Om næringsmangel hos det moderne mennesket

Jeg fant tilfeldigvis denne filmen på youtube og ble grepet av historien til denne småbarnsmammaen. Familien har vært vegetarianere i årevis - men dette endret seg da denne mammaen opplevde at hennes datter på 1 1/2 år fikk hull i tennene. De kom raskt til konklusjonen at dette skyldtes næringsmangel. For hvorfor skal et ammende barn på 1 1/2 år få hull i tennene? Etter litt utforskning kom de selv frem til at vegetarisme ikke ga dem den næringen de trengte. Familien valgte å begynne å spise tradisjonell mat - og hun nevner også lever og annen innmat som et viktig element i dette kostholdet (apropos mine tidligere innlegg). Hun fremhever boken Nourishing Traditions - som er et av de mest kjente "oppslagsverkene" innenfor tradisjonelt kosthold. Den er tykk som en bibel - og sånn sett får du mye for pengene. Jeg kjøpte denne boken selv for halvannet år siden - og fikk litt sjokk da jeg begynte å lese den. Jeg forstod svært lite av den! Den ble lagt bort for en periode, men jeg har etterhvert lært meg å bruke den. Og i dag er den uunnværlig. Jeg bruker den hele tiden. Den er min oppslagsbok, en lærebok i tradisjonelt kosthold og en stor inspirasjon i matlagingen. Den inneholder ingen bilder, men massevis av oppskrifter og forklaringer og utredninger. Så ønsker du å lære deg å lage tradisjonell mat - og ikke minst lære mer om fordelene med tradisjonell mat - så er dette en fin bok å ha tilgjengelig.

 Filmen er ikke ment som skremselspropaganda fra min side - men mer til ettertanke. Og forhåpentligvis kan den skape litt diskusjon - for det er jo ikke alle som er enige i dette. Det vet jeg!

Og ønsker du å vite mer om hvordan kosthold og tenner henger sammen, kan du se nærmere på boken Cure Tooth Decay og evt se på det interessante foredraget til Rami Navel og Sally Fallon nederst i dette innlegget. Dette er et flere timer langt foredrag, så kanskje for spesielt interesserte? Jeg hadde mange hull i tennene som liten - og man kan jo spørre seg hvorfor jeg hadde det? Og hvorfor har ingen av mine barn noen gang hatt hull i tennene? De fikk fluortabletter som små, men de siste årene har jeg blitt mer og mer usikker på hvor lurt dette er. Jeg begynte å gi dem fluortabletter en sjelden gang for å være på den sikre siden - og nå får de ikke mer.  Jeg har selv fått fjernet flere amalgamfyllinger - og vurderer å fjerne flere. Men gjør det ikke før jeg vet at det er det beste alternativet jeg har. Det er vanskelig å vite om det beste er å la fyllingene være i ro der de er - eller om helsefordelene er flere om de fjernes. Jeg har også vært plaget av blødende tannkjøtt og betennelsestilstander i tannkjøttet. Dette er helt borte etter at jeg ble mer dedikert hva jeg spiser. For meg er det et tegn på at jeg noe riktig for meg selv. I tillegg til tenner opplevde jeg også i voksen alder å få hvite flekker på neglene mine. I dag vet jeg at det også skyldes næringsmangel - og spesielt mangel på sink. Disse er også helt borte. 

8 kommentarer

Marianne

25.04.2012 kl.16:29

Noterer meg at mange av de som pleide å kommentere på bloggen din før er helt fraværende nå........ Klart, jeg skjønner, du har jo helt endret kurs, men litt rart allikevel at det er _helt_ tyst.

ET LIV I BALANSE.

25.04.2012 kl.16:45

Hvis du mener fra den gangen jeg spiste mye raw food? Hvis de fortsatt spiser raw food er det kanskje ikke så rart at de har forsvunnet fra siden min...? Anne M
Takk for videoen og infoen :) ha en fortsatt fin dag.

PirkePetter

25.04.2012 kl.19:48

Damene i Weston A Price Foundation har også utgitt boken Eat Fat Lose Fat - Dr. Mary Enig & Sally Fallon, A Plume Book, ISBN 0-452-28566-6, som er en kombinasjon av konsentrering av informasjonen i Nourishing Traditions og samtidig en videreutvikling av denne. Især info og oppskrifter med kokosolje og andre kokosprodukter er inkludert, for alle som trives med å være helt kokos i matlaginga.

Begge bøker, samt Cure Tooth Decay av Ramiel Nagel (ikke Rami Navel) fås også på capris.no. Nourishing Traditions og Cure Tooth Decay kan også lastes ned i e-bokversjon via linker i denne bloggen.

Som du vil lære via Cure Tooth Decay så er det best å fjerne amalgamfyllinger av flere grunner, især fordi de hindrer tennene i å vokse ut igjen skikkelig slik at hullene amalgamet dekker forsvinner av seg selv. Dette forutsatt at du får i deg tilstrekkelig med mineraler og relaterte næringsstoffer via kostholdet.

Fluor er gjennomdokumentert som ekstrent giftig, og da især den formen som brukes i fluortabletter og i tannkremer og munnskyllevann, etc, og som er natriumfluor, et avfallsprodukt fra aluminiums og fosfatindustrien. Natriumfluor er mye brukt i psykiatriske legemidler og antibiotika, vaksiner, sprøytegifter, som tilsetningsstoff, bundet til fosfatet i NPK og ikke minst som rotte og musegift. Det har ellers aldri vært dokumentert, kun teoretisert (og gjentatt i generasjoner, uten fnugg av dokumentasjon), at fluor skal være bra for tannhelsa, og motsatt har en lang rekke moderne forskningsstudier vist at fluor skader tenner og skjelett utover å fremme massive forkalkninger i hele kroppen, hjernen inkludert. Det er også dokumentert flere dødsfall i barn som følge av konsum av fluortabletter.

Blødende tannkjøtt og betennelse i tannkjøttet har alltid vært påstått å skyldes mangel på vitamin C. Dette er imidlertid bare halve sannheten, da sannheten er at dette skyldes defekter i kollagenet som utgjør tannkjøttet. Vitamin C er en av flere næringsstoffer som trenges for å danne nytt kollagen, hvilket er begrunnelsen for at tannkjøttproblemer skyldes vitamin C mangel. En mye enklere fremgangsmåte er å heller bruke kraft og/eller gelatin, som styrker og bygger kollagenet uavhengig av kroppens vitamin C nivåer, og som dermed heller ikke forbruker kroppens til enhver tid bestående "lager" av vitamin C.

Ellers er det vel ikke helt riktig at du ikke spiser råkost lenger, all den tid tørket/speket/gravet/raket/røkt/gjæret animalsk mat, melk og melkeprodukter inkludert, på alle måter kan regnes som rå all den tid disse ikke har vært varmebehandlet. Også fiskeleveroljen du bruker er å regne som råkost, om enn råkost foredlet via melkesyregjæring. Melkesyregjæret mat og drikke er også råkost.

Anne

25.04.2012 kl.22:22

Jeg la merke til at hun i videoen sier at de stort sett spiste kornprodukter (lyse sådan) og sojaprodukter, noe som høres ut som et ganske ensidig vegansk kosthold, og dermed forhåpentligvis ikke representativt for vegetarianere som er bevisst på å spise variert.

ET LIV I BALANSE.

25.04.2012 kl.22:31

Anne: Vanskelig å si, men jeg vil tro at de også spiste en god del grønnsaker - men uten kjøtt/fisk/melk osv.

ET LIV I BALANSE.

25.04.2012 kl.22:35

PirkePetter: Takk for info. Er enig i at jeg fortsatt er råkostspiser slik du beskriver, men mente et kosthold basert på grønnsaker, frø og nøtter. anne m

ET LIV I BALANSE.

25.04.2012 kl.23:20

Ellers må jeg nok studere Cure TOoth Decay - da jeg føler et sterkt behov for å fjerne fyllingene mine. am

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits