Utsmelting av talg

Foto: Ferdig utsmeltet og avkjlt talg. Klar for dyttes i all mat, alt fra steke egg - i sauser - supper - opp steiken i ovnen - p de ovnsstekte potetene osv.

Dette innlegget sitter langt inne - men tiden er moden for snakke om utsmelting av talg. Dette er jo allerede et tema i kommentarfeltet - s da passer det fint komme med en beskrivelse av hvordan man smelter ut talg. Fr jeg forklarer prosessen vil jeg bare nevne at dyrefett gir deg en svrt konsentrert kilde til energi og er viktige byggesteiner for cellemembranene dine og for en rekke hormoner. Ved tilsette fett til maten du spiser vil fordyelsen g langsommere og du kan g lengre uten f sultflelsen. Dyrefett er ogs en utmerket kilde til vitamin A, D, E og K. Mine kilder til mettet fett er i dag kokosolje, fiskeleverolje, eggeplommer, fett via spekemat og kjttmltider, upasteuriserte melkeprodukter og alts talg. Utsmelting av talg var noe jeg ble anbefalt av Pirke-Petter allerede for et par r siden. Den gangen fltes det noks uoverkommelig, fremmed og utenkelig at jeg skulle begynne med dette. Men n er jeg alts i gang med det ogs. Det ene tar det andre etterhvert som man prver seg frem, gjr seg egne erfaringer og kunnskapen ker. Da er det enklere ta neste skritt. Slik var det for min del med talg. N fles det helt naturlig ha et glass talg stende i kjleskapet. Frste gang bestilte jeg talg fra storfe (ku) i ferskvaredisken hos Meny. Flte meg litt "rar" der jeg stod og lurte p om han kunne skaffe meg talg fra ku?! Jeg ble oppringt etter et par dager og kunne hente et stort stykke for en symbolsk sum og dro hjem, skar talgstykket i mindre biter og varmet opp i kasserolle p middels varme til alt fettet var smeltet ut. S helte jeg det mettede fettet over i en krukke/glass og satte det p benken til avkjling. Fettet stivner raskt og settes i kjleskapet. Herfra henter jeg fett nr jeg skal steke kjtt, egg, poteter i ovnen - og jeg har det oppi sauser, gryter og ikke minst supper. Nr barna er her srger jeg alltid for lage suppe til dem - og da har jeg alltid ekstra talg oppi suppen. Barn i vekst har stor gevinst i f mer av det riktige mettede fettet i kostholdet sitt. Det kan ogs fryses i biter uten problemer og taes ut ved behov. Det lukter s og si ingenting, men setter god smak p maten og er alts en superduper kilde til mettet fett. Og det er tilnrmet gratis. Holthe Grd har kommet med utsmeltet andefett p krukker i det siste og en liten krukke koster i underkant av hundre kroner. Det finnes ogs noen franske gourmetglass med utsmeltet ande- og gsefett i enkelte butikker. Snadder, men dyrt. Utsmeltet fett er en naturlig kilde til mettet fett i matlaging og brukes flittig i mange land nedover i Europa. I Norge er dette for mange noe veldig fremmed, men det var kanskje mer vanlig fr?

For et par uker siden ble jeg kontaktet av en av dere lesere. Hun lurte p om jeg ville ha 6 kilo storfetalg som hun hadde ftt bestilt fra en slakter. Hun hadde spasert inn til slakteren og bedt ham kontakte henne nr han fikk inn talg fra frittgende ko-kyr. Og det gjorde han. Og hun betalte ingenting! Ja takk, jublet jeg. Hun leverte store fine stykker med talg som jeg s fordelte ut til de andre kraftmammaene. S n regner jeg med at det er flere enn bare meg som er godt i gang med dette? P bildene under ser dere prosessen. S n er det bare kjre p for de av dere som nsker g hele veien! Anyone?

Foto: Rent og fint talg er skret i mindre biter og lagt i kasserollen.

Foto: Smeltingen er i gang (medium temperatur, rr litt rundt innimellom slik at bitene smelter p alle sider). Restene som blir igjen kastes.

Foto: Smeltet talg er n klar for avkjling i en glass-beholder.

21 kommentarer

spennende. Jeg fikk jo slik talg nr jeg laget hjemmelaget baconsvor. Smaksrikt og energitett! :D Flott innlegg!

kristine

04.06.2012 kl.23:43

Spennende dette her! Her i omrdet finnes dessverre ingen slakter, hrte p lokalbutikken ift. kraftbein, men kan ikke si jeg ble noe klokere.

Det eneste de selger er poser med kraftbein fra gilde, de var tomme, og hun visste ikke hva slags dyr beinene var fra. Ikke var de interessert i ta inn bein fra andre forhandlere heller, jeg lurer derfor p hva du tenker om kvaliteten p disse kraftbeinene fra Gilde? Mener husker noe om at tungmetaller i foret gr over i kjtt/bein, noe som jo ikke er nskelig? Gjelder isfall dette med talg ogs?

Jeg vet ogs at det er en bonde som skal drive kologisk ikke s alt for langt unna her, men jeg finner han ikke, har du noen ide til hvordan jeg kan komme i kontakt med noen? :p

Ellen

05.06.2012 kl.01:16

Hei, har lest bloggen din og de andre kraftmammaene sine blogger og m si at jeg er superinspirert! Har satt igang flere matprosjekter etter ideer fra dere og har endelig ftt boka nourishing traditions!Den skal leses:)

Takk for oppskrift p talg! N skal jeg ogs begynne bruke talg, og det blir talg fra rein! Vi har reinslakteri og har talg p lager! Jeg er sikker p at reinslakteri som er i sr-norge ogs har reintalg om det kan vre et alternativ til de som ikke fr tak i kolgisk storfetalg.

PirkePetter

05.06.2012 kl.02:44

Lovlige Liljer, det er ikke talg i gris/bacon, kun i storfe og smfe som sau og geit. Det fettet som dominerer i gris er enumettet, og grisefett heter smult

Talg fra lam/fr eller vilt er bedre enn storfetalg og talg fra kodyr da kodyr fr de samme helseskadelige substansene i koforet som vanlige dyr. Dyr p beite gir det beste fettet, ikke kodyr. Det er p tide at folket begynner innse at hele begrepet er industrisvindel. kologisk soya f.eks er like helseskadelig som soya dyrket med kjemikalier, slik at det er meningslst dele soya opp i ko versus ikke-ko.

Anne Marit, talg skal smeltes ut p laveste varme da du ellers kan risikere delegge fettet.

Utsmeltet fett er ikke ndvendigvis en naturlig kilde til mettet fett i matlaginga som du skriver, da det kommer an p dyret fettet kommer fra, samt foret til dyret. Gse, ande og hnsefett er hovedsaklig enumettet, og er derfor mykt/flytende. Storfefett er omtrent halvparten hver av mettet/54% og enumettet fett/40% mens frefett domineres av mettet fett/52,1%, med litt mindre enumettet fett/40,6%.

Grisefett/smult varierer fra 43-46% mettet fett og 42-47% enumettet fett. Utover kokosolje (92-96% mettet fett og 6,2% enumettet fett) og palmekjerneolje (83% mettet fett og 15% enumettet fett) er derfor smr/melkefett den beste kilden til mettet fett, med 60,2-69% mettet fett og 29-33,6% enumettet fett.

Guro

05.06.2012 kl.03:37

Interessant innlegg:-) Liker ikke kaste bort det dyrbare smret jeg bestillte fra tidsporten til varmebehandling av maten s det kunne kanskje vrt et alternativ brukt talg til steking..men hvis Petter Smart sier at talg skal smeltes p laveste varme for ikke delegge fettet, er det da egnet til steike med? Ellen-forhandler dere reintalg?:-)

gladerebarn

05.06.2012 kl.09:20

Ja til fett! Jeg har lenge vrt opptatt av f i barna nok kvalitetsfett - noe som ikke alltid er lett siden de stadig har formening om hva de liker og ikke liker. Jeg har lurt p dette med talg, s flott innlegg du har laget. Spesielt for oss som ikke tler kokosolje s bra og dermed trenger flere alternativer.

Vibeke

05.06.2012 kl.10:20

Endelig, dette innlegget har jeg venta p! Talgklumpene ligger fortsatt i frysen, men n som jeg har s fin og detaljert fremgangsmte her skal jeg jammen meg sette i gang med smelte ut i morgen.

Jeg skal forresten kjpe kologisk lam(kjtt, bein m.m) fra Landsem grd i Snsa til hsten, da skal jeg hre om f talg derfra i tillegg. De skal jo f g ute og kose seg med grnt gress i hele sommer. Vil du eller de andre kraftmammaene ha, s er det bare rope ut :-)

Anne Marit

05.06.2012 kl.13:32

S kjekt at dette ble godt mottatt. Jeg var litt usikker nemlig. Smil. Og temperaturjustering er mottatt, PP!

Ellen: Heldige deg som har tilgang til rein. Broren min i nord skal n skaffe meg reinsdyrkjtt fra lokal slakteri. Gleder meg. Nydelig...

Kristine: Jeg har ogs brukt gilde-kraftbeina i perioder, fr jeg fikk tilgang til bedre varer. Jeg vet rlig talt ikke hvor bra eller drlig de er. Du vil jo f i deg ganske mye nring, men kanskje en del andre ting i tillegg. Har du prvd kontakte en jeger som kan gi deg en miks av kjtt, steik, kvernet kjtt og kraftbein. Finnes jo en del av de, i allefall til hsten nr jaktsesongen starter. Ta kotnakt med Bondelaget eller finnes det heller ikke Bondens Marked nr deg?

Vibeke: Jeg er med p kolam og talg.

Marianne

05.06.2012 kl.15:11

Perfekt Anne Marit! N skal jeg sette i gang smelte talgklumpen min :)

Vibeke: jeg har bestilt kolam til hsten allerede, men er gjerne med p talg!

PirkePetter

05.06.2012 kl.20:43

Guro, jeg skulle ha skrevet de fettlselige vitaminene.

Mer info for dem som vil sette seg skikkelig inn i utsmelting av fett -

Suet & Tallow ? Wikipedia ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Suet

http://en.wikipedia.org/wiki/Tallow

How to Render Beef Tallow -

http://www.marksdailyapple.com/how-to-render-beef-tallow/

How To Cook With Beef Tallow -

http://cooklikeyourgrandmother.com/2008/04/how-to-cook-with-beef-tallow/

Tutorial: How to Render Beef Tallow ?

http://www.modernalternativemama.com/blog/2011/1/28/tutorial-how-to-render-beef-tallow.html

Fun with Rendering Beef Tallow ?

http://toomanyjarsinmykitchen.com/2011/07/28/fun-with-rendering-beef-tallow/

How to Render and Store Traditional Animal Fats ?

http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-render-and-store-traditional-animal-fats

Rendering Fats at Home Primer ?

http://lostartskitchen.wordpress.com/2011/03/12/rendering-fats-at-home-primer-lesson-one/

Rendering Fats ?

http://notdabblinginnormal.wordpress.com/2012/01/09/rendering-fats/

4 Steps to Rendering Fat For a Healthy Frying Oil ? How to Make Tallow - How to Make Lard ?

http://kellythekitchenkop.com/2009/05/4-steps-to-rendering-fat-for-a-healthy-frying-oil-how-to-make-tallow-how-to-make-lard.html

How To Render Lard & Tallow ?

http://www.cheeseslave.com/how-to-render-lard-tallow/

How to Render Lard the Right Way (Snow White, Odorless) ?

http://www.spain-in-iowa.com/2011/02/how-render-lard-the-right-way-snow-white/

How to Render Lard ?

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-how-to-render-lard/

http://www.youtube.com/watch?v=IqkQtiuNbBU

How to Render Lard ?

http://nourishedkitchen.com/how-to-render-lard/

Rendering Lard ? The Forgotten Superfood ?

http://www.holistickid.com/rendering-lard-the-forgotten-superfood/

How To Render Lard ?

http://yonderwayfarm.blogspot.no/2009/10/how-to-render-lard.html

I Rendered Lard! ?

http://thepaleomama.com/2012/03/26/i-rendered-lard/

The Truth about lard and why you should use it -

http://divinehealthfromtheinsideout.com/2011/05/the-truth-about-lard-why-you-should-use-it/

Rendering Chicken Fat ?

http://www.pennilessparenting.com/2010/10/rendering-chicken-fat.html

How to Render Chicken Fat 11 steps (with pictures) ?

http://www.wikihow.com/Render-Chicken-Fat

How to Make Schmaltz (and What To Do With It Afterwards) ?

http://www.sadiesalome.com/recipes/schmaltz.html

How To Render Duck Fat -

http://www.sugarlaws.com/how-to-render-duck-fat

How to Render Duck Fat ?

http://www.greenmarketrecipes.com/poultry/making_duck_fat.htm

Rendering Duck Fat ?

http://www.thebittenword.com/thebittenword/2009/03/rendered-duck-fat.html

How to Render Duck Fat and Make Duck Cracklins ?

http://www.foodiewithfamily.com/2011/01/12/how-to-render-duck-fat-and-make-duck-cracklins/

Cook a Duck, Part 1 How to Render Duck Fat ?

http://www.notderbypie.com/how-to-render-duck-fat/

A Beginner?s Guide to Rendering Goose Fat and other Animal Fats ?

http://www.paleodietandliving.com/paleo-diet/beginners-guide-to-rendering-goose-fat-and-other-animal-fats/

Rendering Goose Fat ?

http://www.foodista.com/blog/2008/12/30/rendering-goose-fat

Guro

05.06.2012 kl.22:42

Takk for info. Blir nok printe ut en del av dem:-) Klart til min stor glede nettopp spore opp en bode som har villsau s n blir det villlam p meg. Svrt fornyd:-) Jeg har gjerne lyst til kjpe et helt lam og utnytte det fullt ut. Rubb og stubb. Har selv ingen erfaring med det fra fr og lurte p om kanskje du Petter eller noen andre hadde noen tips el info om dette. Gjerne om hvordan en parterer det. Og hvilke organer kan jeg bruke, er det alt utenom tarm?

PirkePetter

06.06.2012 kl.05:05

Alle organer kan brukes, og fr du med beina/klauvene er de gode koke kraft p. Tarem kan ogs brukes til lage plser av. Sker du p partering av lam fr du tips og bildeinfo i flere tilfeller.

Anbefales -

The Whole Beast: Nose to Tail Eating - Fergus Henderson, Ecco, ISBN 0060585366

Beyond Nose to Tail: More Omnivorous Recipes for the Adventurous Cook - Fergus Henderson, Justin Piers Gellatly, Bloomsbury USA, ISBN 1596914149

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

The River Cottage Meat Book - Hugh Fearnley-Whittingstall, Ten Speed Press, ISBN 1580088430

Good Meat: The Complete Guide to Sourcing and Cooking Sustainable Meat - Deborah Krasner, Stewart, Tabori & Chang, ISBN 1584798637

Tender Grassfed Meat: Traditional Ways to Cook Healthy Meat - Stanley A. Fishman, Alanstar Games, ISBN 098234290X

The Grassfed Gourmet Cookbook: Healthy Cooking & Good Living with Pasture Raised Foods - Shannon Hayes, Chelsea Green, ISBN 0967367026

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

Konservering ? Oded Schwartz, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0521-2

Konservering Av Mat: Trking, Ryking, Salting, Gjring, Sukkersylting - Astri Riddervold, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0421-6

Spekemat ? Astri Riddervold, Per Berg, N.W DAMM & SN AS, ISBN 82-496-0755-4

Ryk og rak, trk og grav ? Helge Hagen, Naturforlaget, ISBN 82-7643-270-0

Ryking Av Kjtt Og Fisk ? Alf Andersson, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-2491-3

Rking som hobby ? fra spon til speking ? Henry Johnsen, Landbruksforlaget, ISBN 8252927351

Plser Fra Mitt Kjkken ? Maria Thommesen, N. W. DAMM & SN AS, ISBN 82-04-10219-4

Typisk Norsk ? Tove Diesen & Yngve Ekern, Schibsted, ISBN 8251618185

Vrt Norske Kjkken ? Kjell E. Innli (red.), KOM Forlag AS, ISBN 82-90823-21-5

Norsk Mat, Tradisjoner Og Gamle Matretter ? Norges Bondekvinnelag, Landbruksforlaget AS, ISBN 82-529-1477-2

Une

06.06.2012 kl.13:25

Supert innlegg, OG kommentarer!! Ble veldig inspirert.

Guro

07.06.2012 kl.00:32

Er noen av bkene mulig laste ned gratis? Syns dette var en grei plansje bruke til generell partering selv om det egentlig er partering av elg; http://home.online.no/~ingemunn/partering/partering.htm

PerkePitter

07.06.2012 kl.03:49

Bare disse s langt, men dessverre kun i epub og mobi-format, ikke pdf.

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

Guro

07.06.2012 kl.13:25

Ok, takk:-) Hvilket program bruker du for lese epub og mobi-format?

PirkePetter

08.06.2012 kl.16:40

Viser du litt eget initiativ og sker p epud eller mobi finner du mange svar. Det samme gjelder prisen p multipure. Jeg hjelper folk med helsesprsml, ikke bagateller folk lett kan finne ut av selv om de bare gidder ta seg bryet med ske p det

Guro

09.06.2012 kl.16:02

Eneste grunnen til at jeg spurte var at det virket som du hadde erfaring og sannsyneligvis brukt EPUB og AMOB lenge, s da tenkte jeg kanskje at du brukte et program som du likte kunne anbefale. Jeg er ikke en av de personen som er s "lat" at jeg ikke gidder underske ting selv. Bde EPUB og AMOB er nytt for meg og jeg satte meg ned leste om begge men kom frem til at det var ulike programmer som var anbefalt laste ned. Da jeg fra fr av har drlig erfaring med laste ned ting fra internett (prog. er vanskelig el umulig fjerne igjen, gjr datan treger, virus osv) ville jeg bare hre hva du hadde brukt da det mest sannsynelig var noe du var fornyd med. Ikke noe verre en det:-) N har jeg n funnet et program som ser ut til virke fint s saken er lst:-) Er jo ikke sikkert vi har samme data s kanskje hadde ikke et tips fra deg ikke hjulpet meg uansett. Jeg er nok en av de personene som spr mye om informasjon. Hovedsaklig er det fordi jeg liker ha s mye info. som mulig rundt et tema jeg lurer p. S kan jeg sammenligne det med det jeg selv har funnet og velge ut det jeg synes er best, gjerne det som henviser til flest kilder og som forklarer ting p en grei mte. Som regel tar jeg vare p det og skriver ut slik at eg har det for etter tiden. Mener det er slik man lrer. Ha en flott helg:-)

Heidi-HD

02.10.2012 kl.15:21

Har fretalg stende til utsmelting n. Bruker laveste varme. Har sttt en god del timer, og slik det ser ut n kommer det til st resten av dagen. Tar laaaaang tid.

Jeg vil tro at man lett kan se nr det er ferdig om man bruker litt sterkere varme. Men, hvor lang tid tar dette egentlig p laveste varme og hvordan ser man at det er ferdig? Jeg smelter ut 1 kg.

(P.S. Anne Marit: Er det mulig legge ut en sk-i-bloggen-funksjon? Lettere finne tilbake til tidligere innlegg man har lyst til lese omigjen).

Vennlig hilsen Heidi

Silje

04.10.2012 kl.22:01

Hei Anne Marit

Jeg kjper fersk melk av en lokal bonde, og kunne n tenke meg utvide reportoaret.

Dette med utsmelting av talg virker interessant.

Jeg har prvd bestille talg fra Meny, men de fr ikke bestilt det fra leverandrene sine.

Har du noen leverandrer som du kan tipse meg om.

Jeg kan ns p siljohns@gmail.com

PirkePetter

20.11.2012 kl.02:21

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-rendering-beef-tallow/

Silje, du kan ske p talg p coop.no og finne hvilken coop butikk nrmest deg som har talg. Dette er fretalg fra Ringdal frosne i hvite blokker. Ellers skal du kunne f fra de fleste slaktere/slakterier

Heidi, sk p google p det du er interessert i sammen med senseoflife, som f.eks talg senseoflife, eller Heidi senseoflife, etc om du vil kikke nrmere p det du har skrevet tidligere

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits