?

Ad forrige innlegg : kommer såklart til å holde meg til meg mettet fett og langt unna plantefett, men det jeg mente var at jeg synes ofte det er vanskelig å finne gode/riktige forklaringer med hold i, med enkeltsøk på nettet, og lurte derfor på det med evt manglende leverstøttefunksjon og dårlig lymfeflyt da, om det var noe hold i det.

En helt annen ting når det gjelder plantefett, jeg bruker en god del ren sheabutter på kroppen (den kjempefete typen) - er det slik at dette ikke er så bra med tanke på hva som tas opp av huden ?

( Som en av Linn Skåbers mer trekkfulle rollefigurer sa: " Hvor mye kalorier er det egentlig i lipgloss ? Jeg mener, du får det jo i deg lissom.." :-)

Oleiv Lene

07.01.2013 kl.21:15

Oki, da skjønner jeg mer! Er litt usikker på om jeg har en gammel skade,-var jo veldig aktiv som lita da og ramla skikkelig på halebenet ved et par anledninger... Jeg har vært aktiv i trening i alle år, men muligens ikke på riktig måte med tanke på å styrke og strekke de rette musklene i bekkenområdet. Skal uansett slutte med preperatene og hyve innpå med god kraft og annet som bygger opp.

Det er så spennende å lese om det du skriver om arv, allergi og intolleranse. Veldig logisk og forsåelig den måten du presenterer det på, så fortsett å formidle din kunnskap PP!!

ET LIV I BALANSE.

07.01.2013 kl.21:46

Marianne: Jeg bruker også sheasmør på på lepper, negler, som kuldekrem (helt super!), på sprukne føtter osv. Sheasmør er mettet fett, men ikke så lettopptakelig som eksempelvis kokosolje. Kokosolje bruker jeg mer til å smøre utover huden, til skrubb og selvsagt bare spise eller til matlaging. Anne Marit

Oleiv Lene

07.01.2013 kl.22:23

PP kan du si litt om Crohns sykdom? For meg høres det ut som samme symtomer man har når man er "allergisk" mot melk...

Også nyrer; Er det noen der ute som lager mat av nyrer på villt og villsau?

:)

PirkePetter

08.01.2013 kl.00:20

Marianne, informasjonen om at mettet fett ikke er bra for lymfesystemet kommer meg bekjent fra et eneste gjettverks ? epidemiologisk - studie basert på undersøkelser av et stort antall menneskers matvaner og helse. Og da via spørreundersøkelser og ikke forskning. Da mettet fett blant mye annet har antioksidantvirkning og kontrollerer betennelser, samt øker stoffskiftet, er mettet fett bare bra for lymfesystemet. Det samme er mer proteiner, mer næringsstoffer, kryddere, uraffinert salt, og også uraffinert sukker, etc i kosten. Økt aktivitet/trening, især hopp på trampoline, samt tørrbørsting av huden er andre måter å bedre lymfesystemets aktivitet på. Og dette inkluderer også bruk av kokosolje, smør og/eller eteriske krydderoljer påsmurt utvortes.

Sheabutter er nok helt ok ut fra fettsyresammensetningen, men selv ville jeg heller brukt kokosolje som både gir de samme gevinstene for huden i tillegg til indre helsegevinster.

Anne Marit, shea butter er hovedsaklig enumettet, med litt mindre andel mettet og flerumettet fett

Oleiv Lene, info her ?

http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/ahh-na-bobler-det-igjen-like-fr-jeg.html?showComment=1352293428420#c1868945813250673421

http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/ahh-na-bobler-det-igjen-like-fr-jeg.html?showComment=1352307639121#c7541288953601709113

http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/ahh-na-bobler-det-igjen-like-fr-jeg.html?showComment=1352435591750#c7704608442514200452

PirkePetter

08.01.2013 kl.00:21

Nyrer ?

http://www.foodsubs.com/MeatvarKidneys.html

http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-kidney-liver-meat-2714.html

http://www.scottsdalefitnessandhealth.com/superfoods.html

http://www.tendergrassfedmeat.com/2010/08/11/the-benefits-of-organ-meats/

http://www.eatmedaily.com/2009/05/offal-of-the-week-kidney/

http://www.divinecaroline.com/22175/97086-offal-healthy-nutritional-value-variety

http://toomanyjarsinmykitchen.com/2012/02/27/all-about-offal-why-to-include-organ-meats-in-your-diet/

http://www.livestrong.com/article/450079-organ-meats-that-are-rich-in-vitamins-minerals/

http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=hbspapers

http://rapidcityjournal.com/lifestyles/offal-not-awful-foodies-find-taste-for-organ-meats/article_6b3ebd5c-568f-11e1-8b21-0019bb2963f4.html

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/aug/12/an-a-to-z-of-offal

Oppskrifter - Tilberedning ?

http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx

http://www.motherearthnews.com/Real-Food/1976-05-01/Eating-Organ-Meat.aspx

http://www.ehow.com/how_5108381_cook-beef-kidney.html

http://www.westonaprice.org/food-features/gourmet-organ-meat-recipes

http://www.westonaprice.org/food-features/cooking-with-mystery-meat

http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e

http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats

http://www.livestrong.com/article/510033-how-to-prepare-beef-kidney/

http://www.livestrong.com/article/543825-how-to-cook-beef-kidney-meats/

http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/

http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/

http://www.weareneverfull.com/when-life-gives-you-veal-kidneys/

http://www.seriouseats.com/recipes/2011/10/steak-and-kidney-pie-british-recipe.html?ref=title

http://www.seriouseats.com/recipes/2011/12/sauteed-kidneys-with-anchovies-and-chili-pepper-recipe.html?ref=title

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/01/the-nasty-bits-veal-kidney-pie-offal-recipe.html?ref=search

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-lamb-kidneys-fried-huo-bao-fuchsia-dunlop.html?ref=search

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-broiled-kidneys

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-beef-steak-kidney-pudding

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beef-kidney-mushroom-pie

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-fried-kidneys

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-devilled-kidneys

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-kidney-royale

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-kidney-soup

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-kidneys-red-wine

http://www.celtnet.org.uk/recipes/roman/fetch-recipe.php?rid=roman-lumbuli-assi-ita-fiunt

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-irish-kidney-soup

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-microwave-steak-kidney-hotpot

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-scots-kidney-collops

Marianne

08.01.2013 kl.11:32

Takk AM, godt å høre, da fortsetter jeg med den, enig den er super, særlig på vinterstid :-)

08.01.2013 kl.12:25

Hvor kjøper dere sheasmøret? :)

Og eggehviter: ødelegges antinæringsstoffene når egget kokes? Og når man lager kjeks av det og steker forsiktig i ovn, slik som Sarah i The Healthy Home Economist gjør det?

Trine

08.01.2013 kl.12:58

Er det noen på Øvre Romerike som har kumbocha baby, yoghurt kultur eller vannkefirkorn å dele?

Jeg har også ringt en rekke melkebønder i området, men ingen tør selge meg melk! Noen som har tips?

Ingelill

08.01.2013 kl.13:01

Trine, hvorfor tør de ikke selge deg melk?

Trine

08.01.2013 kl.13:10

De mener de vil få problemer med Tine!

PirkePetter

08.01.2013 kl.14:10

Fortell bøndene at om de ikke selger deg melk så vil de få enda mer problemer med Trine! Bønder har lov til å selge melk så lenge det ikke er snakk om mengder, og ofte, slik at det blir å regne som butikk. Tine har ikke noe med saken å gjøre, da dette dreier seg om mattsikkerhet. Kun mattilsynet har derfor en rolle her, og mattilsynet har jo skrevet at det ønsker å åpne for salg av upasteurisert melk i Norge.

Ingelill

08.01.2013 kl.16:30

Har spurt min far som er melkebonde om de har noen kontrakt med tine som sier at de ikke kan selge melk svart, og jeg får ingen gode svar, så det tolker jeg som at det har de ikke. Melk kan selges upasteurisert fra bonden hvis det ikke ligner kommersielt salg ifølge animalieforskriften.

PP; har mattilsynet virkelig sagt det?! Fortell , det er jo fantastisk! Men regner med det ikke er noe som er vedtatt, bare ytret...

IdaE

08.01.2013 kl.18:00

Det "ikke-norske" ordet "inflammasjon" og "inflammasjonsprosess" var hyppige brukt i min norske lærebok "treningslære" fra videregående i kapitlet om idrettsskader. Ordet har også en egen artikkel i Store Norske Leksikon på nett. Man trenger med andre ord ikke å ha sett seg i hjel på amerikansk såpeopera uten tisse og pustepause, for å ha begrepet i ordforrådet.

PirkePetter

08.01.2013 kl.20:54

Ingelill, det var en del skriverier om dette i 2010, hvor mattilsynet ønsket å åpne for salg av upasteurisert og fløte slik mange EU land gjør. Forslaget ble imidlertid sablet ned av Rockefellerinstituttet/folkehelseinstituttet, som vil vi skal fortsette å frykte så mange bakterier som mulig.

IdaE, jeg har levd lenger enn deg, og husker når ordet begynte å dukke opp i ymse offentlige bøker og lærebøker. Det er jo bare tull å skulle bruke halvengelsknorske ord for norske ord vi allerede har. Det engelske språket har større variasjon og uttrykksmåter enn det norske språket, det er jeg med på, men jeg synes det er lavmål å erstatte eksisterende norske ord med engelske varianter så lenge de norske ordene fungerer like greit. Som f.eks ordet gjære, som så mange bloggfolk kaller fermentering fordi det liksom høres så mye finere ut. Blæh; ja til alkoholgjæring og stort nei til alkoholfermentering!

LEVE SPRÅGET!

Cecilie

08.01.2013 kl.21:35

Trine: Jeg har både vannkefirkorn og kombuchababy:-) Bor på nedre Romerike.

Janne

08.01.2013 kl.21:54

Fantastisk med slike digresjoner! Helt enig: leve språget! Norsklæreren/norskelskeren i meg jubler! Er vel en logisk konsekvens av entusiasmen for tradisjonene :P men må innrømme at jeg selv bruker fermentering av og til, i stedet for melkesyregjæring - det har noe med at sistnevnte høres litt, ja, guffent ut kanskje, og at det tross alt har to stavelser mer! Det blir et spørsmål om språklig estetikk og forenkling (som faktisk er en svært vanlig språklig mekanisme) i forhold til idealisme. Men generelt: ja til norske ord der norske ord vitterlig kan brukes. Vi får jaggu være litt stolte av oss selv.

Kunne ikke dy meg, måtte bare smette inn med denne kommentaren :)

Oleiv Lene

09.01.2013 kl.00:08

Du er genial PP! Tusen takk:))

Marianne

09.01.2013 kl.10:30

Tusen takk PP, ja det gir mening at mye av den infoen i slike enkeltsøk i allefall ikke er forskningsbasert, takk for forklaring rundt gode matemner for lymfeflyt :-)

Har begynt å lese f.eks Livestrong med litt større forbehold, synes det til tider er litt vel mye promotering av wholegrain and soy uansett hva slags ubalanser den nettsiden gir kostholdstips om (= " "Hei, spis dette fine røde eplet", som stemora sa.. .:-)

Marianne

09.01.2013 kl.10:38

PP, har spurt om det før, men bare sånn kort ang en vare eller to matvarer med høyt innhold av silisium, er det kraft som har mest av dette, og/ eller er det en spesifikk matvare du vil anbefale ?

Trine

09.01.2013 kl.12:42

Cecilie: Da vil jeg gjerne komme innom å hente! Kan du sende meg mailadr din på tmekiassen@gmail.com? Så kan vi avtale en dag jeg kan kjøre innom deg:).

PirkePetter

09.01.2013 kl.13:52

Marianne, jeg svarte på spørsmålet ditt om kisel/silisium i leverinnlegget

Marianne

09.01.2013 kl.15:02

Ja, jeg vet, takk :-) bare lurte på om det var mer av silisium i noe annet matemne ( ren protein) enn kraft, men den er grei, holder meg til kraft, passer igrunnen greit mtp fordøyelsen for tida også :-)

Apropos dårlig fordøyelse, har lest et sted at i tillegg til lav magesyre så kan dårlig fordøyelse/mye forstoppelse også skyldes for lite produksjon av galle, er det i såfall noen av matemnene som er spesielt gode for å stimulere galle-produksjonen (og/eller forhindre forstoppelse)?

PirkePetter

09.01.2013 kl.17:21

Galle trenges for fettfordøyelse, utover lipase produsert i tarmen, samt fra bukspyttkjertelen. Slik at mer galle kun er relevant om du har problemer med å fordøye fett. Mettet fett stimulerer galleproduksjon og utskillelse, og ellers mer protein for aminosyrer som glutamin, glycin, metionin og taurin. Alt som bedrer leverens funksjon og/eller stimulerer magesyreproduksjonen stimulerer galleutskillelse, via hormonelle tilbakemeldingsystemer mellom mage og lever.

Marianne

09.01.2013 kl.18:01

Ok, tusen takk, da blir gelatin, kraft, kokosfett og smør fortsatt mest av hovedinntaket en god stund til fremover :-)

Marianne

09.01.2013 kl.18:35

PP, bare sånn for sikkerhets skyld, er som sagt mye forstoppet og magen har liksom ikke 'plass' til all mulig mat, blir fort 'sprengmett' og har også ofte veldig dårlig matlyst, er jeg 'innenfor' ernæringsmessig når jeg får i meg daglig det jeg har nevnt her ovenfor, samt noen eggeplommer, lever, fiskeleveroljen og også magnesium i de ulike former ? Og om et par uker forhåpentligvis også inntak av kefir ( grønnsaker og slikt prioriteres det ofte ikke plass til mange av dagene) Er det noe jeg burde ha fått i meg daglig i tillegg, ved siden av dette ?

Anna

09.01.2013 kl.19:07

Hvordan er det å drikke vann med kullsyre. Drikker endel Taffel fra Grans, og den inneholder magnesiumklorid som hovedsalt. Er også natriumklorid, kalsiumhydrat og natriumkarbonat som jeg ikke aner hvordan påvirker kroppen. Og hva er egentlig kullsyre? Drikker også endel vannkefir, korna mine har vært på spa i noen mnd fra og til, produserer litt merkelig vannkefir etter flytting.

Line

09.01.2013 kl.21:50

Et spørsmål til PP: Da jeg snart skal ut i jobb etter barselpermisjon må ammingen trappes ned. Jeg vil jo selvfølgelig verken gi morsmelkerstatning eller pasteurisert kumelk, men prosjekt kefir ser ut til å bli litt forsinket. Så da lurer jeg på hvor mye morsmelk hun må ha for å få i seg opptimale mengder næringstoffer? Matlysten hennes er relativt dårlig og det går stort sett i brød med leverpostei... Har hørt at en kopp kraft dekker kalsium behovet for en voksen. Men gjelder dette også små barn?

PirkePetter

10.01.2013 kl.02:16

Marianne, melkesyregjæret mat og drikke ville nok bidra til fremgang i helsetilstanden din, og også bidra med økt næringsopptak fra de andre matemnene. Talg ville nok også være en ide, da kokosolje kun inneholder vitamin E av fettløselige vitaminer.

Anna, vann med kullsyre er helt ok helsemessig, men når vannet inneholder basedannende substanser som magnesiumklorid, natriumklorid, kalsiumhydrat og natriumkarbonat, så er det ikke lurt å drikke dette til måltider om du ønsker optimal magesyreproduksjon.

Line, mengde morsmelk er helt avhengig av næringsnivået og kvaliteten på melken. Slik at svaret på spørsmålet er helt avhengig av kostholdet ditt. Morsmelkerstatning går helt fint og er svært næringsrik så lenge den lages slik som bl.a vist her ?

http://viblans.blogspot.no/2012/05/oppskrift-pa-hjemmelaget.html

Små barn tåler ikke grønnsaker og frukt før de er ca 1 år gamle, og ikke korn før de er vel 3. Dette fordi de ikke produserer enzymer som fordøyer karbohydrater eller mer komplekse sukkerforbindelser som i korn før de er henholdsvis 1 og 3 år. Om kornet er gjæret til surdeig går det litt bedre, og da især om brødet spises med melkesyregjæret mat eller drikke som bidrar med enzymer som trenges for fordøyelse, eller du tygger maten først slik at dine enzymer bidrar til barnets fordøyelse.

Hvorvidt 1 kopp kraft dekker kalsiumbehovet avhenger av hva man har kokt kraft på, hvor lenge, hvorvidt man hadde eddik i, og hvilke andre næringsstoffer som finnes i kraften, og som evt fungerer som opptaksfaktorer. Uanset vil 1 kopp kraft til dagen bidra stort, ikke bare til kalsiumbehovet, men også til gode mengder av bl.a magnesium, fosfor, kisel, svovel og en rekke sporstoffer, utover gelatin og glykosaminoglykaner.

Marianne

10.01.2013 kl.09:52

Tusen takk PP, det gir mening, er jo fysen ( ref 'cravings ) på kefir for tiden, men om 2 uker har jeg det iallefall i hus og drikkeklart håper jeg :-)

Lurer på om det holder med èn gjæret kilde i kosten daglig, slik som da f.eks kefir ? Eller gir ulike gjæringer av ulike matemner ( altså fra drikke kontra grønnsaker) ulike bakteriekulturer, og mer bredspektret gevinst ? Nå tenker jeg ikke på at grønnsaker gir noe annet i vitaminer og mineraler osv enn gjæret melk, men da kun probiotika/melkesyrebakterie-effekten.

Holder det med f.eks da med kun kefir daglig mtp melkesyrebakteriene/fordøyelseshjelp/næringsopptak ? Jeg ser det med variasjon/ mat-smaks/opplevelser i kosten, men nå foreløpig for egen del så tenker jeg bare mest mulig 'brannslukking' og å få plass i magen til det aller viktigste næringsmessig/opptaksmessig sett, til ting blir litt lettere.

Vedr talg, hva er det i/med talg som man ikke får i seg via det jeg inntar av lever (også med Avit som jeg har forstått), kokosfett, upast.smør, eggeplommer, fiskeleveroljen dagsdose og fettet i kjøtt. Samt også det fettlaget som legger seg oppå kraften etter avkjøling, som jeg også spiser. Holder ikke dette som fettkilder mtp næringsemnene/og dekker alle fettløselige vitaminer A, D, E, K, trodde alt dette som jeg nevner skulle dekke meg med alle fettløselige vitaminer slik sett?

PirkePetter

10.01.2013 kl.11:57

Kefir går helt fint, og er den mest næringsrike melkesyregjærede kilden du kan bruke.

I talg er det animalske fettsyrer som er poenget, utover små mengder av forskjellige vitaminer og mineraler. Ved kronisk sykdom er der mye betennelse som grunnlag for sykdommen, og da er alle matemner, især mettet fett, som kontrollerer betennelse alltid av det gode. Du får nok bra med fett via de andre matemnene, men kan du bli raskere frisk om du legger til noen til så er det bare til din fordel.

Marianne

10.01.2013 kl.16:33

Tusen takk for forklaring, PP :-)

Oleiv Lene

10.01.2013 kl.21:26

Hmmm... så hva ska jeg da gi han som snart er ett år om jeg ikke kan gi frukt, grønnt, hjemmelaget brød og grøtblandinger av bla havregryn? Bare ren fisk, kjøtt, kraft? Jeg måtte slutte å amme etter 6 mnd, og brukte litt morsmelkerstatning, men kutta fort ut iom at det var så mye "rart" i blandingen. Og kan dette med korn før fyllte tre år i hverstefall resulterer i allergier? jeg har ikke kommet så langt at jeg har begynt å lage surdeig ennå, men nå er det nok på høy tid...:)

Hanne

10.01.2013 kl.22:07

Dette med talg var nyttig for meg å lese :)

PP - hva er en lur måte å få i seg talg på? Og hvor mye hver dag dersom man skal bli frisk fra kronisk sykdom og har alle de andre elementene i tradisjonskost på plass?

Hanne

10.01.2013 kl.22:23

PP - det var faren min og denne senebetennelsen igjen :) Den har dessverre blitt mye verre, og en lege sa nå at han kan ha fått urinsyregikt. Jeg sendte ham nettopp infoen som du skrev til Marianne i et tidligere blogginnlegg. Men jeg lurer: hvorfor slike symptomer? Er det fordi kroppen hans vil reparere seg og reagerer veldig sterkt på introduksjon av gelatin, kokosfett og noe annen kraftkost? Viktig da nå at han fortsetter, og kommer igang med kraft også? Hva ville skjedd dersom han ikke hadde begynt m gelatin etc for 2 mnd siden - ville han da blitt kraftigere rammet av urinsyregikt - senere en gang? Tusen takk for hjelp

cassandra

10.01.2013 kl.22:34

Nå har jeg forferdelig vrang mage og det å gå på do er ikke direkte ålright. Har hverken upasterisert melk eller gjæra grønnsaker eller mat av noe slag. Hva anbefaler du og ta da, for å stabilisere , sånn at jeg kan få normal avføring igjen? Går også opp i vekt. Følger mye av det som promoteres her.

PirkePetter

11.01.2013 kl.01:36

Oleiv Lene, allergier finnes ikke, slik at det som egentlig skjer om man gir mennesker som ikke klarer å fordøye korn, er at kroppen reagerer med betennelser og ulike immunreaksjoner. Men da ikke fordi man er allergisk, men fordi maten eller substanser i maten enten fremmer betennelse, som i tilfellet gluten/kasein/soya, etc, eller substanser fra maten/tarminnholdet lekker inn i blodet via små hull som oppstår ved bl.a betennelsesreaksjoner. Det er imidlertid ikke gluten eller kasein som er årsak til slike reaksjoner, men snarere vår manglende evne til å f.eks for-fordøye disse peptidene i magesekken før de kommer inn i tarmen. Og har man betennelse i tarmen mangler man fordøyelsesenzymer som trenges for å bryte dem videre ned, etter at magesyre og pepsin har gjort sin jobb.

Også mangel på enzymer som bl.a avgifter forskjellige substanser og kjemikalier fra mat og drikke gir slike symptomer leger kaller allergi. Men, dette skyldes mangel på næringsstoffer som enten stimulerer produksjon av enzymene, eller som er en del av dem, og har derfor ingen verdens ting med såkalt allergi å gjøre. De kroppslige reaksjoner man opplever når man f.eks har nedsatt magesyreproduksjon eller betennelser i tarmen, slik at gluten og kasein, og andre substanser ikke blir skikkelig brutt ned, er dermed ikke allergi, da symptomene som legene kaller allergi er virkningen av problemet, og ikke problemets årsak. Det samme gjelder mangel på enzymer som avgifter ymse substanser i mat og drikke, all den tid mangelen på disse, og som gir de symptomer leger kaller allergi, ikke er årsaken til problemet/de ?allergiske? reaksjonene, men næringsmangel er. Dermed, å si at noe som helst skyldes såkalt allergi, er faktisk å påstå at virkningen at et problem er selve problemets årsak. Dette er bakvendtogikk legemiddelindustrien dikter opp for å skape sykdommer den kan tjene penger på.

For småbarns del er nedsatt magesyreproduksjon vanlig, og også mangel på flere fordøyelsesenzymer. Kostholdet ditt under svangerskapet, samt under amming, avgjør om barnet ditt har tilstrekkelig med næringsstoffer til å danne enzymer som avgifter substanser og kjemikalier, samt som kontrollerer oksideringsprosesser/dannelse av frie radikaler, etc, i kroppen.

Utover gluten inneholder korn bl.a garvesyrer, såpestoffer, fytinsyre, enzymhemmere, lektiner og fiber, som alle er gjennomdokumenterte som helseskadelige på forskjellige måter. Fytinsyre f.eks, binder mineraler fra annen mat barnet spiser med kornet/brødet, slik at disse blir utilgjengelige for barnekroppen. Fytinsyre blokkerer også pepsinaktiviteten i magesekken, slik at proteiner ikke blir fordøyd, og heller ikke vitamin B12. Og dette var en bitteliten del av de skadevirkninger kornmat fremmer. Er kornet imildertid gjæret til surdeig har det ikke noen av disse skadevirkningene, men er fremdeles å regne som karbohydratkilde. Og det eneste enzymet små barnekropper produserer som kan fordøye sukkere, er laktase, som fordøyer melkesukker/laktose. Og kun melkesukker. Små barnekropper produserer enzymer som fordøyer proteiner, samt laktase for melkesukker, da barnekroppen trenger disse for å fordøye næringsstoffer i brystmelk.

PirkePetter

11.01.2013 kl.01:37

Små barn tåler godt animalske matemner som har vært tradisjonelt konservert og tilberedt, slik at disse er for-fordøyde av iboende enzymer eller enzymer produsert av bakterier og gjærsopper. Også konsum av helt rå animalske matemner som inneholder egne enzymer er av det gode, og da snakker vi om kjøtt, sjømat, innmat, samt melk og melkeprodukter, og eggeplommer. Om man ammer vil barnet få en del amylase via brystmelken, og som barnet kan bruke til å fordøye en del karbohydrater, men det er allikevel best med surdeigsbrød slik at ingen problemsubstanser gjenstår i kornet. Andre måter å bidra med enzymer som bl.a amylase på er gjennom å gi korn/brødmat med melkesyregjæret mat eller drikke, eller å tygge maten først slik at mors enzymer hjelper barnekroppen å fordøye korn/karbohydrater.

Hanne, det finnes ingen anbefalinger for talg, og det enkleste er å bare steke eller koke mat med utsmeltet fett fra talg.

Jeg kan ikke uttale meg om din far uten å vite betydelig mer enn du har oppgitt om ham og kosthold og helsehistorie. Reaksjonene du oppgir kan like gjerne være helbredsreaksjon som degenerasjonssymptomer fordi han mangler næringsstoffer som ikke finnes i de matemner han nylig har begynt å spise. Nok et alternativ er at han har redusert lever eller nyrefunksjon, og ikke takler økt mengde protein i kosten. Et tredje alternativ er at han mangler næringsstoffer som deltar i regulering av kroppens urinsyrenivåer, via forskjellige enzymer som regulerer kroppens urinsyredannelse fra puriner fra mat. Her har du litt info om hvilke enzymer det er snakk om ?

http://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/inherited_disorders_of_metabolism/purine_and_pyrimidine_metabolism_disorders.html

Her sier jeg imidlertid stopp når det gjelder spørsmål om venner og slektningers helse, da jeg ikke vil bedrive symptombehandling eller hjelpe andre til slikt. Jeg hjelper kun dem som er villige til å gjøre tingene fullt og helt, og ikke stykkevis og delt. Dvs dem som legger om kosten sin, og ikke minst vil det selv. Slekt og venner som oftest er motvillige til å gjøre noe som helst med sine helseplager ser jeg ingen grunn til å kaste bort tid på.

Ingen blir rammet av noe som helst, det være seg urinsyre eller blåsyre. Spiser man mangelfullt får man mangelfull kropp med helseproblemer all den tid kroppen bygges fra næringsstoffer fra mat alene. Og kun mat. Å spise seg til mangelreaksjoner som gir symptombilder leger kaller ymse sykdomsnavn gjør ikke at disse symptombildene plutselig rammer en. Å si slikt er bare ansvarsfraskrivelse, som å skylde på gener, svigermor, virus eller bakterier, naboen, sjefen, horoskop og stjernetegn eller for den saks skyld karma.

Dagens overskrift; ung mann begikk selvmord, og ble rammet av død!

Hanne

11.01.2013 kl.02:29

Den er grei :) Tusen takk for hjelpen. Min far og flere er igang med å legge om, men de er litt treige, så derfor ønsket jeg litt info for å dytte dem videre på veien. Eller: treige er ikke ordet. Etter 66 år med å tro man spiser riktig, og så snu helt rundt i løpet av 2-3 måneder, når man attpåtil har medisinske bøker i bagasjen, det er imponerende, synes jeg. :)

Oleiv Lene

11.01.2013 kl.10:17

Ja dette var nyttig info PP. Det er så spennende å lære mer ang kosthold og helse, og hvordan dette er den beste medisin til et mye mer kvalitativt liv:) Vi ser jo tydelig forandringer på både barn og voksne!

Vil unngå å gi barnegrøt jeg kjøper i butikken (selv om den er økologisk) så jeg forsøker å lage selv. Er jo ivrig bruker av kokosolje og eggeplomme i grøten, så her er det endel nyttige nærlingsstoffer å hente. Før jeg baker brød ligger frøene (sesam, linfrø, solsikke, gresskar, shia, gojabær) i vann m eddik i over 12 timer. Dette freser jeg så opp med stavmikser før jeg blander det i brøddeigen. Brødet stekes på samme måte som Gry (jord til bord) gjør, leenge på lav temperatur. Pålegg er stort sett hjemmelaget leverposten i villsaulam eller hjemmelaget syltetø med lite sukker til minstemann. Middag spiser han nå stort sett det samme som oss, og det er kraftmat-naturlig mat, fisk og kjøtt, så der er jeg rimelig trygg. Gutten er jo glad og fornøyd, frisk, rask og sterk, så jeg er nok på rett vei:)

Er bare så glad jeg har funnet disse bloggene og truffet mennesker som har erfaring og kan komme med gode råd, veiledning og fakta! Tusen takk alle sammen:))

Ha ei super helg!

Anna

11.01.2013 kl.10:50

Når det gjelder å gjære kornet til surdeig, den samme effekten oppnås ved bløtlegging i eddik i +7 timer? Eller?

Jeg har ikke fått til surdeig enda, men langtidshevet brød med 3 ss eddik pr 1200g mel blir supergodt! Bruker bare en knøttliten knært fersk gjær. Baker på økologisk fint spelt og litt økologisk havregryn. Karbohydratkilde er det fremdeles, men regnes da fint speltmel som raffinerte karbohydrater? Spiser mye (ja mye ?) upast. smør med ett godt dryss uraff.havsalt på brødskiven ? kanskje ikke dette er så lurt da? Jenta mi på 1 år får samme brødet nå, med smør, laks eller hjemmelaget leverpostei. Evnt bløtkokt egg, prim el.

Marianne

11.01.2013 kl.18:28

PP, bare lurer på dette med frie radikaler, og hvordan få dem til ikke å være så løssluppen ? :-)

Og også det med detoxhjelp til leveren og glutation og funksjon, hvilke matemner som bidrar mest til øke dette og tilhørende synergister da? Om du kort kunne fortelle litt om det ?

Så akkurat at Chris Kresser er i ferd med å lansere sin egen kosttilskuddslinje, http://paleologix.com/products/- næhskulleduhasett :-) og der dukket det opp i det jeg skumleste raskt over, men siden han lanserer kosttilskuddene sine i sammenheng med artikkelen er det noe i meg som sier at det mulig ikke går an å få helt rettmessige og gode kostforslag ut av han på det temaet :-) ?

Anna

11.01.2013 kl.19:59

Overse spørsmålet mitt rett her oppe, ser nå at det er blitt svart på det tidligere *lurt å lese alt først* ;)

PirkePetter

11.01.2013 kl.22:33

Marianne, jeg ville be dem redusere alkoholforbruket og stenge utestedene tidligere på kvelden. Alternativt kan du tvangskristne dem slik at de blir fratatt all livsglede og behov for å leve ut naturlige lyster og laster. Tvangskristning har også den fordelen at du da blir helliggjort av kjerka, og fra da av kan kalle deg selv Sankt Marianne.

Alle næringsstoffer som virker som antioksidanter gjør den jobben. Disse er bl.a mettet fett, kolesterol, protein/aminosyrene cystein, glycin, karnosin, kreatin, metionin, taurin, tioprolin, tyrosin, vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B13, inositol, lipoesyre, C, D, E, K2, Q10, germanium, magnesium, molybden, sink, vanadium, og kondroitin sulfat. En lang rekke enzymer fungerer også som antioksidanter, hvor de mest vanligste/mest kjente er katalase, glutationbaserte enzymer og superoksiddismutase. Andre er metionin sulfoksid reduktase, tioredoksin reduktase, heme oksygenase, biliverdin reduktase, m.m.

Også urinsyre fungerer som antioksidant, og i tillegg kommer en gazillion substanser i urter, kryddere og ymse matemner.

Gelatin er antakelig det beste matemnet for å øke glutation da gelatin inneholder så mye av aminosyrene glutation bygges fra. Næringstoffer som vitamin A, B2, B6, B9/folinsyre, lipoesyre, C, D, E, germanium, magnesium, selen, sink, svovel, glutamin, glutaminsyre, glycin, metionin, og taurin er nødvendige for optimal glutationproduksjon og aktivitet

En kuriositet -

http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/2012/03/31/with-the-wave-of-a-wand-raw-milk-wipes-away-the-wheeze-how-our-good-friend-glutathione-protects-against-asthma/

En kosttilskuddlinje ved navn næhskulleduhasett høres ganske kinky ut?

Anna, selv leser jeg aldri noenting først, men ser bare på bildene!

Marianne

12.01.2013 kl.00:08

Hehehe, ja noe tvangsmessig må til, kan det se ut som, med alle disse liberale anti-konservatistene som fyker rundt og gjør så mye ugagn. Takk, det meste av anti-tosker for å bekjempe disse hippie-inspirerte oppviglerne da altså med andre ord :-)

Ad enzymene, hva var det du sa før '...biliverdin reduktase igjen ? *atdetvarsadu?*... :-) Men ok, jeg forstår iallefall at enzymer er viktig også da :-)

Tusen takk for forklaring på dette med glutation også. Hvilke matemner gir mest/best av lipoesyre ? Og germanium, hvor får man det fra ? ( bierstuben..nicht...?:-)

Marianne

12.01.2013 kl.00:19

Ad linken, men det er jo gode nyheter "kefir har du ikkje sakt det herran før ?" (må vel bli på nordnorsk dialekt da...:-)

Christina

12.01.2013 kl.09:53

Jeg har et spm om kraftkoking. Har nå kommet inn i rutinen med å trekk kraft. Siste porsjon var ferdig her til morgenen - den hadde da trekt i 3 døgn. Jeg pleier å rense fra kjøttet som er der innimellom - bla er det en del i oksehalene som jeg også bruker. Men jeg lurer på om det er ok å bruke dette kjøttet - det er jo ganske "utkokt" og smaker ikke så særlig mye. Er det noen gode substanser igjen i dette i det hele tatt etter så lang tid over varmen og er det anbefalt for oss å spise det og evnt lage en gryte eller noe av det videre...

Videre så er jo beina også blitt ganske så porøse. Har fått med meg at det er viktig å få ut marg av hule bein, så jeg "pirker" litt i beinene for å få med meg alt av det gode :) Det er noen mørke substanser som ligger både utenpå og noen ganger inni beinene - det er som det smuldrer opp når jeg tar på det - er dette noe jeg bør gjøre for å optimalt får med meg alt av gode "ting" og la det bli en del av kraften...?

Jeg har tidligere en eller annen plass lest at dere som har høner smuldrer dette beinavkoket og gir det til dem. Men jeg har altså ikke høner - enda... (Står forøvrig på ønskelisten en gang..) Men lurer altså bare på om jeg skal la dette inngå i kraften min også?

Christina

PirkePetter

12.01.2013 kl.13:34

Marianne, lever og annen innmat, og animalsk mat generelt, melk inkludert, inneholder mest lipoesyre. Germanium er lite forsket på hva gjelder matkilder, og de samme gjentas i alle bøker, samt artikler på nettet. Disse er i hovedsaklig hvitløk og løksorter, tang/tare og plantekost generelt. Germanium finnes i animalske matemner også, samt melk og melkeprodukter.

Christina, kjøttet kan fint spises, evt blandes i kraften. For å få ut marg må du normalt dele knoklene eller bruke margbein, og det du beskriver høres mer ut som deler av knoklene. Marg er alltid myk, mens det du beskriver er hardt før kraftkoking.

Hvorvidt du vil spise det må være opp til deg, og smak og behag. Det er mineraler du sikkert har godt av i disse.

Marianne

12.01.2013 kl.17:00

Takk PP, lurte også på det med varmebehandling av melkemat slik f.eks som grøt ( med gigantisk smørøye bombadert med kanel i alle svingene:-) og pannekaker o.l ( av ris/mandelmel/kokosmel), Hva er best å bruke av melkeerstatninger som ris eller havremelk? Er det fytinsyre og enzymhemmere i havremelk også, eks denne: http://www.oatly.com/products/croatia/oatly-oat-drink-organic. ? Eller er det da bedre med kokosmelk, enn rismelk eller havremelk, selv om kokosmelken er på hermetikkboks ? Har laget mandelmelk selv mange ganger tidligere og også forsøkt mandelmelk fra helsekost, men klarer bare ikke den 'emmene' ettersmaken som jeg synes mandelmelk gir, selv etter koking.

Og så lurte jeg på; Jeg har nå hatt kefirkorn stående i 2 døgn for å komme seg, i butikk H-melk, skiftet melk idag da det var stint i glasset og da de ser ut til å stortrives i bygryta, og smakte på kefiren som var blitt til etter disse 2 døgnene, smakte veldig bra og riktig tror jeg. Er kaseinet brutt ned i butikkmelk etter 2 døgn og den er trygg å drikke denne også da ? Venter på ferskmelk men det er mulig kornene blir stående i butikkmelk en drøy uke til, så lurte på om denne kefiren her bør tømmes ut, eller da er trygg å drikke, og også om den gir noe helsegevinst og noe/nok bakterier etter to døgn selv med butikkmelk ?

Linn

12.01.2013 kl.17:34

Marianne, jeg har av og til kjøpt noe som heter Coconut manna på iherb og brukt som melk/kokosmelk. Blandes med vann og varmes. Smaker fantastisk til all slags gryter, grøt og supper.
PP, hvis du er innom og svarer de andre, så lurer jeg på om du kan skrive en eller to setninger om såkalt ionisert kollodialt sølv? Husker jeg leste noe for lenge siden som du nevnte dette, men finner det ikke igjen. Styre unna det eller..? :-)

PirkePetter

13.01.2013 kl.00:12

Marianne, kokosmelk er overlegen mandel og rismelk både næringsmessig og helsemessig. Om kasein er brutt ned i melk etter 2 døgns gjæring kommer an på temperatur og forholdet mellom melk og korn. Dvs hvor mye melk du har i forhold til korn. Så jeg har ikke peiling. De eneste helsegevinstene jeg kan tenke meg er i kefir fra butikkmelk må være nettopp bakterier og sopp

Linn, min konklusjon om kolloidalt sølv er at det er helseskadelig og svindel, og også helt meningsløst all den tid bakterier ikke forårsaker sykdom og virus ikke finnes. Eksempel -

http://www.cqs.com/silver.htm

Marianne

13.01.2013 kl.00:50

Takk PP, ok beklager, 4 ss korn i 0,9 liter melk. 20-21 grader jevnt. Finnes det isåfall en link eller oversikt over nedbrytningstid o.l for kasein ?

Bare tenkte på dette med mat/melk fra hermetikkbokser, er det ikke slik at hermetikk gir fra seg skadelig materiale som siger inn i mat/melk fra hermetikkbokser slik at da rismelk/havremelk blir mindre skadelig slik sett?

Marianne

13.01.2013 kl.00:56

Takk for tips Linn :-)

Linn

13.01.2013 kl.01:07

Ok, takk for info PP!

PirkePetter

13.01.2013 kl.04:23

Jeg kjenner ikke til slik info på nettet, men husker å ha lest det et eller annet sted i en bok eller forskningsrapport. Kasein skal være for-fordøyd i løpet av 1-2 døgn i ditt tilfelle.

Det kan lekke diverse metaller fra hermetikkbokser, men det er snakk om svært små doser som først blir problemtiske når de lagres i kroppen og oppnår en viss mengde. Jeg bekymrer meg ikke om slike så sant de ikke er aluminiumsbaserte.

Marianne

13.01.2013 kl.10:02

Tusen takk PP, lurte også på hvor lang tid det tar før melkesukkeret brytes ned, da med tilsvarende dosering/temperatur ?

Og, hva gjør man best med kornene når det ikke skal lages kefir av de, er det i kjøleskap med litt melk, og hvor lenge kan de i såfall stå slik, når man har kefirlagingspause ? Uker/måneder uten å fryse ned? (og kan de da stå med ferskmelk slik også, som oppbevaring, når jeg får ferskmelk ?)

Skal forsøke å ikke spørre så mye om kefir, da jeg vet det er masse info her og der, men jeg har akkurat fått korn i hus og jeg tror jaggumeg morsinstinktet har slått inn, og jeg er bekymret for å gjøre noe galt med disse gullkornene i starten nå da, med disse små nyankommet i heimen :-)

Christina

13.01.2013 kl.12:17

Jeg har et spm om potet som jeg lurer på. Tror og mener jeg har lest her på bloggene en eller annen plass (men finner det ikke igjen) at poteter bør bløtlegges på samme måte som korn og frø mm.. Stemmer det? Og i så fall hvorfor - hva skal bløtleggingen evnt "bryte opp"... Gjøres det da best med salt eller syre, hvis det er nødvendig?

Jeg er en tidligere lav-karbo entusiast- og dette med potet sitter litt igjen tror jeg som noe man ikke bør spise så mye av da det påvirker blodsukkeret så hurtig. Nå kjenner jeg imidlertid at fokuset er skiftet til næringinnholdet i maten - og det er faktisk et stort skifte fra bare det å fokusere på å få i seg lite karbo... Det er en god del gamle sannheter som ikke er sanne lengre.... Og potet er så godt å ha som base i supper - nå alltid med langkokt kraft :)

PirkePetter

13.01.2013 kl.12:33

Marianne, det tar omtrent like lang tid som jeg har nevnt ovenfor. Laktosen omdannes til melkesyre, eddiksyre, etc, og dette skjer raskere enn kaseinnedbrytingen. Kornene trives best i melk i kjøleskap når de ikke skal brukes.

Christina, poteter er helt ufarlige og ikke i nærheten av det helseproblemet lavkarbopropagandaen vil ha det til. Rent hypotetisk burde poteter bli bløtlagt for å nøytralisere det lille som finnes av fytinsyre i dise, men det er mye bedre å heller kose seg med dem på et ellers næringsrikt kosthold. Poteter skaper ingen problemer for blodsukker eller insulinnivåer så lenge kostholdet ellers er rikt på næringsstoffer som kontrollerer disse. Og glykemiske indekser og den slags er meningsløse teorier, ikke fakta, men teorier, som for lengst har blitt avlivet, sammen med kalorimyten, at karbohydrater står bak fedme, diabetes eller whatever, fibermyten, saltmyten, etc.

Marianne

13.01.2013 kl.16:34

Tusen takk PP, ble nysgjerrig på dette du nevner i siste innlegg her ang myte om høyt karbohydratinntak relatert til diabetes, som jeg har trodd på. Kunne du kort fortelle hva som utløser slikt som høyt blodsukker/og diabetes i såfall da ?

Og kalorimyten, hva består den i og hva motbevises den med, sånn kort ?

PirkePetter

13.01.2013 kl.18:21

Mangler du f.eks B vitaminer, eller magnesium eller sink, som inngår i eller katalyserer produksjon av glukosetoleransefaktor, hormonet insulin, samt som påvirker insulinreseptorene i cellene i kroppen til å bli mer sensitive for insulin, så får man diverse symptomer leger kaller diabetes. Mye plantefett eller transfett i cellemembraner er en annen årsak, via å forårsake økt insulininsensitivitet. Nok en faktor er mangel på bl.a vitamin D, som betacellene i bukspyttkjertelen trenger for å produsere insulin. Og dette er bare en brøkdel av alle kjente årsaker til såkalt diabetes 1 eller 2. Sukker forårsaker ikke diabetes, og sukker har i forsøk til og med vært brukt til å beskytte mot diabetes. Info -

http://raypeat.com/articles/articles/diabetes.shtml

Kjemikalier, tungmetaller, sprøytegifter, legemidler, vaksiner, tilsetningsstoffer, planteoljer, transfett, næringsmangler (f.eks hyponatremi/natriummangel, magnesiummangel, selenmangel, sinkmangel, B vitamionmangel, etc), fritt fruktose, hypotyreose, svikt i cellenes energiproduksjon, østrogenovervekt, serotoninovervekt, prolaktinovervekt, m.m er reelle årsaker til diabetes.

Kalorimyten -

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/30/fructose-and-protein-related-to-obesity.aspx

http://www.nytimes.com/2010/01/12/health/12calo.html?_r=1

http://www.second-opinions.co.uk/do-calories-really-count.html

http://www.second-opinions.co.uk/food-labelling-nonsense.html

http://www.naturalnews.com/027126_diet_body_dieting.html

http://scottabel.blogspot.com/2011/03/calories-myth.html

http://180degreehealth.com/2011/12/the-calorie-myth-part-i-raw-food-weight-loss

Marianne

14.01.2013 kl.11:23

PP, bare lurte om om det er noen god ide å ta et tilskudd av 'greens' (eks hvetegress) nå så lenge jeg ikke får plass til særlig mye med grønnsaker i magen om dagen ? Har forsøkt finne noe om greens på søk, men har ikke funnet noen svar ang det ?

Og så lurte jeg på om man kan bruke litt kefir som startkultur for yoghurt, eller går ikke det pga gjærsopper i kefiren ? Må man i såfall da skaffe en startkultur fra noen, eller hva kan man starte ut med, med yoghurtlaging ?

beate

14.01.2013 kl.11:55

Hei. Har lest bloggen her med interesse. Mye informasjon som jeg ikke helt forstår enda. Er rimelig ny innenfor emneområdene, men fortsetter å lære. Jeg har et spørsmål i forbindelse med astma og migrene. Kan man ha mangel på magnesium selv om dette ikke vises på blodprøver. Min voksne sønn hadde ikke vitaminmangel, mineralmangel i henhold til tester gjort av lege. Det synes som han blir dårligere i perioder med fuktig vær, kaldt vær og værvariajoner. Altså omtrent hele tiden. Kun korte perioder med ok.liv. Er både slapp og deprimert i perioder. Sterke migreneanfall og astmaplager fører til elendig livskvalitet. Står på medisinering hver dag hele året. har hatt astma allerede fra sine første levemåneder. Migrene fra tenårene. Har vært plaget med mye magesyre, men er nå bra. Er også plaget med dysleksi og dårlig hukommelse - og noen ganger kommer ordene litt forvirret ut. Kan noe av dette ha sammenheng med næringsmangler på tross av at tester viser normale verdier? Han tåler over hode ikke natriumglutamat og heller ikke sjokolade/flavoner (?).

PirkePetter

14.01.2013 kl.22:35

Magnesiumnivåene i blodet viser ikke magnesiumnivåene i kroppen som helhet. Mer info om temaet i kommentar 28.12.2012 kl.01:06 -

http://senseoflife.blogg.no/1355664178_bondens_marked_p_brum.html

En av de vanligste årsakene til astma i småbarn utover næringsmangel er nedsatt magesyreproduksjon. Og spesielt vitamin B12 eller magnesium er indikert, og begge er nødvendige for magesyreproduksjon.

Det er svært usannsynlig at din sønn hadde for mye magesyre, da dette faktisk er veldig sjeldent. Leger diagnostiserer for lite magesyre som for mye fordi de ikke er klar over at det er snakk om samme symptomer, i tillegg til at legemiddelindustrien holder dem i uvisshet da den kun tjener på at leger tror det dreier seg om for mye syre. Dette fordi legemiddelindustrien tjener enorme summer på syrenøytraliserende medikamenter. Syrenøytraliserende medikamenter kan, gjennom å forårsake næringsmangel, forårsake samtlige symptomer du beskriver. Og da især om det er snakk om aluminiumsbaserte medikamenter.

Tåler han ikke MSG eller flavoner/fenoler har han alvorlig magnesiummangel, og svært sannsynlig også mangel på flere B vitaminer. Medisinen du nevner kan være en av grunnene til mangelen, da de fleste medikamenter tapper kroppen for næringsstoffer når kroppen prøver å avgifte dem. Eller medikamentene forhindrer opptak eller utnyttelse av næringsstoffene.

For å avgifte fenoler og flavoner i leveren må kroppen ha tilstrekkelig magnesium for å danne enzymet fenol-sulfotransferase. Mangel på eller underfunksjon av dette enzymet er en veldig vanlig hoved eller delårsak i bl.a de symptomer man definerer som autisme/aspergers og ADD/ADHD. Mangel på/underfunksjon av dette enzymet er også en hovedfaktor i mange såkalte allergier og intoleranser relatert til mat og drikke, særlig i barn og unge

beate

17.01.2013 kl.15:26

Tusen takk Pirke Petter. Dette skal jeg følge opp:-) God klem i dagen for god og uselvisk hjelp.

Lena

18.01.2013 kl.19:54

Magnesiumklorid har vi tatt her i huset siden svininfluensan dykket opp i 2009. Tar man magnesiumklorid daglig så styrker man immunforsvaret. Jeg kjøper store pakker på apoteket og løser opp 30 ml salt i en 1,5 liters vannflaske og har i kjøleskapet. Tar så 1 dl daglig. Hvis man føler at man begynner å bli forkjølet så tar man samme dosen opp til 3 ggr daglig. Et vanlig problem i dag er at folk er altfor sure i kroppen og magnesiumkloriden er basisk og retter opp det, men ikke bland den i sure drikker som appelsin eller sitronjuice - da taper du den positive virkningen! En pakke magnesiumklorid fra apoteket rekker leeeeeengeeee og blir mye billigere enn å kjøpe andre magnesiumpreparat i helsekosten. Magnesiumklorid i denne formen er MYE mer opptaglig for kroppen enn andre typer magnesium (les epsom). Visst kan man bade i det, men aller mest effektivt er det hvis man drikker det (og myk hud får man på kjøpet uansett). Har man noen form for nyreproblemer skal man holde seg unna magnesiumklorid. Det finnes mengder med litteratur om magnesiumkloridens positive virkninger. Hjelper mot tretthet, depresjon, søvnproblemer og mye, mye annet.

http://drsircus.com/medicine/magnesium/magnesium-chloride-benefits

http://www.health-science-spirit.com/magnesiumchloride.html

http://www.mgwater.com/vergini.shtml

PirkePetter

19.01.2013 kl.02:19

Bruker man magnesium sammen med appelsin eller sitron øker man opptaket av magnesiumet, da organiske syrer i begge frukter binder magnesium i tarmen. Påstanden din er derfor ikke riktig, og det er også tull og tøys at appelsin eller sitron har syrevirkning i kroppen all den tid begge er basedannende. Magnesium i ren form, som bl.a magnesiumklorid, tas dårlig opp oralt, bl.a pga at det er sterkt basedannende, og derfor lett nøytraliserer magesyreproduksjonen. Og uten magesyre, null magnesiumopptak. En del forfattere, deriblant Sircus, som du refererer til, påstår at klor i magnesiumklorid stimulerer magesyreproduksjonen og dermed øker opptaket av magnesiumet, men dette er sludder all den tid klor først må fordøyes før den kan bli en del av magesyren. Klor er også basisk.

Har man nyreproblemer er magnesium svært nyttig, især om det dreier seg om betennelse eller nyrestein. Logikken bak at for høye nivåer magnesium skal kunne svekke nyrene er ren teori som ikke tar i betraktning at kroppen kun tar opp en svært begrenset mengde magnesium til enhver tid. Opptaket øker i takt med behovet. Det er også så mange faktorer i moderne kosthold som reduserer magnesiumopptak og utnyttelse i kroppen, kjemikalier og betennelsesfremmende matemner, etc som forbruker magnesium i kroppen, i tillegg til et kosthold basert på kjemisk gjødsel og sprøytegifter, og som inneholder minimalt med magnesium. Slik at logikken bak for høye magnesiumnivåer og eventuelle nyreproblemer bare blir ren laboratoriehypotese uten forankring i den virkelige verden.

Trine

22.01.2013 kl.09:33

Er det noen her inne( som selv om det er billigt og kommer fra Kina ) som har testet ut magnesiumsulfatet fra Felleskjøpet ?

Emily

22.01.2013 kl.09:40

Hei Trine,

jeg har brukt magnesiumsulfatet fra Felleskjøpet. Syntes at det funket bra. Merket at å bade i det var utrolig velgjørende og avslappende. Har ikke lenger badekaret da og nå bruker jeg å smøre på med magnesiumolje som jeg kjøper på iherb. Det svir/klør litt, men jeg tar det på om morgenen og jeg farter rundt og tenker ikke så mye over det. Det ubehag er forbigående og jeg blir vant med det.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits