Vafler som turmat

Da bærer det snart over dammen til Danmark. Bilen er pakket og klar og diverse matvarer er pakket ned. Blandt annet disse vaflene laget av speltmel (fin og grov) bløtlagt i vann, salt og myse i snart et døgn. Deretter tilsatt egg, ferskmelk, smeltet smør, vaniljeessens og litt rørsukker. Det er utrolig lett å steke disse vaflene når melet er bløtlagt lenge nok. De henger godt sammen!

Blir nok kjekt å ha disse tilgjengelig det neste døgnet i båten og i bilen.

14 kommentarer

Vibeke

31.07.2012 kl.21:02

Mmmh, slike vafler går det mye av her om dagen. Ha en riktig god tur til Danmark, gled dere til masse god mat! Håper på flere reisebrev:-)

gry

31.07.2012 kl.23:06

Spennende, håper turen blir fantastisk. Økobacon må vel finnes der? Og stikker du innom butikken vår så håper jeg du husker handlelisten min :-)!!!

AnneMarit

01.08.2012 kl.22:28

Gry! Jeg har allerede vært innom butikken og klarte knapt få med meg en krukke og en kornmølle i bilen. De måtte presses inn. Bilen vår er stappa full pga campingliv og krukke var mye større en jeg trodde. Det ble også litt på sparket dette, så beklager. Du får evt låne krukka mi i noen uker, jeg kommer ikke til å fermentere 5 liter til enhver tid...det er umulig. Den er i største laget synes jeg. Skal sende bilde.

lene

01.08.2012 kl.22:35

hei og takk for fin og inspirerende blogg!

så noen spørsmål fra en amatørkraftmor: "disse" vaflene går det også mye av her i huset, men jeg bløtlegger ikke i myse (bruker sitronsaft) og så har jeg ikke melk i vaffelrøra. og da kommer spørsmålene - vil ikke disse deilige upast melkeproduktene forringes når man f eks steker vafler? eller som i ost på pizza? jeg var en av dem som kjøpte kaserebellen ost fra tidsporten, og den var fantastisk, men det slo meg at det kanskje var litt dumt å steke den på pizza? da blir den kanskje like tungtfordøyelig som annen ost? når det gjelder myse syns jeg den er litt tricky. jeg har tilgang på ferskmelk (øko) som jeg ikke tåler veldig godt å drikke (dessuten klarer jeg ikke helt smaken). derimot har jeg latt den skille seg og benyttet mysen. men jeg syns ikke mysen holder seg så godt som det loves (sally fallon hevder at den holder seg i 6 mndr) hva er din erfaring? når jeg får anledning skal jeg skaffe youghurtkultur og se om jeg tåler det bedre.

takk igjen for en lekker blogg, jeg leser denne og de andre kraftmødrenes blogger nesten daglig;)

mvh

lene

AnneMarit

01.08.2012 kl.22:49

Takk, så hyggelig! Bra spørsmål. Jeg tenker som så at ost og melk ikke bør varmes opp med for høy temp - men det er jo vanskelig m pizza og vafler. En del av næringen vil nok forringes, men jeg håper også at noe bevares. Jeg foretrekker kefir i vaflene og i pannekaker, men hadde ikke d tilgjengelig. Når det gjelder myse så synes ikke jeg smaken holder seg så lenge. Vet ikke hvorfor, men kanskje er det fordi mysen vår ikke er ren nok, at det er rester av ostemassen i den. Anyone? Am

Ingerlise

01.08.2012 kl.23:29

Lekkert og deilig, AM!

Røra er satt til familiekos i det spådde stormværet her i morgen.

Kos dere på tur!

PirkePetter

02.08.2012 kl.00:40

Lene - myse holder seg i mer enn 6 måneder så lenge den står kjølig, men det forutsetter at den har vært surnet i det minste litt først. Sally snakker om sur myse, ikke fra søt melk. Når mysen har surnet en del smaker den friskt, men lukter gjerne fjøs. Smaker eller lukter den direkte vondt er det som regel tegn på at den enten har stått alt for lenge i romtemperatur, og har blitt hva man kaller blåsur, eller det er snakk om myse som fremdeles har rester av melkefett (dvs separeringen ikke har vært god nok). Smørsyre i melkefett har en tendens til å oksidere om mysen står i kontakt med luft eller i romtemperatur for lenge. Det beste er 2-4 dager og deretter oppbevaring i kjøleskap. Oksidert smørsyre gir forresten også vond lukt og smak i smør om dette ikke er saltet godt nok, eller står i kontakt med luft for lenge. Smøret er da ikke helsefarlig, men smaker vondt.

Upasteuriserte melkeprodukter vil forringes en del via varmepåvirkning, så den beste måten er å bruke slike når man langtidskoker på lavere varme enn det vanlige. Altså såkalt slow-cooking

Om du ikke takler ferskmelk, så lenge den er upasteurisert, så er det forholdsvis sannsynlig at du har nedsatt magesyreproduksjon, og da også redusert enzymproduksjon i tynntarmen samt forstyrret ph i hele tarmen og også ubalansert tarmflora. Mer info her om ønskelig, i kommentarfeltene (erstatt gluten med kasein) -

http://gryhammer.blogspot.no/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html

Jeg tar for gitt at du ikke sikter til laktoseintoleranse all den tid det er laktase i upasteurisert melk, og også i en tynntarm som ikke er betent.

Ingerlise - rørende med familiekosrøre :-)

gry

02.08.2012 kl.11:38

Den er grei, slunken lommebok om dagen, så kanskje like greit.... Skal hive meg på christers gelatin nå, da jeg e i ferd med å overvinne min grise-angst. Spiste en full pose baconsvor stekt i svinefett her nylig, hadde det vært for bare 3 måneder siden hadde jeg sagt: OVER MITT LIK!

lene

02.08.2012 kl.11:53

takk for utfyllende svar pirkepetter.

jeg har lest kommentarene du viser til tidligere og det slo meg da at dette sikkert var aktuellt for meg. jeg får finlese nå. jeg har ikke påvist intoleranse, men har via min heilpraktiker fått vite at jeg har melke- og hveteallergi. for tre år siden, da jeg gikk svanger gikk jeg over til et moderat lavkarbokosthold uten meieriprodukter og følte meg mye bedre i magen med ett, gikk dessuten opp bare 6 kg mot 18 med førstefødte. etter at jeg har lest så mye positiv om upasteurisert melk her på bloggen og andre steder har jeg for meg og resten av familien innført litt av denne matvaregruppen i kostholdet. heilpraktikeren mener all melk bør unngås, og nevnte noe om at det er lymfevæske fra kua...til min store forbløffelse fikk jeg diagnosen podagra tidlig i sommer. jeg var på legevakta da jeg trodde jeg hadde brukket eller forstuet stortåa. jeg hadde spist nesten bare hjemmelaget kyllingleverpate til pålegg uken før og lurer på om det kan være grunnen. evt at jeg innførte meieriprodukter igjen? heilpraktikeren som jeg av og til får fotsoneterapi hos har nevnt flere ganger at det kan virke som at nyrene mine har nedsatt funksjon grunnet stress...ellers syns jeg stadig jeg opplever gass i tarmen tiltross for at jeg spiser brød laget på spiret spelt og holder meg unna pasteurisert melk...ojsann, her ble det mye info og undring på fra meg på din blogg AM. håper det er ok. syns det er vanskelig å finne kvalitetssikret info om kosthold utenom disse bloggene;)

når det gjelder mysen - jeg setter et norgesglass med rå melk på benken og når den skiller seg gjør jeg som angitt i sally fallons bok (nourishing traditions). setter den i kjøleskap (4 grader) og opplever at den iløpet av en ukes tid får hvitt bunnfall og noen hvite prikker på toppen. dette har skjedd begge ganger jeg har laget det. det samme skjedde med "beetkvassen" (hvite flak på toppen) og med fermenterte gulrøtter/ingefær (hvitt bunnfall og endret lukt) etter ca tre uker. jeg brukte den samme mysen når den var nylaget i begge delene. tror du at hvis jeg først lager yoghurt av melken og så siler den vil mysen bli av bedre kvalitet?

mvh

lene

PirkePetter

02.08.2012 kl.18:47

Jeg har selv utdannelse som heilpraktiker utover som ernæringsfysiolog, og kjenner til den manglende logikken bak de sykdomsbilder man lærer på Naturheilschule. Naturmedisin og alternativ medisin var ment å være en motvekt mot legemedisin, men har endt opp med å bare overta sykdomsparadigmet, men med den vrien at man heller bruker "naturlegemidler."

Melkeallergi og intoleranse, som glutenallergi og intoleranse finnes ikke (disse er ikke årsaker, men virkninger), som jeg beskriver i mine konklusjoner i Gry's blogg, og jeg har sett utallige ganger at normalisering av magesyreproduksjon og/eller tarm og bukspyttkjertelfunksjon gjør at disse symptomene ganske enkelt forsvinner. Og da selv om man drikker pasteurisert melk eller korn som ikke har vært gjæret. Ikke det at jeg anbefaler de sistnevnte alternativene, men selv slike produkter takles når selve årsaken til den såkalte allergien eller intoleransen ble gjort noe med.

Om du har begynt å gi kroppen din mer næring enn den er vandt med er det naturlig at ulike ubalanser og helseproblemer dukker opp. Dette fordi kroppen plutselig får giv til å begynne å reparere og bygge nytt vev, og i denne situasjonen vil stoffskifteubalanser, inkludert fordøyelsesubalanser være naturlig. Den såkalte podagraen vil da forsvinne av seg selv om du fortsetter å nære kroppen din. Husk at kroppen ofte skifter ut gamle eller skadde celler via betennelser, for å fjerne de gamle til fordel for nye celler, slik at selv lokale betennelser eller generelle betennelsestilstander i kroppen kan oppleves i korte perioder som den av kropens selvhelbredelses og selvreguleringsmekanismer.

Om mysen, så høres det ut som om det er kaseinpartikler eller fettpartikler du ser, hvilket indikerer at melken ikke har vært skikkelig separert eller filtrert for å fjerne kaseinpartikler. Om mysen står uten lokk/kork kan det hvite laget på toppen også være kahmgjær, en ufarlig gjærsopp som sies å gi usmak på det melkesyregjærede produktet. Og som derfor anbefales å ta bort.

lene

02.08.2012 kl.19:05

takk igjen for svar. dette gir motivasjon til å fortsette;) jeg er utrolig takknemlig for all den erfaring og informasjon du og kraftmødrene deler. det var litt skummelt må jeg innrømme å høre legen si podagra, jeg er tross alt bare 36 somre.

Anne marit

02.08.2012 kl.22:45

Jeg kan skrive under på at små og store helbredskriser vil komme og gå en god stund fremover, spesielt om man har store ubalanser. jeg har hatt en del av dem det siste halvåret, alt fra følelsen av betennelse, verking, tretthet, hormonforstyrrelser med mere. Det er lett å miste motet når det skjer og lett å tenke at man gjør noe galt, men etterhvert som man forstår logikken i det PP beskriver - og man selv opplever at alt blir bedre og bedre for hver kneikk man kommer over - så er det lettere å gå slike perioder i møte. jeg har lenge tenkt å lage et eget innlegg om helbredskriser - men har bare ikke kommet så langt. Stå på videre! Kroppen din jobber! Am

lene

03.08.2012 kl.14:00

det var trøstende ord - ser frem til det innlegget! det er jo blitt slik at jeg ikke lenger stoler på legen fordi han slett ikke har kunnskap om ernæring. man blir litt mer overlatt til seg selv og det kan jo være skremmende, spesiellt når man har ansvar for barn i tillegg. godt dere kraftmødre finnes;)

IdaE

03.08.2012 kl.21:26

Apropos helbredelseskriser og melk, er det noen som har opplevd at halsen hovner opp i svelget etter å drukket kefir? Den har godgjordt seg i tre-fire dager inklusive en dags etterfermentering og blitt såppas at det er masse myse som ha skilt seg ut, likevel ser det ut til at jeg reagerer =(

IdaE

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits