Vafler som turmat

Da brer det snart over dammen til Danmark. Bilen er pakket og klar og diverse matvarer er pakket ned. Blandt annet disse vaflene laget av speltmel (fin og grov) bltlagt i vann, salt og myse i snart et dgn. Deretter tilsatt egg, ferskmelk, smeltet smr, vaniljeessens og litt rrsukker. Det er utrolig lett steke disse vaflene nr melet er bltlagt lenge nok. De henger godt sammen!

Blir nok kjekt ha disse tilgjengelig det neste dgnet i bten og i bilen.

14 kommentarer

Vibeke

31.07.2012 kl.21:02

Mmmh, slike vafler gr det mye av her om dagen. Ha en riktig god tur til Danmark, gled dere til masse god mat! Hper p flere reisebrev:-)

gry

31.07.2012 kl.23:06

Spennende, hper turen blir fantastisk. kobacon m vel finnes der? Og stikker du innom butikken vr s hper jeg du husker handlelisten min :-)!!!

AnneMarit

01.08.2012 kl.22:28

Gry! Jeg har allerede vrt innom butikken og klarte knapt f med meg en krukke og en kornmlle i bilen. De mtte presses inn. Bilen vr er stappa full pga campingliv og krukke var mye strre en jeg trodde. Det ble ogs litt p sparket dette, s beklager. Du fr evt lne krukka mi i noen uker, jeg kommer ikke til fermentere 5 liter til enhver tid...det er umulig. Den er i strste laget synes jeg. Skal sende bilde.

lene

01.08.2012 kl.22:35

hei og takk for fin og inspirerende blogg!

s noen sprsml fra en amatrkraftmor: "disse" vaflene gr det ogs mye av her i huset, men jeg bltlegger ikke i myse (bruker sitronsaft) og s har jeg ikke melk i vaffelrra. og da kommer sprsmlene - vil ikke disse deilige upast melkeproduktene forringes nr man f eks steker vafler? eller som i ost p pizza? jeg var en av dem som kjpte kaserebellen ost fra tidsporten, og den var fantastisk, men det slo meg at det kanskje var litt dumt steke den p pizza? da blir den kanskje like tungtfordyelig som annen ost? nr det gjelder myse syns jeg den er litt tricky. jeg har tilgang p ferskmelk (ko) som jeg ikke tler veldig godt drikke (dessuten klarer jeg ikke helt smaken). derimot har jeg latt den skille seg og benyttet mysen. men jeg syns ikke mysen holder seg s godt som det loves (sally fallon hevder at den holder seg i 6 mndr) hva er din erfaring? nr jeg fr anledning skal jeg skaffe youghurtkultur og se om jeg tler det bedre.

takk igjen for en lekker blogg, jeg leser denne og de andre kraftmdrenes blogger nesten daglig;)

mvh

lene

AnneMarit

01.08.2012 kl.22:49

Takk, s hyggelig! Bra sprsml. Jeg tenker som s at ost og melk ikke br varmes opp med for hy temp - men det er jo vanskelig m pizza og vafler. En del av nringen vil nok forringes, men jeg hper ogs at noe bevares. Jeg foretrekker kefir i vaflene og i pannekaker, men hadde ikke d tilgjengelig. Nr det gjelder myse s synes ikke jeg smaken holder seg s lenge. Vet ikke hvorfor, men kanskje er det fordi mysen vr ikke er ren nok, at det er rester av ostemassen i den. Anyone? Am

Ingerlise

01.08.2012 kl.23:29

Lekkert og deilig, AM!

Rra er satt til familiekos i det spdde stormvret her i morgen.

Kos dere p tur!

PirkePetter

02.08.2012 kl.00:40

Lene - myse holder seg i mer enn 6 mneder s lenge den str kjlig, men det forutsetter at den har vrt surnet i det minste litt frst. Sally snakker om sur myse, ikke fra st melk. Nr mysen har surnet en del smaker den friskt, men lukter gjerne fjs. Smaker eller lukter den direkte vondt er det som regel tegn p at den enten har sttt alt for lenge i romtemperatur, og har blitt hva man kaller blsur, eller det er snakk om myse som fremdeles har rester av melkefett (dvs separeringen ikke har vrt god nok). Smrsyre i melkefett har en tendens til oksidere om mysen str i kontakt med luft eller i romtemperatur for lenge. Det beste er 2-4 dager og deretter oppbevaring i kjleskap. Oksidert smrsyre gir forresten ogs vond lukt og smak i smr om dette ikke er saltet godt nok, eller str i kontakt med luft for lenge. Smret er da ikke helsefarlig, men smaker vondt.

Upasteuriserte melkeprodukter vil forringes en del via varmepvirkning, s den beste mten er bruke slike nr man langtidskoker p lavere varme enn det vanlige. Alts skalt slow-cooking

Om du ikke takler ferskmelk, s lenge den er upasteurisert, s er det forholdsvis sannsynlig at du har nedsatt magesyreproduksjon, og da ogs redusert enzymproduksjon i tynntarmen samt forstyrret ph i hele tarmen og ogs ubalansert tarmflora. Mer info her om nskelig, i kommentarfeltene (erstatt gluten med kasein) -

http://gryhammer.blogspot.no/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html

Jeg tar for gitt at du ikke sikter til laktoseintoleranse all den tid det er laktase i upasteurisert melk, og ogs i en tynntarm som ikke er betent.

Ingerlise - rrende med familiekosrre :-)

gry

02.08.2012 kl.11:38

Den er grei, slunken lommebok om dagen, s kanskje like greit.... Skal hive meg p christers gelatin n, da jeg e i ferd med overvinne min grise-angst. Spiste en full pose baconsvor stekt i svinefett her nylig, hadde det vrt for bare 3 mneder siden hadde jeg sagt: OVER MITT LIK!

lene

02.08.2012 kl.11:53

takk for utfyllende svar pirkepetter.

jeg har lest kommentarene du viser til tidligere og det slo meg da at dette sikkert var aktuellt for meg. jeg fr finlese n. jeg har ikke pvist intoleranse, men har via min heilpraktiker ftt vite at jeg har melke- og hveteallergi. for tre r siden, da jeg gikk svanger gikk jeg over til et moderat lavkarbokosthold uten meieriprodukter og flte meg mye bedre i magen med ett, gikk dessuten opp bare 6 kg mot 18 med frstefdte. etter at jeg har lest s mye positiv om upasteurisert melk her p bloggen og andre steder har jeg for meg og resten av familien innfrt litt av denne matvaregruppen i kostholdet. heilpraktikeren mener all melk br unngs, og nevnte noe om at det er lymfevske fra kua...til min store forblffelse fikk jeg diagnosen podagra tidlig i sommer. jeg var p legevakta da jeg trodde jeg hadde brukket eller forstuet storta. jeg hadde spist nesten bare hjemmelaget kyllingleverpate til plegg uken fr og lurer p om det kan vre grunnen. evt at jeg innfrte meieriprodukter igjen? heilpraktikeren som jeg av og til fr fotsoneterapi hos har nevnt flere ganger at det kan virke som at nyrene mine har nedsatt funksjon grunnet stress...ellers syns jeg stadig jeg opplever gass i tarmen tiltross for at jeg spiser brd laget p spiret spelt og holder meg unna pasteurisert melk...ojsann, her ble det mye info og undring p fra meg p din blogg AM. hper det er ok. syns det er vanskelig finne kvalitetssikret info om kosthold utenom disse bloggene;)

nr det gjelder mysen - jeg setter et norgesglass med r melk p benken og nr den skiller seg gjr jeg som angitt i sally fallons bok (nourishing traditions). setter den i kjleskap (4 grader) og opplever at den ilpet av en ukes tid fr hvitt bunnfall og noen hvite prikker p toppen. dette har skjedd begge ganger jeg har laget det. det samme skjedde med "beetkvassen" (hvite flak p toppen) og med fermenterte gulrtter/ingefr (hvitt bunnfall og endret lukt) etter ca tre uker. jeg brukte den samme mysen nr den var nylaget i begge delene. tror du at hvis jeg frst lager yoghurt av melken og s siler den vil mysen bli av bedre kvalitet?

mvh

lene

PirkePetter

02.08.2012 kl.18:47

Jeg har selv utdannelse som heilpraktiker utover som ernringsfysiolog, og kjenner til den manglende logikken bak de sykdomsbilder man lrer p Naturheilschule. Naturmedisin og alternativ medisin var ment vre en motvekt mot legemedisin, men har endt opp med bare overta sykdomsparadigmet, men med den vrien at man heller bruker "naturlegemidler."

Melkeallergi og intoleranse, som glutenallergi og intoleranse finnes ikke (disse er ikke rsaker, men virkninger), som jeg beskriver i mine konklusjoner i Gry's blogg, og jeg har sett utallige ganger at normalisering av magesyreproduksjon og/eller tarm og bukspyttkjertelfunksjon gjr at disse symptomene ganske enkelt forsvinner. Og da selv om man drikker pasteurisert melk eller korn som ikke har vrt gjret. Ikke det at jeg anbefaler de sistnevnte alternativene, men selv slike produkter takles nr selve rsaken til den skalte allergien eller intoleransen ble gjort noe med.

Om du har begynt gi kroppen din mer nring enn den er vandt med er det naturlig at ulike ubalanser og helseproblemer dukker opp. Dette fordi kroppen plutselig fr giv til begynne reparere og bygge nytt vev, og i denne situasjonen vil stoffskifteubalanser, inkludert fordyelsesubalanser vre naturlig. Den skalte podagraen vil da forsvinne av seg selv om du fortsetter nre kroppen din. Husk at kroppen ofte skifter ut gamle eller skadde celler via betennelser, for fjerne de gamle til fordel for nye celler, slik at selv lokale betennelser eller generelle betennelsestilstander i kroppen kan oppleves i korte perioder som den av kropens selvhelbredelses og selvreguleringsmekanismer.

Om mysen, s hres det ut som om det er kaseinpartikler eller fettpartikler du ser, hvilket indikerer at melken ikke har vrt skikkelig separert eller filtrert for fjerne kaseinpartikler. Om mysen str uten lokk/kork kan det hvite laget p toppen ogs vre kahmgjr, en ufarlig gjrsopp som sies gi usmak p det melkesyregjrede produktet. Og som derfor anbefales ta bort.

lene

02.08.2012 kl.19:05

takk igjen for svar. dette gir motivasjon til fortsette;) jeg er utrolig takknemlig for all den erfaring og informasjon du og kraftmdrene deler. det var litt skummelt m jeg innrmme hre legen si podagra, jeg er tross alt bare 36 somre.

Anne marit

02.08.2012 kl.22:45

Jeg kan skrive under p at sm og store helbredskriser vil komme og g en god stund fremover, spesielt om man har store ubalanser. jeg har hatt en del av dem det siste halvret, alt fra flelsen av betennelse, verking, tretthet, hormonforstyrrelser med mere. Det er lett miste motet nr det skjer og lett tenke at man gjr noe galt, men etterhvert som man forstr logikken i det PP beskriver - og man selv opplever at alt blir bedre og bedre for hver kneikk man kommer over - s er det lettere g slike perioder i mte. jeg har lenge tenkt lage et eget innlegg om helbredskriser - men har bare ikke kommet s langt. St p videre! Kroppen din jobber! Am

lene

03.08.2012 kl.14:00

det var trstende ord - ser frem til det innlegget! det er jo blitt slik at jeg ikke lenger stoler p legen fordi han slett ikke har kunnskap om ernring. man blir litt mer overlatt til seg selv og det kan jo vre skremmende, spesiellt nr man har ansvar for barn i tillegg. godt dere kraftmdre finnes;)

IdaE

03.08.2012 kl.21:26

Apropos helbredelseskriser og melk, er det noen som har opplevd at halsen hovner opp i svelget etter drukket kefir? Den har godgjordt seg i tre-fire dager inklusive en dags etterfermentering og blitt sppas at det er masse myse som ha skilt seg ut, likevel ser det ut til at jeg reagerer =(

IdaE

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits