Gylden mulighet for bestilling av fermentert upasteurisert ost og upasteurisert smør fra gresspisende kyr
Etter massivt påtrykk fra Wicked Mums og andre oste- og smørentusiaster har Tidsporten nå valgt å åpne opp for bestilling av det fantastiske upasteuriserte smøret og osten som vi alle har omtalt på bloggene våre. Vi er snart tomme alle mann - og ingen av oss klarer (helt sant!) å leve uten disse råvarene frem til høsten - når neste bestilling egentlig skulle finne sted. Så nå er muligheten der i et par dager fremover. Siste mulighet er torsdag neste uke (3. mai). Så skal du ha den beste upasteuriseret osten og smøret må du handle nå. Eller vente til høsten.

Dersom du lurer på hvor mye du bør bestille av ost og smør, kan jeg fortelle deg at jeg og min lille familie har spist 2,5 kilo smør og kanskje 4 kilo ost. Jeg bestilte i mars, men spiser også myyye ost og smør hver dag. Dette smøret finner du ikke noe annet sted i Norge - det er upasteurisert og fermentert og sunnere enn noe kosttilskudd du kan få tak i. Og det smaker nyyydelig. Når det gjelder osten bestilte jeg Fjellklatrerost sist. Den er myk, fet og fast i konsistens og passe mild i smaken. Mine to eldste liker denne godt. Den aller mildeste og mest barnevennlige osten er Seterosten. Du kan kun bestille i de kvanta som er angitt i nettbutikken, så det lønner seg å gå sammen med andre og dele på varene dersom du ønsker mindre kvanta. Både ost og smør kan fint deles opp i mindre porsjoner og fryses ned. Det fungerer utmerket! 

Så fort alle har lagt inn sine bestillinger sendes varene med kjølebil frem til Tidsporten sitt lager i Bergen. Varene pakkes om og sendes oss kunder samme dag med Posten. Bor du sentralt bør det ikke ta mer en ett døgn med posten. Du må være påpasselig med å hente pakken (du får sporingsnummer fra Tidsporten) så fort den har kommet til ditt postkontor. Hvis varene begynner å ettersyrne har det ingenting å si på kvaliteten, men det går kanskje utover mildheten på smaken. Men for min del gikk dette helt fint sist - selv om mine varer ble liggende et døgn for lenge på postkontoret. De er godt pakket inn - og syrner de litt mer så spiller det liten rolle for min del. Ifølge Christer i Tidsporten opplevde enkelte kunder som bodde veldig usentralt på bygdene at pakken brukte 8 dager helt frem - og også det gikk greitt i følge kundene (i mars måned). Men bor du veldig usentralt og du vet at Posten dit du bor går tregt - og sannsynligheten for en varmebølge er tilstede bør du kanskje vente til høsten. Jeg bor på Østlandet og går selv sammen med 3 andre om bestilling - og satser på at stor pakke beskytter varene. Smøret er på sitt aller beste nå - siden kyrne spiser hurtigvoksende gress nå - så jeg bare må ha. Ostene er lagret i 3-6 måneder og er fra melk i vinter. 

 Da har dere i allefall muligheten, så er det helt opp til deg om du vil ta sjansen og bestille ost og smør nå. Har du spørsmål knyttet til dette send mail til chhamre@online.no. Når du bestiller sørg også for at Christer får din e-post, slik at du får all informasjon du trenger frem til varen er fremme hos deg. Lykke til.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Her er 2,5 kilo smør. Borte vekk på kort tid. Nå må jeg doble bestillingen. Minst.  

 Foto: Og her er 6 kilo ost. Har 2 stykker igjen, så denne varer litt lengre. Holder seg fint i fryseren.
21 kommentarer

Madeleine

27.04.2012 kl.20:44

Så flott blogg du har!!! Her var det mye interessant å lese :) Fantastisk da skal jeg bestille med en gang.

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.22:16

Tusen takk. Det var hyggelig å høre. Lykke til! Anne M

Tine

27.04.2012 kl.22:30

Har veldig lyst til å bestille.Det er sikkert verdt det selv om prisen er stiv... På bildene av osten ser det ut som det er to ulike typer, Er begge fra tidsporten? Den myke ser veldig god ut:-)

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.22:53

Neida Tine. Det er samme osten. Jeg har bare pakket bitene foran på bildet i matpapir og pose - klar til frysing. Osten kommer som en 6 kilos rund ost. Den er fet og fast i konsistens og mild på smak. Men ost er jo veldig smak og behag. Vanskelig å beskrive. Jeg liker den uansett godt og det samme gjør barna. Finn noen du kan dele osten med. 3 kilo varer jo også en stund. Anne Marit

Marianne

28.04.2012 kl.01:05

Tine: Ida kommenterte på bloggen mino g facebook at hun ville gjerne dele ost med noen. Send henne en melding på facebook! http://www.facebook.com/profile.php?id=603341713

Vibeke

30.04.2012 kl.12:47

Nå gleder jeg meg som en unge gjør før julaften! 5 kg deilig smør på vei, i tillegg til andre godsaker fra Tidsporten, frysen er full av hjort og kalvekjøtt, kraftbein, ferdig kraft og flere brødposer ferdig oppskjærte surdeigskviver. Nederste hylla i kjøleskapet er full av glass med melkesyregjæra grønnsaker i tillegg til 4 store flasker fersk melk, melkekefir og vannkefir. Kan vel ikke si annet enn at livet er HERLIG!:-D

30.04.2012 kl.13:02

Smil. Det er litt det samme her. Godt å ha så mye gode råvarer tilgjengelig. Føler jeg er godt i gang med rutiner omkring kefir,kragtkokoking, melkesyregjæring av grønnsaker og surdeigsbaking - og det føles også digg å få levert fersk melk, ost og egg ukentlig. Jeg er tom for smør - så jeg gleder meg også til å få påfyll av det, snart. am

Ingerlise

30.04.2012 kl.16:26

Dette er så spennende å følge opp og begi seg ut på, jeg tror rett og slett jeg skal trykke på knappen "bestill" og la det stå til :-)

Har du/dere noen tanker om hvor lenge osten og smøret kan oppbevares i fryseren uten at det fortaper seg nevneverdig?

Første utkast av surkål fikk hår på toppen og ble brun i kantene, kanskje kålen ikke var godt nok dekket med kålsaften/vann etter noen dager? andre porsjon ser desverre ut til å ende samme skjebne, uff og æsj, men gir IKKE opp, dette skal jeg klare!

Takk og smil!

ET LIV I BALANSE.

30.04.2012 kl.17:23

Kraftkoking ble til kragtkoking.... Mente altså Kraftkoking.

Ingerlise: Jeg vet ikke, men Christer vet sikkert? Jeg har hatt mine ostebiter i fryseren i et par måneder nå - og det har gått kjempefint. Jeg tok ut siste ostestykket i dag. Så det går unna! Hm, hørtes rart ut med surkålen din. Brukte du 1 spiseskje salt per kilo kål? Hvis du har problemer med at kålen stikker opp av vannet bør du legge et stort kålblad på toppen - som et lokk over kålen - og forsøke å presse det under vann slik at ikke noe stikker opp. Hele poenget er å få et anaerobt miljø, så det er viktig at ikke noe stikker opp - da blir det nemlig fort mugg.... Håper du ikke gir opp! Anne Marit

Christer

30.04.2012 kl.17:54

Lagringstiden i frys kommer an på hvor kald den er. Er den 18 grader så sier man at man kan lagre smør i 3 mnd, men man kan lagre det mye lenger enn det. Jeg har lagret smør i langt over 1 år på frys uten at det taper seg, men mine fryser er også veldig kalde og holder minus 25 grader. Jo kaldere det er jo lengre kan man lagre. Har man bare en toppfrys på en kjøl som ofte bare holder -12 grader så blir ting fortere gammel, spesielt om det er vannholdig. Smøret er jo mest fett og tåler frys kjempebra. Ostene er også ganske fete, og av samme grunn tåler de frys veldig bra. Jeg har kun lagret disse ostene på frys siden mars, men jeg vil anta at de kan lagres rundt 1 år de også, kanskje mer. Pleier å spise ting opp før den tid om jeg ikke overhamstrer. Vanlige industrioster er ikke så fete, så de tørker fort ut på frys. Regelen er at man må fryse inn varene uten at temperaturen svinger, dvs frysen må være lukket til varene er fryst helt inn. Svingninger i temperaturene skaper iskrystaller som ødelegger proteinene i osten slik at de gir fra seg vann, og resultatet er at ostene blir tørre og smuldrete. Det viktigste er altså å unngå iskrystallisering i produktet, og jo fetere et produkt er jo mindre er faren for det. Utover dette er det lagringstemperaturen som er viktig. Det eneste jeg har observert med ostene som jeg frøs ned 50kg av på en gang i en frys sammen med 30 kg smør (dette er mye å fryse inn på en gang og innfrysning går mye fortere ved mindre mengder), var at den lengre innfrysningsperioden gjorde at noen oster fikk antydning til fryseskader helt oppe med skorpen, men osten var fremdeles saftig og god der og, mens 98% av ostekjernen var som helt fersk. Fryser man inn hurtigere vil jeg tro at kvaliteten er perfekt på den innfrosne osten. Lagringslengden og kvaliteten henger dermed sammen med fettmengde, innfrysningshurtighet, stabil innfrysning og lagringstemperatur. En dårlig frys kan ødelegge det meste av mat. Jeg har jobbet masse med frys på bakervarer som var bake-off, og der er mye vann og dermed mye større utfrordringer for å oppnå et bra opptint resultat. Fete produkter skal man herje mye med for å ødelegge på frys. Lagringstemperaturen bestemmer det som kalles sublimasjon, altså hvor mye vann et produkt gir fra seg ved en viss temperatur, og jo kaldere jo mindre vann gir det fra seg, i tillegg til at temperaturen bestemmer annen aktivitet i et produkt (hvor fort molekyler beveger seg, om enzymer og bakterier er aktive slik at produktet endres, om produktet oksideres i kontakt med luft osv). Jo høyere temperatur jo fortere går disse prosessene, så jo kaldere frys du har jo bedre er det for produktene som lagres der. Ved rundt -30 grader kan du lagre ting i årevis som du kun kan lagre 6mnd på -18 grader. Håper det ga deg et godt svar :)

ET LIV I BALANSE.

30.04.2012 kl.18:02

Takk for grundig svar, Christer. Jeg skal faktisk sjekke temperaturen i min egen fryser. Anne Marit

Ingerlise

30.04.2012 kl.20:01

Ja, tusen takk for informasjon og hjelp, begge to :)!

Det kan nok hende jeg brukte 1 ts i stede for 1 ss når jeg tenker etter, er vokst opp med at salt er farlig og skal brukres minimalt, men jeg lærte i dag, for resten av livet, at jeg kan ta denne påstenden med ro så lenge jeg bruker uraffinert salt! kjære vene så godt det er å få oppklarng og gode begrunnelser på saker og ting, livet blir mye lysere og enklere når man slipper å lure rundt hvert hjørne.

Da blir det noe annet her, jeg gleder meg virkelig til å spise surkål, selv om jeg vel aldri har smakt helt ekte vare og ikke kan fordra ferdigkjøpt, men kjenner at kroppen vil ha ;)

Herlig tips, Anne Marit, ang kålblad på toppen, det skal jeg ta med meg!!

Jeg kjenner en ro utenom det vanlige her:)

Kan det være mulig å få et tips ang den fermenterte fiskeleveroljen?

Jeg vet ikke riktig hvilken/e jeg skal bestille, kombiproduktet med smørolje som jeg ser hvertfall du bruker Anne Marit, går jeg hvertfall for, men denne skateleveroljen "burde" kanskje også inn i reportoartet? Så nemlig en liten videosnutt om oljene - finner ikke tilbake til denne og ønsker gjerne å høre med dere også for å være helt trygg - hvor en dame pratet så fort at jeg ikke riktig fikk med meg begrunnelsen for det ene eller det andre, men det var noe i duren om at det var best å kombinere med skateleveren også?

Kanskje kanskje ikke:)

Annema

30.04.2012 kl.23:22

Ingerlise: Jeg kjenner ikke til skateleveroljen. Jeg bruker kun den kombinerte fiskelever og smøroljen. Det holder i massevis. Det er uvant å spise dette, men du lærer deg måter å svelge unna på etterhvert. Jeg kommer til å lage en artikkel om det etterhvert. Når det gjelder salt, så kan det føles salt når du setter i gang fermenteringen. Men det som skjer etterhvert er at det blir syrlig i stedet for salt. Dette skjer når bakteriene (som er bra for oss) "overvinner" saltet i blandingen. Jeg hadde for mye salt oppi gulrotblandingen min - og da tok det faktisk en del dager ekstra før det begynte å skje noe oppi glasset. Dette fordi bakteriene trengte lang tid for å "overvinne" saltet. Lykke til. Anne M

Christer

30.04.2012 kl.23:58

Jeg kan oversette deler av det Green Pasture sier om Skateleveroljen som jeg selv ikke har prøvd, da jeg også holder meg til blandingsproduktet med torskeleverolje og smørolje.

De sier at skateleveroljen er den beste oljen for å styrke brusken, den er komplett i sin sammensetning av mye næring på samme måte som torskeleverolje. Den er rik på A, D, E, K, hele rekken av omegafettsyrer pluss en del unik nærings som man ellers finner i haileverolje som squalen, kondroitin og alkoxglyseroler.

Kilden er her

www.greenpasture.org/includes/showObject.cfm?cfgridkey=757&objectType=product&displayMethod=/dbc/methods/product/display/productDisplay_full_only_with_picture.cfm

PirkePetter

01.05.2012 kl.22:12

Skatelever er helt ok, men unødvendig om man bruker fiskeleverolje eller kombinasjonsproduktet smørolje/fiskeleverolje, samt kraft/gelatin i matlaginga.

Når det gjelder melkesyregjæring av grønnsaker så har jeg selv laget mange hvor ingrediensene har gått over vannet her og der. I og med at jeg som regel ikke har hatt plass i krukka til mer væske, har jeg heller snudd krukka opp ned noen ganger i løpet av gjæringsprosessen de første 2-4 dagene, og deretter bare latt alt være som det er i kjøleskapet. Jeg har aldri opplevd mugg eller brunfarge på grønsakene av den grunn. Husk at grønnsakene som gjæres normalt skal knuses i krukka først, slik at det blir mye grønnsaksmasse, og også slik at melkesyrebakterier skal komme lettere til.

Christer, skikkelig god fryseinfo!

Kåltanta

01.05.2012 kl.22:47

Takk for flotte tips og en vidunderlig blogg forøvrig. Jeg har bestilt både ost og smør og gleder meg!

ET LIV I BALANSE.

01.05.2012 kl.23:39

TAkk til Kåltanta! Kjekt å høre!

PirkePetter: Når du sier at grønnsakene skal knuses, hva gjør du konkret i tillegg til å massere vannet ut av grønnsakene? Moser du de i tillegg?

Ellers er jeg midt i en mamma-uke nå - og det blir litt lite tid til blogging. Men det kommer snart.

Anne Marit

PirkePetter

02.05.2012 kl.15:19

Ja jeg moser dem litt slik det pleier å anbefales i oppskrifter, og bruker da en morterklubbe eller hva det nå kalles til å dunke grønnsakene ned i krukka med. På den måten får man også plass til en god del mer grønnsaker i samme krukke.

ET LIV I BALANSE.

02.05.2012 kl.23:17

PirkePetter: Jeg bruker knyttneven og trykker grønnsakene ned i glasset, men sikkert mer kraft i en morter ja. Anne Marit

Marthe

10.09.2012 kl.05:41

Hvordan får man levert fersk melk, ost og egg levert hver uke? Jeg vil også!! :)

Takk for fantastisk inspirerende blogg!!

ET LIV I BALANSE.

10.09.2012 kl.08:21

Marthe: Når det gjelder fersk melk må du finne en melkebonde nær deg som vil gi deg fersk melk. De fleste er hyggelige og hjelpsomme, så det burde gå fint. Vi har funnet en bonde som kan gi oss både ost, melk, fløte og myse - men det er et stykke å gjøre - så vi har dannet en melkering slik at vi kjører hver vår gang og rullerer. Fungerer helt utmerket! Søk - så finner du!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits