
Foto: Nybakt no-knead-bread hevet i 24 timer og stekt 30 minutter i jerngryte
Jeg har bakt altfor lite brød de siste årene. Jeg kommer heller aldri til å påstå at jeg er noen stor ekspert på brødbakst. Her går det mest i knekkebrød med masse pålegg. Men så er det jo sånn at jeg har dette glasset med surdeigstarter som stadig står og bobler i kjøleskapet - og som jeg mater en gang i ny og ne. Surdeigsstarteren får ikke all verden med oppmerksomhet fra meg. Jeg glemmer den - og plutselig kommer jeg på den igjen - og gir dem litt mer mat i form av mel og vann. Men den ser ut til å klare seg helt utmerket - og lager god bakst de gangene jeg trår til og baker litt. Nå for tiden har jeg fått brød-dilla, mest fordi jeg har funnet en måte å bake på som jeg synes er helt topp. Det er så utrolig enkelt og morsomt og gir så mange muligheter at dette må jeg bare dele. Og passer perfekt nå som jeg har kommet litt mer i tidsklemma enn før. Det er sikkert mange av dere som har prøvd no-knead brød tidligere? Det vil si å blande sammen ingrediensene på null-komma-niks, la deigen heve i 18-24 timer og steke brødet i jerngryte i ovnen. Resultatet er helt magisk og brødet er helt nydelig med en utrolig sprø skorpe - og like godt som om brødet skulle kommet rett ut av en ekte steinovn! Jeg har prøvd å tilpasse no-knead-teknikken til den tradisjonelle måten å bake på, ved å bruke surdeigsstarter og myse i stedet for fersk eller tørr gjær.
Ingredienser til ett brød:
500 gram speltmelt, helst av sorten Oberkulmer (Tidsporten eller Norskspelt). Jeg bruker 60/40 finmalt og sammalt.
1 ss surdeigsstarter (bruk evt 1 teskje fersk gjær hvis du ikke har surdeigsstarter)
1 1/2 ts salt
4 dl vann
2 ss myse (evt noe annet surt, som eplecidereddik eller kanskje vannkefir eller kefir)
1 ss kanel (eller krydder eller hva du måtte ønske)
Foto: Nystekt brød rett fra jerngryta. Fint?
Det lønner seg å blande deigen på kvelden - og ferdigstille brødet ettermiddagen etter. Bland alle ingrediensene (unntatt kanel) godt sammen til en ganske fast deigklump. Legg i en bolle og dekk til. La stå i fred og ro på benken i 18-24 timer. I løpet av denne tiden vil gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer brytes ned (på grunn av myse/eddik/surdeig). Etter 18-24 timer vil du se at deigen har hevet seg og blitt bløtere. Legg et bakepapir på benken, strø med glutenfritt mel og velt deigen over på bakepapiret. Strø over kanel og brett deigen fra sidene og over til midten. Strø på mer kanel og brett sammen igjen. Gjenta til du har brukt opp alt kanel. Snu deigen med skjøtene ned og legg en bolle over og la deigen hvile 1-2 timer til. I mellomtiden setter du ovnen på 230 grader. Den siste halvtimen av heveperioden setter du en jerngryte med lokket på inn i ovnen slik at den blir skikkelig varm. Så legger du brøddeigen opp i jerngryta med skjøten ned og lar den steke 30 minutter med lokket på. Deretter tar du lokket av og lar brødet steket 10-15 minutter til uten lokk. Pass på så ikke brødet blir brent. Velt brødet ut på en rist og avkjøl. Så er det bare å finne frem en god brødkniv og smøre på mengder med smør og gjerne en klatt deilig fersk honning eller en tykk upasteurisert osteskive. Pakk brødet inn i linklede - så smaker det nesten like godt og sprøtt dagen derpå. Jeg steker stort sett bare ett brød av gangen og fryser det aldri - da det smaker aller best ferskt.
Jerngryten har jeg kjøpt på Jernia og betalte i underkant av 500 kroner for den. Den er ikke emaljert. De mer fancy jerngrytene med farger og emaljering er svindyre (men billig på Ikea), men jeg er superfornøyd med min fra Høyang. Jerngryter får du forøvrig veldig billig på loppemarkedet. Det er ikke nødvendig å smøre jerngryta før du legger i brødet. Det setter seg ikke fast. Og ønsker du å lære mer om behandling av korn og baking av surdeigsbrød bør du lese Gry og Christer sine innlegg omkring temaet.
Heidi-HD
26.09.2012 kl.23:29
Vennlig hilsen Heidi
Lovelyliller.com
27.09.2012 kl.00:31
Lene
27.09.2012 kl.08:37
Vibeke
27.09.2012 kl.09:06
Anne Marit
27.09.2012 kl.09:29
Ingelill
27.09.2012 kl.09:47
Ingerlise
27.09.2012 kl.10:11
Anne Marit
27.09.2012 kl.10:22
am
gry
27.09.2012 kl.10:24
Anne Marit
27.09.2012 kl.12:13
Jeg kommer med flere no-kneed-oppskrifter etterhvert. am
Benedicte
27.09.2012 kl.16:11
Sendte et innlegg på posten din om myntruller i blodet og lurte på om papain fungerte for deg? Er formen bedre nå? Har hørt at man kan bli svært dårlig ved å ta dette før man blir bedre.
Mvh Benedicte
Anne Marit
27.09.2012 kl.16:35
Heidi-HD
27.09.2012 kl.18:06
Vennlig hilsen Heidi
Anne MA
27.09.2012 kl.19:24
http://www.iherb.com/Life-Extension-Ashwagandha-Extract-Optimized-60-Veggie-Caps/16416
http://www.iherb.com/Swedish-Herbal-Institute-Original-Arctic-Root-Rhodiola-Rosea-SHR-5-40-Capsules/36210
Eller denne "hurtigløsningen" som er en mix av ulike adaptogener. Fungerer helt supert i stressende perioder. Min søster har en krevende jobb og er avhengig av denne for å holde det gående:
http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Adrenal-Health-with-Holy-Basil-and-Rhodiola-120-Liquid-Filled-Capsules/18657
Ellers liker jeg godt å lage te av rosenrotpulver fra Boheimsmarken.no. Har gjerne 1-2 spiseskjeer av denne + 1 tepose. Utrolig beroligende og balanserende for hormoner.
I tillegg har jeg denne tilgjengelig som en nødløsning hvis jeg har krevende perioder. Dette er ikke et adaptogen, men binyrebarkekstrakt fra storfe. Jeg har jo slitt mye med binyretretthet tidligere, denne er gull!
http://www.advancedalternativescenter.com/Adrenal_Cortex_Extract_500mg_60_capsules_p/dmac.htm
Jeg nevnte også magnesium, som er et must. Det beste er å ta det i flytende form, på spray. This is the best! Sprayes på huden daglig.
http://www.tidsporten.no/products/zechstein-magnesiumolje-100ml
Når jeg lister det opp på denne måten så høres dette veldig mye ut! Jeg som ikke spiser kosttilskudd. Vel, jeg anser ikke alt dette som kosttilskudd, men adaptogener og mineraler som jeg anser som en nødvendighet når man er i hormonell ubalanse og har lav stressterskel. Det må jo også sies at adaptogener virker begge veier. Er du low - balanserer de opp - er du high/stressa - balanserer de ned. Du må selv finne ut hvilke adaptogener du trenger.
Anne Marit
PirkePetter
27.09.2012 kl.20:26
Reaksjonen mellom aminosyrene og sukkerne katalyseres av flerumettet fett, slik at jo mindre slikt fett i bakverket, desto mindre akrylamiddannelse
ET LIV I BALANSE.
27.09.2012 kl.21:25
Kåltanta
27.09.2012 kl.22:06
Og ti tusen poeng til pirkepetter for akrylamidopplysning til oss surdeigsbrødspisere! Hurra!
The Kitchn Queen
27.09.2012 kl.22:44
Heidi-HD
27.09.2012 kl.22:47
10 tusen poeng til Anne Marit for informasjon om adaptogener! Tusen takk :)
Vennlig hilsen Heidi
PirkePetter
27.09.2012 kl.23:33
Marianne
28.09.2012 kl.00:07
Heidi-HD
28.09.2012 kl.00:48
Nå må jeg få tak i en jerngryte og bake dette brødet. Det ser jo alldeles fantastisk ut, og høres morsomt ut å bake. Gleder meg virkelig til flere jerngrytebrødoppskrifter, og tusen takk for dette innlegget!
Tenkte forresten også å prøve med smør i brettingene, i tillegg til kanel (og kanskje litt sukker av rette sort). Da må det vel bli nesten som kanelbollebrød, tror du ikke Anne Marit?
Vennlig hilsen Heidi
AnneMarit
28.09.2012 kl.10:29
Bente
28.09.2012 kl.10:45
Ane
28.09.2012 kl.11:00
kristine
28.09.2012 kl.12:15
Heidi-HD
28.09.2012 kl.13:35
http://viblans.blogspot.no/2012/04/myse-og-hjemmelaget-smreost.html
PirkePetter
28.09.2012 kl.14:07
Bente, jeg lager selv rosenrottinkturen på den måten. Men rosenrot skal aldri tas om kvelden, da den er så stimulerende den kan holde deg våken hele natta.
KRISTINE
28.09.2012 kl.14:19
AnneMarit
28.09.2012 kl.18:56
Ingelill
28.09.2012 kl.19:49
Ane
28.09.2012 kl.20:43
Linn
29.09.2012 kl.03:27
PirkePetter
29.09.2012 kl.15:05
Ellers finner du info i min kommentar i innlegget til Anne Marit
Heidi-HD
29.09.2012 kl.18:13
Kåltanta
30.09.2012 kl.22:01
gry
01.10.2012 kl.13:53
Pirkepetter, noe stivelse må jo være igjen ellers ville det hele flyte? Altså ingen akrylamid eller akrylamid i så små mengder at det ikke noe å snakke om? Har du rett kan jeg justere opp tempen på blogginnleggene mine som omhandler surdeigsbakst og det er jo stas!
Ingelill
01.10.2012 kl.14:01
Anne MA
01.10.2012 kl.19:51
Takk for epletips, Kåltanta. Jeg bakte brødet med gulrotjuice i stedet for vann i helgen. Det ble ordentlig snadder! Skal sette ny deig i dag.
Siv
04.10.2012 kl.22:47
Hilsen Siv
04.10.2012 kl.23:38
Kjøpte en Høyang på salg på Rema i dag som tar 3,3 liter. Har du større gryte må jeg halvere oppskrifta.
Heidi
ET LIV I BALANSE.
08.10.2012 kl.00:06
ET LIV I BALANSE.
08.10.2012 kl.00:06
Alleoppskrifter
08.10.2012 kl.16:21
Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.
Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din, og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Topp Mat Blogg seksjon her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen
Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen
Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.
Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!
Varme hilsen,
Ann-Sofi
http://www.alleoppskrifter.no/
Heidi-HD
21.10.2012 kl.21:27
Jeg lurer litt på dette med binyretretthet... Hvordan finner man ut at man har dette? Jeg har prøvd å søke litt på nettet, og skjønner at dette har noe med langvarig stress å gjøre. De siste 7 årene har jeg jo stort sett vært stresset døgnet rundt, men det var verst de 5 første årene. Jeg kjenner fortsatt uro/stress i området rundt solar plexus, så og si hele tiden. Og etter å ha lest det du forteller om din historie (i andre blogginnlegg), og nå her om adaptogener og binyretretthet/binyrebarkekstrakt så begynner jeg å tenke at dette enorme stresset har hatt en veldig innvirkning på min kropp, sånn rent fysisk sett (hehe... greit, jeg burde kanskje tenkt meg til dette før, men jeg kan altså ikke så mye om kropp, helse osv.). Ikke vært noe særlig til lege disse årene, bortsett fra det jeg har vært absolutt nødt til. De har stort sett målt blodtrykk, konstantert at det er fint - og dermed konstantert at jeg er ved god helse, og ellers tilbydt meg noen sovetabletter, noe jeg har takket nei til. Fikk du en lege til å ta en eller annen prøve som påviste binyretretthet?
Jeg digger langtidsheving/surdeig, kraft, gelatin, kefir, leverpostei, melkesyregjæring, fiskekaker osv. (=de tingene jeg har lært meg til nå), men kjenner at det kunne vært fint med noe som bidrar til "indre ro" og mindre stress (for det er ikke noe særlig stor grunn til å være stresset lenger, er mer at det har "satt seg").
Min mann gleder seg forresten til jeg skal lage chilisausen din! :-)
Vennlig hilsen Heidi
Tone
26.10.2012 kl.19:32
Takk for fantastisk blogg. Har blitt svært inspirert:) Surkål i kjelleren og en fantastisk Kimchi i kjøleskapet. Kefiren har gått noen runder - den er kjempegod.
I dag var jeg innom et bakeri og fikk surdeigsstarter. En speltbrøddeig er klargjort for baking i morgen. Hvor ofte/ sjelden mater du surdeigskulturen, og hvor mye vann og mel har du i?
vennlig hilsen Tone
ET LIV I BALANSE.
26.10.2012 kl.20:24