Fermentert tabasco/chilisaus

Aller frst mine damer og herrer: Ikke glem stemme frem KRAFTMAMMA GRY til Hellstrm sitt Hjemmekokkelaug. Dette er en unik sjanse for oss alle fremme tradisjonsmat og kraftmat. G inn her og stem p Gry! Du kan avgi en ny stemme hver 12. time eller stemme fra ulike PC-er. Hun trenger all den drahjelpen hun kan f!!!

Denne heftige oppskriften skulle jeg lagt ut for lenge siden. Det er en god stund siden jeg lagde disse godsakene, men s ble bare bildene liggende. Flasken med chilisaus og glasset med chiipaste str i kjleskapet enn - og smaker like godt - og kanskje enda bedre enn da jeg lagde den. Tradisjonelt ble visstnok all chilisaus laget gjennom fermentering - og mange gjr det fortsatt. Chili og cayennepepper er ypperlig mat for enzymproduksjonen i magen din - og nr den er tilsatt krydder og hvitlk OG er fermentert i tillegg blir dette helt knall. Jeg hadde hpet f tilgang til masse chili p verland Grd i r, men slik ble det ikke. S jeg mtte i butikken og handle inn rvarene. Jeg er ingen ekspert p hvilken chili du br kjpe. Jeg valgte den jeg fant i nrmeste innvandrerbutikk - som har et godt utvalg av rd og grnn chili.

Foto: Her er flasken med ferdig fermentert chilisaus. Hot hot hot! Skal ikke mange drpene til i maten fr det pvirker smaken. S denne varer lenge....

Her er oppskriften jeg tok utgangspunkt i:

ca. 700 gram chili

2 store hvitlksfedd

1 spiseskje rrrsukker

1 teskje havsalt

En hndfull friske urter

1/2 dl myse eller annen startkultur (vske fra surkl, rdbetekvass eller andre fermenterte godsaker)

Foto:Masse rde og grnne chili! Er de ikke vakre?

Strengt tatt er det eneste du trenger for lage chilisaus fersk chlili, salt, startkultur og masse tid. Jeg oppfordrer deg til eksprimentere selv med hvor mye sukker, hvitlk og urter du vil tilsette - og om du vil tilsette det i det hele tatt. Prv deg frem!

Fremgangsmte:

Vask chiliene

Skjr av stilken, men la "det grnne" helt inntil chilien bli igjen

Kjr chiliene (og evt hvitlk og urter) til pure i en blender

Tilsett havsalt, myse og evt sukker

Hell pureen over i et Norgesglass. Press massen godt sammen. Hell gjerne litt ekstra myse p toppen for beskytte. Lukk lokket (med gummiring) og sett glasset p benken i romtemperatur i opptil en uke eller til det begynner boble godt oppi glasset. Hell massen over i en finmasket sil og la chilisausen renne av. Bruk gjerne en sleiv for presse sausen gjennom silen. Det kan gjerne st en god stund og dryppe. Hell deretter sausen over p en liten glassflaske og sett til kjling. Den holder seg i mange mneder. Chili-paste oppbevares ogs kjlig i eget glass.

Foto: Her siles tabasco eller chilisaus ut i eget glass....



11 kommentarer

Vibeke

15.10.2012 kl.22:38

h, chili ser s godt ut, men spiser alt for lite av det... Spicy mat er jo digg, s dette skal jeg jammen meg snekre sammen ved frste anledning. Takk for inspirasjon!

Ingelill

15.10.2012 kl.22:49

Genialt. jeg har s ekstremt mye chili. S jeg tenker det blir gul chilisaus i hus om ikke lenge. Tusen takk for inspirasjon. :-)

ET LIV I BALANSE.

15.10.2012 kl.23:24

Gul chilisaus blir snadder. Lykke til! Anne Marit

Helsebloggen Lovelyliller.com

16.10.2012 kl.00:39

h s digg! denne fikk jeg veldig lyst bpde lage smake ;D

Karoline

16.10.2012 kl.12:21

Lekre bilder som vanlig, srlig det av chiliene! Smart ta vare p rra som blir igjen ogs, hjemmelaget sambal oelek!:)

gry

17.10.2012 kl.11:12

Fantastisk! Og takk for framsnakken :)

Silje

17.10.2012 kl.13:21

Det ser helt vidunderlig ut! Har hatt en liten chilibusk i drivhuset i sommer som har gitt oss masse masse fantastisk chili. Fortsatt er det kanskje 10-15 chilier som er modne og masse skudd som vokser frem, s jeg har pottet den om latt den flytte inn i stua. Hper den vil trives. Men jeg tror absolutt jeg skal teste oppskriften din med chiliene som er modne n!

Hvor mye blir det ut av denne oppskriften ca?

Madeleine

17.10.2012 kl.14:05

Flott blogg med utrolig mye interessant :) Dette s og hrtes kjempe godt ut. Hvor fr man tak i myse?

Annema

17.10.2012 kl.19:50

Takk til dere. Det blir ikke mer enn det du ser p bildet. En liten glassflaske og et lite norgesglass med chilipaste. Men det blir s intenst hot at du bruker jo ikke mye av gangen. Anne M

Anette

20.10.2012 kl.15:45

Flott blogg. Jeg har laget myse men veldig mye :). Hvordan kan jeg best oppbevare den?

PirkePetter

20.10.2012 kl.18:43

Myse holder seg i kjleskap i minist 6 mneder

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits