Rødbetekvass - den ultimate helsedrikken!

  
Foto: Kvass med appelsinjuice og ingefær


Så var det endelig tid for Kvass, dere. Nå har jeg bablet en del om denne helsedrikken i diverse innlegg - så noen av dere lurer sikkert på "hva er det nå hun har funnet på!" Livet er til for å utforskes - er det ikke. Utforskning er vekst og gjør livet moro. Så nå er det bare å hive seg rundt og lage egen kvass. Kvass er nok en gave fra tradisjonelle matradisjoner - og kommer opprinnelig fra Russland. I Russland er det vanlig å tilsette rødbetekvass til borscht (rødbetesuppe) og det fantes neppe det hjem i Ukraina som ikke hadde rødbetekvass stående. Alle supper og vinagretter ble tilsatt kvass. Jeg vet ikke om dette ordet finnes på norsk en gang, men det jeg vet er at rødbetekvass er en fantastisk laktofermentert drikk! Smaksmessig kan den ikke sammenlignes med bringebærdrikken min - ei heller vannkefir. Og det er neppe noe barna mine vil drikke rett-fra-koppen. Men som alt annet kan det lures oppi smoothier, supper, danne basis for dressinger og annet. Den er syrlig som surkål (kanskje ikke helt surkål da...), litt salt og litt søtlig på "rødbetevis". Den får litt kullsyre når den står i kjøleskap - mest sannsynlig fordi jeg tilsatte appelsin og ingefær. Jeg visste på forhånd at dette ikke er en tørsteslukker - ei heller en "høydare" smaksmessig, men jeg synes likevel smaken er ok. Kanskje er jeg blitt herdet. Og fargen er - som du ser på bildet - fantastisk! Å drikke et lite glass rødbetekvass på tom mage hver morgen er en fantastisk start på dagen. Rene næringsbomben. Her er hva Sally Fallon sier om kvass:

"The drink is valuable for its medicinal qualities and as a digestive aid. Beets are just loaded with nutritients. One 4-ounce glass, morning and night, is an excellent blood tonic, cleanses the liver and is a good treatment for kidney stones and other ailments."

Oppskrift på rødbetekvass:

* 3 store rødbeter, gjerne økologiske. Vaskes, skrelles og skjæres i store tykke skiver/biter

* 2 teskjeer havsalt

* 1/2 dl myse (evt 1-2 ekstra teskjeer havsalt)

* 1 liter vann

Ha rødbeter, havsalt og myse i et stort Norgesglass på 2 liter. Hell oppi vannet. Rør rundt. Sett på lokk eller dekk til på annen måte. Sørg for at det er god plass i øvre del av glasset. La stå i romteperatur i 2-3 dager før du setter glasset med rødbeter inn i kjøleskapet. Er det veldig varmt, så kan det hende det er nok med 1-2 dager. Så er det bare å begynne å drikke, litt hver dag. Drikken er rensende, så drikk med måte. Når mesteparten av betekvassen er drukket opp eller brukt opp på annen måte (la litt væske være igjen for å få i gang ny fermentering) fyller du opp glasset med vann igjen og lar stå to nye dager i romtemperatur. Runde nummer to er mildere i smaken. Når runde nummer to er drukket opp begynner du helt på nytt og bruker nye ferske rødbeter. Jeg har eksprimentert litt og prøvd å tilsette 1 juicet appelsin og noen gode biter med ingefær (evt juicet ingefær) for å få bedre smak. Det funker! Jeg har også hørt at det skal smake godt med en teskje kanel i kvassen. Kvass og kanel skal være en super blodrensende kombo. Du kan også juice epler eller pærer istedet for appelsin for å få en smaksforandring. Ferske mintblader skal også fungere. Her er det bare å eksprimentere og lage din egen superdrikk. Hva skal du med dyre detoxkurer når du har kvass? Og enklere blir det neppe. Lykke til!

Og jammen meg fant jeg ikke en video som viser hvordan The Healthy Home Economist lager kvass. Enjoy. Mange gode tips her. 

25 kommentarer

PirkePetter

24.05.2012 kl.21:31

http://senseoflife.blogg.no/1332256488_mine_frste_drper_fers.html

I kommentaren min i ovenstående innlegg nevner jeg det norske navnet meldrikke.

Jo tettere lokk, desto mer kullsyre. Og det går fint å blande med saft (uten tilsetningsstoffer) for dem som vil ha en mer søtlig smak. Med kullsyre i blir drikken da omtrent som brus.

Verken kvass eller kanel renser blodet, mens begge "renser" tarmen.

gladerebarn

24.05.2012 kl.22:04

Jaaaa. Jeg har rødbeter i kjøleskapet og nysilt myse. Eneste som kan stoppe er vel glass. Jeg vet ikke HVOR MANGE ganger jeg har vært på Jernia for ny forsyning. Med kraftkoking, ferskmelk, vannkefir og melkesyret grønnsaker - hverdagen har blitt en fest av glass haha. Kvass må selvfølgelig prøves - som så mye annet. Du har fantastisk mange flotte helsebejaende innlegg. Det er en fest å følge deg på bloggen altså. Herlig!

gladerebarn

24.05.2012 kl.22:25

Glemte å spørre om detoxeffekten i forhold til amming. Er det noe jeg bør tenke på?
Hærlig! kan ikek lage det seøv pga jeg tåler ikke myse, men du kan tro jeg har lyst :D

Gry

24.05.2012 kl.23:57

For et fermenteringsinferno! Jeg ELSKER det! Har nettopp laget mozarella-kuler av kefir-ferskost- smakte aldeles fantastisk + en smoooth kremost som venter på å bli spist opp til frokost i morgen. skal jakte på rødbeter i morgen, takk for inspirasjon til enda et fermenteringsprosjekt, kjære deg!

Ingerlise

25.05.2012 kl.08:14

Strålende, takk, dette er perfekt Anne Marit- du er kreativ og dreven!

Forsøket her glemte jeg i skapet, hadde en gjæret lukt da spruten sto ut fra krukken ved åpning...omatt igjen, det er moro :-)

Gleder meg til brusende KVASS med spennende smaker!

Sprudlende

25.05.2012 kl.15:39

Det er nesten så man skulle tro noe var i gjære her i bloggen?

Ingerlise

25.05.2012 kl.17:37

Fabelaktige SprudleP!

ET LIV I BALANSE.

25.05.2012 kl.20:04

Gry: Mozarellakuler ja! Så oppskrift på nettet en gang, men har ikke prøvd. Prøve prøve.... er det ikke moro?

Ingerlise: Jeg opplevde å få kahmgjær på overflaten (hvite små biter), men tok de raskt bort med skje. Gikk helt greitt. Ellers merker jeg at fermenteringen går raskere nå som det har blitt så varmt i været.

Sprudle: Ja her er det mye i gjære - så bare pass deg

ET LIV I BALANSE.

25.05.2012 kl.23:11

gladerebarn: Tviler på at det har noe å si.

FruSnikkSnakk

26.05.2012 kl.16:37

Nå har jeg klikket meg rundt i arkivet ditt. Bare jeg blir ferdig med de siste eksamene mine, skal jeg prøve ut mange av oppskriftene dine. Gleder meg :D

ET LIV I BALANSE.

26.05.2012 kl.23:57

FruSnikkSnakk: Supert! Lykke til! Håper du blir med videre. am

Gry

28.05.2012 kl.23:02

Nå er den laget og jeg liker smaken- tror kanskje jeg er herdet jeg også ;-)

svanhild

02.07.2012 kl.14:56

Har laget kvass..men den muglet etter 2 dager på kjølerom..hva har jeg gjort feil ??

PirkePetter

03.07.2012 kl.15:48

Først må du være sikker på at det du ser er mugg, da om denne ikke er grønn, så er det naturlig sopp som er en del av gjæringa, og som flyter til toppen om kvass'en har god kullsyreutvikling. Denne soppen, kalles "bloom" på engelsk, er som med kombucha og ekte eddik, på den måten at den deltar i gjæringsprosessen sammen med bakterier og gjærsopper, og flyter til toppen og danner gjerne et litt "slimete" lag der. Dette laget av sop kan brukes som startkultur for ny kvass/eddik/kombucha, etc

Er det du ser grønt, kan problemet skyldes at du gjærer kvass'en uten lokk, eller at den ikke har gjæret skikkelig #eller fått tilstrekkelig med næring den kan gjære# slik at organiske syrer og kullsyre har kommet til som konserverer den.

ET LIV I BALANSE.

03.07.2012 kl.18:07

PirkePetter: Jeg antar det er naturlig sopp som dukker opp i overflaten når jeg fermenterer ketchup? Det er hvitt. Jeg pleier å fjerne det med en skje, merker ikke noe på smaken. Anne M

PirkePetter

03.07.2012 kl.19:57

Det er mest sannsynlig kahmgjær. I følge logikken er det best å fjerne dette da det skal kunne gi usmak på det melkesyregjærede produktet.

Heidi

29.08.2012 kl.20:52

Jeg har kvass til fermentering på kjøkkenbenken nå. Etter 1/2 døgn ser jeg det er mange, mange små hvite sirkelformede "flak" - liksom med litt slimete små "tråder" hengende nedover. Det minner mest om bittesmå, hvite glass- eller brennmaneter. Det ser unektelig litt "skummelt" ut, men jeg tok av lokket og luktet - og det lukter friskt.

Jeg trodde jeg hadde mislykkes med min første kvass, men ser her at dette faktisk kan være ufarlig bloom.

Har bloom slimete tråder?

Jeg bruker norgesglass med syltestrikk, glass- og skrulokk. Har festet lokket godt. Regner med dette er riktig, da det var slik jeg oppfattet det i Nourishing Traditions.

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

29.08.2012 kl.23:18

Heidi: Hm. KJenner ikke til det. Jeg fikk hvite flak på overflaten som jeg fjernet underves, men kan ikke huske at de hadde lange tråder... Ja, du skal lukke lokket slik du gjør. Anne Marit

Heidi

30.08.2012 kl.09:22

Det er ikke lange tråder. Bare hvite flak som liksom har "vokst" seg litt nedover, man bare bittelitt - som bitte, bitte små tråder.

Vet du forresten om barn (snart 4 år) kan drikke dette? Jeg tenker f.eks 1/2 - 1 ts en eller to ganger for dagen (blandet i saft eller noe).

Vennlig hilsen Heidi

Heidi

30.08.2012 kl.19:22

2 dagers fermentering nå. Fjernet det hvite laget (med antydning til pels - vanskelig å få ut alt av glasset faktisk), smakte. Ingen kullsyre - bare tamt, saltvann med rødbetsmak.

Har søkt på nettet, og ser at mange snakker om "the white stuff on top". Men stort sett er det snakk om noen få flak som lett kan fjernes. Glasset mitt var dekket på toppen. Her er noen som snakker om Kahm yeast (jeg synes det ligner vanlig "fermenteringsskum"), og mitt var MYE hvitere enn dette: http://herbangardener.com/2011/05/21/how-to-make-beet-kvass/

Brukte vann fra springen (har ikke fått installert filter enda), og havsalt (desverre med to antiklumpemiddel E-stoffer pga de hadde ikke klart å skaffe uraffinert på helsekost enda).

Kjenner at jeg skulle hatt litt hjelp fra PirkePetter eller noen andre erfarne kvasstilvirkere her....

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

30.08.2012 kl.20:37

Heidi: Ikke så lett å svare på. Jeg har også opplevd kahm-gjær flere ganger, og det er bare å fjerne. Setter ikke smak. Akkurat nå fermenterer jeg sylteagurk, og da har jeg store hvite flak i overflaten. Dette tror jeg kommer fra mysen jeg har tilsatt men er ikke sikker. Fjerner det også. Så lenge det smaker ok - så er resultatet også ok tenker nå jeg. Anne Marit

ET LIV I BALANSE.

30.08.2012 kl.20:40

Heidi: Tviler på at de vil like det, men ok å tilsette i smoothies etc for probiotika-effekt. Anne M

PirkePetter

31.08.2012 kl.01:26

Bruker du springvann, og i tillegg salt med antiklumpemidler tar du livet av mikroorganismene. Hvilket betyr null gjæring

Heidi

31.08.2012 kl.09:11

Tusen takk Pirke Petter. Skal skaffe ordentlig salt. Må få installert vannfilter også. Vil butikkvann på flaske være bedre inntil videre? Har fått med meg at noen anbefaler det.

Vennlig hilsen Heidi

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits