Godis: Gelatinrike seigmenn og fruktremserInspirert av Marianne  har vi her i huset fått skikkelig dilla på hjemmelagde seigmenn og fruktremser. Vi lager våre egne varianter av disse - og hele gjengen er engasjert i produksjonen. Hos oss er ikke disse skjønne seigmennene forbeholdt lørdagsgodt. De er så stappet med gelatin at disse går unna i hverdagen - helt til det er tomt og vi må lage nytt. For de av dere som ennå ikke har fått øynene opp for de mange helsefordelene ved gelatin - så vil jeg anbefale dere å undersøke dette nærmere. Som nevnt noen ganger før bygger gelatin muskler, gjør hele metabolismen sterkere (se derfor ikke bort fra at jevnlig opptak kan føre til vektnedgang), bygger opp ledd, gjør hår og negler sterkere, gir en protein-boost hvis du spiser den sammen med proteinrike måltider, godt for huden (supert for å unngå strekkmerker for gravide) - og ikke minst hjelper den fordøyelsen.

Vår nye helt - seigmannen - havner innimellom oppi barnas matboks - som en liten "godbit" etter lunsjen. Ungene er såpass store nå at de skjønner at dette ikke er godteri i ren forstand - de vet at dette er sunt (selv om de strever litt med å forklare dette for sine medelever). Jeg har lagt merke til at eldstemann (som har cøliaki) har blitt markant sterkere og mer utholden i det siste. Han trener mer enn noen gang og har fått en helt annen mental holdning til det han driver med. Jeg skal ikke gi seigmannen hele æren for dette altså! Men en kombinasjon av daglig inntak av fersk melk i snart et halvt år, gelatinrike supper laget av hjemmelaget kraft (kokt på kraftbein av vilt, storfe eller kyllingføtter og krås) og nå "seigmenn" stinn av gelatin har garantert gjort sitt for hans fysiske og mentale helse! Sukkerinntaket er også redusert en god del den siste tiden. De holder stort sett sin egen beslutning om godteristopp - og vil mer enn gjerne ha alternativer som dette. Vi har søtet med stevia og litt rårørsukker. Honning fungerer også fint - men det falt ikke like godt i smak hos eldstemann her. Foreløpig har vi kun testet blåbær- og bringebærvarianten - men har planer om å prøve appelsin og andre smakstilsetninger etterhvert. I dag havnet litt bær oppi også - ganske morsomt å spise seigmenn når de har en hel blåbær nederst i foten....

Oppskrift på sunne seigmenn:

1 dl sitronsaft (fra presset sitron)

2  - 3 spiseskjeer gelatin

En "knype" havsalt (for mineraler)

1 dl saft fra tinte bær (vi brukte bringebær og blåbær her)

Søt med et dryss stevia og 1 teskje rårørsukker

Press saft fra sitroner til du får  ca angitt mengde. Varm opp sammen med gelatin til gelatinet har smeltet helt. Ta av varmen. Ha i litt havsalt, hell over saft fra tinte bær og bland sammen. Dryss over litt stevia og rårørsukker. Smak til det føles søtt og godt. Rør godt. Hell over i sjokoladeformer slik at du får gelefigurer som på bildene. Har du ikke figurformer kan du bare helle over i en form og skjære firkanter selv. Sett i kjøleskapet. Det stivner fort og herligheten er ferdig. Nam-nam. Smaken blir mildere når den stivner. 

Så var det fruktremsene! Her er det Gry som er inspirasjonskilden. Det er år og dag siden jeg lagde fruktremser sist og jeg har lenge gledet meg til å prøve dette igjen. Det var en stor hit blant barna den gangen - og det er det nå også. Disse havner også som godbit i matboksen enkelte dager. Jeg er så heldig at jeg har fått lånt en venninnes dehydrator for en periode - og den muligheten har jeg tenkt å utnytte. 

Oppskrift fruktremser av blåbær og bringebær:

1 pakke frosne bær (vi brukte en blanding av økologiske bringebær og selvplukkede blåbær), ca 400 gram

1 moden banan

2 spiseskjeer linfrø som har ligget i bløt i ca to timer 

Kjøres i blender til jevn masse. Hell over på paraflexx-underlag. Bruk en slikkepott til å fordele jevnt utover. Sett inn i dehydrator og la stå på 41 grader i 8-12 timer. Kan lønne seg å snu de siste timene slik at den blir tørr på begge sider. Dersom du ikke har dehydrator har jeg hørt at det er fullt mulig å få til i stekeovn også på temperatur mellom 40-50 grader. Er det noen som har erfaring med dette? Du kan også helle blandingen gjennom en sil etter du har kjørt blandingen i blender for å fjerne frø og redusere mengden antinæringsstoffer. 

Sånn! Da er det lørdagskvelden. Seigmannen, fruktremser og popcorn poppet i kokosolje og saltet med havsalt eller kryddersalt skal på bordet. Koooos deg!


 

36 kommentarer

Anne

08.09.2012 kl.21:10

Dette så veldig godt ut!! Vi har også testet ut både gele-seigmenn og vanlig gele (til skål) med stevia, og begge deler slo godt ann, særlig hos eldstemann som ikke får noe sukker.

Marianne

08.09.2012 kl.21:44

Nydelig bilder AM! Det kommer godt med :)

Heidi

08.09.2012 kl.21:49

Disse oppskriftene må testes ut! Hvor har dere forresten fått tak i seigmann-formene? Jeg har kun sett former med hjerter, firkanter, dinosaurer o.l.

Vennlig hilsen Heidi

08.09.2012 kl.22:52

De ser jo så vannvittig gode ut, får hive meg rundt og lage snart. :-)

Anne marit

08.09.2012 kl.23:05

Jeg husker ikke. Har hatt formene i noen år og er fra min tid som sjokoladelager. Søk på sjokoladeformer. Formene er myke (silikon?). Am

Inspirert

08.09.2012 kl.23:53

Dette gledar eg meg til å prøve! Tusen takk for kjempefint innlegg!

Heidi: Eg har sånne former, eller iallfall veldig like : ) Dei er frå Dr Oetker. Kjøpte dei på Jernia før jul til å lage julekalender med heimelaga sjokolade. Dei e så fine : ) Dersom du spør fint så kan det jo hende dei kan vere snille og hente fram frå lageret? Tips: dei blei solgt til halv pris etter jul. Lykke til : )

Lovelyliller.com

09.09.2012 kl.01:05

mmm så deilig :D

Toove

09.09.2012 kl.06:49

Her er også endel oppskrifter på lokum (turkish delight) man kan lage hjemme:

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=6098132

Ingerlise

09.09.2012 kl.08:13

Namsen, så helt herlig AM, og vakre bilder!

ICA Maxi har silikonformer - hjerter/stjerner oa- til en fin pris(rundt 20 kr pr brett tror jeg). Det var ICA-merket, så kan helt sikkert tas inn til alle ICA hvis man spør pent :-)

Ane

09.09.2012 kl.12:29

Det går veldig fint å lage fruktremsene i ovn:)

Heidi

09.09.2012 kl.14:42

Bruk agar heller. Gelantin er det motsatte av bra, for ikke å nevne utrolig ekkelt. Gelantin er verken ekte eller rent.

Bente

09.09.2012 kl.15:06

Heidi: Hva mener du med at gelatin er motsatt av bra, verken ekte eller rent?? Nå blir jeg helt forvirret. Det er skrevet mye her inne om at gelatin er "supermat" og jeg har begynt med 1 ss morgen og kveld. Kjøper gelatin på Rimi da jeg skjønte på PirkePetter at gelatin er gelatin (være seg Rimi sin eller Tidsporten sin). Når du skriver at gelatin verken er ekte eller rent bør du ikke vise til dokumentasjon på denne påstanden? Vennlig hilsen Bente

Heidi-HD

09.09.2012 kl.15:06

Den var ikke fra meg...

Gelatin er supersunt, og slett ikke ekkelt.

Vennlig hilsen (nok en) Heidi

Bente

09.09.2012 kl.15:09

OK Heidi-HD :). Da venter jeg på svar fra "den andre" Heidi :). Bente

Heidi-HD

09.09.2012 kl.15:13

Heidi og Bente:

Her er litt info om gelatin. NB! Les også PirkePetters kommentarer:

http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html

For å unngå forvirring får jeg legge til noen bokstaver i nicket mitt... ;)) Vil nødig misforståes som en person som synes Gelatin er ekkelt og det motsatte av bra... *s*

Vennlig hilsen Heidi

Cecilie

09.09.2012 kl.21:49

Ane:Hvordan steker du fruktremsene i ovn? Det skal testes her også:-)

Heidi-HD

09.09.2012 kl.22:22

Cecilie: Stek på laveste varme (50, maks 60 grader) over natta, med døra litt på gløtt. Jeg har prøvd det, og det ville ha funka helt fint om det ikke var for at min ovn er altfor moderne (i negativ betydning). Har jeg døra på gløtt skrur den seg automatisk av etter en viss tid, som en "sikkerhetsinnretning" (under en time tror jeg), og ellers skrur den seg automatisk av etter ca. 6 timer - også pga "sikkerhet". Det er nødvendig å ha døra på gløtt for at fukt skal slippe ut og tørkeprosessen skal bli effektiv.

Vennlig hilsen Heidi

Ane

09.09.2012 kl.22:50

Cecilie:er som Heidi sier lurt å ha døra på gløtt for å slippe ut fuktigheten.min ovn kan stilles ned til 40 grader.jeg har satt brettet inn om kvelden og latt stå med døra lukket til morgenen etter uten at det forandret resultatet,så prøv deg litt frem:))

ET LIV I BALANSE.

09.09.2012 kl.23:17

Jeg har brukt ovn-metoden ved tørking av urter - og det fungerer fint. Jeg bruker ofte en tresleiv i åpningen slik at fuktighet slipper ut. Jeg sliter litt med samme problem som deg Heidi når jeg koker kraft. Ovnen slukker seg selv etter noen timer. Det er sikkert mulig å endre på - men har ikke funnet ut av det ennå.

Ellers må jeg bare si takk til dere alle for at dere deler, spør og svarer! Det har blitt ordentlig kjekt og ganske så interessant å komme innom bloggen min i løpet av dagen. Fortsett sånn!

God natt!

Anne Marit

Heidi-HD

10.09.2012 kl.00:24

Anne Marit: Til kraft har jeg rett og slett kjøpt meg en enkel kokeplate av "gammeldags" type (sånn som man hadde i kjelleren før, når man skulle brenne.... heheh... jeg er oppvokst på VELDIG bygda ;)). Kosta ca. 300 kr, og er helt super. Den skrur seg aldri av (som også mine moderne kokeplater gjør), og man slipper også å ta opp en hel kokeplate i nesten 3 døgn hver gang man koker kraft.

Jeg må også si at bloggen din er helt super! Det er herlig å lese innleggene dine, og ikke minst alle kommentarene de genererer. Supert å kunne "treffe" andre som har disse tankene om mat som jeg nå har fått - takket være kraftmammabloggene!

Takk igjen, Anne Marit! God natt til deg også :)

Vennlig hilsen Heidi

Ingelill

10.09.2012 kl.04:38

Fruktremsene dine er så vakre :)

ET LIV I BALANSE.

10.09.2012 kl.08:22

Heidi: Hm, kanskje det er en god ide ja. Problemet er at jeg har så mye "greier" og maskiner at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av alt etterhvert. Det må da være mulig å programmere disse moderne ovnene slik at de ikke slår seg av hele tiden. Noen som veit? Anne M

Linn

10.09.2012 kl.21:57

Har du ikke bruksanvisningen? Hvis ikke så ligger mange bruksanvisninger på internett :)

Mette

11.09.2012 kl.10:05

Hei Anne Marit! Da har jeg endelig fått tak i Stevia og er godt i gang med produksjon av disse sunne seigmenn :-) På min handlerunde fant jeg også Kokossukker. Har noen erfaring med dette søtningsmiddelet? God på smak og skal visst nok være et bedre alternativ enn rørsukker.

ET LIV I BALANSE.

11.09.2012 kl.21:45

Linn: Joda, jeg er bare litt lat....må nok lete den frem.

Mette: Så kjekt å høre. Jeg har kjøpt kokossukker på iHerb og bruker det for å variere litt - ofte sammen med bær og fløte. Det er veldig godt - og jeg tror dette er et godt alternativ ja! Anne Marit

Henriette

14.09.2012 kl.15:16

Jeg leste nettopp at man ikke kan bygge muskler av gelatin fordi det har 0 i biologisk verdi, men er bra for mye annet. Hva tenker du om dette?

http://www.iform.no/pub/art.php?id=303

http://www.gelatin.co.za/gelatine-consumer.html

PirkePetter

14.09.2012 kl.21:23

Dem som har konkludert med at gelatin ikke har biologisk verdi tar feil, da det er snakk om animalske aminosyrer i ganske store mengder i forhold til annen animalsk mat, og som lett tas opp og utnyttes av kroppen. Gelatin har derfor like høy biologisk verdi som egg, melkeprotein og annen animalsk mat.

Det som imidlertid gjør at man anser gelatin for å ikke være fullverdig protein er fordi gelatin ikke inneholder alle essensielle aminosyrer, og har svært lite av andre. Gelatin mangler tryptofan, og har lite metionin og tyrosin, men til gjengjeld svært høye nivåer av de andre aminosyrene. Og da inkludert lysin, som normalt mangler eller finnes i utilstrekkelige mengder i korn, frø, nøtter og belgfrukter, slik at gelatin øker det totale proteinnivået i måltidene og sørger for at proteinene i disse matemnene blir tatt opp og utnyttet i kroppen. Hadde du lest videre, etter utsagnet om null biologisk verdi i den andre artikkelen du linker til ville du ha visst dette.

Når det gjelder muskler og gelatin så er det riktig at gelatin må brues sammen med andre proteinkilder for å gi alle nødvendige aminosyrer, men gelatin har dokumentert virkning på bl.a veksthormon og testosteron i seg selv, og da via mindre doser enn når man bruker fullverdig protein for å oppnå samme virkning.

Og, som Anne Marit også skriver i innlegget: "Som nevnt noen ganger før bygger gelatin muskler, gjør hele metabolismen sterkere (se derfor ikke bort fra at jevnlig opptak kan føre til vektnedgang), bygger opp ledd, gjør hår og negler sterkere, gir en protein-boost hvis du spiser den sammen med proteinrike måltider"

Legg merke til siste setning.

Henriette

15.09.2012 kl.08:30

Takk for svar! Ja, jeg leste videre og så at det øker proteinnivået i måltidene og jeg fikk også med meg det Anne Marit skrev, men jeg ble usikker på om det kan tas på samme måte som annet proteinpulver i en shake f.eks etter trening (jeg bruker ikke å gjøre dette, men tenkte kanskje det er lurt?), og dermed tilføre protein til kroppen på samme måte.

PirkePetter

17.09.2012 kl.19:16

Proteinpulvere, selv dem uten aspartam og slikt er helseskadelige og tapper bl.a kroppen din for fettløselige vitaminer som deltar i proteinstoffskiftet. Også en rekke B vitaminer forbrukes av samme grunn. Det er derfor alltid best å få i seg proteiner fra matemner som inneholder alle faktorer kroppen trenger i fordøyelsen av proteiner, hvor især mettet fett og fettløselige vitaminer er viktige.

Camilla

22.10.2012 kl.19:05

Hei! Er det noen som har erfaring med en gelatin som ikke er laget av svinehud, men som har alle de supre egenskapene som blir nevnt her? Lager kraft selv, men er ute etter et annet alternativ i tillegg..

PirkePetter

23.10.2012 kl.18:45

Etter påtrykk fra meg får Christer i Tidsporten snart inn gelatin basert på storfe eller fisk. Produktene heter Peptan - http://www.peptan.com/

Heidi-HD

26.10.2012 kl.08:58

Gelatin fra fisk!!??? HURRA!!!!!!

Godt påtrykk PP!

Heidi

31.10.2012 kl.11:07

Hei! Jeg har en 8 mnd gammel datter som har melke og egg allergi. Kan gelatin hjelpe mot dette? Bør jeg da isåfall tilsette gelatin i kostn hennes? Har allerede kokt grønnsaksmoser på kraft fra kylling så kanskje det er nok i seg selv?

Syntes generelt det er vanskelig å vite hva som er den optimale babymaten, men til nå får hun hjemmelaget grøt av hirse og havre ( tilsatt aprikos, svisker, blåbær eller bringebær), grønnsakspurer, fisk, avokado og brød ( av bløtlagt korn). Er det noe jeg bør tilføre eller ikke gi så mye av? Og hva med tran? Bør jeg heller gi fiskerleverolje?

Er helt i startgropen med dette "nye" kostholdet og har i første omgang begynt med en ss gelatin dag og kveld ( har slitt med diare flere ganger daglig i mange år og tenkte derfor en høy dose er bra), lagd kraft og betil fiskeleverolje og kokosolje. Er det vanlig med en forverring av mage symptomene den første tiden? Som en slags renselse kanskje?

Dette ble langt! Men har så mye spørsmål og setter veldig stor pris på innspill!

Hilsen Mali

Henriette

04.11.2012 kl.14:35

Sitat PirkePetter: "Det er derfor alltid best å få i seg proteiner fra matemner som inneholder alle faktorer kroppen trenger i fordøyelsen av proteiner, hvor især mettet fett og fettløselige vitaminer er viktige."

Så da er det snakk om å spise kjøtt og proteinholdige matvarer etter trening, eller kan man lage seg en drikk med f.eks gelatin, cocosa og andre ting, som vil fungere utmerket?

Det er spesielt Herbalife fantastene som snakker så høytidelig om proteindrikkene deres knyttet til trening, og forteller meg at dette er det beste produktet man kan ta om man er skeptisk til proteinpulver (noe med ferdig spaltet protein). Og om jeg er skeptisk til pulver utvinnet av melk kan jeg jo ta soyaprotein...... (hun jeg snakket med er ernæringsfysiolog).

Tina

23.02.2013 kl.11:09

Og... hvilken gelatin bruker du? Ser at dere har skrevet i kommentarene at det er det samme hvilken, at den på "rimi" er like god som andre? ... Hilsen fra Tina:)

Tina

27.02.2013 kl.17:01

Ser no at den første kommentaren min ikkje kom med:P Ville si at eg har hørt mye positivt om gelatin den siste tiden, å skulle prøve oppskriften din i helgen (som var);) Finner også mye annet som eg interesserer meg for på bloggen din, så vil legge meg til som følger, så kan eg lese mer om alt du har skrevet etterkvart;)

"seigemennene" ble gode og falt i smak for liten og stor her i huset:)

Hilsen fra Tina

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits