Hjemmelaget fermentert himmelsk ketchup!!!!

Foto: Hjemmelaget ketchup som tilbehør til hjemmelagde (og veldig gode) chilipølser. Pølsene er laget av svinekjøtt og spekk fra Grøstad Gris.

Selv om jeg aldri har vært noen stor ketchupelsker så måtte jeg bare kaste meg på ketchupbølgen jeg også. Det ble altfor fristende etter å ha sett Marianne og Gry lage sine varianter. Og ikke minst etter å ha fylt opp fryseren med hjemmelagde pølser. For pølser uten ketchup er ikke så stas. Og vet du hva; ketchupsmaken ble alldeles nydelig!!! Jeg får faktisk vann-i-munn bare jeg tenker på den, hehe. Jeg har allerede lovet min søster og gi et glass med denne godsaken i julegave til hennes ketchupelskende døtre, helt klart. Jeg tør påstå denne ketchupen hadde slått ketchuptesten i Dagbladet ned i støvlene, både hva angår smak og sunnhet - og ikke minst hva angår mengden tomater! Reaksjonen fra min søster var i allefall; "oj - den var driiiitgod" (nordnorsk uttrykk for veldig god). Jeg hadde ikke alle krydderne som mine medsøstre brukte i sine oppskrifter tilgjengelig- så det ble cayenne og kanel som dominerte smaken i denne varianten. Og hvem skulle trodd at denne kombinasjonen kunne bli så god. 

Her er oppskriften på hjemmelaget fermentert ketchup med hint av kanel og cayenne:

* 2 glass med økologisk tomatpure. Jeg brukte denne, men fåes kjøpt i velassorterte butikker. Ca 400 gram.

* 1/2 dl vann

* 1/4 dl myse (har du ikke myse bruk juice fra sauerkraut/surkål, eller hva med vannkefir eller kvass jenter?)

* 1-2 spiseskjeer eplecidereddik (upasteurisert hos Tidsporten)

* 1/4 teskje kanel (ubestrålt)

* 1/8 teskje cayennepepper (ubestrålt)

* 1/2 teskje havsalt

* 1/2 dl lønnesirup (eller honning). Jeg har kun brukt lønnesirup hittil.

Bland alt sammen i en bolle. Hell over i et lite norgesglass. Lukk lokket og la stå på kjøkkenbenken i et par dager. Hvis du ser hvite "flekker" i overflaten er det mest sannsynlig kahmgjær. Dette har skjedd med meg både når jeg har laget kvass og ketchup - men hvis du fjerner dette fortløpende med en skje så vil det ikke sette noe smak på ketchupen. 

Halleluja - det er mye godt å nyte i en fermenterte verden. 

Foto: Fermentert ketchup med cayenne og kanel

7 kommentarer

åh! tusen takk! har tenkt på å lage ketchup lenge nå! ;)

yngvild

05.07.2012 kl.21:29

Nå blir jeg også fristet til å forsøke og lage ketshup. Sønnen vår får lett atopisk eksem. Han reagerer på ketchup, men jeg innbiller meg at den økologiske ketchupen er bedre for han. Tomater er jo en histamin trigger, men i fermentert utgave vil det kanskje fungere bedre!?

Imponerende at du lager egne pølser må jeg si!

ET LIV I BALANSE.

05.07.2012 kl.23:44

Yngvild. Nå er det ikke jeg som står bak pølse-ideen. Det er faktisk et par jeg har møtt via bloggen som er ivrige pølsemakere og som har lært meg. Vi lagde både løkpølse, chilipølse, thaipølse og pølse med provencekrydder. Snadder. Dette med tomat og trigging av histamin ved fermentering er jeg usikker på. Kanskje noen andre vet? Anne M

Anne

08.07.2012 kl.22:28

Denne så veldig god ut. Lager ketchup selv også, men har kun brukt eddik og ikke myse/sauerkrautsaft. Det må testes ut. Men lurer på - hva er kahmgjær? Har opplevd å få små hvite flak når jeg fermenterer grønnsaker, og antar at det er det samme.

André Boller

09.07.2012 kl.01:40

Kahmgjær er gjær fra omgivelsene (lufta) og er helt ufarlig, men sies å kunne gi usmak på melkesyregjærede produkter. Jeg har spist dette uten å merke noen vond smak, og pleier derfor sjelden å ta det bort slik det anbefales i oppskrifter, etc

Info nederst på siden -

http://www.growyouthful.com/recipes/sauerkraut.php

AnneMarit

09.07.2012 kl.10:47

Jeg får ofte disse hvite flakene På overflaten og antar det er kahmgjær. Jeg fjerner de og det setter aldri noe smak på produktene. Men sist jeg lagde ketchup ble den dårlig etter noen dager i kjøleskapet. Det smakte mugg eller gjær selv om jeg ikke så noe, kjente det kun på smak og måtte dessverre kaste. Tipper en eller annen gjærtype tok overhånd oppi der? Evt at den stod for lenge og boblet på kjøkkenbenken. Så nå må jeg lage ny ladning, klarer meg ikke uten.

Audun

02.11.2012 kl.20:34

Bestiller du store kvantum fra iherb? Trodde ikke det var lov å importere mat fra USA.

Jeg har kronisk utmattelse og prøver å komme meg.Men ingen har noe konkret svar på hvordan. Fermentert råvarer og raw food er det siste svaret jeg har fått (og det beste) Kronisk utmattelse er direkte tilknyttet lekk tarm og en lav p.H balanse i kroppen. Bare sånn til info.Tok meg 5 år å finne ut det. Jeg er immun mot mat.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits