Pannekaker med ferske nyplukkede blåbær

Foto: Årets første blåbær og markjordbær

Jordbærsesongen er på hell - og jeg har sikret meg en kasse med økobær som nå er porsjonert i fryseren foran høsten. Og tro det eller ei - men nå er det faktisk blåbærene begynt å modne i skogen. Noen steder er de veldig modne, andre steder trengs det nok litt mer varme. Jeg er overrasket over at blåbæra har modnet så raskt med dette møkkaværet vi har hatt på Østlandet denne sommeren. Men vi fant i allefall store mengder blåbær i Bærumsmarka i går. Og sannelig fant vi ikke de største markjordbærene jeg har plukket noen gang. Er du på reise eller av andre grunner ikke rekker å plukke av herligheten selv kan jeg melde om at BÆRGÅRDEN er klar for å ta i mot bestilling på blåbær, bringebær, rips, hyllebærsaft og mange andre godsaker. Du finner dem her. Etter å ha rensket bærene lagde jeg syltetøy av noe, kun søtet med litt Stevia og rårørsukker. Perfekt til pannekaker - eller til å spise med en god slump upasteurisert fløte som på bildet under. SIden jeg nevnte pannekaker benytter jeg anledningen til å legge igjen en oppskrift på pannekakene, slik jeg lager dem. Selv om jeg bruker store mengder kefir i denne oppskriften synes jeg ikke pannekakene smaker surt i det hele tatt. Men jo lengre du bløtlegger jo surere blir de. Mine barn er er ikke så glad i for sure pannekaker, men jeg sørger uansett for å la melet bløtlegges en del timer for å få brutt ned mest mulig av glutenet. Min sønn med cøliaki får tilsvarende, men med glutenfritt mel. 

Foto: Pannekaker med kefir og litt kanel - og ikke minst med masse blåbær!

 

5 dl spelt, gjerne ferskmalt om du har kornmølle. Jeg bruker spelt fra Wastgotarna (kjøpt i Sverige). Noen ganger maler jeg økologisk havre og lar det inngå som en del av melet.

5 dl kefir (eller hjemmelaget youghurt om du har)

1 dl myse (kan erstattes med vann eller youghurt eller mer kefir)

4 egg fra lykkelige høner

1/2 teskje havsalt

1 teskje aluminiumfri bakepulver (jeg bruker denne typen)

2 spiseskjeer smeltet usaltet smør (jeg bruker smør fra Tidsporten). Beste smøret i verden. Kroppen jubler.

Et godt dryss med kanel. Jeg bruker denne typen.

Bløtlegg melet i kefir og myse eller vann på et lunt sted over natta, gjerne opptil 12 timer. Nedbrytningen av gluten og syrning vil da starte. Noen ganger rekker jeg ikke dette, men jeg prøver å la blandingen stå lengst mulig. Tåler du ikke kefir kan du la melet stå sammen med vann og et par spiseskjeer med sitronjuice. Før steking pisker du inn øvrige ingredienser. Stek pannekakene i litt smør i en jernpanne. Har du ikke jernpanne, så er de ikke veldig dyre hos Jernia. Og på loppemarkeder finnes det alltid jernpanner for en billig penge. Pannekakene smaker aller best hvis de spises med en gang. Men vi lager alltid mange, slik at barna kan ha i matpakken dagen derpå med litt smør og søtt oppi (lønnesirup, honning, bær eller annet). 

Foto: Nyplukkede blåbær og markjordbær med masse upasteurisert fløte rett fra bonden. Smaker himmelsk!

 

13 kommentarer

Anne

14.07.2012 kl.23:06

Dette så utrolig deilig ut!! Må virkelig komme oss ut og plukke vi også :)

Gry

14.07.2012 kl.23:56

Mmmmmmmmm :)

marte

15.07.2012 kl.00:14

Ville du gitt dette til sønnen din med cøliaki hvis det hadde syrnet lengre?

ET LIV I BALANSE.

15.07.2012 kl.13:40

marte: Jeg har ikke turt å gjort dette ennå, selv om jeg vet at flere har sagt at all gluten brytes ned bare syrningen får pågått lenge nok. Jeg prøvde en gang med surdeigsbrød, men da fikk han vondt i magen. Jeg vet ikke om det var fordi syrningen hadde pågått for kort tid og det fortsatt var gluten igjen - eller om det var en annen grunn til at han fikk vondt i magen. Det kan jo være at magen er uvant med denne type mel (spelt). Men jeg vet ikke, og jeg tør ikke eksprimentere for mye med dette ennå for å være helt ærlig. Jeg bruker derfor jyttemel, teff og ferskmalt havregryn til ham. Vi får se hva jeg gjør fremover. Anne M

marte

15.07.2012 kl.18:07

Ok. Men en person som ikke har påvist slike intoleranser/cøliaki mot mel, vil med en slik behandling av melet heller ikke utvikle det?

PirkePetter

16.07.2012 kl.20:10

Det du konkluderer med i spørsmålet ditt er helt riktig, men forutsetter at korn er den eneste årsaken til cøliaki. Noe det ikke er, da også kasein fra pasteurisert melk er en vanlig årsak, samt candidaovervekst. Og har man candidaovervekst har man forstyrret ph i tarmen, forstyrret tarmflora, og sannsynligvis også ymse betennelser/tarmskader, og eventuelt nedsatt magesyreproduksjon.

Hege

19.07.2012 kl.19:06

Det så helt nydelig ut! :)

Lovelyliller.com

20.07.2012 kl.22:28

åååh... finnes det noe bedre? bærene er nok ikke modne her i nord by a long shot,men jeg er fristet!! :D

Nina

20.07.2012 kl.23:09

Hei, noen spørsmål:

- Bløtlegger du melet for å få bort gluten? har det ikke noe å si om melet bløtlegges i vann eller kefir?

- Hvor har du fått tak i økologiske jordbær? jeg har tidligere kjøpt ved en bonde (Simen) like ved bærgården, men han har dessverre sluttet med øko jordbær.

- Kjøper du upasteurisert fløte fra en bonde i nærheten av deg? er dette i Bærum og er dette et åpent utsalg for alle som tar kontakt med denne bonden?

ET LIV I BALANSE.

21.07.2012 kl.17:38

Nina: Jeg mener å ha lest at glutenet brytes lettere ned hvis du bløtlegger i vann tilsatt salt og noe syrlig (sitron, myse eller litt eddik). Og ja, jeg bløtlegger for å bryte ned gluten, fytinsyre og antinæringsstoffer - slik at kroppen lettere kan ta opp den næringsrike delen av melet. Jeg fikk tak i økobær fra Agder Bær. Jeg tror de leverer bær inn til Oslo på bestilling. Har frosset ned en kasse og venter nå bare på en kasse med bringebær fra Bærgården og at jeg selv skal få plukket masse blåbær. Til neste sommer skal jeg ha større fryser på plass - garantert. Når det gjelder fløte så får jeg det fra samme bonde som jeg henter melk oss. Det er en liten kjøretur ja, men vi er 6 stykker som bytter på å kjøre - og levere til hverandre. Fungerer utmerket. Du kan sikkert besøke ham selv, men da må du sende meg en mail på annemarit@me.com, da jeg ikke tar sjansen på å gi ut navnet hans på bloggen her. Desverre lever vi i et land hvor det er forbudt å selge upasteuriserte melkeprodukter. Helt utrolig spør du meg. Anne marit

Linn

08.08.2012 kl.20:42

Men brytes glutenet ned av bløtlegging i vannkefir også? Jeg lagde pannekaker inspirert av din oppskrift, men jeg brukte bare mel, vannkefir, egg og salt. Det ble kjempefine og gode pannekaker. Men jeg tenkte på en ting, beholder myse, kefir og vannkefir de gode egenskapene sine selv om de blir stekt?

Roger

20.10.2012 kl.09:26

Jeg prøver og finne ei god og "sunn" stekepanne av jern. Noen som vet om proline stekepannen til demeyere kan fungere som en sunn panne uten at aluminium oxiderer inn i maten? Pirkepetter?

Denne pannen er 7lag med aluminium, men det ytterste laget er jern, men kan aluminiumen komme gjennom dette laget med jern som er i direkte kontakt med maten som stekes? Har prøvd og Google det, men finner ikke noe svar.

Evt har noen andre panner som er og anbefale?

PirkePetter

27.11.2012 kl.17:34

En god stekepanne av jern er en god stekepanne bestående av kun jern, slik man har brukt tradisjonelt

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits