Viktigheten av krydder

Forskjellig krydder og tørkede urter

Jeg elsker krydder! Jo mere jo bedre - og jo sterkere jo bedre (til en viss grense selvsagt)! Krydder stimulerer magesyreproduksjonen, noe mange av oss sårt trenger for å bedre fordøyelse og helse. Krydder er gode kilder til magnesium og andre mineraler. Den generelle regelen er at jo sterkere krydder - jo mer magnesium. Kan jo være greitt å vite. Jeg har en svakhet for cayenne og har en tendens til å krydre eksempelvis tomatsuppen med litt for mye cayennepepper. Barna begynner etterhvert å bli vant til krydder - og de setter pris på en ekstra piff i suppene. Jeg har for øyeblikket stående mange krukker med ferske urter ute på terrassen min. Og siden jeg har andeler i Øverland Andelslandbruk så begynner jeg nå å sanke inn spennende urter derfra også. Noe av det bruker jeg ferskt, noe fryser jeg ned (gjelder spesielt til høsten når det bugner), andre har jeg tenkt å tørke og lage ulike krydderblandinger av. Ferske urter bør man bruke så mye av som man kan. Det er mindre stimulerende enn tørkede urter - og rike på vitaminer, mineraler og har mange helsebringende fordeler. Når du kjøper tørket krydder - pass på å kjøpe ubestrålet sådan. Jeg var tidligere ikke klar over at krydderurter ble bestrålt. Ifølge Mattilsynet er "krydder spesielt utsatt for sykdomsfremkallende organismer fordi det ofte lages under primitive dyrkings-, høstings- og oppbevaringsforhold i utviklingsland. Bestråling av mat er ikke helsefarlig, da det er den beste metoden for å drepe sykdomsfremkallende bakterier i krydder og tørkede urter....". Men hvis bestrålingen tar knekken på alle såkalte sykdomsfremkallende organismer i krydderet - tar det vel knekken på det meste som er levende i krydderet? Resultatet må da være noe som smaker litt, men som ellers er fullstendig denaturert?

Kryddere skal være merket med "bestrålt" dersom de har vært gjennom bestråling. Jeg sliter litt med å finne ubestrålt krydder lett tilgjengelig her til lands - og ender ofte med å bestille fra iHerb. Her er et lite utvalg av mine ubestrålte krydderier fra Frontier, bestilt fra iHerb (husk koden LEB546 ved første gangs bestilling, så får du ekstra rabatt). Glassene er ganske store - og det er mye godt å velge mellom her. Hvis noen av dere kjenner til gode leverandører av ubetrålt krydder her til lands, så vil jeg gjerne ha informasjon om det.  

Men nå fremover er det ferske urter som gjelder dere!
 

14 kommentarer

Guro

11.06.2012 kl.00:34

Kanskje kan dette være noe, de har i allefall økologisk alternativer:

- Krydder: http://www.krydder.as/index.php?main_page=index&cPath=84

Krydder:- http://teaandcoffee.no/produktliste.asp?idKategori=64&idRotKategori=10

Krydder: http://www.gourmetpikene.no/index.php/cPath/45

Urter: - http://www.rolv.no/butikk/urter.htm

Har tidligere bestilt fra Gourmetpikene og var veldig fornøyd:-)

Gry

11.06.2012 kl.12:39

Bra innlegg kraftmamma :) Jeg bruker myyyye krydder i maten, her brukes ikke ts lenger men never med ulike krydder i maten- ikke kayenne da, men det sniker deg inn noen knivsodd både her og der.

Kari

11.06.2012 kl.12:48

Betyr det at det økologiske krydderet kjøpt på Røtter - Brecht er bestrålet?

Kari

11.06.2012 kl.12:55

Har nå sjekket med importøren av Brecht og det skal ifølge dem ikke være bestrålt. Helse@Kost nettbutikk har noe av det merke + Helios butikkene.

Anne Marit

11.06.2012 kl.14:35

Flott at dere kommer med tips om alternativer her i Norge. Kortreist er best. Jeg valgte Frontier fordi de har merket produktene sine med "ubestrålt". Merkingen bør bli bedre omkring disse tingene - da dette er noe forbrukerne blir mer og mer oppmerksomme på. Anne M

Vibeke

11.06.2012 kl.19:22

Merker at kraftsuppene mine blir mer og mer vågale, cayenne er storfavoritt her også. Og ingefær. I tillegg til løk, paprika og pizzakrydderet fra Frontier - de brukes daglig! Toppes annet pålegg på skiva, i gryteretter, supper, popcorn, i brøddeig - kan jaggu brukes til nesten alt!

Mona BL

11.06.2012 kl.19:32

Vet du om krydderet fra Simply Organic (iherb) er bestrålt?

PirkePetter

12.06.2012 kl.02:47

http://www.pharmax.no/urter.php

http://www.tidsporten.no/

http://www.natur-drogeriet.dk/frame.cfm/cms/sprog=1/grp=1/menu=1/

Mona BL, organisk betyr at krydderet ikke er bestrålt da man ikke har lov å selge bestrålt krydder som organisk eller økologisk

Anne Marit, krydder er ikke gode kilder til næringsstoffer av betydning, men heller plantestoffer, organiske syrer, enzymer, etc.

Ingerlise

12.06.2012 kl.11:50

skal visst nok ikke være det:

All Simply Organic spices are produced under strict organic guidelines - without irradiation, genetically modified organisms (GMOs), or harmful pesticides, herbicides or synthetic fertilizers.

- http://www.tubularspices.com/Spices/SoInfo.asp -

Ingerlise

12.06.2012 kl.12:15

det var litt tekst som ramlet ut gitt:

Herlig krydderinfo og inspirasjon!

Krydder er flittig i bruk både i fersk(mange mange avspiste krydderplanter som desverre vokser litt sent) og tørket tilsand, gjør ekstra godt - kefiren har ofte kanelfjell på toppen:-)

Supert å vite om organisk/økologisk, P!

PirkePetter

12.06.2012 kl.15:25

Vibeke

Da jeg leste kommentaren din kunne jeg sverge på at du skrev at kraftpuppene dine var blitt mer og mer vågale, og måtte lese den flere ganger før bokstavene liksom falt på plass :-)

Ingerlise, gir du krydderplantene dine steinmel eller havsand, eller bunnsand/skjellsand fra havbunn vil de vokse betydelig raskere. Især om du blander med litt husdyrgjødsel. De førstnevnte alternativene er stappfulle på mineraler, og da alle mineraler og sporstoffer planter trenger for å vokse optimalt. Havvann blandet 50:50 med ferskvann er også bra av og til pga alle mineralene i havvannet. Skjermes plantene for sterk vind vokser de også raskere, og også i jord med mye organisk materiale versus sand, leire eller morene, etc. Vil du riktig skjemme dem bort kan du spille noe klassisk musikk, især fiolinsonater for dem, da mye klassisk musikk beveger seg i frekvensområdet 3-6000 vibrasjoner pr sekund, altså 3-6 kilohertz, som er dokumentert å mangedoble vekstraten til de fleste planter og grønnsaker.

Kefir med kanelfjell på toppen? Du drikker mao kanel med litt kefir i? Minner meg om alkoholikeren som sa han fremdeles hadde litt blod igjen i alkoholomløpet....

Ingerlise

12.06.2012 kl.21:22

:-)

Takk du Peter, jeg har ikke tenkt på at det kan overføres til småskaladyrking som de kjære urteplantene. Fint! Nå skal fløyten få en annen låt.

Annema

12.06.2012 kl.22:00

Her går det også for langsomt med urtene. Jeg får sette på litt klassisk musikk for å få fart på sakene....!!

Vibeke

13.06.2012 kl.21:24

P: hahaha :-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits