Bondens Marked i helga

Til de av dere som er ikke-vegetarianere; Fikk dere med dere at det var Bondens Marked i Oslo (og flere andre steder i landet) i helga? Det var ikke bare Holmenkollstafetten som skapte yrende liv på Majorstua, men det virket også som mange også satte pris på godsakene fra bodene på Valkyrie Plass. Jeg prøver å ta meg en tur innom i allefall en gang i måneden for å fylle opp med nitrittfri spekemat fra gode kilder. Denne gangen hadde jeg gått tom for ost også, og da er Åvdem sin Fjelldronningost av upasteurisert melk et godt alternativ. Jeg har gått runden rundt noen ganger tidligere, så jeg vet akkurat hva jeg skal ha når jeg er innom. Tar ikke mange minuttene. Her er mine favoritter:  

* Fra Haugen Gårdsmat: Finsesnabb av viltkjøtt, svinekjøtt fra frittgående gris, krydder. Tørrsalta bacon fra de samme frittgående grisene (går fritt ute året rundt). Og ikke minst chilipølsa laget av svinekjøtt og masse digg krydder. Fenalåret deres er et av de få nitrittfrie som man får tak i har jeg inntrykk av. Det smaker helt nydelig.... Haugen Gårdsmat selger generelt fantastiske råvarer av lam, kje og svin.

* Avdem: Upasteurisert nyyyydelig rømme, Fjelldronningosten (og smøret hvis jeg mangler....men det gjør jeg ikke for øyeblikket)

* Ommang Gård: Har nydelig upasteurisert goudaost, gode egg og ferskmelk på forespørsel. Jeg har nok tilførsel på alle disse råvarene, så jeg handler bare her i "nøden". Ommang Søndre er forøvrig andelslag og er et perfekt alternativ for deg som bor i Hedemark og ønsker fast tilgang på prima varer....

Ønsker du å finne ut når det er Bondens Marked i nærheten av der du bor, gå inn på nettsidene til Bondens Marked. I Oslo er det marked annenhver lørdag nesten hele året. 

Forrige måneds "fangst" på Bondens Marked. Tørrsalta bacon, skinke, chilipølse, finsesnabb, goudaost og egg fra Ommang og rømmen fra Avdem.

Ny runde innom Bøndene på Valkyrie Plass i går. Endte opp med fenalår, chilipølse, finsesnabb, bacon og rømme denne gangen. Da har jeg snop lenge. Smil.

 

15 kommentarer

så mye digg! jeg elsker fenalår :D

ET LIV I BALANSE.

13.05.2012 kl.18:12

Me too....gode proteiner og godt fett!

PirkePetter

13.05.2012 kl.19:41

Kjøper du lammehjerter hos slakter og speker dem noen uker får du spekesnack med fenalårsmak, og som både er billigere og mer næringsrikt enn fenalår.

Vibeke

13.05.2012 kl.21:18

Heldige deg! Nå må jeg visst komme på besøk snart ;-) jeg har spekesnack av elghjerte i frysen, den skal jeg jammen ta opp i kveld og kose meg med i morgen.

ET LIV I BALANSE.

13.05.2012 kl.21:41

PP: Takk for tips. Er fortsatt en pyse hva angår innmat, men jeg vet jo nå at dette er fantastisk næringsrikt og at jeg må begrave et par gamle oppfatninger - og ikke minst den pysete delen av meg... Men jeg skal prøve - så får vi se om du har rett når det gjelder "bedre smak enn fenalår". Jeg elsker fenalår. Har ellers funnet elgpølse på Bondens Marked med både blod og hjerte på ingredienslista. Veldig godt, og veldig dyrt....

Vibeke: Ja nå må du komme før osten blir for tørr! Har laget råmelkspudding i dag, sånn omtrent etter oppsrkriften til Gry. Veldig godt. Skal prøve en variant til - har fått i oppdrag å lage til 17. mai buffeten. Anne M

Marianne

13.05.2012 kl.21:54

Tenkte å gi deg et boktips, hvis du ikke allerede har lest den da..."Beyond broccoli" av Susan E Schenck. Hun er forfatteren av den suksessfulle boken "The live food factor" (om vegansk raw food). Etter mange år som veganer ble helsen hennes stadig dårligere. Hun fikk bl.a signifikant B12 mangel, som ikke lot seg rette med tilskudd. Hun begynte så å spise fet fisk, egg m.m og etter hvert ble helsen bare bedre og bedre... Hun skrev så førstnevnte bok.

Hadde foresten vært spennende å høre hva som førte deg til tradisjonelt kosthold, interessen for Weston Price foundation osv (mulig du allerede har skrevet om det i tidligere innlegg).

Mvh Marianne

ET LIV I BALANSE.

13.05.2012 kl.23:03

Marianne: Takk for boktips. Jeg var jo lenge overbevist om at vegansk raw food var den rette veien å gå, selv om kroppen slet litt med tilvenning pga alle grønnsakene, mye nøtter og frø. Jeg fikk en fin opptur i starten, men til tross for det så ble aldri løftet så stort at jeg kunne si meg helt frisk eller i balanse. Det svingte voldsomt fra gode til dårlige perioder. Jeg fikk også blodsukkersvintinger og følte heller ikke at jeg klarte å få i meg nok næring. Jeg kom for et par år siden i kontakt med Christer i Tidsporten og han ga meg dryppvis informasjon om det tradisjonelle kostholdet og hvorfor det var bedre for meg. Via Christer kom jeg i kontakt med PP som ga meg enda mer utfyllende informasjon og masse dokumentasjon. Jeg ble egentlig ganske så raskt overbevist - og på en måte var det en lettelse å kunne legge vegansk raw food bort og begynne å spise ekte mat - som både var naturlig for kroppen min og enklere å lage for en stor familie. Pga omstendigheter i mitt privatliv tok det likevel en god stund før jeg kunne gå ordentlig inn i det og leve etter det. Men det gjør jeg nå. Og når jeg først gikk inn for det kom fremgangen fort. Den tilfredsheten jeg føler i dag kan ikke på noen måter sammenlignes med de tingene jeg har testet før. Jeg tenker at uansett hvilke blindspor jeg har vært på så har alt ført meg dit jeg er i dag. AM

Gry

14.05.2012 kl.11:34

Skjønner godt din innmat-fobi. Men i går kveld laget jeg leverpostei for første gang. Alle utenom meg synes den er kjempegod- til og med gutten som ikke har likt leverpostei før. Denne ble laget på kyllinglever, da jeg sliter med lukten på de store storfelever-greiene. Elsker bondens market. kanskje det blir der vi skal ha neste treff?

Anne Marit

14.05.2012 kl.12:56

Jeg har også laget leverpostei av kyllinglever, men føler ikke jeg er helt i mål med oppskriften. Skal fortsette å prøve. Anne M

Gry

14.05.2012 kl.15:17

Så er det jo også stor forskjell på næringsverdien på lever fra dyr til dyr.... Fikk nettopp tabell fra P. Jeg får varme opp med kylliglever og så gå hardcore senere når jeg har psyket meg opp!

ET LIV I BALANSE.

14.05.2012 kl.17:19

Hehe. Ja, jeg vet. Jeg har googlet litt på elghjerte. Sikkert ikke så vanskelig å få tak i i jaktsesongen, men jeg vet sannelig ikke om jeg klarer å lage det selv. Jeg erklærer meg herved som innmatspyse. Men jeg har funnet flere "jegere" på nettet som selger ferdig speket elghjerte blant annet. Da betaler jeg heller for det, inntil jeg er herdet. Jeg må få til leverposteinen før jeg går over til hjerte. Her går det forøvrig in laktofermenterte drikker om dagen. Savner jo vannkefiren veldig og føler at når jeg drikker mye vann så går det rett gjennom og tapper meg for mineraler. Tester derfor nå ut kvass, bringebærdrikk og eplecider. Kommer med innlegg om laktofermenterte drikkevarer og ppskrifter snart. Fant forresten ut i dag - på min første dag på jobb - at arbeidsgiver har filtrert springvann. Snakket med en som har jobbet der i 8 år og hun trodde den lille kranen bare var for å få kaldt vann! Men etter at nysgjerrigperen "jeg" hadde tatt en titt under kjøkkenbenken kunne jeg fortelle henne at det var vannrenser tilkoblet. Supert! Jeg ender vel opp med å fylle på et par liter vann før jeg drar hjem fra jobb...hehe. Tror de allerede har skjønt at jeg er litt nerdete...skal jo ikke så mye til. Anne Marit

Keros

14.05.2012 kl.20:27

Så deilig! Jeg var også der i helgen, og plukket med meg meieriprodukter fra Avdem, honning og fenalår! Blir så inspirert av dere Wicked Mums, og er supernysgjerrig på tradisjonelt kosthold. Suger til meg alt av informasjon, og er innom dere alle daglig i håp om å bli litt klokere!:) Takk for at dere deler!

Gry

14.05.2012 kl.22:19

Vet du, jeg synes hjerter frister mer enn lever- vil gjerne ha kontakt med disse jegerfolka du skriver om her oppe som speker elkhjerte. Spiste rypehjerte rett etter jakt en gang for noen år siden, var med på hele seansen og syntes det lille hjertet var nydelig og følte meg veldig andektig, ydmyk og i kontakt med elementene når jeg spiste det. Peter har satt meg på idèen om speket lammehjerte ettersom det kan minne om fenalår på smaken og noe jeg inneholder næring som er spesielt viktig for minstemann. Så her er det bare å skride til verket med krum rygg!

ET LIV I BALANSE.

14.05.2012 kl.22:22

Keros: Kjekt å høre. jeg er godt i gang med fenalåret. Helt nydelig.

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.11:34

Gry: Jeg skal se om jeg finner dem igjen - jeg googlet. Har vært "off" en uke nesten, ting går fort i glemmeboka mi... Lammehjerte er nok verdt å prøve, og siden jeg elsker fenalår så burde jeg jo klare det jeg også... Har du kommet i gang?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits