Utsmelting av talg

Foto: Ferdig utsmeltet og avkjølt talg. Klar for å dyttes i all mat, alt fra steke egg - i sauser - supper - oppå steiken i ovnen - på de ovnsstekte potetene osv.

Dette innlegget sitter langt inne - men tiden er moden for å snakke om utsmelting av talg. Dette er jo allerede et tema i kommentarfeltet - så da passer det fint å komme med en beskrivelse av hvordan man smelter ut talg. Før jeg forklarer prosessen vil jeg bare nevne at dyrefett gir deg en svært konsentrert kilde til energi og er viktige byggesteiner for cellemembranene dine og for en rekke hormoner. Ved å tilsette fett til maten du spiser vil fordøyelsen gå langsommere og du kan gå lengre uten å få sultfølelsen. Dyrefett er også en utmerket kilde til vitamin A, D, E og K. Mine kilder til mettet fett er i dag kokosolje, fiskeleverolje, eggeplommer, fett via spekemat og kjøttmåltider, upasteuriserte melkeprodukter og altså talg. Utsmelting av talg var noe jeg ble anbefalt av Pirke-Petter allerede for et par år siden. Den gangen føltes det nokså uoverkommelig, fremmed og utenkelig at jeg skulle begynne med dette. Men nå er jeg altså i gang med det også. Det ene tar det andre etterhvert som man prøver seg frem, gjør seg egne erfaringer og kunnskapen øker. Da er det enklere å ta neste skritt. Slik var det for min del med talg. Nå føles det helt naturlig å ha et glass talg stående i kjøleskapet. Første gang bestilte jeg talg fra storfe (ku) i ferskvaredisken hos Meny. Følte meg litt "rar" der jeg stod og lurte på om han kunne skaffe meg talg fra ku?! Jeg ble oppringt etter et par dager og kunne hente et stort stykke for en symbolsk sum og dro hjem, skar talgstykket i mindre biter og varmet opp i kasserolle på middels varme til alt fettet var smeltet ut. Så helte jeg det mettede fettet over i en krukke/glass og satte det på benken til avkjøling. Fettet stivner raskt og settes i kjøleskapet. Herfra henter jeg fett når jeg skal steke kjøtt, egg, poteter i ovnen - og jeg har det oppi sauser, gryter og ikke minst supper. Når barna er her sørger jeg alltid for å lage suppe til dem - og da har jeg alltid ekstra talg oppi suppen. Barn i vekst har stor gevinst i å få mer av det riktige mettede fettet i kostholdet sitt. Det kan også fryses i biter uten problemer og taes ut ved behov. Det lukter så og si ingenting, men setter god smak på maten og er altså en superduper kilde til mettet fett. Og det er tilnærmet gratis. Holthe Gård har kommet med utsmeltet andefett på krukker i det siste og en liten krukke koster i underkant av hundre kroner. Det finnes også noen franske gourmetglass med utsmeltet ande- og gåsefett i enkelte butikker. Snadder, men dyrt. Utsmeltet fett er en naturlig kilde til mettet fett i matlaging og brukes flittig i mange land nedover i Europa. I Norge er dette for mange noe veldig fremmed, men det var kanskje mer vanlig før?

For et par uker siden ble jeg kontaktet av en av dere lesere. Hun lurte på om jeg ville ha 6 kilo storfetalg som hun hadde fått bestilt fra en slakter. Hun hadde spasert inn til slakteren og bedt ham kontakte henne når han fikk inn talg fra frittgående øko-kyr. Og det gjorde han. Og hun betalte ingenting! Ja takk, jublet jeg. Hun leverte store fine stykker med talg som jeg så fordelte ut til de andre kraftmammaene. Så nå regner jeg med at det er flere enn bare meg som er godt i gang med dette? På bildene under ser dere prosessen. Så nå er det bare å kjøre på for de av dere som ønsker å gå hele veien! Anyone?

Foto: Rent og fint talg er skåret i mindre biter og lagt i kasserollen.

 

Foto: Smeltingen er i gang (medium temperatur, rør litt rundt innimellom slik at bitene smelter på alle sider). Restene som blir igjen kastes.

Foto: Smeltet talg er nå klar for avkjøling i en glass-beholder.

21 kommentarer

spennende. Jeg fikk jo slik talg når jeg laget hjemmelaget baconsvor. Smaksrikt og energitett! :D Flott innlegg!

kristine

04.06.2012 kl.23:43

Spennende dette her! Her i området finnes dessverre ingen slakter, hørte på lokalbutikken ift. kraftbein, men kan ikke si jeg ble noe klokere.

Det eneste de selger er poser med kraftbein fra gilde, de var tomme, og hun visste ikke hva slags dyr beinene var fra. Ikke var de interessert i å ta inn bein fra andre forhandlere heller, jeg lurer derfor på hva du tenker om kvaliteten på disse kraftbeinene fra Gilde? Mener å husker noe om at tungmetaller i foret går over i kjøtt/bein, noe som jo ikke er ønskelig? Gjelder isåfall dette med talg også?

Jeg vet også at det er en bonde som skal drive økologisk ikke så alt for langt unna her, men jeg finner han ikke, har du noen ide til hvordan jeg kan komme i kontakt med noen? :p

Ellen

05.06.2012 kl.01:16

Hei, har lest bloggen din og de andre kraftmammaene sine blogger og må si at jeg er superinspirert! Har satt igang flere matprosjekter etter ideer fra dere og har endelig fått boka nourishing traditions!Den skal leses:)

Takk for oppskrift på talg! Nå skal jeg også begynne å bruke talg, og det blir talg fra rein! Vi har reinslakteri og har talg på lager! Jeg er sikker på at reinslakteri som er i sør-norge også har reintalg om det kan være et alternativ til de som ikke får tak i økolgisk storfetalg.

PirkePetter

05.06.2012 kl.02:44

Lovlige Liljer, det er ikke talg i gris/bacon, kun i storfe og småfe som sau og geit. Det fettet som dominerer i gris er enumettet, og grisefett heter smult

Talg fra lam/får eller vilt er bedre enn storfetalg og talg fra økodyr da økodyr får de samme helseskadelige substansene i økoforet som vanlige dyr. Dyr på beite gir det beste fettet, ikke økodyr. Det er på tide at folket begynner å innse at hele begrepet er industrisvindel. Økologisk soya f.eks er like helseskadelig som soya dyrket med kjemikalier, slik at det er meningsløst å dele soya opp i øko versus ikke-øko.

Anne Marit, talg skal smeltes ut på laveste varme da du ellers kan risikere å ødelegge fettet.

Utsmeltet fett er ikke nødvendigvis en naturlig kilde til mettet fett i matlaginga som du skriver, da det kommer an på dyret fettet kommer fra, samt foret til dyret. Gåse, ande og hønsefett er hovedsaklig enumettet, og er derfor mykt/flytende. Storfefett er omtrent halvparten hver av mettet/54% og enumettet fett/40% mens fårefett domineres av mettet fett/52,1%, med litt mindre enumettet fett/40,6%.

Grisefett/smult varierer fra 43-46% mettet fett og 42-47% enumettet fett. Utover kokosolje (92-96% mettet fett og 6,2% enumettet fett) og palmekjerneolje (83% mettet fett og 15% enumettet fett) er derfor smør/melkefett den beste kilden til mettet fett, med 60,2-69% mettet fett og 29-33,6% enumettet fett.

Guro

05.06.2012 kl.03:37

Interessant innlegg:-) Liker ikke å kaste bort det dyrbare smøret jeg bestillte fra tidsporten til varmebehandling av maten så det kunne kanskje vært et alternativ å brukt talg til steking..men hvis Petter Smart sier at talg skal smeltes på laveste varme for å ikke ødelegge fettet, er det da egnet til å steike med? Ellen-forhandler dere reintalg?:-)

gladerebarn

05.06.2012 kl.09:20

Ja til fett! Jeg har lenge vært opptatt av å få i barna nok kvalitetsfett - noe som ikke alltid er lett siden de stadig har formening om hva de liker og ikke liker. Jeg har lurt på dette med talg, så flott innlegg du har laget. Spesielt for oss som ikke tåler kokosolje så bra og dermed trenger flere alternativer.

Vibeke

05.06.2012 kl.10:20

Endelig, dette innlegget har jeg venta på! Talgklumpene ligger fortsatt i frysen, men nå som jeg har så fin og detaljert fremgangsmåte her skal jeg jammen meg sette i gang med å smelte ut i morgen.

Jeg skal forresten kjøpe økologisk lam(kjøtt, bein m.m) fra Landsem gård i Snåsa til høsten, da skal jeg høre om å få talg derfra i tillegg. De skal jo få gå ute og kose seg med grønt gress i hele sommer. Vil du eller de andre kraftmammaene ha, så er det bare å rope ut :-)

Anne Marit

05.06.2012 kl.13:32

Så kjekt at dette ble godt mottatt. Jeg var litt usikker nemlig. Smil. Og temperaturjustering er mottatt, PP!

Ellen: Heldige deg som har tilgang til rein. Broren min i nord skal nå skaffe meg reinsdyrkjøtt fra lokal slakteri. Gleder meg. Nydelig...

Kristine: Jeg har også brukt gilde-kraftbeina i perioder, før jeg fikk tilgang til bedre varer. Jeg vet ærlig talt ikke hvor bra eller dårlig de er. Du vil jo få i deg ganske mye næring, men kanskje en del andre ting i tillegg. Har du prøvd å kontakte en jeger som kan gi deg en miks av kjøtt, steik, kvernet kjøtt og kraftbein. Finnes jo en del av de, i allefall til høsten når jaktsesongen starter. Ta kotnakt med Bondelaget eller finnes det heller ikke Bondens Marked nær deg?

Vibeke: Jeg er med på økolam og talg.

Marianne

05.06.2012 kl.15:11

Perfekt Anne Marit! Nå skal jeg sette i gang å smelte talgklumpen min :)

Vibeke: jeg har bestilt økolam til høsten allerede, men er gjerne med på talg!

PirkePetter

05.06.2012 kl.20:43

Guro, jeg skulle ha skrevet de fettløselige vitaminene.

Mer info for dem som vil sette seg skikkelig inn i utsmelting av fett -

Suet & Tallow ? Wikipedia ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Suet

http://en.wikipedia.org/wiki/Tallow

How to Render Beef Tallow -

http://www.marksdailyapple.com/how-to-render-beef-tallow/

How To Cook With Beef Tallow -

http://cooklikeyourgrandmother.com/2008/04/how-to-cook-with-beef-tallow/

Tutorial: How to Render Beef Tallow ?

http://www.modernalternativemama.com/blog/2011/1/28/tutorial-how-to-render-beef-tallow.html

Fun with Rendering Beef Tallow ?

http://toomanyjarsinmykitchen.com/2011/07/28/fun-with-rendering-beef-tallow/

How to Render and Store Traditional Animal Fats ?

http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-render-and-store-traditional-animal-fats

Rendering Fats at Home Primer ?

http://lostartskitchen.wordpress.com/2011/03/12/rendering-fats-at-home-primer-lesson-one/

Rendering Fats ?

http://notdabblinginnormal.wordpress.com/2012/01/09/rendering-fats/

4 Steps to Rendering Fat For a Healthy Frying Oil ? How to Make Tallow - How to Make Lard ?

http://kellythekitchenkop.com/2009/05/4-steps-to-rendering-fat-for-a-healthy-frying-oil-how-to-make-tallow-how-to-make-lard.html

How To Render Lard & Tallow ?

http://www.cheeseslave.com/how-to-render-lard-tallow/

How to Render Lard the Right Way (Snow White, Odorless) ?

http://www.spain-in-iowa.com/2011/02/how-render-lard-the-right-way-snow-white/

How to Render Lard ?

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-how-to-render-lard/

http://www.youtube.com/watch?v=IqkQtiuNbBU

How to Render Lard ?

http://nourishedkitchen.com/how-to-render-lard/

Rendering Lard ? The Forgotten Superfood ?

http://www.holistickid.com/rendering-lard-the-forgotten-superfood/

How To Render Lard ?

http://yonderwayfarm.blogspot.no/2009/10/how-to-render-lard.html

I Rendered Lard! ?

http://thepaleomama.com/2012/03/26/i-rendered-lard/

The Truth about lard and why you should use it -

http://divinehealthfromtheinsideout.com/2011/05/the-truth-about-lard-why-you-should-use-it/

Rendering Chicken Fat ?

http://www.pennilessparenting.com/2010/10/rendering-chicken-fat.html

How to Render Chicken Fat 11 steps (with pictures) ?

http://www.wikihow.com/Render-Chicken-Fat

How to Make Schmaltz (and What To Do With It Afterwards) ?

http://www.sadiesalome.com/recipes/schmaltz.html

How To Render Duck Fat -

http://www.sugarlaws.com/how-to-render-duck-fat

How to Render Duck Fat ?

http://www.greenmarketrecipes.com/poultry/making_duck_fat.htm

Rendering Duck Fat ?

http://www.thebittenword.com/thebittenword/2009/03/rendered-duck-fat.html

How to Render Duck Fat and Make Duck Cracklins ?

http://www.foodiewithfamily.com/2011/01/12/how-to-render-duck-fat-and-make-duck-cracklins/

Cook a Duck, Part 1 How to Render Duck Fat ?

http://www.notderbypie.com/how-to-render-duck-fat/

A Beginner?s Guide to Rendering Goose Fat and other Animal Fats ?

http://www.paleodietandliving.com/paleo-diet/beginners-guide-to-rendering-goose-fat-and-other-animal-fats/

Rendering Goose Fat ?

http://www.foodista.com/blog/2008/12/30/rendering-goose-fat

Guro

05.06.2012 kl.22:42

Takk for info. Blir nok å printe ut en del av dem:-) Klart til min stor glede nettopp å spore opp en bode som har villsau så nå blir det villlam på meg. Svært fornøyd:-) Jeg har gjerne lyst til å kjøpe et helt lam og utnytte det fullt ut. Rubb og stubb. Har selv ingen erfaring med det fra før og lurte på om kanskje du Petter eller noen andre hadde noen tips el info om dette. Gjerne om hvordan en parterer det. Og hvilke organer kan jeg bruke, er det alt utenom tarm?

PirkePetter

06.06.2012 kl.05:05

Alle organer kan brukes, og får du med beina/klauvene er de gode å koke kraft på. Tarem kan også brukes til å lage pølser av. Søker du på partering av lam får du tips og bildeinfo i flere tilfeller.

Anbefales -

The Whole Beast: Nose to Tail Eating - Fergus Henderson, Ecco, ISBN 0060585366

Beyond Nose to Tail: More Omnivorous Recipes for the Adventurous Cook - Fergus Henderson, Justin Piers Gellatly, Bloomsbury USA, ISBN 1596914149

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

The River Cottage Meat Book - Hugh Fearnley-Whittingstall, Ten Speed Press, ISBN 1580088430

Good Meat: The Complete Guide to Sourcing and Cooking Sustainable Meat - Deborah Krasner, Stewart, Tabori & Chang, ISBN 1584798637

Tender Grassfed Meat: Traditional Ways to Cook Healthy Meat - Stanley A. Fishman, Alanstar Games, ISBN 098234290X

The Grassfed Gourmet Cookbook: Healthy Cooking & Good Living with Pasture Raised Foods - Shannon Hayes, Chelsea Green, ISBN 0967367026

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

Konservering ? Oded Schwartz, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0521-2

Konservering Av Mat: Tørking, Røyking, Salting, Gjæring, Sukkersylting - Astri Riddervold, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0421-6

Spekemat ? Astri Riddervold, Per Berg, N.W DAMM & SØN AS, ISBN 82-496-0755-4

Røyk og rak, tørk og grav ? Helge Hagen, Naturforlaget, ISBN 82-7643-270-0

Røyking Av Kjøtt Og Fisk ? Alf Andersson, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-2491-3

Røking som hobby ? fra spon til speking ? Henry Johnsen, Landbruksforlaget, ISBN 8252927351

Pølser Fra Mitt Kjøkken ? Maria Thommesen, N. W. DAMM & SØN AS, ISBN 82-04-10219-4

Typisk Norsk ? Tove Diesen & Yngve Ekern, Schibsted, ISBN 8251618185

Vårt Norske Kjøkken ? Kjell E. Innli (red.), KOM Forlag AS, ISBN 82-90823-21-5

Norsk Mat, Tradisjoner Og Gamle Matretter ? Norges Bondekvinnelag, Landbruksforlaget AS, ISBN 82-529-1477-2

Une

06.06.2012 kl.13:25

Supert innlegg, OG kommentarer!! Ble veldig inspirert.

Guro

07.06.2012 kl.00:32

Er noen av bøkene mulig å laste ned gratis? Syns dette var en grei plansje å bruke til generell partering selv om det egentlig er partering av elg; http://home.online.no/~ingemunn/partering/partering.htm

PerkePitter

07.06.2012 kl.03:49

Bare disse så langt, men dessverre kun i epub og mobi-format, ikke pdf.

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

Guro

07.06.2012 kl.13:25

Ok, takk:-) Hvilket program bruker du for å lese epub og mobi-format?

PirkePetter

08.06.2012 kl.16:40

Viser du litt eget initiativ og søker på epud eller mobi finner du mange svar. Det samme gjelder prisen på multipure. Jeg hjelper folk med helsespørsmål, ikke bagateller folk lett kan finne ut av selv om de bare gidder ta seg bryet med å søke på det

Guro

09.06.2012 kl.16:02

Eneste grunnen til at jeg spurte var at det virket som du hadde erfaring og sannsyneligvis brukt EPUB og AMOB lenge, så da tenkte jeg kanskje at du brukte et program som du likte å kunne anbefale. Jeg er ikke en av de personen som er så "lat" at jeg ikke gidder å undersøke ting selv. Både EPUB og AMOB er nytt for meg og jeg satte meg ned å leste om begge men kom frem til at det var ulike programmer som var anbefalt å laste ned. Da jeg fra før av har dårlig erfaring med å laste ned ting fra internett (prog. er vanskelig el umulig å fjerne igjen, gjør datan treger, virus osv) ville jeg bare høre hva du hadde brukt da det mest sannsynelig var noe du var fornøyd med. Ikke noe verre en det:-) Nå har jeg nå funnet et program som ser ut til å virke fint så saken er løst:-) Er jo ikke sikkert vi har samme data så kanskje hadde ikke et tips fra deg ikke hjulpet meg uansett. Jeg er nok en av de personene som spør mye om informasjon. Hovedsaklig er det fordi jeg liker å ha så mye info. som mulig rundt et tema jeg lurer på. Så kan jeg sammenligne det med det jeg selv har funnet og velge ut det jeg synes er best, gjerne det som henviser til flest kilder og som forklarer ting på en grei måte. Som regel tar jeg vare på det og skriver ut slik at eg har det for etter tiden. Mener det er slik man lærer. Ha en flott helg:-)

Heidi-HD

02.10.2012 kl.15:21

Har fåretalg stående til utsmelting nå. Bruker laveste varme. Har stått en god del timer, og slik det ser ut nå kommer det til å stå resten av dagen. Tar laaaaang tid.

Jeg vil tro at man lett kan se når det er ferdig om man bruker litt sterkere varme. Men, hvor lang tid tar dette egentlig på laveste varme og hvordan ser man at det er ferdig? Jeg smelter ut 1 kg.

(P.S. Anne Marit: Er det mulig å legge ut en søk-i-bloggen-funksjon? Lettere å finne tilbake til tidligere innlegg man har lyst til å lese omigjen).

Vennlig hilsen Heidi

Silje

04.10.2012 kl.22:01

Hei Anne Marit

Jeg kjøper fersk melk av en lokal bonde, og kunne nå tenke meg å utvide reportoaret.

Dette med utsmelting av talg virker interessant.

Jeg har prøvd å bestille talg fra Meny, men de får ikke bestilt det fra leverandørene sine.

Har du noen leverandører som du kan tipse meg om.

Jeg kan nås på siljohns@gmail.com

PirkePetter

20.11.2012 kl.02:21

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-rendering-beef-tallow/

Silje, du kan søke på talg på coop.no og finne hvilken coop butikk nærmest deg som har talg. Dette er fåretalg fra Ringdal frosne i hvite blokker. Ellers skal du kunne få fra de fleste slaktere/slakterier

Heidi, søk på google på det du er interessert i sammen med senseoflife, som f.eks talg senseoflife, eller Heidi senseoflife, etc om du vil kikke nærmere på det du har skrevet tidligere

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits