Sprudlende bringebærdrikk laget på tradisjonelt vis

    
Foto: Ajajaj! Denne bringebærdrikken er god, dere! Tror faktisk den slår vannkefiren med et par divisjoner. Dette var egentlig bare en liten test, siden jeg hadde tenkt å vente til sensommeren - når det bugner av bringebær her til lands - men nå vet jeg i allefall at det er noe jeg MÅ lage masse av til høsten! 

Det er vanskelig å finne tørstedrikker i butikken som er sunne. Jeg tør påstå at det ikke er mulig. Det meste av det du finner i butikker inneholder mengder med raffinert sukker og tilsetningsstoffer - eller er laget av konsentrater -  og bør derfor unngås. Men det finnes faktisk en del tradisjonelle alternativer som er minst like gode - og mer helsebringende enn noe annet du kan få kjøpt. Den laktofermenterte bringebærdrikken på bildet over her falt virkelig i smak hos ungene. Og av meg! En kompis av eldstemann fikk smake i dag - og han var et eneste stort smil da han drakk den. Laktofermenteringen gjør at næringsstoffene i drikken blir mer tilgjengelig for kroppen og tilfører i tillegg gode bakterier til fordøyelsessystemet. Det er derfor supert å drikke sammen med måltider. Laktofermenterte drikker var vanlige i alle tradisjonelle samfunn og ble benyttet som tørsteslukkere i tillegg til at de ble ansett for å ha medisinske kvaliteter. Selv er jeg overrasket over at det går an å lage noe så godt uten tilsetning av hverken sukker eller kullsyre! I tillegg til å slukke tørsten er  laktofermenterte drikker fine å drikke etter fysisk trening da de gir et "løft" på grunn av tilførselen av mineraler som har gått tapt under trening (ref. mitt forrige innlegg). Tenk om vi alle kunne ha laget drikker som dette til oss selv og våre barn - og kuttet ut alt av brus og andre helseskadelige drikker! Hvilken helseeffekt ville det gitt tror dere? I tillegg til at dette er godt, så er det faktisk veldig morsomt å lage - og ikke minst følge utviklingen fra uke til uke. 

Først ut herfra er altså en sprudlende bringebærdrikk! Resultatet av denne oppskriften ble ca 2 1/2 liter drikk! I all fermentering hvor sukker brukes, dannes det over tid kullsyre og bittelitt alkohol. Men alkoholmengden er så minimal at all kan drikke dette uten problemer. Det sies også at mengden alkohol blir enda mindre når det tilsettes myse og havsalt.  

Oppskrift sprudlende bringebærdrikk

2 pakker frosne bringebær (ca 800 gram)

Juice fra 12 appelsiner (helst økologiske, men jeg brukte juiceappelsiner denne gangen)

1 dl rårørsukker (Meny, helsekost, iHerb)

1/2 dl myse

2 teskjeer havsalt (jeg bruker som vanlig Helios sitt havsalt, ref forrige artikkel)

1 1/2 liter vann

Tin opp bringebærene. Kjør bærene i en foodprocessor til det blir en jevn masse. Kjør appelsinene gjennom en juicer eller klem ut all juicen på annen måte. Bland alle ingrediensene sammen i en stoooor bolle. Dekk til og la stå i romtemperatur i 2 til 3 dager. Dersom det dannes skum på overflaten underveis - skum av. Etter 2 - 3 dager lar du væsken renne gjennom en svært finmasket sil eller aller helst en nøttepose eller et klede som væske kan renne gjennom. Jeg brukte en nøttepose. Hell ferdig silt juice over i glassflasker. Husk for all del å la det være godt med plass i toppen av flasken, for her dannes det mye kullsyre underveis! Lukk flasken og la stå kjølig. I starten smakte drikken intenst søt - men allerede etter en uke er det søte kraftig dempet - det syrlige har kommet mer frem - og det har dannet seg en god del kullsyre. Så mye at jeg nok en gang klarte å søle bort en del av innholdet i den ene flasken da jeg skulle la en av dere lesere få en smaksprøve. Poff! At jeg aldri lærer! 

Jeg har også laget lett brusende eplecider og helsebringende blussende rød kvass. Oppskrift kommer etterhvert. Inspirasjon til bringebærdrikken er hentet fra Nourishing Traditions.

 

24 kommentarer

gladerebarn

19.05.2012 kl.22:04

Åh så spennende. Og så flink du er! Dette har jeg lyst å prøve! Hva kan jeg bytte ut appelsinene med tro, siden jeg ikke tåler sitrus noe særlig?

Gry

19.05.2012 kl.22:04

Milde himmel, så fristende! Eneste bær jeg har i fryseren nå er aroniabær, lurer på om det vil funke.....

Ingerlise

19.05.2012 kl.22:33

Du godeste - dette var en smaksopplevelse, heeelt nydelig! tusen takk Anne Marit

Setter i gang med det samme her på kjøkkenet - enda flere skeptiske blikk fra resten av gjengen her som må holde ut med flakser og glass stående i hytt og pine...hihi - bare vent til dere får smake sier nå jeg :-)

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.22:33

Gladere barn: Hva med økologiske epler? Kanskje blir det for søtt. Prøv evt med bare vann og bær.

Gry: Tror ikke det finnes noen grenser for hva man kan laktofermentere. Gleder meg til høsten - da skal det plukkes en del frukt og bær og lages mye snadder til vinteren! anne m

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.22:37

Ingerlise: Ja det sier jeg også. Kjekt å hilse på deg. Og takk for store mengder talg. Noe av det har allerede smeltet til nydelig hvitt og rent fett. Tror faktisk det ble så rent at jeg slipper å fryse det ned. Flere av wicked-damene har allerede bestilt det som er igjen. Har holdt av til May, Frank, Gry, Marianne og Vibeke - så da er det ikke mer. Supert at vi kan dele. Du er en ressurs IngerLise - er glad for å ha deg med på laget. Artig å høre at dere allerede har et innkjøpslag som fungerer ved henting av upasteurisert melk/ost/fløte osv. Du skal se at dette bare kommer til å vokse og vokse. Hvem vet hvor dette ender. Det er krevende å fikse alt selv ifm en slik kostomlegging, men slik det fungerer nå går det greitt synes jeg. Morsomt å møte likesinnede på denne måten er det også! Takk for inspirasjonen fra deg også! Anne Marit

Hege

19.05.2012 kl.22:59

Dette frister! -Så spennende oppskrift!

Hvor får man tak i myse?

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.23:13

Jeg kjøper myse fra bonden jeg kjøper melk fra for 10 kroner per liter. Han lager ost. Når du lager ost av melk - skiller melken seg i ostemasse og myse. Jeg lager også myse selv ved å syrne melk eller ved å lage kefir som jeg heller over i en nøttepose. Da blir ferskosten liggende igjen i nøtteposen og mysen renner ut. Se oppskrift i linken i innlegget mitt. Men som sagt - lager du ikke selv må du finne noen som lager ost.Myse er ekstremt næringsrikt. Anne Marit

Ann

19.05.2012 kl.23:14

Dette så godt ut! Vannkefiren faller ikke i smak hos barna her uansett hva jeg tilsetter, så skal prøve ut dette. Men kan det lages uten myse, eller er det mysen som setter i gang fermenteringsprosessen?

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.23:16

Ann: Jeg er usikker på om du kan lage uten myse. Men i mange fermenteringsoppskrifter står det at myse kan erstattes av mer salt. Så da må svaret bli at ja, jeg tror du kan erstatte myse med litt mer salt, men er usikker. Kanskje PP vet? anne marit

Jan Kneggum

19.05.2012 kl.23:17

Anne Marit - utsmeltet fett holder seg i flere måneder i kjøleskap, men det er viktig at du skraper vekk alle eventuelle rester av bruskbiter, gelatin, etc som kanskje har festet seg i bunnen. Dette fordi dette ellers vil råtne, og ødelegge smaken på fettet. Skjer noe slikt vil du kjenne ammoniakstank (lukter som urin) fra det, og da bør du skjære vekk det ytterste laget av fettet og tørke det med tørkepapir før du setter det i kjøleskap igjen.

Gry - svartsurbær funker helt fint å gjære, men smaker jo surt, slik at man enten må bruke søtningsmiddel eller blande med andre frukter eller bær.

Hege - myse får du ved å gå ut i sola uten solbriller. Ellers må du ha upasteurisert melk og få den til å skille seg i ostemasse/kasein og myse ved å bruke osteløpe.

Ingerlise - godt jobba :-)

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.23:20

Jan Kneggum: Hehe, ja du får sagt det kneggum. Jeg myser mye ute i sola, men det blir lite myse av det. Ellers tror jeg at jeg setter fettet i fryseren, det funker fint. am

Ingerlise

19.05.2012 kl.23:26

Strålende å høre, veldig hyggelig - festlig og fint at talg blir tatt så godt imot:-)

Det er spennende og givende å forske(med uvurderlig hjelp til informasjon og kunnskap!) frem til produkter som kan gjøre hverdagen praktisk og fornøyelig. Enig med deg, det krever å endre, det er godt å ha støttespillere, flere likesinnede og å kunne samarbeide!

Hjertelig takk for hjelpen og inspirasjonen din Anne Marit!

Pia Svelta

20.05.2012 kl.00:47

Anne Marit, jeg tenkte mer på fettet du bruker til daglig. Eller fryser du kanskje alt?

Uten myse skal det gå bra med saltmengden du oppgir i innlegget ditt, men det hele vil ta lenger tid.
Oj, denne så spennende ut! :D

Hanne

20.05.2012 kl.13:39

Hurra, du er tilbake!! Jeg fulgte med på bloggen din, men da du hadde en lang pause trodde jeg du hadde sluttet å blogge. Lilalife hadde linket deg, og jeg hoppet nesten i stolen av glede da jeg så det var DIN blogg! Nå har jeg mange gamle innlegg å kose meg med :D

Vibeke

20.05.2012 kl.16:36

Denne så farlig god ut! Har også litt mer sansen for ingefærølen jeg lager på denne måten enn resultatet med ingefær+vannkefir i fase 2. Gleder meg til å kunne fylle bøtta med selvplukk når tiden er inne, da skal det jaggu lages mye godt! :-)

ET LIV I BALANSE.

20.05.2012 kl.19:24

Hanne: Smil! Så kjekt å høre. Har endret litt kurs, men håper du blir med videre likevel!

Vibeke: Ungene elsker vannkefir, men det spøker litt med fortsettelsen. Det blir liksom ikke fart i dem igjen.... Håper håper. Men enig - det skal bli mye godt til høsten. Anne Marit

Lila

21.05.2012 kl.11:50

Spennende!

Yngvild

21.05.2012 kl.17:32

Hm, den så veldig god ut! Det står mye spennende i Nourishing Traditions altså....! Er fristet til å prøve dette. Jeg syntes vann kefiren blir kjempe god. Denne må være himmelsk! :)

ET LIV I BALANSE.

21.05.2012 kl.19:28

Ja det gjør det. Det tar bare litt tid å bli vant til denne måten å lage mat på. Så fort man er inne i det går det helt strålende. anne m

Elin

22.05.2012 kl.09:26

Høres veldig godt ut! Veit du kor mykje ekstra havsalt ein kan bruka dersom ein ikkje har myse? Dekker du bollen med for eksempel eit kjøkkenhåndkle eller må den vera heilt tett? Kanskje eit dumt spørsmål, men ka er forskjellen på rårørsukker og rørsukker?

ET LIV I BALANSE.

24.05.2012 kl.19:11

Elin: Jeg tror ikke du trenger å tilsette så mye mer havsalt, men heller la blandingen stå litt lengre. Nå er det også varmere i været - så fermenteringen vil sikkert gå raskere. Jeg dekker bollen til med et håndkle. Det er ikke helt tett. Og jeg er stadig under der og sjekker hvordan prosessen går fremover, skummer av litt osv. Vær oppmerksom på at det kan dannes små hvite "biter" i overflaten. Dette er såkalt kahmgjær. Det er helt ufarlig. Jeg opplevde dette og bare fjernet det fra overflaten med en skje, sånn at det ikke skulle sette smak på drikken. Lykke til. Anne Marit

Lillemor

28.05.2012 kl.18:16

Blir litt på siden av hva denne tråden omhandler, men vet ikke helt hvor jeg skal skrive spørsmålet. Så vidt jeg har forstått, så har du en del erfaring med juicing. Jeg har tenkt å anskaffe meg juicemaskin, og har lest litt om at slow juice-maskiner er bedre enn de vanlige juicemaskinene for det bevarer mer av næringsstoffene i frukten. Vet du om dette stemmer, og om det i så fall er av stor betydning?

Gry

28.05.2012 kl.23:04

Nå der denne også laget (takk for inspirasjon <3) og smaker helt himmelsk!!! Min mor er helfrelst og barna også :)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits