Se - her er reinhjertet mitt!

Siden "hjerte" har vært tema flere ganger i kommentarfeltet får jeg benytte anledningen til å vise frem rein-hjertet jeg har hatt liggende i kjøleskapet en stund. Nå har jeg endelig begynt å spise av det. Føler meg skikkelig barsk altså! Nå som jeg vet det jeg vet om hjerte og hvor ekstremt næringsrikt det er - var valget enkelt. Så nå prøver jeg å spise litt av det hver dag. De to eldste barna er også med - og tar en liten skive sammen med frokosten ("minsten" styrer som vanlig unna). De synes det er litt skummelt. Og litt spennende. Men de begynner å venne seg til mye "eksotisk" fra min side - og det er litt tøft å ha spist et ekte hjerte - nemlig. Ideelt sett skulle de nok ha spist mer, men alle monner drar tenker nå jeg. Når eldstemann spør meg om "jeg tror han kan bli frisk av cøliaki" så må jeg jo være ærlig og svare hva jeg tror. Og jeg tror jo faktisk at han kan få en frisk tarm ved å spise mat med stor næringstetthet over tid. Han lytter og tar til seg det jeg sier - og hadde nok aldri smakt på hjerte bare for noen måneder siden. Jeg må også si at jeg fikk en ganske så stor aha-opplevelse da jeg leste kommentarene om hvor vanlig det er med mangel på taurin hos både voksne og barn - og at taurinmangel gir mange ulike mangeltilstander, symptomer og dermed diagnoser. Forklaringen om at min sønn med stor sannsynlighet utviklet cøliaki på grunn av mangeltilstander i min egen kropp (på grunn av heftige reisevaksiner og malariamedisin rett før unnfangelsen) er nye tanker for meg. Men det er også første gang jeg får en logisk forklaring på dette! Etter å ha opplevd så store endringer i mitt eget liv er jeg ikke i tvil om at dette har en sammenheng. Og da tror jeg også på at det er mulig å reversere ved å tilføre det som mangler. Og speket hjerte inneholder store mengder taurin og andre næringsstoffer som gjør oss godt.

Så ja - hjerte blir nå en del av kostholdet vårt. Hva smaker hjerte, da? Det er mulig at hjerte av rein, hjort, lam osv smaker ulikt - og jeg har kun smakt hjerte av rein hittil. Det smaker helt ok! Som salt kjøtt. Jeg innrømmer at jeg foretrekker smaken av fenalår (som jeg elsker) - og blander derfor biter av hjerte med annen spekemat. Men jeg må ha tak i flere hjerter! Helst ferdig speket. Men det er lettere sagt enn gjort. Det dukker ikke akkurat opp mange leverandørene når man googler. Kanskje er det aller beste å kontakte lokale jegere og få hjerter av dem etter jakta og speke disse selv. Eller kontakte leverandører av kjøtt - for hjerter er det sikkert nok av - spesielt nå utover høsten. Jeg vet at Fjellvilt , Li-Vilt og Fjellsmak har hjerter. Men har du tips om andre hjerte-leverandører som gjerne sender i posten - og du vil dele disse med mine lesere - så legg gjerne igjen tips i kommentarfeltet.

Enn så lenge får jeg kose meg med denne flotte hjerte-næringsbomben i dagene fremover - og håpe på at det dukker opp flere muligheter! 
27 kommentarer

Karoline

11.09.2012 kl.23:29

Åh, reinhjerte er altså det aller aller beste jeg vet av tørket og speket kjøtt! Mammaen min sender poser i posten med ferdig oppskjært hjerte som hun kjøper i Finland, rett over grensa fra Nord-Troms der jeg kommer fra. Det er min snacks når jeg har lange lesedager, mm. Hvor har du fått tak i helt hjerte?

Heidi-HD

11.09.2012 kl.23:47

Takk for dette innlegget. Jeg har prøvd å få tak i Fjellvilt, men uten hell. Får prøve igjen. Ellers skal min mann snekre et kaldlager med tanke på blant annet hjemmespeking, men siden vi må ta en ting av gangen blir jo ikke dette med det aller første.

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

11.09.2012 kl.23:56

Karoline: Så heldig du er! Jeg tror hjertet er fra fjellsmak.no.

Heidi: Ser ut til at du har en skikkelig kar som vet å ta vare på sin kvinne! Smil. Jeg hadde lignende planer der jeg bodde før, men så ble det til at jeg flyttet. Så jeg får satse på ferdig speket. Du får heller sende meg en smaksprøve når du kommer i gang. Det er viktig å ta en ting av gangen som du sier. Lykke til uansett!

Ingelill

12.09.2012 kl.04:16

Stilig mat ! Et klokt barn du har som lytter til sin mor og spiser det hun sier en trenger :)

Speket mat er ustoppelig godt, men jeg tok meg selv i å synes at bildet var av den litt bisarre sorten. Fysj på meg.

PirkePetter

12.09.2012 kl.05:57

Det hvite/gulaktige rundt en del av hjertet, og som er forholdsvis hardt og tørt er hovedsaklig den mettede fettsyren stearinsyre, hjertets foretrukne brennstoff. Kroppen lagrer stearinsyre rundt hjertet (og nyrene) på denne måten som nødenergi i tilfelle ektefelle.

Dette kan skjæres av, samles i poser og fryses til man har en viss mengde, for deretter å smeltes ut i panne. Det smaker ikke spesielt godt i rå tilstand.

AnneMarit

12.09.2012 kl.07:46

Jeg spiser det som det er. Ungene plukker det av, som de ofte gjør hvis det blir for mye fett!

Ungene er lydhør ja, men spiser langt fra alt jeg skulle ønske se ville spise - men merker at de tror mer og mer på min vei. Det er godt. Jeg maser ikke, da blir alt bare negativt. Am

Marianne

12.09.2012 kl.10:10

Spent på å prøve hjerte ja! Og gleder meg til å prøve å speke selv etter hvert. En ting av gangen ja... det er jeg dårlig på :)

Cecilie

12.09.2012 kl.10:19

Noen som har tips til hvordan man påvirker tenåringer til et sunnere kosthold? Ikke lett når det spises taco, pølser, pizza og snop i alle anledninger...

Heidi-HD

12.09.2012 kl.11:09

Cecilie: Hva med å be de lese bøker som f.eks "Den hemmelige kokken"? Det som står der om industrimat er så kvalmende at de fleste vil i alle fall begynne å tenke over hva de spiser. Så finnes det også gode oppskrifter på både taco, pizza og snop. Vet Vibeke har innlegg om pizza, og Marianne har om taco. Masse sunt snop også.

Sønnen min er riktignok bare 3,5 år, men jeg forklarer han og forteller etter beste evne om "maten mamma lager" sett i forhold til det vi kjøper på butikken. I begynnelsen ville han ikke ha noe av det jeg laget, men etterhvert har han blitt mer og mer interessert og nå foretrekker han det jeg lager fremfor det man kan kjøpe i butikk. Til eksempel forklarer jeg at vitaminer og mineraler er som bittesmå supermenner som kommer inn i kroppen hans og "flyr rundt inne i kroppen for å ordne opp", så han kan være frisk og sterk, og kan vokse seg like stor og sterk som pappa osv. Jeg vet at dette selvsagt er altfor barnslig for tenåringer, men lær de om vitaminer og mineraler uten å kalle det for supermann da vel? Og, hva med å gjøre det til en "kul" greie - sånn som Anne Marit sier, at det er litt "tøft" å spise hjerte osv.

Vennlig hilsen Heidi

Cecilie

12.09.2012 kl.11:52

Heidi: Takk for at du alltid bidrar med så mange innspill:-)

Utfordringen er at dette med kosthold har blitt mye vanskeligere i løpet av ungdomsskole og videregående. Tidligere hørte de på mine argumenter, men nå er nok det viktigste og gjøre som vennene i tillegg til at de liker "moderne" mat bedre... Mammahjertet mitt sliter litt med dette...

AnneMarit

12.09.2012 kl.18:29

Jeg tror barna dine kommer tilbake når de er ferdige med å teste sine grenser. Ikke stress. De må selv erfare ting i sitt liv, du kan ikke leve deres liv. Jeg har inntrykk av at ungdom i dag er mer og mer opptatt av sunn mat, men kanskje ikke i tidlige tenårene hvor alle grenser skal sprenges. Prøv å lag pizza ved å bløtlegge melet i min 7 timer (forklar hvorfor) og suppler osten med litt fersk ost. Lag pizzasausen selv og legg små kjøttboller m masse smak på toppen (oppskrift kommer). Lag hamburger brød på samme måte ved å bløtlegge melet og lag burgere med ordentlig kjøtt. Spiser de taco kan du lage tacokrydder selv. Lag gode smoothies med kefirmelk. La dem smake Kombucha hvor du andregangsfermenterer med ferske kirsebær (snadder), steik en skikkelig biff med saus og ovnsstekte pommes frites osv osv. De trenger vel å føle at de er som alle andre, men vi har lov å fortelle dem hva vi mener om det de spiser og si at vi lager den på vår måte - som er til det beste for dem. Andre forslag? Anne Marit

Cecilie

12.09.2012 kl.20:27

Problemet oppstår i sosiale sammenhenger. Flere ganger ukentlig er det venninnetreff. Kun lettprodukter og kjøpt taco-pulver og kjøpe pizza mm. er det de vil spise. Veldig frustrerende, men jeg tror nok du har rett i at de må gjøre sine egne erfaringer:-)

Anne

12.09.2012 kl.21:35

Speket hjerte ser spennende ut! Ang. spekemat, så kjøpte jeg spekepølse fra villsaukongen. Den falt godt i smak hos både store og små, men den inneholder stabilisator LS25. Har du noen kjennskap til denne stabilisatoren, og om den bør unngås? Har prøvd å søke opp, men finner ikke ut noe om den.

Vibeke

12.09.2012 kl.22:51

Flott at du er i gang! Jeg kjøpte reinhjerte selv på Bondens Marked i Trondheim forje helg, spiser litt av det hver dag. Nå gleder jeg meg skikkelig til spekekurs!;-)

PirkePetter

13.09.2012 kl.00:39

Anne, det ser ut til å være følgende produkt -

http://zjyd.en.alibaba.com/product/220755198-201208392/Low_Na_stabilizer_colloidal_silica.html

Det sies å være lite giftig i følge diverse info -

http://www.google.no/search?q=colloidal+silica+in+food+toxicity&hl=no&gbv=1&nfpr=&spell=1

http://en.wikipedia.org/wiki/Colloidal_silica

Men det er syntetisk silisium/kisel, ikke naturlig, slik at konsekvensene i kroppen er ukjent. Og det er mye mulig at syntetisk silisium kan oppta silisiumreseptorer i celler slik at den naturlige versjonen ikke får påvirke cellene.

AnneMarit

13.09.2012 kl.09:49

Ja nå er hjertet snart spist opp. Får vel ta turen innom Matstreif i helgen (fred og lørd på Rådhusplassen) og se om de har hjerter der. Flere av mine favorittleverandører kommer - så ta turen innom! Forbasket med alle disse tilsetningsstoffene de hiver i spekematen!

Anne

13.09.2012 kl.11:04

Ja det er dumt med alle disse tilsetningsstoffene. Har lekt med tanken på å speke selv, men har ikke turt å prøve.

Anna

20.09.2012 kl.17:37

Hjerte er digg! Har laget hjertegryte, fant ferske lammehjerter på butikken. Det var skikkelig nam, mørt og godt! Tok også oppi svinekjøtt av flatbiff, men de ble bare tørre og harde. Neste gang blir det bare hjerter! Montro om jeg skal hamstre og fryse ned. Hvor lenge holder hjerter i fryseren tror du? Liker også lever, men hjerte er helt klart favoritten. De hadde også lammenyrer, men det får bli neste gang, ikke såå fristende ?

Heidi-HD

20.09.2012 kl.22:33

Hvordan lagde du hjertegryta Anna? Hva betalte du for et lammehjerte? (evt. kilopris)

Jeg har tenkt å virkelig HAMSTRE nå som det er slakt, men biblo har fortsatt ikke gitt meg noen tilbakemelding på hvilke bøker de kan skaffe (jeg sendte de en veldig lang liste), og jeg aner ikke hvordan jeg speker et lammehjerte.

Vennlig hilsen Heidi

Anna

21.09.2012 kl.10:09

Jeg skar bort det hvite på hjertet, og delte det i passe biter. Stekte det i masse meierismør med 3 fedd hvitløk og 1 rødløk. Brukte 0.5 liter storfekraft og kokte diverse grønnsaker møre (gulerot, potet, purre, pastinakk), rørte ut litt arrowrot for tykkelse. Smakte til med uraff. havsalt og pepper. Tok oppi en god dæsj creme fraiche (og drømte om upast. rømme ?) og spiste med hjertens lyst :D :D Det blir jo en tykk lapskaus med kjøtt, men syntes hjertegryte var så bra :) Den var definitivt best dagen etter, tykk og god.

Det kostet ca 16kr pr hjerte, husker ikke kilopris! Syntes det var billig. Jeg brukte 2 stk, og det ble middag for to til to dager. Tok også oppi litt flatbiff av svinekjøtt, men det dropper jeg neste gang ? de smaker ikke så mye. De hadde også masse fersk kraftben av lam til 30 kr kiloen. Dette var på Meny. De fikk så mye skryt av meg for utvalget av innmat, og de ble veldig glade :) :) Innmat er noe de skal ha fast, men det er jo i lammesesongen det beste kjøttet kommer.

Heidi-HD

21.09.2012 kl.10:42

Tusen takk Anna! 16 kr. for et hjerte er nesten skammelig billig med tanke på hvor næringsrikt dette er!

Klem fra Heidi

Anna

21.09.2012 kl.10:55

Nå fant jeg kilosprisen; 90 kr. Ja, det syntes jeg er bra, det var så mørt og godt!

PirkePetter

21.09.2012 kl.12:40

Det hvite på hjertet er verdifullt fett, og bør spises med selve hjertet for maks optak og utnyttelse av proteinerogmineraler. Det hvite blir mykt under varmepåvirkning. Man kan også samle på dette i egen beholder til man har mye nok til å smelte ut fett fra

Anna

21.09.2012 kl.20:21

Aha, da skal jeg la det være på neste gang. Fant oppskrift der det skulle fjernes nemlig, pga smak.

PirkePetter

30.09.2012 kl.14:13

Generell info ?

http://www.foodsubs.com/MeatvarHeart.html

http://www.scottsdalefitnessandhealth.com/superfoods.html

http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats

http://www.tendergrassfedmeat.com/2010/08/11/the-benefits-of-organ-meats/

http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html

http://www.eatmedaily.com/2009/05/offal-of-the-week-heart/

http://www.divinecaroline.com/22175/97086-offal-healthy-nutritional-value-variety

http://toomanyjarsinmykitchen.com/2012/02/27/all-about-offal-why-to-include-organ-meats-in-your-diet/

http://www.livestrong.com/article/336563-is-beef-heart-healthy/

http://www.livestrong.com/article/450079-organ-meats-that-are-rich-in-vitamins-minerals/

Næringsinnhold ?

Generell info ?

http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=hbspapers

Storfe ?

http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_beef_variety_meats_by_products_heart_raw.htm

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0079

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0077

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5245?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart

http://beeblefitness.com/diet/food/values/13321/beef-variety-meats-and-by-products-heart-raw

Lam ?

http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_lamb_variety_meats_by_products_heart_raw.htm

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5243?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart

Høns ?

http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_chicken_heart_all_classes_raw.htm

http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0078

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/794?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart

http://www.livestrong.com/article/54076-nutrition-information-chicken-hearts-gizzards/

And ? ?

Gås - ?

Oppskrifter - Tilberedning ?

http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx

http://www.westonaprice.org/food-features/cooking-with-mystery-meat

http://www.westonaprice.org/food-features/gourmet-organ-meat-recipes

http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e

http://kellythekitchenkop.com/2008/06/you-can-eat-beef-heart.html

http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/

http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/

http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-beef-heart-4-ways-stew-seared-or-grilled-burgers-french-fries.html

http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/

http://www.livestrong.com/article/471142-how-to-cook-heart-meat/

http://www.youtube.com/watch?v=cfxLptyBQkY

Speke hjerte ?

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=27446

http://beagleforum.no/viewtopic.php?f=42&t=512

http://www.123hjemmeside.no/JaktlagetElgsporet/33673231

http://www.selskabelig.no/?p=3608

http://kaldroyking.blogspot.no/2011/10/rykt-og-speket-hjortehjerte.html

Nina

26.11.2012 kl.11:47

Hei.

Et generelt spørsmål: Arrangerer du kurs? er interessert i å lære melkesyregjæring, surdeigsbrød, bruk av upasteurisert melk (kefirkrn etc) og kraftkoking.

Fjellvilt

25.04.2013 kl.14:46

Hei.

Takk for omtale - det setter vi pris på.

Vi har både tørka reinhjerte og røkt reinhjerte - i tillegg til mange andre produkter.

Vi sender gjerne varer i posten.

Ta gjerne kontakt på post@fjellvilt.no eller besøk vår facebookside www.facebook.com/fjellvilt, så ordner vi det du ønsker deg :-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits