Saftige søndags-sjokobrownies - i all sin enkelhet

Det er søndag. Det er godt. En dag uten spesielle planer eller aktiviteter. En dag vi sikkert burde tilbragt i marka på tur - gått fra dør til dør for TV-aksjonen eller gjort andre nyttige aktiviteter. Men det var unison enighet om at i dag skal alle få lov å gjøre hva de selv vil, slappe av, leke og kose seg. Småjentene har hatt butikk ute i gata her og tjent seg noen slanter på å selge - ja nemlig - hjemmelaget brownies. Denne søndagskaken har jeg hentet inspirasjon fra hos Sally Fallon og Nourishing Traditions. Den er himmelsk saftig, vidunderlig myk og smakfull -  og ganske så mettende. Den fungerer i alle sammenhenger og både store og små elsker den. Den kan stå lenge i kjøleskapet. Hos meg har den stått inntil en uke - og den smaker like godt og saftig etter 6-7 dager. 

Melet jeg har brukt er økologisk spelt fra Spesialkorn. Jeg jublet da jeg så at Spesialkorn har fått sitt fantastiske finmalte mel (av hele bionynamisk og økologisk dyrkede speltkorn malt på egen steinmølle) i hyllene på Meny (CC Vest). Jeg føler meg 100% sikker på at Spesialkorn har "rent mel i posen". Jeg bruker det også til pizza og jeg synes det har fantastiske bakeegenskaper. Fargen er litt brunere enn vanlig hvete og vanlig spelt fra butikken, men det bryr vi oss lite om. Når jeg baker denne kaken velger jeg å behandle melet på "vanlig" måte for å bryte ned gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer mest mulig. 

Alle ingrediensene i oppskriften har linker inn til bestillingssted.

 

Oppskrift til en stor langpanne (jeg pleier å halvere da jeg bruker mindre former):

7 dl spelt av beste sort. Jeg bruker som sagt Spesialkorn sitt mel nå. 

5 dl kefir eller naturell youghurt. Jeg hadde ikke nok kefir denne gangen og brukte derfor en blanding av kefir og fersk melk. 

2 dl ferskt upasteurisert setersmør, forsiktig smeltet

3 dl brunt sukker, jeg bruker denne typen fra iHerb (bruk i-herb-kode LEB546 så får du 5% rabatt.

4 egg fra glade høner

1 spiseskje vaniljeekstrakt (setter ekstra god smak på kaken)

Et par dråper vaniljestevia og/eller hasselnøtt-stevia (kan droppes, men setter også ekstra god smak på kaken)

1 teskje havsalt

1,5 - 2 dl kakao eller carobpulver, avhengig av hvor mørk du ønsker kaken. Jeg foretrekker kakao.

1 spiseskje bakepulver av beste sort

Bløtlegg melet i kefir, ferskmelk eller youghurt og saltet i 12-24 timer på et lunt sted (kjøkkenbenken). På denne måten vil en god del av glutenet, fytinsyre og andre antinæringsstoffer brytes ned mest mulig. Tåler du melk dårlig kan du erstatte melkeproduktene med vann og myse og litt sitronjuice eller eplecidereddik. Når du er klar til å lage kaken smelter du smøret forsiktig og visper inn sukkeret. Tilsett egg, ekstrakter, kakaopulver, resten av saltet og bakepulver. Bland inn speltmelet. Smør en langpanne og hell brownies-røren over i langpannen. Stek på 170 grader i 30-40 minutter avhengig av hvor sterk ovn du har. Avkjøl. Og nyyyyt.

Foto: Det fabelaktige melet fra Spesialkorn. Hvis min Meny-butikk kan ta det inn - så kan nok din det også!

11 kommentarer

Silje

21.10.2012 kl.20:52

Kaken ser helt fabelaktig god ut!!! Skal testes! Men mener å ha lest hos Gry og Christer at kalsium forhindrer nedbrytning av fytinsyre og er da ikke en optimal måte å bløtlegge grovere kornsorter på!? Er kanskje siktet spelt du bruker i kaken, men da er det vell igjen ikke noe fytinsyre å bryte ned ettersom klien er borte! Mulig jeg tar feil, men ble bare litt forvirret her:)

Hilsen *blondie* Silje

ET LIV I BALANSE.

21.10.2012 kl.21:50

Silje: Det er helt riktig at det ikke er optimalt å bløtlegge korn med melkeprodukter. Det vil skje en viss nedbrytning, men ikke i like stor grad som om du bløtlegger med vann+ salt + noe surt (som myse, sitron osv). Men noen ganger - ved utskeielser som dette - så gjør jeg et unntak og bløtlegger melet i melk/kefir da det blir best sånn... Og det fungerer fint for meg og barna, vi får ingen reaksjoner av det. Min sønn som har cøliaki spiser derimot kaken med glutenfritt mel. Du har også rett i at det er siktet mel som er på bildet - men Spesialkorn sikter ikke ut alt av klien (slik det gjøres i tradisjonelt mel) - så dette er brunere i fargen og har mer mineralstoffer og næringsstoffer i seg enn vanlig "butikk-mel". Håper dette var litt mer oppklarende?

Kåltanta

21.10.2012 kl.21:59

Hjelpemeg - dette så jo aldeles vidunderlig ut! Takk for at du deler!

Jeg kan forøvrig tipse deg om at økologisk spesialkorn har tidenes beste nettbutikk - de leverer med lynets hastighet vidunderlige 5-kg poser av det beste mjølet!

Marianne

21.10.2012 kl.22:06

åhhhh...nå fikk jeg lyst på sjokoladekake nå!

ET LIV I BALANSE.

21.10.2012 kl.22:50

Takk for tips Kåltanta! Jeg har planer om å bestille i større kvanta etterhvert - lønner seg nok også...

Annema

21.10.2012 kl.23:37

Silje, ser at på bildet er det sammalt mel fint - jeg bruker siktet mel til kaken - men som sagt inneholder også den mer av kornet enn vanlig i finmalt mel.

Syk

23.10.2012 kl.12:38

Hei igjen. Flytter spørsmålene mine hit, ser ut som det andre kommentarfeltet ikke er så aktivt=) Takk for svar fra dere begge=) Håper det går greit at jeg spør... Kan P-piller bidra til å holde meg syk? Er det greit å spise nøtter og frø (senere) om de er behandlet rett, med tanke på fettsyrene? Og avocado? Hvordan er det med kakao - skal kakao behandles før det spises eller går det greit å spise den rå?

Oppskriften ser forresten kjempegod ut;-)

PirkePetter

23.10.2012 kl.13:33

Syk, jeg har besvart spørsmålet ditt, men Anne Marit er i treigeste laget med å godkjenne kommentaren. Ellers, info om avocado her, omtrent midt på siden, i kommentarfeltet -

http://senseoflife.blogg.no/1337012892_bring_back_raw_milk_b.html

Syk

23.10.2012 kl.13:42

Takk PirkePetter=) Er litt vanskelig å navigere i informasjon når man ikke lenger tar alt fra de nasjonale kostanbefalingene for god fisk.

ET LIV I BALANSE.

23.10.2012 kl.18:23

Beklager at jeg ikke har godkjent den. Så den faktisk ikke!. Men nå ligger svaret ute!

anne marit

Janne

30.10.2012 kl.14:37

Takk for oppskrift, brownies er en favoritt hjemme hos oss, så denne må jeg prøve! Må bare spørre: er det en grunn til at du blander inn de øvrige ingrediensene etter bløtleggingen, i stedet for med en gang? Er jo litt enklere å blande alt med en gang, tenker jeg... Smøret bør kanskje has i etter bløtleggingen, pga kalsiuminnholdet? Men resten?

Ellers produserer jeg kefir så det suser her nå, det tok en uke eller to før kefirkornene jeg fikk fra deg trivdes ordentlig, men nå drikker jeg frisk og fyldig kefir hver dag og er så takknemlig!!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits