Litt om soling, solbrenthet og mettet fett
Det et kanskje litt sent å komme med dette sol-innlegget så sent på sommeren, men det er såpass viktig - og en ny erfaring for meg - så det må med. Og siden jeg er inne på sporet med å fortelle om min Italia-tur så passer det bra å fortelle om min erfaring med sola der nede. Jeg har ikke fått spesielt mye sol på kroppen i år, så jeg var litt spent på hvor godt jeg tålte den sterke sola disse dagene. Jeg lå ikke akkurat og trykket i timesvis i sola, men jeg var mye til og fra - og lå også noen økter og virkelig nøt solstrålene - uten hverken solbeskyttelse eller solbriller! Jeg fikk raskt farge og det var ikke antydning til solbrenthet. Jeg ble også veldig brun i ansiktet, noe jeg aldri pleier å bli. Solkremen jeg hadde med (og som ble kjøpt i våres) er fortsatt ubrukt og går nok i søpla tenker jeg. Jeg brukte litt kokosolje i Italia, men veldig sporadisk og kun på utsatte steder (bryst og ansikt) - eller jeg lot helt være. For å si det enkelt - jeg tålte sola betydelig bedre enn før - og ble raskere og dypere brun enn jeg pleier. Jeg flasser heller ikke eller har tørr hud nå i ettertid. Forskjellen var helt åpenbar for meg - men det slo meg ikke at det er maten jeg spiser som er årsaken før etter et par dager. Selvfølgelig er det det! Og her er forklaringen:

Det er egenlig ganske så enkelt. Jo mer mettet fett med tilhørende kolesterol (smør/kefir/rømme/fløte/ost/egg/animalsk fett) og tilskudd av vitamin D (primært i form av fermentert fiskeleverolje) man spiser, jo mer sol tåler man. Spiser du mye planteoljer og umettet fett og i tillegg har mangel på vitamin D  - så er du ganske så utsatt for å bli solbrent. Det er noe som heter "The sun isn´t the problem - you are!". Jevn tilførsel av mettet fett sørger for at cellene våre repareres og bygges opp igjen og blir sterke og stabile. I tillegg absorberer celler som er bygd opp av mettet fett det viktige vitamin D fra sola svært effektivt. Du vet sikkert at planteoljer er ustabile ved høyere temperatur - og da er det logisk at jo mer du får i deg av dette ustabile fettet - jo mer av dette fettet må cellene bruke for å bygge opp cellene sine. Og jo dårligere tåler huden din å bli grillet i sola! Resultatet er at du blir lett brent - og i realiteten koker du hudcellene dine som jo inneholder umettet fett.....fettet oksiderer og ja.....spiralen med hudskader og verre saker er i gang. I tillegg til hudskader får du mangel på vitamin D fordi hudceller som er bygd opp av umettet fett ikke absorberer Vitamin D fra sola like lett. Det gode er at det aldri er for seint å snu. Øker du mengden mettet fett og reduserer mengden umettet fett vil cellene så smått begynne å bytte ut det dårlige fettet med det gode...

Når det gjelder solkrem holder jeg meg til kokosolje heretter for meg og barna. Eventuelt vil jeg lage min egen blanding av kokosolje (tidsporten) og sheasmør (iherb). Se bildet.

Nøkkelen er altså å reduser mengden planteoljer til et minimum og øke mengden mettet fett slik vi gjør. Bruk kokosolje som solbeskyttelse og smør ofte hvis du er lys i huden og har planer om å være mye i sola. En annen viktig ting jeg har vært bevisst på i sommer er å REDUSERE tiden du bruker solbriller! Øynene dine absorberer faktisk også viktige D-vitaminer - og dette skjer ikke hvis du har solbriller på hele tiden!!! Du blokkerer, rett og slett!

 

25 kommentarer

PirkePetter

24.08.2012 kl.02:38

Den krokosoljen du snakker om, den må vi få høre mer om :-)

Det er ikke slik at celler må bestå helt av mettet fett, men snarere at vel 50% av cellemembranene deres må bestå av mettet fett. Cellemembraner med normalt innhold av mettet fett adsorberer heller ikke vitamin D fra sola, men tillater prosessen å skje, hvor høyt innhold av umettet fett i hudceller blokkerer kolesterolet i huden fra å produsere den vitamin D formen det er snakk om.

Planteoljer/umettet fett fremmer mangel på vitamin D både gjennom å øke forbruket/oksideringen av vitaminet i kroppen, blokkere opptak i tarmen, samt gjennom å blokkere dannelsen via kolesterol i hudceller som følge av solpåvirkning.

Planteoljer er ustabile ved påvirkning av lys, luft og normal romtemperatur, og trenger ikke høy varme for å bli helseskadelige. Ved høy varmepåvirkning blir de imidlertid enda mer helseskadelige.

Intensjonen din med dette innlegget er god, men logikken svikter stort. Kostholdsrådene er riktige, mens det skranter litt med biologikunnskapen.

ET LIV I BALANSE.

24.08.2012 kl.08:35

Ok. Takk for presiseringene omkring cellebiologien. Skjerpings! Jeg forenklet nok teorien rundt dette litt vel mye. Hovedbudskapet mitt her er at jo mer mettet fett og jo mindre umettet plantefett i kostholdet - jo større er sjansen for å ikke bli brent i sola - vi blir raskere brun og brunere - og jo lettere blir opptaket av vitamin D? Det er vi enige om?

Bruker du solbriller? Mine har for første gang i historien ligget mest i veska. De er kjekke å ha - men det føles også bra at øynene får sin dose med sol. Am

Heidi

24.08.2012 kl.09:50

Tusen takk for dette innlegget. Dette var svært interessant! Temaet sol/solkrem er forøvrig noe jeg har lurt på lenge, da jeg alltid har ment at det ikke er logisk fra naturens side at vi skal være avhengige av industrifremstilte kremer for å kunne være ute i sola om sommeren. Dette forklarer også det pappa fortalte om hans egen barndom hvor ingen brukte solkrem (kun litt spenol innimellom) og ingen ble nevneverdig solbrente. Da jeg ikke har funnet noen forklaring på dette har jeg tenkt, som de fleste andre, at dette skyldes et svekket ozonlag, sterkere sol nå enn før osv. Forøvrig forklarer dette innlegget også hvorfor barn blir så lett brune, mens deler av min egen kropp minner mest om ett eller annet som har vært utsatt for sterk klorbleking...

Ellers er jeg også veldig interessert i å høre mer om den Krokosolja ;))

Pirke Petter: Er det noe hold i myten om gulrøtter/betakaroten og brunfarge i huden? Altså, at man blir fortere brun ved inntak av gulrøtter og/eller betakaroten?

Vennlig hilsen Heidi

Anna

24.08.2012 kl.11:27

Veldig interessant ja! Da jeg var liten ble jeg aldri brent, og veldig fort brun. Løp jo ute hele sommeren, og brukte ikke solkrem annet enn på stranden. Nå derimot blir jeg brent med en gang, selv med faktor 50. Og jeg blir aldri brun lengre. Har i flere år vært «sunn» og spist magert og de siste årene «enda sunnere» med masse umettet fett. Som barn drakk jeg mye melk og spiste definitivt mye mer mettet fett.

Krokosolje høres spennende ut ja :) *fnise*

24.08.2012 kl.11:49

Fra min egen barndom husker jeg min kjære pappa som mørk brun hele sommeren. Jeg kan ikke huske at han noensinne brukte solkrem. Og jeg er helt enig - hvis man tenker seg om et par ganger - og tar en titt på hva solkrem egentlig inneholder - så skjønner man jo at man bare gjør vondt verre ved å smørre dette på huden. Og tenk så fantastisk at man faktisk kan spise på en måte som gjør kroppen - men også huden sterk og tolerant! Anne Marit

gry

24.08.2012 kl.12:00

Enig, har brukt kokosolje på meg selv og alle barna i sommer. Jeg har blitt brun også, noe jeg ikke har blitt på årevis (kun dengang jeg hadde tid til å ligge å grille halve somrene) selv om jeg ikke har vært ute i solen så mye som jeg kunne/burte. Jeg hater forresten solbriller, ser ikke, klarer ikke å orientere meg med dem og i allefall ikke kjøre bil med.. De kan være så stilige som bare det, men det er forferdelig å gå med!!!!!!

ET LIV I BALANSE.

24.08.2012 kl.12:06

Hehe...tok meg et halvt døgn å se at kokosolje konsekvent har blitt til krokosolje.... Bra dere følger med i timen!

Keros

24.08.2012 kl.13:01

Interessant dette! Jeg har snust på ideen i sommer, men har ikke turt å stole på at jeg har fått i meg nok mettet fett til å ta skrittet helt ut å droppe solkremen. Men som Heidi sier over her, det virker jo rett og slett ulogisk at vi skal være avhengige av kjemisk fremstilte midler for å tåle å være i sola. Den har tross alt eksistert et par år lengre enn solkremen har... Har du noen gang vært plaget med soleksem? Har du eller noen andre erfaring med at kokosolje kan virke positivt på soleksem?

PirkePetter

24.08.2012 kl.14:32

Man blir ikke raskere brun ved høyt konsum av betakaroten, man blir heller gulbrun. Og betakaroten i slike mengder, og i isolert form, er genskadelig, og blokkerer naturlig vitamin A aktiviteter i kroppen. Og det er som nevnt en laboratoriehypotese som aldri har vært dokumentert at betakaroten kan omdannes til vitamin A i annet enn flermagede dyr.

Kokosolje som solkrem -

http://www.coconutresearchcenter.com/hwnl_8-3.htm

http://askinyourface.com/2012/05/20/coconut-oil-as-sunscreen-yes-without-harmful-chemicals/

http://www.igu.in/8-4/4Shohana.pdf

Om kostholdet inneholder mye planteoljer mangedobles sjansen for å utvikle hudkreft ?

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

Solkrem/Kjemikalier i solkrem & Solkrem blokkerer dannelse av vitamin D = Årsaker til kreft ?

SUNSCREENS/HEAT INTOLERANCE

Many are now advocating the use of sunscreens to decrease the risk of skin cancers due to sun exposure. People who use sunscreens should be aware that sunscreens may significantly increase skin temperature and hinder sweat evaporation. This may increase the risk of heat related illnesses. (Physician and Sportsmedicine 12:132-44, 1984)

Sunscreen Linked to Vitamin D Deficiency

The sun's rays contain two primary wavelengths: ultraviolet A (UVA# and ultraviolet B #UVB#. UVB is the more beneficial of the two, as this is what converts into vitamin D. UVA, meanwhile, is now believed to be a primary risk factor for cancer.

UVB has a wavelength that is more easily filtered through the atmosphere, so on a cloudy day you won't get as much of that beneficial radiation on your skin to make vitamin D. However, UVA does not get filtered as well and will penetrate the atmosphere more easily, so it will STILL increase your risk of cancer on cloudy days, in the early morning and late afternoon.

But, if you think you can protect yourself from UVA by using sunscreen, think again.

Many of the sun lotions on the market do not screen for UVA. Unless it specifically says so on the label, assume it doesn't. What most sunscreens end up doing, then, is screening out the beneficial UVB, and therefore limiting your vitamin D, while allowing the dangerous UVA to filter through! -

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/10/health-claim-filed-for-vitamin-d.aspx

SKIN CANCER/SUNSCREEN

Sunscreens contain 5-mop, a tanning ingredient, may promote skin cancer. Lyle Cartwright, M.D., of San Francisco and Joseph F. Walter, M.D., of the University of California Medical Center at San Diego found tumors and skin changes in laboratory mice that had been covered with 5-mop and exposed to sunlight. The researchers reported that 100% of the mice having sunscreen applications and a dose of sunlight equal to one hour of midday sun in a temperate climate developed tumors. Mice not treated with sunscreen but given large doses of sunshine did not develop tumors. #American Medical News, June 24, 1983, p. 18#

SUN SCREENS/TUMORS

Urocanic acid, found in sunscreens, body lotions, foundations or makeup bases, may trigger or stimulate the growth of skin tumors. Laboratory animals exposed to sunlamps after the application of urocanic acid had four times more tumors than those not treated with urocanic acid. #Medical Tribune, April 18, 1991#

Polyunsaturated oils #PUFA) and cancer ?

http://weeksmd.com/2008/06/polyunsaturated-oils-pufa-and-cancer/

Discovering the Truth Behind the Sunshine-Skin Cancer Myth ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/02/19/sun-skin.aspx

The sunscreen myth: How sunscreen products actually promote cancer ?

http://www.naturalnews.com/021903.html

Skin Cancer ?

http://www.mnwelldir.org/docs/cancer2/skin.htm

UV Light Linked to Skin Cancer, or Is it ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/uv-light-linked-to-cancer.aspx

PirkePetter

24.08.2012 kl.14:32

Slathering on Sunscreen Does Not Prevent Cancer ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/08/02/sunscreen-cancer.aspx

Sunscreens May Not Prevent Melanoma ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/sunscreens-may-not-prevent-melanoma.aspx

Sunscreens Don't Prevent Melanoma ?

http://healthhubs.net/myths/sunscreens-dont-protect-against-melanoma/

Learn Why the Myth of the Sun Causing Skin Cancer Can Hurt Your Health ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/06/19/sun.aspx

Trash Your Sunscreen ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/05/26/summer-sun.aspx

Sun Block ?

http://www.newscientist.com/article/dn641-sun-block.html

Sunblock Can Actually Increase Your Cancer Risk ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/07/02/sunblock-cancer-part-one.aspx

Sun-Care Chemical Proves Toxic in Lab Tests ?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/10/15/sunscreen-part-one.aspx

Absorbing Titanium from Sunscreens -

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/titanium-in-sunscreens.aspx

Absorbing Titanium from Sunscreens -

http://www.nutritionessentials.com/absorbing_titanium.html

Solkrem blir i kroppen ?

http://www.dagbladet.no/dinside/2004/05/04/397437.html

Oestrogen 'mimics' are found in sun lotion ?

http://www#telegraph#co#uk/science/science-news/4762578/Oestrogen-mimics-are-found-in-sun-lotion#html

Sun Block has Endocrine Disruptor Chemicals ?

http://www#mindfully#org/Health/Sun-Screens-EDs#htm

Gender-bending chemicals common in sunscreens ?

http://curezone#com/forums/fm#asp?i=589460

Estrogen surrogates in sunscreens ?

http://health.phys.iit.edu/extended_archive/0104/msg00252.html

The Non "Epidemic" of Melanoma ?

http://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2005/08/10/The-Non-Epidemic-of-Melanoma.aspx

Marianne

24.08.2012 kl.14:58

Nå har det jo vært tidenes dårligste sommer da, men jeg har ikke brukt solkrem en eneste dag og jeg har vært en del i sola. 3-åringen har heller ikke hatt annet enn kokosolje som solkrem. Hun har immidlertid mye sterkere hud enn meg og blir lett brun. Jeg ble solbrent den ene dagen i sommer da vi satt her og grilla oss alle 4, men eller har det gått bra og jeg har faktisk blitt litt brun. Brunere enn vanlig :)

Silje Silje

24.08.2012 kl.18:19

Jeg prøvde kokosolje som solkrem på huden i sommer, lot den trekke inn en stund før jeg gikk ut. Ble ikke brent og fikk ikke soleksem selv om jeg lå og sola meg noen timer :-) Kanskje tilfeldig, jeg vet ikke, men det fungrerte ihvertfall i år.

Marte

25.08.2012 kl.10:41

Spennende med kokosolje som solkrem! Får man ikke i seg nok mettet fett hvis man likevel blir solbrent?

Jeg tror man skal være forsiktig med å eksponere øynene for mye sol. Dette fordi UV-strålingen øker risikoen for forskjellige lidelser i øyet, bl.a katarakt/grå stær i krystallinsen. Noe de fleste nok vil være foruten!

Tove Cecilie Fasting

25.08.2012 kl.12:53

Jeg har vært bosatt i Hellas de siste 20 åra, og har aldri brukt solkrem, verken på meg selv eller ungene. Vår viktigste fettkilde er uneummettet, nemlig olivenolje (og vi bruker enorme mengder, sammenliknet med norsk standard!). Vi er aldri solbrente. Når det er sagt, følger vi vanlig gresk folkevett når det gjelder sola om sommeren: På stranda tidlig om morgenen og sent på ettermiddagen, resten av dagen i skyggen, så langt det er mulig.

Godt å se et blogginnlegg hvor man er kritisk til solkrem, men jeg er ikke helt med på at bare man spiser nok mettet fett så har man beskyttelse. Nok fett, kanskje.

PirkePetter

25.08.2012 kl.14:21

Marte, at sol skader øynene på noe vis er industrimyter som opprinnelig ble skapt for å selge solbriller, akkurat som det tilsynelatende svekkede ozonlaget ga et gigantisk løft i salget av solkremer. Disse to mytene, at sol kødder med øynene eller forårsaker kreft er to variasjoner av samme løgn.

Tove Cecilie

Både en og flerumettet plantefett, olivenolje inkludert, blokkerer opptak av flere vitaminer, deriblant vitamin D. Slik at mennesker som bor i lite solrike land lett ender med mangel på dette vitaminet, mens man i solrike land, hvor vitamin D produksjon i huden kompensererer for tapet som følge av olivenoljekonsum unngår dette. Dermed er konsum av olivenolje ok i solrike land, og ellers kun i små mengder i land hvor solen ikke utgjør en større kilde til vitamin D

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1525046

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/096007609290094Y

Ellers er ikke det greske kostholdet bare olivenolje hva gjelder fett, men mengder med smør og spesielt yogurtprodukter også, som begge gir melkefett, og dermed mettet fett som balanserer det enumettede fettet. Lam og fårekjøtt, som det går mye i, gir også godt med mettet fett som balanserer det enumettede.

Enumettet fett har mange helseulemper, hvor bl.a økt grad av åreforkalkning eller fibrose er to -

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-great-con-ola (midt på siden)

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50711

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17431188

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1776821

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2010146

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1676360

Ingelill

25.08.2012 kl.18:13

Spennende! Denne informasjonen er gull verdt, nå er det bare å nerde seg ned i linkene til pp. Bye bye solkrem, hei hei kvalitetsmat og krokosolje ;-)

Heidi

25.08.2012 kl.20:51

Ingelill: Digger uttrykket ditt om å "nerde seg ned i linkene til PP".

Hihi... ;))

Vennlig hilsen Heidi

Ingelill

25.08.2012 kl.22:01

Hehe, takk for det Heidi . Vet ikke helt hvordan jeg ellers kan beskrive det, er jo akkurat det jeg gjør. Og det er en herlig oppdagelsesreise :-)

Inspirert

25.08.2012 kl.23:42

Hei!

Takk for fint og spennande innlegg! Eg har òg smurt meg med kokosolje i sommar : ) Eg har lys hud og vanligvis blir eg lett brent. I år har eg tålt sola beire og blitt gyllen men ikkje brent : )

I forrige veke lagde eg min egen bodylotion. Den er fortsatt på eksperimentstadiet, men eg blei veldig fornøgd. Eg blanda like delar med kokosolje, sheasmør og kakaosmør pluss noken dråpar vaniljeekstrakt. (smelta i vannbad) Huda blei mjuk og smidig og lukta godt og naturlig : )

Et spørsmål til Pirke Petter:

Er det mulig å kontakte deg/ møte deg for kostholdsveiledning?

Eg leser kommentarane dine med stor interesse! Eg har mange spørsmål som eg så gjerne skulle hatt svar på som går på mine og sønnen min sine spesifikke helseplager, men det passar ikkje å ta det opp her...

AnneMarit

26.08.2012 kl.07:36

Herlig! Har omtrent samme oppskrift på bodylotion selv, men da med kokosolje, sheasmør og lavendel eller vaniljeessens. Am

Cecilie

28.08.2012 kl.09:46

Kanskje ikke nødvendig å beskytte seg med briller i solarium heller, da....??

Janne

31.08.2012 kl.16:15

Jeg elsker kokosolje, men har ikke turt å bruke det som solbeskyttelse ennå... Er i begynnelsen av omleggingen til tradisjonell kost med mer mettet fett og har derfor vært usikker på om kokosolje som solkrem vil virke så bra på meg og familien ennå? Ellers smurte jeg begge barna mine inn med kokosolje i sommer, etter at de hadde blitt ganske så solbrent i syden. Og det fungerte kjempebra, lindret svien, og ingen flassing.

Bare et lite spørsmål: jeg har skjønt at kokosolje inneholder (utelukkende) omega-6. Stemmer dette? Og bør man ikke være bevisst på bruken av det mht omega-3/6-balansen?

Koser meg med din inspirerende og lærerike blogg, Anne Marit. Gleder meg til kefirkorn kommer i posten! Takk også til PirkePetter for veldokumentert informasjon!

PirkePetter

31.08.2012 kl.18:13

Janne, kokosolje inneholder litt linolsyre, men det mettede fettet kontrollerer enhver antydning til oksidasjon av linolsyren.

Ellers er det en myte skapt av matindustrien at det skal være balanse mellom omega-6 og 3, og myten baserer seg på at disse fettsyrene er essensielle, hvilket de ikke er. Sluttproduktene fra disse fettsyrene, som er bl.a gammalinolensyre/GLA og arakidonsyre fra linolsyre og eikosapentaensyre/EPA og dokosaheksaensyre/DHA er mer å regne som essensielle, og det er disse som brukes i kroppen, og ikke linolsyre eller linolensyre av betydning.

Uansett må linolsyre og linolensyre gjennom en flere trinns prosess for å omdannes til disse fettsyrene, og svært mange faktorer, inkludert mangel på en rekke næringsstoffer, samt konsum av plante eller transfett, eller mye karbohydrater/sukker, blokkerer de enzymer (desaturaser og elongaser) som er nødvendige for å omdanne de førstnevnte fettsyrer til de sistnevnte. Det er mao enda bedre å heller spise kjøtt og sjømat for å få disse fettsyrene direkte.

Litt info for dem som trenger å få det gnikket inn (bruk kokosolje) -

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/precious-yet-perilous

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-context.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsuitablefats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/fats-degeneration3.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/ms.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

Heidi-HD

09.10.2012 kl.22:20

Jeg vil anta at man også kan bruke kokosolje som kuldekrem, i og med det største problemet med "vanlig" ansiktskrem og kulde (slik jeg har forstått det) er innholdet av vann (foruten kjemikaliene selvsagt, men de er jo et problem uansett vær og vind).

Noen som vet noe her eller har erfaring med bruk av kokosolje som kuldekrem?

Noen som vet om det i det hele tatt er nødvendig med kuldekrem?

I barnehagene i dag (og i apotek- og kosmetikkpropagandaen) er bruk av kuldekrem et absolutt must, særlig for barn. Jeg for min del brukte aldri kuldekrem da jeg var liten, til tross for svinkulde store deler av vinteren der hvor jeg vokste opp, og har aldri merket noe skade av dette fraværet av kuldekrem i oppveksten.

Vennlig hilsen Heidi

Medisinstudent

07.03.2013 kl.17:58

Vil bare kaste lys over et problem som følger med når man spiser mye mettet fett: Man får høyt kolesterolnivå i blodet, noe som igjen betyr at fett fraktes vekk fra lever og blod med LDL proteiner (low density protein) som er kompakte molekyler som lett kan sette seg fast i blodåreveggene og danne forkalkninger, som igjen kan løsne som propper som kan stanse eller tetne til blodsirkulasjonen. Følgen ved at mettede fettsyrer som kolesterol fraktes ut i perifert vev, er også at fett lagres i underhuden (hivtt fettvet), som de fleste er kjent med at er svært vanskelig å få vekk igjen.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits