Knasende surdeigsknekkebrød av spelt med hint av rosmarin

Jeg må bare innse det. Vi er en knekkebrødfamilie. Vi spiser svært lite brød. Men etter at jeg begynte å bake surdeigsbrød har det blitt litt mer. Men ikke mye. Så da er det klart at jeg må lære meg å lage knekkebrød selv, siden det er både dyrt og vanskelig å få tak i surdeigsknekkebrød i butikken. Jeg kan jo ikke kjøre til Sverige hver gang vi går tom for knekkebrød! Og det beste er jo det man lager selv. Og siden jeg og barna har en stor forkjærlighet for disse svenske runde knekkebrødene med  hull i midten - så måtte jeg jo prøve å få til deg også. De ble ikke perfekt runde. Men det er jo noe alldeles sjarmerende med det som ikke er perfekt, er det ikke? Og jobben var ikke spesielt krevende, heller. Det du trenger for å komme i gang er en surdeigsstarter. Jeg er så lat at jeg ennå ikke har laget min egen surdeigsstarter. Jeg har fått "en avlegger" fra en av de andre bloggdamene. Så enten må du skaffe deg litt av andres surdeigsstarter - eller lage deg en selv. Den lages èn gang - og deretter er det bare å passe på å "mate" glasset i kjøleskapet en gang i blant. Da har du alltid det du trenger for å komme i gang med å bake surdeigsbakst. Jeg kommer med oppskrift på surdeigsstarter også en gang i fremtiden, men det var denne bedageligheten da. Men vil du prøve selv, så les her. Deretter er jobben enkel. Oppskrift under bildene.

 

Foto: Til tross for at den runde formen ikke ble perfekt så er jeg ikke så rent lite stolt over mine speltknekkebrød med hint av rosmarin

 

Oppskrift på 8 runde speltknekkebrød:

Dag 1: gjerne på kvelden

3 ss surdeigsstarter

2,5 dl vann

2 ss myse (kan droppes)

7 dl speltmel, gjerne en blanding av fint og sammalt speltmel

1 teskje havsalt 

Valgfritt med godsaker (krydder, frø m.m). Jeg valgte denne gangen:

2 spiseskjeer sesamfrø

2 spiseskjeer bipollen

1 spiseskje rosmarin (tørket krydder)

Bland alle ingrediensene og kna til deigen blir smidig. Først med sleiv, deretter må du bruke hendene. Dekk over og la stå over natten eller til den har hevet seg til mer enn dobbelt størrelse. 

Dag 2: gjerne om morgenen

Varm opp ovnen til 200 grader. Del deigen i 8 like deler. Form hver del til en flat ball og kjevel ut til et rundt knekkebrød. Bruk mel ved kjevlingen slik at knekkebrødene ikke klistrer seg fast i bordplaten. Det blir plass til 2 knekkebrød på hver stekeplate (bruk bakepapir). Skjær et hull i midten. Spray eventuelt litt vann over knekkebrødene og ha gjerne på mer frø på toppen om du vi. Plasser stekeplaten midt i ovnen og stek i ca 10 minutter. Unngå at knekkebrødene blir brent.

Resulatet ble utrolig godt! Jeg var redd knekkebrødene skulle bli harde og vanskelig å tygge, men det ble de ikke i det hele tatt. Jeg likte spesielt hinten av rosmarin i knekkebrødene. Jeg måtte frem med smørboksen med en gang og spise. Og det gikk unna! 

Foto: Hjemmelaget surdeigsknekkebrød med upasteurisert Avdemsmør, upasteurisert goudaost, hjemmelaget sylteagurk (oppskrift kommer) og surkål (som blir bedre og bedre for hver dag som går). Teen er en blanding av lakrisrot- og ingefærte med 1 spiseskje kokosolje, fersk ingefær og gojibær oppi.

12 kommentarer

Marianne

25.04.2012 kl.16:16

Vi er sync :) Ser supergode ut også! Gir bipollen noe smak til knekkebrødene? Er ikke overbegeistret for bipollensmaken...

AnneMarit

25.04.2012 kl.16:27

Nei, jeg merker i allefall ingenting. Tror det skyldes at jeg tilsetter de slik at de er med i gjæringen. Hadde jeg tilsatt rett før kjevling, slik mange gjør - kan det være at smaken kommer mer frem. Men bare min teori. Am
jeg ELSKER alt som knaser, og knekkebrød er en favoritt :D

Gry

25.04.2012 kl.21:21

Spennende! Jeg synes også at bipollensmaken forsvinner under fermenteringen. Bruker også å tilsette rosmarin når jeg lager surdeigsflarn. Tror du det går å bake ut i havremel når du kjevler?

ET LIV I BALANSE.

25.04.2012 kl.22:30

Lovelyliller: Me too!

Gry: Ja, det gjør det sikkert. Verdt å prøve i allefall. Synes selv det ble mye mel på knekkebrødene - og vil jo helst ha minst mulig gluten oppi dem. Anne Marit

gladerebarn

25.04.2012 kl.22:36

Endelig en oppskrift på knekkebrød uten noe særlig med frø. Det har jeg vært på utkikk etter. Gleder meg til å prøve!

ET LIV I BALANSE.

25.04.2012 kl.22:44

gladerebarn: Du trenger ikke ha noe som helst frø oppi disse. Og legg til det du ønsker av krydder. Barna likte disse godt i allefall. am

Anne

27.04.2012 kl.10:46

Disse så veldig gode ut! Jeg sitter også å spiser på surdeigsknekkebrød i skrivende stund. En litt annen oppskrift, men gode de også. Men alltid moro å prøve noe nytt, så din oppskrift skal testes ut!!

Kari

27.04.2012 kl.11:04

Det ser skikkelig godt ut (O: Er usikker på om dette er noe jeg kan teste..(?) Har holdt meg unna gluten og kasein. Kan jeg starte med dette så har jeg en løsning på frokost.. (sliter med å finne løsning til frokost. Kan ikke spise egg.) Noen ideer?

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.13:06

Kari: Ja det kan du. For å være helt sikker kan du la deigen stå og heve og gjære enda noen timer. anne m

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.13:08

Anne: Det fine er at man kan eksprimentere med det man selv liker av kryddere og smak. Lykke til. Ungene mine likte dette godt, sikkert fordi det ikke var så mye frø på. anne marit

Karoline

26.10.2012 kl.23:45

Jeg baker knekkebrødene dine jevnlig, og de ER så gode! Jeg bruker timian i mine, det er kjempegodt!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits