Fra næringsmangel til balanse

I dag tidlig fikk jeg det for meg at nå er det på tide å heve stemmen og rope enda høyere for å fortelle verden hva maten jeg spiser gjør med meg og mine små (...men ikke visste jeg at jeg skulle bruke halve dagen på å formulere meg). Frem til nå synes jeg det har vært vanskelig å dele hele min egen historie åpent på bloggen, fordi det er personlig. Derfor har dere bare fått bruddstykker. Men mitt ønske om å hjelpe andre som er i samme situasjon vinner over ønsket om å være anonym. For jeg vet jo at troverdigheten øker når jeg kan fortelle hva jeg har gått fra. Alt det vonde er historie - jeg har på kort tid gått fra å la livet stå på vent til å boble over av energi.

Så nå får det bare briste eller bære. 




Den viktigste konklusjonen jeg har kommet til nå som jeg spiser store mengder tradisjonell mat og fra uke til uke kjenner på fremgangen er at mange av oss lider av NÆRINGSMANGEL! Vi får ikke i oss nok næring med det moderne og "sunne" kostholdet vi lever av. Det kostholdet vi tror er sunt og i henhold til såkalte "anbefalinger" er ikke nok for de fleste av oss. I tillegg er vi så stresset at vi ikke tar oss tid til å lage ordentlig mat og tyr til enkle løsninger som er fullstendig denaturerte og skaper enda mer trøbbel i systemet vårt. Hva annet kan vi da forvente enn at kroppen over tid utvikler alvorlige mangeltilstander og til sist sykdommer? Jeg er selv et levende eksempel på dette, men det har tatt meg mange år med prøving og feiling å komme til denne konklusjonen. Det har vært en lang prosess som hele tiden har vært drevet av ønsket om å bli frisk! Det å ligge nede har kostet meg dyrt (og da tenker jeg ikke på penger), samtidig som det har beriket livet mitt enormt i form av kunnskap jeg ikke ante fantes og møter med mennesker jeg aldri ville møtt ellers. Selv etter at PirkePetter fanget meg opp "lost in space" og prøvde å få meg til å forstå at det jeg led av var alvorlig næringsmangel klarte jeg ikke å slippe det som hadde vært fokus for meg lenge - nemlig at jeg hadde symptomer jeg måtte fikse og diagnoser som lavt stoffskife og binyretretthet som jeg måtte finne ut av. Og jeg fortsatte å lete etter tilskudd og kostholdsprogrammer som kunne fjerne alle mine symptomer. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har spurt Pirkus om hvilket magnesiumtilskudd jeg bør ta? Hallo frøken Anne Marit - glem alle sannheter jeg har lært og som ligger lagret på serveren og begynn på nytt. Tenk at kroppen din skriker etter næring. Begynn å tilføre mat med stor næringstetthet regelmessig - det vil si HVER DAG gjennom HELE dagen - og gi deg selv tid til å heales. I dag er dette helt logisk for meg - og det blir viktigere og viktigere for meg å spre dette budskapet videre til andre.  

Jeg er nokså sikker på at jeg har lidd av næringsmangel i mange mange år. Sakte men sikkert har symptomene kommet snikende. Jeg har underveis tatt tak i symptomene (slik helsevesenet og behandlere har lært oss å gjøre) - men glemt helheten. Som liten ble jeg satt på utallige antibiotikakurer pga årlige halsbetennelser, noe som garantert skapte store ubalanser i mage-/tarmsystemet og immunforsvaret mitt. Jeg har munnen full av amalgam. I tjueårene slet jeg periodevis med sterke smerter i beina og allerede da hadde jeg søvnproblemer. Dette forverret seg betraktelig etter fødsler og lange ammeperioder (uten at jeg parallellt klarte å tilføre meg selv nok næring). Jeg fikk stadig større hormonelle svinginger og skyldte på arvelighet, ikke på at jeg i årevis tok P-Piller og hormonspiral som forstyrrer hormonbalansen fullstendig. Jeg utviklet til slutt kreftsykdom i livmorhals og i kjølvannet av operasjonen fikk jeg enda større hormonelle forstyrelser og mange av de typiske ME-symptomene. Ikke alt på en gang, men jeg gikk inn og ut av symptomer som utmattelse, umulig å sove, øresus, svimmelhet, konsentrasjonsproblemer, sukkersug, salthunger, betennelsetilstander her og der, blødende tannkjøtt, lavt blodtrykk, binyretretthet, stoffskifteproblemer, lavt blodsukker, humørsvingninger, nattesvette, indre uro, hjertebank osv. osv. Jeg som elsket å trene måtte på et tidspunkt slutte helt å trene. Til og med yoga ble for tungt. Å trene var helt utenkelig for et par år siden og nesten helt frem til for et par måneder siden. Det kom gode perioder innimellom, kanskje etter en periode med akupunktur eller noe annet - men jeg falt alltid tilbake. Utrolig frusterende å leve et jojo-liv som dette. Det har vært en årelang reise med prøving og feiling. Jeg har alltid tenkt på meg selv som over gjennomsnittet sunn - men til tross for dette så fant jeg ikke den ekte "gullnøkkelen" til hele sannheten før inntil nylig. Skylappene mine er nå helt vekk! I dag kan jeg se at jeg mange ganger har vært på sporet og ganske nær sannheten. Instinktene mine har ført meg i denne retningen hele veien - og alle mine eksprimenter har ført meg dit jeg er i dag. Min sønn ble alvorlig syk som toåring og fikk diagnosen cøliaki. Han slo negativt ut på en rekke matvarer da jeg tok en intoleransetest på ham, så da kan man jo tenke seg til hvilken tilstand tarm- og immunsystemet hans var i. Og dette til tross for at jeg følte meg som en veldig bevisst mamma som søkte etter økologiske gode matvarer til ham. Kanskje la jeg feil grunnlag for ham allerede under svangerskapet ved å ikke tilføre nok næring til meg selv - og dermed også til ham. Da han fikk diagnosen valgte jeg å ignorere legens råd om glutenfri erstatningsmat og fikk ham raskt over på steinalderkost. Det endret livet hans på noen få måneder. Men jeg klarte aldri å stå 100% fast ved dette - og det var ikke før jeg selv ble syk og mange lange omveier - at jeg kom tilbake til noe som lignet på dette. Nå spiser vi mengder med upasteuriserte produkter som smør, rømme, ost og melk. Ungene drikker 8-10 liter ferskmelk i uka og sier nå at de ikke liker butikkmelk lenger. De har smakt det hos venner, men det smaker ikke som før. Jeg merker at de er mer balanserte, gladere og mer utholdne. Mellomsten som drikker mengder med melkekefir hver dag har blitt helt kvitt eksemen på hendene sine - og det har hun vært plaget av i årevis. Nå er huden myk som silke. Og det er hun overlykkelig over! Jeg skulle ønske de kunne forsyne seg enda mer av det jeg tilbyr, fordi jeg vet hvor godt det ville vært for dem - men jeg har tillit til at det kommer. Det at de allerede prefererer ferskmelk er et skritt i riktig retning. Det er også morsomt for meg å observere at eldstemann helst ikke ønsker at vi rister melken når vi setter den på bordet. Årsaken til det er at i upasteurisert melk flyter fløten opp til toppen når den blir stående i ro - og fløten legger seg som en tykk hinne på toppen. Det er denne han vil ha tak i,,,,og den gjør nok mye godt for ham.  

Selv står jeg her og føler meg fysisk og mentalt sterkere og friskere enn på mange mange år. Jeg har fortsatt et stykke å gå for å få hormoner og helse helt i balanse, men livet mitt er likevel snudd på hodet. For to år siden følte jeg meg som en gammel dame som knapt kom seg gjennom dagen og som ikke var verdens gladeste mamma akkurat. Og senest for noen måneder siden stod livet mitt fortsatt på vent. Nå har jeg tatt natten tilbake og sover stort sett veldig godt. Den ujevne hjerterytmen er borte, det samme er nattesvette og indre uro. Binyrene og de fleste hormoner er normale, med unntak av noen svingninger enkelte perioder. Stoffskiftet er tilbake i balanse. Blodsukkeret er stabilt. Jeg er mye mer på plass i meg selv rett og slett. Jeg har også begynt å løpe og trene litt forsiktig og det føles veldig bra. Jeg har lagt alle terapeuter, behandlinger og de fleste kosttilskudd i skuffen og tenkt at jeg lider av næringsmangel og det er kun JEG som kan hjelpe MEG. Det krever at jeg setter av tid til å lage ordentlig mat og til å skaffe ordentlige råvarer til barna og meg selv  - og ikke minst sette av tid til å få i gang rutiner på fortløpende fermenteringsprosser (surkål, fermenterte grønnsaker, kefir etc). Der har jeg kommet langt på kort tid. Det nytter ikke med skippertak og å spise litt surkål i ny og ne. Nei, her må det spises hver dag - flere ganger daglig (minimum 3-4 spiseskjeer daglig og helst mer). 

Essensen i mitt budskap og den gode nyheten er at det er aldri for sent å snu. Det er aldri for sent å reversere helseproblemer og sykdom. Mange har ikke interessen for dette og orker ikke tanken på å sette seg inn i alt dette som jeg prater om. Jeg kan forstå litt av det, men kan ikke forstå de som ikke ønsker å ta grep på problemene sine. Det er ingen andre som kan det. Jeg vet at jeg har funnet min vei. Det at jeg føler meg bedre og bedre for hver dag som går - og det å se barna mine blomstre - er motivasjon mer enn nok for meg til å fortsette inn i evigheten. For mange er jeg nok sær og ekstrem, men det eneste jeg har gjort er å sverge til eldgamle tradisjoner og måter å tilberede mat på - slik det er gjort i mange generasjoner før oss. Ingen lege eller terapeut, ingen medisin og ingen av de tablettene jeg tidligere har tatt har kunnet føre meg halvparten så langt som der jeg er i dag. Det finnes ingen mirakelpille. Det er så enkelt som at det finnes bare en måte å bli frisk og balansert på - og det er å spise ekte mat. På mange måter føler jeg at jeg går mot strømmen. For jeg opplever at flere og flere i mine omgivelser forteller meg om snikende plager som ingen kan si sikkert hva er. Mange blir stående et sted mellom det å være syk og frisk - uten å komme noen vei og uten at noen kan gi noen svar. De har diffuse plager som jeg kjenner så altfor godt. Hvorfor har unge 30-40-åringer i dag plager og tilstander som tidligere var forbeholdt gamle mennesker? Hvordan skal vår generasjon kunne leve et like langt vitalt liv som foregående generasjoner hvis vi allerede som 30-40-åringer sliter med kroniske ledd- og muskelsmerter og en haug med andre plager? Noen mener at dersom denne trenden fortsetter vil vår generasjon i snitt leve 10 til 20 år kortere enn generasjonen før oss. Dette ønsker jeg ikke å bli med på. 

Jeg kjenner at det bobler inni meg når jeg skriver om dette (hehe). Fordi det opptar meg veldig. Og fordi jeg ønsker at flere enn meg skal våkne opp, gi slipp på diagnoser og symptomer og forstå denne sammenhengen. Forstå at problemet ligger ikke i symptomene og svaret ligger ikke på legekontoret. Det ligger i deg selv og den innsatsen du er villig til å gi for å komme på rett kjøl igjen.  

Nå hadde jeg planer om å skrive om hvilke tilskudd jeg tar i dag, men dette tok for mye tid. Lover at det kommer i morgen......

 

61 kommentarer

det er mange som kunne nyttigjort seg av å spise mer naturlig mat som ikke er ihjel behandlet! Interessant å lese om dine erfaringer.

Anne

08.05.2012 kl.23:21

Tusen takk for at du deler din personlige historie Anne Marit! Å høre om andre som har blitt så mye bedre ved å legge om kosten, gir stor motivasjon! Når din familie har klart det, så er det håp for min familie også! Føler jeg begynner å få taket på dette opprinnelige kostholdet takket være alle dere flotte damer og en mann ;) Bloggen din er en stor motivasjon og ikke minst kilde til kunnskap!

May B Langhelle

08.05.2012 kl.23:24

Så fint å lese! Og bli litt bedre kjent med deg. :) Inspirerende er du.

ET LIV I BALANSE.

08.05.2012 kl.23:30

Lovelyliller: Enig

Anne: Ja - kan jeg så kan du også. Høres ut som du har gnisten som skal til for å klare å snu. Stå på.

May: Takk for det du. Og takk for at jeg fikk ta bilde av deg og gutta. Det ble fint.

Lisa

09.05.2012 kl.08:18

Veldig inspirerende! Tok du medisiner for stoffskifte og binyrene før? Og har du sluttet helt med det eller må du fortsatt ta noe?

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.08:25

Lisa: Ja, jeg tok stoffskiftemedisin i tillegg til bioidentiske hormoner (jeg scoret veldig lavt på så og si alle hormoner - progesteron, østrogen, DHEA m.m og det var fullstendig kaos i stresshormonproduksjonen, noe som er vanlig ved binyretretthet). Det eneste jeg fortsatt tar er progesteronkrem, fordi jeg fortsatt har snev av østrogendominans (pga fjernet livmor). Dette håper jeg også regulerer seg over tid. For binyrer fulgte jeg et tilskuddsprogram utviklet av Dr. Wilson i USA. Det jeg tror fungerte best for meg her var at han brukte binyreekstrakt fra svin. Det hjalp til en viss grad, men ikke med å balansere slik jeg opplever nå. Jeg kommer med et nytt innlegg senere i dag som en oppfølger hvor jeg går gjennom tilskuddene jeg bruker i dag. Anne Marit

Lisa

09.05.2012 kl.09:28

Takk for svar. Det blir spennende å lese. Jeg har selv Addison, primær binyrebarksvikt. Så jeg vet ikke om jeg noen gang kommer meg helt unna medisiner, men jeg har i hvert fall tenkt å redusere det mest mulig.

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.09:58

Lisa: Addison er en del verre enn binyretretthet ja. Du trenger ikke tenke på å redusere medisiner ennå, men jeg oppfordrer deg til å sette deg inn i tradisjonelt kosthold og begynne å tilføre næring som rent kjøtt, villfisk, egg (og helst rå eggeplommer), og mengder med mettet fett som kokosolje, dyrefett, fermentert fiskelever/smørolje, ekte smør, ost, fløte osv rett fra kilden. Og lær deg å behandle korn (syrning og spiring) og lær deg fermenteringsteknikker og få i deg fermentert mat daglig, flere ganger daglig. Og ikke minst, kok kraft og få i deg kraft så ofte som mulig - og gelatin hver dag. Mulig du gjør noe av dette allerede, men nevner det likevel. Det er det daglige inntaket som teller, sånn er det bare. Klarer du alt dette og får i gang rutiner som gjør at du spiser slik dag ut og dag inn i måneder så vil du garantert bevege deg gradvis mot en mer balansert kropp. Jeg vet ikke nok om Addison til å si om det er mulig å få i gang binyrene igjen på egen hånd. Anne Marit

Grethe

09.05.2012 kl.10:09

Hei. Har fulgt bloggen din i mange år, fra moteblogg til sunnkostblogg. I den grad man kan si en "sykdomshistorie er identisk" - fikk jeg sannelig mer å tenke på nå. Dette var sterk kost for meg. Lykke til videre, du ser ut til å være kommet godt på vei. Blir veldig inspirert av bloggen din. Fortsett det gode arbeidet.

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.10:21

Grethe: Hei - så kjekt å høre fra deg. Livet er en reise og det er fantastisk å være så sugen på å lære for å skape forandring til det bedre. Jeg håper du blir inspirert nok til å ta fatt på reisen du også. Jeg skal prøve å komme mer konkrete hverdagstip etterhvert. Mandag begynner jeg i en spennende jobb. Livet står ikke lenger på vent. Jeg gleder meg enormt til å ta fatt i livets neste fase. Anne marit

Helen - Kjernesunn Nordkvinne

09.05.2012 kl.10:24

Å så spennende lesning! Gleder meg til neste innlegg allerede... :)

Yngvild

09.05.2012 kl.10:42

Så bra at du har kommet så langt ved å endre kosthold! Det må være herlige å merke at kroppen begynner å fungere igjen.De symptomene du beskriver ligner mistenkelig på de samme symptomene som en i nær familie sliter med. Det hadde jo vært interressant om hun også hadde forsøkt en kostomlegging. Hun er litt bedre nå, men har virkelig tømt lommeboka på Heggeli helhets medisin! Hun har brukt flere ås i søken etter egen helse hvor det tradisjonelle helsevesen dessverre har vært til liten hjelp....

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.10:44

Helen: Takk!

Yngvild: Smil. Jeg kan love deg at jeg også har tømt lommeboka mi hos Heggeli Helhetsmedisin og flere andre. Nå har jeg tatt grep om dette selv - og er 1000 ganger bedre enn jeg noen gang var hos Heggeli eller andre. Det finnes ingen annen vei ut av det enn å spise riktig, spør du meg. Og det krever en innsats. Be henne lese her og på de andre wicked-mums-bloggene og ta det skritt for skritt. Be henne gi det 3 måneder på kosten og tilskuddene. Jeg kan garantere en forskjell. anne marit

Vibeke

09.05.2012 kl.11:14

Jeg har ventet på dette innlegget og er glad du valgte å ta deg tid til å skrive og dele. Kjenner også at jeg blir ivrig og glad når jeg leser om dine erfaringer. Det er så deilig å føle seg helt trygg på den måten man lever på og maten man velger å spise. Grunnen er jo åpenlys - for vår del harvi har ikke vært syke eller hatt plager på mange år, ikke influensa, fordøyelsesplager eller noe som helst. Det eneste vi opplevde nå når våren kom med sine solstråler, var at kroppen ville rense ut slim(les:snørr) som har samlet seg i løpet av vinteren, med tilhørende hoste. Men sett bort i fra det har ingen av oss hatt behov for time hos fastlege, medisiner, vaksiner eller lignende. Det føles nok betryggende og trygt for deg å tenke på at det også er tilfellet hos dere fremover nå? Og at både du og barna dine gradvis bygges opp til å bli en ekte kjernesunn og frisk familie! Jeg unner deg alt av overskudd og håper alle dine brikker etter hvert vil falle på plass. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i en eller flere av de tingene du beskriver - og nok mange som finner inspirasjon i dine flotte oppskrifter og blogginnlegg. Stå på videre, du vet du har flere støttespillere :-) Hurra for ekte mat og bevisste mødre som deg!

Une

09.05.2012 kl.11:14

Fantastisk lesning. Jeg har også gode erfaringer med dette kostholdet, har ikke alt på plass ennå, men kraft og melksyregjæring har fått stor plass og jeg merker at det gjør oss alle i familien godt. Vilt kjøtt, fisk, rogn og lever også. Melkeproduktene sliter jeg litt med. Både upasteurisert og syrnet... Lykke til videre, vil gjerne lese om tilskudd :-)

PirkePetter

09.05.2012 kl.13:22

Lisa, om du ikke er samme person som Lisa AAA som jeg har snakket med om addinsons tidligere kan du ha en del å hente ved å lese kommentarene her -

http://www.viblans.blogspot.com/2012/04/naturlig-prevensjon.html

Gry

09.05.2012 kl.13:59

Takk for at du deler, kjenner meg igjen i mye av det du skriver. Vi får holde hverandre i hendene vi kraftmødre :o)

Linn

09.05.2012 kl.16:38

Takk for at du deler. Dette var interessant lesning!

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.16:46

Gry: Jeg tenkte akkurat det samme da jeg leste ditt siste innlegg. Og det er vel en grunn til at vi lever som vi gjør du og jeg!

Linn: Takk!

AnneB

09.05.2012 kl.18:33

Takk takk:)! Flott og viktig innlegg og det er godt å få det samlet, alt på ei fjøl:).

Jeg blir inspirert til å gå ennå videre med vår familie.

Yngvild

09.05.2012 kl.21:07

En litt sen respons her..

Kommenterer Heggeli. Skal nevne bloggen din til min slektning.:) Tenker at det er ikke sikkert at en slik kostomlegging passer for alle...?! Det er nok også en del mennesker som er litt skeptiske til en slik kost da det jo ikke akkurat samsvarer med helsemyndighetenes anbefalinger. Personlig har jeg nå iallfall stor tro på naturlig mat. Har du forresten noen formening om hvordan fermentert mat fungerer for de med candida? De tåler jo ofte ikke gjær. Jeg tenker at det er en forskjell på gjær som oppstår vha fermenterting fremfor kommersielt fremstilt gjær....

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.23:17

AnneB: Godt å høre

Yngvild: Det kan nok sikkert virke overveldende - og man må være åpen for en forandring - og ikke minst gi seg selv tid til å forstå og fordøye all kunnskap og informasjon. Jeg har jo selv brukt lang tid på å forstå og sette meg inn i - og ikke minst til å begynne å leve etter dette. Candida er jo bare en av mange mikroorganismer som lever i harmoni i kroppene våre. Det er jo når økosystemet inni oss kommer i ubalanse at kandidasoppen vokser ut av proposjoner og skaper problemer. Det er ikke candidasoppen i seg selv som er problemet, men ubalansen. Det å spise fermentert mat er jo faktisk supert i den forbindelse, da bakterier og gjær i fermentert mat og drikke faktisk bidrar til å gjenopprette balansen. anne marit

PirkePetter

10.05.2012 kl.01:46

De to vanligste årsakene til overvekst av candida, hvor soppen forandrer form og begynner å vokse oppover i fordøyelsessystemet er nedsatt magesyreproduksjon og/eller ubalansert tarmflora. Førstnevnte forårsaker ofte sistnevnte da nedsatt magesyre, via virkningen på hormoner i øverste del av tynntarmen, forstyrrer ph i hele resten av tarmen, slik at bakteriefloraen, som forandrer seg i takt med ph balansen forandres negativt. Jo flere syreproduserende bakterier i tarmen, desto større kontroll på candidasoppen, men for at dette skal skje må tykktarmen være svakt sur, og de to øverste delene av tynntarmen svakt basiske.

Og ikke minst må magesyreproduksjonen være normal. Melkesyregjæret mat og drikke bidrar både med stimuli av magesyreproduksjon så vel som regulering av ph balansen i tarmen. Slike bakterier produserer også egne organiske syrer som melkesyre, eddiksyre og smørsyre (regnes som både fettsyre og organisk syre - mye i upasteurisert smør), etc som bidrar til å holde miljøet surt og dermed optimalt.

En tredje vanlig årsak til candidaovervekst er kvikksølvbelastning, hvor kroppen bruker candidasoppen til å binde kvikksølv, da candida som de fleste andre sopp og bakterier (også i jord og i kompost) binder og nøytraliserer tungmetaller og radioaktive substanser.

Istedenfor å leve med candidaovervekst via kostholdsforandringer, kosttilskudd, urter og ymse tiltak som ikke helbreder selve årsakene til overveksten går det altså an å bli frisk en gang for alle. Hører man på helsemyndighetene A/S sine anbefalinger om noe som helst blir man heller aldri frisk fra noe som helst.

Litt info -

http://www.health-truth.com/225.php

http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=13388

http://www.leakygut.co.uk/Hypochlorhydria.htm

http://www.townsendletter.com/July2004/unseenepidemic0704.htm

http://www.curezone.com/forums/am.asp?i=1452732#i1

http://performancewithoutpain.com/2010/01/08/the-relationship-between-mercury-poisoning-from-amalgam-fillings-and-candida-overgrowth/

Cathrin (Spis Elsk Lev)

10.05.2012 kl.13:00

Dere Wicked Mum- damene taler sånn til meg om dagen!! Jeg blir nesten rørt. Hva annet er det man vil enn å være i god form og ha friske og lykkelige barn? Jeg ser det er en bratt læringskurv for meg, og jeg prøver meg fram. Kan jeg spørre hvor du får tak i den ferske melka? Og lager du osten selv? Det er jo så himla dyrt, det er ikke sjangs for at vi kan kjøpe det. Var i Berlin en stund tilbake og det var komisk lett å få tak i upasteuriserte og økologiske oster! Så irriterende og trist at det ikke er slik her i Norge.

ET LIV I BALANSE.

10.05.2012 kl.16:10

Cathrin (Spis Elsk Lev): Det kan jeg nok, men ikke her på bloggen. Send meg en mail på annemarit@me.com. Forøvrig er det en som heter IngerLise i Asker som vil ha med noen på en melkesirkel, helst noen fra hennes nærområde (Asker og Bærum). Ta evt kontakt med henne på iwinjen@me.com. Ferskmelk er ikke dyr. Koster rundt 15 kroner per liter, det er billigere enn i butikken. Osten koster litt ja, men så får du 1000 ganger mer næring fra den enn fra vanlig butikk-ost. Gå innom bondens marked i helgen og let etter produkter. Ja, de er flinkere til å holde på gamle tradisjoner nedover i Europa. I Norge er man nærmest kriminell om man selger upasteruriserte produkter. I Frankrike er dette fullt lovlig og det finnes automater hvor man kan kjøpe ferskmelk fra kjøletank.... Anne Marit

M

10.05.2012 kl.17:14

Ble litt nysgjerrig da jeg leste kommentaren til PirkePetter her. Har selv slitt med problemer med magen så lenge jeg kan huske, det tidligste jeg husker er barneskolen da jeg hadde vondt i magen hver eneste dag, men ingen tok tak i problemet,så jeg vente meg rett og slett til å leve med vondt i magen, hodepine, kvalme og en "uvel" følelse i kroppen.

20 år senere tok jeg endelig tak i saken, og kom meg til Heggeli Helhetsmedisin. Ble satt på en såkalt candida - diett og sendt på tarmskylling, samt fikk utskrevet masse soppdrepende medisin. Jeg ble bedre, men ikke helt bra, så jeg tok meg en tur til fastlegen for å få et annet syn på saken, og fordi jeg var litt nysgjerrig på hva en allmennlege ville anbefale meg å gjøre. Da jeg nevnte candida trakk fastlegen min på smilebåndet, og fortalte at innenfor skolemedisin er candida en betegnelse de kun bruker om mennesker med aids, som har et så og si ikke - eksisterende immunforsvar og candida i tarmen. Men på PirkePetter virker det som candida er noe "vanlige" mennesker også kan få?

Jeg er litt i villrede nå, men har vel landet på samme konklusjon som deg Anne Marit - JEG må lytte til MIN kropp og hva den responderer positivt på, ingen andre kan fortelle meg hva jeg trenger av medisiner, mat eller behandlinger. Tror en variant av steinalderdietten passer meg best, uten gluten, egg, gjær og sukker, som både mage, hode og hud reagerer svært negativt på.

En ting er i hvertfall helt sikkert; etter å ha vært igjennom denne prosessen blir jeg nesten skremt av å se hvor mye mat påvirker kroppen vår, hvor syk man kan bli av å spise feil - men ikke minst hvor dårlig den behandlingen man får hos allmennleger er. Diverse leger har gitt meg diagnosen irritabel tarmsyndrom, men det er faktisk ikke svar godt nok for min del..

ET LIV I BALANSE.

10.05.2012 kl.17:32

M: PirkePetter kan få svare selv, men alle sammen har vi candidasopp helt naturlig i tarmsystemet vårt. Og ja - får du ubalanser nok kan candidasoppen vokse over evne og skape problemer. Og JA, du har helt rett. Dette må du faktisk finne ut av selv. Det er underlig at vi mennesker ikke gir kroppen vår skikkelig drivstoff. Bilene våre passer vi godt på, men kroppene våre er det ikke så nøye med. Jeg har de siste to dagene snakket med to mødre uavhengig av hverandre som var frustrerte over hvor mye sukker de spiser i barnehagen. Den ene moren fortalte at barnet hennes ble introdusert for godteri og kaker for første gang i barnehagen, og at det enkelte ganger ble brukt som trøst når barna slo seg. Forresten godt å høre at du ikke aksepterer det legen sier. Mitt lave blodtrykk fikk jeg forklart fra fastlegen som "noe som det virket som høye mennesker var mye plaget av...."

M

10.05.2012 kl.18:28

Jeg tror i hvertfall at candida er det som gir meg slike kraftige reaksjoner på gjær og sukker, har forståt det slik at det er det soppen "lever" av, og jeg får virkelig kraftige reaksjoner. Noen ganger så ille at jeg bare må legge meg ned, og bli der til det går over. Smerter i magen, kvalme, oppkast og kaldsvetting. Fastlegen min hadde ingen forklaring på reaksjonene mine, men mente at det absolutt ikke var candida. Men hun hadde heller ingen annen forklaring, bortsett fra IBS da. Noe som tydeligvis mange unge jenter er plaget av.. Det finner jeg det svært vanskelig å slå meg til ro med - at kroppen min reagerer så kraftig må det jo være en grunn til?

Jeg er så lei av å gå rundt og føle meg syk, svak og at mat har blitt noe som "skader" kroppen min. Det er en lang prosess, man skal jo tross alt endre på et mønster å leve og spise på som, i hvertfall hos meg, har fått bygge seg opp i over 25 år. Jeg tror endelig jeg har kommet dit hvor jeg er klar til å lytte på kroppen min, spise og leve slik kroppen er skapt for å gjøre. Interessant å følge din prosess, og fantastisk med all kunnskap og erfaringer du deler med deg av!

Jeg er så enig med deg når det kommer til å passe på kroppen sin, mange mennesker kunne fått et nytt og friskt liv ved å begynne å lytte til kroppen sin. Jeg tror rett og slett veldig få er klar over hvor mye mat påvirker oss. Det er så lett å tenke at kroppen er sterk, det er bare litt sukker her og litt sukker der, jeg får vondt i magen men det går jo over - og da er kroppen bra igjen. Jeg har virkelig fått føle på følgene av å ikke lytte til kroppen min, ignorere alle varsellamper som blinker, og satt til slutt igjen med en tarm som var helt utslitt, og en kropp som var i total ubalanse. Innså også hvor mye det påvirker meg pyskisk. Jeg er så glad for at jeg fikk øynene opp for dette, en prosess som faktisk begynte med bloggen din!

M

10.05.2012 kl.18:58

Jeg blir forresten sjokkert over å lese om barnehagene som lærer barn å trøstespise - og håper de innser hvilke vaner de gir barna. Jeg klaget selv mye over vondt i magen i barnehagen og på førskolen, men ble etter hvert møtt med svaret "du har jo vondt i magen hver eneste dag - jeg tror vi må ta deg med på sykehuset hvis det fortsetter på denne måten"- sagt i en noe spydig tone (ja, en 6 - åring oppfatter også tonefall). Dette var jo ren skremselstaktikk, og jeg lærte da å fortrenge smertene, ikke si fra når det var vondt, og sluttet vel å allerede da å lytte til min egen kropp.

PirkePetter

10.05.2012 kl.20:15

Candida er ikke noe alle kan få, men, som Anne Marit sier, noe alle har. Candida er en av hundrevis av naturlige og helsefremmende gjærsopper alle mennesker har i fordøyelsessystemet sitt. Hovedgjærsoppen som danner kefir fra vanlig melk heter faktisk candida kefir, fordi den er av samme type/i samme familie.

Det som gjør at candidasoppen forandrer natur og begynner å sette sporer i resten av fordøyelsessystemet er ubalanse i tarmens ph, som beskrevet via artikler og forskningsreferanser i ovenstående kommentar. Det er riktig at candidasoppen bl.a lever av sukker/karbohydrater, men ikke gjær, da soppen er gjærsopp selv. Men det gjør bakterier også, uten at det er noe helseproblem. Candida og andre sopper i en frisk tarm med normal ph skal ha sukkere for å leve, og det å unngå sukker/karbohydrater løser ikke problemet, men bare utsetter det.

Skremt av å se hvor mye mat påvirker kroppen vår? Kroppen din er jo bygget av bare næringsstoffer fra mat og mat alene, så hvorfor skulle ikke feil mat gi feil kropp/helse, og riktig mat gi riktig kropp/helse? Utover bakterier (og gjærsopper), som du har ti ganger mer av enn du har celler i hele kroppen, er samtlige celler som utgjør absolutt alt som er kroppen (og hjernen) din satt sammen av næringsstoffer den kun har fått fra mat. Da inkludert næringsstoffer den fikk fra din mor mens du fremdeles var foster. Det er helt ufattelig at folk selv i 2012, i internetts og informasjonstidsalderen, ikke kan skjønne noe så selvfølgelig og logisk. og ikke minst naturlig

ET LIV I BALANSE.

10.05.2012 kl.20:53

M: Jeg blir glad for at du forteller meg at din forandring begynte med bloggen min. Å høre sånn motiverer veldig til å fortsette. Jeg er enig med PP når han sier at det er ufattelig at vi i 2012 ikke forstår noe så logisk som at mat er helt essensielt for å ha en god helse og en sterk kropp - det tok jo meg selv en god stund før jeg skjønte dette for alvor. Det er en modningsprosess å bevege seg bort fra det som er gjengs oppfatning og normene. Og ikke glem at det aldri er for sent å snu trenden selv om du har opplevd plager siden barndommen. Jeg får forøvrig vondt av å høre måten de voksne rundt deg taklet dine problemer. En 6-åring har jo full tillit til at de blir ivaretatt av de voksne - men du ble ikke hørt eller sett.....

Vi lever i en supermoderne verden - men likevel klarer vi ikke å forstå hva kroppene våre trenger - eller å forstå det som våre forfedre visste helt intuitivt? Hvorfor er det sånn at vi tror vi at vi kan fylle på søppel og tenke at det går sikkert bra? Også blir vi veldig overrasket når vi blir syke. Kanskje har vi det for godt. Kanskje er ferdigmaten altfor tilgjengelig for oss. Jeg leser en bok nå som heter Deep Nutrition. Den forklarer det meste av disse sammenhengene, inkludert det PP nevner om viktigheten av at et foster har tilgang til ordentlig næring for å utvikle seg optimalt i mors liv. Det er utrolig fascinerende lesning...

PirkePetter

11.05.2012 kl.00:20

@ M

Tar du deg bryet med å lese mine kommentarer under diverse teite nick i følgende blogginnlegg vil du få den informasjon du trenger for å bli frisk. Da forutsatt at du praktiserer informasjonen -

http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-min-lage.html

http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle.html

M

11.05.2012 kl.10:07

PirkePetter: Misforstå meg rett - men ok, kanskje det var litt dårlig formulert. Med skremt mener jeg at etter å ha spist det som i dagens samfunn oppfattes som et sunt og "riktig" kosthold, bestående av grovt brød, magert pålegg, magre meieriprodukter, frukt og grønnsaker, egg, lyst kjøtt og fisk, pasta, poteter og ris (og selvfølgelig litt lørdagsgodteri i ny og ne som folk flest, og brus og kaker i selskap) - så ble jeg veldig overrasket over hvor syk kroppen min var blitt. Hadde jeg da sittet med den kunnskapen jeg har i dag, hadde jeg ikke reagert på samme måte. Men der og da ble jeg faktisk "skremt" av å innse hvor dårlig forfatning kroppen min var i, men også veldig glad for at dette ikke var noe som kunne reverseres med riktig mat.

I dag ser jeg på kropp og ernæring på en helt annen måte, og er veldig glad for at jeg fikk øynene opp for dette i tide.

Jeg skjønner at du sitter inne med mye kunnskap på dette området, noe det er flott at du deler med deg av. Jeg er fortsatt i begynnelsen av prosessen, men lærer for hver dag som går. Skal absolutt ta meg tid til å lese kommentarene dine! Jeg har et sterkt ønske om å føle at kroppen min er frisk og sterk, og kommer aldri til å gå tilbake til å spise sånn som jeg spiste "før".

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.10:35

M: Du skal ikke se bort fra at ditt utgangspunkt (som mitt) var dårligere enn gjennomsnittet allerede ved fødselen. Dersom din mor bare spiste dritt da hun gikk gravid med deg, fikk du neppe den næringen du trengte til å utvikle deg helt optimalt. Det du ikke fikk fra henne klarte du muligens delvis å "stjele" fra hennes lagre i skjelett, muskler og vev - men dersom hun hadde mangeltilstander på noe - eksempelvis magnesium og vitamin D - som jeg har skjønt er essensielt for et foster - så har du neppe fått i deg nok. Jeg leser en bok nå som heter Deep Nutrition som utdyper dette - og jeg har også fått dette forklart flere ganger av PP. Min mor var yngst av 12 søsken og var veldig svak som liten og fikk tidlig helseplager og døde også tidlig. Jeg er yngst i flokken selv og er den som har levd aller sunnest ved å trene hele tiden, aldri røyke og drikke lite og spist det som anser for å være "norsk sunt" slik du beskriver. Mine søsken har ikke gjort det og de har alle røyket (det samme gjorde min mor). Også er det jeg som har slitt med helseplager og vært mye syk, mens de har holdt seg friske. Det er interessant tankerekke..... Men som jeg har sagt før. Det er aldri for sent å snu og reparere, og det gjør vi nå!

M

11.05.2012 kl.11:09

Utrolig interessant teori. Har mangel på både vitamin D, B og magnesium, så kanskje det ligger noe i det du sier. Har i hvertfall tenkt akkurat den tanken flere ganger - det må være en grunn til at min kropp reagerer så kraftig på noe "alle andre" tåler. Har nettopp klikket hjem Deep Nutrition selv, og gleder meg til å lære mer om dette.

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.11:19

For de som lurer: Boken heter Deep Nutrition - Why your genes need traditional food. Skrevet av Catherine og Luke Shananan. Koster 13 dollar via Amazon:

http://www.amazon.com/Deep-Nutrition-Your-Genes-Traditional/dp/0615228380

Line

11.05.2012 kl.13:24

Herreminhatt:) for en blogg.. Sitter her å gråter jo. Denne skulle jeg ha hatt for 10 år siden, da veien min for å bli frisk fra "ME" begynte. Skal ikke fortelle hele historien min, men gikk fra en aktiv jente, jobbet som fysioterapeut, aerobic instruktør og var innvolvert i en butikk etc. Til å måtte gå å legge meg igjen etter å ha dusjet, etc.. En noe uvirkelig situasjon for meg. Nå 10 år etter, er jeg tilbake i 100 prosent jobb, ikke like mye energi, men er jo også blitt eldre og småbarnsmor igjen:):) Legen min spurte meg, om jeg virkelig hadde blitt så bra bare med å få ordnet tarmen min, og fått i meg riktig næring. Fått biokjemien min på plass.. JAAAA er svaret.De vet desverre alt alt for lite om dette. Jeg har igjennom min søken etter å bli frisk, lest og lest og lest, og prøvd utallige ting. Så har nok opparbeidet meg en del kunnskaper, som jeg iherdig prøver å formidle videre til mine pasienter..Er sååå alt for mange som sliter med feilernæring, og utfallet er skremmende. Så dere gjør en fabelaktig viktig jobb.. Og denne Pirke Petter virker som han har enormt peiling:) Blir å følge deg videre. :)

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.13:34

Line: Så flott å høre litt av din historie. Fikk nesten litt frysninger her. At du gråter betyr at vi når frem til deg og andre, det er fint. Vi har alle vært gjennom mye av det samme - og fått en innsikt som det føles som en plikt å dele med andre. Når jeg er ute blant folk og hører om barn som sliter og sliter - og frustrerte foreldre som aldri får svar - så blir jeg frustrert. Jeg har de utroligste forklaringer (gitt av leger) på hvorfor barna deres er syke. På mange måter skulle jeg ønske jeg var 20 år og hadde den kunnskapen jeg har i dag - sånn at jeg kunne valgt yrke deretter. Men sånn er det jo ikke. Det er jo gjennom å leve at man erfarer. Så denne bloggen får bli min kanal til å formidle det jeg selv har erfart og det jeg har lært - av min fantastiske læremester og inspirator PP - og dere lesere. anne m

Line

11.05.2012 kl.13:50

Ja huff, kunnet skrivet en hel bok om de utroligste forklaringer som blir gitt.. Men som jeg alltid har sagt. I hvilken som helst sammenheng, så er ordet UVITENHET, et meget sterkt ord.. Så lenge man ikke vet, skulle man egentlig ikke fått lov til å si så mye.:) Og skjønner fremdeles ikke, at ikke nysgjerrigheten er større hos enkelte, når man bare må tro et eller annet.. Å vite er viktig.. Ha en super dag:)

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.13:52

Line: Enig - UVITENHET forklarer mye. Og løsningen er ta ansvar selv og bruk nysgjerrigheten. Det finnes svar. God helg. am

PirkePetter

11.05.2012 kl.20:21

M, Ok, da skjønner jeg deg, og er helt enig! :-)

Line, kanskje denne informasjonen er nyttig som tilleggsinfo når du forteller dine pasienter om årsaker til ME -

http://www.fightingfatigue.org/?p=1271

http://www.nutritional-healing.com.au/content/articles-content.php?heading=Stomach%20acid%20deficiency%20(Hypochlorhydria)

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_2001_Oct/ai_78900837/

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_2001_Nov/ai_79757242

http://www.ecomed.org.uk/wp-content/uploads/2009/03/cfs-and-mito-paper.pdf

http://www.westonaprice.org/metabolic-disorders/copper-zinc-imbalance

ME er svikt i energiproduksjonen i cellenes kraftverk/mitokondrier, og dette kan kun skje om kroppen mangler de næringsstoffer (kolesterol inkludert, da kolesterol stabiliserer og beskytter mitokondriene) som trenges i denne prosessen, eller er kjemikaliebelastet (som uansett betyr at man samtidig har næringsmangel), eller lever på et kosthold som består av mye planteoljer (slår ut energiproduksjonen i mitokondriene og blokkerer opptak av bl.a proteiner, vitamin A og D, og forbruker kroppens antioksidanter/skaper betennelser, samt blokkerer kroppens kolesterolproduksjon), transfett, frukt og grønt, eller unaturlige matemner som soya og korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke har vært bløtlagt eller gjæret før konsum, m.m.

Manglende eller nedsatt magesyreproduksjon, som medfører næringsmangel, er også en vanlig årsak, og det samme er skader i tynntarmen, av samme grunn. Mangel på mineraler som bl.a magnesium, sink, og natrium, vitaminer som B1, B3 og B5, samt protein/aminosyrer som glycin, glutamin, lysin og histamin gjør at magecellenes mitokondrier ikke gidder produsere energi/ATP, og dermed heller ingen magesyre. Og ingen magesyre betyr null produksjon av "intrinsisk faktor" som produseres av de samme cellene som produserer magesyre, og som er helt nødvendig for opptak av vitamin B12. Ingen B12 = ME og hypotyreose og omtrent alt innimellom, nedsatt magesyreproduksjon inkludert. Nedsatt eller manglende magesyre medfører tap av protein og det meste av vitaminer og mineraler, og også at ph i hele resten av tarmen forstyrres, slik at hele fordøyelsessystemet slås mer eller mindre ut. Og da er man ute på helsemessig lang tur på en kort brygge.

B12 mangel -

http://www.b12-deficiency-symptoms.net/

http://www.veganhealth.org/b12/sympt

http://www.howweheal.com/vitaminb12.htm

PirkePysa

11.05.2012 kl.20:37

Hva er det med dere bloggdamer og bestillinger fra utlandet? Iherb og amazon og amazon og iherb!

Boken fås også kjøpt like rimelig her -

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=0615228380

Og sikkert på bokkilden også. Boken er billigere på amazon, men frakten utlikner nok den endelige prisen

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.22:16

PirkePysa: Ja der ser du. Man trenger ikke gå over bekken etter vann...boken bare dukket opp mens jeg letet etter noe annet...det slo meg ikke å sjekke. Prisen går nok opp-i-opp ja, så bare tull å bestille fra utlandet.

Bente

16.05.2012 kl.10:03

Wow, dette traff meg virkelig og melder meg inn i klubben for de som tar til tårene:). Jeg fulgte din blogg for over ett år siden, likte den veldig godt og følte meg umiddelbart truffet av noe. Har prøvd ALT og har gått ALLE kurs men kroppen prøver fortsatt (kanskje nå om dagen sterkere enn noensinne) å fortelle meg noe. Jeg er 46 år og liker ikke tanken på at jeg begynner å skylde på alderen når det gjelder liten energi, vektøkning og indre uro. I barneårene slet jeg med eksem på hender og i knehaser og fikk selvfølgelig foreskrevet kortison (bla. Betnovat) av legene. Brukte dette i mange år. Jeg slet også med mye diare og luftplager. Legenes diagnose ble her selvfølgelig irritabel tykktarm. I voksen alder har jeg lagt skylden på stress og at jeg ikke tåler brød og melkeprodukter. Fikk for ca. 3 år siden oppbluss av eksem på hendene, BRENNENDE, rødt og kløende. Var i korte perioder sykemeldt fra min jobb som sykepleier. Legen ga meg Elocon (kortison gruppe 4). Dette dempet eksemet men huden på hendene er tørr, den sprekker opp og trives liksom ikke. Elocon brukte jeg veldig lite av og kun få ganger (har tenkt å kaste hele tuben da jeg hater kortisonkremer som kun gir forstyrrelser). Det siste 1,5 år har jeg vært plaget av urticaria/elveblest på armer, lår, bryst og hals når jeg trenger (eller blir varm i andre situasjoner). Under joggeturer begynner først hendene å klø noe helt vanvittig.Så dukker det opp vabler på resten av kroppen. Dette ser helt ille ut. Har derfor ikke trent på ett år fordi jeg ikke orker. Det virker som kroppen protesterer på ett eller annet? Jeg trener ikke og dette går på psyken løs. Vekten øker og energinivået er lavt. Har gått på kurs med Ninka Mauritson fra Kernesund Familie i Danmark. Hun anbefaler kjøtt/proteiner, fett (kokos og/eller meierismør) og grønnsaker x 3 om dagen. Så MASSE kosttilskudd, samt yoga, trening og mindfullness.Et flott kurs, men kanskje min motstand bunner i at min intuisjon forteller meg at heller ikke denne måten å leve/spise på vil gi meg kroppen min og meg selv tilbake? Dette du skriver treffer rett i hjertet, jeg vet jeg er både feilernært og underernært. Ønsker å begynne på den veien du er inne på men føler meg nå litt overveldet. Skal kikke mye mye mye på din blogg, lese gamle innlegg og starte med et skritt av gangen. Har også lest Pirkepetters svar på Fleksitariner-bloggen og jeg er imponert over hans kunnskap. Blir også glad for at Pirkepetter kommenerer mitt innlegg :).Reiser en uke til Kreta imorgen, men vil med glede følge bloggen videre når jeg kommer hjem! Tror det var en mening med at jeg "tilfeldigvis" fant en link til denne bloggen igjen :):):)

PirkePetter

16.05.2012 kl.20:42

@ Bente

Mer proteiner og mettet fett er en god ting, og ikke minst mer næringsrik mat. Men først og fremst må du sikre at du tar opp næringsstoffer, slik at du, utover mer næringsrikt kosthold, hovedsaklig animalsk og melkebasert, anbefales å bruke hjemmelaget kraft og/eller gelatin i en periode slik at eventuell magesyremangel (indikeres via elveblest og eksem; også mangel på vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, som igjen skyldes nedsatt magesyre eller mangel i kostholdet) normaliseres og eventuelle tarmskader helbredes slik at næringsopptaket normaliseres. Det er godt mulig at dette er alt du trenger å gjøre, men legger du om kostholdet i samme retning som kraftmødrene Anne Marit, Vibeke og Gry/Fleksi vil du ikke bare bli kvitt det du har av helseproblemer, men også komme deg flere hakk over det normale helse og funksjonsnivået. Og da snakker vi om å virkelig leve, ikke bare overleve.

Ulempen er at et slikt kosthold ikke alltid er lett å få til, da man må lære å både tilberede mat på tradisjonelle måter og øke konsumet av tradisjonelle matemner (som surmelk, lever, hjerte, spekemat, etc), samt at det til tider er vanskelig å få tak i matemner og råstoffer. Men i begge tilfeller kan nok bloggdamene hjelpe. Er du heldig finnes det en bloggdame eller kraftmamma i din nærhet som har tips om matkilder, som f.eks upasteurisert melk eller kraftbein til kraftkoking, egg fra frittgående høner, etc.

Nok en faktor er at dette kostholdet så mange mennesker har så godt av er helt motsatt det offisielt aksepterte, slik at det er mye flisespikkeri og skremselspropaganda over teoretiske så vel som udokumenterte faremomenter involvert. Så som f.eks de udokumenterte mytene om at kjøtt, kolesterol, mettet fett, etc er helseskadelig, at det finnes livsfarlige bakterier i upasteurisert melk som kaldkveler deg straks du ser en annen vei, salmoneller og andre sneller i rå eggeplommer/egg generelt, og liknende. Her finnes det imidlertid mye vitenskap som motbeviser disse mytene, og også historisk dokumentasjon fra størsteparten av verden med tanke på at det er snakk om et tradisjonelt kosthold som har vært rimelig identisk i mange kulturer.

Litt info om magesyre og de symptomer du oppgir -

http://www.digitalnaturopath.com/cond/C42513.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14844840

http://www.nutritional-healing.com.au/content/articles-content.php?heading=Stomach%20acid%20deficiency%20(Hypochlorhydria)

http://en.wikipedia.org/wiki/Dermatitis#Signs_and_symptoms

Litt info om (mild) hypotyreose, som jeg mistenker kan være involvert -

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothyroidism#Early

http://www.stopthethyroidmadness.com/long-and-pathetic/

Info om å lage kraft, samt linker til mer info om kraft og gelatin og helsefordeler -

http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html

http://www.viblans.blogspot.com/2012/03/superkraft.html

Du anbefales også konsum av upasteurisert melk og/eller fløte/rømme/smør for smørsyrens del, da smørsyre, sammen med glutamin, som dannes i kroppen din fra glutaminsyren i gelatin, reparerer tarmen din. Slik melk, især om den er surnet (inkl i form av kefir eller yogurt) bidrar også med næringsopptak, normalisering av tarmflora og tarmens ph via bakterier og organiske syrer som melkesyre og eddiksyre, m.m. Slike syrer bidrar også med å stimulere magesyreproduksjonen, og melk inneholder sin egen "intrinsisk faktor" som binder vitamin B12 og sikrer opptak selv når magesyrenivået er lavt.

Jeg er generelt motstander av kosttilskudd, men da fiskeleverolje er en så god kilde til fettløselige vitaminer anbefaler jeg også naturlig gjæret fiskeleverolje. Evt kombinasjonsproduktet smørolje og fiskeleverolje. Prisen er stiv, og kan gjøre lommeboka di syk, men oljen vil nok gjøre underverker for deg. Christer i tidsporten har denne oljen.

Jeg anbefaler også total boikott av alle planteoljer og kilder til transfett i livet ditt, da disse fettypene alene kan forårsake samtlige helseproblemer du nevner.

Lykke til, og kom gjerne med spørsmål til meg eller bloggdamene om du har noen.

Line

18.05.2012 kl.21:12

Hei Pirke Petter, takk for info.. Ja har fått masse info fra en som heter Jens Veierstad når det gjelder magesyre.. :) dette forteller jeg også til en del, men tror at når et flertall av personer som er plaget med magen, magesekken, får syrenøytraliserende.. Er det ikke så lett for dem å forstå at de da trenger mere magesyre..:) men de fleste som du sier, som sliter med "magen", har også en såkalt reflux med også nedslitte tynntarmer..!!!! Men sender de videre, slik at de får en grundig sjekk, på event mangler, event kjemikalbelastninger, hormonelle plager etc..Jobber du som terapeut, event hvor?? Line:)

Lila

18.05.2012 kl.23:12

Har selv spist meg mye friskere vha naturlig mat, og det gjør meg super glad å lese historien din. Samtidig blir jeg helt bergtatt av alt det nye jeg lærer av både deg og ikke minst PP, herlig:)

PirkePetter

19.05.2012 kl.00:47

Line - god bok -

Why Stomach Acid Is Good for You: Natural Relief from Heartburn, Indigestion, Reflux and GERD - Jonathan Wright, M.Evans & Company, ISBN 9780871319319

Jeg har flyttet på gård, og jobber med å få eiendom og hus/låve slik jeg vil ha den for å dyrke mat og ale opp dyr selv. Så jeg praktiserer ikke lenger.

Line

19.05.2012 kl.19:35

Synd, kunne ha sendt mange til deg ser jeg:) men spennende med gårdsdrift da..:) takk for tips om bok. :)

Ellinor

20.05.2012 kl.23:32

Har lært så mye av bloggen og alle kommentarene ,gleder meg til kurs med Fleksi Gry på tirsdag . Bare kom Line ,hadde vært hyggelig :) Har bestillt fiskeleverolje ,prøvd meg på surdeigsbrød,fermentering av grønnsaker,spiring,kraftkoking,osv . Takk til dere wicked mums ,stå på :)

ET LIV I BALANSE.

21.05.2012 kl.19:29

Ellinor: Lykke til med kurs! Anne Marit

Bente

04.06.2012 kl.10:33

Tuuuuusen takk, PirkePetter :). Jeg leser svaret ditt og blir kjempeglad fordi jeg kan ha funnet NØKKELEN! Dette blir mitt prosjekt fremover - å lese disse bloggene samt svarene og deretter sette igang med å finne disse produktene. Jeg har en følelse av at Anne Ma ikke bor så langt unna meg (jeg bor utenfor Drammen). Håper hun har tips om hvor jeg kan få tak i denne maten samt kurs jeg kan få for å lære, lære, lære. Fermentert fiskeleverolje er allerede kjøpt av Christer. Lukten slo meg i bakken, men idag skal jeg begynne med denne. Kokosolje går ned på høykant, og denne bruker jeg også på huden. Har kjøpt magnesiumolje fra Christer og smører denne på huden x 2 om dagen. Føler virkelig at jeg igjen kjenner på håpet om å få orden på helsa :)

PirkePetter

04.06.2012 kl.13:10

Den gjærede fiskeleveroljen stinker fisk ja, og skal svi litt i halsen også, men gjør underverker. Bland den gjerne med kokosolje, som øker opptak og utnyttelse av fiskefettet og sikrer maksimalt opptak av de fettløselige vitaminene. Mettet fett som det i bl.a kokosolje øker også opptaket av bl.a magnesium og kalsium fra maten (mye i kraft), og brukes av kroppens celler som et alternativt brennstoff i celler som av en eller annen grunn mangler glukose (pga insulininsensitivitet, etc) eller ikke klarer å bruke glukose lenger. Slik at mettet fett/kokosolje vil bidra med energi til selvhelbredelse.

De mellomkjedede fettsyrene i bl.a kokosolje og upasteurisert smør/melkefett stimulerer også stoffskiftet uavhengig av skjoldbruskkjertelen, og hjelper ved eventuell hypothyreose og/eller overvekt. De samme fettsyrene, sammen med kortkjedede i smør og melkefett, kontrollerer betennelser i tarmen og helbreder skadde tarmceller. Og smørsyre omdanner også svulstceller tilbake til normale celler, og er mao en garanti for null kreftutvikling i tarmsystemet, samt i blodet (leukemi). Smørsyre øker også opptaket av bl.a magnesium og kalsium fra maten.

Jeg anbefaler også at du enten lager kraft selv eller kjøper gelatin og bruker da dette bygger alt kollagen i kroppen din på nytt, og aminosyrene i gelatin normaliserer magesyre og gallenivåer samt reparerer tarmskader. Det er enda viktigere å ordne opp i eventuelle fordøyelsesproblemer før man øker næringsinntaket da den nye næringen ellers er rimelig bortkastet om man ikke kan ta den opp og utnytte den maksimalt.

Mer animalsk mat, især lever, anbefales for økt inntak av vitamin B12. Litt info -

http://chriskresser.com/b12-deficiency-a-silent-epidemic-with-serious-consequences

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

PirkePetter

04.06.2012 kl.17:24

Serotoninforstyrrelser i tarmen som årsak til IBS -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10202210

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11293643

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9505884

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16401466

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17679369

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1726971/

Gelatin/glycin regulerer serotonin og motvirker negative helsevirkninger av serotonin både i hjernen og i tarmen ?

http://raypeat.com/articles/aging/tryptophan-serotonin-aging.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml

Og ?

Irritable bowel syndrome, another kind of ?movement disorder,? can be treated effectively with anti-serotonin agents. This syndrome is very common in women, with premenstrual exacerbations, when estrogen is highest ?

http://raypeat.com/articles/articles/serotonin.shtml

?In recent years, evidence has mounted in favor of the antiinflammatory, immunomodulatory and cytoprotective effects of the simplest amino acid L-glycine.? ?Glycine protects against shock caused by hemorrhage, endotoxin and sepsis, prevents ischemia/reperfusion and cold storage/reperfusion injury to a variety of tissues and organs including liver, kidney, heart, intestine and skeletal muscle, and diminishes liver and renal injury caused by hepatic and renal toxicants and drugs. Glycine also protects against peptidoglycan polysaccharide-induced arthritis...? and inhibits gastric secretion ?....and protects the gastric mucosa against chemically and stress-induced ulcers. Glycine appears to exert several protective effects, including antiinflammatory, immunomodulatory and direct cytoprotective actions. Glycine acts on inflammatory cells such as macrophages to suppress activation of transcription factors and the formation of free radicals and inflammatory cytokines. In the plasma membrane, glycine appears to activate a chloride channel that stabilizes or hyperpolarizes the plasma membrane potential. As a consequence, .... opening of ... calcium channels and the resulting increases in intracellular calcium ions are suppressed, which may account for the immunomodulatory and antiinflammatory effects of glycine. Lastly, glycine blocks the opening of relatively non-specific pores in the plasma membrane that occurs as the penultimate event leading to necrotic cell death.?

Zhong Z, Wheeler MD, Li X, Froh M, Schemmer P, Yin M, Bunzendaul H, Bradford B, Lemasters JJ., "L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent." Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.

Therese

13.06.2012 kl.11:03

Jeg begynte å snuse på Weston Price-filosofien for nesten to år siden, men måtte legge det fra meg da jeg fikk en veldig dårlig periode (har ME). Ønsker nå å lære meg å lage mat etter disse prinsippene, men informasjonen er for omfattende og for vanskelig for meg (hjernetåke, konsentrasjonssvikt, overveldelse etc er en del av sykdomsbildet). Er det noen som har et tips til hvor jeg kan finne enkle, greie oppskrifter, helst på norsk? Korte innføringer i hva de ulike begrepene betyr, g hvordan man gjør? Jeg har Sally Fallons kokebok, men den er på engelsk. Jeg aksepterer at dette er bra for meg, men jeg trenge ikke vite hvorfor akkurat nå, fordi jeg klarer ikke ta inn informasjonen. Jeg vil bare ha tips om hva jeg kan spise til f.eks. frokost og lunsj! :)

Hanne

04.12.2012 kl.15:36

Hei Anne Marit,

Jeg plukker opp igjen dette blogginnlegget igjen for en kommentar. Dette var et av de første blogginnleggene jeg leste om kraftkost - det gjorde at jeg fikk smaken og skjønte at her er det noe viktig som angår meg. Og alle andre, for den saks skyld :) Tusen takk for at du delte historien din og fortsatt deler erfaringene dine!

Så har jeg noen spørsmål til PirkePetter. Dette er langt, og tar mye plass! Men temaet angår veldig mange, så jeg håper derfor det er greit for deg at jeg stiller her inne på din blogg. Hvis ikke, får du gi beskjed :)

Spørsmål om ME OG NÆRINGSMANGEL til PirkePetter:

- Har du lest boken De Bortgjemte av Jørgen Jelstad? Det er rystende lesning. Om du har lest den eller ikke lest den, så har jeg uansett inntrykk av at du vet mye om ME. Jeg har også fått med meg at du sier at ?ME er næringsmangel, intet annet?.

Men det jeg ikke forstår helt, og som jeg prøver å finne ut av: Jeg oppfatter det som at et fellestrekk blant de sykeste og nest-sykeste av ME-pasientene (og som "oppfyller" de strengeste diagnosekriteriene for ME), er at symptomene startet brått, ofte etter en infeksjon av noe slag. (Som mange vil kalle et virus, men jeg vet at du viser til at forskere aldri har klart å isolere og dyrke et virus i laboratorium, og at alt med virus er en bløff fra legemiddelindustriens side, slik at det vi snakker om kun er bakterier og kroppens forsvarsmekanismer.)

Det står også mye i boken (og i media generelt, se for eksempel Marias Gjerpes nettside/blogg) om RITUXIMAB. Fra boken:

?For å forstå hvordan medisinen Rituximab virker er det viktig å vite litt om en sentral del av immunsystemet, nemlig B-cellene. B-cellenes hovedoppgave er å snuse rundt i kroppen etter fremmede inntrengere, for eksempel bakterier. Hvis B-cellene finner en bakterie, begynner de å produsere antistoffer mot denne. Disse antistoffene binder seg til bakteriene og bidrar til at de ødelegges og fjernes. På denne måten beskytter B-cellene kroppen mot sykdom. Noen ganger går det imidlertid galt i det komplekse systemet som er menneskets forsvarsverk mot infeksjoner, og det kan ende med at immunsystemet angriper kroppens egne vev og organer. Sykdommene som følger av en slik feilkobling kalles autoimmune sykdommer, og de er fortsatt en gåte i forskningsverdenen.?

Jeg har lest at du mener at det er oksedritt :) at kroppen skal angripe egne vev og organer. Men hva er det som skjer når ME-syke får en så drastisk bedring av Rituximab at de igjen kan leve et friskt, vanlig liv?

Og selvfølgelig, kronspørsmålet: Vil den samme effekten oppnås ved å gå over til tradisjonskost? Bare at det tar mye lenger tid? Men at man da blir frisk fra margen og ut, imens hvis man blir frisk av en medisin, så vil årsaken til ME-symptomene fortsatt ligge der, og man kan risikere tilbakefall livet ut?

Jeg lurer på hva slags næring de sykeste ME-pasientene får gjennom sonden sin. - Er svaret så enkelt som at hvis de får riktig ernæring gjennom sonden, så vil de bli bedre?

Jeg er selv stort sett sengeliggende, men har i hvert fall energi nok til å karre meg opp av sengen og få i meg mat 3 ganger om dagen. Jeg har selv hatt sterke, vonde helbredsreaksjoner med 39 i feber, mage/tarmkramper, vond hals osv., nå når kroppen suger til seg all den gode næringen og bruker den til å avgifte seg selv, sette i gang betennelser for å bryte ned ødelagt vev, samt bygge opp nytt vev.

- De sykeste ME-pasientene har kanskje ikke kropper som ville tåle de sterke helbredsreaksjonene?

Noe som også er uklart for meg: Dersom ME er næringsmangel, men ME-sykdommen/symptomene startet brått etter for eksempel en infeksjon for så mange: - Kan det være at infeksjonen førte til at noe i kroppen ikke lenger klarte ta opp næring, og så blir det til en dominoeffekt på hele kroppen, slik at etter hvert som man får i seg mindre og mindre mat fordi man ikke orker å spise, så streiker flere og flere organer fordi de tilslutt blir utslitt av å jobbe på tomgang?

- Og: Må kroppene allerede ha vært nedbrutt av næringsfattig kosthold, forurensning osv. over lang tid for i det hele tatt å komme i den sårbare posisjonen til at en slik dominoeffekt kan inntre?

- Betyr det altså at en infeksjon alene ikke kan forårsake ME, slik at du mener at forskerne er på villspor når de leter etter årsaker i immunforsvaret og sentralnervesystemet?

Håper så veldig at kost og ernæring er løsningen på ME-gåten, eller i hvert fall en del av årsak og løsning, men jeg forstår samtidig ikke helt hvordan.

Evig takknemlig for svar

PirkePetter

05.12.2012 kl.00:48

Da Anne Marit bruker lang tid på å godkjenne kommentarer svarer jeg heller her -

http://liveneshage.blogspot.no/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1354664788539

PirkePetter

05.12.2012 kl.00:51

Jeg har svart i Christers siste innlegg i Livenes hage, da Anne Marit bruker så lang tid på å godkjenne kommentarer.

PirkePetter

05.12.2012 kl.00:54

Jeg kommenterer ikke lenger i denne bloggen så lenge den automatiske godkjenningsfunksjonen stopper alle kommentarer. Se kommentarfeltet i siste innlegg i Christers blogg Livenes hage

PirkePetter

05.12.2012 kl.14:43

Korreksjon; Anne Marit var kjapp i avtrekket allikevel. Grunnen til de 3 siste postene er fordi jeg prøvde å få en av svarkommentarene mine til å gå gjennom uten å stoppes i godkjenningskontrollen. Men uten hell.

linn

27.01.2013 kl.10:56

hei

bra inlegg, jeg har spørsmål til deg men finner ikke en mail adresse. kan du ta kontakt med meg på min mail?

ha en fantastisk dag

linn

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits