Tørking av urter: salvie, timian, rosmarin, grønn og rød basilikum

Da jeg ankom Canelli i forrige uke gikk jeg nokså raskt til "angrep" på min venninnes fantastiske og bugnende urtehage. For et eldorado for en som meg! Hver morgen fant de meg med hodet nedi urtehagen - klar for å sette i gang ny ladning (hehe). Jeg fikk jo fri tilgang til urtehagen - og kunne bare ikke la den muligheten gå fra meg. Det er fantastisk å se alle disse urtene strutte av sunnhet i solen. Jorden er næringsrik, sola intens - og urtene blir sterke og smaksrike. Jeg mener bestemt at smaken på disse urtene er mye mer intens enn urteplantene man får kjøpt i butikker her hjemme. Jeg fikk tørket gode mengder med rosmarin, salvie, rød og grønn basilikum - og timian. Desverre glemte jeg oppi alle festlighetene å få med meg rød chili - men det får bli til neste gang! Jeg hadde kun stekeovn tilgjengelig og satte den på laveste temperatur (40-50 grader) med en tresleif i åpningen - og ovnen stod på omtrent hele tiden mens jeg var der. Så nå har jeg mye godsaker å tilsette maten. I dag ble det tomatsuppe med noen gode never Oliventoppen-urter oppi - og det smakte godt. Ungene er som nevnt tidligere blitt mer og mer vant til urter - og bryr seg ikke lenger om "sorte prikker" eller "krydderbiter" i maten. Det er deilig. Det gjør at jeg kan kjøre på med enda mer urter enn før - og slipper å "blende" suppene i hjel. Salvie har jeg brukt lite før, men det er utrolig godt å tilsette kjøtt som stekes i ovn - og  gir en ekstra god smaksopplevelse. Vi lagde blant annet ovnsstekt kanin der nede med store mengder ferske urter. For meg er kanin et husdyr, men i Italia er det mat! Og det smakte virkelig godt. Nærmest som kylling. 

Jeg har sagt det før, men sier det gjerne igjen: Krydder og urter er supert for fordøyelsen og for magesyreproduksjon - så sørg for å bli rausere med mengden du tilsetter maten. Jeg pleier også å male urter - og blande ulike urter og male sammen - og strø oppå smøret på knekkebrødet  eller durdeigsbrødet (under pålegget). Gir spennende smaker og litt variasjon i hverdagen - samtidig som det hjelper fordøyelsen!

Jeg synes forøvrig mine egne urter i plantekassen på terrassen her begynner å komme seg. Så det blir nok litt tørket urter fra egen produksjon også utover høsten.
17 kommentarer

Vibeke

23.08.2012 kl.10:56

Kan tenke meg at de urtene smaker fantastisk både tørket og i fersk tilstand. Her blir også mengdene urter og krydder stadig mer vågale og det er herlig å se at barna venner seg raskt til smakene og liker det. Gleder meg til å begynne å dyrke i egen hage!

gry

23.08.2012 kl.11:08

Høres ut som en drømmetur! Elsker krydder i alle fasonger :)

Ingelill

23.08.2012 kl.11:12

For en herlig venninne som gir deg tilgang til disse godsakene.

Må si meg enig i at butikkenes urter er tafatte. Her på vestlandet har vi heldigvis et godt alternativ fra økologiske urtedyrkere på Bømlo. De bruker å være på bondens marked i Bergen .

I urtehagen min er noen planter fra dem, og de r sterke, flotte og smaksrike, og med alle sine gode egenskaper er det en fest rett og slett :-)

Heidi

23.08.2012 kl.12:09

Fantastisk Anne Marit! Og den turen din til Frankrike høres bare super ut :-)

Jeg har tenkt mye på hage i det siste. Jeg har IKKE grønne fingre, og har aldri dyrket noe før. Men nå, derimot - nå vil vi utnytte hagen på best mulig måte! Og bestemmer jeg meg først, så kommer de grønne fingrene av seg selv så dette bekymrer meg ikke i det hele tatt. Dessuten har jeg fanget opp at PirkePetter anbefaler å gjødsle med tang/tare og skjellsand/bunnslam. Dette har vi hauger av i umiddelbar nærhet.

Jeg beklager at disse spørsmålene er skikkelig "dumkopf", men et sted må jeg jo begynne:

Har noen forslag til hvilke trær/planter/busker man kan ha i hagen for å få tilgang til de vekstene som er mest supre i forhold til næringsstoffer?

Jeg tenker solbær, og er også veldig glad i (vill)bringebær. Ser Gry hadde gojibær (men lurer på om dette er litt pes da jeg tror denne kun er ett-årig?). Ellers har jeg lurt på om surkirsebær (Tart Cherry) går i Norge. Vet at stikkelsbær har blitt mye brukt i Norge, men aner ikke hva jeg skal bruke det til og vet heller ikke noe om næringsinnholdet i disse. Har også lyst til å ha et epletre og har prøvd å søke rundt etter en mandeltreart som kan funke her oppe i nord.

Når det gjelder urter: Må jeg lage forkultur inne, eller kan jeg bare så rett i potte ute? Ellers noen som har noen tips til hvordan få til urter på kjøkkenbenken i vinterhalvåret?

PirkePetter: Når det gjelder tang, tare og skjellsand som gjødsel, kan man bruke hvilke som helst tang og tare? Jeg klarer desverre ikke (per i dag) å se forskjell på de ulike sortene. Legger man dette bare oppå jorda, rundt stilken/stammen eller må man blande det ned i jorda i dybden? Når du sier bunnslam, er dette det "myrlignende" greiene som liksom "gir litt etter" når du trår i det? Hva gjør man eventuelt med disse "mordersneglene"?

Er det noe sunt og næringsrikt som vokser der hvor det stort sett er skygge hele tiden? (Har et lite sted bak garasjen hvor det er god plass, men desverre mye skygge).

Jeg gleder meg til å få grønne fingre til våren, og til å bruke vinteren til å planlegge litt hage.

Vennlig hilsen Heidi

Mette

23.08.2012 kl.14:05

Herlig å se at urtene fra Oliventoppen allerede er havnet i supper og annet godt hjemme hos deg Anne Marit! Jeg føler meg superheldig som samtidig kan lære av deg hvordan jeg tørker urter og skal absolutt ta med meg hjem store mengder for vinterens forbruk neste gang vi reiser dit. Da skal jeg ta med noen chili til deg også :-)

By the way, jeg har bl.a. salvie her i kjøkkenhagen i Oslo også og den vokser som bare det. Salvie, flatbladet persille, oregano, rosmarin og timian er enkle urter og klarer seg også godt der hvor det ikke er så mye sol.

IdaE

23.08.2012 kl.18:32

Durdeigsbrød med smør og urter på hørtes veldig spennende ut ;-)

Herlig innlegg, gleder meg til å sette i gang med dette selv!

Bente

23.08.2012 kl.22:11

Heidi: vi har forskjellige urter både rundt husveggen og i potter i hagen her på Østlandet. Ved husveggen mot sør (mye sol) har vi oregano, løpstikke - også kalt kjærlighetens urt tror jeg - kruspersille, rosmarin og estragon. Og for ikke å glemme tomatene! Sett plantene i jorda på et solrikt sted, gi de masse vann og du vil være forsynt med rikelig med søte tomater og. Vi har kjøpt pepperplante som står i krukke og gir deilige røde og grønne pepper (ligner minipaprika). Løpstikke er min favoritt i supper/kraft. Min erfaring er romslige krukker, mye sol og vann. Ellers plantet vi et plommetre for tre år siden, i år bugner det av plommer som er i ferd med å bli søte og saftige. Ellers er jeg glad i lavendel, som enten kan plantes rett i jorden eller i store krukker. Den elsker sol, romslig plass og at det er lunt. Lavendel kan tørkes ved å henge de i små buketter med blomsten ned. Den gir behagelig lukt i f.eks. undertøysskuffen. Lavendel skal også virke beroligende og en liten bukett på nattbordet kan anbefales. Stryker du fingerne dine over blomstene frigjøres lavendeloljen som du feks. kan smøre på hals eller ved håndledd og på den måten få en helt naturlig parfyme (om du liker lukten da). Jeg vet lite om hvorvidt man kan spise evt. koke te på lavendel. Håper dette kan gi deg litt lyst til å planlegge hagen for neste vår/sommer:)

Bente

ET LIV I BALANSE.

23.08.2012 kl.22:30

Heidi: Takk! Jeg har ikke så mange forslag til hageplanter siden jeg faktisk bor i blokk og kun har terrasser hvor jeg planter urter. Det virker som urtene her ute trives - spesielt gjelder det bladpersille, timian og sitronmelisse og kruspersille. Basilikum begynner også å komme seg. Jeg ville nok uansett satset på bær. Ripsbær og kanskje bringebær hvis du har plass. Ingenting er som å plukke rips og bringebær på sensommeren, men dette er jo bare smak og behag.

Mette: Jaaa, jeg vil gjerne ha chili. Jeg tipper urtehagen har vokst kraftig til du er tilbake! Takk for nydelige dager - gleder meg til neste gang! Da må jeg komme meg rundt i distriktet og blant annet besøke melkebonden din der nede!

Ida: Smil

Bente: Herlige tips! Lavendel bugnet det av i Italia. Jeg har planer om å lage min egen bodylotion av kokosolje, sheasmør og lavendel. Kanskje jeg skal hente oljen rett fra planten.

Linn

23.08.2012 kl.23:54

Jeg hadde hele vinduskarmen full av urter, innmari stolt, og viste de frem til alle som var på besøk, haha. Men så fikk plantene ekstreme mengder bladlus og jeg er livredd insekter, så heiv alle plantene ut :( Har en teori om at bladluseggene kom med plantene, så heretter har jeg bestemt meg for å så på egenhånd. Men jeg lurer på en ting som jeg enda ikke har klart å finne ut, og det er om bladlusegg kan følge med i jordsekkene..

Heidi

24.08.2012 kl.00:57

Linn: Jeg tror Kombucha (enten vanlig Kombucha eller Kombucha-edikk) tar bladlus.

Bente: Tusen takk for masse forslag til urter! Det var egentlig bær, busker og trær jeg tenkte mest på da jeg egentlig har ganske god oversikt over hvilke urter jeg vil ha. Men fint å lese om dine urter uansett :-)

Anne Marit: Takk for svar :-) Var ikke klar over at du bor i blokk, men supert å ha urter på balkongen da!

Planter uansett solbærbusk(er) til våren. Og eventuelt bringebær. Trenger ikke planlegge alt med en gang... Innser at dette kanskje også var et teit spørsmål her, da dette innlegget handler om urter. Dessuten er det ikke nødvendigvis så lett for andre å gi råd om planting i nordland, da dette gjerne blir litt annerledes enn sørpå. Men jeg blir bare så SUPER ivrig!! Hehe...

Klem og vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

24.08.2012 kl.02:49

Bladlus oppstår på planter som vanskjøttes og ikke får tilstrekkelig med vann og/eller næring.

All tang og tare funker, og bunnslam er det samme som skjellsand. Dvs sand fra havbunnen.

Her kan du søke på planter som bl.a liker skygge -

http://www.pfaf.org/user/plantsearch.aspx#USE

Marianne

25.08.2012 kl.18:12

Herlig! Jeg må få ut fingeren og få tørket urter jeg også. Er jo masse å ta av fra Øverland. Kanin har jeg forøvrig spist en del av de siste årene, og det er utrolig godt. Skjønner jo kjæledyrassosiasjonen hos folk, men så lenge de har hatt et godt liv og slaktet på en verdig måte syns jeg det blir ett fett hva slags dyr det er (eller hund og katt sitter vel litt langt inne da!).

Heidi

05.09.2012 kl.13:44

Når det først er snakk om planter, gjødsel osv. drister jeg meg til å spørre...

Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.

Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?

Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:

http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm

Vennlig hilsen Heidi

Heidi

05.09.2012 kl.13:45

Når det først er snakk om planter, gjødsel osv. drister jeg meg til å spørre...

Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.

Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?

Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:

http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm

Vennlig hilsen Heidi

Heidi

05.09.2012 kl.16:31

Når det først er snakk om planter, gjødsel osv. drister jeg meg til å spørre...

Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.

Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?

Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:

http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm

Vennlig hilsen Heidi

Heidi

05.09.2012 kl.19:41

Hva skjedde?? Ikke meningen å poste samme innlegg tre ganger...

PirkePetter

05.09.2012 kl.20:36

Ingen planter er sensitive for salt i små mengder slik de kommer via bl.a tang og tare med litt sjøvann på. Det er mye antakelser involvert i påstander om at mange planter og grønnsaker, etc ikke tåler salt særlig godt da det er mye erfaringer fra gartnere, bønder og private som viser det motsatte. Selv saltvann/sjøvann er bra for planter i mindre doser noen få ganger i året. Eller oftere, fortynnet 50:50 med ferskvann.

Forskning og info om bruk av sjøvann, salt, næringsstoffer fra sjøvann, etc -

Sea Energy Agriculture - Nature's Ideal Trace Elements Blend for Farm, Livestock, Humans - Maynard Murray, Acres USA, ISBN 091131170X

Fertility from the Ocean Deep - Charles Walters, Acres U.S.A., ISBN 0911311793

Seawater Concentrate for Adundant Agriculture - Arthur Zeigler, Ambrosia Technology, ISBN 9780615666143

Og tang/tare -

Seaweed in Agriculture and Horticulture - W. A. Stephenson, Bargyla & Gylver Rateaver, ISBN 0-9600698-3-6

Seaweed and Plant Growth - T.L. Senn, Ph.D., T L Senn (selvpublisert#, ISBN 0-939241-01-3

Seaweed - A Users Guide - Sonya Surey-Gent & Gordon Morris, Whittet Books, ISBN 1-873580-54-1

Fertile Soil From The Sea ? The Effective Use of Seaweed in the Garden - Curtis Stuart Laughlin, Perpetua Press, #1954; har ikke ISBN)

Food Power from the Sea - The Seaweed Story - Lee Fryer, Dick Simmons, Acres U.S.A, ISBN 0911311882

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits