Leverandører av god næringsrik, villfanget fisk

Jeg har jo allerede vært innom leverandører av god spekemat til dere. Et annet tips i den sammenheng er å ta turen innom Fenaknoken når du er i Oslo. Denne butikken har eksistert i 16 år og har lokaler rett ved rådhusplassen i Oslo sentrum. Innehaver har mye kunnskap om tradisjonsmat og han har mengder med gode oster og spekemat. Jeg var innom ham her om dagen - og han hadde speket hjerte fra Fjellvilt - og jeg fikk også med meg fint sammalt speltmel fra Norsk Spelt til en billig penge. Dette er mel malt på steinmølle og som består av kun spelthvete av urkornkorten Oberkulmer Rotkorn. Han tipset meg forøvrig om at han får inn pinnekjøtt av villsvin før jul. 

Her kommer en liten oversikt til dere over leverandører av fisk. Det er jo mye snakk om kjøtt, ost og andre melkeprodukter  - men ikke glem at havet fortsatt er fullt med næringsrik mat. Og vi har godt av litt variasjon i matveien. 


Foto: Spiseklar "fastfood" - tørrfisk fra Ålesund.

TØRRFISK OG KLIPPFISK FRA ATLANTIC SEAFOOD 

Jeg elsker tørrfisk og har masse gode minner fra barndommen da mamma og jeg satt på en stor stein utenfor huset vårt og banket tørrfisk med en hammer eller en liten stein. Når fisken var myk nok banket satte vi oss ned ved siden av hverandre og spiste tørrfisk med stor andakt. Jeg har en god venninne i Ålesund som sender meg tørrfisk i posten. Dette er torsk eller hyse rett fra storhavet utenfor vår egen kyst. Fisken er salt og god - og er kun dyppet i havet før tørking. Den er til og med delt opp i ferdige biter, så her er det bare å momse rett fra posen. Min altetende mellomste datter elsker også tørrfisk - og det samme gjør pus. Det er ordentlig fest når hun får noen godbiter av tørrfisk. Jeg pleier stort sett aldri å spise annet enn tørrfisken jeg henter selv i Vesterålen hver sommer, men i år fikk jeg ikke med meg noe sørover. Og tørrfisken på pose i butikken er så tørr at den stopper i halsen. Men fisken fra Ålesund er god og etter min smak (dvs ikke knusktørr og med god saltsmak). Har du lyst til å kjøpe tørrfisk eller klippfisk til bacalao er det bare å sende en mail til brit.engeseth@atlantic.no. 

TØRRFISK FRA SAKRISØY

Sakrisøy i Lofoten sender også tørrfisk av torsk og steinbit i posten. Denne tørrfisken har nokså sikkert hengt ute i det fri på hjeller i frisk nordnorsk luft, så bedre enn dette får du det nok ikke. Du har kanskje sett at de ofte er på Bondens Marked i Oslo, og da har de gjerne med røkt fisk og tørket hvalkjøtt! 

AKETUN FISK:

Aketun selger villfanget røkt sik, fjellørret og røye - og er vel det som kommer nærmest villaksen (som vi sliter med å få tak i her nede i storbyen uten å tømme lommeboka fullstendig). Jeg har også fått tak i rogn fra Aketun Fisk på Bondens marked. De har også egen gårdsbutikk deler av året. 

TØRKET ANSJOS:

Liker du tørrfisk liker du nokså sikkert også tørket ansjos. Jeg elsker dem og det samme gjør (som vanlig) mellomsten her i huset. Hun knaser i seg hele ansjos uten problemer mens de andre står gapende og ser på henne. Det er nokså kult å svelge unna en hel fisk! Dette er bittesmå fisk som er tørket hel, med hode, bein, øyne, organer og det hele. Ansjos inneholder kalsium og andre mineraler, vitamin A, D og B12. Blyinnholdet i ansjos skal visstnok være betydelig mindre i små ansjos enn i større fisk (eks tunfisk) - da de stor sett spiser plankton i havet. Ansjos er eksepsjonelt næringsrikt. Du kan lese mer om næringsverdien i ansjos her.  Jeg har bestilt tørket ansjos flere ganger fra Radiant Life. Bestill gjerne flere poser av gangen og hold deg under tollgrensa på USD 34. Hvordan spiser jeg denne fisken da? Foreløpig spiser jeg den bare som snacks nå og da, men den kan fint brukes i salater, på pizza, i sauser og hva du måtte ønsker. Fisken er bitteliten (max 2 cm lang), salt og smaker ikke annet enn salt knasende fisk. Anbefales! Det kan godt hende at denne varianten finnes i asiatiske butikker her i Norge, men jeg har ikke hatt tid til å lete etter det. 
VILLFISKEN:

Fiskebutikken Villfisken har jeg ikke erfaring med selv, men hvis navnet stemmer med hva de har å tilby - så bør de ha en del spennende villfanget fisk å selge. Noen som kjenner til disse?

Ellers er det lett å få tak i blåskjell, hjerteskjell, reker, uer, sei og annen villfanget fisk fra ferskvaredisken i de store kjedebutikkene eller i en fiskebutikk nær deg. Eller ta deg en fisketur, rett og slett! 

 

20 kommentarer

Heidi-HD

23.09.2012 kl.21:50

Kan jeg spørre deg hvor i Vesterålen du kjøper tørrfisk? (Eller, det er kanskje fra familie du får det?).

Har forresten sett at det henger store mengder tørkede torskehaua rundt om her, og lurer i all verden på hva man bruker det til. Vet du det?

Jeg skjønner at man kan spise tørrfisk som den er, uten å bløyte den først - stemmer ikke dette?

Jeg lurer på om jeg kanskje kunne driste meg til å spise litt tørrfisk - det lukter jo helt for j......, men jeg er ganske glad i saltsmak, så kanskje jeg fikser det?

Sorry dumkopf-spørsmålene mine. Jeg har generelt liten erfaring på kjøkkenet, og når det kommer til fisk har jeg absolutt NULL kompetanse grunnet en (desverre) livslang totalaversjon for fisk. Som jeg forresten håper å komme over, næringsverdien tatt i betraktning + min mann og sønn elsker det! Har til nå laget fiskekaker, og er stolt over det (hvor dumt det nå enn høres ut).

Takk for gode fisketips!

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

23.09.2012 kl.21:59

Ja, det er nok fra min gamle onkel. Han lager verdens beste tørrfisk! Ett år klaget han fælt fordi tørrfisken ikke var god nok. Det hadde noe med temperaturen denne sesongen å gjøre, og jeg mener å huske at det hadde vært for lite eller helt fravær av frost - men jeg husker ikke helt.

Du får ta kontakt med et av fiskebrukene i Vesterålen og høre om de har fisk til deg. Anne Marit

Heidi-HD

23.09.2012 kl.22:19

Det bør være tørrfesk i hauger her - skal nok høre med min kompis Fiskeren. Han burde vite - han vet alt om fisk :-)

Tenkte forresten jeg skulle prøve meg på tørket ansjos.... Om de er bare 2 cm burde det vel gå greit å bøtte innpå et par av dem? (Dæven kor æ føle mæ tøff no!)

Hehehehehehe...... ;))

(Eller hva med å finhakke dem til pulver og fylle opp i gelatinkapsler? Må vel være bedre enn ingenting...)

Men de tørkede torskehauan? Vet du hva man bruker dem til?

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

23.09.2012 kl.22:33

Ja ikke sant. Jeg følte meg nokså tøff da jeg spiste hel ansjos første gang. Men nå sklir det rett ned. Jeg tenker ikke sekund på at faktisk hele fisken går ned - med øyne og det hele. Det er faktisk veldig godt! Og det går heller med 10-20 stykker av gangen enn 1-2. Bare vent og se. Du må gjerne male opp fisken og ha i kapsler, men er ikke du nordlending da? Hehe. Jeg vet faktisk ikke hva de bruker torskehau til. Min mor kokte torskehaug da jeg var jentunge - og jeg husker at hun sugde ut litt av hvert av disse.... AM

Heidi-HD

23.09.2012 kl.22:48

"...hun sugde ut litt av hvert av disse..."

Hm..... Når jeg tenker meg om kommer jeg nok aldri til å bli fullt ut nordlending... Hehe ;))

(Hvis du ikke var klar over det så er jeg en skikkelig 100% innlandssøring. Bodd i Vesterålen i 3 år)

Vennlig hilsen Heidi

Ellen

23.09.2012 kl.23:08

Det ser veldig godt ut! Husk at salt er livsfarlig for katter. Katter skal ikke ha mat som er saltet! Katten vil ettervært få akutt nyresvikt som er dødelig. Ellers vil jeg si at du har en flott side som jeg vil følge videre:) Fant deg gjennom bloggen til Gry fra jord til bord:)

Ønsker deg en fin uke. Mvh Ellen

ET LIV I BALANSE.

23.09.2012 kl.23:09

Ah - da skjønner jeg. Og nei, jeg kom aldri så langt som å spise torskehau i min barndom. Det ble for sært - selv den gangen. am

Heidi-HD

23.09.2012 kl.23:37

Ellen: Takk for opplysning om katter og salt.

Vennlig hilsen Heidi

AnneMarit

24.09.2012 kl.07:07

Katter før ikke av å spise tørrfisk som er dyppet i saltvann sålenge de var vann å drikke. Det er nok mange ganger bedre enn å gi katten butikkfor uten næring. Am

ET LIV I BALANSE.

24.09.2012 kl.08:24

Mente å si at katter ikke dør av å spise tørrfisk.

PirkePetter

24.09.2012 kl.14:47

Det Ellen skriver er kun riktig om man snakker om bordsalt, og det er ikke natrium, men aluminiumsbasert antiklumpemiddel som er helsefaren for katter. Jeg har gitt mine katter havsalt i mange år i maten, og de elsker saltet fisk alle som en. Ingen, verken mennesker eller katter, får nyresvikt av salt, men vil kunne få det etter hvert som aluminium lagres i nyrene.

Heidi-HD

24.09.2012 kl.15:15

PirkePetter: Takk for oppklarende informasjon om dette.

Vennlig hilsen Heidi

Karin

25.09.2012 kl.08:11

Har bodd i Asia i mange år og der ble små tørkede ansjos brukt som krydder i wokede retter. Det var også mulig å få kjøpt "calmond" i butikkene som var mandler og små ansjos blandet i poser som snacks fra en amerikansk distributør.

gry

25.09.2012 kl.11:03

For en pyse! Toskehaud er jo det beste som kan spises :O))))og jeg kommer fra bibelstripa så da er det vel mest sannsynlig en syndens skam å spise ånden også ;-) Men når det er sagt så har jeg ikke kommet meg til å spise disse tørkede ansjosene enda, der er du et råskinn! Gleder meg til å teste ut.

Anne MA

25.09.2012 kl.22:31

Spiser du torskehau, Gry?! Jeg er imponert! Også du som ikke orker lever en gang! Smil. am

gry

26.09.2012 kl.21:44

Ja, jeg er nok et paradoks. Forskjellen er at smaken av toskehaud er nydelig, smaken av lever er forskrekkelig. Du skulle sett ansiktet til Fikselise da hun smakte på flortynne, marinerte og dehydrert leverchips, milde himmel for et skue :)))) aldeles grusomt.

ET LIV I BALANSE.

26.09.2012 kl.21:47

gry: hehe. Jeg kjører på med leverkapslene mine jeg og synes det går helt strålende. Og sånn blir det nok en stund. Spiste forøvrig stek kyllinglever i Italia i sommer og det var faktisk ganske godt. Anne M

Elin

04.10.2012 kl.19:22

Skvatt plutselig ;-))) pinnekjøtt av villsvin...hmmm . Det er vel litt spesielt? Håper det skal være villsau da ;-)

ET LIV I BALANSE.

08.10.2012 kl.00:06

Elin: Smil...villsau....

06.11.2012 kl.03:34

Men hjælpes - frakten på ansjosen på Radiant Life kom opp i USD 40, selv om jeg bare la inn bestilling på 3 poser? Så da stod jeg over.

Noen som vet om et annet sted man får kjøpt tørket ansjos?

Vil så gjerne ha i meg disse gode vitaminene etc. :)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits