I feststemning med bærgele og popcorn!

Ah! Endelig kan vi puste ut her. Den siste måneden har vært en kø av aktiviteter, avslutninger, forestillinger - og bursdager. Og køen av fristelser i form av blant annet pølser, kaker og brus har vært like lang. Det har vært ganske lett for meg å holde meg unna, men det er verre for barna. Men nå er det stopp. Jeg jubler. Og barna jubler. Jeg jubler fordi livet vårt roer seg ned og vi kan ta hverdagen og roen tilbake. Nyte maten igjen. Lage mer mat. Senke skuldrene. Barna jubler over skoleferie og over å ha mange uker foran seg med annerledes aktiviteter - langt fra skole og lekser. Vel og merke kan ikke mine barn glede seg over ordentlig ferie ennå. De må pent avgårde på sommeraktiviteter de neste ukene. Men de er like blid. For markaskole, hundeleir på gård og idrettsleir er noe helt annet. Det kan ikke sammenlignets med vanlig skole, mamma! Her treffer de nye venner og gjør ting de vanligvis ikke gjør.  

Her om dagen hadde vi bursdagsfest her i heimen. Niåringen valgte selv å ha "Mesternes-Mester-Bursdag" (les: Aktivitetsbursdag) med 20 jenter ute på gress-plenen. Det ble god gammeldags bursdag med mange morsomme aktiviteter, alt fra stafetter - lage stoooore såpebobler - kaste våt svam på blink (hvor blinken er pappas hode) - hold-en-ballong-over-hodet-lengst-mulig-med-bøyde-knær - tøm-en-do-rull-raskest-mulig osv.osv. Min kjære altspisende nybakte niåring insisterte også på at vi skulle ha kefirdrikke-konkurranse, dvs se hvor mange fra hvert lag som klarte å drikke opp et glass med melkekefir.....men det rakk vi desverre ikke (?!!). Mest sannsynlig hadde hun blitt stående der alene med glasset - og hun hadde nok vunnet. Hun ville også gjerne servere vannkefir til barna, men produksjonen sviktet fra mammas side. Så det står faktisk ikke på viljen til jenta mi, det skal hun ha. Men jeg rakk i allefall å lage et lass med partygelè med masse deilig gelatin oppi, søtet med stevia og litt brunt sukker. Geleen gikk ned på høykant hos de fleste. Eller, de slurpet den i seg. Noen rynket på nesen, men sånn er det alltid. Det smakte vel ikke søtt nok - eller det smakte en smule annerledes. Oppskrift på geleen finner du her. I tillegg til gelè poppet vi masse popcorn i kokosolje og smør, saltet med kryddersalt/havsalt. Ingen fikk med godteposer hjem, med andre ord. Jeg får faktisk ganske mange kommentarer fra takknemlige foreldre som er lettet over at barna ikke får med godteposer....det skjer hver gang. Hvorfor er det så vanskelig å stå i mot? Nå er ikke jeg like tøff som min tøffe kraftmammasøster Gry som står-Tine-midt-imot om dagen, men jeg tar mine små kamper jeg også. Det er det jammen meg verdt! Og jo flere kamper man tør ta, jo lettere blir det å ta den neste... Og jo flere av oss som tør å ta opp kampen mot industrien og mot inngrodde oppfatninger om hvordan ting skal være - jo sterkere står vi. 

 
Foto: Superdeilig bringebærgele med hele bringebær og party-sugerør fra Rimi. Popcorn er poppet i kokosolje og saltet med havsalt og kryddersalt.
 

 

12 kommentarer

Nina

23.06.2012 kl.09:26

Nam :)

Une

23.06.2012 kl.10:17

Lekkert!
så lekkert! takk for inspirasjon :D

Anna

24.06.2012 kl.12:21

Slik bursdagsfest liker jeg :) Herlig!

Jeg lurte på om det var mulighet å sette seg på noe melkekefirliste? Nå har jeg lest så mye om hjemmelaget kefir og ferskost at jeg bare må teste dette ut selv :) Er veldig glad i kefir, men tåler ikke butikkmelk så bra. Da jeg var liten fikk jeg alltid ferskmelk hos venninner som bodde på gård ? og jeg ELSKET det! Må finne meg en bonde å kjøpe melk fra igjen!

Er det mulig å lage Cottage Cheese selv? Det med noen dråper Stevia English Toffee er SÅ godt!

Hilsen Anna

PirkePetter

24.06.2012 kl.17:14

Hytteost/surost/skjørostoppskrifter -

http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Skj%25F8rost-fra-Dovre

http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Skj%25F8rost-fra-Rendalen-Tynset-Dalsbygda

http://www.tine.no/6964/skj%C3%B8rost

http://www.nrk.no/mat/1.4967251

Lages osten av søt melk kalles den hytteost, mens når melka først er surnet kalles det surost. Før i tida het surost skjørost.

Finner du en gammel husmorbok, eller boken "Norsk mat - tradisjoner og gamle matretter" fra Landbruksforlaget får du flere oppskrifter

Siri Nilsen

25.06.2012 kl.11:34

Heia, kom over boken Nourishing traditions i kommentar feltet ditt, og lurer sånn smått på om det er denne boken det er snakk om i linken?

http://www.amazon.com/Nourishing-Traditions-Challenges-Politically-Dictocrats/dp/0967089735

Takker for svar :-))

Anne MA

25.06.2012 kl.14:41

Siri: Ja, det stemmer - dette er boken. Bibelen innenfor tradisjonsmat, tør jeg påstå.

Anna: Jeg har melkekefir til overs nå, så du kan få av meg. Vil du sette i gang nå eller over ferien? Hvis du bor i Oslo eller omegn kan du gjerne hente. Evt kan jeg sende. Da tar jeg 100 kroner for forsendelsen. Bare si fra. Mvh Anne M (annemarit@me.com)

ET LIV I BALANSE.

25.06.2012 kl.14:47

...og trenger du utstyr til å lage ost kan du finne mye morsomt her: http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/osteri-og-mejeri-7c1.html

Anna

25.06.2012 kl.17:42

Tusen takk Pirkus :)

Jeg har sendt deg en mail Anne M :)

PirkePetter

26.06.2012 kl.02:30

Siri, boken finnes på capris.no også -

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0967089735, samt den andre boken deres -

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0452285666

Vibeke

26.06.2012 kl.12:00

Åh, det var en fryd for øyet! Og nok for smaksløkene + magen :-) heldig jentegjeng!

Siri N

27.06.2012 kl.15:16

Pirkepetter, supert, takk for info, greit å kunne bestille bok innenfor landets grenser :-)

Anne, jeg får vannkefir korn fra Gry snart, og når jeg føler jeg er ajour' med hvordan det skal lages er jeg super intr i å prøve melkekefir. Har laktoseintoleranse og håper så gjerne at jeg ikke reagerer :-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits