Oste-himmelen min!

Hvordan gr det med dere, kjre lesere? Jeg tipper det er mange av dere som n har fryseren full av himmelske oster og smr fra Tidsporten? Jeg bestilte 5 kilo smr og gulrotosten p 6 kilo denne gangen! Alt er delt opp i mindre porsjoner og frosset ned. Denne gangen klarte jeg beholde mykheten i ostene fordi jeg frs de ned raskt uten at de ble liggende for tett inntil hverandre. Forrige gang gikk innfrysningen altfor sakte - og da ble de veldig trre. Det var nedtur. Men n kan jeg kose meg med deilige knekkebrd med tykke lag upasteurisert himmelsk smr og tykke skiver medd deilig orange gulrotost hver eneste bidige dag. Jeg hper det blir en bestillingsrunde til fr jul slik at jeg overlever julen (hjelp!), og da kommer jeg til bestille andre oster i tillegg - som disse to godsakene; camembert og brie fra Kserbellen! Jeg fikk en smakebit av begge p siste bestilling - og det var fantastisk godt! Utrolig myk og mild i smaken. Ungene mine elsket disse. Disse ostene er laget av samme type upasteurisert melk, men melken er ikke syrnet slik den er med de andre ostene. Det kan fre til at de av dere som er veldig sensitiv mot melk ikke vil tle disse ostene. Jeg tler disse godt, selv om jeg blir "tjukk i halsen" av butikkmelk - jubel.

Til de av dere som lurer p hvorfor jeg har frre innlegg p bloggen, s skyldes det rett og slett knapt med tid. Jeg jobber n fulle dager og stortrives med det. Jeg har kommet i gang med trene flere ganger i uka - og har masse overskudd og fr gjort masse i lpet av hverdagen - uten at jeg blir sliten eller stresset. Svingningene som jeg hadde en god del av det frste halvret har forsvunnet som dugg for solen de siste mnedene. I tillegg sover jeg som en "gud" (eller var det "gudinne") hver eneste natt- og ingen skal komme fortelle meg at maten ikke har hatt innvirkning her. Den betyr enormt.. Kefir, upasteurisert ost, mengder med smr, spekemat fra vilt og frittgende dyr, rent kjtt, fisk fra havet, kraft, gelatin, masse krydder, surkl, kombucha osv. Og ikke minst adaptogener, progesteron og adrenal cortex hver eneste dag! (jeg legger inn linker i kveld, men n m jeg lpe, jobben venter)!

Ha en fortreffelig fredag alle sammen.

Foto: Herlig camembert og brie fra Kserbellen.

55 kommentarer

AnneB

26.10.2012 kl.10:52

Takk for et "i full fart og med masse energi og overskudd"-innlegg:), herlig hre! Og enig med du, ost ost ost ost ost....

Ida

26.10.2012 kl.18:09

Jeg skulle nske jeg hadde fryseren full av ost, har knapt 400-500 gram i kjleskapet :-( Bestilte alt for lite, jeg trodde ikke jeg kom til spise s mye... Huden min har ikke reagert p osten denne gangen, s jeg har spist masse hver dag. Herlig! Hper ogs at det blir en ny bestillingsrunde fr jul, angrer skikkelig p at jeg bestilte s lite... (eller lite og lite, tror jeg alene har spist minst 2 kg ost p under 1 mnd ;-)).

Ida

26.10.2012 kl.18:23

Spurte Christer p facebook - det blir ny import fra 1.-15. nov med levering i desember. Hurra! Er det noen fra Osloomrdet som vil vre med, er det bare sende en e-post til idamholm(@)gmail(.)com :-)

ET LIV I BALANSE.

26.10.2012 kl.20:23

Takk Anne.

Ida, jeg smiler nr jeg leser. Kjenner meg igjen. Jeg har fortsatt en god del igjen, s jeg overlever en mned til. Du fr spise de siste grammene med andakt! Godt hre at det blir ost til jul ogs! Ha en fin kveld.

Anna

27.10.2012 kl.20:51

Deilig! Jeg fikk kjpt deilig upasteuriserte oster, masse smr og rmme p Bondens Marked i dag :) Smret var bare det beste jeg har smakt, s n er jeg sikret noen uker fremover :) :)

Birgitte

28.10.2012 kl.13:15

En fin og inspirerende side:-)

Dersom du har lyst p noen fine boktips, ta gjerne en kikk p min side www.birgittesbok.com

ha en god sndag!

Birgitte

28.10.2012 kl.18:16

Smaker gulrotosten litt mildere og stere? jeg kjpte nemlig Fjellklatrerosten og synes den var litt for sterk i smaken. Vil du heller anbefale gulrotost eller kanskje seterosten? Jeg lurer ogs p hvor du kjper progesteron?

Takk for en super blogg:-)

Mvh Lene

Hanne

30.10.2012 kl.22:15

Jeg vil ha ost! Og smr! :)

(S da mailer jeg Ida i lpet av de nrmeste dagene.)

Anne MA

01.11.2012 kl.10:25

Lene. Jeg er litt usikker, men jeg og barna liker i allefall veldig godt gulrotosten og synes den er mild og fin. Jeg hrer rykter om en mango-ost fra Tidsporten i neste runde (tror salget pner i dag). Skulle gjerne hrt litt mer om den fr jeg evt bestiller den.

Hanne: Tidsporten har pnet import i dag tror jeg! Sjekk nettbutikken.

Ida

02.11.2012 kl.20:45

Lene: Seterosten er veldig mild og god - mye mindre skarp enn fjellklatrerosten. Det er min favoritt tror jeg, passer til alt! :-)

Line

03.11.2012 kl.09:21

Hei! Jeg har ogs fryktelig lyst p ordentlig ost og smr, men dessverre ammer jeg datter p 8mnd som har egg og melk allergi. Er det noen som har erfaring med barn og allergi? Skulle tro at hun tler ubehandlet ost og smr bedre enn behandlet. Dessuten er jeg svrt nyskjerrig p hvordan datteren min har utviklet denne allergien mens hun fortsatt bare fikk morsmelk. Er det noen som vet noe om det?

Line

PirkePetter

03.11.2012 kl.20:55

Din datter har ikke allergi, men nedsatt magesyreproduksjon, som er vanlig i smbarn. Ved nedsatt magesyreproduksjon, dannes heller ikke enzymet pepsin i magen, og som fordyer protein, slik at proteiner fra melk og egg vil forbli ufordyd eller bare delvis fordyd, hvor de deretter entrer tarmen og skaper forstyrrelser, og mulig betennelser. Symptomene dette gir kalles skalt allergi eller intoleranse, men dette er bare en bortforklaring.

Din datter fr enzymer som fordyer proteiner og fett, samt melkesukker via brystmelken, men da enzymer beregnet p fett, proteiner og sukker som ikke har blitt denaturert og eventuelt glykert (limt sammen) med andre nringsstoffer via pasteuriseringsprosessen. Pasteurisering denaturerer kasein slik at dette proteinet blir ufordyelig, og homogenisering frer til at kaseinet kleber seg til (glykerer med) og dannet en helt ny forbindelse med melkefettet. Og da en enda mer ufordyelig forbindelse. Din datter vil uten problemer tle surnet upasteurisert melk, men har antakelig ikke fordyelseskapasitet for st melk om denne ikke er iblandet litt gelatin som ker magesyreproduksjonen.

Om du mangler nringsstoffer som trenges for produsere magesyre, s som bl.a sink, magnesium og klor, samt vitaminene B1, B3, B5 og B12, eller aminosyrene glutamin, glycin, lysin, histamin og taurin, s vil ikke datteren din f i seg disse via brystmelken.

Kokt eggeprotein er ogs denaturert molekylmessig, og dermed rimelig vanskelig fordye jo mer hardkokt det er. R eggeplomme skal ikke vre noe problem, og kokt egg du frst tygger for henne, slik at hun fr enzymer fra spyttet ditt, vil ogs fordyes bedre. Alternativt bltkokt egg sammen med surmelk, skjnt det aller beste er r eggeplommer som omtrent fordyer seg selv pga enzyminnholdet.

Line

03.11.2012 kl.23:48

Tusen takk for svar PirkePetter!

Jeg har i mange r slitt med kronisk diare og iflge legen har jeg irritabel tarmsyndrom som det ikke gr an gjre noe med. Jeg har selv prvd ut hundrevis av dietter og kuttet ut forskjellige matvarer i perioder uten at det har hatt noe virkning. Jeg er overbevist om at det har noe med hva jeg putter i meg, men vet ikke hva. Kan det vre s enkelt som at jeg har nedsatt magesyreproduksjon som flge av at jeg mangler et eller fler av disse nringsstoffene du nevner over?

Av en eller annen grunn er mageproblemene s si borte etter at jeg startet med ammingen, men jeg har flt meg drlig og tappet for krefter i store deler av ammetiden. Har vrt hos legen og fant ut at jeg hadde d-vitamin mangel som jeg har tatt tilskudd for ( n kastet til fordel for fiskeleverolje). Men hadde ikke denne blodprven vist om jeg manglet disse nringstoffene? Og kan jeg ved tilfre disse nringstoffene til meg selv bidra til ke datteren min sin magesyreproduksjon? Eller br jeg tilfre de direkte i hennes kosthold? Er det evt noen matvarer som er spesielt egnet til dette? Datteren min reagerer forresten med atopisk eksem, men har ikke blitt bedre selv om vi har kuttet ut egg og melk...

( ikke meningen brette ut hele livshistorien her, men er s fasinert over alt jeg har lrt her p bloggen og resten av wicked mums de siste to ukene at jeg helst vil forst alt i sammenheng n med en gang! :) )

Line

PirkePetter

04.11.2012 kl.05:46

Bde diare og irritabel tykktarm kan absolutt gjres noe med.

Angende magesyre, se om du kjenner igjen noen symptomer -

http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems

http://metabolichealing.com/key-integrated-functions-of-your-body/gut/lack-of-adequate-stomach-acid-what-you-don-t-know-could-be-causing-major-distress/

Nedsat magesyreproduksjon forrsaker forandring i ph i hele tarmsystemet, og nr ph gr ut av balanse, s forandres bakterie og soppfloraen ogs, og candidasoppen forandrer form og begynner kolonisere resten av fordyelsesystemet. Nr tykktarmen blir for basisk, og ogs ikke lenger har bakterier som produserer smrsyre eller melkesyre og eddiksyre, etc, s begynner tarmslimhinnene danne pne sr. Dette er en av flere rsaker til irritabel tarm. Ved betennelse eller sr i tynn eller tykktarmen er der ovraktivitet i tarmens nervesystem, og alt for hy aktivitet av neurotransmitteren serotonin, som blant mye annet skaper mer betennelse, forstyrrer hjernens kjemiske balanse, og forrsaker bl.a kramper i tykktarmen, som er et symptom man legger inn under irritabel tarm. Serotonin er mao nok en rsak til irritabel tarm.

Andre rsaker er mangel p den kortkjedede fettsyren smrsyre, eller p aminosyren glutamin, som tarmcellene trenger for fungere normalt. Forstyrret tarmflora er enda en rsak, og som du kanskje ser s gr flere rsaker ofte igjen samtidig.

Om problemene er borte etter at du startet med amming er det tegn p at rsaken er nringsmangel, da kroppen din bryter ned nringsstoffer fra muskler, skjelett og organer, etc for skaffe eventuelle nringsstoffer som mangler i kosten. Dette ordner da midlertidig opp i tarmproblemene, og sikrer mer nring for datteren din, men p bekostning av din totale helse. Mao at du er i ferd med g en lang tur p en kort brygge helsemessig.

Blodprver viser bare nringstatus i blodet, som langt fra er en god indikator for nringsnivene i resten av kroppen.

Om du spiser mer nringsrikt vil mye av nringen komme din datter til gode via brystmelken, og fordyelsen hennes vil klart bedres. I og med at hun er 8 mneder s vil hun ogs ha godt av s nringsrike matemner som mulig. Uraffinert salt er ogs viktig, bde for stimulere magesyreproduksjonen s vel som for normal utvikling av nerveceller i hjernen. Mye fettet fett og kolesterol er ogs svrt viktig for optimal utvikling av hjerne og nervesystem.

Anbefalte matemner er upasteuriserte melkeprodukter, fortrinnsvis surnede, ost, smr, rmme, flte samt lever, hjerte og eggeplommer som konsentrerte nringskilder. Kraft og gelatin er ogs veldig bra pga den konsentrerte nringen, og ogs fordi de bygger alt kollagen i kroppen hennes slik at hun vil vre fysisk sterk og sunn til langt opp i alderdommen, uten degenerasjonsproblemer i muskler eller skjelett.

Barnekroppen danner ikke glycin selv, og er helt avhengig av glycin fra deg om hun ikke fr via kraft eller gelatin. Glycin er ndvendig for oppbygging av proteiner til kroppsvev og organer i barnekroppen, og om glycin mangler, gr denne prosessen i st.

PirkePetter

04.11.2012 kl.05:46

Grnnsaker og frukt br hun ikke f fr hun er 1 r gammel da hun ikke produserer enzymet (amylase) som trenges for fordye karbohydrater fr da. Korn br hun ikke f fr hun er 3 r, da kroppen hennes ikke produserer de mer komplekse enzymene som trenges for kornfordyelse fr da. Korn som er bltlagt eller gjret gr imidlertid fint.

Her er mange gode tips om optimal barnernring -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6) - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Super Nutrition for Babies - Katherine, M.D. Erlich, Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats ? Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

Diet for Pregnant and Nursing Mothers ?

http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers

Feeding Babies -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies

http://www.westonaprice.org/childrens-health/

http://www.nourishingourchildren.org/DVD.html

http://www.nourishingourchildren.org/Motherhood.html

http://www.healingourchildren.org/

http://www.healingourchildren.net/

http://healingthewholechild.com/in-the-news/

http://healthybabycode.com/blog

http://www.second-opinions.co.uk/diet_for_children.html

http://nourishmd.com/

http://nourishyourchildren.com/blog/

http://www.naturallyknockedup.com/

http://dyno-mom.blogspot.com/

https://www.holistickid.com/

http://www.getting-pregnant.com/preconception-nutrition.html

http://simplybeingwell.com/

Line

04.11.2012 kl.15:04

Tusen HJERTLIG takk! Er s takknemlig for at jegfr denne informasjonen n snn at jeg kan gjre noe med det med en gang!

Jeg har selv begynt ta gelatin (to ts toganger daglig). Og har laget kyllingkraft som jeg har kokt inn i grnnsaksmos og quinoa til minsten. Burde jeg tilfre gelatin i tillegg? Tilsetter ogs en ts kokosolje i maten til hvert mltid.

Selv syntes jeg det er vanskelig finne en ordentlig fettkilde. Jeg slet med bli gravid og gikk over til lavkarbo med mye fett primrt fra melkeprodukter. Dette flte jeg hjalp meg med ble gravid og jeg flte meg bedre enn p lenge. Kunne jeg ha brukt pasteuriserte kefir eller seterrmme i pvendte av fersk melk? Eller vil datteren min reagere p dette?

PirkePetter

04.11.2012 kl.17:57

Kommentaren min ovenfor har en del 2 som Anne Marit ikke har godkjent enda, slik at svaret mitt er lenger enn det ovenstende.

Gelatin i tillegg er bare av det gode, og gjr at helbredet gr raskere, og barnet vokser seg strre og sterkere. Som du vil se av svarkommentar nummer 2 nr denne blir godkjent, s anbefaler jeg at du ikke gir henne korn, fr, ntter eller belgfrukter fr hun er minst 2-3 r gammel, da hun ikke har enzymene som trenges for fordye disse matemnene enda. Hun produserer heller ikke amylase, som trenges for fordye karbohydrater enda, og vil ikke gjre dette i tilstrekkelig grad fr hun er fra 1-1/2 r gammel.

Fett fr du via storfe eller fretalg fra slakter eller via COOP butikker som har Ringdal talg i frosne blokker. Sker du p talg p coop.no vil du finne den butikken nrmest deg som har talg, og skulle den vre for langt fra deg kan du be butikken om ta inn talg. Dette talget smeltes ut slik at du str igjen med rent fett og brusk, etc. Sistnevnte kan du enten kaste, kutte opp og bruke i mat, steke til de bir spr og salte som snacks, eller gi til hund eller katt, eller fjrkre om du har det. Her er info om talgen -

http://www.oleringdal.no/index.php?page_id=79&product_id=1778

Pasteurisert kefir og seterrmme er dessverre ikke en god ide, da pasteurisert er pasteurisert uansett produkt, og det samme gjelder homogeniseirng, som binder kasein til fettpartiklene. Kasein er melkeprotein, og det man lager ost av, og skal ikke vre en del av melkefettet. Upasteurisert og uhomogenisert melk gir rent melkefett uten kaseinpartikler, samt enzymet laktase som bidrar med fordye melkesukker/laktose fra kumelk.

Mona

04.11.2012 kl.20:48

Hei!

Min baby, som n er 12 mnd, har pvist bittelitt allergi mor melk og peantter. Uten at dette var noe bry seg om jfr sykehuset. Han reagerte f.eks. p agurk! uten at legen forsto noe av det. Jeg fr hele tiden hre at at dette vokser han av seg. Da bruker jeg sprre hvorfor jeg har vokst det p meg??

Han (og jeg) tler helt klart ikke pasteuriserte melkeprodukter. Som liten baby innlagt med rs-virus og lungebetennelse kommenterte lege med studenter p besk uoppfordret at han hadde typisk atopisk hud. Dette mistenkte jeg selv fra han var bitteliten. Men, da jeg kuttet ut alle melkeprodukter, forsvant diaren og mesteparten av luft- og mageplagene raskt.

Huden ble silkemyk da jeg spiste wicked mat og fullammet. Spiste mye smr og ost fra Tidsporten uten problem. Nr jeg begynte introdusere fast fde kunne han bli rd rundt munnen og kl seg p halsen. Dette skjedde aldri nr han fikk upasteurisert smr f.eks. Han digger kefir av upasteurisert melk, og kommer krabbende med en gang han ser krukka med melkeesyregjret sauerkraut :-)

Blir ogs ivrig kjenner jeg, men ville gjerne fortelle om positiv erfaring!

Og tusen takk for at du (og dere kraftmdre) deler kunnskap p bloggen!! Og PirkePetter som jeg lrer mye av! Ikke minst for grave meg ned i bakgrunnskunnskapen slik at jeg forstr hvorfor.

Uten dere hadde vil vrt "allergiske" bde lillebebis og jeg.

Hilsen fra Mona :-)

05.11.2012 kl.19:59

S spennende hre om positive erfaringer! Jeg tenker at jeg skal begynne med kjpe ost og smr frst ogs fr jeg se hvordan det blir med melk etterhvert! Gleder meg til komme igang ordentlig!

Er det foresten snn at osten ikke br varmebehandles? Blir de ikke noe alla pasteuriserte da?

Datteren min har allered blitt litt bedre i kinnene sine, s jeg har store forhpninger om at vi snart kan kaste kortisonkremen for godt. Ellers har hun blitt mye mer svnig og sover nesten hele natten igjennom i det siste. Og det er en stor kontrast til pupp annenhver time hele natten. Kan dette vre pga kraft og gelatin som vi begge har ftt i oss den siste? Eller s kan det jo ogs vre tilfeldig?

PirkePetter

05.11.2012 kl.22:54

Aminosyren glycin, som det er veldig mye av i gelatin, fungerer blant mye annet som en hemmende neurotransmitter i hjernen. Dvs den er beroligende og svnfremmende, utover vre betennelseshemmende og oppbyggende p kollagen i kroppen.

For sjekke om det er tilfeldig, er det bare stoppe konsumet av gelatin og kraft i en periode og se hvordan hun reagerer.

Ost vil miste en del nringsstoffer ved oppvarming, og ogs bli vanskeligere fordye, men gr helt fint n og da. Reagerer din datter p den nr den er oppvarmet hjelper det nok gi henne litt gelatin sammen med osten, da flere aminosyrer i gelatinet timulerer magesyreproduksjonen og dermed hjelper med fordye osten.

Marianne

06.11.2012 kl.21:33

Frst og fremst, tusen takk for s mye fantastisk info og yepner i bloggen din, og ogs mange takk til Pirkepetter :-)

Jeg leste at du synes Avdem sitt smr var for salt (enig) og at du hadde funnet et upasteurisert smr som var usaltet ? Hvor kjper du i sfall det ?

Finnes det et bra upasteurisert usaltet smr f kjpt i noen butikker i Oslo f.eks ?

Silje

08.11.2012 kl.22:44

Marianne: www.tidsporten.no selger fantastisk upast smr som er usaltet!!!!

Kan bestilles fr 15 nov i denne omgang. pakk i mindre pakker og frys ned.

Marianne

09.11.2012 kl.22:10

Tusen takk Silje :-)

PirkePetter

15.11.2012 kl.19:23

Line -

Da Anne Marit ikke godkjenner resten av svarkommentaren min har jeg postet fortsettelsen her - http://liveneshage.blogspot.no/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html

Robin

16.11.2012 kl.22:35

N krysser jeg fingrene for at noen her inne klarer forklare dette med teskje for meg, for jeg er nyerklrt skalt melkeallergiker, men som har reddet livet, nesten i alle fall, ved oppdagelsen av slike blogger som dette, som har lrt meg om upasteuriserte meieriprodukter. Det neste jeg tydeligvis m lre, er forskjellen p syrnet og ikke syrnet upasteuriserte meieriprodukter, og hvordan jeg kan vite om de er syrnet eller ikke ... ah. hper, hper noen ser dette, selv om det er en gammel post ...

PirkePetter

17.11.2012 kl.06:32

Nr det gjelder en teskje, s er dette en liten skje man bruker til spise diverse med :-)

Forskjellen mellom st og sur melk er at surmelk blir litt kornete i konsistensen, da kaseinet/ostestoffet brytes ned til mindre partikler under surningsprosessen. Melken lukter syrlig, og rett som det er s skiller deg seg i ostemasse/kasein og den vannholdige, grnlige delen av melken som kalles myse.

P bildet her ser du et typisk eksempel p kasein som er skilt fra mysen (i midten) -

http://kefirgrains.info/wp-content/uploads/2010/05/3_kefirready1-213x300.jpg

PirkePetter

17.11.2012 kl.17:00

Ellers mer info her -

http://gryhammer.blogspot.no/p/fakta-om-mat.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/10/mitt-store-melkeeventyr.html

Robin

17.11.2012 kl.21:44

Ai! Det var en fyldig og fin teskje. Kanskje du er mannen til forklare meg hvordan jeg vet om et produkt er syrnet eller ikke ogs? Jeg har i det siste kjpt mange upasteuriserte melkeprodukter, p for eksempel Bondens marked, Mathallen og Centra, alle mulige slags oster og smr, men det pleier ikke st bak p dem om melken er syrnet eller ikke ? s da dette innlegget kom, ble jeg litt nervs, for her str det vel at siden denne osten ikke er syrnet selv om den er upasteurisert, s kan jeg ikke spise den, men er dette et type kunnskap som bare m opparbeides ved erfaring? Eller skal det vre mulig lese noen koder bak p produktet som hinter meg i riktig retning? Eller m jeg rett og slett kontakte leverandr hver gang? Neiogneiognei ...

PirkePetter

18.11.2012 kl.13:11

Apropos skalt melkeallergi, noe du ikke har da det ikke finnes, s fr du noen nyttige tips i kommentarfeltene her om det er av interesse. -

http://gryhammer.blogspot.no/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html

Om et melkeprodukt er syrnet eller kommet fra syrnet melk skal normalt st p innholdsfortegnelsen.

Robin

18.11.2012 kl.22:14

Tusen takk!

MEN jeg har spurt bde der inne (hos Gry) og her om dette med syrnede produkter, uten forst det bedre. Kan du forklare meg hvordan jeg finner ut om et produkt er syrnet eller ikke (selv om det er upasteurisert). Jeg er av den typen som det nevnes i hovedinnlegget her, alts som reagerer p oster som ikke er godt nok syrnet, men jeg aner ikke hvordan jeg p forhnd skal kunne vite dette, siden det ikke str bak. Er det noen kjreregler forholde seg til her?

Ps. Elsker at jeg ikke har melkeallergi! (Selv om legene mine, ja, alle spesialistene jeg har vrt hos, er grunnleggende uenige, hehe.)

PirkePetter

19.11.2012 kl.05:00

Surning av melk slik at kaseinet brytes delvis ned fungerer p samme mte som magesyren din skal gjre med kasein fra fersk melk. Slik at om magesyrenivet ditt er normalt, s skal du takle kasein som ikke har blitt brutt ned av bakterieenzymer. I surningsprosessen er det organiske syrer som bl.a melkesyre og eddiksyre, etc som sammen med bakterieproduserte enzymer bryter ned kaseinet, og i magesekken er det magesyre og pepsin (et enzym) som gjr dette.

Det finnes ingen kjreregler for surnede produkter, utover at kefir, yogurt og surmelk selvflgelig alltid er surnet. Alle oster laget fra disse er dermed surnet. Dvs at kaseinet har ftt brutt ned den delen som er betennelsesfremmende i tynntarmen. Ellers m du i de fleste tilfellene lage dine egne kjreregler via egen ysting fra melk du kjper direkte fra bonde der du bor.

Bente

19.11.2012 kl.13:18

PirkePetter: Nr det gjelder talg fra Coop (leverandr Ringdal) - hvordan bruker jeg dette for f i meg fett? Kan du en gang til forklare det du nevnte ang. fett og brusk. Mener du at jeg skal smelte talget slik at jeg str igjen med fett og brusk?? Hva gjr jeg s? :):):)

Bente

PirkePetter

19.11.2012 kl.13:42

Du kutter den opp i mindre biter, gjerne terninger, og har i gryte som str p laveste varme. Utsmeltingen av fettet tar flere timer, og du br rre litt i talgbitene n og da, f.eks en gang hver halvtime eller s, for sikre at ingen brenner seg i bunnen.

Nr alt fettet er lsnet fra de faste bitene helles det gjennom en sil i en krukke, etc og restene kan kastes, stekes til de blir spr og evt saltes, eller gis til hund eller katt eller hns, etc. Frefettet blir hvitt, hvor fett fra storfetalg blir gult.

Litt info -

http://senseoflife.blogg.no/1338842055_utsmelting_av_talg.html

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-rendering-beef-tallow/

ET LIV I BALANSE.

19.11.2012 kl.19:43

Takk for en formidabel innsats her inne Pirke-Petter. Og jeg beklager dypt at jeg ikke har vrt tilstede her i det siste. Alle kommentarer skal n vre godkjent forvrig. Mitt eldste barn som har cliaki har slitt veldig med magen etter en runde med omgangssyke for noen uker siden hvor han fikk diare og oppkast. Alle barna og meg selv mtte gjennom runden, men alle bortsett fra ham har kommet seg og fungerer n normalt. Han sliter fortsatt med vondt i magen, spesielt om morgenen og nr han er sulten. Jeg antar at han i lpet av denne "runden" har mistet enda mer av magesyreproduksjonen - og at jeg m fokusere p bygge den opp. Jeg prver kjre p med kraft, gelatin, kefir osv - men han er veldig bestemt og sta nr det gjelder hva han vil putte i munnen - s jeg vet at han ikke fr i seg nok av det gode. Det er en smule frustrerende - men jeg kan ikke gjre annet enn fortsette servere ham all den gode maten og satse p at han blir mindre kresen etterhvert..... Anne Marit

Kltanta

19.11.2012 kl.20:36

Auda! God bedring til snnen!

Jeg har ogs lest alle kommentarene fra PP (og andre!) her inne med stor fornyelse i lpet av ditt fravr. Takk, takk!

Linn

19.11.2012 kl.21:14

Hei. Takk for bra blogg! Jeg lurer p i konservering av mat speking etc, er det et problem hva slags salt som brukes? Har kun spist urafinnert havsalt siste rene. Og er det noen av melkeproduktene i dagligvarebutikkene man kan bruke f.eks kefir?

Line

21.11.2012 kl.11:24

Hei igjen. Tenkte jeg skulle prve meg p enda et sprsml her.

Kan det vre mulig at datteren min fr en slags reaksjon alla "oppvask" etter at hun og jeg har lagt om kosten? Hun kastet opp hele fredagen og har ikke nsket mat etter dette og det virker som om hun gulper og kanskje er kvalm? Hun sutrer hvertfall mye og vil kun ha morsmelk.

Jeg vet jo at dette kan ha mange andre rsaker. Tannfrembrudd, omgangsyke, eller kanskje hun ha r ftt i seg noe fra bakken. Men tenkte bare hre om dette er noe som kan vre tilfellet..

Har ogs vrt innom tanken p at min morsmelk har blitt mer nringsrik og at hun derfor heller vil ha dette i en periode.

Litt undvendig innlegg kanskje, men en beskymret mor har da vel ingenting tape.. Trykker p send :)

AnneB

21.11.2012 kl.12:19

Oj da Anne Marit! Stakkars gutten din og deg ogs, det gjr vondt se barna slite med vondt. Du har sikkert tenkt p det, men jeg blander gelatinpulver i alt, yoghurten blir kjempegod med pulver nesten som pudding.

Lykke til og keep up the good work, du gjr en stor innsats:)

PirkePetter

21.11.2012 kl.15:04

Linn - salt er helt ok s lenge det ikke inneholder aluminiumsbaserte antiklumpemidler. Ingen av melkeproduktene i kommersiell handle er helsefremmende, dessverre.

Line - nr mage-tarmsystemet begynner reparere seg selv er lokale betennelser og reaksjoner som diare eller forstoppelse, oppkast, feber, kt svette, eventuelt hudproblemer, etc vanlige, og forbigende. Men du kan for sikkerhets skyld tygge det du gir henne av solid mat fr hun fr denne, slik at dine enzymer hjelper p fordyelsen hennes. Halvering av den solide matmengden er ogs en ide, da selv om dette mest sannsynlig er helt naturlige helbredsreaksjoner s br man ikke ta noen sjanser med s sm barn.

AnneB - snn bare for trekke litt i deg, s tror jeg du verken har/har hatt jernmangelanemi eller irritabel tarm, men kun B12 mangel hele tiden. Antakelig magnesium ogs, om ikke annet s fordi magnesiumet trenges for aktivere B12 fra maten til den aktive formen som virker i kroppen. Jeg har ikke tid til finne forskning p nettet som kan gi deg mer info, men s lenge glutamin fra gelatin ikke helbreder tarmen din 100%, og heller ikke smrsyre og andre nringsstoffer fra smr og ost, s er sjansen veldig stor for at det dreier seg om nerveforbindelsen til tarmens muskulatur. Og der kommer vitamin B12 og/eller magnesium inn. Begge er ogs involvert i serotoninregulering i tarmen, og serotonin er en av flere rsaker til irritabel tarm. Kikk p mangelsymptomer p begge og gjr deg opp en mening for eller i mot.

Linn

21.11.2012 kl.17:14

Takk for svar, PirkePetter. Hvordan kan man vite om saltet som brukes har aluminium i seg da? Jeg tenker p spekemat, klippfisk, og annet der de bruker salt i produksjonen.

AnneB

21.11.2012 kl.17:29

Oj, det var interessant PP. Jeg skal reise bort en stund og rekker ikke sjekke n, men jeg tar med meg B12 i lomma (jeg tok tilskudd av dette mens jeg spiste "normalt", men sluttet helt med alle tilskudd etter at jeg gikk over til kosten jeg spiser n).

Linn: du m ringe produsenten og sprre:)

Linn

21.11.2012 kl.17:31

Ok:-)

PirkePetter

21.11.2012 kl.20:38

I dag bruker omtrent alle produsenter salt med aluminium i, slik at dem som velger ikke gjre det normalt skriver det p produktene. Fr var det helseriktig skrive uten salt, mens n er det uten antiklumpemidler.

Linn

21.11.2012 kl.20:48

Ok! Bra vite. Takk.

Linn

21.11.2012 kl.21:45

Jeg har masse sprsml, finner de underveis. Men her er noen konkrete.. Den vanlige edikken skal man ikke bruke eller? Hvilken edikk er anbefalt? Er Esekielbrd fra Den gode baker godkjent, er usikker? Og hva med gelatinen fra iherb, er den ok ernringsmessig? Ser at den fra Tidsporten er laget av svin, men det er kanskje greit bruke? Spiser dere avocado? Hilsen Linn

Maja

22.11.2012 kl.08:40

Hei,

Er det noen som vet hva som er best bruke av magnesiumspray og magnesiumsulfat (badesalt) ? Tror jeg har mangel p dette mineralet og vil gjerne f i meg nok. Takk for svar :o)

PirkePetter

22.11.2012 kl.14:41

Magnesiumklorid/spray er best da du kan bruke denne oftere. Det aller beste er en kombinasjon av daglig bruk av denne sammen med bad n og da i magnesiumsulfat

Nina

27.11.2012 kl.12:50

Takk for nyttig info Pirke Petter. Noen sprsml:

- Hvordan bruker man talgfettet (nr ferdig kokt etc som i oppskriften over)? til steking, rett i munnen som kosttilskudd etc?

- Vi spiser mye Esekilbrd. Er dette OK? er kornene bltlagt etc?

- Hvr har du tilegnet deg din kunnskap? er det en utdannelse eller selvlrt?

PirkePetter

05.12.2012 kl.22:53

Beklager sent svar Nina. Jeg har ikke sett kommentaren din fr n nettopp. Fettet brukes som annet fett, til steke med, i supper og gryteretter.

Jeg anbefaler kun ekte surdeigsbrd, da spiring ikke er nok til deaktivere bl.a gluten, og ogs ker innholdet av hveteagglutinin. En kombinasjon av spiring og gjring, eller gjring alene m til for at alle negative faktorer i korn skal nytraliseres.

Jeg har utdannelse som ernringsfysiolog og Heilpraktiker, men alt jeg promoterer av kunnskap er selvlrt.

Nina

09.12.2012 kl.12:17

Takk for svar. Kan man f kjpt "ekte surdeigsbrd" i butikk eller m man lage selv? Jeg skulle gjerne gtt p kurs for lre dette ordentlig. tar gjerne imot tips p noen kurs om dette. Sikkert enkelt, men jeg har begrenset tid til lese meg opp og prve og feile med 3 barn. Men desto viktigere servere dem sundt brd.

Mona

05.01.2013 kl.21:30

Hm, m bare stille et par sprsml kjenner jeg.

Jeg kuttet ut pasteuriserte melkeprodukter ved psketider, og begynte bake syrnet brd. Etterhvert ble det kraft, gelatin, fiskeolje fra Tidsporten, smr og ost fra samme sted, kefir av upasteurisert melk, vannkefir you name it... Jeg merket stor bedring med mer overskudd, mindre inn i marg og bein sliten-het og mage som fungerte som en drm :-)

Yngstegutten fikk silkemyk hud og er frisk og sterk. Han ammes fortsatt n som han er 14 mnd og farter rundt sprell levende og blid! Etter barnehagestart i midten av november har han vrt hjemme 2 dager fordi han var litt utafor, men ble ikke syk med feber. Barnehagepersonalet kommenterte at han har klart seg veldig bra. Jeg skjnte at andre barn p samme avdeling kunne vre hjemme i en uke med feber og forkjlelse. Over halvparten av barna hjemme med sykdom, min gutt kun litt forkjlet. Jeg sender med ham all maten hjemmefra s klart ;-)

Vi spiser alltid det samme, men n er det jeg som reagerer p matvarer der han er like fin. Etter litt eksperimentering bl.a. p sydenferie i hst, har jeg kuttet ut alle planteoljer og alt av gluten i kosten ellers ogs. Spiser heller ikke ntter lenger (har ikke kommet i gang med bltlegging og trking). Men n har kneet mitt begynt krangle igjen (det som egentlig bare brker nr jeg trener myye), er konstant hoven og knall rd rundt ynene, det klr og svir. Fordyelsen er fortsatt fin, men jeg kjenner litt mer p slitenhet og irritabilitet.

Skjnner ikke helt hva jeg gjr feil. Skal ikke sl ut snn p litt sukker i jula og ferske grnnsaker? Drikker ikke kaffe, kun litt grnn te innimellom. Lurer p om ynene mine reagerte p svineribbe?

Det skal sies at begynne i jobb igjen i midten av november med to sm barn i barnehage ikke er det mest avslappende oppladningen til julefeiring, men jeg erstrlende fornyd med jobbe igjen!

S slapp av, dette kan vre helbredsreaksjoner? Eller er det noe jeg ikke ser ettersom ynene er s hovne, he-he...

Hilsen fra Mona :-)

PirkePetter

10.01.2013 kl.02:37

Ut fra de reaksjoner du oppgir ville jeg tro det er mer sannsynlig at du har satt i gang helbredsreaksjoner i kroppen din som har kt forbruket av nringsstoffer. Du oppgir ikke nringsrike matemner som f.eks innmat, kjtt, sjmat, etc i kosten din, og som ville bidra med kte mengder nringsstoffer. Kroppen helbreder seg selv i faser, hvor den krever stadig flere, og gjerne forksjellige, nringsstoffer inntil den gr fra underfunkjon til null. Fra derav gr nringsbehovet litt ned, samtidig som overskudd og energi kommer for fullt.

En kombinasjon av litt sukker, plantefett (som det er mye av i svinekjtt), og karbohydrater i grnnsaker kan tappe deg for nringsstoffer som er involvert i bl.a sukkerstoffskiftet, og dette i en periode hvor du allerede er i ubalanse og forbruker mer nringsstoffer enn normalt om kroppen din er i helbredsmodus. yesymptomene du oppgir er normalt mangelsymptom p vitamin B2, som ogs deltar i sukkerstoffskiftet.

Mona

11.01.2013 kl.21:04

Har tenkt det er litt rart at jeg fr snne symptomer n som jeg har blitt s bra, men har ogs samtidig tenkt at kroppen sier ifra om at jeg ikke m slakke ned enda. Effektivt symptom for f meg til holde st kurs ihvertfall! Vipper mellom "sren, hvorfor er jeg s sliten igjen n ??" og "hurra, hei og hopp, jeg er s glad i dag..."

S litt sukker, og svinekjtt kan vre negativt nok alts. Fordyer ogs r grnnsaker drlig kjenner jeg. Spiser aldri svinekjtt (unntatt 2 x juleribbe), og middager her i huset er kjttdeig, torsk, laks eller kylling om vi ikke spiser kraftkjtt. ukens pfunn var f.eks. lapskaus av grnnsaker kokt i kraft av oksehale.

Er veldig glad i torskerogn, spesielt smrstekt p brd. Barndomsminne :-) Og skulle gjerne funnet oppskrift p lage min egen kaviar. Har skjnt at jeg m hive meg p prosjekt lever, men har ikke kommet lenger enn hjemmelaget leverpostei av kologisk kalkun. Men har mumset trket hjortehjerte og har kalkunhjerter i fryseren.

5 r med enten graviditet eller amming krever vel sitt... Oppdaget nylig at jeg har begynt miste litt hr igjen, som forvrig har blitt sjokkerende grtt etter sist svangerskap. Skulle forvrig veldig gjerne ha funnet disse bloggene - og dine kommentarer - fr svangerskapene mine. Spiste meg vekk fra spekemat og deilige oster og inn i kvalme har jeg p flelsen.

Flger kroppens rop etter mat, har hatt fullstendig dilla p frst vannkefir, s gele, melkekefir, ost og smr i mengder. N vil den ha friskere mat som grnnsaker og fisk. M vel bare lre den at den skal kreve lever ogs... ;-)

Tusen takk for svar!

(Og healing our children ligger og venter p postkontoret.)

PirkePetter

16.01.2013 kl.19:04

Det er nok en ide at du poster kommentarer i de nyeste innleggene da kommentarer i denne ikke ser ut til listes opp i Siste kommentarer. Eller de skyves vekk av alle de andre som kommenterer i nyere innlegg.

Sukkerkonsum er kun et problem om du har lave niver av nringsstoffer som er involvert i sukkerstoffskiftet, slik at jo mer nringsstoffer, desto mer sukker kan du kose deg med uten negative reaksjoner.

R grnnsaker stimulerer ikke produksjon av magesyre, slik at du ikke fordyer slik mat om den ikke inkluderer animalsk protein, kryddere eller salt.

Sk p "lage kaviar" gir flere oppskrifter du kan bruke.

Healing our children er en god begynnelse, om enn litt ustrukturert infomessig i forhold til de andre bkene om kosthold under svangerskap/barnernring. Super Nutrition for Babies er nok den som er mest oversiktlig. Husk at samtlige bker fs p capris.no eller bokkilden.no, slik at du ikke trenger bestille dem fra utlandet

Mona

21.01.2013 kl.00:19

Tenkte jeg skulle poste under emnet som var mest nrliggende, men ser jo at folk spr i vei. Hadde ikke tenkt sprre s mye om mine ting, men hvorfor ikke? i stedet for lese og lese andres kommentarer og sprsml.

Lrer mye om de generelle prinsippene, men trenger din hjelp nr kroppen begynner krangle etter at overskuddet er tilbake.

Jeg handler forvrig nesten alltid norsk, bde bker og mat :)

Poster spm p nyeste innlegg....

Hilsen fra Mona :)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits