Bring back raw milk, butter and cheeze!

Jeg vet at det er mange av dere der ute som er sugne på mer info og enda mer konkret "hva-spiser-man" om det tradisjonelle kostholdet. Det kommer, både her og hos de andre wicked-mums. Det er bare å komme med spørsmål og ønsker - ikke brenn inne med det du lurer på! Jo flere som spør og kommenterer, jo mer lærer vi alle sammen. Og det jeg ikke kan svare på er det alltids noen andre som kan svare på. 

Her er en helt fersk artikkel fra Daily Mail som forkynner samme budskap som oss - og denne type artikler tror jeg vi kommer til å se mer og mer av (takk for tips, May) etterhvert som folk våkner opp og begynner å skjønne at vi må hente frem glemt kunnskap. Norge henger litt etter her, synes jeg. Jeg leste A-Magasinet i helgen om Alzheimer og at unge mennesker og småbarnsforeldre helt ned i 30-40 årsalderen utvikler Alzheimer. Flere hundre mennesker i året, bare i Norge. Det er jo helt forferdelig! Det ble ikke nevnt ett ord om årsaken til denne utviklingen, bare at sånn er det. Det er frustrerende at ikke noen kan snakke høyere om at kosthold har en avgjørende rolle ifm utviklingen av degenerative sykdommer. Her er resultatene fra et studie publisert av European Journal of Internal Medicine som viser en klar sammenheng mellom høy-karbokosthold og utvikling av Alzheimer. Det henvises til samme studie i denne artikkelen om The Paleo Diet.

Ellers er jeg nå i gang med å sette meg inn i flere måter å lage laktofermenterte drikkevarer på, drikkevarer som er et godt alternativ til vann og sukkerholdige drikker. Noen av drikkene er virkelig helsefremmende, så gled deg. Det kommer nok først oppskrift på en bringebær- og appelsindrikk i dag. Og forhåpentligvis på helsebringende Kvass i morgen. Og vet du ikke hva Kvass er, så får du vite det da.

Spread the word: Butter is a nutritional goldmine says our expert

Foto: Daily Mail, "Bring back raw milk, butter and cheeze".

21 kommentarer

Linn

14.05.2012 kl.20:44

Jeg er veldig sugen på mer info! Jeg har noen spørsmål angående fersk melk. Jeg har proteinintoleranse, vet du om det kan gå bra med fersk melk likevel? Vil det å evnt lage kefir gjøre at jeg tåler melken bedre?

Ingerlise

14.05.2012 kl.21:03

Det er fabelaktig og inspirerende med tips og forslag til hva man kan puttes i magen, så langt koser både den og ganen seg stort og helt med denne type mat og forslagene du kommer med!

Jeg lurer litt på denne kefiren, kanskje noen har opplevd det samme?

Min kefir blir litt klumpete i konsistensen, litt geleaktig, den er ikke smooth men har små hvite klumper, i tillegg smaker den mer ost, ost er absolutt godt, men ikke å drikke når kroppen roper kefir ;-)

Vet du hva som kan være galt, mulig den bare trenger mer tid til å tilpasse seg nye omgivelser?

takk og smil

PirkeTrynet

14.05.2012 kl.21:45

Ingerlise, kefir skal ha en slik konsistens som du beskriver, som om den er full av bittesmå korn eller granulater. At den er geleaktig kan tyde på at kornene enda ikke produserer skikkelig kefir. Om du nylig har fått kornene kan dette være forklaringen, også på den osteaktige smaken. Kefirkorn som gjenaktiveres etter reise eller skifte av oppholdssted skal ha en ca ukes periode hvor man gir dem litt melk opptil 2-3 ganger til dagen, skifter melka og kaster den, før man gir dem mer melk og lar den stå og gjære i 2-4 dager for kefir. Når melken ikke lenger lukter vondt eller er geleaktig er kornene klare

Linn, vil du ha skikkelig info om det du kaller proteinintoleranse, et oppdiktet "juksebegrep", sjekk mine kommentarer under diverse teite nick her -

http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-min-lage.html

http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle.html

Om du tåler kasein i fersk melk avhenger av om du har tilstrekkelig med magesyreproduksjon, samt om du drikker den ren, eller konsumerer den sammen med matemner (korn, frø, nøtter, bønner) som blokkerer magesyreproduksjonen og pepsinaktiviteten i magesekken slik at kaseinet ikke får påbegynt nedbrytingen som må til for det viderefordøyes av enzymer i tynntarmen. I begge tilfeller brytes ikke kaseinet tilstrekkelig ned og når tynntarmen i molekylmessig inntakt form, hvor det som gluten kleber seg til tarmslimhinnene og forårsaker betennelser. Gluten og kasein i molekylmessig inntakt form forårsaker de samme skader i tarmen, og begge er årsaker til bl.a cøliaki.

I alle former for surnet melk er kaseinet brutt ned til harmløse mindre peptider og frie aminosyrer, slik du ikke vil ha problemer med kefir.

Anne Marit, andre årsaker til alzheimers/demens er msg, aspartam, statiner samt kolesterolmangel, proteinmangel/mangel på aminosyrer som arginin, aspartinsyre, glutaminsyre, glycin, karnosin, ornitin, taurin og tyrosin, mangel på mettet fett/kort og mellomkjedede fettsyrer, konsum av planteoljer og/eller transfett, mangel på vitamin A, D og/eller B12, magnesium, samt konsum av soyaprodukter fra soyabønner som ikke har vært gjæret i minimum 2 år, m.m.

ET LIV I BALANSE.

14.05.2012 kl.22:19

INgerlise: Ja, du må regne med et par uker med tilpasning til ferskmelken, spesielt om du har fått den av noen som har laget kefir på H-melk (butikkmelk)? Men den skal som PP sier være litt klumpete. Min kefir ble stående ekstra lenge siste gang og hadde delt seg skikkelig i myse og ostemasse, men når den blandet seg sammen igjen ved siling ble den skikkelig god og tykk. Syrlig med litt kullsyre.

Linn: Mye av det som PP nevner står vel også her: http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html

Jeg fikk en liten reaksjon da jeg begynte å pøse på med fersk melk, og er nokså sikker på at det skyldtes for lite magesyre. Dette er helt borte nå.

Takk for info! Anne M

Linn

14.05.2012 kl.22:29

Takk for masse nytttig info!:)

Ingerlise

15.05.2012 kl.09:31

Tusen takk, begge to, da skal de på tilvenning en stund nå.

Herlig, Anne Marit, det hørtes veldig godt ut, topp at det bare er å mikse det sammen igjen:-)

Marianne

15.05.2012 kl.22:14

Hei igjen!

Takk for fint innlegg:-) Det er så utrolig inspirerende å følge bloggen din - med entusiastiske kommentarer. Veldig lærerikt.

Mulig du har skrevet om det før, men.... Lurte på hva du vet/tenker om geitemelksprodukter versus kumelk(sprodukter)?

Har også et par spørsmål utenom dette temaet:

- steriliserer du glassene du bruker til sauerkraut?

- ang. fett. Hva tenker du om avocado?

Mvh Marianne

HalvPirk

16.05.2012 kl.00:22

Jeg kan ikke snakke for Anne Marit, men her har du perspektiv på avocado -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1776821

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2010146

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1676360

There are indications that monounsaturated fats in excess and as the major type of fat can be a problem. Overabundance of oleic acid (the type of monounsaturated fatty acid in olive and canola oil) creates imbalances on the cellular level that can inhibit prostaglandin production.27 In one study, higher monounsaturated fat consumption was associated with an increased risk of breast cancer.28

Even the dogma that monounsaturated fatty acids are good for the heart is at risk. According to a 1998 report, mice fed a diet containing monounsaturated fats were more likely to develop atherosclerosis than mice fed a diet containing saturated fat.29 In fact, the mice fed monounsaturated fats were even more prone to heart disease than those fed polyunsaturated fatty acids -

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-great-con-ola

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50711

En og flerumettet fett blokkerer opptak av vitamin D -

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/096007609290094Y

Selv har jeg aldri sterilisert noe jeg har brukt til å gjære melkeprodukter eller grønnsaker eller frukt og bær med, og mener det er helt unødvendig. Alminnelig hygiene går helt fint, og de tradisjonelle måtene, som hadde skremt vannet av mange moderne entusiaster med bakteriefobi, å gjære ulike produkter på har også funket fint i tusener av år for de aller fleste folkeslag.

Guro

16.05.2012 kl.00:55

Spennende artikkel ang råmelk og kreft; http://www.forskning.no/artikler/2009/desember/238403

PirkePetter

16.05.2012 kl.13:57

Mye sludder i den artikkelen, som ikke er om råmelk (nevnes knapt i artikkelen, og handler heller ikke om å gjøre bruk av råmelk), og ingen nevner at laktoferrin, som finnes i all melk, og særlig konsentrert i myse, omdannes til laktoferrisin i magesekken (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9920391), slik at enhver som drikker upasteurisert melk eller myse får langt større helseutbytte enn å skulle gjøre bruk av en syntetisk etterlikning, og til og med en halv etterlikning, som det som omtales i artikkelen. Artikkelen er much ado about nothing

Ei heller nevner noen at laktoferrin i seg selv er gjennomdokumentert å stoppe svulstutvikling, noe som har vært kjent i mer enn 20 år. Så hvorfor gidde bry seg med på gjenoppdage hjulet på nytt, via nye "oppdagelser" av det samme som har vært kjent så lenge?

Og, om kreft er poenget, hvorfor ikke bruke melkesyre (mye i surnede melkeprodukter og melkesyregjæret mat og drikke - jrf Otto Warburg og Johannes Kuhl, m.fl), eller smørsyre (mye i melkefett/smør, mindre i melkesyregjæret mat og drikke), som dokumentert snur svulstceller tilbake til normale celler, og dermed stopper enhver form for svulstutvikling? Smørsyre får også svulstceller til å begå selvmord/apoptose i flere forsøk, og i andre påvirker smørsyre svulstcellers gener slik at de reverserer sin utvikling til bake til normale celler. LItt info -

http://www.mwt.net/~drbrewer/FreeButyAcid_Can.htm

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030698778590043X

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251809/

http://meridianvalleylab.com/other-tests/analytical-chemistry-department/butyrate-determination-and-colon-cancer/

http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/95/7/2391.full.html

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPNS%2FPNS55_03%2FS0029665196000353a.pdf&code=a1f0c78a2b5898cb533e435a6523a1b7

http://www.ajcn.org/content/80/3/550.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950926/

ET LIV I BALANSE.

17.05.2012 kl.00:18

Til alle dere lesere som venter svar og innlegg fra meg: Denne uken har vært et "race" for min del. Ny jobb, alene med barna, avslutninger her - og der, fotballkamper, treninger og 17. mai i barnehagen. Har ikke hatt sjans til å skrive. I morgen er det 17. mai. Jeg ønsker dere alle en riktig fin 17. mai feiring. I morgen lukker jeg øynene og vi skeier ut. Jeg lover å komme tilbake til dere på fredag. Da girer vi helt ned her hjemme - det skal bli godt. Barna har planleggingsdag. Jeg lover også å svare de av dere som har spørsmål. Ellers ser det ut til at bloggen min lever sitt eget liv, det er godt å se! Hilsen Anne Marit

PirkePetter

17.05.2012 kl.17:44

Litt info om mellomkjedede fettsyrer (mye i kokos og palmeolje, samt smør) og alzheimer's og demens -

http://healthimpactnews.com/2012/update-coconut-oil-reverses-dementia-in-100-year-old-woman/

http://www.livestrong.com/article/437105-alzheimers-coconut-oil/

http://healthimpactnews.com/2012/cbn-reports-on-coconut-oil-for-alzheimers/

http://healthimpactnews.com/2012/coconut-oil-and-alzheimer%e2%80%99s-disease-the-news-is-spreading/

http://www.naturalnews.com/030373_coconut_oil_Alzheimers_disease.html

http://www.cocoscience.com/pdf/coconut_oil_and_alzheimer.pdf

http://www.coastcoconutfarms.com/download/Article_on_Coconut_Oil_and_Alzheimers.pdf

http://www.coconutresearchcenter.org/Success%20Stories-Coconut%20Research%20Center.pdf

http://www.theindependentbd.com/stethoscope/80764-how-a-doctor-reversed-her-husbands-alzheimers-disease-in-37-days.pdf

http://www.cbn.com/media/player/index.aspx?s=/mp4/LJO190v1_WS

http://alzheimersweekly.com/content/coconut-oil-alzheimers

I og med at mellomkjedede fettsyrer kan brukes som energi av hjerneceller istdenfor glukose vil slike fettsyrer også være bra ved andre tilstander som skyldes eller involverer nedsatt energiproduksjon og/eller insulininsensitivitet (hvor cellene ikke får glukose), deriblant autisme/aspergers, epilepsi og ADHD, samt depresjon, hvor det allerede foreligger en del forskning og brukererfaringer.

Mellom og kortkjedede fettsyrer normaliserer også energiproduksjonen i tarmceller, nervecellene i tarmen inkludert, og normaliserer dermed neurotransmitteraktiviteten i tarmen, slik at denne ikke påvirker neurotransmitteraktiviteten i hjernen negativt. Mangel på energi i hjerne eller tarmcellers mitokondrier/kraftverk er imidlertid ikke den eneste årsaken eller delårsaken involvert i slike tilstander, slik at selv om mettet fett/kokosolje og smør/melkefett vil både kunne helbrede eller i alle tilfeller bedre tilstandene dramatisk, så er det ikke nødvendigvis noe som funker for alle. Uansett er det vel verdt å prøve, da mettet fett har så mange positive helsevirkninger at den eneste bivirkningen må være å føle seg stadig bedre.

Linda

17.05.2012 kl.18:58

Hei

Jeg synes det er kjempespennende å lese om fersk melk.

Jeg skulle gjerne ønsket å prøve, men ikke så lett faktisk. Jeg bor i en del av landet hvor økologisk melkeproduksjon er ikkeeksisterende. Jeg har nok mulighet til å kunne fikse en avtale med en "vanlig melkeprodusent", men jeg vet liksom ikke om det er noen vits?

Hva er nest beste alternativ? Generelt kutte melk helt og satse på å få tak i upasteurisert ost og smør? Hvordan er det med Rørosmeieriet sin tjukkmelk? Det står at den er lavpasteurisert og ikke homogenisert. Lavpasteurisering er vel fortsatt for mye?

TredjedelsPirk

18.05.2012 kl.11:31

Nest beste alternativ er vanlig melk. Både økokyr som vanlige kyr får nøyaktig det samme foret, men hvor dette i førstnevnte ikke skal inneholder sprøytegiftrester. I begge tilfeller er soya den substansen som er mest skadelig for mennesker, slik at selv om rå/fersk melk er sunt, så anbefales slik melk alltid surnet slik at melkesyrebakterier får brutt ned i det minste en del av de problematiske substansene fra soya som er å finne i melka.

Både økofor så vel som vanlig for er like helseskadelig for kyrne, da de samme matemner brukes, og som er dokumenterte som helseskadelige ikke bare for kyr, men for alle dyr særlig soya har vært testet på. En av de vanligste skadevirkningene er tarmskader, især i enmagede dyr, men veterinærer dikter da bare opp parasitter som årsak og anbefaler ormekurer eller vaksiner eller avliving, eller omskriver f.eks blødninger i tarmen hos griser til å være "allergi" man kan redusere gjennom å tilmåle nøyaktig mengde soya i foret som er akkurat nok til at grisene ikke får åpenbare skader av det, og slik at produsenten kan slippe unna eventuelle reaksjoner fra dyrevernsmyndigheter.

Linda

18.05.2012 kl.14:24

Tusen takk PirkePetter :) Det er så utrolig bra at du tar deg tid til å svare så ordentlig i andre sine blogger.

For å få det inn med tskje.

Uansett så er syrnet fersk melk best, øko eller ikke?!

Hva kan jeg evt gjøre hvis jeg ikke får tak i fersk melk? Syrne kjøpemelk selv? Og la være og drikke type ekstra lett med humbug D vitamin?

Jeg gir meg ikke med den Røros tjukkmelka (jeg liker den;). Er det feil bakterier i den?

gladerebarn

18.05.2012 kl.14:33

Pirkus: Teller hjemmelaget yoghurt og viili også som syrnet melk? Eller er det bare kefir og surmelk som ordner opp med soyasubstansene?

Pirk & Fjas

18.05.2012 kl.18:23

Linda - øko er selvfølgelig å foretrekke for å slippe rester av ulike kjemikalier. Butikkmelk er dessverre hinsides redning, selv om du surner den selv. Bor du i Noreg det ganske land finner du en melkebonde i rimelig nærhet. Jeg har aldri hørt om noen som ikke har gjort det av alle dem jeg har anbefalt rå melk til. Det er ikke bakterier av betydning i tykkmelk da den baseres på enzymer fra tettegressplanten, ikke melkesyrebakterier

Alle de glade barna - hjemmelaget yogurt og viili er syrnede melkeprodukter. Soyabønner trenger en melkesyregjæringseriode på minimum 2 år for å nøytralisere alle skadestoffer, og jeg kjenner ikke til forskning som viser hvordan soyasubstanser påvirkes i flermagede dyr. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at man finner soyasubstanser i kumelk (og i egg fra høns som får soya i foret), og jeg antar, og understreker antar, at bakterienzymer vil i det minste bryte ned deler av disse substansene ved surning av melk. Her har jeg imidlertid ingen forskning å støtte meg til, men jeg regner med at soyasubstanser i det minste delvis fordøyes i flermagede dyr, slik at disse enklere kan viderefordøyes av bakterienenzymer.

Uansett beskytter surnede melkeprodukter mot de fleste av soyas negative helsevirkninger, slik at jeg selv anser det som ok, ikke optimalt, men ok, å drikke surnede melkeprodukter fra kyr på kraftfor.

Både mellom og kortkjedede fettsyrer (mye av førstnevnte i kokos og palmekjerneolje, og mye av sistnevte i melkefett/fløte/rømme/smør) beskytter også tarmcellene mot substanser og kjemikalier som normalt ville skade dem, gluten og kasein inkludert.

Plusser man på med et kosthold som inneholder mer protein enn vanlig, for aminosyrer som beskytter bl.a mage, tarm og lever mot skadevirkninger av bl.a soya og ulike kjemikalier, og/eller kraft eller gelatin, som fungerer på samme måte, så skal man være dobbelt beskyttet mot eventuelle negative virkninger av soyasubstansene. Da inkludert at slike slipper inn i blodet via tarmlekkasje.

Lila

18.05.2012 kl.22:26

Kunne ikke vært mer enig! Gleder meg til oppskriftene på sunne drikker:)

Gula

02.06.2012 kl.17:36

Protein i myse øker opptaket at vitamin A i tarmen -

http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1989%2FUS%2FUS89208.xml%3BUS8932165

Grøna

04.06.2012 kl.00:19

Health Benefits And Risks From Drinking Raw Milk -

http://www.karlloren.com/aajonus/p15.htm

Fioleta

13.06.2012 kl.01:59

Melkesyrebakterier avgifter bisfenol-A -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=probiotic%20bisphenol%20A

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17021871

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits