Gode leverandører av nitrittfri spekemat

Foto: Jeg har akkurat fått i hus et stort nitrittfritt fenalår laget av villsau fra Fjellysteriet. Tror også det kun er tilsatt havsalt, men er litt usikker på akkurat det. Nyyydelig. Og jammen meg fikk jeg ikke upasteurisert parmesan fra dem også. Eller Regina Norvegiano som det heter. Det er ikke måte på hva Frøken Fikse-og-Ordne klarer å trylle frem fra disse fantastiske leverandørene.


Her kommer første innlegg om gode leverandører av kraftmamma-mat, det vil si mat som er "klarert" av oss fordi det er laget av gode, naturlige råvarer og uten unødige og tildels helseskadelige tilsetningsstoffer. Første gjeng ut er leverandører av spekemat! Jeg elsker spekemat og spiser store mengder av det - og jeg spiser det hver dag. Jeg har stort sett alltid spekemat i matpakken min sammen med knekkebrød med upasteurisert ost og smør. Smaken er ulik og vi får alle våre favoritter etterhvert. Jeg har også mine! Vær oppmerksom på at alle disse bedriftene er små og produserer sine produkter lokalt - og noe er sesongvare. Og varelagrene er ikke uendelige. Det er gjerne personlig kontakt som gjelder, så ta kontakt, vær imøtekommende og hyggelig - og hør om de kan sende deg de produktene du trenger. Og ikke glem å skryte av at de faktisk gjør som de gjør. Det er nokså unikt. Lykke til!

SPEKEBURET: Selger spekemat uten nitritt fra egne lam og fra storfe. Holder til i Uvdal. Bestill via nettet eller ring inn din bestilling. 

HEIDAL: Heidal Landbruksprodukter i Nedre Heidal holder til i et gammelt husmannsbruk og drives på tradisjonelt vis med seterdrift og utmarksbeite. Heidal produserer spekemat fra vilt og egne dyr. www.heidal-lp.no. Ta kontakt via nettsiden og be dem sende deg det du ønsker. Er på Bondens Marked.

DYRDAL GARDSMAT: Lager og selger nitrittfri spekemat av geit, villsau og sau. Ta kontakt og be dem sende det du ønsker av varer fra dem

HAUGEN GARDSMAT: En gjenganger i mitt kjøleskap. Selger nitrittfri spekemat av lam, vilt og frittgående gris. De er ofte på Bondens Marked på Østlandet og i Bergen. Har en fantastisk chili-pølse og viltpølse, fenalår og jeg skal i allefall sikre meg en svineribbe fra dem før jul. De sender gjerne i posten. 

FJELLYSTERIET: Herlige Fjellysteriet lager kun produkter fra egne dyr. Kjøttproduktene de selger er laget av frittgående lykkelige "setergris" som lever det gode liv sommeren gjennom på setra, villsau og Røroskyr. Fjellysteriet henter inspirasjon fra utlandet og tilbyr både seterskinke fra lykkelige setergriser, Regina Norvegiano (parmesan), ekte gult og mektig upasteurisert setersmør og langtidsmodnet fenalår fra villsau. Noen av produktene herfra er sesongbasert, som setersmør. Og siden de bare har tre setergriser vil jeg tro at disse heller ikke varer evig. Men ta kontakt selv og hør hva han har ellers i året. Selv er jeg den lykkelige eier av et langtidsmodnet fenalår, parmesan og noen gode klatter med gulgul setersmør herfra. 

Dersom noen av dere andre har flere å tilføye til listen, så kom med det i kommentarfeltet. Jeg har ikke personlig testet ut alle disse, men det har andre i "gjengen" - så alle er godkjente som trygge leverandører av kraftmat. Jeg vet også at noen av disse lager spekematen med havsalt - men er ikke helt sikker på hvilke av disse dette er. Og for de av dere som har smakt noe av det disse leverandørene leverer - så spytt ut! 

Neste gruppe ut er ost og smør! Kommer snart!

 

 

26 kommentarer

Anita

29.08.2012 kl.14:12

Å, så bra! Gleder meg til neste innlegg, har allerede sendt en mail for å høre om jeg får kjøpe noe. Takk, Anne Marit!:)

Ingelill

29.08.2012 kl.14:12

Tusen takk for leverandør-tips, noen av dem var ukjent for meg. Kjekt. Ost-kjøtt-smør, trenger man egentlig noe annet ? ;-) Er selv i startgropa med en oversikt over div leverandører av ordentlig mat, kan jeg få copy-paste dem du har nevnt her som jeg ikke har hørt om før til oversikten på min blogg?

IdaE

29.08.2012 kl.14:33

Helt off-topic, men; er det fler enn meg som ikke kommer inn på westonaprice.org lengre? Får bare melding om at siden er skadelig for maskinen min :(

Ingelill

29.08.2012 kl.14:51

IdaE, ja vet du hva, det får jeg også opp. Mine små konspirerende grå fikk bensin på bålet nå. Argh.

PirkePetter

29.08.2012 kl.15:18

Weston A Price Foundation

The site is down briefly for maintenance and will be back online soon

Anne Marit, den Spekeburet linken din går rett til nortura?

PirkePetter

29.08.2012 kl.15:26

Dyrdal gardsmat linken har et punktum for mye

http://finngodmat.no/

http://www.gardsmat.net/

http://www.bondensmarked.no/

http://www.matnorge.no/Hjem.aspx

http://www.agropub.no/id/4233.0

http://www.organicportal.info/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=30

AnneMarit

29.08.2012 kl.16:59

Ajaj! Har lagt inn feil link på Spekeburet!!! Det skal være spekeburet.no. Retter opp nå! Takk PP! Håper ikke dere har bestilt fra nortura...? Isåfall: avbestill...

Cecilie

29.08.2012 kl.19:45

Supert! Denne informasjonen har jeg lett etter lenge:-)

Kristine

29.08.2012 kl.19:54

Tusen takk for et herlig innlegg! :D

29.08.2012 kl.20:53

Takk for info! Men fant ikke noe mail eller tlf på nettsiden til Fjellysteriet... Er jeg blind? :-)

Vibeke

29.08.2012 kl.21:40

Flott med linker! Får mange spørsmål om dette selv, så da kan jeg bare henvise hit til deg og dine leverandørtips:-) kjære vene, det fenalåret så veeeeldig fristende ut!

PirkePetter

29.08.2012 kl.21:56

Dommen er; du er enten blind eller blokkerer javascript i nettleseren din. Klikker man på Kontakt oss dukker info opp -

Fjellysteriet

Regina og Lars Sankar-Øyan

2540 Tolga

Norway

Org. nr. NO984303572

Telefon: +47 41613813

post@flyfishinglodge.no

www.fjellysteriet.no

Ragnhild

29.08.2012 kl.22:02

Takk for at dere deler - og gjør det lettere for oss andre.

Inspirert

29.08.2012 kl.22:41

Tusen takk for nyttig informasjon! Eg har blant anna leita lenge etter nitrittfritt fenalår. Gledar meg sånn til eg og snart kan bli en heldig eigar : ) Takk igjen!

Så vil sende masse takknemlighet til alle Wicked Mums for at dokke står på, viser vei og delar så gjestfritt av kunnskapen dokkar! Utrulig viktig "bevisstgjeringsarbeid" dokke gjer! Til fleire vi blir som kjøper og etterspør ekte mat, til meir tilgjengelig kjem det til å bli for forbrukarane. Eg gleder meg til å følge dokke vidare. Heia heia!!

ET LIV I BALANSE.

29.08.2012 kl.23:16

Takk for at dere kommenterer - og takk for at dere heier! Jeg begynte å blogge igjen i januar - etter et års med pause - og det har skjedd magiske ting dette halvåret. Tenk hvordan dette kan utvikle seg videre! Gleder meg til fortsettelsen! Hilsen Anne Marit

Vilde

30.08.2012 kl.00:02

Så morsomt at dette innlegget kom akkurat i dag, for i dag er dagen jeg endelig kom over nitrittfri spekemat i en dagligvarebutikk i Trondheim sentrum! Har lett siden jeg kom tilbake til byen til starten på nytt semester for et par uker siden (dere Wicked Mums har nylig omvendt meg fra raw food-entusiast til tradisjonsmat-entusiast:)). Det jeg fant (og kjøpte) var et fenalår fra Ole Ringdal (http://www.oleringdal.no/index.php?page_id=79&product_id=1565&tags=Spekemat) - er det noen av dere som kjenner til denne produsenten?? De skriver at de i hovedsak henter råvarene lokalt, og fenalåret er kun tilsatt salt- men jeg ser at en det brukes andre konserveringsmidler (som nitritt) i en del av de andre produktene deres.

Cecilie

30.08.2012 kl.06:56

Takk for at du har gjenopptatt bloggingen! Kjempeinspirerende og nyttig:-)

Heidi

30.08.2012 kl.09:33

http://www.marthahaugen.no/gardshandel.html

Martahaugen har gårdssalg av økologiske villsauprodukter, blant annet pølse.

Holder til rett utenfor Sortland i Vesterålen.

Måtte bare ha med noen fra den nordlige delen av landet her også.... Det finnes sikkert flere, men det er disse jeg har klart å finne frem til foreløbig.

Vennlig hilsen Heidi

IdaE

30.08.2012 kl.12:58

Vilde: Hvor i Trondheim fant du vidundermaten? =)

PirkePetter

30.08.2012 kl.14:00

Ringdal har også fåretalg for utsmelting -

http://www.oleringdal.no/index.php?page_id=79&product_id=1784

Fås i COOP butikker. Søker man på talg på coop.no finner man de butikker nærmest der man bor som selger talg.

Heidi, om du har boken Den hemmelige kokken, som du har referert til i minst ett innlegg har du liste (bakerst i boken) over hele landet hva gjelder gårdsmat og økomat.

Heidi

30.08.2012 kl.15:16

PirkePetter: Ja, har den :-) For Nordland står imidlertid kun Lofoten Gårdsysteri oppført (i tillegg til Bondens Marked i Bodø). Jeg vet det er flere her oppe, men jeg synes de kan være vanskelig å finne. Har lagt merke til at nordlendinger er dårlige på markedsføring (i alle fall sett i forhold til hva jeg er vant til). Ellers applaus for god hukommelse, PP - men det overrasker meg på ingen måte :-)

Vennlig hilsen Heidi

Vilde

30.08.2012 kl.18:07

Ida: Rema1000 Portalen på Solsiden :) Du har vel ikke tilfeldigvis planer om å henge deg på neste bestilling fra Tidsporten? Har så lyst til å bestille, men det er alt for store mengder for meg som er student og bor i kollektiv der jeg har én hylle i kjøleskapet og én i fryseren (Vurderte å kaste ut kjolene fra klesskapet og henge opp fenalåret der, men ble til at jeg skjærte det opp og frøs ned, hehe). Så derfor er jeg så smått på leting etter noen å bestille sammen med :)

Kåltanta

30.08.2012 kl.22:37

Hjelpemeg, her var det mye vidunderlig mat. Takk!

IdaE

31.08.2012 kl.08:20

Vilde: Du kan selvsagt bestille sammen med meg. Jeg er student selv, så jeg kjenner til plassproblematikken! Du kan sende meg en mail på: ida_engan@live.no eller søke meg opp på facebook og ta kontakt der. =)

AnneB

02.09.2012 kl.00:42

Her er god oversikt over lokalmatprodusenter: http://www.finngodmat.no

Lila

02.09.2012 kl.11:36

Tusen takk for dette innlegget, gull verdt!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits