Litt om spedbarn og kosthold.

Mange av dere har allerede skjnt at vi er en gruppe med Wicked Mums som brenner for de samme prinsippene innenfor tradisjonelt kosthold. Vi har alle sammen en fortid som har frt oss inn p denne retningen - og jeg tr pst at vi alle har efart hva dette gjr med oss selv og med vre barn. Jeg skulle bare nske jeg visste det jeg vet i dag den gangen jeg gikk gravid og den gangen jeg hadde spedbarn. Men det er heldigvis aldri for sent snu. Jeg gjr det jeg kan for lre mine egne barn like den maten jeg n vet er best for dem. Barn er forskjellige og har ulik grad av penhet overfor endringer. Det gjelder ogs min egen lille flokk. Mens den ene sluker alt jeg serverer av kefir, vannkefir, kraft, fermentert fiskeleverolje, ferskost, spekemat, upasterisert ost og rmme - er den andre mer skeptisk og vil helst ikke smake p noe av det - mens den tredje er midt i mellom. Jeg har skjnt at smoothie er en genial ting bruke for f i dem bde r eggeplomme, mengder med kefir og myse hver eneste dag de er hos meg. Barna er hos meg bare halvparten av tiden - slik at jeg i liten grad kan pvirke hva de spiser nr de ikke er hos meg. Jeg har derfor mttet forsone meg med at det beste jeg kan gjre er lage den beste maten - vre et godt eksempel og og pvirke dem s godt jeg kan den tiden de er hos meg. Jeg forstr hvis mye av dette kan virke overveldende. Det nytter ikke lre alt p en dag. Det er viktig tillate seg ta ett skritt av gangen og tenke at hver skritt er et skritt i riktig retning mot et kosthold som bestr av ren mat med hy nringstetthet.Weston Price Foundation har mye informasjon om denne mten leve p sine nettsider - og har ogs lagt ut et eget billedgalleri med bilder av sine "Wise Tradition Babies".

V13N1-Rebekah

"Eleven-month-old Rebekah is pictured thoroughly enjoying her homemade baby custard. Says mom, "As I look at this picture of this beautifully healthy baby and her sparkly eyes, I thank God for the Weston A. Price Foundation. Thank you for you hard work to educate people about real foods, and to help make them available everywhere. Although mom had previously made homemade baby food, Rebekah was my first baby to feed according to WAPF guidelines."


Selv om jeg ikke lenger har baby - og selv om jeg aldri fikk muligheten til gi dette til mine egne barn da de ble introdusert for fast fde, s legger jeg ved denne videoen fra Healthy Home Economist . Denforklarer litt mer om hvilken mat du br introdusere frst til barna dine. Begynn med r eggeplomme fra lykkelige hner og r lever! Ja - du hrte riktig! Dette vil gi barna dine fantastiske nringstoffer, gode fettsyrer og kolesterol som er kritisk for utviklingen av hjernen til de sm. For venne barnet til eggeplomme kan du begynne med koke egg til deg selv (blt plomme) og la barnet smake....og ke gradvis p. Deretter kan du begynne blande inn r lever slik Sarah beskriver i videoen. R lever fra kologisk kylling fr du kjpt fra Holthe Grd (kan bestilles fra alle butikker som har Holthekylling). R lever fra lam fr du kjpt i frysedisken i de fleste butikker. Jeg har prvd lammelever selv, men har ikke klart venne meg til smaken, s jeg har kjpt frysetrret r lever p kapsel fra USA (fra Radiant Life)og spiser disse til et av mltidene mine hver dag. Lever er forvrig supermat for deg med jernmangel og B12-mangel. Til barna pner jeg kapselen og blander inn i maten deres, de merker ingenting. Jeg har fortsatt ambisjoner om lre meg like r lever da det er det beste- og har da tenkt la leveren ligge i eddik og sitron i noen timer fr jeg deler den opp i sm biter og fryser ned. Da er det bare ta opp en liten porsjon daglig og svelge unna. Leverbitene kan ogs krydres med kryddere som du liker og deretter trkes p lavest mulig varme i ovnen eller i dehydrator. Da blir kryddersmaken dominere.

Vil du lre mer om barnemat se ogs denne videoen.

Noen erfaring fra dere lesere?

23 kommentarer

jeg blir nesten uvell nr jeg ser gravide proppe i seg sukker,junk og usunn mat. egoistisk og uvitende..

BabyPetter

20.04.2012 kl.18:04

Lever er supermat for alle med tanke p at leveren har hyest nringsinnhold av alle organer og kroppsvev. Lever utkonkurrerer ogs et hvilket som helst kosttilskudd nringsmessig.

Apropos at det aldri er for sent snu -

MAMA GUILT

I was worried. Despite my extended nursing commitment, I had raised our oldest son on both soy milk and a vegan diet during pregnancy and up until he was about five years old. What initially brought me to a nutritional shift was my son?s damaged teeth. But then, I also learned of the estrogen-mimicking properties of soy and it rocked my foundation.

Certain that I?d damaged his hormones, I swiftly and fundamentally changed our diet to include raw milk and bone stocks. To insure his masculine growth further, I also regularly included Rocky Mountain oysters, rare, and sometimes raw liver and steak tartare in his diet.

Countering soy milk?s damaging effects was my key objective and I employed my tactics with pig-headed determination. I was a mama on a mission.

Nonetheless, like many mothers who discover Weston A. Price, I was worried that the injury may have already taken place and my angst grew as our son entered puberty. More Rocky Mountain oysters.

Now, after nearly twenty years as a WAPF family, I believe that we commandeered the potential for harm before it manifested. As for his masculinity? I can triumphantly report that at twentyfour years old my son is sturdy, muscular, has a choice of girlfriends, and is the picture of robust, manly health.

I share this with you because I teach and meet with moms every day in my work as a homeopathic consultant. I witness the remorse that most of them carry once they learn of the mistakes they?ve made in their children?s health. Allow me to assure you of this: there?s good reason to believe that as long as we invest in our commitment, it could in reality pan out, just as it did for my son. Indeed, Dr. Price often found pathology to be antidoted by a return to indigenous methods, and we need to cling to that lifeboat. ?Mama guilt? only flags our energy stores which we?re going to need while advancing the task at hand.

Set your impulse on ?getting it right? this time and support each other along the way. Whether you?re a young mom or one who?s had the trying experience of guilt and later discovered the better course, we can all join hands in our concerted efforts. Pig-headed determination, moms. It?s the ultimate mothering weapon and it?s innate.

Joette Calabrese, HMC,CCH,RSHom

Colden, New York

ET LIV I BALANSE.

20.04.2012 kl.19:45

Bra innspill. Det er fort gjort f veldig drlig samvittighet fordi man ikke har gjort det beste for sine barn og for seg selv. Anne M

Marianne

20.04.2012 kl.19:55

Gleder meg til starte helt rett fra frste stund med min nye kraftbebis. Frst skal vi kose oss med amming en god god stund til bare :)

ET LIV I BALANSE.

20.04.2012 kl.20:27

Heldiggrisen. Jeg minnes ammetiden som en st tid. Nyt den! Anne M

Anne

22.04.2012 kl.22:05

Takk for informativt og oppmuntrende innlegg!

PirkePetter

23.04.2012 kl.02:17

Mer info for dem som vil lre mer -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6# - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats ? Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

http://www.healingourchildren.org/cause_of_disease.htm

http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

http://www.westonaprice.org/childrens-health/

http://nourishmd.com/

http://nourishyourchildren.com/blog/

http://www.naturallyknockedup.com/

http://dyno-mom.blogspot.com/

https://www.holistickid.com/

http://www.getting-pregnant.com/preconception-nutrition.html

http://simplybeingwell.com/

Helseproblemer i barn ? Tradisjonelle Helbredsmidler -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/traditional-remedies-for-childhood-illnesses

Tannhelse - Kosthold og Kranieform #og Mental helse) -

http://www.curetoothdecay.com/

http://www.smartahealth.com/remineralization.html

http://www.healingteethnaturally.com/tooth-remineralisation-demineralisation-saliva-ph.html

http://www.westonaprice.org/dentistry/mental-or-dental

http://www.westonaprice.org/dentistry/from-attention-deficit-to-sleep-apnea

http://www.westonaprice.org/notes-from-yesteryear/100-years-before-weston-price

Kari

23.04.2012 kl.16:19

Oj, skal den spises helt r? Jeg har latt leveren fra Holtekyllingen trekke litt i varmt vann (kokt) s den ikke blir s blodig...

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.17:24

Kari: Det er sikkert helt fint!

PirkePetter

23.04.2012 kl.22:05

Kari, nr du vanner leveren ut i eddik eller sitronvann i noen timer fr konsum s er den ikke lenger spesielt blodig, da mesteparten av blodet trekker ut i vannet. Leveren er sunnest r, eller lettstekt slik at den er rd/rosa inni, da dette sikrer maksimalt med nringsinnhold (ingenting blir denaturert av varme). Det er bedre steke den, og da i mettet fett som f.eks kokos eller fre eller storfefett, da fettet beskytter vitaminene fra denatureres slik at de tler mer varme, og da koking gjerne gjr at en del nringsstoffer trekker ut i vannet og dermed gr tapt om du ikke konsumerer dette ogs.

Alternativt kan leveren trkes slik Anne marit skriver, og krydres etter smak.

Anne

23.04.2012 kl.23:28

Hvor mye lever spiser dere hver dag?

ET LIV I BALANSE.

24.04.2012 kl.09:40

Jeg har ikke kommet i gang med spise fersk lever slik bde jeg og PP beskriver. Men jeg hper komme dit. Tror nok for min del det m bli krydret trket lever som jeg legger i fryseren og tar ut 2-3 ganger i uka og spiser sammen med noe annet godt. Jeg vet ikke hvorfor, men klarer ikke helt smak/konsistens. Uvant kanskje. Jeg er ikke veldig kresen av meg, men nr det gjelder lever s er jeg det. Smil. S i dag jukser jeg litt og tar 2-3 kapsler med frysetrret lever fra Radiant Life til ett av hovedmltidene hver dag. Ikke like bra, men ikke s vrst det heller faktisk. Og det smaker ingenting. Jeg har spurt PP om det samme sprsmlet - og han sier han tar ca. et par hndfuller et par ganger i uka. Hres mye ut, men. Anne M

Smvokst men stor liten mellomting

24.04.2012 kl.18:17

http://www.westonaprice.org/childrens-health/sacred-foods-for-exceptionally-healthy-babies-and-parents-too

Kari

24.04.2012 kl.19:16

Hvor kjpte du frysetrret lever?

ET LIV I BALANSE.

24.04.2012 kl.19:37

Kari: Jeg kjpte fra USA. Dyr frakt desverre, s tipper det lnner seg kjpe flere av gangen. http://www.radiantlifecatalog.com/category/s?keyword=liver

Anne

29.04.2012 kl.23:28

Gikk med godt mot ut og kjpte lammelever, og er akkurat ferdig med trke de p lav varme i komfyren. Tygde i meg noen biter selv n, og de smakte egentlig ikke s fryktelig mye. Tenkte prve gi til barna i morgen. Men n fikk jeg plutselig kalde ftter.... Kan jeg vre helt sikker p at det er trygt? Barna som det er aktuelt for her er fra 3 til 7 r. Gir dere r lever til s sm barn?

PirkePetter

30.04.2012 kl.04:22

Folka i bl.a WAPF skriver mye om lever til babyer og smbarn, via ovenstende linker og pdf'er, og jeg kan ikke se noen som helst fornuft i vre redd for gi smbarn et s til de grader nringsrikt matemne som lever. Isr lammelever som kommer fra dyr som har vrt mye mer p beite enn f.eks kyr.

Om ikke sm barn i vekst, og som trenger all nring de kan f, ikke br gis lever, hvem br da spise lever?

Et eksempel -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies

ET LIV I BALANSE.

30.04.2012 kl.23:29

PirkePetter: Skulle nske jeg hadde denne kunnskapen da jeg hadde sm barn. Da hadde jeg i det minste hatt en sjanse f i dem lever. Ikke like lett begynne med det nr de er s store som de er n desverre. Men mtte en venninne av meg som er gift med en franskmann. De spiser mye mer innmat enn oss her hjemme. De tilbereder lever, de spiser nyrer og gudene vet hva. Barna har vokst opp med dette - og spiser det selvsagt. Hennes franske mann er overrasket over hvor billig disse rvarene er i Norge (og hvor vanskelig det er f tak i....). spise innmat er visstnok veldig vanlig i Frankrike.... Anne M

ET LIV I BALANSE.

30.04.2012 kl.23:30

Anne: Det er trygt. Kjr p. Her ligger du faktisk et skritt foran meg. Jeg har ikke kommet dit enn. Men jeg skal ogs prve dette n som jeg vet det jeg vet. Som nevnt over er det vanlig spise lever og annen innmat i andre land. Anne M

Anne

02.05.2012 kl.22:54

Stekt lever og hjemmelagde leverkaker har barna ftt fr, men R lever har jeg aldri gitt, er der sperren kommer inn (er ganske skeptisk til farlige bakterier som kan komme i rtt kjtt). Hjemmelagde leverkaker gikk faktisk ganske greit f i de, og vi har faktisk ogs hatt blodpudding noen ganger.

ET LIV I BALANSE.

02.05.2012 kl.23:17

Anne: Blodpudding spiste jeg mye nr jeg var liten. S ble det borte fra mitt liv nr jeg flyttet hjemmefra. Men jeg elsket blodpudding til middag! Anne Marit

Kristin

07.06.2013 kl.10:32

Kan dere ikke opprette en facebookside? Jeg fler meg s alene i Norges land her jeg bor. Kosthold er en lidenskap,men det er fint kunne dele erfaringer og f tips fra andre. Wicked mamma side hadde vrt kult

ET LIV I BALANSE.

17.07.2013 kl.11:53

Kristin: Kraftmamma.no har egen facebookside. Og det har jeg ogs. Men jeg er mest aktiv inne p kraftmamma.no n.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits