"Fermenterte gulrøtter med ingefær" og "Spicy gulrotpickles"Foto: Fermentert gulrot og ingefær (glass til venstre) og spicy gulrotpickles til høyre - eller syltet gulrot som det kanskje heter på norsk.

 

Å sylte og fermentere grønnsaker er en super aktivitet å gjøre på høsten når det bugner med fantastiske norske grønnsaker på jorder og i butikker. Selv har jeg en liten andel i Øverland Andelslandbruk - og kommer så klart til å sylte og fermentere en del grønnsaker når høsten kommer - for å ha tilgang til de beste råvarene også om vinteren. Men det er lov å begynne allerede nå, så her kommer litt inspirasjon for å få dere i gang.

Surkål har dere allerede fått oppskrift på - og jeg håper flere av dere har kommet i gang med det. Husk at jo lengre disse grønnsakene lagres, jo bedre blir smaken. Så skal du ha ekte surkål til jul er det bare å sette i gang. Denne gangen tar jeg utgangspunkt i gulrøtter. Fermentert gulrot med ingefær skal visstnok være nyyyydelig - og er den beste introduksjonen til fermenterte grønnsaker som finnes. Sødmen i gulrøttene nøytraliserer den syrlige smaken som kanskje er uvant for noen når de smaker på fermenterte grønnsaker første gang. Spicy gulrotpickles - eller kanskje syltet gulrot er mer riktig å si - er super matpakkesnacks - eller som tilbehør til ethvert måltid. Skal være spesielt godt til meksikansk mat (burrito, taco, quesadillas) og i salater. Jeg har ikke fått smakt på noen av disse - så jeg venter i spenning. Det er for tidlig. Begge glassene står fortsatt på benken og "småbobler". Men jeg vil jo gjerne at flere av dere skal komme i gang - så da kjører jeg ut oppskriften parallellt med at jeg selv lager. 

Oppskrift fermentert gulrot og ingefær ca 1 liter:

1 kilo tettpakket raspet gulrot, gjerne økologisk. Du finner økologisk gulrot på Rimi nå for ca 14 kroner per kilo. Behold skallet på!

1 spiseskje finraspet fersk ingefær

1 spiseskje havsalt (helsekost har finmalt havsalt fra Helios, perfekt til fermentering)

4 spiseskjeer myse (kan utelates)

Bland alle ingredienser i en bolle. Vask hender, brett opp armene og begynn å massere ut vannet i gulrøttene. Dette går ganske raskt og greitt med gulrøtter, som jo er saftige i utgangspunktet. Når mye av vannet er ute og alt er blandet godt begynner du å presse massen ned i et rent Norgesglass (1 liter eller to halvliters glass). Juicen som blir igjen i bunnen av bollen helles over i glasset til slutt. Pass på at det er god luftlomme i toppen av glasset  - og at det ikke stikker gulrotbiter opp av vannet eller på glassveggen. Nå kan du lukke lokket (med gummiring)  og la stå i romtemperatur i 2-3 dager før du setter glasset inn i kjøleskapet. Når blandingen smaker syrlig og ikke salt kan du sette i kjøleskapet. Smaken utvikler seg over tid og er nok på sitt beste etter noen måneder (hvis du rekker å la det stå så lenge før det er spist opp). Supergodt ved siden av brødskive eller knekkebrød, eller som tilbehør til krydret mat. Denne oppskriften er fra Nourishing Traditions.

Oppskrift spicy gulrotpickles under bildet.

Foto: Ferdig raspet gulrot og ingefær og havsalt. Klar for knaing!

Oppskrift spicy pickles av gulrot og løk, ca 1 liter:

 2 gulrøtter med skallet på, vask, skjær i lange ovaler på skrå (ca 1/2 cm tykke)

1/2 løk, skjær på langs i strimler

2 hvitløksfedd, del i to

1/2 grønn chili, jalapeno. Fjern frøene. Skjær i tynne strimler. 

Legg alt lagvis ned i et Norgesglass på ca 1 liter. Så begynner du med saltlaken som skal oppi glasset. Det er flere måter å gjøre det på. Du kan enten blande 1 spiseskje havsalt med en halv liter vann og 4 spiseskjeer myse (eller en ekstra spiseskje salt hvis du ikke har tilgang til myse). Evt kan du ta en halv liter vann og begynne med 1 teskje salt, smake deg frem, tilsette 1/2 teskje salt til og fortsette til du føler at vannet smaksmessig er et sted mellom godt salt og ubehagelig salt.  Hell saltvannet over grønnsakene og sørg for at de er helt dekket av vannet - og at det er en luftlomme øverst i glasset. Lukk igjen lokket (med gummiring og lokk) og la stå på benken eller i et skap - og fermenteringen begynner. Du vil etterhvert se at det bobler litt i glasset. Det er et tegn på at prosessen er i gang. Følg med på hva som skjer og lær deg tegnene på at fermenteringen er i gang. La glasset stå 2-3 dager i romtemperatur - og sett deretter inn i kjøleskapet. Her fortsetter fermenteringen i et lavere tempo - og smaken blir bedre og bedre. Du kan spise undervei - men smaksmessig er høydepunktet etter 3-6 måneder. 

Sett i gang folkens! Det kommer flere oppskrifter! Etterhvert blir du så drevet at du kan begynne å mikse hva du måtte ønske av raspede og hele grønnsaker. Alt er mulig.

 

9 kommentarer

Kristine

26.04.2012 kl.15:44

Kan dette oppbevares f.eks. i en kjølig bod om man ikke har så stort kjøleskap?

Har litt lyst å prøve meg, men leiligheten er knøttliten, og det samme er kjøleskapet, så er ikke noe sted å gjøre av disse glassene. Boden vet jeg at er ganske kjølig om viteren, men usikker på sommeren, men tror ikke det er veldig varmt der da heller, ettersom den er i et egen bygg av betong :)

Også lurer jeg på om jeg kan bruke himalayasalt i stedetfor havsalt? Det er ikke helt grovt, men ikek helt finmalt heller, burde jeg i såfall male det opp? :)

ET LIV I BALANSE.

26.04.2012 kl.17:11

Kristine: Du kan fint bruke himalayasalt som er malt opp ja - da løser deg seg lettere opp i vannet. Men det er vel en del dyrere enn saltet jeg nevner. Du kan jo lage små porsjoner. Det finnes små norgesglass også (1/2 liter). Rydd evt plass i et skap til fermentering - og en hylle i kjøleskapet om du har anledning. Boden høres ok ut om vinter men holder neppe om sommeren. Jeg har kjøpt et lite gammelt brukt kombiskap som jeg har stående nå i innendørs bod. Funger fint. am
så spennende dette så ut :D

Vibeke

27.04.2012 kl.07:50

Gulrot/ingefær er en killer kombo!

Anne

27.04.2012 kl.10:49

Jeg ser at i den oppskriften med raspet gulrot, så knar du de for å få ut væsken. Men i den andre, så har man over saltvannsløsning. Går det ann å ha saltvannsløsning over den med raspet gulrot også mon tro?? Prøvde å kna ut av kålen (ikke prøvd med gulrot da...), men det fikk jeg ikke så godt til.

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.13:07

Anne: Det er vanskeligere å få vannet ut av kålen (surkål) - så der kreves litt mer vann. Men gulrot er full av vann så du vil oppleve at du raskt får mer enn nok vann. Anne Marit

Anne

09.05.2012 kl.11:07

Har laget gulrotpickels, men hos meg så flyter bitene opp i vannet, så de stikker over vannskorpa. Hvis jeg prøver å dytte de ned, så bare flyter de opp igjen umiddelbart. Har du opplevd det, eller ligger bitene "der de skal"? Er redd for at det skal komme mugg på alt sammen.

ET LIV I BALANSE.

09.05.2012 kl.15:15

Anne: Jeg vet at det finnes noe man kan legge på toppen, men mulig det kun er ment for disse fermenteringskrukkene. Har du tatt en tid på linken jeg har på siden min om hjemmeproduksjon. På surkålen legger jeg alltid et "lokk" av kålblad på toppen, og det funker fint. Prøv evt å fylle glasset så fullt at de ligger tett-i-tett og slik at de ikke flyter opp...? Anne Marit

Anne

09.05.2012 kl.22:28

Får prøve å finne ut noe jeg kan legge oppå. Prøvde ut med kålblad på surkålen, men det stakk også opp til slutt. Luktet emment og dårlig av hele glasset.... Takk for tips :)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits