Fermentert tabasco/chilisaus

Aller først mine damer og herrer: Ikke glem å stemme frem KRAFTMAMMA GRY til Hellstrøm sitt Hjemmekokkelaug. Dette er en unik sjanse for oss alle å fremme tradisjonsmat og kraftmat. Gå inn her og stem på Gry! Du kan avgi en ny stemme hver 12. time eller stemme fra ulike PC-er. Hun trenger all den drahjelpen hun kan få!!!

Denne heftige oppskriften skulle jeg lagt ut for lenge siden. Det er en god stund siden jeg lagde disse godsakene, men så ble bare bildene liggende. Flasken med chilisaus og glasset med chiipaste står i kjøleskapet ennå - og smaker like godt - og kanskje enda bedre enn da jeg lagde den. Tradisjonelt ble visstnok all chilisaus laget gjennom fermentering - og mange gjør det fortsatt. Chili og cayennepepper er ypperlig mat for enzymproduksjonen i magen din - og når den er tilsatt krydder og hvitløk OG er fermentert i tillegg blir dette helt knall. Jeg hadde håpet å få tilgang til masse chili på Øverland Gård i år, men slik ble det ikke. Så jeg måtte i butikken og handle inn råvarene. Jeg er ingen ekspert på hvilken chili du bør kjøpe. Jeg valgte den jeg fant i nærmeste innvandrerbutikk - som har et godt utvalg av rød og grønn chili. 

Foto: Her er flasken med ferdig fermentert chilisaus. Hot hot hot! Skal ikke mange dråpene til i maten før det påvirker smaken. Så denne varer lenge....

 

Her er oppskriften jeg tok utgangspunkt i:

ca. 700 gram chili

2 store hvitløksfedd 

1 spiseskje rårørsukker

1 teskje havsalt

En håndfull friske urter

1/2 dl myse eller annen startkultur (væske fra surkål, rødbetekvass eller andre fermenterte godsaker)

Foto: Masse røde og grønne chili! Er de ikke vakre?

 

Strengt tatt er det eneste du trenger for å lage chilisaus fersk chlili, salt, startkultur og masse tid. Jeg oppfordrer deg til å eksprimentere selv med hvor mye sukker, hvitløk og urter du vil tilsette - og om du vil tilsette det i det hele tatt. Prøv deg frem! 

Fremgangsmåte:

Vask chiliene 

Skjær av stilken, men la "det grønne" helt inntil chilien bli igjen

Kjør chiliene (og evt hvitløk og urter) til pure i en blender

Tilsett havsalt, myse og evt sukker

Hell pureen over i et Norgesglass. Press massen godt sammen. Hell gjerne litt ekstra myse på toppen for å beskytte. Lukk lokket (med gummiring) og sett glasset på benken i romtemperatur i opptil en uke eller til det begynner å boble godt oppi glasset. Hell massen over i en finmasket sil og la chilisausen renne av. Bruk gjerne en sleiv for å presse sausen gjennom silen. Det kan gjerne stå en god stund og dryppe. Hell deretter sausen over på en liten glassflaske og sett til kjøling. Den holder seg i mange måneder. Chili-paste oppbevares også kjølig i eget glass. 

Foto: Her siles tabasco eller chilisaus ut i eget glass.... 

11 kommentarer

Vibeke

15.10.2012 kl.22:38

Åh, chili ser så godt ut, men spiser alt for lite av det... Spicy mat er jo digg, så dette skal jeg jammen meg snekre sammen ved første anledning. Takk for inspirasjon!

Ingelill

15.10.2012 kl.22:49

Genialt. jeg har så ekstremt mye chili. Så jeg tenker det blir gul chilisaus i hus om ikke lenge. Tusen takk for inspirasjon. :-)

ET LIV I BALANSE.

15.10.2012 kl.23:24

Gul chilisaus blir snadder. Lykke til! Anne Marit

Helsebloggen Lovelyliller.com

16.10.2012 kl.00:39

åååh så digg! denne fikk jeg veldig lyst å bpde lage å smake ;D

Karoline

16.10.2012 kl.12:21

Lekre bilder som vanlig, særlig det av chiliene! Smart å ta vare på røra som blir igjen også, hjemmelaget sambal oelek!:)

gry

17.10.2012 kl.11:12

Fantastisk! Og takk for framsnakken :)

Silje

17.10.2012 kl.13:21

Det ser helt vidunderlig ut! Har hatt en liten chilibusk i drivhuset i sommer som har gitt oss masse masse fantastisk chili. Fortsatt er det kanskje 10-15 chilier som er modne og masse skudd som vokser frem, så jeg har pottet den om å latt den flytte inn i stua. Håper den vil trives. Men jeg tror absolutt jeg skal teste oppskriften din med chiliene som er modne nå!

Hvor mye blir det ut av denne oppskriften ca?

Madeleine

17.10.2012 kl.14:05

Flott blogg med utrolig mye interessant :) Dette så og hørtes kjempe godt ut. Hvor får man tak i myse?

Annema

17.10.2012 kl.19:50

Takk til dere. Det blir ikke mer enn det du ser på bildet. En liten glassflaske og et lite norgesglass med chilipaste. Men det blir så intenst hot at du bruker jo ikke mye av gangen. Anne M

Anette

20.10.2012 kl.15:45

Flott blogg. Jeg har laget myse men veldig mye :). Hvordan kan jeg best oppbevare den?

PirkePetter

20.10.2012 kl.18:43

Myse holder seg i kjøleskap i minist 6 måneder

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits