Litt prat om livet, styrkende healende adaptogener og hyphoterose

Det har vært lite tid til blogging denne uken desverre. Det er uvant å være tilbake i vanlig jobb igjen. Det føles godt og riktig samtidig som jeg prøver å finne en ny god rytme i hverdagen. De siste ukene har jeg også fått erfare at jeg ennå ikke er helt i mål hva angår mitt lave stoffskifte og næringsmangelen. Jeg gikk på et tidspunkt tom for adaptogene jeg bruker, Ashwaganda og Rhodiola/rosenrot. Begge disse adaptogenene er kjent for å lindre plager ved hyphoterose, binyretretthet og andre stressrelaterte plager. Etter at det gikk tomt har stoffskiftesymptomene gradvis kommet snikende tilbake. Ikke i full skala, men plagsomt nok. I tillegg har jeg de siste ukene økt inntaket av fermentert fiskeleverolje og gelatin - og har begynt å drikke helsedrikken "kvass" (oppskrift kommer) hver dag. Når kroppen fylles opp med mer næring blir den også bedre rustet til å avgifte. Jeg sørger for at avgiftningen går raskere ved å ta korte runder i min IR-sauna. Men når kroppen avgifter og reparerer er nok det også med på å stresse skjolbruskkjertelen. Uansett så vet jeg at det er forbigående. Jeg vet hva som skal til. For et par dager siden var jeg igjen i gang med mine adaptogener - og i løpet av et par døgn er jeg nesten helt tilbake til meg selv. Det føles helt nydelig. For de av dere som sliter med hyphoterose - så anbefaler jeg dere å utforske denne og denne, som jeg har opplevd som de mest effektive av de jeg har prøvd. Min anbefaling er 2 Ashwaganda og 2 Rhodiola morgen og 2 Ashwaganda og 1 Rhodiola ettermiddag - alltid på tom mage eller mellom måltider. Har du problemer med søvn ville jeg også tatt en ekstra før leggetid. Det roer ned kroppens stresshormoner. Adaptogener taes gjerne samlet - og helst sammen med mettet fett, som for eksempel kokosolje eller fermentert fiskeleverolje. Daglig inntak av sterke kryddere og kokosolje er også med på å stimulere skjoldbruskkjertelen. Jeg har også selv erfart at moderat og regelmessig trening stimulerer skjolbruskkjertelen og får kroppen til å falle til ro - og at inaktivitet gjør det motsatte. 

Jeg har flere bekjente som lider av lavt stoffskifte og som er avhengig av medisiner som Levaxin og Armour. Jeg har selv prøvd Armour uten å klare å finne riktig dosering - ting ble bare værre og jeg fikk enda større søvnproblemer - så på et tidspunkt bestemte jeg meg for å løse stoffskifteproblematikken uten bruk av medisiner. Det første man bør gjøre er å identifisere - og ikke minst rydde opp i og i værste fall fjerne de faktorene i livet som skaper stress. Det kan være så mangt - alt fra jobb, flink-jente-syndrom, mangel på grensesetting, dårlige vaner, et ikke-fungerende forhold, uvennskap, gamle konflikter, sorg osv. Så er det kostholdet. Etter at jeg fikk ryddet opp i mitt eget liv og ble dedikert det tradisjonelle kostholdet - og i tillegg begynte på daglig bruk av adaptogener har forvandlingen vært helt utrolig. Fra å aldri finne søvnen om natten og aldri føle seg uthvilt på dagen - og gå med en konstant nedstemthet - så fant jeg tilbake til den jeg egentlig er. Men det tar tid å bli helt hel, spesielt når man i tillegg har blitt "frarøvet" et hormonproduserende organ. Jeg vet at jeg kommer raskere i mål dersom jeg begynner å spise mer innmat som har en mye høyere næringstetthet. For meg er det fortsatt en terskel å komme dit, men den blir lavere og lavere etterhvert som jeg forstår at det faktisk må til. Det er viktig for meg å føle meg frisk og hel. Livet er for dyrebart til å gå glipp av! Jeg vil leve det helt og fullt!

Dette var egentlig bare et lite prateinnlegg for å fortelle at jeg fortsatt er her. Jobber med et innlegg om KVASS. Smaker ikke som bringebærdrikk - men er en suveren helsedrikk for TØFFE DAMER (og menn)!

 

Foto: Mine favoritt-adaptogener som beroliger, reparerer og healer - der det trengs...

 

24 kommentarer

Kvasifantast

24.05.2012 kl.20:31

hyphoterose?

Kvass smaker rimelig surt, men det er ingen lov som forbyr oss å blande i litt saft, ec før konsum.

Du er ei tøff og klok dame Anne marit :-)

ET LIV I BALANSE.

24.05.2012 kl.20:43

Kvasifantast: Heter det ikke hyphoterose da? Må alltid sjekke "ordlista" når jeg skal skrive det ordet. hehe. Kvass er surt ja - men snadder for kroppen. Kanskje var jeg litt overmodig og drakk for mye i starten - og at det satte igang avgiftning jeg ikke er klar for. Ikke vet jeg. Har i allefall redusert dosen litt nå. Oppskrift er nå postet. Takk for all hjelp og støtte. Du hjelper meg med å få hele dette puslespillet til å falle på plass...stadig nye brikker kommer dit de hører hjemme. anne m

Gry

25.05.2012 kl.14:52

Hypotyreose, tror jeg.... Fint innlegg, har selv en utrolig fin erfaring med reinrot- føler den smører maskineriet på måter ikke noe annet adaptogen har gjort før.... Skal blogge reinrota mi snart. Tok forresten Ashwagandha til kvelds samme dag jeg fikk den og sovnet, mot normalt kl 01.30... synes den virker fint som konsentrasjonsmiddel på dagtid, så langt. Disse adaptogenene virker ulikt på ulike mennesker, virker det som.

PirkePetter

25.05.2012 kl.15:37

Virkningen ligger i navnet adaptogen, på den måten at adaptogener normaliserer alle prosesser i kroppen og dermed hjelper den å tilpasse (adapt) seg til hverdagens stress. Og da folk er forskjellige, med forskjellige kjemiske tilstander blir virkningene av adaptogenene/den kjemiske tilpasningen forskjellig.

ET LIV I BALANSE.

25.05.2012 kl.23:08

Gry: Jeg har også fåt reinrot i hus, men har ikke kommet ordentlig i gang med å få det i meg på daglig basis - så foreløpig vet jeg ikke virkningen. Jeg har også erfart at adaptogener virker ulikt på ulikt tidspunkt - og retter opp det som trengs - om det er den ene eller andre retningen. Det er jo faktisk helt fabelaktig! Anne Marit

26.05.2012 kl.09:55

Hei

Jeg har kommet over bloggen din via en felles fb-venninne og har lest med stor interesse! Du skriver så godt, og jeg kjenner meg igjen i mye du skriver. Jeg har selv lavt stoffskifte og binyretretthet og går ut og inn av ymse symptomer. Levaxin har ikke ønsket virkning, jeg forsøkte Thyroid Erfa og opplevde at ting ble verre. Så jeg har igrunn bare et spørsmål til deg, og det er om du parallelt har brukt Levaxin når du begynte med adaptogener? Jeg skal overhodet ikke bruke ditt svar som erstatning for legekonsultasjon, men er nysgjerrig på overgangen medisiner - adaptogener og om du fikk plager idet du sluttet.

Lykke til videre!

Annema

26.05.2012 kl.23:55

Takk for det. Jeg brukte ikke Levaxin særlig lenge. Det var primært Armour jeg prøvde meg frem med. Det gikk dårlig. Jeg ble værre og klarte ikke å sove om kveldene. Ga opp til slutt. I dag sover jeg utrolig godt om nettene. Det er som natt og dag. am

Kari

28.05.2012 kl.17:13

Hvordan finner jeg de riktig adaptogenene for meg?

Jeg har ikke fått påvist lavt stoffskifte, men leser en bok nå i disse dager..

Noen påstander derfra:

"Energiproduksjon i cellene som gir deg livskvalitet og livsenergi bestemmes av næringstilførsel, cellenes sunnhet og hvordan thyroidhormonene virker når de ankommer cellene."

"Man kan ha like mye hormon som friske personer, uten å lage like mye energi som friske dersom cellene ikke har drivstoff nok eller reagerer på hormonene slik de skal. Hormonprøver avslører derfor ikke din energiproduksjon, bare tilbudet av hormoner til cellene!!"

"Årsaken til energisvikten kan være mange ulike faktorer slik som cellesykdommer fremkalt av mangelfull ernæring, forgiftninger, infeksjoner eller elektromagnetiske forstyrrelser."

Den interessante lesningen fortsetter..(O;

Heidi

06.06.2012 kl.17:26

Hei!

Jeg ser at det er litt snakk om lavt stoffskifte her, og tenkte jeg skulle fortelle min egen historie.

Hadde hanglet en del år, bare blitt verre og verre, og plutselig gikk jeg opp 20 kg tilsynelatende uten grunn (spiste det samme, trente det samme osv.). Gikk til lege, og han kom med noe svadagreier om et urinstinkt fra steinalderen, og at det var derfor jeg hadde plutselig lagt på meg. Jeg insisterte på blodprøve, og den viste lavt stoffskifte. Jeg fikk resept på noe greier som jeg skulle ta en måneds tid, for så å komme tilbake igjen for ny sjekk.

Da jeg kom tilbake til den nye sjekken viste legen meg noen grafer på en skjerm, som illuderte resultatene av min nye blodprøve. Det var særlig en graf jeg reagerte veldig på, en eller annen verdi (husker ikke hva) som var skyhøy. Jeg spurte legen hva dette var. Han forklarte meg da at dette var et stoff som kroppen min produserte for å "stå i mot" stoffskiftemedisinene. Han forklarte videre at jeg bare skulle fortsette å ta medisinene, og at jeg på den måten ville "presse" kroppen til å gi etter, og dermed tvinge disse skyhøye verdiene ned på normalt nivå igjen.

Mine insinktive varselklokker begynte umiddelbart å dundre i hodet mitt, og jeg tenkte med meg selv, hvem stoler jeg egentlig mest på? Denne dusten som sitter i fullt alvor og ber meg om å tvinge min egen kropp til å gi etter for en av verdens største kapitalistiske industrier, eller snarere universets mest fantastiske og perfekte skaperverk som ikke noe menneske i hele verden en gang kan komme i nærheten av å kopiere?

Jeg valgte selvsagt det siste.

Dusten fortalte meg at jeg ville være avhengig av disse medisinene resten av livet. Vel, det er sikkert det den kapitalistiske legemiddelindustrien har hjernevasket han til å tro, tenkte jeg - og spurte hva som ville skje om jeg ikke tok medisinene. Da lente han seg tilbake i stolen, la armene i kors bak hodet og fortalte meg med selvsikker mine at jeg ville komme til å oppleve bare å bli verre og verre, og i verste fall dø.

Så da gikk jeg rett hjem og kastet alle pillene i dass, reiv i stykker reseptene, og bare bestemte meg for at jeg var frisk.

Jeg fortsatte og spise og trene som før.

Etter ca. to måneder begynte symptomene gradvis å forsvinne, og jeg begynte å gå ned i vekt. Etter seks måneder var jeg tilbake til det normale. Neste gang jeg tok en blodprøve for blant annet å sjekke stoffskifte (i forbindelse med graviditet ca. to år senere) var mitt stoffskifte helt perfekt.

Dette er hva jeg følte rundt det hele, og hva jeg valgte å gjøre. Det funket fint for meg. Andre får selvsagt føle på hva de føler er rett for dem, men jeg hadde lyst til å fortelle om dette for å formidle at "diagnosen" lavt stoffskifte ikke nødvendigvis innebærer at man må leve på medisiner resten av livet og/eller at man ikke kan bli helt frisk igjen.

Vennlig hilsen Heidi

Tone

29.06.2012 kl.12:36

Heidi: Jeg klarer ikke helt å ta deg alvorlig når du kaller fastlegen din for en dust. Det er jo virkelig utrolig flott at du har blitt frisk uten medisiner, men innlegget ditt kan virke som en oppfordring til å kaste medisinene, ikke stole på legen og at lavt stoffskifte egentlig bare er en tullediagnose man kan tenke seg frisk fra. Sånn er det ikke.

Antagelig så var du ikke så dårlig i utg.punktet, noe du ikke kan ha vært når du klarte å trene og leve som normalt. Jeg opplevde også at jeg fikk LS uten å være kjempedårlig - for så å bli "frisk" og leve uten medisiner i noen år - for så å oppleve at det SMALT for ett par år siden.

PirkePetter

01.07.2012 kl.03:52

En lege som uten kvalm forteller en person at han eller hun blir avhengig av kjemikalier eller syntetiske hormoner resten av livet er ikke bare en dust, men en ufølsom, hjerteløs og uvitende dritt. Hypotyreose er veldig lett å gjøre noe med via kostholdet, og eventuelt bruk av kryddere og/eller adaptogener, så det er bare tull å skulle leve på dokumentert helseskadelige kjemikalier eller syntetiske hormoner resten av livet.

Sett deg inn i bivirkningene og bedøm saken selv.

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.12:32

Heidi. Takk for at du deler. Beklager sent svar. Mvh Anne Marit

Heidi

01.08.2012 kl.23:10

Tone: Uansett hvordan jeg vrir og vrenger på det hele, så er man en dust når man som lege sitter med selvsikker mine og sier til et menneske at dette mennesket vil dø om det ikke gjør seg avhengig av kjemikalier og kunstige hormoner resten av livet. Videre kan jeg fortelle, som jeg også antyder i min hovedkommentar angående dette, at jo - jeg var faktisk svært dårlig i utgangspunktet.

Se rundt deg, Tone! Se på skaperverket! Se på den perfekte naturen, se på sola og månen, skyene og regnet, se på tidevannet og dyrene! Se på alle insektene og hver minste lille organisme i hver eneste lille krinkel og krok av dette fantastiske skaperverket vi alle er en del av! Hvor alt er perfekt, hvor alt passer sammen på en måte som er så genial at den overgår alt hva vi mennesker kan både tenke oss og forestille oss i våre villeste fantasier!

Tror du virkelig at vi mennesker, som del av dette geniale skaperverket, skulle være nødt til å gjøre oss avhengige av kjemikalier og kunstig fremstilte hormoner for å kunne leve og være friske?

I min kommentar oppforder jeg ingen til å kaste medisinene sine og slutte å høre på legene sine. Jeg forteller bare min historie, og inviterer dermed andre i samme situasjon som jeg var til å begynne å tenke ørlite grann forbi det legene og spesialistene hevder er livets sannheter.

Jeg beklager det hvis du føler jeg ikke tar din diagnose på alvor, og ser på dette som en "tullediagnose" man kan tenke seg frisk fra. For det første mener jeg vel egentlig at man kan tenke seg frisk fra det meste (og har man et godt kosthold i tillegg burde saken være biff), for det andre forholder jeg meg egentlig ikke til "diagnoser". Og når dette skal være sagt kan jeg også fortelle noe jeg helt hadde glemt men som jeg kom på her om dagen: I slutten av 20-årene fikk jeg faktisk en kreftdiagnose (underlivskreft). Jeg endte opp med å rive i stykker brevet fra legen og la være å forholde meg til den diagnosen også. 10 år senere fødte jeg en frisk og nydelig liten gutt, fra nettopp mitt kreftdiagnostierte underliv...

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

02.08.2012 kl.22:53

Heidi: Jeg er glad du deler - og jeg er glad for at du tør gå mot strømmen og ta ansvar for ditt liv og gå egne veier. Jeg fikk jo også kreft i livmorhalsn - men som mor til tre små barn turte jeg ikke gjøre annet enn å fjerne det de ønsket å fjerne. Resultatet ble en kropp i total ubalanse - og jeg jobber ennå hardt hver eneste dag for å få kroppen i balanse igjen på naturens måte. Men uten denne opplevelsen hadde jeg aldri hatt min egen blogg og kunnet dele mine erfaringer med alle dere. Mvh am

Heidi

05.08.2012 kl.20:48

Så leit å høre om dette da, Anne Marit! Men det er som du sier, at ofte er det slik at det vi først tror er vårt største mareritt viser seg å bli til vår største lykke. Bloggen din er i alle tilfelle svært viktig og nyttig for mange - meg selv inkludert.

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

06.08.2012 kl.08:46

Heidi: Takk for det! Setter pris på å høre sånt! Anne M

Henriette

15.12.2012 kl.20:11

Det står at man kan ta disse adaptogenene for å lindre plagene ved lavt stoffskifte, men enn hvis man ikke har mange plager, men tar medisiner på grunn av påvist lavt stoffskifte. Kan man ta disse i tillegg? Og kan alle som vil ta adaptogener fordi det er bra for kroppen?

Vet dere om det er andre ubalanser i kroppen som kan komme av lavt stoffskifte (eller av medsisinene?) som vondt i kroppen og skuldre, som kan sjekkes ved en blodprøve? Og er det andre tilskudd man bør ta fordi det kan være bra for de med lavt stoffskifte, eller matvarer man bør holde seg unna?

Kan man abonnere på tråder i denne bloggen og få varsel når det kommer nye kommentarer? :)

Eirin

24.01.2013 kl.11:33

Har tilfeldigvis kommet over bloggen din og leser her med stor interesse.

Og jeg ble så interessert i også å vite hvilken bok Kari her oppe i kommentarene refererer fra? Kunne tenkt meg å lese den også :-)

Hanne

12.02.2013 kl.11:19

Så GLAD jeg ble av å lese om mulig tradisjonsbakeri i Oslo-området på Christers blogg! HURRAmegrundt! Så mye lavere tradisjonskostterskelen vil bli for mange dersom dette blir levedyktig. Skål for Ingerlise, Vibeke, Christer og bakeren!

Vanessa

08.05.2013 kl.12:22

Hei fin blogg! Leter etter en del svar ang adaptogener. Tar du blodprøver av stoffskiftet ditt jevnlig for å se om adaptogener og maten gjør forskjell? Og til Heidi og innlegget ditt : Det er forskjell på diagnosen lavt stoffskifte som en ikke trenger medisiner for og diagnosen lavt stoffskifte som er en auto immun sykdom - hvor det er en betennelse i skjoldbrukskjertelen hvor immunforsvaret angriper og betennelsen er kronisk, disse menneskene trenger medisiner resten av livet. "Flott" å være hovmodig å se på ned på andre fordi en mangler kunnskap om denne store forskjellen da det er folk som faktisk lider seriøst av dette og ikke kan hjelpes via bedret kosthold etc. En annen ting er at legene er helt elendige til å informere om forskjellen ..

Pirkepetter

13.05.2013 kl.23:44

Vanessa, slutt å snakke tull, og hold deg til ting du har kunnskap om. Hypotyreose er hypotyreose, og skyldes ikke, og har aldri gjort det, såkalt autoimmun reaksjon fra det såkalte immunforsvaret. Dette er en hypotese som aldri har blitt bevist, kun antatt som fakta og presentert som dokumenterte fakta i media. Vil du lære mer om faktiske årsaker til lavt stoffksifte/hypotyreose, sjekk ut innlegg og kommentarer om dette i denne bloggen. Så kanskje du lærer noe du kan bruke for å hjelpe deg selv, heller enn å bedra deg selv til å tro du er offer for ditt eget immunforsvar. Og hvilket immunforsvar, all den tid mikroorganismefloraen i tarmene utgjør mer enn 90% av kroppens immunfunksjoner?

Betennelser er kun kroniske om kroppen din ikke har de næringsstoffer og enzymer, især dem som har antioksidantfunksjon, den trenger for å kontrolere eller avslutte disse.

Pirkepetter

14.05.2013 kl.19:04

Vanessa, slutt å snakke tull, og hold deg til ting du har kunnskap om. Hypotyreose er hypotyreose, og skyldes ikke, og har aldri gjort det, såkalt autoimmun reaksjon fra det såkalte immunforsvaret. Dette er en hypotese som aldri har blitt bevist, kun antatt som fakta og presentert som dokumenterte fakta i media. Vil du lære mer om faktiske årsaker til lavt stoffskifte/hypotyreose, sjekk ut innlegg og kommentarer om dette i denne bloggen. Så kanskje du lærer noe du kan bruke for å hjelpe deg selv, heller enn å bedra deg selv til å tro du er offer for ditt eget immunforsvar. Og hvilket immunforsvar, all den tid mikroorganismefloraen i tarmene utgjør mer enn 90% av kroppens immunfunksjoner?

Betennelser er kun kroniske om kroppen din ikke har de næringsstoffer og enzymer, især dem som har antioksidantfunksjon, den trenger for å kontrolere eller avslutte disse.

Thea

25.06.2013 kl.22:48

Det er første gangen jeg leser om adaptagener og det med stor interesse.

Jeg har melkeallergi og glutenintoleranse og holder meg til kost uten disse matvarene.

Problemet er at jeg aldri kommer i mål med magen og nedstemtheten...

Som følge av dette tok jeg en hårmineraltest som sa en masse ting, bl.a.tendens til redusert skjoldbruskkjertelfunksjon og redusert binyrefunksjon. Er disse testene til å stole på?

Jeg fikk en masse vitaminer som jeg skulle ta, ca. 10-12 til hvert måltid. Jeg holdt på med dette i litt over 2 mnd til jeg ikke greide mer. Byr meg i mot å ta så mange vitaminpiller.

Siden jeg aldri har fått gehør angående "diffuse matallergier" hos legen har jeg valgt å prøve meg fram selv..... men med liten kunnskap går det tregt og jeg begynner å bli lei av ikke å ha den livskavliteten jeg hadde før, for over 10 år siden nå. Tror du jeg kan bare begynne på disse aaptagenene uten videre eller bør jeg ta blodprøve for å påvise om jeg har lavt stoffskifte eller ikke først?

ET LIV I BALANSE.

17.07.2013 kl.11:52

Thea: Ja du kan trygt begynne på disse adaptogenene. Jeg har også hatt problemer med skjolbruskkjertelen og har hatt god effekt av et produkt via iHerb som heter Gaia Thyroid Support som inneholder en fin mix av adaptogener (shisandra blant annet) som påvirker stoffskiftet positivt og balanserer. Jeg er enig med deg i at det blir feil å spise bare vitaminpiller. Begynn med å koke kraft hver uke og drikk en kopp kraft hver dag, gjerne med havsalt, cayenne, litt urter og grønnsaker og kanskje kyllingbiter. Det gir massevis av næring. Deretter ville jeg prøvd å spise mest mulig rent kjøtt (vilt, lam, Holthe-kylling) og kombinert med mer fett (upasteurisert smør, kokosolje osv). Kutt ut på ferdigprodukter mest mulig (det finnes jo et hav av erstatningsprodukter for glutenallergikere, men disse inneholder ingen næring og gir deg bare enda mer næringsmangel). Jeg kjenner ikke så godt til håranalyse, men det er ikke så viktig - for det viktigste er at du begynner å spise næringsrik mat. Jo før jo bedre. Og begynn med adaptogener! Jeg er helt avhengig av disse selv!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits