Lever med futt i samt nye frokostvaner!

Aller først vil jeg si at jeg fra nå av har gjort det mulig å kommentere uten godkjenning. Det vil si at alle kommentarene deres fra nå av legges rett ut. Jeg beklager at dette ikke har vært fikset før nå. Så fortsett veldig gjerne med å kommentere og diskutere! Nå har jeg tenkt å snakke litt om lever som jeg etterhvert har fått erfare er virkelig supermat!

Det er ingen tvil om at man må prøve seg frem i denne nye verdenen av tradisjonsmat. Jeg husker da jeg for lenge siden lærte at lever er det beste næringsemnet som finnes - mye fordi det inneholder viktige A-vitaminer og B-vitaminer. Vikttigst av alt inneholder lever mengder med B12 som de fleste av oss får for lite i oss gjennom kosten - og fordi B12-mangel er en av årsakene til mange helserelaterte plager og problemer. Listen over mangelsykdommer som blant annet skyldes B12-mangel er veldig lang (blant annet stoffskifte- og fatigue-problematikk). Fra PP har jeg lært at lever har en såkalt "anti-fatigue" faktor i seg og virker på en måte som et adaptogen. Dette er viktig - og det er noe jeg selv har erfart fysisk på kroppen. Rett og slett ved at jeg har registrert hva som skjer i de periodene jeg ikke spiser lever. Det tar tid å rette opp kjemiske ubalanser og næringsmangler i kroppen - og det er kontinuitet som gjør den store forskjellen - det vil si jevnt inntak av kompakt næring daglig. Når det gjelder lever så er det faktisk snakk om å få i seg så mye som mulig! For meg var terskelen for å spise lever høy i starten -  og det er den forsåvidt ennå. Flere ganger har jeg frosset ned rå lammelever - og det har blitt liggende i månedsvis i fryseren. Da jeg endelig mannet meg opp, prøvde å spise rå lammelever, prøvde å spise tørket lever - så gikk også det dårlig. Hehe. Jeg er en leverpyse! Men så fant jeg etterhvert ut at Radiant Lifeselger tørket lever på kapsel. Jubelen var stor! Leverkapslene har siden vært min følgesvenn! I perioder har jeg derimot droppet ut og ikke tatt mine daglige kapsler - og det tok meg faktisk en god stund før jeg skjønte at det ikke var særlig lurt. Jeg begynte etter kort tid å kjenne stoffskiftesymptomene igjen - og begynte også å rote med søvn igjen. Jeg har faktisk også i perioder tatt for mange leverkapsler - og det var heller ikke bra. Regelen er at man ikke kan spise for mye lever, men har man ubalanser i kroppen vil for mye lever gi et skikkelig energikick - som for min del gjorde seg utslag i at jeg ikke klarte å sovne om kvelden. Nå har jeg giret litt ned og tar 2 kapsler hver morgen. Det gir meg en fantastisk deilig ro i kroppen gjennom hele dagen: Jevn energi og mye overskudd. Og ikke minst - en utrolig deilig og dyp søvn om natten. Jeg har ambisjoner om å justere opp mengden lever - men vil gjøre det trinnvis - og ikke gå rett på seks kapsler om dagen. For - etterhvert som kroppens kjemiske ubalanser normaliserer seg vil jeg fint kunne ta mye mer lever hver dag. Det er kanskje greitt for noen av dere å vite at lever faktisk fremmer søvn og beroliger - noe jeg etterhvert som mine egne kjemiske ubalanser har stabilisert seg har fått erfare.

På bildet over ser du mitt "lille" lager av tørket lever på kapsel. Radiant Life koster ikke allverden å bestille fra USA, men portoen koster omtrent det samme som produktet. Men spør du meg så er det uansett verdt det. Dersom du har muligheten kan du også tørke lever selv. Kapslene i glasset og i posen har super-Inger-Lise laget ved å tørke lever i dehydrator. Ære være henne for det. De tomme kapslene er laget av gelatin og kan bestilles fra iHerb. Enda bedre er det om du klarer å spise så mye rå lever som overhodet mulig!

Jeg tenkte jeg også skulle sende dere et bilde av dagens frokost. Rå eggeplommer har jo også vært en terskel for meg. I 2-3 år har jeg spist stekt egg til frokost med fenalår og smør og havsalt. Nå er jeg såpass lei av det at jeg måtte finne på noe nytt. Inspirert av super-Inger-lise har jeg nå begynt å svelge unna 2 rå eggeplommer fra frittgående høner hver morgen i samme slengen som jeg drikker 1-2 glass kefir av fersk melk og tar adaptogener og lever. Jeg føler meg skikkelig barsk når jeg gjør det må jeg innrømme! Overraskelsen var stor da jeg erfarte hvor lett det er å svelge en eggeplomme. Den bare sklir ned og smaker ingenting. Anbefales for de av dere som har næringsmangler - og de er det en del av der ute!

 

204 kommentarer

Kine

05.12.2012 kl.13:43

Hva med kvaliteten på leverkapslene man kan få på iHerb? Er jo endel å spare på frakten der.

Kine

ET LIV I BALANSE.

05.12.2012 kl.14:04

Det kjenner jeg ikke til faktisk. Fullt mulig at de er like bra. Kanskje noen andre som vet? Anne Marit

Liv Tande

05.12.2012 kl.14:47

Hei, jeg har huset fullt av tørket lever. Det er hundes godbiter og de kjøpes for en billig penge hos veterinær. Kan de være menneskemat også?

Anita

05.12.2012 kl.14:53

Så bra innlegg!

Jeg har flere ganger vært inne på tanken den siste tiden tenkt å legge igjen en kommentar til deg om lever. Hos meg har virkningen vært utrolig bra i fem uker nå, og det er den lengste perioden jeg som ME-syk har følt meg så bra på utrolig mange år!!

Dessverre er jeg litt dårligere denne uken, men etter å ha lest ditt innlegg tror jeg inntaket har vært for stort (jeg har litt lett for å overdrive når jeg først er igang).

Veldig lett å bestille fra Radiant Life, jeg har bestilt 3 bokser hver gang.

Første gang jeg leste om lever på din side bestilte jeg fra Iherb, de fikk jeg vondt i magen av og kastet de. Men det er ikke dermed rett å si at det er dårlig kvalitet....

Rå eggeplommer avventer jeg litt:-), men fortsett med slike motiverende innlegg!!!

ET LIV I BALANSE.

05.12.2012 kl.15:23

Anita: Så herlig å høre! SKulle ønske alle med ME hadde lest ditt innlegg!

Anita

05.12.2012 kl.15:25

Etter å ha lagt inn svar har, ser jeg kommentar fra PirkePetter på Livenes Hage som var ganske treffende for meg

- Spis rå/lite varmebehandlet lever hver dag og sjansen er svært stor for at du ikke lenger har kronisk tretthetssyndrom/ME i løpet av bare noen dager, opp til en en uke. Da forutsatt at du har normal mage-tarmfunksjon slik at næringsstoffene blir tatt opp og utnyttet umiddelbart -

Jeg har også lest av samme mann en gang at man kan ikke tro at man kan velge de "lette" løsningen for en sunn og frisk kropp, men for meg virker det iallefall at lever er det som gir meg nok energi til å begynne å endre kurs!

ET LIV I BALANSE.

05.12.2012 kl.15:30

LIv: Det vet jeg faktisk ikke svaret på. Spørs hva kvaliteten på lever er av den du kjøper, hvordan den er behandlet og om den er tilsatt noe?

Anita: Det samme gjelder meg. Det er stor forskjell og jeg kommer ikke til å gamble mer med å la være å spise lever eller glemme det. Jobber nå med å få min 11-åring til å få i seg lever daglig. Han trenger det! Niåringen min svelger kapslene lett, men han stritter i mot og klarer ikke svelge - samtidig som han ikke liker smaken på pulveret når jeg tar det ut av kapslene. Prøver alt fra å blande det inn med syltetøy til å blande det i maten. Gir meg ikke!

FORRESTEN - NOEN SOM VET HVORDAN JEG SKRUR AV GODKJENNINGSFUNKSJNOEN AV KOMMENTARER PÅ BLOGG.NO? TRODDE JEG HADDE FUNNET UT AV DET, MEN DET STEMTE VISSTNOK IKKE?

05.12.2012 kl.16:23

Anita: hei, prøvde å lete opp innlegget på Livenes Hage, men finner det ikke.. Kan du presisere hvor du fant det? =)

PirkePetter

05.12.2012 kl.17:16

Angående B12 mangel så snakker vi ikke bare om hypotyreose, fedme eller kronisk tretthet/ME, men også det meste som finnes av såkalte "autoimmune" sykdommer, samt MS, ALS, og alle former for degenerasjon i nervesystemet. Som f.eks dem man finner i diabetes #neuropati#, Parkinsons, såkalt ataksi, m.m. Degenerasjon i synsnerven gir f.eks synsproblemer og etter hvert blindhet, og som leger anbefaler briller, medikamenter og evt operasjoner for. Og samme prosess i nervene som kontrollerer urinblæren gir vannlatingsproblemer, og som leger diagnostiserer som "nervøs/overaktiv" blære, urinveisinfeksjon, prostataproblemer og liknende sludder. Skjer denne degenerasjonen i nervene i tarmen får man kramper og andre symptomer leger gjerne diagnostiserer som bl.a irritabel tykktarmsyndrom, cøliaki, Crohn's eller kolitis, samt forstoppelse og diare. Og i magesekken diktes helikobakter pylori opp som årsak til bl.a magesår, magekreft, nedsatt magesyreproduksjon og betennelse/gastritt, når alle disse problemene forsvinner som dugg for sola straks man får B12 i kroppen. Skrumplever, fettlever og leverbetennelse/hepatitt har blitt gitt årsaker som alkohol, virus, mettet fett, genetisk betinget, m.m av legevitenskapen, når samtlige problemer ofte skyldes mangel på B12 eller andre B vitaminer.

Ser man på listene over mangelsymptomer finner man at svært mange kjemiske ubalanser som skyldes mangel på B12 har fått diktet opp helt andre årsaker #f.eks gener, virus, bakterier, autoimmune reaksjoner, konsum av alkohol, mettet fett, kolesterol, tobakk, etc# av legemiddelindustrien, komplett med egne sykdomsnavn, og fokus ligger på å kontrollere eller undertrykke de fleste symptomene med legemidler og vaksiner, etc snarere enn å bare sørge for at kroppen får tilstrekkelig med B12. Litt info om mangelsymptomer -

http://www.health-boundaries-bite.com/Vitamin-B12-Symptoms.html

http://www.howweheal.com/vitaminb12.htm

http://b12awareness.org/about-b12/signs-symptoms-neurologic-psychiatric-hematologic-infants-children/

http://chriskresser.com/b12-deficiency-a-silent-epidemic-with-serious-consequences

http://drmyhill.co.uk/wiki/B12_-_rationale_for_using_vitamin_B12_in_CFS

http://www.veganhealth.org/articles/vitaminb12

Lever for hunder er antakelig tørket på så høy varme at de er ubrukelige næringsmessig sett. Og dette kan også være levere som ikke har vært tillatt solgt til mennesker, og som har blitt frasortert på slakteriet av dem som godkjenner hvilke som skal bli menneskemat og hvilke som skal til husdyr og kjæledyr.

Iherb-produkter ser ok ut i utgangspunktet, men så skriver de at produktene "ikke er en kilde av betydning til vitamin A," som det jo finnes veldig mye av i nettopp lever. Dette betyr at de må ha gjort noe med leveren som ikke oppgis i innholdsfortegnelsen/produktinformasjonen.

PirkePetter

05.12.2012 kl.17:23

Anita, å spise lever er så tradisjonskost som det er mulig å bli, slik at jeg ikke regner dette som en snarvei eller lettvint løsning. Det finnes ikke et mer næringsrikt matemne, og smaken er en tilvenningssak, samt tilberedningssak. Mer info -

http://eidenshage.blogspot.no/2012/11/hjemmelaget-leverpostei-sunnere-for.html

http://senseoflife.blogg.no/1331130864_hjemmelaget_leverpost.html

http://senseoflife.blogg.no/1354709630_lever_med_futt_i_samt.html

http://grontvann.com/hjemmelaga-leverpostei/

http://fleksitarianerliv.blogspot.no/2012/05/hjemmelaget-kyllingleverpostei.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/09/ra-lever-er-supermat-i-ekstremklasse.html

http://www.keeperofthehome.org/2011/04/liver-learning-to-love-and-cook-this-superfood.html

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-and-onions-a-forgotten-traditional-meal/

http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx http://www.motherearthnews.com/Real-Food/1976-05-01/Eating-Organ-Meat.aspx

http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e

http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats

http://thenourishingcook.com/category/recipes/the-main-course/organ-meats/

http://www.livingpaleo.com/a-guide-to-organ-meat/

http://balancedbites.com/2011/05/easy-recipe-chicken-liver-pate.html

http://cavegirleats.com/2011/09/09/baked-liver-pate-yum-seriously-seriously

http://paleodietlifestyle.com/simple-and-delicious-liver-pate-recipes/

http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/chopped-liver-recipe/index.html

http://www.theclothesmakethegirl.com/2011/01/17/dont-be-lily-livered-aromatic-chickenlivers/

http://nomnompaleo.com/post/1983505174/easy-paleo-frittata

http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/

http://www.ehow.com/how_4705196_cook-beef-liver.html

http://www.livestrong.com/article/254797-how-to-eat-liver-for-nutrition/

http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/

http://easynaturalfood.com/category/organ-meats/

http://criticalmas.com/2012/02/beef-liver-asparagus-garlic/

http://www.weareneverfull.com/springtime-saute-of-lambs-liver-from-unfashionably-late-to-trend-setting-in-the-blink-of-an-eye/

http://www.weareneverfull.com/veal-liver-an-inspired-choice/

http://www.weareneverfull.com/star-crossed-livers/

http://www.seriouseats.com/recipes/2011/09/stir-fried-liver-and-onions-recipe.html?ref=title

http://www.seriouseats.com/recipes/2012/06/spicy-stir-fried-liver-and-onions-recipe.html?ref=search

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/06/the-nasty-bits-sauteed-duck-livers-with-rhubarb-and-cherry-sauce-recipe.html?ref=title

http://www.seriouseats.com/recipes/2009/12/the-nasty-bits-chicken-liver-omelet.html?ref=title

http://www.seriouseats.com/recipes/2012/04/chicken-liver-pork-meatballs.html?ref=search

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-chopped-liver-recipe.html?ref=title

http://www.seriouseats.com/recipes/2012/05/chopped-liver-recipe.html?ref=search

http://www.seriouseats.com/recipes/2011/10/pan-seared-liver-in-red-chile-sauce-recipe.html?ref=search

http://moroccanfood.about.com/od/moroccanoffalrecipes/r/Moroccan-Fried-Liver-And-Onions-Recipe.htm

http://moroccanfood.about.com/od/maindishes/r/liver_kebab.htm

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-black-liver-pudding

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-chicken-liver-pate-grand-marnier

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-chicken-liver-pate-tomato

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-chicken-liver-pate

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-avga-me-sikotakia-poulion

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-barische-leberknoedelsuppe

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-cajun-pate

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-calfs-liver-bacon

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-calfs-liver-fines-herbs-sauce-piquante

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-calfs-liver-larded-roasted

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-belarusian-salad

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-somali-style-liver

gladerebarn

05.12.2012 kl.19:27

Hvordan kjøper du lever når den skal spises rå? Over ferskvaredisk? På slakteri? Mobilt slakteri? Hvordan får man tak i lever som har så god kvalitet at det er ok å innta den uten varmebehandling? Jeg spurte i en ferskvaredisk, og mannen der ville IKKE anbefale å spise rå lever... Hva bør vi tenke på vi som ikke har noe kunnskap og erfaring med slikt?

Flott tips om rå eggeplommer. Det har jeg jammen ikke kommet på selv. Selv om jeg vet det er trygt å spise dem rå så lenge de er produsert i Norge.

Takk også for tips om leverkapsler. Tror Gry har skrevet at leverkapslene fra iherb er "defatted". Og dermed ikke like næringsrike som de burde ha vært. Har veldig lyst å prøve dem du anbefaler. Inspirerende innlegg!!!!!

Helsebloggen Lovelyliller.com

05.12.2012 kl.19:33

han jeg bor sammen med bruker ofte rå egg i smootien. :)

gladerebarn

05.12.2012 kl.19:33

Jeg tror du går inn på oppsett - så kommentarer - og så lar du de tre øverste kolonnene være tomme. Og lagrer til slutt...

Anita

05.12.2012 kl.19:45

http://liveneshage.blogspot.no/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1354664788539

Ble lagt der fordi du ikke godkjente kjapt nok :-)

gry

05.12.2012 kl.20:13

Kine: leverkapslene fra iherb er defatted, atså er de aldeles forringet og vitaminene som blir ikke tatt opp i kroppen. Den fra radiant life er wholefood, altså hele matemnet er dehydrert.

Rå eggeplommer til frokost Annema, jeg bøyer meg i støvet....

05.12.2012 kl.20:14

Tusen takk=)

anonym;-)

Mona

05.12.2012 kl.20:16

Har tenkt på lever lenge, og lagd leverpostei som jeg ikke er fornøyd med enda. Kapsler er jo en god idé for å komme i gang!

For rå eggeplomme, så bruker jeg det ofte i smoothies, i kefir eller som puddingen som Vibeke har blogget om:

viblans.blogspot.no/2012/08/yoghurtmaltid-i-barnehagen-lag-og-send.html

Da er jeg på prosjekt lever!

Hilsen fra Mona

Solveig

05.12.2012 kl.21:57

Heihei. Er storfeleveren du kjøper i frysedisken på Mega av god nok kvalitet til å (prøve å) svelge ned rå?

PirkePetter

05.12.2012 kl.22:43

All norsk lever skal være ok all den tid levere ellers ikke tillates solgt til mennesker. Lammelever er best, da lam beiter mesteparten av sin levetid, og har dermed mindre soyarester i leveren.

Rå eggeplommer er nammenamm, og jeg spiser mange til dagen selv, samt blander i sauser, supper, dip og dressinger, etc. Rå eggehvite er derimot et problem da enzymhemmere i denne vil blokkere opptaket av både proteiner og vitaminer fra resten av egget.

ET LIV I BALANSE.

05.12.2012 kl.23:28

Takk for haugevis av nyttig info PP.

Har du problemer med rå eggeplomme er det bare å vispe den inn i kefiren eller i smoothie som nevnt flere steder her. Det gjør jeg ofte med barna mine. I dag klarte jeg faktisk å få i eldstemann en hel kapsel med lever. Jeg drysset den over middagsmaten, rørte litt rundt - og han merket ingenting.... Herlig! Da er han også i gang. Mellomsten svelger kapslene selv. Minsten er ikke i nærheten av å ville prøve en gang, men det kommer nok. Anne Marit

IdaE

06.12.2012 kl.08:52

Angående rå lever: er det ok å spise rå leer fra gilde som er dypfryst i butikken? Det er den eneste leveren jeg har fått tak i til nå, og siden jeg er litt skeptisk har jeg alltid stekt den opp.

Min yndlingsfrokost for tiden er foresten kefir blandet sammen med rå eggeplomme og stevia, også strør jeg et par ss gelatin og litt kanel på toppen. Lar man det stå blir gelatinlaget på toppen krøllete (små barn, store gleder osv.) =)

Solveig

06.12.2012 kl.09:24

Vil rå eggeplomme være til hjelp selv om man blir litt dårlig av egg, eller bør man vente til tarmen er i litt bedre stand?

06.12.2012 kl.12:13

Jeg bruker også å blande eggeplommer i kefir med et dryss vailjepulver til slutt, synes det gjør den mer fyldig og bedre. Hvis dere spiser 2 eggeplommer eller mer hver dag må det jo bli en gedigen mengde eggehvite til overs. Hva gjør dere med den (foruten å lage den vanlige sjokolade-protein-kjeksen da:-)?

Jeg lurer litt på det med rå fiskelever. Synes det er genialt siden det er både lettvint og ekstremt billig å få tak i. Har heller ikke noe problem med å svelge det rått med en slurk vann. Men så var det noe som nevnte at en burde være forsiktig med å spise det ettersom det kunne inneholde kveist. Er dette noe en burde bekymre seg over? og ville det eventuellt ha hjulpet å fryse leveren ned først slik at den tar kverken på disse små krypene? Selv har jeg ikke bekymret meg så mye over det, men kunne vært greit å vite.

Har faktisk begynt å fått mer og mer sans for lever. Min favoritt metode å tilberede den på et å steke det med løk og masse krydder. Lage en god fløte saus til og spise det hele med poteter, rødbeter og masse kapers. Kapers går virkelig godt sammen med lever. Namnam, klarte å lure min far, som forøvrig hater lever, til å tro det var stekt hvalkjøtt:-D

-Guro

Henriette

06.12.2012 kl.13:36

PirkePetter:

Sitat: "Og i magesekken diktes helikobakter pylori opp som årsak til bl.a magesår, magekreft, nedsatt magesyreproduksjon og betennelse/gastritt, når alle disse problemene forsvinner som dugg for sola straks man får B12 i kroppen."

Jeg har en søster som har slitt med vondt i magen, ofte etter å ha spist eller etter å ha drukket alkohol, i mange mange år. For et halvt år siden fikk hun påvist helikobakterbakterien og ble satt på en sterk antibiotikakur. Nå er hun bedre, men opplever noen ganger vondt i magen. Det jeg lurer litt på er at du sier magesymptomer forsvinner som et dugg for sola når man får i seg vitamin B12, når hun som liten faktisk hadde for mye/overskudd av B12. Aner ikke hvordan nivåene er nå. Noen kommentarer til dette?

Marianne

06.12.2012 kl.15:18

Lever er virkelig gull!!! Jeg har prøvd å spise/ svelge rå forssen lever men har funne ut et det er mye enklere å svelge den når den er tint. Da er de jo ikke harde og med potensielt skarpe vonde kanter. Bare svelger små biter lever med et glass vann, og det smaker ingen ting. Jeg gir leverspisinga en stor del av æren for at jeg kommer meg lett igjennom dagene til tross for maks 2,5 timers sammenhengende søvn på nettene.

PirkePetter

06.12.2012 kl.15:20

IdaE - Rå lever fra Gilde er ok, men pass på at den kommer fra norske dyr

Solveig - Rå eggeplomme pleier å tolereres av de fleste, selv dem som ikke tåler hele egg. Reagerer man uansett kan det være reaksjon på soyasubstanser eller andre kjemikalier man ofte finner i egg fra burhøns, så som sprøytegiftrester, BHA. BHT og ethoxyquin. Andre mulige årsaker er nedsatt magesyreproduksjon, hvor det da er best å spise proteinholdig mat med organiske syrer og kryddere inntil man selv produserer tilstrekkelig magesyre igjen. F.eks noen spiseskjeer eplecidereddik i et lite glass vann, eller surmelk/kefir/yogurt til måltidet. Eller leverproblemer eller bukspyttkjertelproblemer, slik at man ikke har tilstrekkelig med galle eller fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen til å fordøye proteiner og fett. I rå eggeplomme er der både lipase, som fordøyer fett, og proteinfordøyende enzymer, og konsum av matemner sammen med upasteuriserte melkeprodukter som ikke er fettreduserte (slik at disse inneholder lipase) vil gi enzymene som trenges for å fordøye eggeplommens næringsstoffer.

Guro - Kveist er et ikke-problem, og det å fryse matemner for å ta knekken på såkalte parasitter, en tanke jeg først fant hos WAPF damene, har senere blitt motbevist da dette ikke skjer. At mark/parasitter skal kunne forårsake helseproblemer er en myte, på lik linje med patogene bakterier eller eksistensen av såkalt virus. Og det samme gjelder mark i ens egen tarm, da disse ikke kommer fra matemner, men dannes fra et stamstadie man kaller protitter i tarmen, lik celler dannes fra stamceller, og har en rolle i kroppens selvhelbredelsesmekanismer. Akkurat som bakterier og sopp har.

Det forskning på såkalte parasitter/mark i tarmen faktisk viser er at disse bl.a regulerer immunfunksjonen i tarmcellene, og øker slimproduksjonen, og på denne måten hjelper kroppen å helbrede eller kontrollere bl.a tarmbetennelser som kolitt, Crohn's og irritabel tykktarmsyndrom. Jeg har ikke tid akkurat nå til å finne igjen artikler/forskningsreferanser på nettet, men kan gjøre dette senere om det skulle være av interesse. Eller du kan sende meg en mail slik at jeg kan sende deg artiklene og forskningsreferansene direkte. Jeg har dem i pdf form.

Henriette - magesmerter etter å ha spist eller drukket alkohol er typiske symptomer på nedsatt magesyreproduksjon/et for alkalisk miljø i magen, og som i seg selv er nok til at det dannes sår i magesekken. Et for alkalisk miljø i tykktarmen har også vist seg å forårsake sår i tarmslimhinnene, slik at vi her kun snakker om feil ph som årsak, og ikke bakterier eller andre mikroindivider. Antibiotika virker midlertidig smertedempende fordi antibiotika dreper helikobakter pylori (og lammer mageslimhinnene om den er aluminiumsbasert#, som jobber med å reparere mageslimhinnene. Den er som alle andre bakterier i kroppen med på å reparere og bygge kroppsvev, samt regulere gener i mage og tarmceller. Den reduserer også mageslimhinnenes innhold av mucin, som er svært forhøyet ved hypotyreose. Sistnevnte er en vanlig årsak til nedsatt magesyreproduksjon/for høy ph i magen, og symptomer dette gir. Så som refluks, magesår, oppblåsthet, smerter etter måltid, midlertidige smerter ved konsum av syreholdig drikke, alkohol inkludert, etc. Litt info -

http://www.tuberose.com/HypothyroidSymptoms.html

http://drweyrich.weyrich.com/disorders/hypothyroid.html

http://www.hindawi.com/journals/grp/2009/529802/

Mer om nedsatt magesyreproduksjon #i kommentarfeltene) -

http://senseoflife.blogg.no/1344769689_effekten_av_r_melk_og.html

http://senseoflife.blogg.no/1349647301_sndagsmorgenkos_med_v.html

http://senseoflife.blogg.no/1336476435_fra_utmattelse_til_vi.html

En av hovedårsakene til både nedsatt magesyreproduksjon så vel som hypotyreose er mangel på B12. Og mangler man magesyre tas ikke B12 lenger opp i tarmen, da magesyre er nødvendig for at magecellene skal danne et protein som B12 trenger å binde seg til for å kunne tas opp i tynntarmen. For mye B12 er svært usannsynlig, og forutsetter enten høyt konsum av animalske matemner som inneholder B12, eller leverskade som skrumplever eller betennelse/hepatitt. Dette er i så tilfelle en midlertidig tilstand, og de forhøyede nivåene indikerer at kroppen jobber med betennelsen.

Maja

06.12.2012 kl.16:50

Ville bare tipse om at de har frossen lammelever på Coop Mega. Billig er den også. Løp og kjøp :-)

Anita

06.12.2012 kl.19:57

PirkePetter, takk for fine linker og nyttig informasjon.

Betyr dette du sier om B12 at det vil også hjelpe mot sengevæting hos barn?

IdaE

06.12.2012 kl.20:20

Takk for info PirkePetter, og takk for tips Maja :)

Åsne

06.12.2012 kl.20:51

Hei.

Takk for et kjempeinteressant innlegg:-) Jeg sjekket nettsiden Radient Life for å bestille, men som du sa var portoen veldig dyr. For kapsler til 19 dollar kom det på 60 dollar tilsammen med frakt. Men må du ikke i tillegg betale toll på dette da det overstiger 200 kr? Dvs at det blir enda dyrere enn ca. 360 kr som er kun for kapslene og frakten?

AnneB

06.12.2012 kl.21:11

Åsne: Jeg bestilte 3 bokser og svelget faktumet at det kommer toll på, det blir ofte ikke så mye som man tror. Og er det bra varer er det verdt det:)

PP: Du nevnte i en annen tråd at du mistenkte at mine helseproblemer henger sammen med B12 eller magnesium-mangel. Tenker jeg rett hvis jeg ser for meg:

- tilskudd (B12 i form av leverkapsler og magnesium i form av spray)

- upasteurisert ost, smør

- kraft, kokt mat

- eplesidereddik eller annet ved hvert måltid for å stimulere magesyreproduksjon (mistenker at den er lav, da jeg fremdeles kan bli veldig sliten/gåen etter måltider)

- ikke spise mye av det som er tungt fordøyelig (som nøtter)

Monika

06.12.2012 kl.21:21

nå fikk jeg en aha opplevelse. Minste sønnen min på 2 år har vært i kjemisk ubalanse siden fødselen, men har klart seg mye bedre det siste halv året takket være tradisjons kost. Det største problemet vi har å stri med nå er å få lagt han på kvelden, han har så mye energi, og der forstod jeg hvorfor:)

06.12.2012 kl.21:26

Hei. Håper det går greit om jeg poster spørsmål fra et annet tema her: bringebærte (av bladene), kan man drikke det daglig, eller vil det kunne påvirke kroppen negativt? Noen som vet hvordan jeg kan lage en tinktur av schizandra (blandingsforhold), eller er det bare å prøve seg fram? Takk for mye fin info, og delte erfaringer=)

Marianne

06.12.2012 kl.21:43

Tusen takk PirkePetter for all verdifull informasjon du gir ! Sender deg en varm takk :-)

Kan jeg bare spørre; næringsopptaket mitt er veldig dårlig og jeg mistenker lekk tarm, samtidig som magesyren min er for lav, og jeg forstår nå viktigheten av denne kosten.

Jeg har begynt med glutamin-tilskudd for halvannen måned siden, tar gelatin og spiser kraft daglig, fermentert fiskeleverolje/smørolje er på vei, og inntar også kokosolje hver dag. Prøvde meg på bitters før måltid, men det ga diare ( beklager detaljnivå.. hehe) så nå tar jeg en shot skviset sitron før jeg spiser,og håper det kan hjelpe?

Problemet er at jeg kvier meg for å spise for mye kjøtt/proteiner da jeg fortsatt har inflammasjon i kroppen,fordøyer matemnene, særlig kjøtt, veldig dårlig, og også blir veldig forstoppet (siden tarm og mage ikke fungerer som det skal) Hva kan jeg gjøre først? trenger næringsemnene, men trenger først og fremst å få opp magesyren og viktigst reparere tarmen, for å kunne ta opp næringsemnene og få igang normal avføring også..altså, "høna eller egget først" ? :-)

Hvor lang tid ca kan man estimere at det tar før tarmen er frisk igjen og magesyrenivået er stabilisert, og slik at man kan begynne å innta mer protein/kjøtt osv igjen, som kroppen kan ta opp ?

Cathrine

06.12.2012 kl.21:48

Anita-hvor lenge har du tatt leverkapsel og har du lagt om mye ellers på kosten for å oppleve bedring fra ME? Er i samme situasjon, men kreftene strekker ikke til for å gjøre store endringer-gode intensjoner og har handlet endel, men blir ofte liggende for kreftene strekker ikke til rett og slett.

PirkePetter-hvordan får man best i seg B12?

Guro

06.12.2012 kl.22:19

Interessang info PP. Da kan jeg forsette å gomle i meg rå lever med god samvittighet. Vet jo både at mark og igler kan bli brukt til å bekjempe infeksjoner på både dyr og mennesker så det du forteller gir mening.

-G

Anita

06.12.2012 kl.22:33

Cathrine - der har jeg vært også, veldig lenge...

Jeg har tatt tilskudd av gelatin ca 1/2 år, mest kapsler og litt pulver når motivasjonen har vært der. Fermentert fiskeleverolje/smørolje har jeg også tatt men ikke like fast. I høst merket jeg at jeg fikk litt reaksjon på adaptogener, så begynte å tro at tarmen kanskje er blitt bedre på opptak. For 7-8 uker siden startet jeg på lever. Da var jeg skikkelig dårlig, så ingen andre endringer på mitt ensformige kosthold har blitt gjort.

Jeg gikk kraftig ut, 6 tabletter morgen og ofte 6 til i løpet av dagen, sammen med gelatinkapler. Hodepinen som da var konstant, forsvant nesten på dagen og var borte i en uke. Da dro jeg utenlands og slet veldig med jetlag, ble veldig syk. Etter det har jeg hatt fire gode uker, der hodet har fungert, kroppen lystrer og jeg har vært veldig sinna... I går og idag har jeg migrene, men denne uka har inneholdt alt som kan trigge en hodepine...

Jeg bestiller 3 bokser og får de på døra etter få dager. Fortsetter leverkapslene å gi meg denne virkningen, vil jeg iallefall si at det ikke er dyrt!

PirkePetter

07.12.2012 kl.00:08

Anita ? B12 vil hjelpe om mangel på B12 er årsaken. Mangel på magnesium er en annen vanlig årsak.

AnneB ? du hadde hatt bedre av ekte lever. Uansett trenger B12 kalsium for å tas opp, slik at melk/surmelk/kefir/yogurt, ost, etc samtidig er en god ide. Og melk inneholder også sin egen ?intrinsic factor? som B12 må binde seg til for å bli tatt opp i tarmen. Dette proteinet dannes ikke i magecellene om de ikke produserer magesyre. Du får mye kalsium og magnesium også via kraft.

Proteiner til hvert måltid hjelper med å stimulere magesyreproduksjon, og det samme gjør kryddere og salt, samt organiske syrer (inkl. melkesyre og eddiksyre fra surmelk/kefir, etc).

Kokt mat er kun lettere fordøyelig om den er vegetabilsk, da rå eller tradisjonelt tilberedt animalsk mat er betydelig lettere fordøyelig enn både kokt og stekt animalsk mat.

Marianne ? Rå takk er lettere fordøyelig enn varm takk J

Får du i deg gelatin hver dag så trenger du ikke glutamintilskudd da glutaminsyren i gelatin omdannes til glutamin i kroppen ved behov. Og det er ganske mye glutaminsyre i gelatin. Gelatin inneholder også andre aminosyrer som stimulerer magesyreproduksjonen, hvor glycin dominerer i virkning.

Gelatin og/eller kraft er en god ide å bruke mye av i en periode, for å normalisere magesyreproduksjonen, samt helbrede eventuelle tarmskader som reduserer næringsopptaket og/eller overkjører immunfunksjoner via tarmlekkasje. Magnesium via magnesiumolje hjelper på produksjon av magesyre, da magecellene trenger magnesium for å produsere ATP som cellene bruker som energi til å danne magesyre fra bl.a klor. Lever er også vikitg pga at lever er den beste kilden til vitamin B12, som også er helt nødvendig for magecellene skal de produsere magesyre og proteinet (instrinsic factor) som B12 må binde seg til for å tas opp i tarmen. Ved nedsatt magesyre dannes ikke dette proteinet, og mesteparten av vitamin B12 blir ikke tatt opp, men en liten del, ca 3%, blir allikevel tatt opp direkte gjennom passiv diffusjon.

Gelatin tiltrekker også magesyre til proteiner og andre næringsstoffer som, pga at de er delvis denaturert via varme (koking og steking) frastøter magesyre, og hjelper dermed kroppen å fordøye animalske matemner på nok en måte. Har du problemer med å fordøye kjøtt anbefales mer kjøtt i rå tilstand, som f.eks carpaccio, tartar eller ceviche, og i speket, gravet, raket eller gjæret form.

Bitterurter og bitterkombinasjoner er meningsløse om magecellene ikke har næringsstoffer eller energi til å produsere magesyre, og virker bare når man allerede produserer magesyre. Bitterurter brukes normalt også for å øke galleutskillelsen (som er viktig for å fordøye fett), og ikke for å stimulere magesyreproduksjonen.

En shot skviset sitron avhenger av mengde sitronsyre som finnes i denne, og det vet jeg ikke. Surmelk eller eplecidereddik, samt rødvin uten kjemikalier er nok bedre alternativer. Det samme gjelder konsum av melkesyregjærede grønnsaker, eller via chutneys, relishes og melkesyregjæret drikke (kvass, hjemmelaget brus, vannkefir, kombuncha, etc) med måltidene. Og proteiner er som nevnt nødvendige for å i det hele tatt stimulere magesyreproduksjonen.

Hvor lang tid man kan beregne helbred på er alt for individuelt til at det finnes noen målestokk, og kommer også an på hvor mye man satser selv, samt hvor raskt man tar opp næringsstoffer. Og ikke minst hvor godt man klarer å unngå faktorer i kostholdet som blokkerer magesyreproduksjonen eller skaper og/eller opprettholder betennelser i tarmen. Her er planteoljer og soyasubstanser verre enn gluten, og antinæringsstoffer, særlig fytinsyre, i korn, frø, nøtter og belgfrukter også verre enn gluten så vel som kasein fra pasteurisert melk. Involvert er også hvorvidt det er mikroorganismevekst i magesekken som først må vekk, samt omfanget av betennelse i tarmen. Hvorvidt tarmen er normal i form eller den f.eks har utposninger/divertikulitt, brokk, har normale bevegelser/peristaltikk, etc spiller også inn, så vel som graden av manglende magesyreproduksjon (om det er snakk om hypoklorhydri/nedsatt produksjon eller aklorhydri/fullstendig stopp i produksjon). Kroppen starter umiddelbart å oppjustere seg selv når den får de næringsstoffer den trenger, slik at helbredsprosessen starter med en gang. Men som sagt er det vanskelig å gi noen spesifikk tidsperiode for hvor lang tid det vil ta før du ikke lenger har de problemer du oppgir. Vi snakker imidlertid om dager eller uker, ikke måneder eller år.

Cathrine ? utover lever og annen innmat, samt animalsk mat for øvrig er det kun via B12 sprøyte man får B12, da B12 i vegetabilske matemner og såkalt supermat (spirulina, tang, tempeh, etc) bare er analoger som ikke virker som B12, og også blokkerer B12 fra animalske matemner å virke som det skal i kroppen.

Guro - ikke infeksjoner, men betennelser.

AnneB

07.12.2012 kl.09:15

PP: flere spørsmål til deg, håper ikke du går lei.

Jeg glemte kefir/yoghurt i oversikten min, det har du rett i. Og ekstra gelatin. Jeg skal få i meg lever, det fungerer både i rå og stekt tilstand regner jeg med? Eller bør jeg ha en periode med "mye" rå?

Jeg har spist "bra" i kanskje 2,5 år. Syrnet melk og kraft, ekstra tilskudd av gelatin, lite nøtter/mandler annet enn noe syrebløtlagt i et brød jeg lager (som ellers består mest av egg og gresskar og urtekrydder og salt). Og egg.

Og tørket kjøtt (hjerte) den siste tiden.

Siden jeg blir skikkelig dårlig av tilsetningsstoffer og konserveringsmiddel har kanskje kostholdet blitt litt begrenset, fordi vi må lage alt selv. Men det har vært bra mat. Jeg har jobbet mye med å ikke stresse for mye med maten, jeg var nok litt desperat en periode. Mest fordi jeg blir så urolig mentalt også når jeg er dårlig i magen.

Hvor vil jeg....? Jeg lurer kanskje på hvor jeg skal begynne (igjen)?. Burde jeg sjekke noe (finnes det noen tester som er verdt å ta?) eller skal jeg bare satse på at det er lever og magnesium som er løsningen?

Jeg er litt dårlig for tiden og kjenner at jeg trenger litt ekstra motivasjon...

PirkePeter

07.12.2012 kl.13:17

Jo mer protein og mettet fett kostholdet ditt inneholder, desto bedre avgiftningsfunksjon i lever og nyrer. Og mer protein og mettet fett øker også opptaket av bl.a fettløselige vitaminer og mineraler som kalsium og magnesium, som videre avgifter bl.a bly, aluminium, arsenikk, fluor, kvikksølv, kadmium, kopper (for mye), jern (for mye), fosfor (for mye), radioaktive isotoper, MSG, aspartam, etanol, m.m.

Gelatin/kraft gir mye glycin, som bl.a avgifter natriumbenzoat og beskytter mot MSG og aspartam, og leveren bruker glycin til å avgifte seg selv også, slik at kjemikalier og gifter, etc som er nøytralisert (konjugert) blir sendt ut i tarmen for å fjernes fra kroppen. Glycin brukes også av nyrene til å avgifte en rekke kjemikalier, medikamenter inkludert.

Vitaminer og mineraler deltar også i avgiftning av alle slags kjemikalier og tungmetaller, både direkte ved å binde seg til substansene, eller indirekte, gjennom å være deler av substanser i kroppen som påskynder avgiftning eller som gir celler nok energi til å kunne kvitte seg med substanser, slik at når alt kommer til alt er det næringsmengde i kosten som avgjør hvordan kroppen din takler eksponering for kjemikalier/tungmetaller.

Lever er best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner, samt omdanning av substanser i mat til energi i kroppen. Men alle former for lever er bedre enn ingen lever. Og leveren inneholder så mange næringsstoffer at konsum av lever garantert gir betydelig økt avgiftningsevne.

Din definisjon av å spise "bra" ser ikke ut til å inkludere særlig kjøtt eller sjømat?

Uansett hvilke tester du kunne finne på å ta så kommer du allikevel tilbake til enten kostholdet eller til syntetiske etterlikninger i form av kosttilskudd eller sprøyter.

AnneB

07.12.2012 kl.14:19

Takk PP!

Jeg glemmer, visst spiser jeg kjøtt. Vi har hjemmeavlet gris og mye hjort, så det er middagen nesten hver dag. Men fisk har du rett i, jeg har visst gitt opp fordi det nesten kun er oppdrettsfisk i butikken.

Fisk og lever. Rå. Det skal innlemmes i daglig kost.

Og så har jeg sikkert 100 flere spørsmål...akkurat nå kjenner jeg at mitt høyeste ønske å få en konsentrert time med deg...

Maja

07.12.2012 kl.16:31

En konsentrert time med PirkePetter skulle jeg gjerne også hatt! Du har ikke tenkt på å ta betalt for noe sånt..? Stiller meg fremst i køen da :-)

Men kan frossen lever spises rå?

Marianne

07.12.2012 kl.22:54

Mange takk igjen PirkePetter for så konkret informasjon, uten at det er meningen å virke flåsete, du er englesendt, det er helt sikkert, det er ekte ment :-)

Takk for oppløftende ord ang helbredningstid. Har holdt meg unna alt av past. melkeprodukter, all fytinsyreholdig mat, også alle nøtter og all soya i lang tid, og planteoljer kuttet jeg også ut for en stund siden, så da er jeg kanskje på god vei til bedring slik sett, godt å høre :-)

Hovedproblemet er nok muligens nå at næringsopptaket er dårlig, tror og håper at tarmen er på vei til bedring allerede. Inflammasjonen sitter spesifikt mer i kroppen, som senskade og slagg-oppsamling etter korn-angrep.hehe..og dertilsenskade fra bl.a da dårlig næringsopptak, og ikke spesielt i tarmen da slik sett, heldigvis. Vil dette renses ut av seg selv tror du, når næringsopptaket gjenopprettes og kroppen tar til seg næringen igjen istedet for å se det som "angrep" som tidligere, med riktig mat?

Skal prøve å joine eggeplommeklubben :-) og også se etter rå lever. Hvordan er det med salmalaks forresten? Tar større mengde magnesium i kapsler nå, men skal gå for spray da :-)

Som følge av det dårlige næringsopptaket er huden på kroppen i ganske dårlig forfatning, er det noen av matemnene ved siden av gelatin som er spesielt gunstig mtp å styrke og bygge opp huden igjen ?

Takk igjen, ønsker en god helg :-)

PirkePetter

08.12.2012 kl.00:22

En konsentrert time, hva er det, en halvtime?

Gris er antakelig det minst sunneste kjøttet man kan spise pga det høye inneholdet av flerumettet fett, og som i følge forskning bl.a forårsaker skrumplever, fettlever, leverkreft, forandringer i blodets kjemiske tilstand som kan minne om blodkreft, samt MS. Gris går imidlertid fint sammen med mettet fett av noe slag, da mettet fett både beskytter det flerumettede fettet fra å peroksidere eller slå ut fordøyelsesenzymer, og også reverserer samtlige ovennevnte tilstander forårsaket av plantefett.

Englesendt? Tja, min mormor pleide å si at min mor var en engel, så det er kanskje noe i det :-)

Kroppen din bygger kontinuerlig nye organer, nytt blod, nytt skjelett, etc, slik at det bare er spørsmål om tid før du har en helt ny kropp. Huden din er f.eks bare ca 2-4 uker gammel, lungene 2-3 uker, og skjelettet ikke eldre enn ca 10 år. Om tarmcellene dine får være i fred fra substanser som skader dem, og også får det de trenger av næringsstoffer fornyer hele tarmsystemet ditt seg fullstendig hver 2-3 dag. Dvs at enhver såkalt kronisk tarmlidelse blir en saga blott, og kun en fantasi i legers begrensede intellektuelle verden.

Blodet ditt fornyer seg sånn ca hver 4 måned, og slik kan man holde på med hele kroppen. Uansett hvor gammel du er kronologisk, dvs i hodet ditt, er kroppen din mye yngre enn den mentale forståelsen du har av alderen din. En kropp som kontinuerlig næres optimalt eldes derfor ikke, men fornyer seg selv hele tiden, slik at alle såkalte alderdomsplager blir nok en fantasi i legers begrensede og forvrengte forståelse av mirakelet menneske.

Salmalaks er såvidt jeg kan huske oppdrettslaks, og dermed full av soyasubstanser og en helt annen fettsammensetning enn det som er naturlig for laks. Som forskning på soyafor og fiskehelse viser, så er ikke oppdrettslakser hva man kan kalle gladlakser.

Når det gjelder magnesium i kapselform så er det svært begrenset hvor mye man kan ta opp via fordøyelsen, og dette krever optimalt fungerende fordøyelsessystem. I tillegg kommer at kroppen til enhver tid kun tar opp en viss mengde (sjelden mer enn 200 mg pr gang) av magnesiumet som er tilgjengelig i tarmen, og typen magnesium/magnesiumforbindelsen avgjør også opptaksraten. Den vanligste formen for tilskudd, magnesiumoksid, har f.eks en opptaksrate på kun usle 4%, slik at magnesiumoksid er bortkastede penger. Magnesium via kraft er mye bedre, og ellers via innmat og andre animalske matemner. Det er høyere nivåer av magnesium i enkelte vegetabilske matvekster, men dette er mindre tilgjengelig for kroppen/vanskeligere å ta opp enn magnesium i animalske matemner.

Det er også forholdsvis mye magnesium i uraffinert havsalt, og natrium hjelper kroppen å holde på magnesiumet, slik at det ikke skilles ut via urinen. Mangel på natrium, hyponatremi, forårsaker normalt mangel på både magnesium og kalium så vel som kalsium.

For normal hudhelse er vitaminene A, D, E og de fleste B vitaminer helt nødvendige, samt magnesium, kisel/silisium, kopper, sink og svovel. Svovel da hovedsaklig fra svovelholdige aminosyrer, hvilket vil si animalske matemner. Alle næringsstoffer eller matemner som bygger nytt kollagen og nye glykosaminoglykaner (mye i kraft) er også verdifulle, og påskynder helbredsprosessen. Her er gelatin og kraft i særstilling, samt mer protein for aminosyrer som arginin, glutamin, glycin, lysin, prolin, og taurin, og vitaminer som A, C og de fleste B vitaminer.

Normal skjoldbruskkjertelfunksjon er også nødvendig for normal hudhelse, samt et velfungerende mage-tarmsystem. Litt info -

http://chriskresser.com/the-gut-skin-connection-how-altered-gut-function-affects-the-skin

http://www.vrp.com/digestive-health/eliminating-the-surprising-culprit-behind-stomach-concerns (se tabell 1)

The following are implicated with low HCl deficiencies and toxicity: Septicemia (electrolytes are needed to heal wounds [11]), boils, abscesses, adult acne, infl ammatory skin disease, rosacea, psoriasis, chronic hives, eczema, lupus erythematosis, dermatitis herpetiformes [10] and vitiligo. [2] (See Dysbiosis) -

http://drmanlove.com/diet-and-nutrition-articles/low-stomach-acid.html

Marianne

08.12.2012 kl.11:18

Hadde det på følelsen ja, du Er englesendt ;-) Og besteforeldre skal man høre på :-)

Jeg kan bare si tusen takk igjen for all verdifull informasjon, og tiden du tar deg, og takk også for linker.

Ok, har aldri kjøpt salmalaks, og da begynner jeg ikke heller :-) Men fisk er en akilleshæl, helt klart, nettopp pga at det meste som er å få tak i er oppdrett, og jeg har ingen kunnskap om hva som ikke er det, og jeg har derfor holdt meg unna det også og bare tatt vanlig fiskeleverolje i kapsler, litt større dose daglig. Venter på green pasture fiskelever/smørolje, i kapsler, dagsdoseringen er 2 kapsler, bør jeg tar mer, og i såfåll hvor mange pr dag, når jeg ikke spiser fisk, slik tilstanden er nå ?

Jeg har brukt himalayasalt hittil, og jeg liker det, er dette ok, eller bør jeg bytte til havsaltet ?

Beklager mye spørsmål, jeg setter stor pris på all info du gir :-)

Solveig

08.12.2012 kl.11:45

Marianne: tror PirkePetter har nevnt i tidligere innlegg at himalayasalt er overpriset, og at Helios sitt Keltisk havsalt (?) er minst like godt. Det koster sånn ca. 30-35,-

Maja: lenger opp i kommentarfeltet kommer det fram at det går fint å spise frossen lever rå, så lenge det kommer fra norske storfe, men at lammelever er å foretrekke da lam stort sett beiter ute hele livet=)

Takk for alle svar PirkePetter. Det er et skikkelig løft å få vite at det faktisk er en utvei for oss med ME og å få konkrete steg vi kan ta for å gjøre oss selv friske. Jeg tror jeg kan skrive under for flere her på bloggen at vi ikke vi får uttrykt nok hvor taknemmelige vi er!

Marianne

08.12.2012 kl.12:48

Takk Solveig :-) men jeg mente mer om havsaltet har noen ernæringsmessige fordeler kontra himalayasaltet. Jeg handler det uansett fra Iherb så prismessig sett er det ikke så farlig, det er det ernæringsmessige aspektet som er viktig for meg. Jeg bruker dette http://www.iherb.com/Klamath-Miracle-Krystal-Salt-500-g-1-1-lbs/16915- og det koster 40 kr for en halvkilo, så det er jo ikke dyrt uansett, jeg ser sodiuminnholdet er det samme som i havsaltet, og derfor lurte jeg på om PP hadde noen formening om det ernæringsmessig sett er bedre med havsaltet enn dette :-)

Solveig

08.12.2012 kl.12:55

Marianne: prisen er per kilo. Sjekk ut kommentaren til PP nest øverst i dette kommentarfeltet: http://senseoflife.blogg.no/1331830267_smr_og_ost_i_lange_ba.html ;-)

Marianne

08.12.2012 kl.13:28

Ok, takk igjen, da forstår jeg mer av prissammenligningen også :-) er ikke så opptatt av og tror det er noe magisk over himalayasalt, men liker smaken godt og lurte på om det var annet enn prisen, altså ernæringsmessig da, som gjorde at det var gunstig å bytte til havsaltet bare :-)

God glad helg :-)

PirkePetter

08.12.2012 kl.14:11

Himalayasalt som annet salt er opprinnelig havsalt, men er dyrt og promotert av løgnere og svindlere. Mer info i kommentarfeltet -

http://senseoflife.blogg.no/1331830267_smr_og_ost_i_lange_ba.html

Jeg kjenner ikke til næringsanalyse av himalayasalt versus f.eks Helios havsalt, men da Helios oppgir ganske mye magnesium og himalayasalt promoteres av løgnhalser og lurendreiere velger jeg selv alt annet enn dette. Man kan jo aldri vite hva mer disse menneskene har løyet om.

Dagsdoseringen av fiskeleverolje er vedlikeholdsdose når man er frisk, men samtidig er produktet så dyrt at om du skulle ta optimale doser risikerer du å bli frisk, og lommeboka di alvorlig syk. Da er det bedre å ta vedlikeholdsdoser, og heller supplere fettløselige vitaminer fra lever og annen innmat, eggeplommer, melkefett/smør, talg og smlt, og ellers animalske matemner generelt. Vitaminene A og D i fiskeleverolje trenger vitamin K2 for å fungere optimalt og gjøre som de skal i kroppen, og K2 finner du mye av i upasteurisert smør fra kyr på beite. Flere kilder -

http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2#fig4

Frossen lever er kalde greier, og sikkert kun for dem med normal magesyreproduksjon. Da er det bedre å kutte leveren opp i terninger mens den er halvfrosset, og vente med å gulpe dem ned med litt væske når de er tinte. Eller lage purè av den i food processor og "drikke" som den er eller sammen med noe som maskerer smaken.

Eller man kan eksperimentere og lære seg selv å like eller synes lever er ok smaksmessig via informasjonen ovenfor (via linkene) som viser hvordan lever skal tilberedes for å ikke smake som langtidsdøde sure sokker dynket i eldgammel svette. Oppskriftene også gir mange gode tips til måltidskombinasjoner.

IdaE

09.12.2012 kl.08:50

Guro: Ser du spurte hva vi gjør med eggehvittene. Jeg liker å steke dem opp i litt kokosolje å spise de på brødskiva, eller som tilbehør til middagen. Stekt eggehvite er kjempegodt til laks f.eks. :) Ellers så florerer det av fitnessbloggere som bruker hvitten (og kaster plommen (!)) til alt mulig slags bakverk og desserter, så bruksområdene er mange om man bruker kreativiteten. Hiv dem oppi all slags ting du putter i ovnen som du vil skal heve, eller hiv dem over grønnsaker som du har i stekepanna og rør rundt. =)

Janne

09.12.2012 kl.14:21

Hvor lang holdbarhet har ferdig tint lever i kjøleskapet?

marte

09.12.2012 kl.15:32

Fantastiske PP, betyr det at wok med svinekjøtt stekt i smør og blandet med kokosmelk vil være greit mtp fettet?

PirkePetter

09.12.2012 kl.17:25

Lever holder seg 1-3 dager i kjøleskap.

Jeg har aldri tenkt på å spise wok, selv med svinekjøtt i, så jeg aner ikke. Wok off :-)

Neida, det går helt greit.

Fantastiske PP & Wokkegjengen

Marianne

09.12.2012 kl.17:31

Takk, PirkePetter, helt enig, ingen grunn til å subsidiere svindlere, så da bytter jeg salt, men det ene keltiske havsaltet på Iherb var da helt svimlende dyrt, http://www.iherb.com/Celtic-Sea-Salt-Flower-of-the-Ocean-1-lb-454-g/40558, over 300 kr pr kilo (!!) Hva i all verden kan forsvare en slik pris tror du? Jeg går for Helios sitt da, og skal forsøke finne det, vet du om hvordan det er med mengde sodium i det heliossaltet ?

Men over til lever, har nå kjøpt halvannenkilo frossen norsk lammelever og psyker meg opp til å sette igang, tenkte "å gå hardt ut, og heller øke etterhvert"..hehe..neida :-) - men tenker litt over evt. fare for A-vitamin overdosering, ser i denne som du la ved:http://www.livestrong.com/article/254797-how-to-eat-liver-for-nutrition/step 8 at det frarådes med for høyt inntak av f.eks lever mtp for høyt inntak av A-vitamin. Hvor mye inntak av ren lever i gram pr dag, (inkl. noen eggeplommer og fiskeleveroljekapsler) tror du er forsvarlig og innenfor isåfall mtp A-vitamin dagsdose osv?

Takk igjen, god søndag :-)

Linn

09.12.2012 kl.22:12

Er det noen som har melkekefirkorn og /eller vannkefirkorn å selge? Eller noen som vet hvor man kan få tak i? Har sjekket litt ang brød og Helios sier at de har et surdeigsrugbrød som har blitt syrnet over lang tid også ved 2.gangs heving. Verdt å prøve.

gladerebarn

09.12.2012 kl.22:20

Linn: Jeg har vannkefirkorn, og venter du en uke eller to, har jeg også melkekefirkorn til overs. Send mail til gladerebarn@gmail.com

Linn

09.12.2012 kl.23:25

Så bra! Tusen takk jeg sender deg mail :-)

PirkePetter

09.12.2012 kl.23:52

Saltet du oppgir er det reneste i verden, og derfor det med høyest mineralinnhold. Men det er unødvendig dyrt.

Alle typer salt har ca 97-98% natrium bundet til klor, altså natriumklorid. Og natrium er livsviktig, og har aldri vært helsefarlig på noen måte slik den offisielle propagandaen går. Faktisk, om du får i deg mindre enn 1,5 teskje med salt daglig, så går du i underskudd av natrium, hvilket kalles hyponatremi. Info -

http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms

http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/qt/07_hyponatremia.htm

http://www.medicinenet.com/hyponatremia/page3.htm#what_are_the_symptoms_of_hyponatremia_low_blood_sodium

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000394.htm

Det er ingen fare for vitamin A forgiftning ved konsum av lever. De eneste tilfellene av vitamin A forgiftning som er dokumentert er via konsum av høye doser syntetisk vitamin A, retinyl palmitat, over lengre tid, samt ett tilfelle av forgiftning i forbindelse med konsum av lever fra isbjørn. Men personen det var snakk om, Xavier Mertz, var vegetarianer, og taklet dårlig det høye vitamin A nivået i isbjørnlever. Isbjørnlever inneholder millioner av internasjonale enheter (IU)(fordi de lever av seler og fet fisk), men husdyrlevere og fiskelevere ligger i nivåene hundre tusener IU. De forsøk som finnes viser at mennesker tåler nivåer som langt overgår de såkalte giftige nivåene, selv ved konsum over lengre tidsrom, og mange folkeslag verden over, især eskimoer, får i seg nivåer daglig som i følge den rådende logikken skulle ha tatt livet av dem for lengst.

Uansett, da du oppgir å bruke fiskeleverolje, som inneholder vitamin D, samt eggeplommer, så skulle du være mer enn beskyttet mot en eventuell forgiftningsreaksjon, i og med at forskning viser at vitaminene D og K2 beskytter mot vitamin A forgiftning. Og motsatt beskytter vitamin A mot vitamin D forgiftning.

Jeg har selv spist en hel lammelever hver dag i nøyaktig 6 måneder, for å teste logikken ut, uten andre bivirkninger enn et energinivå som var stadiumet før "i bane rundt jorda."

Det som finnes av informasjon om historisk bruk av lever som helbredsmiddel viser også til store mengder hver dag, ofte rå, både blant kroppsbyggere og idrettsutøvere, samt i forbindelse med helseklinikker/sentre av ymse slag.

PirkePetter

10.12.2012 kl.00:34

Marianne, jeg har skrevet så mange kommentarer i diverse blogger hvor jeg nevner hvor viktig glutamin og smørsyre er for tarmcellenes funksjon og helsetilstand at jeg ser jeg helt har glemt å ta med smørsyre i kommentarene her. Jeg surrer av og til litt med hva jeg har skrevet hvor.

Smørsyre stimulerer normal tarmflora, normaliserer candidasoppens nivåer i kroppen, normaliserer ph i tarmsystemet, helbreder alle kjente betennelsesrelaterte tarmlidelser (inkl tarmlekkasje), stopper betennelser, helbreder en lang rekke krefttyper gjennom å reversere kreftcellene tilbake til normale celler eller ved å få kreftcellene til å begå selvmord/apoptose, øker forbrenningen og virker slankende, og forebygger diabetes 1 & 2, m,m. De beste kildene til smørsyre er upasteurisert melkefett/fløte/rømme/smør, oster, og melkesyregjæret mat og drikke.

Litt info -

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/butter-can-help-you-lose-weight/

http://wholehealthsource.blogspot.no/2009/12/butyric-acid-ancient-controller-of.html

http://huntgatherlove.com/content/human-colon-evolution-part-4-secrets-butyrate

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030698778590043X

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0024320580903975

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408699891274200

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10890033

http://www.ajcn.org/content/80/3/550.full#ref-73

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11724360

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8205551

http://www.mwt.net/~drbrewer/FreeButyAcid_Can.htm

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030698778590043X

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251809/

http://meridianvalleylab.com/other-tests/analytical-chemistry-department/butyrate-determination-and-colon-cancer/

http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/95/7/2391.full.html

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPNS%2FPNS55_03%2FS0029665196000353a.pdf&code=a1f0c78a2b5898cb533e435a6523a1b7

http://www.ajcn.org/content/80/3/550.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950926/

Guro

10.12.2012 kl.00:39

Takk, Ida:-) Som du sier er det jo egentlig bare fantasien som setter grenser. Den går visst litt i dvale av og til:-)

PP- Når du sier at grise-kjøtt er det verste kjøttet en kan spise, gjelder dette også gris som går ute største delen av året og spiser helt naturlig mat slik som skogsgris? Deler du mye av det samme synet som WAPF og P. Jaminet har på gris? Hva med promoteringen i forhold til bruk av lard eller grise fett i matlaging? Så lenge det er kommer fra gris som blir behandlet slik den skal fra naturens side, virker det for meg som et super stekefett.

Og sist, men ikke minst- hvordan klarer du deg uten BACON!!!?;-) E-nøff said,

-G

IdaE

10.12.2012 kl.07:06

Marianne: I denne artikkelen kan du lese om Vitamin A - giftighet, litt nedenfor halvveis på sida

http://westonaprice.org/fat-soluble-activators/vitamin-a-saga

Det står blant annet at giftig dose gåselever er 250 gram. Personlig hadde jeg aldri klart å trykke i meg så mye lever i hvert fall :P

Marianne

10.12.2012 kl.10:49

Takk IdaE :-)

Marianne

10.12.2012 kl.12:05

Hei.

http://www.iherb.com/Natural-Sources-All-Liver-60-Capsules/36245

Noen som har meninger om eller kjennskap til disse leverkapslene? Kan ikke se at de er "defatted" eller har andre åpenbare negative aspekter ved seg.

Mvh Marianne

Linn

10.12.2012 kl.12:16

Noen som vet hva slags te som er anbefalt å drikke?

PirkePetter

10.12.2012 kl.18:06

-G ? fettsammensetningen i griser som andre enmagede dyr reflekterer fettsyreinnholdet i kosten deres, slik at griser på soya og rapsbasert, samt soya og rapsoljebasert kraftfor har en helt annen fettsammensetning enn natursvin. Imidlertid vil også griser som lever vilt domineres av en og flerumettet fett om de ikke har tilgang til animalske matemner. Ut over dette deler jeg ikke WAPF sitt syn på gris, og du må huske på at de fleste hovedpersonene i WAPF er jødiske, og dermed automatisk mot alle former for griseri.

Motsatt har flermagede dyr enzymer i førstemagen som omdanner flerumettet fett fra plantekost og gress, etc til mettet fett ved behov. Da så sant disse enzymene ikke slås ut/blir nøytralisert av større mengder konsentrert plantefett, som fra planteoljer i kraftfor. En av grunnene til at planteoljer ofte brukes som sprøytegifter er fordi de, lik nervegifter/gasser, slår ut så mange enzymsystemer i kroppen til levende organismer at insekter og såkalte ?skadedyr? med flere dør som følge av konsum av besprøytede matemner.

Smult fra økogriser og svin på skogen er helt ok, og en rimelig god kilde til bl.a vitamin D, men hovedsaklig dominert av enumettet fett

IdaE ? artikkelen du viser til er gammel, og damene i WAPF har senere, i nyere artikler, moderert sitt syn på vitamin A og giftighet. Når man leser artikler for eller i mot noe som har med helse og ernæring å gjøre er det viktig å få med seg når det man leser er publisert, da kunnskap om slike ting forandrer seg hele tiden etter hvert som nye funn gjøres innen forskning

Marianne ? jeg promoterer ikke kosttilskudd eller snarveier, kun ekte mat. Produktet du oppgir inneholder magnesiumstearat ? søk på magnesium stearate dangers og få info om saken

Hovedgrunnen for å spise lever er vitamin A og innholdet av vitaminer i B familien. Især B12, og alle former for tukling med leveren, så som oppkutting, koking eller steking, tørking, kontakt med luft, etc har en negativ virkning på næringsinnholdet. Og da særlig innholdet av vitamin B12. Man kommer jo ikke forbi at noe tukling må til når man skal lage lever eller tilberede den på en måte man kan få i seg. Men jo mindre tukling, desto bedre.

Linn

10.12.2012 kl.19:05

Søkte på lever på iherb og fant et leverpulver fra Now foods av beef liver.

Marianne

10.12.2012 kl.20:11

Takk PP for oppklaring ang gammel artikkel om vitamin A og giftighet.

Du andre Marianne som la inn leverkapsel-link, ser at de leverkapslene som du linket til inneholder maltodextrin, og ikke kunne jeg finne hjemmesiden til firmaet og nærmere informasjon heller, og ble skeptisk allerede da, og når PP nevner det med fare med magnesium stearate, så er det sikkert en grunn til at de kun koster kun 40 kr, - det samme koster en halv kilo ren norsk lammelever da :-)

IdaE

10.12.2012 kl.22:15

PP: huff, du har helt rett. Hjernen henger på halv tolv om dagen.

Guro

11.12.2012 kl.01:37

Det forklarer jo litt bedre hvorfor det ikke finnes en eneste oppskrift i Nourishing Traditions på gris. Vanlig industri-gris er jeg mostander av- synes de blir behandlet svært tragisk av mange årsaker. I tillegg for j.... at de aldri får en eneste utedag i løpet av sitt liv. Frittgående er hakket bedre men øverst troner skogsgris. Synd det er så få som tilbyr dette i Norge, men noen er det heldigvis så prøver så godt det lar seg gjøre å kjøpe av dem.

Dette med trikiner/trikinlarver- vil de fungere på samme prinsipp som du forklarte om kveist eller bør man være mer påpasselig med det? Forstår det uansett slik at man skal steke alt grisekjøtt med høy varme minst 65 grader evt. fermentere det.

Jeg leste at fettet rundt nyrene er lavest i flerumettet fett og har minst omega 6- innhold. Vellegnet for steking.

Veldig interessant det du forklarte om forskjellen på omdannelsesprosessen av mat enmagede vs. og flermagede dyr. Det hadde jeg faktisk ikke tenkt over.

Jeg lurte på det du av og til hører om at griser spiser sitt eget avkom, vet du om det bare skjer i situasjoner de er utsatt for stress (tenker at det i såfall ikke er rart at de blir stresset under de forholdene de lever under ) eller har det mer sammenheng med at de er omnivore og det skjer når de lever ute i det fri også?

-Guro

PirkePetter

11.12.2012 kl.07:11

StrekGuro, svar her -

http://liveneshage.blogspot.no/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html

PirkePetter

11.12.2012 kl.07:14

IdaE, ikke fortvil, da hjernen din i så tilfelle tross alt viser riktig tid minst 2 ganger i døgnet!

Ane

11.12.2012 kl.10:46

Fantastisk innlegg- du skriver så bra, og er virkelig til inspirasjon!! Takk til PP for nyttig info-Jeg slutter aldri å la meg imponere!

Marianne

11.12.2012 kl.11:52

Tusen takk også PP for linker og info ang smørsyre osv:-)

Grunnen til at jeg prøver holder meg unna for mye natrium, er at jeg av en eller annen grunn, forvandles fra menneske til vannballong når jeg får i meg for mye natrium, og også blir himla tørst, hva kan grunnen være til at man blir så vannholdig av mye natrium tror du ?

Bruker kun upast. smør av upast.melkeprodukter pr i dag, da jeg bor innenfor ring 2/Oslo og ikke har tilgang på bil, så det er litt vrient med tilgang på ferskmelk, men upast smør og rømme kan jeg kjøpe i ulike butikker, samt bondens marked. Hvor mye smør pr dag tror du jeg da bør opp i for at smørsyren skal gi noen av de helsemessige effektene ?

PirkePetter

11.12.2012 kl.16:54

Da er det ikke natrium som er problemet, men andre faktorer som kontrollerer natrium-kaliumbalansen, samt som kontrollerer kroppens væskebalanse. For lite natrium gjør at et blodprotein/serum albumin ikke klarer å forhindre at vann forlater blodet og lekker ut i kroppsvev, som da sveller opp (ødem) samtidig som blodvolumet reduseres. Og sistnevnte gir redusert oksygen og næringstilstrømming til kroppens celler, som videre kan gi nedsatt energiproduksjon og såkalt ME, hypofunksjoner i celler/organer og kroppsvev, og kroniske betennelsestilstander.

Nedsatt skjoldbruskkjertelaktivitet/hypotyreose er den vanligste årsaken til vannballongtilstander i kvinner, og forårsaker også overdrevent tap av natrium via nyrene. Slik at konsum av natrium midlertidig vil gi ødemer inntil kroppen regulerer væskebalansen effektivt. Dette skjer især om du ikke konsumerer protein, som er vanndrivende, til hvert måltid. Både mer protein, mettet fett, næringsstoffer generelt så vel som økt salt (og til og med sukker)-konsum er betennelseshemmende, samt stoffskiftestimulerende/anti-hypotyreose, og da på sikt regulerende på kroppens væskebalanse.

Økt saltinntak kontrollerer hormoner som renin, angiotensin og aldosteron, som sammen/i samarbeide med hverandre i en prosess som kalles RAAS (renin-angiotensin-aldosteron-system), øker graden av betennelse i hele kroppen, samt tilbakeholdelse av natrium og væske. Ved hypotyreose er RAAS dysfunksjonelt, og årsaken til de ødemer man ofte opplever når man har hypotyreose.

Angiotensin, via virkningen på antidiuretisk hormon (ADH) stimulerer også tørstsenteret i hjernen, hvilket gir økt tørst.

Nok en faktor involvert her kan være magnesiummangel, da natrium bruker magnesium som transport inn og ut av celler. Mangler du magnesium blir mao natrium værende der det befinner seg og holder på væske etterhvert som natriummengden øker. For lite magnesium er også årsaker til både ødemer, økt grad av betennelser i kroppen, hypotyreose og overaktivt RAAS. Et symptom på magnesiummangel er også økt tørst.

Aldosteron, det ene hormonet i RAAS, øker tapet av magnesium (og kalium og kalsium) via urinen, samtidig som natrium holdes tilbake, og for å snu denne prosessen, og øke tilbakeholdelsen av magnesium, må du konsumere tilstrekkelig med natrium. Også mer magnesium kontrollerer aldosteron

Spis det du vil og føler for av smør, og la kroppen din finne ut av mengde selv gjennom smørlysten din. Jeg kjenner ikke til forskning som definerer mengde smørsyre for helsevirkninger, men de som er, har vært basert på gjæring av fiber og stivelse i tarmen for å danne smørsyre. Og smør inneholder betydelig mer smørsyre enn slik gjæring gir.

Linn

11.12.2012 kl.17:26

Kan cellesalt brukes? F.eks multicellesalt? Veldig takknemlig jeg også, for innleggene dine PP.

Marianne

11.12.2012 kl.19:57

Tusen hjertelig takk for den informasjonen der, og igjen også tiden du tar deg, setter veldig pris på det :-)

Det gir veldig mye mening, i og med at jeg sannsynligvis har magnesiummangel, da næringsopptaket mitt er/har vært veldig dårlig og jeg bare har tatt mag.kapsler, som kroppen da ikke har tatt opp, har i tillegg tatt magnesiumsulfatbad regelmessig med det har sikkert ikke vært tilstrekkelig uansett. Men her vil jo magnesiumsprayen som er bestilt hjelpe veldig på vei også:-)

Det gir også mening mtp mangel på proteininntak jeg har hatt, pga vansker med fordøyelse av protein, igjen pga for lav magesyre, og dette vil jo også sikkert rette seg opp etterhvert når magesyrenivået øker, og når jeg nå inntar gelatin, kraft, rå eggeplommer og rå lever til jeg etterhvert kan spise mer kokt/stekt kjøtt :-)

Hvilke matemner gir best/mest kalium og kalsium ? ( da melkeproduktinntaket mitt ikke er så stort da pga tilgang kun til upast rømme/smør)

PirkePetter

11.12.2012 kl.20:45

StrekGuro, jeg glemte å nevne at fettet rundt nyrene er talg, og dermed met høyt innhold av mettet fett.

Linn, som sagt så promoterer jeg ikke kosttilskudd eller snarveier, kun ekte mat.

Marianne, kalium trenger du ikke tenke på, mens kalsium finnes mye av spesielt i kraft, surnede melkeprodukter og upasteuriserte oster, samt sardiner (som spises med bena). For å ta opp kalsium i tarmen må måltidet inneholde protein.

Jeg skjønte ikke hva du mente med at du bor innenfor ring 2 i Oslo? Bor du i Oslo får du tak i upasteurisert melk via dette markedet Ingerlise og Vibeke jobber/jobbet i. Husker ikke navnet, men det omtales i innlegg her i bloggen

Anita

11.12.2012 kl.21:14

Upasteurisert melk selges på Mathallen???

Utrolig mye nyttig som kommer i dette innlegget!

Marianne

11.12.2012 kl.21:18

Ok, du mener Mathallen ? Husets ? Visste ikke de hadde upasteurisert melk, trodde de bare hadde smør/ost og rømme, men det er i såfall gode nyheter, takker for tips :-) Vanlig upast melk vil dermed da ikke gi så mye, men kun de surnede ? Sardiner - snakker vi boks fra vanlig butikk, er det ok ? Takk for at jeg får lære så mye, veldig gledelig :-)

sara

11.12.2012 kl.21:38

Lurte på jeg har fruktoseintoleranse, det er en medfødt genfeil. Hva vil du anbefale meg? Eneste vi kan spise av søtning er sukrin og druesukker. Blir fort slapp og utmatta, blodsukkeret går ned når en får sukker i seg. Er det greit å ta en druesukkertablett da? i nødsfall. Og surdeig , er det greit for en med fruktoseintoleranse?

PirkePetter

12.12.2012 kl.05:51

Mathallen var navnet ja.

I søt melk er det meste av kalsium bundet til kaseinet/melkeproteinet (som man lager ost av), og for å frigjøre kalsiumet fra kaseinet må man ha normal magesyreproduksjon. Ellers er det best å la bakterieenzymer gjøre den jobben via surning av melken.

Sardiner i alle former er ok som kalsiumkilde, skjønt olivenolje og andre oljer vil blokkere vitamin D opptaket.

Sara kjenner tydeligvis ikke til mitt syn på såkalte allergier og intoleranser? Og, som nevnt mange ganger i flere kommentarer i ymse blogger, også i denne, så det er for lengst dokumentert at det ikke finnes noe slikt som genetisk disponerte/arvelige sykdommer; kun næringsubalanser og/eller kjemikaliebelastning, samt matvaner over generasjoner er involvert. Ble du født med sykdom eller helseproblem skyldes dette din mors kosthold under svangerskapet, og ikke defekte gener som liksom er arvelige eller går i familier. Skjønt mangel på næringsstoffer (og kjemikalier) slår gener av og på, og dermed påvirker negativt genenes funksjoner. Når det gjelder fruktosemalabsorpsjon, som er det korrekte navnet på tilstanden din, så skyldes den mangel på, eller forstyrret aktivitet av enzymet fruktose 1-fosfat aldolase (kalles også bare aldolase-B), som fordøyer fruktose. Og dette skyldes mangel på vitaminer som B6 og folinsyre. Folinsyre oppregulerer aktiviteten til enzymet, mens B6, i formen pyridoksalfosfat, er en nødvendig del av enzymet. Årsaken til fruktosemalabsorpsjonen er dermed ikke nødvendigvis defekte gener, men manglende næringsstoffer som er en del av, samt som aktiverer enzymet. Og da snakker vi om mangel i kostholdet, evt nedsatt magesyreproduksjon som reduserer opptak, eller mangel på opptaksfaktorer, hvor især magnesium er viktig for å omdanne B vitaminer til de aktive formene som virker i kroppen. P-piller og en del andre faktorer i moderne kosthold og levesett reduserer også bl.a kroppens nivåer av B vitaminer.

Og når det gjelder gener som ikke er slått på, og som eventuelt ville ha stimulert produksjonen av enzymet, så spiller særlig folinsyre og vitamin B12 en større rolle når det gjelder å produsere nye gener, samt reparere gener som ikke funker som de skal. Så hvordan man enn vrir og vrenger på saken, så kommer vi tilbake til næringsmangel på ett eller flere stadier i den prosessen som har ført til det medfødte problemet.

Blodsukkeret går ikke ned når man får sukker i seg, men opp. Og jeg anbefaler heller næringsrik mat som inneholder de næringsstoffer kroppen din trenger for å danne det manglende enzymet, enn druesukker. Samt for å eventuelt beskytte mot og reversere alle negative virkninger av fruktose i kroppen. Her er B vitaminer som kolin og biotin, samt B12 viktig utover magnesium, sink og aminosyrer som glycin og taurin. Spiser du næringsrikt skal du kunne takle fruktose som del av matemner, men ikke nødvendigvis fritt fruktose i drikker og søtningsmidler, etc, da slikt fruktose normalt er syntetisk, og også så konsentrert at det er helseskadelig for alle ved høyt eller regelmessig konsum.

Om du får tak i ekte surdeigsbrød eller baker surdeigsbrød selv så inneholder dette ikke fruktose eller andre sukkere, da disse omdannes til organiske syrer som melkesyre, eddiksyre, propionsyre, etc under gjæringsprosessen.

Mona

12.12.2012 kl.12:05

Jeg leser og jeg leser, og lærer stadig nytt :)

Det tar tid å tenke nytt når det gjelder kosthold, hjernen må innstille seg på nye spor. Men det er tydelig at pasteuriserte melkeprodukter, planteoljer og gluten ikke er bra for min kropp. Etter å ha lest mange blogginnlegg og Deep Nutrition begynner jeg å forstå hvorfor og. Og det er viktig for at jeg skal gå inn for dette med full innsats. (Har også Nourishing Traditions). Kjøkkenbenk, kjøleskap, fryser - og matvaner er totalt forandret. Prioriteten er annerledes, og motstandskraften i kroppen på et annet nivå!

Hvilke andre bøker kan være lurt for meg å fordype meg i nå? Andre øyeåpnere å anbefale? Med jobb og to små barn og matlaging er ikke kapasiteten til å pløye gjennom mange kilder og forskingsartikler den største akkurat nå.

Kanskje etter rå lammelever daglig derimot, he-he.

Hilsen fra Mona :)

AnneB

12.12.2012 kl.12:18

Jeg kryper litt sakte og forsiktig ut av mitt influensahull og WOW så mye bra info! Det er utrolig bra med linkene du legger ut PP, tusen takk for innsatsen din! Men jeg må innrømme at jeg liker ennå bedre når du sammenfatter det for meg som er surrehue etter lang tids (som du skriver, til og med flere generasjoners!) næringsbrist.

Jeg prøver meg på en ennå mer kortfattet oppsummering:

- jeg trenger ikke å bry meg om alle diagnoser jeg har fått (kronisk tretthet/ME, overmethylering, fruktosemalabsorpsjon, matallergier, eksem mm)

- spis eller drikk noe probiotisk (upast surmelk, vannkefir, melkesyregjæret grønnsaker, kombucha eller lignende) til hvert måltid.

- spis protein til hvert måltid

- ikke gris dersom den ikke er kokt i smør:)

- spis fisk (ikke oppdrett)

- bruke mye kraft (spesielt i perioder med spesielle behov for heling)

- spis lever i alle former (best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner)

- spis upast. smør, melk og ost

- spis rå eggeplommer

- spis rått kjøtt som f.eks carpaccio, tartar eller ceviche, og i speket, gravet, raket eller gjæret form

- la kroppen selv få si fra om næringsbehovet, spis det du har lyst på (når kroppen har tilgang på god næring vil den regulere inntaket fint selv)

- mat, ikke tilskudd (unntak er magnesium via magnesiumolje som hjelper på produksjon av magesyre)

- holde meg unna planteoljer og soyasubstanser (verre enn gluten), og antinæringsstoffer, særlig fytinsyre, i korn, frø, nøtter og belgfrukter (også verre enn gluten) og kasein fra pasteurisert melk

M

12.12.2012 kl.15:23

Jeg må bare spørre om noe. Har spist tradisjonsrikt (bla. upast- yoghurt/smør/ost, røkelak/makrell, speket kjøtt inkl. hjertet, rogn, masse egg, hjemmelaget leverpostei, surdeigsbrød, vannkefir, noe kraft, gelatin og tatt torskelever og magnesium) i et par mnd. men jeg må si at jeg føler egentlig ikke at det har hjulpet. Har blitt forkjølet to (!) ganger på rad nå, og før det har det vært flere år siden sist. Har hatt masse problemer med fordøyelsen også. Har jo veldig troen på dette kostholdet, men skjønner ikke hvorfor jeg har reagert sånn? Burde ikke tarmene i prinsippet "fikset" seg etter såpass lang tidmed næringsrik mat?

PirkePetter

12.12.2012 kl.15:24

AnneB, du har forstått det hele riktig. Magnesium via olje hjelper ikke bare på magesyreproduksjonen om mangelen skyldes manglende energiproduksjon i magecellenes mitokondrier, men også på opptak og omdanning av bl.a B vitaminer til de aktive formene som virker i kroppen. Magnesium er en del av mer enn 300 enzymer eller koenzymer i kroppen, og styrer eller deltar dermed i så mange viktige kjemiske prosesser at magnesium er en faktor ved minst 98-99% av alt som finnes av kjemiske ubalanser/sykdommer. Som en kuriositet bør jeg imidlertid nevne at "eksperter" i Gry's blogg i dag mener jeg ikke har peiling på biologi, og at jeg feilinformerer og kommer med pseudovitenskapelige tolkninger som forvirrer lidende mennesker. Så ta mine råd med en stor klype salt, og gjerne litt pepper også for smakens skyld :-#

Mona, kan anbefales -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting #ages 0-6# - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Super Nutrition for Babies - Katherine, M.D. Erlich, Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039

Cure Tooth Decay: Heal and Prevent Cavities with Nutrition - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021305 #denne har veldig mye kostholdsråd og info om hvordan å tilberede matemner skikkelig, og er derfor ikke bare om tannhelse#

Eat Fat Lose Fat - Dr. Mary Enig & Sally Fallon, A Plume Book, ISBN 0-452-28566-6

Food Rules: A Doctor's Guide to Healthy Eating - Catherine Shanahan, MD, CreateSpace, ISBN 1452861382

Trick and Treat: How ?Healthy Eating? is Making Us Ill - Barry Groves, Hammersmith Press, ISBN 978-1-905140-22-0

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

De fleste bøker i dag har noe rett, og mye feil, slik at selv om andre bøker er ok som infokilde så vil jeg ikke anbefale dem til mennesker som er i startfasen av sin forståelse for ekte helse og kosthold.

PirkePetter

12.12.2012 kl.15:36

M - du er fremdeles i startfasen av helbredsprosessen, og de reaksjoner du oppgir er helt naturlige og svært vanlige helbredsreaksjoner som viser at kroppen jobber med å reparere og bygge seg selv. Før overskudd kommer må alle helseproblemer bli reparert via tilstrekkelige næringsmengder både i kosten, og via nrmalt fungerende fordøyelse. Er man syk er man i underfunksjon, og først må komme på null før virkelig energi og velvære blir en del av ens hverdag, da kroppen først på nullstadiet begynner å bruke den økte næringsstoffmengden til å oppgradere seg selv og alle dens funksjoner og prosesser. Reaksjonene du oppgir viser pågående avgiftningsprosesser, og da disse er i fordøyelsen indikeres redusert næringsopptak fremdeles. Fordøyelsesproblemer etter kostholdsomlegging vise rogså at eventuelle mage-tarmproblemer repareres. Med fare for å virke flåsete så er det som regel slik at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, da det bare er de færreste som blir friske på dager eller uker.

Line

12.12.2012 kl.15:48

Kan håravfall ha noe med næringsmangel å gjøre? Faren min fikk måne da han var i midten av tyve årene og det samme har broren min. Arvelig er konklusjonen her. Og hvorfor er det mer vanlig blandt menn?

PirkePetter

12.12.2012 kl.17:41

Line, tips her -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/surdeigspleie.html?showComment=1353510841576#c1421708385087530883

M

12.12.2012 kl.18:34

Takk PP, jeg får bare holde ut. Pyton med denne helbredelsesprosessen men det er jo som du sier - venter ikke forgjeves ;) Lurte også på hva du mener om regulering? Med tanke på metallet?

Linn

12.12.2012 kl.19:05

Jeg lærer veldig mye på disse bloggene, tusen takk til alle som skriver gode innlegg eller har nyttige spørsmål! Hvor finner jeg diskusjonen med ekspertene du har på bloggen til Gry, PirkePetter??

Marianne

12.12.2012 kl.19:32

Takk for forklaring til M ang helbredsprosessen, greit å ta på seg tålmodighetskappa sikkert for min del også :-)

Har forstått at silisium og selen og c-vitamin også er viktig for hud-gjenoppbyggingen da, hvilke matemner gir mest/best av dette ?

Linn

12.12.2012 kl.20:43

En annen ting jeg lurer på er, jeg har vent meg til å alltid ha fett, karbohydrater og protein til hvert måltid for blodsukkerbalansen. Hadde noen måneder på streng lavkarbo med ketose for en stund siden, som ikke var bra for min helse. Hvordan pleier dere sette sammen måltidene sånn helt konkret?

Mona

12.12.2012 kl.23:21

Takk for bokanbefalinger PirkePetter!

PirkePetter

12.12.2012 kl.23:51

M, om du mener streng og slike ting, altså tannregulering, så er dette gjerne nødvendig for å forhindre gjennomtrekk mellom tennene. Utover den lokale (elektriske) spenningsforskjellen som oppstår i munnen pga dette kjenner jeg ikke til negative helsevirkninger. Om det å styrke og bygge tenner eller ansiktet/kraniet/kjeven er en faktor for deg og dine så anbefaler jeg at du leser boken Cure Tooth Decay. E-bokutgaven er her (den er på ca 100 mb) -

http://www.unibytes.com/Ja.D2o4JF-MB eller

http://uploaded.net/file/eg2qi5yi/0982021321.rar

Linn, det ble ikke akkurat en diskusjon da en person mente jeg bare kom med pseudovitenskapelig svada og liknende, men hadde ikke noen tyngde bak argumentene sine. Disse var angående mine kommentarer om autisme til en mor i innlegget om melk her -

http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html

Jeg prøvde å poste en kommentar som viser hvor feil personen tar angående hans kommentarer om at neurotransmitterdefekter ikke har noe med næringsstoffer å gjøre, men bloggen godtar det ikke. Antakelig har kommentargrensen for innlegget blitt fylt. Det er mulig Gry poster kommentaren min for meg istedenfor, om hun får det til.

Når det gjelder måltidssamensetning så kan jeg kun svare for meg selv, og det er at jeg spiser mer animalsk enn vegetabilsk, men ikke har noen strenge grenser så lenge kostholdet som helhet er næringsrikt. Mennesker som er syke bør spise litt mindre karbohydrater, og mer protein og fett, slik at kroppen får anledning til å bygge opp næringsmangel som skyldes høyt forbruk av bl.a B vitaminer og magnesium og sink i sukkerstoffskiftet. Du vil f.eks tåle mer bedre karbohydrater når du har tilstrekkelige nivåer av de B vitaminer og mineraler som deltar i omdanningen av karbohydrater til energi og fett i kroppen, samt spiser dem med proteiner, fett, salt og evt kryddere, som deltar i regulering av virkningen på blodsukkerbalansen og insulin/glukagonreaksjonen.

Marianne, utover de næringsstoffer jeg lister opp lenger oppe i dette innlegget så er det kun gelatin som er nummer 1 for alle former for hudproblemer, så vel som rynker og cellulitt. Vitamin C trenges kun for å danne kollagen, men du forbigår dette behovet når du gir kroppen kollagen via gelatin direkte. Om selenkilder -

http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php

http://nutritiondata.self.com/foods-000127000000000000000.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=95&tname=nutrient

Selen i vegetabilske matemner er bundet til fytinsyre, og trenger bløtlegging for å frigjøres.

Silisium får du mye av via kraft på bein og bindevev/kollagen, samt hud, og da i den mest lettopptakelige formen. Ellers -

http://www.ehow.com/about_5373948_foods-containing-silicon.html

http://www.ehow.com/about_5449447_foods-contain-silicon.html

PirkePetter

13.12.2012 kl.05:47

AnneB -

Jeg overså det du skrev angående overmetylering tidligere.

Overmetylering sies normalt å skyldes mangel på folinsyre og/eller B12, og begge finnes i rikelige mengder i lever. Utover nedsatt magesyreproduksjon og eventuelle tarmbetennelser som årsak til redusert opptak, så er nok en faktor reduserte magnesiumnivåer da som nevnt mange ganger tidligere, så trenges magnesium for å omdanne disse vitaminene til sine aktive former i kroppen, da magnesium er en del av enzymene som utfører dette. I følge legelogikk så kan redusert folinfunksjon skyldes mutasjoner i enzymet som omdanner folinsyre til den aktive formen i kroppen, og man skylder da på gener. Da enzymet trenger magnesium, som er en del av enzymet, er det så enkelt som å øke magnesiumnivåene så er den såkalte genetisk betingede mutasjonen borte vekk.

Og magnesium igjen trenger vitamin B6 og A (mye i lever og annen innmat) for sine funksjoner i kroppen, samt vitamin D for optimalt opptak. Planteoljer reduserer opptaket av både vitamin D og magnesium.

Aminosyren taurin (mye i speket/rått/tørket/gravet hjerte) hjelper magnesium å komme seg inn og ut av celler, og både taurin og glycin binder seg til magnesium i tarmen og øker opptaket. Glycin finnes det mye av i gelatin og kraft, slik at magnesium og glycin i kraft sikrer optimalt magnesiumopptak. Melkesyre, eddiksyre, propionsyre og fettsyrene smørsyre og mellomkjedede fettsyrer sikrer optimalt opptak av magnesium i tarmen, slik at melkesyregjæret mat og drikke, især melkeprodukter, samt upasteurisert fløte/rømme/smør hjelper kroppen å ta opp magnesium.

Også vitamin B13/orotinsyre (mye i myse/melk) øker opptaket av magnesium (og kalsium og kalium) i tarmen og sikrer transport inn i blodet. Orotinsyre er også en nødvendig del av fordøyelse og omdanning av folinsyre og B12 til sine aktive former i kroppen, og deltar i metyleringsprosessen/dannelse av nukleotider i gener (bygger DNA mao) sammen med folinsyre og B12.

B vitamin B3/niacin (mye i lever, samt sjømat) reduserer overmetylering direkte, gjennom å oppta kroppens hovedmetyldonør, SAMe, slik at overmetylering stanses for en periode. Jevnlig konsum vil da hjelpe med å normalisere metyleringsprosessen

Nok et enzym som trenger magnesium som kofaktor er fenol-sulfotransferase (se mangelsymptomlisten - http://www.checkorphan.org/disease/phenol-sulfotransferase-deficiency). Mangel på eller underfunksjon av dette enzymet er en veldig vanlig hoved eller delårsak i de symptomer man definerer som autisme/aspergers og ADD/ADHD, og skyldes som vanlig på mutasjoner, gener og såkalt arvelighet. Mangel på/underfunksjon av dette enzymet er også en hovedfaktor i mange såkalte allergier og intoleranser relatert til mat og drikke, særlig i barn og unge.

AnneB

13.12.2012 kl.10:46

Takk igjen PP, det er spennende å vri hjernen til å tenke bort fra kroniske tilstander. Det du skriver er logisk, forståelig og oppmuntrende:).

lenek

13.12.2012 kl.10:54

hei,

tillater meg å være såpass freidig at jeg henvender meg med et par spørsmål til pirkepetter. når det gjelder melkeprodukter og astma, melkeprodukter og slimdannelse: min yngste datter (2,5år) har iløpet av de siste tre månedene vært mye plaget av slimhoste. hun unnslapp pencillin ved hjelp av kyllingkraft i daglig smoothie ønsker jeg å tro. på lørdag som var fikk vi 8 kilo ost og smør i hus fra osterebellene og for første gang har minsta spist mye ost. hun elsket det. på søndag begynte hun å skjele...kraftig, og har slimhoste igjen. Hun har skjelt, av og på, dag som kveld siden søndag, men ikke konstant, det er bare innimellom og spesielt på litt avstand. jeg har forsøkt å finne info om skjeling men finner lite. hun har tidligere hatt feberkrampe. ellers er hun frisk. nå lurer jo jeg på om dette slimet hun hoster på og skjelingen kan skyldes og hjelpes kosthold. etter at jeg begynte å lese disse bloggene og spesielt svarene dine pirkepetter så har min tiltro til fagfolk fått seg en alvorlig ripe i lakken. jeg vegrer meg for å gå til lege/spesialist både for meg selv og barna. jeg har kontaktet helsestasjon for å få henvisning til øyelege, må jo ha en vurdering av denne skjelingen, men har du tilfeldigvis noen erfaring med dette? er osterebellenes produkter like slimdannende som andre melkeprodukter for en som reagerer slik?

Cecilie

13.12.2012 kl.12:27

Linn: Te som er anbefalt å drikke, er orgenisk te uten kunstig smakstilsetning. Japansk grønn te er både god på smak og sunn. Det kommer an på når teen er høstet, om grønn eller sort te er sunnest. Hvit te kan også anbefales. Kokt vann med ingefær, sitron, urter er også nydelig:-) Evt. kanelstang.

Linn

13.12.2012 kl.13:28

Takk for info, Cecilie! :-)

IdaE

13.12.2012 kl.16:25

PirkePetter:

Har du kjennskap til boken «Det store kolesterolbedraget» av Malcolm Kendrick? (eng. tittel The great Cholesterol con). Jeg har lest litt i den og synes den virker fornuftig, men saken er at jeg skal gi den bort i julegave, og jeg vil ikke gi bort en bok som er full av vås og derfor potensielt helsefarlig. Personen som skal få den er en nær slektning som til stadighet påpeker at hun må være forsiktig med inntaket av mettet fett siden hun har påvist høyt kolesterol og har hjertesykdom i familien. Helsa hennes er dårlig og hun spiser nesten ikke mettet fett i det hele tatt, men mye fett fra nøttesmør og vita hjertegod majones (som helt sikkert burde hete det motsatte?). Jeg har prøvd å påpeke at dette med mettet fett, kolesterol og hjertesykdom er resultatet av forskningsjuks og grådige legemiddelselskaper, og refererer til at tradisjonelle folkeslag med høyt inntak av mettet fett har lave forekomster av hjertesykdommer. Standardsvaret til denne argumentasjonen er: men jeg har høyt kolesterol, og faren min døde av hjerteinfarkt da jeg var nitten år, så jeg tørr ikke gjøre annet enn det legen min sier. Derfor vil jeg gjerne gi henne en bok på norsk (ellers blir den ikke lest) som forklarer det hele på en enkel og grei måte. Boken oppfyller disse kravene, men da jeg som tidligere nevnt har en hjerne som henger på halv tolv for tiden, ville det vært kjempefint om du (eller noen andre) kunne informert meg dersom boken av en eller annen grunn ikke er egnet å gi bort til folk man er glad i.

Jeg har som mål å få lest den ferdig før jeg må sende den av gårde, slik at jeg oppdager det om den åpenbart vil gjøre mer skade enn gagn, men når jeg fra før av leser pensum 8-12 timer i døgnet og ikke er ferdig med eksamen før 20. desember er den gjenværende hjernekapasiteten ganske lav :P Jeg vil så gjerne hjelpe denne damen, men er i utgangspunktet skeptisk til å gi bort «helsebøker» siden så mye av det jeg har lest og også videreformidlet til andre tidligere, har vært riv ruskende galt. Og jeg tror at en lettlest bok er beste måten og hjelpe på, siden hun da kan sette seg ned i ro og mak og lese argumentene selv. Så om du har noen formening om denne boken, blir jeg kjempeglad om du svarer =)

PirkePetter

13.12.2012 kl.17:17

Om melk og slimdannelse -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/10/mitt-store-melkeeventyr.html?showComment=1352745872123#c6164291553072282217

Det er sannsynlig at hun har redusert magesyreproduksjon, kronisk eller i perioder (avhengig av tilgang på næringsstoffer som deltar i magesyreproduksjonen) slik at hun har problemer med å takle kaseinet. Du nevner de 3 siste månedene; har du forandret kosten hennes før dette, eller har det skjedd andre forandringer av betydning i livet hennes? Økt utskillelse av slim, ofte i massive doser som gir midlertidige pusteproblemer, så vel som diare og forstoppelse, plutselige hudproblemer, feber i hytt og pine, svært varierende matlyst, søvnproblemer, perioder med hyperaktivitet etterfulgt av hypoaktivitet, sterke følelsesutbrudd/ubalansert følelsesliv (sinne, aggresjon, irritabilitet eller gråtetokter, depresjoner, etc), m.m er vanlige i perioder hvor kroppen setter i gang avgiftnings og/eller reparasjonsprosesser etter skifte av kosthold mot et mer næringsrikt kosthold.

Slimutskillelse er en av kroppens måter å kvitte seg med avfall på, og er ikke tegn på sykdom, men på at kroppen oppjusterer seg selv helsemessig og/eller tilpasser seg forandringer i temperaturen i omgivelsene.

Slimdannelse i forbindelse med mat indikerer normalt nedsatt magesyreproduksjon.

Nedsatt magesyreproduksjon som årsak til astma/høy slimproduksjon i barn ?

http://www.researchgate.net/publication/31001082_HYPOCHLORHYDRIA_IN_ASTHMA_WITH_SPECIAL_REFERENCE_TO_THE_AGE_INCIDENCE

http://www.vrp.com/digestive-health/eliminating-the-surprising-culprit-behind-stomach-concerns (se table 1)

http://www.diseasesandconditions.net/hypochlorhydria.html

http://scdlifestyle.com/2012/06/hypochlorhydria-3-common-signs-of-low-stomach-acid/

It has been well known now for many decades that childhood asthma is associated with hypochlorhydria. Asthma in children tends to be caused by allergy to foods. If these foods are poorly digested, then they will be very much more antigenic and therefore very much more likely to switch on allergies and, therefore, asthma. Indeed, a study done in the 1930s showed that 80% of children with asthma also have hypochlorhydria. The two conditions are undoubtedly related. As the child's stomach matures and acid eventually is produced, then the asthma disappears ?

http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems#Symptoms_of_hypochlorhydria

Skjeling indikerer kronisk eller periodevis mangel på ett eller flere næringsstoffer, da skjeling/strabisme (strabismus eller strabism på engelsk om du vil søke etter info selv) som de fleste andre helseproblemer alltid har flere årsaker, men gjerne bare en utløsende årsak. Mangel på magnesium og/eller B1/tiamin, og/eller B12, samt vitamin E kan være årsaken, da samtlige er involvert i regulering av nervene som kontrollerer øyemusklene.

Rykninger i og rundt øynene, og/eller mer blunking enn vanlig indikerer magnesium og/eller B12.

PirkePetter

13.12.2012 kl.17:59

Boken er ok, men ikke helt stueren. Den er grei når det gjeldr info om å avlive kolesterol/mettet fett og hjertesykdomsmyten, men kunne vært bedre på info om hva som faktisk forårsaker, samt forebygger eller helbreder hjertesykdom. Han nevner f.eks fiskeoljer som beskyttende på side 77, men uten å inkludere at fiskefett i seg selv er dokumentert å være hjerteskadelig. Kommer imidlertid fettet sammen med de naturlige antioksidantene A og D, og ikke har vært oppvarmet eller utsatt for lys eller luft, så er det hjertevennlig. På samme siden nevner han at fiskefett ser ut til å beskytte mot forstyrrelser i hjerterytmen (som er den vanligste årsaken til hjerteinfarkt), men unnlater helt å nevne at den viktigste kontrolløren av hjerterytmen er aminosyren taurin, som, når hjertet har tilstrekkelige mengder taurin, også beskytter hjertet mot virkningene av slag/trombose og, alle kjente former for hjerteproblemer. Syntetisk taurin i energidrikker, særlig red bull, er årsaken til flere tilfeller av plutselig hjertestopp i særlig unge mennesker og idrettsutøvere, hvilket indikerer at syntetisk taurin ikke funker som naturlig taurin, og sannsynligvis opptar taurinreseptorer i hjertecellene, slik at naturlig taurin ikke får beskytte hjertet og kontrollere hjerterytmen.

Boken ineholder lite om hvordan styrke og bygge hjertet, samt beskytte mot hjerteproblemer, og er hovedsaklig fokusert på myteknekking. Og myteknekkingen foregår i en forholdsvis svulstig tone, som indikerer at den godeste forfatteren føler seg veldig intelligent og smart som har kommet fram til de konklusjoner han har. Og som han for øvrig i stor grad har tatt fra andre forfattere som har sagt det samme før ham.

En mye bedre bok (Men på engelsk) angående myteknekking så vel som god kostholdsinfo er Trick or treat (http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1905140223), og den viser til mye forskning på hvor helseskadelig for lite kolesterol er. Litt info -

http://www.second-opinions.co.uk/low-chol.html

PirkePetter

13.12.2012 kl.18:00

Ellers, noen forskningsstudier (uten internettlinker til studiene i medline foreløpig) fra en bok jeg holder på med -

Over halvparten av menneskene som døde av hjerteinfarkt i følge et amerikansk studie (Framinghamstudiet; startet i 1948) hadde lavt kolesterolnivå, ikke høyt

I følge samme studie, så var nok en konklusjon at menn som er eldre enn 47 dør like ofte uansett om de har høyt eller lavt kolesterolnivå, og dem som har de laveste kolesterolnivåene har større sjanse for å dø for tidlig enn dem som har høye nivåer

I en gjennomgang av alle forskningsdata i 1992 over amerikanske kvinner og kolesterolnivåer fant man at jo lavere kolesterolnivåer kvinnene hadde, desto høyere risiko hadde kvinnene for ikke bare hjertesykdom, men også for dødsfall som følge av alle andre årsaker, så konklusjonen var at de laveste kolesterolnivåene var de mest helsefarlige

De (eldre) kvinner som levde lengst i følge et fransk studie i 1989 var dem som hadde de høyeste kolesterolnivåene, hvor dem som hadde de laveste nivåene hadde 5 ganger så stor dødshyppighet

I følge et russisk studie i 1993 ble det dokumentert at det var de laveste nivåene av såkalt ?dårlig? (LDL) kolesterol som var assosiert med de høyeste risikoene for hjertesykdom. Dette studiet viste også klart og tydelig at dem som hadde de høyeste nivåene av såkalt ?godt? (HDL) kolesterol hadde like stor risiko for hjertesykdom all den tid det var de samme menneskene som også samtidig hadde de laveste nivåene av såkalt ?dårlig? (LDL) kolesterol

I følge forsøk på å redusere kolesterolnivåene i eldre i 2001; ?The Honolulu Heart Program,? konkluderte forskerne med at dødshyppigheten økte i takt med at kolesterolnivåene ble senket

I et britisk studie med flere tusen menn hvor halvparten ble bedt om å senke nivåene av mettet fett og kolesterol i kostholdet, øke mengden av plantefett samt slutte å røyke (og den andre halvparten spiste, røykte og levde som før) var resultatet etter 1 år 100% flere dødsfall i gruppen som spiste ?sunt? fett og som hadde sluttet å røyke, i forhold til kontrollgruppen som både spiste mettet fett som før og også røykte fremdeles

I et amerikansk studie publisert i 2005, og som involverte 2277 eldre over en periode på 3 år, ble det dokumentert at jo lavere kolesterol man hadde, desto større sjanse for å dø hadde man, av alle slags årsaker

På samme måte viser alle studier som noen gang har vært gjort om kolesterol og/eller mettet fett og helse at jo mindre kolesterol og mettet fett man har i kroppen/kostholdet, desto høyere risiko for dødsfall fra alle andre årsaker enn hjerte-karproblemer, og i de fleste også at lavere nivåer av kolesterol og/eller mettet fett mangedobler risikoen for hjertesykdom/hjerteinfarkt ? stikk i strid med den offisielle propagandaen

I et tysk forsøk i 1969 med høns ble det dokumentert at jo flere karbohydrater (i form av hvetekorn) hønsa spiste, desto større grad av åreforkalkning, og motsatt at jo mer protein og mettet fett og kolesterol fra matkilder som melk, egg, tørkede reker, tørket svinekjøtt og benmel fra storfe de spiste, desto renere og friskere var blodårene deres

I følge forskning publisert i ?the 24th American Heart Association Conference on Stroke and Cerebral Circulation? (dato ikke oppgitt) fant man, gjennom å sammenlikne slagpasienter med 3700 mennesker i ? the Group Health Cooperative of Puget Sound? som ikke hadde hatt slag, at etter hvert som kolesterolnivåene ble lavere økte risikoen for hjerneslag/hjerneblødning betydelig. En person med kolesterolnivåer under 180 mg/dl hadde dobbelt så stor risiko for hjerneslag enn en person med kolesterolnivå på 230 mg/dl

I et amerikansk studie i 2000 fant man at unge kvinner under 45 med lave kolesterolnivåer hadde økt risiko for iskemisk (lokal blodmangel) slag. Andre risikofaktorer var bruk av p-piller, røyking og høyt blodtrykk

PirkePetter

13.12.2012 kl.18:12

?Jo mer mettet fett (og kolesterol) man spiste i den 40 år lange Framinghamstudien (USA) som involverte 6000 personer, desto mer fysisk aktive var man, desto mindre vekt/fettmasse hadde man, og desto mindre hjerte-karsykdom eller sykdom generelt hadde man,? for å sitere ordrett konklusjonen av forsøket

I et britisk 2-årig studie publisert i The British Medical Journal i 1965 ble pasienter som allerede hadde hatt et hjerteinfarkt inndelt i 3 grupper, hvor gruppe 1 fikk flerumettet maisolje, gruppe 2 enumettet olivenolje og gruppe 3 fikk mettet fett via animalsk føde. Kolesterolnivået sank med gjennomsnittlig 30% i maisoljegruppen, mens det ikke var noen forandring i de 2 andre gruppene. Etter de 2 årene studiet forløp var bare 52% av dem i maisoljegruppen fremdeles i live, og i olivenoljegruppen var der 57% overlevende, og ingen nye tilfeller av hjerteinfarkt. I gruppen som fikk mettet fett døde alle i løpet av den første dagen, så jeg håper du skjønner det alvorlige alvoret her når det går opp for deg at dette er en spøk! Nei da; i sistnevnte gruppe var der 75% overlevende, og ingen nye tilfeller av hjerteinfarkt. De som fikk mettet fett levde m. a. o. lengst og hadde ingen nye tilfeller av hjerteinfarkt.

I følge et studie i 1995 i USA så døde 315 av 100 000 menn av hjertesvikt årlig, hvor den årlige dødshyppigheten (av hjertesvikt) i Frankrike (hvor man spiser mer mettet fett) var betydelig lavere; 145 av 100 000. Imidlertid var de årlige dødstallene for samme ?sykdom? i regionen Gascogne i Frankrike, hvor det daglige kostholdet alltid inkluderte mengder av fettrik gåse- og andelever (og som dermed måtte være svært helsefarlig for hjertet i følge den offisielle propagandaen) så lave som 80 av 100 000!

Nok et studie publisert i 1995 i USA viste at menn som spiste smør hadde halvparten så stor sjanse for å få hjerteproblemer som dem som spiste margarin

http://www.second-opinions.co.uk/saturated-dairy-reduces-heart-attack-risk.html

Konsum av både mettet og enumettet fett ble i en studie i 1997 i USA assosiert med lavere forekomster av iskemisk (lokal blodmangel) slag i menn

http://www.second-opinions.co.uk/saturated-fats-and-strokes.html

http://www.second-opinions.co.uk/sat-fat_and_women.html

http://www.second-opinions.co.uk/saturated-fat-does-not-increase-heart-disease.html

PirkePetter

13.12.2012 kl.18:39

Litt info på dansk og norsk -

Sandheden om kolesterol - Et opgør med fordomme og vanetænkning -

http://www.alun.dk/helse/sandheden-om-kolesterol.html

Kolesterol og hjertesygdom ?

http://www.alun.dk/helse/kolesterol-og-hjertesygdom.html

Mytene om fett ?

http://www.klassekampen.no/30464/article/item/null/mytene-om-fett

Bør vi spise mer mettet fett ?

http://www.sykepleien.no/fagutvikling/fagartikkel/890247/bor-vi-spise-mer-mettet-fett?

IdaE

13.12.2012 kl.18:40

Jeg skjønner. Jeg stusset litt over kapittelet «spis hva du vil». Forfatteren sier at det overhodet ikke finnes bevis for at mettet fett forårsaker hjertesykdom, og ser ut til å sidestille dette med at kosthold generelt ikke har noen betydning. Han peker derimot på stress som den største synderen. I forordet og etterordet nevnes begge disse som svakheter ved boken, og i etterordet nevnes det normale vestlige kostholdet (som er fattig på mettet fett) som en viktigere årsak til hjerteproblemer. (Vil gjøre oppmerksom på at jeg ikke siterer boken, men kun gjengir det jeg husker nå.) Poenget med å gi bort boken er jo nettopp å få damen til å åpne øynene for at hele kolesterolhypotesen er lureri. Slik at jeg kanskje får overtalt henne til å lese mer omfattende bøker senere. Jeg har gitt henne kopien min av «eat fat, loose fat» av Sally Fallon og Mary Enig, siden den beskriver mettet-fett-lureriet ganske godt (synes jeg). Men den er jo på engelsk, så hun har ikke rørt den?

Men Trick or Treat kunne jeg godt tenkt meg å lese, og kanskje jeg får overtalt henne til å lese den også. Jeg vet ikke om det er relevant, men hverken damen, eller hennes far som døde av hjerteinfarkt, er personer man av utseende ville mistenkt var utsatt for hjerteproblemer. De er/var begge veldig slanke og aktive mennesker. Gir dette andre risikofaktorer enn overvektige med hjerteproblemer, og går i såfall boken du nevner inn på dette? Hun er for øvrig verdensmester i å stresse, så at Malcolm Kendrick vier et helt kapittel i boken sin til sammenhengen mellom stress og hjerteproblemer er kanskje like greit, eller?

PirkePetter

13.12.2012 kl.21:29

Om man er slank eller ikke har veldig lite med hjerteproblemer å gjøre, og denne logikken er forankret i blodtrykk som omtrent eneste årsak til hjerteproblemer, slik logikken var i mange tiår. Slanke mennesker dør like ofte av hjerte-karproblemer som fete.

Når det gjelder risikofaktorer så er f.eks for mye kalsium/for lite magnesium, for lite natrium/hyponatremi, for lite protein, for lite Q10, for lite B12, m.m relevant som årsaker både til hjerteinfarkt som åreforkalkning og slag, og også planteoljers virkning på hjertet. Og taurin, og for lite kolesterol er allerede nevnt. Boken går inn på noen av disse temaene.

Stress er som med virus og bakterier, lett å skylde på for alt og ingenting. For hva er egentlig stress? Ser man på hvordan næringsubalanser forårsaker stress, hyperaktivitet, nerveubalanser, etc kommer man inn på de egentlige årsakene, slik at stress bare blir et luftslott leger liker å få oss til å fokusere på fordi de ikke vet hva de ellers skal si. Selv når vår hverdag er slitsom, med mange problemer eller utfordringer, så spiller kostholdet hovedrollen for hvordan vi reagerer på og takler dette. Slik at stress blir en virkning av næringsubalanser, og som eventuelt tas lenger pga faktiske og reelle problemstillinger i hverdagen. Men like fullt en virkning, og ikke årsak, slik at når leger eller andre påstår at noe som helst skyldes stress så sier de egentlig at virkningen forårsaker årsaken.

lenek

13.12.2012 kl.21:47

ok, takk for svar. i barnehagen der hun går har de full kost. dvs de har brødmat kl 11 og kl 14 har de korn og melk. jeg sender alltid med mat (så naturlig og næringsrik som lar seg gjøre for oss) men har alltid sagt at hvis hun gjerne vil ha noe av det de andre spiser så er det ok. jeg har vel tenkt at jeg kunne lage fristende nok matbokser;) i de siste har hun spist lite fra matboksen og mer av den maten som er i bhagen. gjerne brunost og gulost har jeg fått beskjed om. for ca 3 mndr siden hadde hun vannkopper (tror vi - det var bare en prikk på handa) og en feberkrampe. for 2 mndr siden hadde hun en uke med feber av og på og mye slim. hun har vært helt fin de siste ukene men på søndag startet denne skjelingen og idag ligger hun i feber igjen. mye slimhoste siden begynnelsen av uka. de periodene med slimhoste har hun også hatt dårlig ånde.slik jeg forstår deg vil det da hjelpe med gelatinrik kraft og lever, sardiner og upast smør, eggeplommer mot nedsatt magesyreproduksjon? (jeg lister opp de emnene som vi har lettest tilgang på). har jeg forstått deg rett? vil det være lurt å putte pulver fra probiotika kapsel fra solaray og evt pulver fra b-vit kapsel i en smoothie? og hvor mye vanskeligere er det å fordøye rebellost som er smeltet enn en som er "rå"? er det lurt å holde seg unna alle melkeproteiner en stund? hva med sukker?

takk for din hjelp

IdaE

13.12.2012 kl.21:54

Stress kan vel også forårsakes av psykiske og emosjonelle faktorer som å være gift med en ufølsom kronidiot i 20 år? Eller kanskje man med riktig kosthold hadde vært klar nok i hodet til at man ikke giftet seg med idioten i utgangspunktet :P Tenk om Tine Melk (og all annen usunn mat) kunne fått slike etiketter som det er på røykepakningene: Inntak av dette produkt kan medvirke til alvorlig helseskade, og svært ukloke beslutninger!

Mener jeg har lest at du hevder at psykiske lidelser også (kan) skyldes kostholdet. Er det mulig at man ved å legge om til tradisjonskost får psykiske helbredelsesreaksjoner i tillegg til eller i stedet for fysiske?

lenek

13.12.2012 kl.21:55

jøss, jeg ser på den ene linken at et av symptomene på hypo-for-lite-magesyre var kløe rundt rektum! hun har klaget i flere dager over det og jeg har ikke funnet mark...

Marianne

13.12.2012 kl.22:46

Takk igjen PP,

får lyst til å sette meg på første og beste buss/tog/båt/fly/astralreise, hvor du nå enn befinner deg, og gi deg en ordentlig takknemlig klem for all verdifull info og hjelp du gir til oss alle her :-)

Funnet og kjøpt havsaltet også, tok kontakt med Helios for info ang sodiuminnhold også, bare for interessen sin skyld, og de ringte meg tilbake å oppga 34g pr 100g, så det blir vel ca nøyaktig 34 % :-)

Kan jeg spørre deg hva slags vegetabilske matemner som er foretrukket/hva f.eks du helst da spiser, og også hvilke karbohydratkilder som er best når man skal begynne innføre litt mer karbo i kosten etterhvert. Trives i grunnen med lite karbohydrater - og uansett, alt av kornprodukter og dets av-arter utgår med høye kneløft, for egen del iallefall, iallefall en god stund fremover :-)

PirkePetter

14.12.2012 kl.01:18

Lenek - om kløe rundt anus -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/10/drmmer-du-om-ryke-din-egen-laks-eller.html?showComment=1352838635047#c7194562039806951945

Dårlig ånde/halitose/halitosis er også et vanlig symptom på nedsatt magesyreproduksjon, og indikerer da gjæring i magesekken. Også ubalanser i ph og tarmfloraen som fremmer gjæring i tykktarmen skaper gasser som finner veien ut munnen via blod og lunger.

Matemnene du nevner er riktige, da alle former for animalske proteiner stimulerer magesyreproduksjonen, og bidrar også med næringsstoffer magecellene trenger for å produsere magesyre. Salt og kryddere stimulerer også magesyreproduksjon, samt eddik og surnede melkeprodukter.

Pulver og helsekostprodukter anbefaler jeg normalt aldri, da slike aldri kan erstatte mat i næringsverdi. Og er de syntetiske, eller ikke inkluderer alle opptaksfaktorer og faktorer som trengs for at de skal virke som de skal i kroppen er kosttilskudd ofte direkte helseskadelige. Mangler hun f.eks magnesium kan hun spise kilovis med pulver med B vitaminer uten å kunne nyttiggjøre seg av noe som helst. Og er ikke alle B vitaminene fra naturlige kilder, og tilstede alle som en, så er produktet verdiløst. Bakterier i kapsler er også meningsløst da bakteriemengden i kapsler, om de i det hele tatt kommer seg til tarmen, er en brøkdel av mengden i et eneste lite glass surmelk, kefir eller yogurt. Og logikken bak bruk av bakterier er feil, da det ikke nytter å pøse på med bakterier for å normalisere tarmfloraen ved ubalanse/dysbiose om floraen har forandret seg pga feil ph/forstyrrelse i syre/basenivene i tarmene.

Det er miljøet, i hovedsak ph, som avgjør hvilke bakterier som er i tarmene, og den største synderen når det gjelder forandringer i tarmens ph er nedsatt magesyreproduksjon, som fører til at tynntarmen blir for sur (den skal være basisk) og tykktarmen for basisk (den skal være svakt sur). Surnede melkeprodukter er i særstilling her da de bidrar med både bakterier, organiske syrer som stimulerer magesyreproduksjonen så vel som normalisering av bakteriefloraen, samt smørsyre og andre kort og mellomkjedede fettsyrer som regulerer ph i tykktarmen. Melkesyrebakterier i kapsler er dermed meningsløst, og ikke langt fra svindel.

Hvor mye vanskeligere det er å fordøye upasteurisert ost i oppvarmet tilstand kommer an på magesyrenivået. Drikker hun litt surnet melk, kefir eller yogurt, eller noen spiseskjeer eplecider eller annen eddik i et lite glass vann med osten skal det gå greit.

Uraffinert sukker går fint i et ellers næringsrikt kosthold, slik at næringsstoffene sukkeret trenger for å omdannes til energi eller fett i kroppen ikke tapper kroppen helt, slik at hun blir syk. Det er hovedsaklig B vitminer som går tapt i denne prosessen, samt magnesium.

IdaE - ufølsomme kronidioter er normalt en stor stressfaktor, det er sant. Men jo bedre næringsbalanse, desto bedre psykisk balanse også, slik at man lettere takler slikt stress. Er man i ubalanse næringsmessig sett kan selv den minste lille bekymring, utfordring eller reell sorg eller leielse utvikle seg langt utover alle vettuge proporsjoner. Et eksempel er den ekstremt lave toleransen for slike ting/stressfaktorer blant såkalte autister, og hvordan disse tingene bedres enormt via bl.a tilskudd av relevante næringsstoffer.

Klart hode hjelper dessverre ikke mye til med å overdøve verkens lystens eller hjertets stemme. Så der tror jeg ikke kostholdet har så mye å si.

Når du tenker på at hormoner og neurotransmittere, som er involvert i alt som finnes av såkalte psykiske og mentale lidelser, dannes fra næringsstoffer fra kosten, så sier det seg selv at kostholdet er alfa og omega for psykens balanse. Og det er helt riktig som du sier at det er veldig vanlig å oppleve psykiske helbredsreaksjoner også. Disse er imidlertid alltid forbigående.

Marianne ? jeg har ingen begrensinger når det gjelder karbohydrater så lenge de er naturlige, og ikke industribaserte. Nøkkelen til å takle karbohydrater ligger i god fordøyelsesfunksjon samt næringsrikt kosthold, og ikke så mye i å redusere karbohydrater i seg selv. Lavkarbo har en del bra for seg, men er også ofte kilde til flere helseproblemer enn man har i utgangspunktet, og det er viktigere å fokusere på mer proteiner og fett, så tar karbohydratdelen seg av seg selv.

Litt perspektiv på lavkarbo som ikke finnes i media ?

http://gryhammer.blogspot.com/2012/10/drmmer-du-om-ryke-din-egen-laks-eller.html?showComment=1351649563221#c2271224095295985136

Ellers så befinner jeg meg på Sunnmøre, på gård i tjukkeste bygdelandet, i Noreg det ganske land

Ellen Kristine

14.12.2012 kl.01:39

Eg er med på den takknemlige klemmen! Både til Anne Marit og Pirke Petter!

TUSEN HJERTELIG TAKK!!!

Rå lever og rå eggeplommer held på å vekke meg til live igjen etter snart 5 år med utmattelse!!!

PirkePetter

14.12.2012 kl.05:26

For dem som vil ha boken IdaE snakker om -

The Great Cholesterol Con: The Truth About What Really Causes Heart Disease and How to Avoid It

Publisher: John Blake | ISBN: 1844546101 | edition 2008 | PDF | 238 pages | 5,72 mb

Statins are the so-called "wonder drugs" widely prescribed to lower blood cholesterol levels that claim to offer unparalleled protection against heart disease. Many experts claim that they are completely safe and that they are also capable of preventing a whole series of other conditions. This groundbreaking study exposes the truth behind the hype surrounding statins and reveals a number of crucial facts, including that high cholesterol levels do not cause heart disease; that high-fat diets?saturated or otherwise?do not affect blood cholesterol levels; and that for most men and all women the benefits offered by statins are negligible at best. Other data is also provided that shows that statins have many more side affects than is often acknowledged. This hard-hitting survey also points a finger at the powerful pharmaceutical industry and an unquestioning medical profession as perpetrators of the largely facetious concepts of ?good? and ?bad? cholesterol that are designed to convince millions of people to spend billions on statins. With clarity and wit, this appeal to common sense and scientific fact debunks common assumptions on what constitutes a healthy lifestyle and diet, as well as the idea that there is a miracle cure for heart disease.

Last ned -

http://depositfiles.com/files/zitxresp1 eller

http://rapidshare.com/files/279200271/The_Great_Cholesterol_Con.pdf

PirkePetter

14.12.2012 kl.06:48

IdaE - eksempler på i hvor stor grad næringsstoffer er involvert i produksjon og aktivitet av neurotransmittere -

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1355461166206#c6631825680614142145

Som du kanskje vil skjønne er det mye mer vettugt å gi kroppen/hjernen manglende næringsstoffer ved mentale og følelsesmessige problemer fremfor å bruke medikamenter som på kunstig vis påtvinger forsert regulering av ymse neurotransmittere, som f.eks selektive serotoninreopptakshemmere eller medikamenter som liksom skal regulere dopamin, etc

Marianne

14.12.2012 kl.09:02

Takk for forklaring, så når magesyrenivå og næringsopptak er stabilisert, og med inntak av nok protein og fett ellers, så er grønnsaker, både kokt og rå, all frukt og bær er de beste kildene ? Nøtter, belgfrukter, korn om det bløtlegges først ? Hva med f.eks ris, og i hvilken form/preparasjon ?

Noen er fettskremt, jeg er nok mer korn-skremt, og ikke noe karbo-skremt generelt, korn har gjort såpåss mye havoc at jeg er veldig lite lysten til å gå tilbake til kornspising, i noen form, i allefall i det daglige. Hva tenker du om glutenfrie korn/frø-utgaver slik som quinoa, amaranth, millet, teff og alle disse ?

Når man begynner å lese om ernæring på nettet f.eks, blir man ofte mye klokere, men også ofte mer forvirret noen ganger:-) Tenker f.eks på mengde protein pr dag; jeg teller ikke kalorier eller annet, men forvirres over informasjonen mtp at noen f.eks hevder 1 g protein pr kroppskilo pr dag er tilstrekkelig, mens andre promoterer 2 g pr kilo. pr dag, og bodybuildere? er vel oppe i 3 g eller noe slikt pr kroppskilo pr dag, synes jeg å ha lest. Det utgjør et ganske stort sprang, også med tanke at det da argumenteres med helsefordeler/ fare for helseskader i dette spranget.

Har bestilt NT- boka og den er på vei, og mulig det gis noen informasjon om f.eks slikt der, men ville høre om du hva slags tanker du har rundt f.eks noe slikt som det, opplever all informasjon du gir som veldig reell og svært pålitelig, og spør heller her, enn evt å forvirres ytterligere da, når jeg har en så fin mulighet i å få lære mer av deg:-)

Line

14.12.2012 kl.09:11

Jeg også lurte litt på dette med melkeprodukter. Jeg har spurt deg før om datteren min som har melkeallergi og har bestilt og motatt ost og smør fra tidsporten nylig. Etter lang tid uten ost og smør har jeg spist store mengder på kort tid! Men jeg syntes at datteren min har blitt litt værre med utslettet. Det skal sies at det har gått veldig opp og ned samtidig med at hun kan være irretabel, periodevis søvnløs og hyperaktiv, så jeg tenker at hun er i avgiftningsperioden enda. Men kan det være hun reagerer på osten og smøret via meg? Og kan jeg trygt gi dette til henne eller bør jeg vente til magesyreproduksjonen har stabilisert seg?

PirkePetter

14.12.2012 kl.17:02

Marianne - Ja og ja på begge dine første spørsmål. Ris spiser jeg selv kun i hvit form, og regner ris som tilbehør og magefyll heller enn som kilde til næring av betydning. Hvit ris inneholder veldig lite fytinsyre, i motsetning til f.eks brun ris, og den risen man har spist i genereasjoner i asiatiske land er hvit, og ikke brun/hel ris. Brun ris som helsefremmende er et moderne fenomen skapt av helsekostindustrien.

Alternativene du gir til korn er helt ok, især quinoa etter at såpestoffene er fjernet. Dette fordi quinoa inneholder mye ekdysteroner, som er en type hormoner som har adaptogen virkning. Litt info ?

http://www.peaktestosterone.com/Quinoa_Testosterone_Erection.aspx

http://www.ergo-log.com/quinoa.html

Etter å ha studert alle argumenter for og i mot proteinkonsum, samt mengdeanbefalinger er min konklusjon at det meste er hypoteser og spekulasjoner uten relevanse i den virkelige verden. Proteinanbefalinger basert på kroppsvekt er latterlig all den tid mennesker med samme vekt kan ha vidt forskjellige aktivitetsnivåer, helsetilstander, stoffskifte/forbrenning, alder og kjønn, etc og dermed proteinbehov. Jeg anbefaler alltid å spise så mye protein man er komfortabel med, men da komfortabel med etter at eventuelle fordøyelsesproblemer er ordnet opp i. Dette fordi mangel på magesyre og på flere næringsstoffer gir motvilje mot kjøtt/proteiner fordi man har problemer emd å fordøye dette.

Og høyt proteinkonsum har ingen kjente negative virkninger så lenge fordøyelsesfunksjonene er normale, og man ikke har lekk tarm. Samt at kostholdet ellers er næringsrikt, da kroppen forbruker en del næringsstoffer i proteinstoffskiftet. Det anbefales også konsum av gelatin i kraft som del av de fleste proteinmåltider, da aminosyrene i gelatin balanserer aminosyrene i muskelkjøtt. Proteiner fra bare muskelkjøtt gir en forholdsvis ensidig aminosyreprofil, og denne balanseres betydelig via innmat og/eller kraft/gelatin.

Og det er dokumentert som myte at protein fører til tap av kalsium eller andre mineraler. Tvert om trenger kalsium protein for å tas opp og utnyttes i kroppen, slik at et kothold med mer protein enn standard vestlig kosthold øker opptaket av kalsium så fremt kalsium finnes i maten.

Det er også dokumentert som myte at overskudd av protein omdannes til fett i kroppen, og dette gjelder også mettet fett, både lang og mellom som kortkjedet.

Line - som jeg skrev til deg da du spurte om dette så er et ikke snakk om allergi, slik at din datter ikke kan reagere på ost eller smør du spiser via brystmelken. Tvert om er det mer logisk at hun får større mengder næringsstoffer i seg via melken nå som du spiser mer næringsrikt, og dette vil sette i gang eventuelle nødvendige reparasjons og oppgraderingsprosesser i kroppen hennes. Hudproblemer er veldig vanlige symptomer på slike prosesser, så vel som økt grad av fordøyelsesproblemer/diare og forstoppelse, oppblåsthet, stadige humørendringer, perioder med hyper eller hypoaktivitet (gjerne vekslende), søvnforstyrrelser med mer.

Om du er usikker på magesyrenivåene hennes anbefaler jeg at du gir henne ost og smør samtidig, og med gelatin, eller noen spiseskjeer eddik i litt vann, eller sammen med surmelk, kefir eller yogurt.

Line

14.12.2012 kl.18:35

Ok. Så da vil hun Ikke reagere hvis jeg får i meg litt pasteurisert melkeprodukter heller?

Linn

14.12.2012 kl.18:38

Men hvor skal man begynne hen hvis man har en mage som sliter med å fordøye protein og man er generelt veldig syk? Har gått til innkjøp av gelatin og Blue Ice Royal fra Tidsporten. Kokosolje har jeg brukt lenge. Jobber med å få tak i div Avdem-produkter og syrnede upasteuriserte melkeprodukter fra bonde. Hvordan bør/kan måltidene se ut første tiden? Veldig takknemlig for råd og tips! :-)

14.12.2012 kl.19:19

Linn: jeg hadde ikke energi til å lage mat selv, og fikk familien til å koke opp kraft/suppe på kraft i store porsjoner, og tok opp en pakke eller to om dagen. Jeg varmet det opp, tilsatte gelatin, salt og klarnet Rørossmør (ikke homogenisert). Noen ganger har jeg tilsatt alt før jeg fryser det ned (enklere). Jeg drakk litt vann med eplecidereddik som fordøyelseshjelp før hvert måltid i starten, og har trappet litt ned på dette. Det var i alle fall veldig enkelt for meg å bare varme opp dette, og med litt forskjellig kjøtt, krydder og grønnsaker kan man variere smaken. Hjalp godt på kort tid. Ellers kan man skaffe f. eks. spekehjerte å snavle på;-) og for ikke å snakke om den rå leveren omtalt over her.

PirkePetter

14.12.2012 kl.20:14

Line - om kroppen din reagerer negativt på pasteuriserte melkeprodukter vil eventuelle betennelsesreaksjoner i deg kunne reflekteres i næringssammensetningen i melken.

Linn - det beste middelet for en mage som sliter med å fordøye protein er kraft og gelatin, samt de ovennevnte faktorene som stimulerer magesyreproduksjonen. Som nevnt mange ganger i ulike kommentarer så er tradisjonelt tilberedte animalske produkter de beste og lettest fordøyelige kildene til bl.a proteiner, da proteiner og andre næringsstoffer brytes ned til mindre og lettere fordøyelige peptider og frie aminosyrer, etc under speke/rake/grave/gjæreprosessen. Også helt rått kjøtt (carpaccio, tartar) og fisk (sushi, sashimi) er mye lettere fordøyelig enn kokt og stekt kjøtt, og det samme gjelder rå versus kokt eggeplomme, og pasteuriserte versus upasteuriserte melkeprodukter.

Linn

14.12.2012 kl.20:17

Ok. Tusen takk for svar! Har igrunn spist hjemmelaget kraft ca 2 g daglig en lang periode (mange måneder). Har bestilt en eplecideredikk, den kommer snart. Men jeg har liksom inkludert karbohydrater til hvert måltid (pga dårlig erfaring med ketose tidligere der jeg fikk store mineralmangler etter et par måneder). Det er f.eks villris, quinoa, bløtlagte og langkokte belgfrukter og esekielbrød i moderate mengder. Må droppes, men litt redd for ketose merker jeg. Er jo ikke mange godtkjente kilder til karbo i dette kostholdet sånn i starten da? Hvor får jeg tak i speket hjerte? Trenger nok en del kalsium også, spist veldig lite melkemat siste 8 årene. Ja, har planer om å bestille leverkapslene straks jeg får inn litt penger. Har spist en del levergryte fra slakteren siste månedene også.

Linn

14.12.2012 kl.20:25

Fant en god (tror jeg) artikkel. www.matoghelse.no/artikler/2009/12/et-glutenfritt-alternativ/

Marianne

14.12.2012 kl.20:34

Takk PP,

Er det slik at glutenfrie frø/korn typer som da eksempelvis quinoa, hirse, bokhvete osv rett frabutikkhylla, både i flak og mel, også da bør bløtlegges før inntak, og i såfall hvordan ?

Har så mange spørsmål, og setter veldig pris på alt du gir av deg selv, ville du vurdert å tilby brevkurs til slike som meg... ? :-) hehe

Linn, om du bor i Oslo er det Bondens Marked (sjekk weben deres) på Majorstua i morgen, der skal Avdem stå, de selger upast oster, smør og rømme, yoghurten deres er pasteurisert dessverre, samt noen av produsentene Anne Marit linker til her på bloggen står der også i morgen.

Linn

14.12.2012 kl.20:51

Tusen takk for info, PP og Marianne. Marianne: Jeg bor ikke i Oslo, men prøver få en meny-butikk her i byen til å ta inn Avdem. Bra å vite ang yoghurten, unngå den da. PirkePetter: Ja, tar litt tid å sortere all ny info, så er fint å få det inn med teskjeer! Synd at det brukes så mye salt med aluminium hos de ulike produsentene. Merker jeg er litt skeptisk til inntak av mye raffinert salt også, selv hvis man finner uten aluminium.. Bruker bare grovt havsalt her hjemme.

Marianne

14.12.2012 kl.21:00

Ok, det er i allefall Bondens Marked i flere byer/tettsteder stadig vekk, og kanskje en i din by/nært deg også, oversikten finnes som sagt oppdatert på bondens.marked.no, med lister over hvem som skal selge der til enhver tid:-)

Linn

14.12.2012 kl.21:13

Ok! Takk for tipset, skal sjekke nettsiden.

lenek

14.12.2012 kl.22:56

takk for linker og informasjon:)og takk AM for at du har denne bloggen

PirkePetter

16.12.2012 kl.19:21

Marianne, bløtlegging er for fytinsyre, ikke gluten. Skjønt bløtlegging i syre eller via gjæring til surdeig nøytraliserer gluten også om den foregår lenge nok.

Og for akkurat quinoa sin del så spiller også det høye innholdet av såpestoffer inn, slik at quinoa alltid må bløtlegges før konsum da smaken ellers er bitter.

Litt info -

http://www.thenourishinggourmet.com/2012/01/basic-quinoa-soaked.html

http://nourishedkitchen.com/soaking-grains-nuts-legumes/

http://www.westonaprice.org/beginner-videos/proper-preparation-of-grains-and-legumes-video-by-sarah-pope

http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid

Marianne

16.12.2012 kl.22:53

Tusen takk igjen, PP, da forstår jeg det, tenkte at f.eks quinoa og amaranth var ikke-korn, men de er jo da i kategorien frø-type el lign og har jo da fytinsyre de også, takk for linker, skal lese de nøye, hjernen min trenger absolutt noe bløtlegging den også merker jeg meg, i forhold til dette med fytinsyre, saponin og dets like :-)

PirkePetter

17.12.2012 kl.01:20

Desverre så er det antinæringsstoffer i de fleste korn og frø, selv pseudokorn/frø. Slik at markedsføringen av quinoa, amaranther og andre pseudofrø eller korn som mye sunnere enn korn, eller som alternativer til korn egentlig er basert på løgner og halvsannheter.

Garvestoffer, såpestoffer, fytinsyre og enzymhemmere i både korn, og disse pseudokornene/frøene blokkerer pepsinaktiviteten i magesekken (fytinsyre og protease/trypsinhemmere), slik at proteiner, gluten og kasein inkludert, ikke blir for-fordøyd i magesekken = betennelser i tynntarmen og redusert næringsopptak og ymse former for såkalte allegier og intoleranser via tarmlekkasje og et hyperaktivt immunsystem.

Samtlige substanser skader tarmslimhinnene på forskjellige måter, og korn inneholder i tillegg fiber som bidrar til økt irritasjon/betennelse i tarmslimhinnene = redusert næringsopptak og ymse former for såkalte allegier og intoleranser via tarmlekkasje og et hyperaktivt immunsystem.

Og da alle former for betennelser og hypertilstander i tarmen fremmer forstyrrelser i tarmens nervesystem (hjernen i tarmen) og neurotransmitternivåer er tarmens helsetilstand en faktor i de aller fleste såkalte mentale og/eller følelsesmessige tilstander.

Når man må gjøre det samme med pseudokorn/frø som med korn, frø, nøtter og belgfrukter for å gjøre dem spiselige og uskadeliggjøre dem faller liksom hele poenget med dem bort. At de ikke inneholder gluten er meningsløst da de samme substansene i både korn og pseudokorn/frø forhindrer at glutenet blir for-fordøyd i magesekken, slik at det ikke forårsaker helseproblemer i tynntarmen. Nøkkelen til såkalt glutenintoleranse, cøliaki og andre tarmproblemer hvor gluten er involvert ligger dermed i for-fordøying via magesyre/pepsinaktivitet, og/eller i tradisjonell forbehandling matemnene.

Mer om quinoa -

Several anti-nutritional substances have been found in quinoa, such as, saponins, phytic acid, trypsin inhibitors and tannins (Gonzalez et al 1989; Chauhan et al 1992). Saponins were found to be the primary anti-quality factors associated with quinoa, but phytic acid and tannins were also found to be present (Coulter and Lorenz 1990; Ruales and Nair 1993) and it was only found to contain a small amounts of trypsin inhibitor (Ando et al 1999). Oleanolic acid saponins were the main class of saponins found to be present in quinoa (Cuadrado et al 1995; Ma et al 1989). ?

http://www.lrrd.org/lrrd13/1/impr131.htm

http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1995/SE/SE95007.xml;SE9511579

Saponins and phytic acid are the main disad-vantageous factors in quinoa. Other inhibitors, trypsin inhibitor and tannins, are present in low levels (Valencia-Chamorro 2003).

Trypsin inhibitor in eight varieties of quinoa (range 1.36?5.04 TIU/mg) was lower than in soy-bean (24.5 TIU/mg). Trypsin inhibitor is a thermolabile compound which is inactivated by heat treatment (Valencia-Chamorro 2003).

Polyphenols (tannins) are present in small amounts (0.53 g/100 g in the whole quinoa seeds) which are further reduced after scrubbing and washing with water (0.23 g/100 g) (Valencia-Chamorro 2003

http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/06732.pdf

Several antinutritional substances have been found in quinoa, such as, saponins, phytic acid, tannins and protease inhibitors -

http://doc.isiri.org.ir/documents/10129/21021/15.pdf

AnneB

17.12.2012 kl.11:11

Da har jeg et mengdespørsmål... Hvor mye rå lever skal jeg konsumere per dag? (jeg er ikke helt der at kroppen min har lyst på en viss mengde av denne kraftmaten og at det derfor regulerer seg av seg selv (selv om den er god for meg)).

PirkePetter

17.12.2012 kl.14:52

Mengden avhenger av i hvor stor grad du mangler de næringsstoffer det er mye av i lever, samt graden av opptak i tarmen din.

Om vi tar utgangspunkt i et normalt fungerende fordøyelsessystem så er daglige mengder av spesielt B12 på 1000-2000 mcg/1-2 mg nødvendig for å bygge opp kroppens nivåer igjen. Mer om man er konkret syk pga mangel. Fremgangsmåten som er vanlig er 2000 mcg daglig i en måned, og deretter 1000 mcg daglig inntil man er frisk. 100 gram lammelever ligger på ca 100 mcg, og storfelever på ca 110 mcg.

Tar vi utgangspunkt i et fordøyelsessystem i ubalanse/nedsatt magesyreproduksjon må vi opp i enda større doser. I alle fall teoretisk sett, men konsum av B12 sammen med surnet melk/kefir/yogurt øker opptaket av B12 da melk inneholder et protein som binder B12 og sikrer opptak tross manglende magesyre, og tross manglende produksjon av dette proteinet i magesekken (produksjon av dette stimuleres av magesyreproduksjon, slik at redusert magesyreproduksjon gir mangefull produksjon av proteinet). B12 trenger også kalsium for å tas opp i tarmen, og kalsium er det mye av i surnet melk.

Uten melk som fordøyelseshjelper kan vi kun ta utgangspunkt i passiv fordøyelse (passiv diffusjon), som ligger på ca 1-3% absorbert B12. Uten normal magesyreproduksjon vil det mao ta tid før nivåene er normale igjen.

Jeg er selv ikke der at smaksløkene mine har lyst på lever, så da er det like greit å bare kutte opp i småbiter og svelge med litt vann eller melk, eller kjøre i food processor og gulpe ned uten å smake.

AnneB

17.12.2012 kl.17:39

Nå fikk jeg behov for å komme på et skikkelig Donald-kraftuttrykk. Vil det si 2 kg rå lever om dagen? Minst?

Er det lurt å ta tilskudd av "magesyre" i tillegg en periode for å hjelpe på prosessen?

PirkePetter

17.12.2012 kl.19:15

Donald kraftuttrykk skal man ikke kimse av! Disse nivåene er regnet ut i "normale" sammenhenger; dvs normale mennesker på normale kosthold. Mennesker på tradisjonskost slik den promoteres i kraftmammabloggene trenger ikke slike mengder så lenge kostholdet ellers består av næringsrike matemner. Nyrer, kjøtt og sjømat, samt melk og oster, og egg/eggeplommer er andre kilder. Fra en halv til en hel lever til dagen i 1-2 uker er nok ikke dumt om man er skikkelig syk, og ellers 1-2 ganger i uken så lenge kostholdet som helhet inneholder mye B12 fra andre kilder, samt alle faktorer B12 trenger for opptak og utnyttelse.

Tilskudd anbefales ofte i forbindelse med nedsatt magesyreproduksjon, men skal ikke være nødvendig innen tradisjonskostholdets rammer.

Marianne

17.12.2012 kl.20:47

Hehe, bra kommentar, Donald-kraftgloser er undervurdert, 'splitte mine bramseil, saft suse' m. fl bør absolutt gjeninnføres i daglig bruk :-)

PP, er redd enzymhemmerne i hjernen min som hindrer opptak av innsikt fortsatt er aktive og det trengs noe mer bløtlegging, men jeg forstår ikke helt dette med bløtlegging og bløtleggingsvannet; i noen tutorials helles vannet og da inkl syren ut først, før kornet brukes, men i andre beholdes og brukes det som en del av f.eks da røren eller deigen: skal bløtleggingsvanner helles ut eller beholdes ?

Og, noen steder står det at bløtleggingstid er 7-8 timer, andre formidler ca et døgn, mens noe skal ligge oppmot 2 døgn. Hvordan vet man hva som trengs av tid til de ulike korn/frø-slagene, og skilles det mellom tid og også bruk av ulik syre eller ikke, når det gjelder bløtlegging pga fytinsyre og bløtlegging pga saponin ?

Hanne

18.12.2012 kl.01:19

Ja! Takk! Nå forstår jeg hvorfor jeg ikke har merket så mye bedring som jeg hadde håpet. Jeg høyner de 150 daglige grammene med rå lever til minst 1 kg per dag i to uker, fra og med i morgen. ""Trommevirvel""

Anne Marit, kunne du tenke deg å skrive et blogginnlegg om helbredsreaksjoner? Hvis ikke, så har jeg en del info fra PirkePetter som jeg godt kan legge inn her (har PPs tillatelse). Nyttig å kjenne til når man er midt oppi en prosess med å spise seg frisk.

:)

Linn

18.12.2012 kl.01:46

Hvis man har munnen full av amalgam og/eller belastninger fra vaksiner etc, vil det da være tilstrekkelig med kosten for å helbrede kroppen? Eller bør man samtidig eller etter en tid også iverksette andre tiltak for å reparere og rense ut? Hilsen Linn

PirkePetter

18.12.2012 kl.04:46

Marianne, hva du skal gjøre med bløtleggingsvannet kommer an på hva du bløtlegger. For korn, frø og nøtters del kan du bruke vannet om du vil, og når det gjelder belgfrukter så er det best å ikke bruke vannet i tilfelle ugne substanser har lekket ut i vannet. En del som skriver om bløtlegging skriver at enzymhemmere/antinæringsstoffer lekker ut i bløtleggingsvannet, men det er ikke riktig.

Inneholder det du bløtlegger mye såpestoffer bør vannet aldri brukes.

Bløtleggingstiden avhenger av hvilket matemne du bløtlegger, og for korn, frø og nøtters del er det minimum 7 timer til 24 timer. belgfrukter har bedre av fra 24 timer til flere dager.

Syre og/eller salt er for fytinsyre, og for saponiner trengs kun vann meg bekjent.

Mer info her -

ACIDIC SOAKING AND PHYTIC ACID

For grains and legumes that are low in phytase, soaking does not usually sufficiently eliminate phytic acid. Soaking of millet, soya bean, maize, sorghum, and mung bean at 92 degrees F for 24 hours decreased the contents of phytic acid by 4-51 percent.43 With these same grains and beans, soaking at room temperature for 24 hours reduced phytic acid levels by 16-21 percent.44 However, soaking of pounded maize for one hour at room temperature already led to a reduction of phytic acid by 51 percent.45

Sourdough fermentation of grains containing high levels of phytase-such as wheat and rye-is the process that works best for phytate reduction. Sourdough fermentation of whole wheat flour for just four hours at 92 degrees F led to a 60 percent reduction in phytic acid. Phytic acid content of the bran samples was reduced to 44.9 percent after eight hours at 92 degrees F.46 The addition of malted grains and bakers yeast increased this reduction to 92-98 percent. Another study showed almost complete elimination of phytic acid in whole wheat bread after eight hours of sourdough fermentation (See Figure 6).47

A study of phytates in recipes used typically by home bread bakers found that leavening with commercial yeast was much less effective at removing phytates. Yeasted whole wheat breads lost only 22-58 percent of their phytic acid content from the start of the bread making

http://www.curetoothdecay.com/Tooth_Decay/whole_grains_cause_tooth_decay.htm

Hanne, spiser du en kilo lever til dagen fortjener du ikke bare en trommevirvel, men et helt orkester!

Linn, amalgamet fortsetter å forgifte deg hver eneste dag, og bør fjernes om du vil være frisk. Og kroppen din forbruker en mengde næringsstoffer hver eneste dag på å avgifte kvikksølvet, samt reversere eller reparere skadevirkningene. Et næringsrikt kosthold vil bedre helsetilstanden betydelig, da næringstoffer både avgifter kvikksølv i tillegg til å reversere eller reparere skader. Økt mineralkonsum gir også mineraler som fjerner kvikksølv fra ulike reseptorer i celler, og som binder seg til reseptorene istedenfor kvikksølv.

Jeg anbefaler i aller høyeste grad bad med magnesiumsulfat/engelsk salt og hyppig bruk av magnesiumolje, da magnesium avgifter kvikksølv og reverserer mange av kvikksølvets skadevirkninger. Selen er også veldig viktig, da en av hovedmåtene kvikksølv forårsaker skade på er gjennom å binde selenbaserte enzymer/koenzymer i kroppen slik at disse blir ubrukelige og ikke gjør jobben sin.

Mer protein/aminosyrer som cystein, cystin, glycin, glutation, metionin, taurin, mineraler som germanium, kalsium, magnesium, selen, silisium/kisel, sink, svovel og vitaminer som lipoesyre, A, D, E, K2 (indirekte), samt surnede melkeprodukter og melkesyregjæret mat og drikke (en sunn tarmflora mao) avgifter kvikksølv.

Linn

18.12.2012 kl.10:31

Ok. Tusen takk!

Marianne

18.12.2012 kl.11:51

Tusen takk PP og også for linker :-)

Oi, Hanne, du fortjener et helt korps, drillpiker, tale og mere til med den mengden der:-) Hva slags tilnærming har du for å få i deg all den leveren daglig på utholdelig vis ? Jeg sliter litt skal innrømmes og det går på viljestyrke og å holde pusten, rå eggeplommer blir den rene walk in the park til sammenligning :-)

Hanne

18.12.2012 kl.16:53

Takk for korps, Marianne!

Etter det jeg har lest om viktigheten av lever her nå, så har jeg veldig stor tro på at disse kiloene med lever vil utgjøre forskjellen på ME-syk eller frisk for min del. Kanskje får jeg noen flere timer med familien på julaften enn jeg hadde forestilt meg. Mer motivasjon enn det trengs jo ikke. :)

Hittil har jeg klippet opp leveren, inntatt det med skje og svelget ned med vann, 150 gram om dagen, ikke akkurat et staselig del av måltidet, men det går helt fint. Leste her at det er lurt å kjøre i food processor og drikke, så det blir fremgangsmåten nå når dosen skal økes betraktelig. :)

Og det er rart med det, det er så mange her inne som eeeeelsker kokosfett, dét brekker derimot jeg meg av. Fy flatingen. Men går greit når jeg gjør slik, da brekker jeg meg bare litt på slutten: 2 ss kokofett løses opp i varmt vann, blandes med kaldt vann og drikkes som en shot imens jeg holder meg for nesen.

Men gudskjelov: Gelatin i vann er ikke noe problem, synes jeg. Og rå eggeplommer, som mange ikke liker - det smaker jo det samme rå som når den er i kokt form. Kanskje er det heller tanken på at den er rå som folk får grøsninger av? Inte vet jãg. Konsistensangst? Det kan jeg ha litt av selv. :)

(Skriver ikke alt dette fordi mine personlige inntak er så himla interessante, men fordi jeg selv har hatt så nytte av å lese om andres metoder.)

Østersdykkekurs, for å lære å holde pusten! :)

Solveig

18.12.2012 kl.16:58

Eller man kan lage konfekt ut av kokosolje, kokos og dadler - nam=) lykke til videre, hold oss oppdatert Hanne!

Hanne

18.12.2012 kl.17:41

Ja, Solveig, konfekt høres bra ut! - skal kose meg med masse godsaker straks jeg har energi til å lage annet enn det aller nødvendigste. Det gleder jeg meg til! Skal melde fra om hvordan det går med leverinntaket :)

PirkePetter eller andre som vet: Jeg forstår fortsatt ikke helt hva slags lever som er godkjent, utover lever fra vilt og fra Holte gård. Er lever fra norsk storfe som ikke er økologisk ok?

Solveig

18.12.2012 kl.18:53

Det står i noen av de øverste kommentarene at lever fra norsk storfe er ok, men at fra lam er enda bedre=)

Hanne

18.12.2012 kl.18:56

Så storfe får ikke kraftfôr eller liknende ubra fôr? Prøver å forstå. :)

AnneB

18.12.2012 kl.19:23

Hanne: jeg skal prøve å la meg inspireres av deg, foreløpig går det omgangssyke i bygda og jeg grrrrøsser med tanke på om det jeg får i meg skal opp igjen. Så jeg venter litt før jeg øker dosen.

Legg veldig gjerne ut helbredsinfo her, jeg vil veldig gjerne lese:)

Marianne

18.12.2012 kl.20:05

Ja, enig Hanne, ang eggeplommer, det er jo egentlig ganske godt :-) Gelatin er problemfritt det også, konsistensen på rå lever er heller ikke noe problem for meg, det er den spesielle lukta og ettersmaken jeg sliter med, er på andre uka, og ca med din nåværende dose daglig, og kjenner litt at det begynner røyne på :-) så hatten av for deg :-)

Vil gjerne høre om helbredsreaksjoner jeg også, om du vil legge ut et innlegg :-)

PP, jeg vurderer litt, i hvertfall ta det i betraktning, å evt begynne med de kapslene AM refererer til her, hvor mange kapsler om dagen skal til for at det da skal gi en tilstrekkelig dose som start de første ukene, i forhold til rå lever tror du ? F.eks i tillegg til stekt lever et par ganger i uka el lignende.

Marianne

18.12.2012 kl.20:38

Og om noen har noen tips til hva som kan kamuflere smaken optimalt/mest mulig sammen med leveren i en food prosessor, så er det også veldig velkomment :-)

AnneB

18.12.2012 kl.21:22

Seigmenn?...... HAHAHAnåvarjegmorsom

Vet du, jeg kan ikke komme på noe som helst, men det kan sikkert noen andre her på tråden:)

Solveig

18.12.2012 kl.21:22

Se svarkomentar nr. 18. og litt nedover=) Jeg bruker sitronjuice og en god dæsj tabasco.

Marianne

18.12.2012 kl.21:34

Solveig, ser det er flere kommentarer på hvordan blande inn rå eggeplommer ( det går veldig bra uten kamuflering av dem, for meg) samt noen på oppskrifter av tilberedning av stekt lever med bl.a kapers og løk osv, og også PPs linker på lever, men det er den rå leverlukta/smaken jeg vil til livs... hehe- har forsøkt meg på ulike krydder, bl.a en god dose tacokrydder uten salt :-) mulig det ikke finnes noe leversmak-viskelær, no pain, no gain osv :-)

gladerebarn

18.12.2012 kl.21:34

DERE TØFFE DAMER!! HVOR får dere tak i lever som dere spiser rå? Det er vel ikke greit å tine en fryst en, og så dele opp og fryse ned igjen? Og er lever fra all slags vilt bra? Spiser Holtekyllingene kraftfor? For da er de vel bare sub-optimale. Jeg er helt lærling/aspirant her, og suger til meg tips av alle slag. Har nå skjønt at neste fornuftige prosjekt er lever!

Ingelill

18.12.2012 kl.22:21

Her var det mye snadderinfo!

Jeg har sitron på rå lever, strimlet i tykke meitemarklange biter. Går fint ned det. :)

Hanne

18.12.2012 kl.22:44

Marianne - har du klart å spise 1 kg rå lever hver dag i over en uke!?!?!!! (Jeg har altså første dag i dag, og får se hvordan det går. Den råtne ettersmaken, den grrglgff!! Skal skrive inn litt oppdatert status/erfaringer her inne senere.)

Info om helbredsreaksjoner kommer, må prøve å få med hjernen i løpet av de nærmeste dagene. :)

Marianne

18.12.2012 kl.23:07

No way, Hanne, ca 150 g som deg bare :-) Ser det nesten som umulig, uten grundig kamuflering av smaken, og få i meg 7 ganger mer daglig, slik jeg føler det for tiden :-)

Gladere barn: Kjøper frossen lammelever fra Gilde, finnes i endel frysedisker, tar ut "dagsdosen" fra fryseren og har bare en dagens dose eller to i kjøleskapet, resten forblir hele tiden i fryseren, og tines ikke opp og fryses igjen da, slik sett :-)

Solveig

18.12.2012 kl.23:09

Marianne - Jeg prøvde tidligere med salt og pepper på, men saltet hevet smaken...av lever. Synes at noen dråper eddik i vannet jeg svelger ned med fjerner litt av smaken. Løk synes jeg får fram blodsmaken litt. Vurderer å teste ut en lever-versjon av Virgin Bloody Mary =p Tar mer enn gjerne imot tips jeg også.

Gladerebarn - jeg bruker storfelever som jeg tiner nok til å kunne skjære opp, for så å fryse ned i porsjonsbiter (passer på å skille dem godt under innfrysning). Det er kanskje ikke helt ideelt, men bedre enn ingenting antar jeg. Jeg har ikke tilgang på annen lever for tiden, så jeg bruker den storfeleveren jeg kjøper på Mega. Jeg er ikke erfaren på dette, men det går overraskende bra, var verst de første gangene, og nå er det rimelig ålreit;-) På hjemmesidene til Holthe gård står det at økokyllingene får egenkomponert fôr med korn og mais. Så at noen sa det gikk an å få tak i lammelever, da de beiter mye av sin levetid, på Mega, men har desverre ikke funnet noe på min lokale Mega.

Hanne - gleder meg på info om det.

Mona

18.12.2012 kl.23:25

Ingelill: meitemarklange biter. Ha-ha, nå måå jeg også bare komme i gang med rå lever :-D

Hvor har du funnet bra lever?

Mona :)

Ingelill

18.12.2012 kl.23:48

Bra og bra, jeg vet ikke for å si det slik. Men jeg kjøpte storfelever på coopen, Gilde sin, det er den jeg har inntatt. Har lett og lett etter lammelever her jeg bor, men det er ikke bare enkelt. Leverjakten fortsetter :)

PirkePetter

19.12.2012 kl.00:36

Hanne, mer kokosfett vil nok være gavnlig da de mellomkjedede fettsyrene i kokosfettet kan brukes av kroppens kraftverk/mitokondrier til å produsere energi istedenfor glukose. Redusert energiproduksjon i mitokondriene er ofte en hovedfaktor i kronisk tretthetssyndrom. Og gjennom å øke energiproduksjonen i kroppens celler, dvs stoffskiftet i disse, så stimuleres skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon. Nedsatt funksjon av skjoldbruskkjertelen, dvs hypotyreose, er ofte en faktor i kronisk tretthet, da redusert stoffskifte betyr at alt i kroppen, inkludert energiproduksjon, går på sparebluss.

En god måte å få i seg mye kokosfett på er å varme det opp til det blir flytende, og blande i et søtningsmiddel eller andre smaksstoffer som gir den smaken man føler seg vel med, og helle nedpå.

All lever som godkjennes for salg til mennesker er i utgangspunktet ok, men jo mer kraftfor, desto flere soyasubstanser. Andre kjemikalier blir ikke værende i leveren, men avgiftes og sendes videre. Lever fra dyr som beiter mye er dermed både mest næringsrik, og inneholder minst soyasubstanser.

Rå eggeplommer er jo nydelige i smak, og lekkert å bruke som base til dipp av ulike slag også. Gjerne sammen med smør.

Jeg skjønner ikke heltat gelatin kan være noe problem all den tid man kan løse det helt opp i både væske og i maten. Eller man kan lage gelè av det hele, og som deretter kan spises som den er eller blandes i mat og drikke.

Marianne, svelg med åpen munn og pust gjennom munnen, og drikk vann rett etter hver leverdose så skal du ikke merke noe av verken smak eller lukt.

PirkePetter

19.12.2012 kl.05:59

En kuriositet: leverekstrakt og multippel sklerose -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1941527/

Linn

19.12.2012 kl.10:29

Ang lever, og behandling av M.E. En belgisk professor, anerkjent ME-spesialist, behandler ofte med en medisin som er ekstrakt av svinelever (nexavir/4ME). Mulig det ikke er relevant i det hele tatt:-) men er jo litt interessant likevel synes jeg. Han bruker forøvrig også mye B12 injeksjoner så vidt jeg vet, og div tilskudd for å bygge opp tarmen og evt avgifte kroppen for kvikksølv etc. Men også antibiotika og/el anti-virale medisiner da han ser at infeksjoner ofte er en årsak eller har blitt reaktivert som følge av at immunforsvaret ikke fungerer som det skal. Kjenner du til hans behandling, PP? Professor Kenny De Meirleir.

Ellen Kristine

19.12.2012 kl.11:31

Solveig: eg fant Gilde sin lammelever i frysedisken på ICA : )

Roger

19.12.2012 kl.14:25

Et lite tips jeg bruker for og innta endel godsaker på en smakfull måte, er at jeg lager hjemmelaget sitronfromasj.(5dl Rå fløte,8 eggeplommer,4ss gelatin,2dl øko.sitron samt en liten spiseskje med honning.

Et lite spørsmål til PP er det slik at en kan avgjøre kvaliteten/høyt næringsinnhold på egg med og se etter mørkere gul/orange plomme? Har hørt det mange ganger, men jeg ser et par av de økologiske eggene vi har lokalt i butikken er faktisk mye lysegulere og blassere i fargen enn noen av de ikke øko. produsentene.

Solveig

19.12.2012 kl.15:10

Ellen Kristine: aha, det forklarer saken... takk!

PirkePetter

19.12.2012 kl.15:13

Linn, jeg kjenner til ham, og er uenig i logikken bak alle hans konklusjoner. Nexavir er mot såkalt virus. Og så lenge vitenskapen har dokumentert i mer enn 20 år at virus ikke finnes så er han enten dum eller en bløffmaker som tjener gode penger på ME syke. Infeksjoner er et oppdiktet begrep for å tilsynelatende vise at bakterier eller virus forårsaker betennelse via infeksjon. Det er imidlertid gjennomdokumentert at det som starter betennelser i kroppen bl.a er mangel på antioksidanter, både fra kosten og produsert av kroppen selv. Mangler du f.eks vitamin A, slik at flerumettet fett i kroppen din peroksiderer, har du lokale betennelser på null komma niks, og uten noen såkalt infeksjon. Imidlertid vil bakterier i kroppen din begynne å reparere cellene, eller bryte dem helt ned om de er skadde. Bakterier "spiser" slaggstoffer og betennelsesvæske/puss, slim, etc, og bidrar dermed til å helbrede kroppen, ikke å skade den.

Roger, fargen på eggeplommene manipuleres ofte via å gi hønsa mais eller fargestoffer, slik at fargen på eggeplommene sjelden er en god indikator på næringsinnhold i dag. Jeg er klar over at det er populært å mene dette, men enhver som har flere hønseraser selv vet veldig godt at selv høns som får samme kosthold gjerne legger egg med helt forskjellig farge. Italienerne mine legger som regel alltid egg med lysegul eggeplomme, mens australorpsene har egg med oransje til mørkeoransje farge. Og de får samme kosthold.

Linn

19.12.2012 kl.15:28

Tusen takk for svar, PP!

Linn2

19.12.2012 kl.17:54

Jeg var å spurte på Husets i Mathallen idag, men de har ikke upasteurisert melk... Han sa også at det var flere som hadde vært å spurt, men at de ikke hadde det og heller ikke visste om noen som hadde det, og at de hadde prøvd å få ordnet det uten hell..

Hanne

19.12.2012 kl.18:14

Kort lever-rapport: Lever i food prosessor burde vært forbudt. Spesielt andelever. Det samme burde det være å hive store deler salt oppi fordi man tenker at det er en "fin anledning" til å få i seg salt. Gakk! (Mer utførlig beskrivelse dette senere en gang.) Jeg er tilbake til å klippe leveren. Rene luksusen! Ble altså "bare" 600 gram i går, ikke den nevnte kiloen, og blir 600 gram i dag og resten av uken. Er dog veldig ME-dårlig. Større inntak av kokosfett nå når jeg inntar så mye lever, er det slik å forstå PP? Kan jeg spørre hvor mye mer dag?

Siden komaen (inkl. dårlig syn, ekstrem trøtthet etc.) helt har tatt meg i dag, og jeg vet ikke for hvor lenge, så vet jeg ikke når jeg får lagt inn infoen om helbredssymptomer. Kanskje like greit at PirkePetter skriver litt om det? Du er jo så kjapp, og det er jo uansett "ditt stoff". (Ellers tar jeg det senere:)

gladerebarn

19.12.2012 kl.18:44

Takk for alle konkrete innkjøpstips av lever! Nå føler jeg meg hvertfall litt klokere. Det er jo det som er fint med bloggverdenen, at man kan få det praktiske inn med teskje:) Takk også til deg Ingelill for superaktulet blogginlegg om lever du også!! Den levergryten ser jo rett og slett god ut:) Hilsen Kristine

Linn

19.12.2012 kl.19:05

Hanne: Hvilke andre endringer har du gjort, i tillegg til de mengdene med lever? Har du vannrenser? (f.eks www.multi-pure.no).

gladerebarn

19.12.2012 kl.19:18

Linn2: Jeg kjøper ferskmelk fra økologisk bonde ca 30 minutters kjøretur fra Kjelsås i Oslo. Han selger gjerne melk til den som vil ha. Jeg kjører på dagtid, og henter ca hver 3.uke. Og kan gjerne ta med til den som vil ha som bor i nærheten. Hvertfall så lenge det finns oppbevaringsbeholdere nok. Det er også noen som snakker om å samkjøre, så hvis du sender mail til gladerebarn@gmail.com, kan du få bli med på listen vår over interesserte.

Marianne

19.12.2012 kl.19:22

Ja, skulle gjerne visst hvor vi i Oslo (og uten bil) kanskje kan få tak i upasteurisert melk, litt lysten på å prøve meg på det store kefir-eventyret etterhvert :-)

Hanne, synes du er flinkers på 600 gram og jeg :-)

PirkePetter, bare et lite sidespor, men det er nevnt tidligere her i tråden ang. det med hårløshet, hva med grått hår, er det noen spesifikke næringsemner som evt. kan preventere/utsette utvikling av grått hår ? I slekta er det ingen som har problemer med hårtap, grått hår derimot... :-) Vi er ganske mørke i håret (er etnisk norske ) og når det nåes en viss alder grånes det hos så og si alle kan det virke som. Det er ingen fare for meg slik sett ennå, men synes bare det er interessant om det finnes et svar i ernæringsmessig henseende :-)

Marianne

19.12.2012 kl.19:26

Oi, GladereBarn, vi skrev vel ca på likt, dette er gode nyheter, jippi jaja :-)

Da sender jeg deg en mail på nyåret, tusen takk for info og at du er så behjelpelig også:-)

Linn

19.12.2012 kl.19:49

Ang kokosolje naturell. Den fra Tidsporten er helt klar den beste. Og Artisana sin fra iherb er også veldig ok. Mye bedre smak og konsistens enn et par andre jeg har smakt.

Ingelill

19.12.2012 kl.19:55

Ja Kristine, man må fyre på mens jernet er varmt. Leverens fortreffeligheter må nå ut til så mange som mulig. Enn så lenge er jo lever skremmende billig til å være så helsebringende. Og levergryte er jo så godt. åh...

Hvis noen finner god lever så er jeg alltid nysgjerrig på å vite hvem, hva og hvor :-)

Solveig

19.12.2012 kl.20:19

Haha Hanne, gikk på den samme smellen med finmosing av lever i dag - stilte meg stolt opp foran søsters, men endte over vasken=D gikk heldigvis ned. Etter dette blir oppkuttet lever en drøm;-)

Hanne

19.12.2012 kl.21:44

Uff, sann, Solveig. :) Men du var lur som lot det komme opp igjen! Jeg skulle absolutt presse i meg alt sammen. Konsistensen var så vond å få ned, så jeg blandet det ut med vann, dvs. at jeg tilsammen hadde omtrent 8 dl med leversmoothie å kose meg med i går. Det meste drakk jeg, men det siste glasset spiste jeg med skje og svelget ned med vann. Andelever, assa, fy f for sterk råtten smak! Og med alt det saltet, det svei i munnen og svelget bare este opp og ville ikke. En hel dag med frivillig Fear Factor. Og enda en ting: Bindevevet eller hva det er rundt leveren, hengte seg fast under bladene i food prosessoren, så jeg måtte lirke og pirke og dra for å få de bort. Mæh! En erfaring klokere! Eller dummere. ;)

Anna

19.12.2012 kl.22:03

Noen som har tips til hva jeg kan gjøre med 4 kilo nedfrosset lammelever som er frosset ned i en eneste stor klump? Hogge av biter? Sage? Tine alt og invitere til kjempelevergrytefest? hehe :) De ble frosset ned av et mobilt slakteri uten at de nok heeelt tenke jeg skulle spise dem tror jeg *klø seg i hodet*

Hanne

19.12.2012 kl.22:04

Linn, jeg har ikke vannrenser. Har du, og har du i så fall merket forskjell på helsa etter at du fikk det?

I tillegg til lever, så gjør jeg vel alt av kraftkost: 2-3 ss gelatin og 2-3 ss kokosfett til hvert måltid, fiskeolje, ost og smør fra Christer, sauerkraut, melk fra bonden og hjemmelaget kefir, spekepølse uten nitritt, kraft, torsk m smørsaus, elgkjøtt, kalkun og kylling og rå eggeplommer fra Holte gård, litt surdeigsbrød og -knekkebrød. (Ikke en dråpe planteolje eller et eneste lite helt korn lenger.) En halv appelsin eller halvt eple som dessert innimellom som kos.

Lurer på om det er noe jeg gjør feil, siden jeg ikke merker mer bedring fra MEen. Etter 2 uker hadde jeg helbredskrise med 39 i feber, hodepine, sår hals, skikkelig mageknip med påfølgende (som når "matforgiftet"), og er periodevis fortsatt mye kvalm og har mageknip (med det påfølgende). Er 7 uker siden jeg begynte med kraftkost nå, men noen matemner har kommet på plass først i det siste, som upast ost og smør. Jeg har ikke fått spist fet fisk eller rogn/melke enda, men det er det eneste jeg kan komme på at mangler. Dette ble mye megmegmeg. Men om noen har noen lure tips, så blir jeg glad. Har jeg i meg for lite fett, kanskje .. (For øvrig er jeg forberedt på at det tar tid å bli frisk, ettersom jeg jo har drevet med nedbryting i mangemange år (spist som Helsemyndighetene anbefaler pluss mye Ibux..). Men jeg blir litt forvirret over informasjonen om hvor raskt man vil merke bedring, for noen steder leser jeg at det tar dager og uker, imens jeg har lest andre steder at det tar år. Betyr kanskje at en stor bedring kommer innen relativt kort tid, men at kroppen vil bruke lang tid på å bygge seg helt opp igjen.) Hm.

AnneB

19.12.2012 kl.22:09

Anna: la det tine litt og sage av skiver når det er halvtint, del opp i små terninger og frys ned igjen:)

Hanne

19.12.2012 kl.22:10

Anna, du får invitere til fest, ja! Eller klin til med øksa.

Om frossen lever i andre formater, som jeg så noen spurte om lenger opp her: Jeg fikk hjelp av faren min til å sage over frosset Holte kyllinglever til mindre porsjonsdeler. Vasket pakken utenpå først, og spritet sagen. Jeg har så tint en porsjonsdel i kopp, og så skylt av blodet før oppklipping. "Nam nam". Eller noe sånt.

Solveig

19.12.2012 kl.22:32

vi lærer så lenge vi lever;-) jeg startet opp på streng GAPS-diett, og gikk ned 2-3 t i søvn på en uke, men skiftet etterhvert over til PPs tips. Hm, eneste jeg gjør annerledes enn deg er vel at jeg spiser vannkefirkorn (kremt). Leste på Dom's Kefir Site (?) at det var greit, men er usikker på hva PP mener (gjerne kom med kommentar om det ikke er bra PP). Det var som rene energikicket. Dessuten startet magen å fungere som den skulle. Startet med et og et korn og arbeidet meg oppover, så nå spiser jeg 2 ts daglig. Jeg gjorde dette siden jeg ikke hadde tilgang til ferskmelk, og fordi vannkefiren min fikk et litt varierende resultat. Dette gjorde stort utslag for meg, og jeg har nå hensatt de dyre "probiotika"-kapslene til kun reising.

Linn

19.12.2012 kl.23:00

Hanne, det der er mildt sagt imponerende!! Jeg er bare i en sped startfase selv her.. Vannrenser har jeg hatt noen år og kunne ikke vært foruten. Jeg har også kjøpt Granderplate for å revitalisere vannet etter rens (de har Grander på tidsporten). Jeg tror det beste kjøpet av vannrenser er multi-pure maskinen. Har og hørt mye bra om Alphion, Chanson, Kangen, men da er det en helt drøy pris og funksjonene med ionisert vann passer ikke inn i kraftkosten tror jeg.. :-) Stor forskjell på magen her med renset vann og på smerter m.m. Har testet ut rens uten Grander og med Grander, og sistnevnte funker absolutt best for kroppen min. Anbefales.

PirkePetter

19.12.2012 kl.23:16

Om vi fortsetter å kommentere i dette innlegget er sjansen stor for at siden blir så tung den faller av bloggen!

Hanne, min erfaring er at det går mye raskere når man spiser næringsrike matemner via tradisjonskost. Som eksempel gir lever alle faktorer kroppen trenger for å ta opp maksimalt med vitamin B12, slik at kofaktorene i lever vil katalysere opptaket. Bruker man derimot B12-injeksjoner eller tilskudd, uten andre relevante faktorer involvert, og gjerne på et ellers næringsfattig standard kosthold, så kan det lett bli snakk om måneder og år.

Jo mer man satser, og har alle matemnene og tilskuddene i ens daglige kosthold, jo raskere helbredsperiode. Men, dette innebærer rett som det er også at helbredsreaksjonene oppleves sterkere enn om man går mer gradvis fram.

Solveig, kefirkorn er helt ok å spise, men er jo egentlig ment til å lage vannkefir. De er fulle av bakterier og gjærsopper.

Marianne, mer av nøyaktig de samme næringsstoffene som for hårtap, og som er listet opp lenger oppe (via en link) hjelper for hårete gråsoner.

Anonym

19.12.2012 kl.23:52

Mens vi er inne på hår: Hva med overvekst av hår hos kvinner? Vil det stoppe/reverseres med tradisjonskost?

Solveig

19.12.2012 kl.23:56

Vil vannkefiren ha like mye/mer bakterier og gjær som/enn kornene?

PirkePetter

20.12.2012 kl.00:54

Det er betydelig mer bakterier og sopp i selve vannkefiren, og i tillegg også en del næringsstoffer, enzymer, organiske syrer og andre substanser produsert av bakterier og sopp.

Hårete anonym, ja, da hormonelle ubalanser normaliseres.

Solveig

20.12.2012 kl.09:59

Aha, takk, da vet jeg det;-) Da får jeg prøve å styrke mine vannkefirferdigheter.

Marianne

20.12.2012 kl.18:37

Takk for hårete info PP :-) Bare for å oppsummere det med korn og innlegget ditt fra 17/12: altså om man ikke bløtlegger først, er det best å da la være å spise alle former for korn/pseudokorn/frø osv ? Hvor havner mandelmel/ kokosmel i dette bildet, og hvordan skal i såfall disse behandles ?

Lurer også litt på dette med antioksidanter ref innlegg fra igår ang sammenhengen mellom mangel på antioksidanter fra mat og fra kroppen selv og betennelse; Hvilke matemner gir best/mest antioksidanter ? Om jeg har oppfattet det riktig er det mye Q10 i lever, men er det andre matemner som også har mye av andre typer antioksidanter f.eks- Og hva med vitamin E ?

(* om jeg skriver antioksidant en gang til nå, så kommer det garantert til å komme ut som antioskidant/oskiantidant eller noe annet lignende som er helt feil*...:-)

PirkePetter

21.12.2012 kl.00:01

Svaret på ditt første spørsmål er ja. Kokosnøtter inneholder så lite fytinsyre at de ikke trenger å bløtlegges, mens for mandlers del bør de bløtlegges i vann med litt salt i for å aktivere enzymene som nøytraliserer enzymhemmerne i dem. Nøtter inneholder generelt lite fytinsyre, og mer enzymhemmere, og skal derfor ikke bløtlegges i syre som korn. Syren er da for å aktivere fytase, som nøytraliserer fytinsyren.

Antioksidanter finner du mest av i innmat, fiskerogn og melke og animalske matemner generelt. Og da snakker jeg om vitaminer og mineraler, kolesterol, etc som virker som antioksidanter, og ikke slike man finner i vegetabilske matemner.

Q10 finnes det mest av i hjerte, og sekundært i annen innmat, samt animalske matemner generelt. Imidlertid er det usikkert i hvor stor grad man tar opp Q10 fra mat, slik at en lurere strategi er å øke konsumet av næringsstoffer som protein/aminosyrene karnitin, metionin, tyrosin, selen og magnesium, samt vitaminene B2, B3, B5, B6, B9, B12, lipoesyre, biotin og C som deltar i produksjon, aktivering av og/eller funksjonen til Q10 i kroppen.

Vitamin E finner du i gode mengder i de samme matemner som nevnt ovenfor, spesielt lever. Ellers -

http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-E.php

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_foodcomplist.asp?CompId=0026

Antitoskidanter går helt fint :-) For å si det med Donald; tenk det hedda!

Marianne

21.12.2012 kl.09:24

Hehehe, ja det er klart, jo mer antitosk man får i seg, jo bedre er det :-) Takk igjen PP

Jeg får skynde meg med et spørsmål til før verden går under: Hva med de med høyt blodtrykk i forhold til f.eks for lite natrium sammen med for lite magnesium osv, er det noen link der også, slik som med lavt blodtrykk, eller er det andre faktorer som spiller inn med for høyt blodtrykk ?

Lurte også litt på det med sprengte småkapillærer og også lett dannelse av blåmerker; hvilke mangler på næringsemner kan slikt skyldes ?

AnneB

21.12.2012 kl.11:46

Hei PP, kunne du lagt ut infoen om helbredssymptomer? Eventuelt sende den til meg på anne@berntsen.org?

Og er fruktosemalabsorbasjon noe jeg bare skal overse? Eller ta hensyn til inntil alt er roligere? Jeg har laget egen tomatsild (med løk) fordi det er godt og en lur måte å få i meg mer fisk og rå fisk dessuten. Men det vil rett gjennom. Eller så er det leveren....

Hanne

21.12.2012 kl.17:07

Blir så redd for at all denne gode infoen skal bli borte, jeg. Som PP skrev, om vi fortsetter å kommentere her, så kan bloggtråden bli for tung. Går det an å finne en annen bloggartikkel der debatten/utspørringen kan fortsette? Kanskje under AMs artikkel om Bondens Marked?

Og god jul snart :)

Hanne

21.12.2012 kl.17:18

Tar meg friheten, jeg. Håper det er ok. :)

Debatten fortsetter her:

http://senseoflife.blogg.no/1355664178_bondens_marked_p_brum.html

PirkePetter

21.12.2012 kl.20:07

Jeg sitter her med hjemmelaget brus og økopopcorn og venter på dommedagsshowet. Har hørt det skal være katastrofalt moro?

Marianne, jeg skjønner ikke helt spørsmålet ditt. Både natrium og magnesium, samt kalium regulerer og normaliserer blodtrykket, dvs både for høyt og lavt. Mangel på vitaminene C, K og/eller D er normalt årsaksfaktorer i forbindelse med sprengning av småkapillærer og blåmerker.

AnneB ?

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal5.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal4.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal10.php

http://www.naturalnews.com/036968_healing_crisis_detoxification_liver_health.html

Jeg ville ungå fritt fruktose og sukker, samt karbohydrater i en periode, mens du bygger opp nivåene av magnesium og de andre næringsstoffene som er involvert I sukkerstoffskiftet. For akkurat fruktose sin del så spiller også tilstrekkelig med kolin i leveren en rolle, utover B9/folinsyre for enzymet som fordøyer fruktosen, da kolin hjelper leveren å fordøye og videresende fett. Fruktose omdannes i all hovedsak til fett i leveren, og mangel på kolin gir da lett fettlever ved høyt/jevnlig fruktosekonsum. Tarmcellene dine må også få tid på seg til å bli friske igjen, slik at de klarer å ta opp fruktose.

Hanne, om vi fortsetter i andre blogginnlegg kan de også bli for tunge, slik at hele bloggen faller av nettet og etterlater et sort hull i cyberverdenen som drar med seg alt som finnes i den. Og slik at vi blir årsaken til cyberverdenens dommedag. Kanskje det er bedre å skrive med liten skrift kommentarene, slik at de ikke blir for tunge? Alternativt kan vi komme med noen grove kommentarer innimellom som får alle de andre kommentarene til å svette, slik at de går ned i vekt på den måten. Kommentarer som beskriver tunge sinnstemninger frarådes!

PirkePetter

21.12.2012 kl.21:57

Jeg sitter her med hjemmelaget brus og økopopcorn og venter på dommedagsshowet. Har hørt det skal være katastrofalt moro?

Marianne, jeg skjønner ikke helt spørsmålet ditt. Både natrium og magnesium, samt kalium regulerer og normaliserer blodtrykket, dvs både for høyt og lavt. Mangel på vitaminene C, K og/eller D er normalt årsaksfaktorer i forbindelse med sprengning av småkapillærer og blåmerker.

AnneB ?

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal5.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal4.php

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/heal10.php

http://www.naturalnews.com/036968_healing_crisis_detoxification_liver_health.html

Jeg ville ungå fritt fruktose og sukker, samt karbohydrater i en periode, mens du bygger opp nivåene av magnesium og de andre næringsstoffene som er involvert I sukkerstoffskiftet. For akkurat fruktose sin del så spiller også tilstrekkelig med kolin i leveren en rolle, utover B9/folinsyre for enzymet som fordøyer fruktosen, da kolin hjelper leveren å fordøye og videresende fett. Fruktose omdannes i all hovedsak til fett i leveren, og mangel på kolin gir da lett fettlever ved høyt/jevnlig fruktosekonsum. Tarmcellene dine må også få tid på seg til å bli friske igjen, slik at de klarer å ta opp fruktose.

Hanne, om vi fortsetter i andre blogginnlegg kan de også bli for tunge, slik at hele bloggen faller av nettet og etterlater et sort hull i cyberverdenen som drar med seg alt som finnes i den. Og slik at vi blir årsaken til cyberverdenens dommedag. Kanskje det er bedre å skrive med liten skrift kommentarene, slik at de ikke blir for tunge? Alternativt kan vi komme med noen grove kommentarer innimellom som får alle de andre kommentarene til å svette, slik at de går ned i vekt på den måten. Kommentarer som beskriver tunge sinnstemninger frarådes!

God dommedag!

PirkePetter

23.12.2012 kl.19:13

Svar her -

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1356286283850#c4551991097475707954

ET LIV I BALANSE.

24.12.2012 kl.19:19

Ja hvor ble det dommedagen..... Vi lever videre. Det samme gjør bloggen. Spørs om det er mulig å legge inn kommentar nummer 201, vi får se.

Chamomilla

04.02.2013 kl.13:03

Her var mye interessant! Rå lever sitter litt langt inne for meg, men fisker frem noen kapsler som jeg har gjemt i skapet en stund... det var en del annet tilskudd som konkurrerte etter en gjennomført håranalyse i fjor vinter... men nå børster jeg støv av leverkapslene mine.

Vil tilføye at now foods ser ut til å ha tørket lever med fettet intakt på iherb.. men ikke i kapselform, kun som pulver: http://www.iherb.com/Now-Foods-Liver-Powder-12-oz-340-g/656

08.02.2013 kl.10:35

...jeg har spist rå kylling lever i et par -tre uker nå,,,begynte med tre gode ss men tar nå en god ss.....og føler meg elendig..har blitt så utrolig trøtt.. Har noen samme erfaring? Kan være en helbredelsesreaksjon kanskje?

Trudemor

08.02.2013 kl.12:31

Er dette leverpulvet (som nevnt over http://www.iherb.com/Now-Foods-Liver-Powder-12-oz-340-g/656) en ok erstatning for rå lever??? Tenkte å kapsle og få i ungene ...PP?? :-)

Trudemor

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits