Se - her er reinhjertet mitt!

Siden "hjerte" har vrt tema flere ganger i kommentarfeltet fr jeg benytte anledningen til vise frem rein-hjertet jeg har hatt liggende i kjleskapet en stund. N har jeg endelig begynt spise av det. Fler meg skikkelig barsk alts! N som jeg vet det jeg vet om hjerte og hvor ekstremt nringsrikt det er - var valget enkelt. S n prver jeg spise litt av det hver dag. De to eldste barna er ogs med - og tar en liten skive sammen med frokosten ("minsten" styrer som vanlig unna). De synes det er litt skummelt. Og litt spennende. Men de begynner venne seg til mye "eksotisk" fra min side - og det er litt tft ha spist et ekte hjerte - nemlig. Ideelt sett skulle de nok ha spist mer, men alle monner drar tenker n jeg. Nr eldstemann spr meg om "jeg tror han kan bli frisk av cliaki" s m jeg jo vre rlig og svare hva jeg tror. Og jeg tror jo faktisk at han kan f en frisk tarm ved spise mat med stor nringstetthet over tid. Han lytter og tar til seg det jeg sier - og hadde nok aldri smakt p hjerte bare for noen mneder siden. Jeg m ogs si at jeg fikk en ganske s stor aha-opplevelse da jeg leste kommentarene om hvor vanlig det er med mangel p taurin hos bde voksne og barn - og at taurinmangel gir mange ulike mangeltilstander, symptomer og dermed diagnoser. Forklaringen om at min snn med stor sannsynlighet utviklet cliaki p grunn av mangeltilstander i min egen kropp (p grunn av heftige reisevaksiner og malariamedisin rett fr unnfangelsen) er nye tanker for meg. Men det er ogs frste gang jeg fr en logisk forklaring p dette! Etter ha opplevd s store endringer i mitt eget liv er jeg ikke i tvil om at dette har en sammenheng. Og da tror jeg ogs p at det er mulig reversere ved tilfre det som mangler. Og speket hjerte inneholder store mengder taurin og andre nringsstoffer som gjr oss godt.

S ja - hjerte blir n en del av kostholdet vrt. Hva smaker hjerte, da? Det er mulig at hjerte av rein, hjort, lam osv smaker ulikt - og jeg har kun smakt hjerte av rein hittil. Det smaker helt ok! Som salt kjtt. Jeg innrmmer at jeg foretrekker smaken av fenalr (som jeg elsker) - og blander derfor biter av hjerte med annen spekemat. Men jeg m ha tak i flere hjerter! Helst ferdig speket. Men det er lettere sagt enn gjort. Det dukker ikke akkurat opp mange leverandrene nr man googler. Kanskje er det aller beste kontakte lokale jegere og f hjerter av dem etter jakta og speke disse selv. Eller kontakte leverandrer av kjtt - for hjerter er det sikkert nok av - spesielt n utover hsten. Jeg vet at Fjellvilt , Li-Viltog Fjellsmak har hjerter. Men har du tips om andre hjerte-leverandrer som gjerne sender i posten - og du vil dele disse med mine lesere - s legg gjerne igjen tips i kommentarfeltet.

Enn s lenge fr jeg kose meg med denne flotte hjerte-nringsbomben i dagene fremover - og hpe p at det dukker opp flere muligheter!




27 kommentarer

Karoline

11.09.2012 kl.23:29

h, reinhjerte er alts det aller aller beste jeg vet av trket og speket kjtt! Mammaen min sender poser i posten med ferdig oppskjrt hjerte som hun kjper i Finland, rett over grensa fra Nord-Troms der jeg kommer fra. Det er min snacks nr jeg har lange lesedager, mm. Hvor har du ftt tak i helt hjerte?

Heidi-HD

11.09.2012 kl.23:47

Takk for dette innlegget. Jeg har prvd f tak i Fjellvilt, men uten hell. Fr prve igjen. Ellers skal min mann snekre et kaldlager med tanke p blant annet hjemmespeking, men siden vi m ta en ting av gangen blir jo ikke dette med det aller frste.

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

11.09.2012 kl.23:56

Karoline: S heldig du er! Jeg tror hjertet er fra fjellsmak.no.

Heidi: Ser ut til at du har en skikkelig kar som vet ta vare p sin kvinne! Smil. Jeg hadde lignende planer der jeg bodde fr, men s ble det til at jeg flyttet. S jeg fr satse p ferdig speket. Du fr heller sende meg en smaksprve nr du kommer i gang. Det er viktig ta en ting av gangen som du sier. Lykke til uansett!

Ingelill

12.09.2012 kl.04:16

Stilig mat ! Et klokt barn du har som lytter til sin mor og spiser det hun sier en trenger :)

Speket mat er ustoppelig godt, men jeg tok meg selv i synes at bildet var av den litt bisarre sorten. Fysj p meg.

PirkePetter

12.09.2012 kl.05:57

Det hvite/gulaktige rundt en del av hjertet, og som er forholdsvis hardt og trt er hovedsaklig den mettede fettsyren stearinsyre, hjertets foretrukne brennstoff. Kroppen lagrer stearinsyre rundt hjertet (og nyrene) p denne mten som ndenergi i tilfelle ektefelle.

Dette kan skjres av, samles i poser og fryses til man har en viss mengde, for deretter smeltes ut i panne. Det smaker ikke spesielt godt i r tilstand.

AnneMarit

12.09.2012 kl.07:46

Jeg spiser det som det er. Ungene plukker det av, som de ofte gjr hvis det blir for mye fett!

Ungene er lydhr ja, men spiser langt fra alt jeg skulle nske se ville spise - men merker at de tror mer og mer p min vei. Det er godt. Jeg maser ikke, da blir alt bare negativt. Am

Marianne

12.09.2012 kl.10:10

Spent p prve hjerte ja! Og gleder meg til prve speke selv etter hvert. En ting av gangen ja... det er jeg drlig p :)

Cecilie

12.09.2012 kl.10:19

Noen som har tips til hvordan man pvirker tenringer til et sunnere kosthold? Ikke lett nr det spises taco, plser, pizza og snop i alle anledninger...

Heidi-HD

12.09.2012 kl.11:09

Cecilie: Hva med be de lese bker som f.eks "Den hemmelige kokken"? Det som str der om industrimat er s kvalmende at de fleste vil i alle fall begynne tenke over hva de spiser. S finnes det ogs gode oppskrifter p bde taco, pizza og snop. Vet Vibeke har innlegg om pizza, og Marianne har om taco. Masse sunt snop ogs.

Snnen min er riktignok bare 3,5 r, men jeg forklarer han og forteller etter beste evne om "maten mamma lager" sett i forhold til det vi kjper p butikken. I begynnelsen ville han ikke ha noe av det jeg laget, men etterhvert har han blitt mer og mer interessert og n foretrekker han det jeg lager fremfor det man kan kjpe i butikk. Til eksempel forklarer jeg at vitaminer og mineraler er som bittesm supermenner som kommer inn i kroppen hans og "flyr rundt inne i kroppen for ordne opp", s han kan vre frisk og sterk, og kan vokse seg like stor og sterk som pappa osv. Jeg vet at dette selvsagt er altfor barnslig for tenringer, men lr de om vitaminer og mineraler uten kalle det for supermann da vel? Og, hva med gjre det til en "kul" greie - snn som Anne Marit sier, at det er litt "tft" spise hjerte osv.

Vennlig hilsen Heidi

Cecilie

12.09.2012 kl.11:52

Heidi: Takk for at du alltid bidrar med s mange innspill:-)

Utfordringen er at dette med kosthold har blitt mye vanskeligere i lpet av ungdomsskole og videregende. Tidligere hrte de p mine argumenter, men n er nok det viktigste og gjre som vennene i tillegg til at de liker "moderne" mat bedre... Mammahjertet mitt sliter litt med dette...

AnneMarit

12.09.2012 kl.18:29

Jeg tror barna dine kommer tilbake nr de er ferdige med teste sine grenser. Ikke stress. De m selv erfare ting i sitt liv, du kan ikke leve deres liv. Jeg har inntrykk av at ungdom i dag er mer og mer opptatt av sunn mat, men kanskje ikke i tidlige tenrene hvor alle grenser skal sprenges. Prv lag pizza ved bltlegge melet i min 7 timer (forklar hvorfor) og suppler osten med litt fersk ost. Lag pizzasausen selv og legg sm kjttboller m masse smak p toppen (oppskrift kommer). Lag hamburger brd p samme mte ved bltlegge melet og lag burgere med ordentlig kjtt. Spiser de taco kan du lage tacokrydder selv. Lag gode smoothies med kefirmelk. La dem smake Kombucha hvor du andregangsfermenterer med ferske kirsebr (snadder), steik en skikkelig biff med saus og ovnsstekte pommes frites osv osv. De trenger vel fle at de er som alle andre, men vi har lov fortelle dem hva vi mener om det de spiser og si at vi lager den p vr mte - som er til det beste for dem. Andre forslag? Anne Marit

Cecilie

12.09.2012 kl.20:27

Problemet oppstr i sosiale sammenhenger. Flere ganger ukentlig er det venninnetreff. Kun lettprodukter og kjpt taco-pulver og kjpe pizza mm. er det de vil spise. Veldig frustrerende, men jeg tror nok du har rett i at de m gjre sine egne erfaringer:-)

Anne

12.09.2012 kl.21:35

Speket hjerte ser spennende ut! Ang. spekemat, s kjpte jeg spekeplse fra villsaukongen. Den falt godt i smak hos bde store og sm, men den inneholder stabilisator LS25. Har du noen kjennskap til denne stabilisatoren, og om den br unngs? Har prvd ske opp, men finner ikke ut noe om den.

Vibeke

12.09.2012 kl.22:51

Flott at du er i gang! Jeg kjpte reinhjerte selv p Bondens Marked i Trondheim forje helg, spiser litt av det hver dag. N gleder jeg meg skikkelig til spekekurs!;-)

PirkePetter

13.09.2012 kl.00:39

Anne, det ser ut til vre flgende produkt -

http://zjyd.en.alibaba.com/product/220755198-201208392/Low_Na_stabilizer_colloidal_silica.html

Det sies vre lite giftig i flge diverse info -

http://www.google.no/search?q=colloidal+silica+in+food+toxicity&hl=no&gbv=1&nfpr=&spell=1

http://en.wikipedia.org/wiki/Colloidal_silica

Men det er syntetisk silisium/kisel, ikke naturlig, slik at konsekvensene i kroppen er ukjent. Og det er mye mulig at syntetisk silisium kan oppta silisiumreseptorer i celler slik at den naturlige versjonen ikke fr pvirke cellene.

AnneMarit

13.09.2012 kl.09:49

Ja n er hjertet snart spist opp. Fr vel ta turen innom Matstreif i helgen (fred og lrd p Rdhusplassen) og se om de har hjerter der. Flere av mine favorittleverandrer kommer - s ta turen innom! Forbasket med alle disse tilsetningsstoffene de hiver i spekematen!

Anne

13.09.2012 kl.11:04

Ja det er dumt med alle disse tilsetningsstoffene. Har lekt med tanken p speke selv, men har ikke turt prve.

Anna

20.09.2012 kl.17:37

Hjerte er digg! Har laget hjertegryte, fant ferske lammehjerter p butikken. Det var skikkelig nam, mrt og godt! Tok ogs oppi svinekjtt av flatbiff, men de ble bare trre og harde. Neste gang blir det bare hjerter! Montro om jeg skal hamstre og fryse ned. Hvor lenge holder hjerter i fryseren tror du? Liker ogs lever, men hjerte er helt klart favoritten. De hadde ogs lammenyrer, men det fr bli neste gang, ikke s fristende ?

Heidi-HD

20.09.2012 kl.22:33

Hvordan lagde du hjertegryta Anna? Hva betalte du for et lammehjerte? (evt. kilopris)

Jeg har tenkt virkelig HAMSTRE n som det er slakt, men biblo har fortsatt ikke gitt meg noen tilbakemelding p hvilke bker de kan skaffe (jeg sendte de en veldig lang liste), og jeg aner ikke hvordan jeg speker et lammehjerte.

Vennlig hilsen Heidi

Anna

21.09.2012 kl.10:09

Jeg skar bort det hvite p hjertet, og delte det i passe biter. Stekte det i masse meierismr med 3 fedd hvitlk og 1 rdlk. Brukte 0.5 liter storfekraft og kokte diverse grnnsaker mre (gulerot, potet, purre, pastinakk), rrte ut litt arrowrot for tykkelse. Smakte til med uraff. havsalt og pepper. Tok oppi en god dsj creme fraiche (og drmte om upast. rmme ?) og spiste med hjertens lyst :D :D Det blir jo en tykk lapskaus med kjtt, men syntes hjertegryte var s bra :) Den var definitivt best dagen etter, tykk og god.

Det kostet ca 16kr pr hjerte, husker ikke kilopris! Syntes det var billig. Jeg brukte 2 stk, og det ble middag for to til to dager. Tok ogs oppi litt flatbiff av svinekjtt, men det dropper jeg neste gang ? de smaker ikke s mye. De hadde ogs masse fersk kraftben av lam til 30 kr kiloen. Dette var p Meny. De fikk s mye skryt av meg for utvalget av innmat, og de ble veldig glade :) :) Innmat er noe de skal ha fast, men det er jo i lammesesongen det beste kjttet kommer.

Heidi-HD

21.09.2012 kl.10:42

Tusen takk Anna! 16 kr. for et hjerte er nesten skammelig billig med tanke p hvor nringsrikt dette er!

Klem fra Heidi

Anna

21.09.2012 kl.10:55

N fant jeg kilosprisen; 90 kr. Ja, det syntes jeg er bra, det var s mrt og godt!

PirkePetter

21.09.2012 kl.12:40

Det hvite p hjertet er verdifullt fett, og br spises med selve hjertet for maks optak og utnyttelse av proteinerogmineraler. Det hvite blir mykt under varmepvirkning. Man kan ogs samle p dette i egen beholder til man har mye nok til smelte ut fett fra

Anna

21.09.2012 kl.20:21

Aha, da skal jeg la det vre p neste gang. Fant oppskrift der det skulle fjernes nemlig, pga smak.

PirkePetter

30.09.2012 kl.14:13

Generell info ?

http://www.foodsubs.com/MeatvarHeart.html

http://www.scottsdalefitnessandhealth.com/superfoods.html

http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats

http://www.tendergrassfedmeat.com/2010/08/11/the-benefits-of-organ-meats/

http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html

http://www.eatmedaily.com/2009/05/offal-of-the-week-heart/

http://www.divinecaroline.com/22175/97086-offal-healthy-nutritional-value-variety

http://toomanyjarsinmykitchen.com/2012/02/27/all-about-offal-why-to-include-organ-meats-in-your-diet/

http://www.livestrong.com/article/336563-is-beef-heart-healthy/

http://www.livestrong.com/article/450079-organ-meats-that-are-rich-in-vitamins-minerals/

Nringsinnhold ?

Generell info ?

http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=hbspapers

Storfe ?

http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_beef_variety_meats_by_products_heart_raw.htm

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0079

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0077

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5245?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart

http://beeblefitness.com/diet/food/values/13321/beef-variety-meats-and-by-products-heart-raw

Lam ?

http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_lamb_variety_meats_by_products_heart_raw.htm

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5243?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart

Hns ?

http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_chicken_heart_all_classes_raw.htm

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0078

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/794?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart

http://www.livestrong.com/article/54076-nutrition-information-chicken-hearts-gizzards/

And ? ?

Gs - ?

Oppskrifter - Tilberedning ?

http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx

http://www.westonaprice.org/food-features/cooking-with-mystery-meat

http://www.westonaprice.org/food-features/gourmet-organ-meat-recipes

http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e

http://kellythekitchenkop.com/2008/06/you-can-eat-beef-heart.html

http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/

http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-beef-heart-4-ways-stew-seared-or-grilled-burgers-french-fries.html

http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/

http://www.livestrong.com/article/471142-how-to-cook-heart-meat/

http://www.youtube.com/watch?v=cfxLptyBQkY

Speke hjerte ?

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=27446

http://beagleforum.no/viewtopic.php?f=42&t=512

http://www.123hjemmeside.no/JaktlagetElgsporet/33673231

http://www.selskabelig.no/?p=3608

http://kaldroyking.blogspot.no/2011/10/rykt-og-speket-hjortehjerte.html

Nina

26.11.2012 kl.11:47

Hei.

Et generelt sprsml: Arrangerer du kurs? er interessert i lre melkesyregjring, surdeigsbrd, bruk av upasteurisert melk (kefirkrn etc) og kraftkoking.

Fjellvilt

25.04.2013 kl.14:46

Hei.

Takk for omtale - det setter vi pris p.

Vi har bde trka reinhjerte og rkt reinhjerte - i tillegg til mange andre produkter.

Vi sender gjerne varer i posten.

Ta gjerne kontakt p post@fjellvilt.no eller besk vr facebookside www.facebook.com/fjellvilt, s ordner vi det du nsker deg :-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits