Bondens Marked på Bærums Verk i dag

For de av dere som fortsatt vil anskaffe dere skikkelige råvarer til jul så anbefaler jeg dere å ta turen innom Festplassen på Bærums Verk i dag. Der er det Bondens Marked fra kl 14-18. Jeg vet at Haugen Gårdsmat er der i dag. De har svineribbe fra sine egne frittgående gris. "Aldri har jeg spist bedre ribbe", er gjetordet som går om disse ribbene. Jeg har allerede skaffet meg en - og kan ikke si annet enn at den skal tilberedes med andakt på julaften. Jeg vet at de også har med seg fersk reinsdyrskjøtt i dag, fersk hjort, røkt og urøkt pinnekjøtt og HIMMELSK fenalår uten nitritt! Ellers kommer disse leverandørene også. Får du ikke med deg dagens marked eller du bor langt unna Oslo så får du se på oversikten over hvor det er Bondens Marked landet rundt i dagene før jul her. 

Ellers kan jeg melde om festlig stemning rundt bordet da "Kraftmammaene" (Wicked Mums) møttes til julebord hjemme hos Vibeke i går. Det var deilig pinnekjøtt som stod på menyen. Det var mangt og mye som måtte opp på temalisten denne gangen - og mange erfaringer som måtte deles. Grys flotte E-Bøker var ett hot tema, men også tips om kefirlaging, hvordan-klare-å-spise-en-rå-eggeplomme-slik-Ingerlise-og-jeg-gjør det, hvor vi faktisk endte opp med at "frivillige" rundt bordet måtte prøve - til hysterisk latter og brekninger hos noen (hehe). I tillegg trente vi på hvordan-klare-å-svelge-to-teskjeer-gelatin - kun ved hjelp av et glass vann på "no time". Det er fantastisk å ha likesinnede å kunne dele erfaringer med - man må vel kunne si at dette var et nokså "nerdete" julebord med en nokså ensidig tema rundt bordet; nemlig tradisjonsmat!!!! Jeg anbefaler de av dere som føler dere litt alene i denne nye verdenen av mat om å ta kontakt med andre "likesinnede" via vår Facebook-gruppe.  

Ellers vil jeg takke PP for en formidabel innsats med å besvare alle deres spørsmål på bloggen min. Det er ingen selvfølge i dag at noen tar seg sånn flid med å gi ærlige og kvalifiserte svar. Jeg er også glad for at flere av dere lesere svarer og deler av deres erfaringer. Jeg har ikke hatt tid og kapasitet til å være like aktiv her inne, derfor en flott ting at bloggen likevel "lever". Faktisk ga forrige innlegg rekordmange kommentarer så langt i min blogg-historie, og det begynner å bli noen år nå. Dette tyder på at temaet engasjerer og at det er flere og flere som får opp øynene for tradisjonsmatens fortreffelighet!

 

 

66 kommentarer

Linn

16.12.2012 kl.14:36

Stor takk for denne bloggen! Skulle gjerne hatt Bondens marked her i nærheten også :-) Dette spørsmålet passer bedre til ditt forrige innlegg, men.. Ser at Radiant Life har begynt med et pulver av lever. Er dette vanskelig å få ned uten kapsler?

AnneMarit

16.12.2012 kl.19:13

Du kan blande pulveret inn i annen mat, slik jeg gjør med barna mine som ikke vil svelge kapsler. Pass bare på at du blander det inn når du serverer maten, slik at ikke leveren denatureres av høy temperatur. Dersom pulveret er billigere kan du også kapsle selv. De har tomme gelatinkapaler hos iHerb. Da kan du blande inn krydder som er bra for magesyreprod din, som cayenne og andre godsaker! Anne Marit

Linn

16.12.2012 kl.19:37

Ok. Tusen takk for info :-)

Line

16.12.2012 kl.23:38

Hei! Snart skal jeg til usa med lillemor på 10 mnd. Er det noen som har tips om hva jeg skal gjøre med mat til henne denne tiden? Har så lyst til å ta med brød men det varer jo ikke lenge uten fryser og grøt vil hun helst ikke ha! Må spise med hendene nemlig. Tenkte hvertfall å ta med gelatin og kokosolje...

Linn

17.12.2012 kl.00:09

Helios har et surdeigsrugbrød som er bakt etter riktige prinsipper. Holdbart i måneder før åpning. Bestilles på helsekost. Ganske godt, nettopp prøvd en pakke. Var holdbart til mars/april. Vet ikke om det er noe dere kan spise.

PirkePetter

17.12.2012 kl.01:26

Mange amerikanske byer har sine bondens markeder (http://farmersmarket.com/), og om du googler på local food, ecofood, organic food, local produce, og bynavnet etc så finner du nok gode kilder der du skal være.

Linn

17.12.2012 kl.01:38

Er det ok å spise hermetisert mat? F.eks brisling, sardiner, ansjos etc fra King Oscar?

Vibeke

17.12.2012 kl.14:57

Takk og pris for likesinnede! Lørdag var gullegod, håper på reprise snarest:-)

Anne MA

19.12.2012 kl.11:27

Jeg har også lest mye om Farmers market og gleder meg til å besøke nettopp dette i New York. Finner du det tror jeg du er berget! Ellers hadde jeg tatt med gelatin og leverkapsler til å blande i mat. Anne marit

Linn

20.12.2012 kl.18:45

Hvor mange måltider daglig er anbefalt på denne kosten?

Hanne

21.12.2012 kl.17:21

Debatt/utspørring etter innlegget om "lever samt nye frokostvaner" ( http://senseoflife.blogg.no/1354709630_lever_med_futt_i_samt.html?c=1356106707340 ) fortsetter her:

Bente

21.12.2012 kl.18:28

Til PirkePetter: lite energi, hår (på hodet) som jeg opplever ikke vokser samt er blitt en del tynnere siste måneder, hudutslett/hudkløe samt tørr hud, hovne øyelokk. Hva er det første som slår deg som jeg bør gripe fatt i?

PirkePetter

22.12.2012 kl.04:02

Du bør gripe fatt i alle matemner som anbefales i blogginnlegg og kommentarer i kraftmødrenes blogger, da du helt klart mangler minst flere av de næringsstoffer som omtales ofte. Så som jod, magnesium eller sink, samt vitamin A, D eller de fleste B vitaminer, især folinsyre og B12.

Symptomene er alle tegn på hypotyreose (http://www.tuberose.com/HypothyroidSymptoms.html), men hypotyreose forårsakes av næringsmangel og evt kjemikaliebelastning. Spørsmålet er om du mangler relevante næringsstoffer i kosten, eller har problemer med å ta dem opp. Uansett hva som er riktig her så omtales begge problemstillinger gjentatte ganger i både innlegg og kommentarer.

Linn

22.12.2012 kl.04:39

Bente: Kanskje p-pillebruk er relevant også? Jeg fikk hypothyrose av langvarig bruk p-piller.

Bente

22.12.2012 kl.15:38

PP: takk for svar! Næringsmangel - JA, helt klart. Har ikke "fått ut fingeren" og satt igang 100% men skjønner jeg nå ikke har noe valg. Symptomene taler for seg selv. Har en liten drøm om å få en oversikt over kostplan (et eksempel) jeg kan følge i løpet av en dag. Det jeg pr. idag gjør som er riktig: tar 3 ss gelatin (fra Idun) pr. dag samt 3 ss Cocosa kokosolje. Har nå kjøpt eplesideredikk som jeg tar noen ss av i litt vann x 3 pr. dag. Har siste to dager også svelget to rå eggeplommer på morgenen.Har også bestilt spekepølser fra Gry H. som jeg får i januar. En utfordring å finne upast. oster samt ferskmelk synes jeg men helt klart mulig. Skal også bestille smørolje fra Tidsporten men de har over tid vært utsolgt. Noen som har en dagsoversikt over da de spiser av tradisjonskost? Linn: ingen p-piller eller annen hormonprevensjon på meg de siste 20 år (har alltid vært skeptisk til det og fulgt magefølelsen). Skal til slutt bekjenne mine synder: er glad i kaffe og drikker ca. 3 krus hver dag. Til kaffen smaker det utrolig godt med en (liten) sjokoladebit. Jeg spiser brød til frokost og saboterer helt klart meg selv i forhold til maten (selv om jeg VET det ikke er bra). Har siste måneder hatt store forandringer privat med samboerforhold som har tatt slutt samt flytting til ny leilighet nå helt opp under julen. Mye mentalt stress og maten (meg selv) har liksom kommet i siste rekke. Nå er alt ferdig til jul, jeg og min sønn er vel etablert i ny leilighet så mitt mål nå på nyåret er å ta tak i kosten min 100% (for å redde helsa rett og slett). Tar gjerne imot gode råd fra dere mer erfarne tradisjonskost-tilhengere samt fra PP, så klart!

Marianne

22.12.2012 kl.18:06

Verden gikk visst ikke under i går likevel merkelig nok, men lever-tråden ser jeg henger i en tynn..ja, tråd så flytter spørsmålet mitt hit da:-)

PP, bare lurte på: hva med de med høyt blodtrykk i forhold til f.eks for lite natrium sammen med for lite magnesium osv, er det noen link der også, slik som med lavt blodtrykk, eller er det andre faktorer som spiller inn med for høyt blodtrykk ?

Lurte også på det med sprengte småkapillærer og også lett dannelse av blåmerker; hvilke mangler på næringsemner kan slikt skyldes ?

Og så vil jeg takke deg hjertelig og ønske deg, og dere andre her inne også, en riktig god jul :-)

Marianne

22.12.2012 kl.18:33

Bente, anbefaler deg varmt å lese de ulike blogginnleggene og PPs kommentarer, f.eks så gis det masse info i lever-tråden her under denne, og i de andre trådene også. Ellers er det mye god info å hente også i bloggen til Gry og kommentarfeltene og PPs råd der også :-)

Som jeg har forstått så er det viktig å kutte ut matvarer som blokkerer næringsopptak og forstyrrer mage/tarm ytterligere, samt sørge for at magesyrenivået er optimalt og også at tarmen er helet, før næringsopptaket igjen kan bli optimalt, så mistenker at du nok vil få beskjed fra PP etterhvert at det daglige brødet ditt nok må ryke ( med mindre du ikke bløtlegger først ihht ulike metoder, og deretter baker det selv da:-)

PirkePetter

23.12.2012 kl.04:37

Marianne, jeg svarte i går, men Anne Marit har ikke godkjent svaret enda

Yngvild

23.12.2012 kl.11:13

Synd, det markedet gikk jeg glipp av. Er det fast tradisjon på verket slik at jeg kan ha det til gode til neste år? Fryser du forresten ned ribba frem til julaften? Blir den like god da? Hilsen Yngvild

Linn

23.12.2012 kl.12:35

Bente: Ok. Jeg kan anbefale vannrenser www.multi-pure.no er den som er anbefalt f.eks på bloggen til Gry Hammer, og revitalisering med Granderplate etterpå. Det finnes også dyre vannrensere som Kangen, Alphion og Chanson. F.eks på uno vita shop har de litt forskjellig å velge i. Grander har de på Tidsporten. Når det kommer til tradisjonskost er jeg helt i startfasen selv. Gry Hammer har jo også skrevet noen e-bøker, kanskje d er mer konkrete tips i de.
Hanne: Hvordan går det med inntaket av lever? Har levergryte til frokost idag, stekt vel og merke :-)

Marianne

23.12.2012 kl.18:14

Ah, ok da er det på med ventekappa så kommer det vel etterhvert, tusen takk igjen PP :-)

Marianne

23.12.2012 kl.20:20

Hehehe ( lav latter for sikkerhets skyld, ikke høyrøstet) har lest linken, fullt mulig cyberdommedag er på vei likevel da, bare med et lite oppheng i tidsforskyving og (bloggkommetar-) masse. *tar fram popcornet selv og venter på åpningsshowet*

PP, Ikke bare er du veldig dyktig, men du er mer enn det, når du klarer å gi et godt svar på et spørsmål, som du i utgangspunktet ikke helt forsto engang, men forstår det da slik at for lavt blodtrykk/for høyt blodtrykk er som potato/poteito- altså egentlig det samme uttrykk for ubalanse/mangler mellom de samme mineralene :-) Takk igjen :-)

ET LIV I BALANSE.

24.12.2012 kl.19:17

Jeg vet ikke om det er fast tradisjon med Bondens Marked i Oslo rett før jul, men jeg i allefall si at juleribba til Haugen Gårdsmat var den beste jeg har smakt noensinnne: Svoren ble sprø så lett som bare det - og resten var saftig og godt....mmmm. God jul til alle mine lesere og til PP som gjør en formidabel innsats her inne og på andre kraftmødres blogger. Anne M

Bente

26.12.2012 kl.11:15

Venter spent på PPs kommentar som først måtte godkjennes..... Har ikke blitt borte vel?? :)

Bente

Linn

26.12.2012 kl.12:11

Bente, lurer på om svaret har kommet under forrige bloggpost.

Bente

26.12.2012 kl.13:19

Takk, Linn, men finner ikke svar fra PP.

Bente

Hanne

26.12.2012 kl.15:24

Gledelig jul! Her kommer den nevnte infoen om helbredssymptomer (fått fra PirkePetter, bare litt tilpasset noen steder)

HELBREDSSYMPTOMER / HELBREDSREAKSJONER / HELBREDSKRISE (eller andre ord som folk kan tenkes å søke på: helbred, symptomer, krise, healing symptoms, healing reactions, healing crisis)

Kvalme og andre symptomer relatert til fordøyelsessystemet er vanlig da kroppen bruker en del tid på å tilpasse seg det nye kostholdet. Og når dette også skjer samtidig som kroppen kanskje setter i gang reparasjonsprosesser, får man gjerne betennelser, feber, økt svette, diaré eller forstoppelse, hudproblemer m.m. i en liten periode. Kvalme kan dreie seg om at leveren og/eller bukspyttkjertelen tilpasser seg mer fett enn den er vant med.

Kroppen setter i gang betennelser for å fjerne døde eller skadde celler slik at de kan erstattes med nye. Og eventuelle steiner i galle eller nyrer løsner og forsvinner, men vil gjøre vondt inntil de løsner. Kroppen øker gjerne temperaturen (feber) for å få fortgang i slike prosesser, og diaré, økt svette og ev. oppkast er vanlig.

?Litt vondt i nyrene (?), måtte slå litt med håndbaken for å lindre.? Det er et godt tegn, så lenge du spiser som anbefalt og gir kroppen maksimalt med næringsstoffer. Føler du at det blir for mye kan du enten bremse det hele ved å øke konsumet av ikke-animalske matemner (slik at du får en pause), eller hjelpe kroppen i helbredsprosessen gjennom å spise mer kryddere, som hjelper på fordøyelse og avgiftning, samt stimulerer stoffskiftet/økt svetteproduksjon, stimulerer tarmperistaltikken og vannlating og i det hele tatt hjelper kroppen med å bli kvitt slim og slaggstoffer, gammel avføring som kan ha ligget limt fast i tarmen, særlig i utposninger, i måneder, samt ulike kjemikalier, etc via urinen. Det er viktig å få i seg mye uraffinert salt også når du har slike helbredsreaksjoner, slik at du ikke ender opp med hyponatremi, som i seg selv er svært helsefarlig, i tillegg til at lave natriumnivåer øker aktiviteten av et hormonsystem i kroppen som kalles renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS), og som i seg selv er betennelsesfremmende, øker blodtrykket, gir nyre, elver, hjerteproblemer, m.m. Salt, som i alle år har blitt påstått å øke blodtrykket samt forårsake hjerteproblemer, er helt nødvendig både for regulering av blodtrykket som for hjertecellenes helsetilstand. For lite salt er en vanlig årsak til hjerteinfarkt og en rekke andre hjerteproblemer, både i seg selv og fordi mangel på natrium øker nyrenes utskillelse av bl.a. magnesium, kalium og kalsium, og flere B-vitaminer.

Litt info om hyponatremi -

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms

http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/qt/07_hyponatremia.htm

http://www.medicinenet.com/hyponatremia/page3.htm#what_are_the_symptoms_of_hyponatremia_low_blood_sodium

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm

Om RAAS -

http://en.wikipedia.org/wiki/Renin%E2%80%93angiotensin_system#Effects

http://www.urology-textbook.com/kidney-renin-aldosterone.html

http://advan.physiology.org/content/33/4/270.full

Hanne

26.12.2012 kl.15:25

Den klassiske forståelsen for helbredskrisesymptomer at kroppen avgifter seg, men dette er bare litt av hele prosessen da kroppen også setter i gang betennelsesreaksjoner for å fremme reparasjon og nybygging av celler og vev. Nok en faktor er at når kroppen plutselig får tilstrekkelige nivåer av ett eller flere næringsstoffer som er involvert i eller trengs for reparasjon av f.eks. et organ, eller for å oppjustere en kjemisk prosess i kroppen, så gjør den akkurat som når man er gravid, og reserverer ymse næringsstoffer til fosteret (på bekostning av mor, som gjerne kan bli alvorlig syk pga. næringsmangelen), og fjerner næringsstoffene det er snakk om fra blodet og gjerne flere organer og prosesser og reserverer disse for akkurat det den vil skal repareres eller oppjusteres. Når kroppen gjør slikt, så går det på bekostning av den totale helsa, og alle slags helseproblemer og symptomer kan oppstå. Jeg har til og med hatt en pasient som ble midlertidig blind som helbredskrisesymptom (han fikk igjen synet etter 5 dager) da kroppen antakelig reserverte alt vitamin A han fikk i seg for noe annet. På spørsmål om mulige årsaker svarte han at han ikke hadde fått seg til å spise lever enda, slik at han dermed ikke fikk i seg nok vitamin A. På den tiden fantes ikke den gjærede fiskeleveroljen jeg anbefaler i dag som kilde til vitaminer som A og D, utover lever og innmat generelt. Hele 9 tidligere pasienter opplevde å miste hørselen, 2 bare på det ene øret, men samtlige fikk den igjen i løpet av noen uker på det nye kostholdet.

Det jeg altså sier er at man kan forvente seg litt av hvert når man begynner å gi kroppen mer næring. Det som normalt avgjør ?graden av alvorlighet? av reaksjonene er i hvor stor grad man gjør bruk av næringsrike matemner. Mange, som velger ut det de vil spise, og unngår andre ting, opplever gjerne de verste symptomene fordi de ikke gir kroppen alle næringsstoffene den trenger, eller i de mengder den trenger.

Når kroppen har satt i gang reparasjons- og avgiftningsprosesser, er man i underfunksjon, hvor kroppen gjerne reserverer all næring for reparasjonsprosessene. Hvor lenge dette vil pågå er svært individuelt, og avhenger av fordøyelseskapasiteten utover i hvor stor grad du satser på hele det nye kostholdet. Og ikke f.ek.s fravelger enkelte matemner eller drikker fordi de ikke passer deg eller du ikke liker dem, etc.

?Om man har ?lekk tarm? og nettopp har begynt på tradisjonskosten (som bl.a. vil reparere tarmen), kan man prøve adaptogener som f.eks. reinrot, eller er det bare tull i do så tidlig?? Du kan absolutt prøve da adaptogener gir fortgang i prosessen samtidig som de beskytter mot en del av de mindre kjekke reaksjonene. Kryddere får også fart i prosessen, samtidig som de beskytter til dels mot de fleste av de mer ubehagelige reaksjonene. Og selvfølgelig salt.

Om helbredsreaksjoner etc.:

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal5.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal4.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal10.php

http://www.naturalnews.com/036968_healing_crisis_detoxification_liver_health.html

26.12.2012 kl.22:10

Sliter med gallesteinssmerter etter 2 mnd på kraftkost, selv etter ikke-overfete måltider. Er dette en måte å få renset opp på:

http://blogg.super-nature.no/fat2fit-gallestein-og-naturlig-rens-av-galleblaeren - eller renses det bedre opp og enda mer naturlig på kraftkosten?

Kanskje pirkepetter kan hjelpe når juleferien har lagt seg :)

PirkePetter

27.12.2012 kl.02:43

Gallesteiner som løsner når man begynner med tradisjonskost er ikke uvanlig, og de forsvinner for godt også. Er du imidlertid helt sikker på at det dreier seg om gallesteiner, og ikke "bare" er f.eks betennelse eller kolikk i galleblæren? Om du har begynt å spise mer fett enn du er vant med, er der en viss sjanse for at galleblæren din har skrumpet litt inn (atrofi) av mangel på fett som utløser galleproduksjon i leveren, og som galleblæren da konsentrerer og tømmer ut i tarmen. Dette er mer sannsynlig om du har spist lite fett.

Jeg anbefaler ikke fremgangsmåten som nevnes da olivenolje ofte fører til at mer kolesterol konsentrerer seg i galleblæren. Olivenolje og annen vegetabilsk olje får også galleblæren til å trekke seg sammen etter konsum, hvilket vil gi mer smerter. Nok en ting er at om steinene er store, så kan denne fremgangsmåten fører til at de sitter fast i gallegangen, hvilket vil medføre øyeblikkelig operasjon eller et sannsynlig "for tidlig teppefall" for denne inkarnasjonen. Jeg kjenner også til tilfeller hvor steiner som kom ut dagen etter slik olivenoljekur faktisk var dannet av olivenoljen i reaksjon med kalium i sitronsaften som ofte blir brukt sammen med olivenoljen.

Konsum av mye taurin (mye i hjerte), og/eller mellomkjedet fett fra kokosolje og/eller upasteurisert smør, samt fosfatidylkolin/lecithin (mye i lever og eggeplommer) oppløser gallesteiner.

Om steinene er dannet av kalsium vil magnesiumsulfat, som anbefales i artikkelen, være en god ide, også fordi magnesium får gallegangene til å utvide seg/slappe av, foruten at magnesium er smertedempende. Varme bad med magnesiumsulfat er også en god ide, samt bruk av magnesiumolje utvortes flere ganger til dagen.

Har du gurkemeie (curcuma longa), bruk den i mat og/eller drikk som te flere ganger daglig, da gurkemeie hjelper mot gallesteinsmerter og kolikk eller betennelse i gallenblæren, samt leverproblemer generelt.

Hanne

27.12.2012 kl.11:50

Jeg postet to innlegg om helbredssymptomer i går ettermiddag. Anne Marit, om det da ikke er slik at de ikke er godkjent, godkjenner du, er du snill?

27.12.2012 kl.13:16

Takk for svar midt i juleferien! Englene hviler ikke ;) :)

Bader i Epsom salt annenhver dag, 200 g per karbad. Bader i kun ti minutter, fordi jeg leste et sted at om man bader lenger, kan effekten reverserer og man tar opp igjen schuiten som nettopp er trukket ut fra kroppen. Stemmer det? Eller kan jeg bade lenger?

Hvor mye Epsom-salt skal jeg drikke, dersom jeg vil prøve det for å lindre, hva er blandingsforholdet med vann?

Magnesiumoljen stikker, synes jeg, og gjør kroppen så klam, klissvåt av svette hver natt (selv om jeg smører bare kvart kropp av gangen. Svette nå gjør jeg nok uansett, men xtra pga oljen.) Blander ut oljen m halvparten vann, men stikker/gjør klam likevel. Altså oljen fra iHerb som Gry har anbefalt på sin blogg. Jeg må kanskje bare leve m dette nå, eller har du noen triks?

PirkePetter

27.12.2012 kl.15:33

Man tar ikke opp igjen det som skilles ut av kroppen via huden, så bare bad så lenge du vil. Ca 500gram/2 kopper er ideell dose i badet, men det anbefales å starte med en halv til en hel kopp og øke mengden gradvis, for å unngå negativ reaksjon (dårlig humør, irritabilitet, hyperaktivitet, søvnløshet og sterk nattesvette, sterk avgiftning, hudreaksjoner, m.m) på spesielt svovelet.

Om du har magnesiumolje anbefaler jeg at du bruker denne, 5-10 sprut'er, i et glass klorfritt vann, da magnesiumklorid er lettere å ta opp enn magnesiumsulfat. Vil du bruke magnesiumsulfat også, anbefales fra 1/2-2 teskjeer i et glass vann 1-2 ganger til dagen, fortrinnsvis morgen og kveld.

Det som stikker i oljen er kloret, slik at det ofte anbefales å blande ut i f.eks kokosolje og smøre på huden. At du svetter ekstra er sannsynligvis tegn på økt blodsirkulasjon (magnesium utvider blodkar og kapillærer) og avgiftning via huden, især om svetten lukter vondt. Jeg kjenner ikke til oljen fra iherb, men vet at Zechsteinoljen, som også SunVita og Christer i Tidsporten har, er den beste og reneste, og som også kan tas innvortes.

Marianne

27.12.2012 kl.20:59

PP: Ang magnesium her, bare lurte på hvor mye man bør opp i pr dag om man mangler magnesium ? Jeg har ikke fått oljen ennå, men den bør dukke opp snart, men inntil da, er det ok med sulfatet i vann som drikke for å få opp nivåene, og hvor mye bør jeg innta daglig da ? Og skal det på tom mage eller da med mat ? Tar også mag.sulfat-fotbad 3-4 g pr uke ( ca 50 g pr gang) samt inntar kraft daglig da.

Vet du forresten om det finnes noen gode tilnærminger/tester for å få målt reelle nivåer av vitaminer og mineraler i kroppen ? Har forstått det slik at vanlige blodprøver ikke viser reell status, men mer øyeblikksinfo av det som kun ligger i blodet, og ikke i celleopptaket ?

Lurte også på hva slags matemner som gir mest/best K2 ved siden av smør ? ( *lurer og lurer over her*..:-)

27.12.2012 kl.21:36

Om det er slik at galleblæren har skrumpet pga tidligere fettfattig kost, vil den da bli vokse seg normal igjen med kraftkost, eller vil skadene kunne være varige?

Tusen takk igjen

27.12.2012 kl.22:32

Til Pirkepetter: Det du skriver om gallesteiner over er interessant, men hvor har du hentet denne kunnskapen fra? Kan du oppgi noen referanser? På forhånd takk!

PirkePetter

28.12.2012 kl.01:06

Marianne, samme dosering som nevnt ovenfor. Tar du mer vil du risikere diare, da kroppen reagerer med diare om den får for mye magnesium på en gang via mage-tarm. Av den grunn er større mengder magnesium et godt avføringsmiddel ved forstoppelse.

Det finnes en rekke tester, men jeg har aldri brydd meg med slike, da jeg oppfatter dem som meningsløse all den tid jeg ikke gir råd om enkeltnæringsstoffer som tilskudd, men alltid anbefaler næringsrike matemner. Og næringsrike matemner, eller riktig tilberedte vegetabilske matemner, inneholder det man eventuelt mangler, slik at flisespikkeri om hvilke næringsstoffer man finner lite av i akkurat det øyeblikket du tar diverse prøver har lite for seg. Nok en grunn til min motvilje mot slike tester er det at selv om de viser mangel på et gitt næringsstoff så hjelper denne kunnskapen i seg selv svært lite om du ikke er sikker på at du faktisk mangler dette næringsstoffet fordi du får for lite av det i kosten din. Eller om du spiser mat som inneholder næringsstoffet sammen med annen mat, men som blokkerer opptaket av næringsstoffet. Eller du har mage-tarmproblemer som reduserer opptaket. Eller du mangler egentlig andre næringsstoffer som jobber sammen med det næringsstoffet prøvene viser mangel på, slik at problemet ikke er mangel på annet enn synergister og agonister. Eller du har kjemikaliebelastning som på ymse vis blokkerer opptak eller funksjon i kroppen. For å unngå slikt gjettverk om høna eller egget så gir jeg ganske enkelt blaffen og gir både høna og egget samtidig via mat, ikke kosttilskudd.

Jeg forholder meg heller til symptomer og visuelle tegn på næringsmangler som indikasjoner, og hvor eventuelle prøver regnes som veiledende.

Angående andre matemner som inneholder K2 så fikk du link til info om dette i lever-futt-innlegget.

Anonym, galleblæren blir helt normal igjen, men kan gi problemer med galleutskillelse og å ta opp fett/negative reaksjoner på økt fettkonsum (unntatt mellomkjedet fett fra kokosolje) inntil den fungerer normalt igjen. Referansene er i hodet mitt, samt erfaring fra tidligere pasienter. Og også via en god del artikler og forskningsreferanser jeg har på maskinen, og som jeg har samlet på gjennom åra. Søk på ord som "fat free diet gall bladder atrophy" så vil du nok få en del nyttig info.

Marianne

28.12.2012 kl.09:54

Takk igjen :-) ble bare litt forvirret over begrepene vitamin K og vitamin K2 :-)

Gir veldig mye mening det du sier mht ulike tester, har vært avventende/skeptisk til evt å finne noen som tilbyr alternative tester osv, så takk for innsikt :-)

Apropos forstoppelse og inntak av protein når magesyren er for lav, hvordan kan man best få systemet til å flyte i mellomtiden, til fordøyelsen er blitt bra igjen ? Eller må man bare regne med forstoppelse til magesyrenivået er stabilisert ? Kan i såfall da f.eks magnesiumsulfat via mage/tarm brukes som hjelp til å få flyt på systemet igjen inntil videre ?

Hanne

28.12.2012 kl.11:51

Her er så mye både kort og langt liv, så jeg prøver igjen:

Gledelig jul! Her kommer den nevnte infoen om helbredssymptomer (fått fra PirkePetter, bare litt tilpasset noen steder)

HELBREDSSYMPTOMER / HELBREDSREAKSJONER / HELBREDSKRISE (eller andre ord som folk kan tenkes å søke på: helbred, symptomer, krise, healing symptoms, healing reactions, healing crisis)

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal5.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal4.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal10.php

http://www.naturalnews.com/036968_healing_crisis_detoxification_liver_health.html

Kvalme og andre symptomer relatert til fordøyelsessystemet er vanlig da kroppen bruker en del tid på å tilpasse seg det nye kostholdet. Og når dette også skjer samtidig som kroppen kanskje setter i gang reparasjonsprosesser, får man gjerne betennelser, feber, økt svette, diaré eller forstoppelse, hudproblemer m.m. i en liten periode. Kvalme kan dreie seg om at leveren og/eller bukspyttkjertelen tilpasser seg mer fett enn den er vant med.

Kroppen setter i gang betennelser for å fjerne døde eller skadde celler slik at de kan erstattes med nye. Og eventuelle steiner i galle eller nyrer løsner og forsvinner, men vil gjøre vondt inntil de løsner. Kroppen øker gjerne temperaturen (feber) for å få fortgang i slike prosesser, og diaré, økt svette og ev. oppkast er vanlig.

Hanne

28.12.2012 kl.11:52

Gledelig jul! Her kommer den nevnte infoen om helbredssymptomer (fått fra PirkePetter, bare litt tilpasset noen steder)

HELBREDSSYMPTOMER / HELBREDSREAKSJONER / HELBREDSKRISE (eller andre ord som folk kan tenkes å søke på: helbred, symptomer, krise, healing symptoms, healing reactions, healing crisis)

Kvalme og andre symptomer relatert til fordøyelsessystemet er vanlig da kroppen bruker en del tid på å tilpasse seg det nye kostholdet. Og når dette også skjer samtidig som kroppen kanskje setter i gang reparasjonsprosesser, får man gjerne betennelser, feber, økt svette, diaré eller forstoppelse, hudproblemer m.m. i en liten periode. Kvalme kan dreie seg om at leveren og/eller bukspyttkjertelen tilpasser seg mer fett enn den er vant med.

Kroppen setter i gang betennelser for å fjerne døde eller skadde celler slik at de kan erstattes med nye. Og eventuelle steiner i galle eller nyrer løsner og forsvinner, men vil gjøre vondt inntil de løsner. Kroppen øker gjerne temperaturen (feber) for å få fortgang i slike prosesser, og diaré, økt svette og ev. oppkast er vanlig.

Hanne

28.12.2012 kl.11:54

?Litt vondt i nyrene (?), måtte slå litt med håndbaken for å lindre. ?Det er et godt tegn, så lenge du spiser som anbefalt og gir kroppen maksimalt med næringsstoffer. Føler du at det blir for mye kan du enten bremse det hele ved å øke konsumet av ikke-animalske matemner (slik at du får en pause), eller hjelpe kroppen i helbredsprosessen gjennom å spise mer kryddere, som hjelper på fordøyelse og avgiftning, samt stimulerer stoffskiftet/økt svetteproduksjon, stimulerer tarmperistaltikken og vannlating og i det hele tatt hjelper kroppen med å bli kvitt slim og slaggstoffer, gammel avføring som kan ha ligget limt fast i tarmen, særlig i utposninger, i måneder, samt ulike kjemikalier, etc via urinen. Det er viktig å få i seg mye uraffinert salt også når du har slike helbredsreaksjoner, slik at du ikke ender opp med hyponatremi, som i seg selv er svært helsefarlig, i tillegg til at lave natriumnivåer øker aktiviteten av et hormonsystem i kroppen som kalles renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS), og som i seg selv er betennelsesfremmende, øker blodtrykket, gir nyre, elver, hjerteproblemer, m.m. Salt, som i alle år har blitt påstått å øke blodtrykket samt forårsake hjerteproblemer, er helt nødvendig både for regulering av blodtrykket som for hjertecellenes helsetilstand. For lite salt er en vanlig årsak til hjerteinfarkt og en rekke andre hjerteproblemer, både i seg selv og fordi mangel på natrium øker nyrenes utskillelse av bl.a. magnesium, kalium og kalsium, og flere B-vitaminer.

Litt info om hyponatremi -

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms

http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/qt/07_hyponatremia.htm

http://www.medicinenet.com/hyponatremia/page3.htm#what_are_the_symptoms_of_hyponatremia_low_blood_sodium

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm

Hanne

28.12.2012 kl.11:55

?Litt vondt i nyrene (?), måtte slå litt med håndbaken for å lindre.?

Det er et godt tegn, så lenge du spiser som anbefalt og gir kroppen maksimalt med næringsstoffer. Føler du at det blir for mye kan du enten bremse det hele ved å øke konsumet av ikke-animalske matemner (slik at du får en pause), eller hjelpe kroppen i helbredsprosessen gjennom å spise mer kryddere, som hjelper på fordøyelse og avgiftning, samt stimulerer stoffskiftet/økt svetteproduksjon, stimulerer tarmperistaltikken og vannlating og i det hele tatt hjelper kroppen med å bli kvitt slim og slaggstoffer, gammel avføring som kan ha ligget limt fast i tarmen, særlig i utposninger, i måneder, samt ulike kjemikalier, etc via urinen. Det er viktig å få i seg mye uraffinert salt også når du har slike helbredsreaksjoner, slik at du ikke ender opp med hyponatremi, som i seg selv er svært helsefarlig, i tillegg til at lave natriumnivåer øker aktiviteten av et hormonsystem i kroppen som kalles renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS), og som i seg selv er betennelsesfremmende, øker blodtrykket, gir nyre, elver, hjerteproblemer, m.m. Salt, som i alle år har blitt påstått å øke blodtrykket samt forårsake hjerteproblemer, er helt nødvendig både for regulering av blodtrykket som for hjertecellenes helsetilstand. For lite salt er en vanlig årsak til hjerteinfarkt og en rekke andre hjerteproblemer, både i seg selv og fordi mangel på natrium øker nyrenes utskillelse av bl.a. magnesium, kalium og kalsium, og flere B-vitaminer.

Hanne

28.12.2012 kl.11:56

Den klassiske forståelsen for helbredskrisesymptomer at kroppen avgifter seg, men dette er bare litt av hele prosessen da kroppen også setter i gang betennelsesreaksjoner for å fremme reparasjon og nybygging av celler og vev. Nok en faktor er at når kroppen plutselig får tilstrekkelige nivåer av ett eller flere næringsstoffer som er involvert i eller trengs for reparasjon av f.eks. et organ, eller for å oppjustere en kjemisk prosess i kroppen, så gjør den akkurat som når man er gravid, og reserverer ymse næringsstoffer til fosteret (på bekostning av mor, som gjerne kan bli alvorlig syk pga. næringsmangelen), og fjerner næringsstoffene det er snakk om fra blodet og gjerne flere organer og prosesser og reserverer disse for akkurat det den vil skal repareres eller oppjusteres. Når kroppen gjør slikt, så går det på bekostning av den totale helsa, og alle slags helseproblemer og symptomer kan oppstå. Jeg har til og med hatt en pasient som ble midlertidig blind som helbredskrisesymptom (han fikk igjen synet etter 5 dager) da kroppen antakelig reserverte alt vitamin A han fikk i seg for noe annet. På spørsmål om mulige årsaker svarte han at han ikke hadde fått seg til å spise lever enda, slik at han dermed ikke fikk i seg nok vitamin A. På den tiden fantes ikke den gjærede fiskeleveroljen jeg anbefaler i dag som kilde til vitaminer som A og D, utover lever og innmat generelt. Hele 9 tidligere pasienter opplevde å miste hørselen, 2 bare på det ene øret, men samtlige fikk den igjen i løpet av noen uker på det nye kostholdet.

Det jeg altså sier er at man kan forvente seg litt av hvert når man begynner å gi kroppen mer næring. Det som normalt avgjør ?graden av alvorlighet? av reaksjonene er i hvor stor grad man gjør bruk av næringsrike matemner. Mange, som velger ut det de vil spise, og unngår andre ting, opplever gjerne de verste symptomene fordi de ikke gir kroppen alle næringsstoffene den trenger, eller i de mengder den trenger.

Når kroppen har satt i gang reparasjons- og avgiftningsprosesser, er man i underfunksjon, hvor kroppen gjerne reserverer all næring for reparasjonsprosessene. Hvor lenge dette vil pågå er svært individuelt, og avhenger av fordøyelseskapasiteten utover i hvor stor grad du satser på hele det nye kostholdet. Og ikke f.ek.s fravelger enkelte matemner eller drikker fordi de ikke passer deg eller du ikke liker dem, etc.

?Om man har ?lekk tarm? og nettopp har begynt på tradisjonskosten (som bl.a. vil reparere tarmen), kan man prøve adaptogener som f.eks. reinrot, eller er det bare tull i do så tidlig?? Du kan absolutt prøve da adaptogener gir fortgang i prosessen samtidig som de beskytter mot en del av de mindre kjekke reaksjonene. Kryddere får også fart i prosessen, samtidig som de beskytter til dels mot de fleste av de mer ubehagelige reaksjonene. Og selvfølgelig salt.

Hanne

28.12.2012 kl.12:02

(Dette var mye knoting! Prøvde litt frem og tilbake, og forstod så at kommentarene godkjennes automatisk kun dersom det ikke er samlinger/oppsett av lenker i dem. (?) Prøver lenkene i et annet oppsett her:

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal5.php, http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal4.php, http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal10.php, http://www.naturalnews.com/036968_healing_crisis_detoxification_liver_health.html,

Litt info om hyponatremi -

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms, http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/qt/07_hyponatremia.htm, http://www.medicinenet.com/hyponatremia/page3.htm#what_are_the_symptoms_of_hyponatremia_low_blood_sodium, http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm

Om RAAS -

http://en.wikipedia.org/wiki/Renin%E2%80%93angiotensin_system#Effects, http://www.urology-textbook.com/kidney-renin-aldosterone.html, http://advan.physiology.org/content/33/4/270.full

Hanne

28.12.2012 kl.12:05

(Dette var mye knot! Prøvde litt frem og tilbake, og forstod så at kommentarene bare godkjennes automatisk dersom det ikke er samlinger/oppsett av lenker i dem. (?) Så derfor er helbredsinfoen ovenfor uten lenkene fra PP. Anne Marit, når du ser alle innleggene fra meg om dette temaet, ikke noe vits i å godkjenne alle da, da blir det bare smørje her, godkjenne bare det siste, ok? :)

Hanne

28.12.2012 kl.12:09

Info om HELBREDSKRISE (lenker fra PP)

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal5.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal4.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal10.php

http://www.naturalnews.com/036968_healing_crisis_detoxification_liver_health.html

Litt info om hyponatremi -

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms

http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/qt/07_hyponatremia.htm

http://www.medicinenet.com/hyponatremia/page3.htm#what_are_the_symptoms_of_hyponatremia_low_blood_sodium

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm

Om RAAS -

http://en.wikipedia.org/wiki/Renin%E2%80%93angiotensin_system#Effects

http://www.urology-textbook.com/kidney-renin-aldosterone.html http://advan.physiology.org/content/33/4/270.full

Maria

28.12.2012 kl.12:56

Noen som har gode tips når det gjelder helt flytende diaré på små barn (1 år)? Har hatt det siden julaften, men hun både spiser og drikker greit og er i god form ellers. Noe spesielt hun bør spise, eller ikke spise? Noen mener dette er vanlig når de får tenner, men er det egentlig det? Høres rart ut men ? er de første jekslene som dukker opp nå.

PirkePetter

28.12.2012 kl.13:36

Maria, litt nyttig info her -

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353003905981#c5035747295469644701

Marianne, du kan fint bruke magnesiumsulfat for å få fortgang på "flyten," og surnede melkeprodukter vil også være bra å bruke for å normalisere ph og bakterie og gjærsoppfloraen i tarmen

Hanne, denne nazigodkjennings og captchafunksjonen, pluss ordbegrensningen, gjør blogger til skriftdiktaturer!

Marianne

28.12.2012 kl.21:29

Takk for tips :-)

Lurer på om jeg sannsynligvis ligger noe lavt på inntak av kokosolje og gelatin, 3 ss av hver pr dag. Bør jeg øke på av disse ?

Lurte også på hva slags matemner som er best for å erstatte bruk av marevan (som jeg har forstått er tilnærmet rottegift for sikkerhets skyld :-/ ) og hva slags mengder av matemnene pr dag. Jeg spør med tanke på en i nær familie, og respekterer om du ikke vil svare for andre, men drister meg til å spørre likevel, da hun såvidt vet hva en blogg er, lang mindre et kommentarfelt :-) Så forstår jeg om du ikke vil svare :-) Jeg vet hun skulle ønske hun kunne slutte med det, men hun har lite kunnskap ang det og er bekymret for å begi seg ut på egenbehandling, og synes også det er vanskelig i hendene på leger som såklart pusher medisiner, og ikke ernæringsråd, og også advarer mot å gå vekk fra medisinen :-(

Hanne

28.12.2012 kl.22:37

PP, det er ekstremt, ja. Men må vel være slik for å unngå spam. (Men det script-gjøgleriet, det er tullete.)

Spørsmål: Hvis man er helt i nød og virkelig trenger noe smertestillende, kan man da ta f.eks. 200 gram Ibux, eller settes helsa til tarmen langt tilbake da? (Har vært 3 mnd uten noe som helst av smertestillende.)

Kan øresus (ikke forårsaket av for høy musikk e.l.) bedres av tradisjonskost?

Tusen takk:)

ET LIV I BALANSE.

28.12.2012 kl.23:59

Godt å se at dere ikke ligger på latsiden selv om det er romjul. Jeg har vært litt low i energi selv i det siste - noe som jeg har skjønt mest sannsynlig skyldes mitt økte inntak av lever den siste måneden. Og stress. Utfra det jeg har lært fra PP betyr mer lever økte nivåer av vitamin B i kroppen - og vit B krever magnesium for å aktiveres. Stress tapper en for magnesium i tillegg. Jeg føler at magnesiumoljen alene ikke har vært nok, så nå er jeg i gang med saltbad i tillegg. Det ser ut til å fungere veldig godt - og kroppen faller gradvis tilbake på plass. Ellers har jeg klart å holde meg sånn nogenlunde "på matta" i julen. Jeg har kost meg med all den feite julematen, og også hatt noen små utskeielser - men ikke så store utskeielser at det har gått utover kropp og helse. Julekaker og syv søte sorter har aldri vært min greie - og det frister meg ikke. Jeg er så glad i mine tradisjonsmatrutiner og det er ingen tvil om at kroppen trives best med det, så jeg ser heller ingen grunn til å bryte disse gode rutinene selv om det er jul. Ingenting er bedre for humøret (?) enn et stort glass syrlig tykk kefir (stort smil)! Jeg håper å komme med et nytt innlegg ila helgen.

ET LIV I BALANSE.

29.12.2012 kl.00:00

Og Hanne - godkjenningen gikk raskere enn jeg greidde å lese - så alle kommentarene kom med. Kan evt slette om du ønsker det. AM

Maja

29.12.2012 kl.00:42

Hei PP,

Kunne jeg bedt deg sende noen linker som motbeviser mye av det skolemedisinene sier? Har en bror som blodnekter for at "alternative" metoder kan virke. Trenger litt fakta han kan lese seg opp på :)

PirkePetter

29.12.2012 kl.02:37

Marianne, marevan/warfarin er ikke tilnærmet rottegift, men faktisk rottegift, og fører til at rottene dør av indre blødninger etter konsum.

Magnesium, vitaminene A, D, B3, B6, B9/folinsyre, B12, E, K2, mer mettet fett og protein for aminosyrer som glycin, karnosin og taurin, samt kraft for glukosamin sulfat regulerer blodets tetthet. Alle sterke kryddere gjør det samme, og mye bedre enn både warfarin og aspirin, m.m, uten bivirkninger. Eksempler er ingefær, cayenne, kløver, sort pepper, løk, hvitløk, gurkemeie, kanel, dill, oregano, etc

Hanne, ibux blir avgiftet så lenge du har et ellers næringsrikt kosthold. Spesielt mer protein og mettet fett beskytter lever og nyrer mot negative virkninger. Magnesium er kroppens hovedsmertestiller utover endorfiner.

Vitaminene A, D, B3, B6, B12, kolin, og K2, magnesium og sink hjelper mot tinnitus, uansett årsak. Her er mer info (også i margen på høyre side av nettsiden) ?

http://www.livestrong.com/article/440916-nutrition-for-tinnitus

Kraniosakralterapi og myofascial release/triggerpunkterapi (hos en kiropraktor eller osteopat, eller til nøds psykopat om du liker litt selvplaging) er også nyttig, og får fortgang i helbredsprosessen.

PirkePetter

29.12.2012 kl.02:42

Maja, jeg representerer ikke alternativ medisin, men ekte, uavhengig og sannferdig vitenskap. Du spesifiserer ikke hva du vil ha motbevist, så du får kikke litt selv på følgende sider -

http://raypeat.com/articles/

http://www.litalee.com/shopdisplaycategories.asp?id=19&cat=Articles

http://www.healingnaturallybybee.com/

http://www.second-opinions.co.uk/

http://www.diabetes-diet.org.uk/

http://primalmeded.com/

http://www.westonaprice.org/

http://www.alun.dk/sund_kost.asp

http://drcate.com/

Cecilie

29.12.2012 kl.07:13

PP: Da forstår jeg det som at magnesiumoljen kan blandes direkte i kokosoljen? Hvilket blandingsforhold anbefaler du? Hvilket salt anbefales for fotbad? Takk for masse nyttig info:)

Marianne

29.12.2012 kl.09:57

Tusen takk for at du ville svare:-)

Jeg vet at hun har hatt urinsyregikt tidligere, men har vært anfallsfri/symptomfri i flere år etter at hun kuttet ut purinholdig mat som svinekjøtt og innmat (og sikkert andre purinholdige matvarer også) så jeg vil anta at hun nekter å gå tilbake til disse to matemnene da. Finnes det en annen god animalsk matkilde forutenom innmat da altså, som gir mye A- og B-vitaminer av de B-vitaminene du nevner ? Takk igjen :-)

Hanne, takk for innleggene om helbredsinfo og innsats tross streng og vanskelig dørvakt :-)

PirkePetter

29.12.2012 kl.14:24

Cecilie, det er det samme da kokosoljen kun er ment som beskyttelse mot eventuell svie om du har sart hud og reagerer på kloren i oljen. For fotbad anbefales i utgangspunktet magnesiumklorid, da den tas bedre opp enn magnesiumsulfat. Nest beste alternativ er magnesiumsulfat/engelsk salt, og deretter magnesiumrikt salt som f.eks Heliossalt eller keltisk salt.

Marianne, fiskeleverolje gir mye vitamin A, samt fet fisk, men B vitaminer er det lite av i alt annet enn lever. Purinfritt kosthold er like meningsløst som glutenfritt, da dette er en omgåelse av virkningen, og ikke en måte å gjøre noe med selve årsaken på. Og i og med at puriner dannes i kroppen fra flere aminosyrer, og er en nødvendig del av genene, så er et slikt kosthold bare selvbedrageri. Puriner har heller aldri vært årsak til urinsyregikt, da det er mangel på næringstoffer som deltar i nedbrytingen av urinsyre som er den egentlige årsaken. At man har for høye nivåer av urinsyre i kroppen skyldes dermed mangel på næringsstoffer, og da nettopp næringstoffer man får mye av via innmat og annen animalsk mat. Urinsyre er faktisk også en sterk antioksidant.

Utover vitaminene C og flere B vitaminer, samt kalium og magnesium så er glycin i gelatin med på å fjerne for mye urinsyre i kroppen.

Marianne

29.12.2012 kl.15:17

Tusen takk for oppklaring, dette med urinsyregikt osv som hun har forklart kan jeg ingenting om, så takk for forklaring :-) Vet at hun har spist mye animalsk mat/noe innmat tidligere i den tiden da hun fikk urinsyregikt da, men da er det snarere mangel på C-vitamin, kalium, magnesium og/eller glycin som kan ha utløst anfallene ? Skal overbringe infoen ved neste anledning :-)

Hanne

29.12.2012 kl.22:43

Anne Marit - La de originale helbredsinnleggene fra 26.12 stå, imens du sletter diverse kopier (og versjoner) fra 28.12. Da blir det oversiktlig og fint! :)

PP - Psykopater Mot Øresus, det høres ut som en skremmende forening. Tusen takk for info :)

Spørsmål igjen: Hvordan kan jeg egentlig vite om jeg tåler usyrnede melkeprodukter (fra ferskmelk)? Har såvidt lest litt om forsinket matallergi/-intoleranse. Dersom man har det, så kan man vel ha diffuse plager som man ikke helt vet hva er/kommer av, det kan være lett å tro det er noe annet enn melk, men ikke vite hva? Hvor lenge må man kutte ut ferskmelk for å finne ut?

Babyer og gommekløe når tannebissene begynner å titte frem (5 mnd gammel baby som fullammes): Noen gode tips? Jeg har et par midler her som jeg ikke vet om jeg tør å bruke. Det ene er: Tincture of matricaria (kamille), et pulver som skal tas med skje, det står at det er et "herbal product", men det inneholder laktose, og det andre er: Bonjela Teething gel, som inneholder "two active ingredients, lidocaine hydrochloride and cetalkonium chloride."

PirkePetter

30.12.2012 kl.02:22

Alle tåler usyrnede melkeprodukter, da det ikke finnes substanser i slike som kan forårsake helseproblemer.

Av produktene du oppgir virker ingen ok, da det ene (tinkturen) sannsynligvis er alkoholbasert, og det andre er direkte helseskadelig. Søk på "dangers of lidocaine" så får du en ide. Om den andre substansen -

Cationic surfactants These chemicals have a positive electrical charge. They contain a quaternary ammonium group and are often called "quats". These are used in hair conditioners, but originated from the paper and fabric industries as softeners and anti-static agents. In the long run they cause the hair to become dry and brittle. They are synthetic, irritating, allergenic and toxic, and oral intake of them can be lethal.· Stearalkonium chloride · Benzalkonium chloride · Cetrimonium chloride · Cetalkonium chloride · Lauryl dimonium hydrolysed collagen

Lidocain er også rapportert som årsak til flere dødsfall, skjønt da ved bruk av større mengder enn de som nok finnes i produktet. Det er uansett ikke lurt å bruke slike kjemikalier i munnen på et lite barn da alt som blir i munnen bare en liten stund kan ende opp i hjernen. Hvilket er hvorfor f.eks aspartam i tyggegummi eller drops, etc eller nikotin i drops, er betydelig mer skadelig for hjernen enn via brus og annen mat, eller tobakk.

Søker du på "clove oil infants" så får du info om hvordan du bruker kryddernellikolje for gommekløe så vel som for tannverk. Den virksomme substansen er eugenol, som tannleger bruker, eller i alle fall pleide å bruke før i tiden, som lokalbedøvelse.

Grunnen til at jeg ikke vedlegger linker er for å slippe captcha, nummerlek og godkjenningsmas.

Line

30.12.2012 kl.14:40

Men hva med dyreallergier, støv allergier osv som ikke har med mat å gjøre. Er dette også tegn på mangel av ett eller annet?

Marianne

30.12.2012 kl.15:52

PP; ang kalium; hvilke animalske matemner har mye av dette igjen? Er det alle upast melkeprodukter eller noen spesielt ? På slike top-5 lister og slikt på nett er det alltid nevnt banan, aprikoser og andre vegetabilske kilder.

Jeg tar nå tilskudd av MSM http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-MSM-Powder-250-g/5 men vil jo gjerne bort fra tilskudd generelt. Hva tenker du om MSM ? Jeg synes å huske å ha lest et sted her om matvarer med svovel, men kan ikke finne det igjen, og hjernen jobber sannsynligvis på spreng inni der et eller annet sted for å fordøye all info over de siste par ukene, så det har sannsynligvis skjedd et lite drypp på veien til all infolagringen.. :-)

Hanne

30.12.2012 kl.23:03

Tusen takk, PP. I "oppskriften" på nettet står det at man skal blande ut kryddernellikoljen med planteolje. Jeg regner med at jeg skal blande med kokosfett istedet?

Linda

17.01.2013 kl.22:25

Hei!

Jeg hiver meg på som en av de som har begynt å spise rå lever og rå eggeplommer! Hihi! Etter å ha fulgt wicked-mums bloggene i ett par års tid så føles det som om jeg endelig har funnet "svaret" på hvordan bli frisk, jeg har hatt mange turer med utredning på sykehus med mine ME- symptomer og har blitt utredet for autoimmune sykdommer da såkalt bindevevssykdom, ferden pågår enda og utredes videre for fibromyalgi og utmattelsessyndrom da ingen ser ut til å finne no svar... Ååååå så sliten og oppgitt man blir. MEN jeg har tatt små babyskritt og innført litt kraft, har skapet fullt av gelatin i kapsler, kokosfett, rå eggeplommer og til slutt kronen på verket: Rå lever! Når jeg leser hvor fort noen ser ut til å komme til hektene på "bare" lever" så tenkte jeg at dette må prøves! Som sagt så gjort. Var skeptisk, da jeg leste hvor mange som "grein på nesa" over både smak og lukt.... meeeeen jeg stakk nesen oppi pakken med lever og tenkte; dette lukter jo ingenting, tok ut en god bit, delte i passe små stykker og heiv innpå. Æ følt mæ som dronninga på haugen som vi si på trøndersk! Det smake jo ingenting, hadde litt ettersmak av jern og blod kanskje... Hurra for mæ, tenkte jeg. Jeg synes faktisk hvalkjøtt er strammere på smak og lukt. Så nå sitter jeg her i senga og er ekstremt våken og klar i topplokket.... jeg som har gått rundt med hjernetåke i snart 10 år og ikke greid å lese ei bok på 5 år som følge av fatigue, desorientering, konsentrasjonsvikt av en annen verden... Nesten for godt til å være sant, men her skal det trøkkes inn egg, lever, gelatin, kokosfett og alt det andre etterhvert som kroppen kvikner til. Men jeg har spist lever i to dager bare... kan man bli så våken av lever da? Æ e så ydmykt takknemlig for all informasjon som ligger i disse bloggene, Skulle ønske jeg visste dette for 10 år siden, jeg har vært gjennom alle slags kostholdsteorier, var veggis i noen år, spist supermat til lommeboka var tom og absolutt null virkning på meg. Lest og lest og lest litt til fordi jeg har hele tiden følt på meg at svaret må ligge i kosthold og livsstil.. og heldigvis så ramlet jeg inn på bloggen frajordtilbord og fant resten av jentene her. Som sagt, takk for supre informasjonskilder som disse bloggene er, og takk til Pirkepetter! :)

ET LIV I BALANSE.

18.01.2013 kl.00:11

Linda: Jeg håper det er greitt at jeg legger denne kommentaren inn på mitt siste innlegg - da jeg synes flere bør få lese dette! Herlig lesning!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits