Økologisk speltmel, surdeigsknekkebrød og speltknekkebrød fra Sverige

Det er flere som lurer på hvilke knekkebrød det er jeg bruker. Jeg har jo ambisjoner om å komme i gang med å lage egne surdeigsknekkebrød, men tiden strekker ikke bare til - så jeg har ikke kommet så langt ennå. Men det blir nok tid til det også. Jeg er veldig glad i knekkebrød - og har forelsket meg i de runde speltknekkebrødene fra Pyramid. I Norge (Meny) er disse svindyre, men i Sverige er prisen helt overkommelig. Så jeg kjøper inn mange pakker når jeg først er over grensen. De finnes i både store og små pakker som du ser på bildet under. Jeg tar også med meg små surdeigsknekkebrød av rug (brun pose).  Siden jeg er inne på dette med harry-shopping så kan jeg nevne at jeg også kjøper speltmel i større kvanta. Da er det disse pakkene jeg kjøper: Finsiktet speltmel i 5-kilospakker og fullkornsmel i 1,5 kilos pakker. Mye billigere enn her til lands - og merket er Västgotarna (som har spesialisert seg på økologisk dyrking av gamle melsorter). Jeg tviler på at du får tak i bedre speltmel enn dette fra butikk. Noen av kornsortene Västgotarna produserer har røtter helt tilbake til steinalderen! Gidder du ikke dra over grensen for å få kloa i dette melet - og du er opptatt av ypperste kvalitet på speltmel vil jeg anbefale deg å se nærmere på dette melet  som jeg har hørt mye skryt av fra andre bloggere - og evt slå deg sammen med noen av oss Wicked Mums for innkjøp (kun store kvanta). Jeg har ikke kommet så langt som å prøve dette selv ennå, men må jo prøve det en gang.

Har dere der ute ellers noen tips om hva som kan være bra å kjøpe på andre siden av grensen? 
 

19 kommentarer

Åh så mange spennende produkter. Kunne tenkt meg å smakt på :3

Lila

19.04.2012 kl.11:28

Skal til Sverige neste uke, så dette passet bra:)

Matelsker

19.04.2012 kl.13:47

Serranoskinke skal ha halv pris over grensa. Jeg liker den veldig godt fordi den smaker skinke og ikke masse salt.

Har ikke vært på harrytur på evigheter, men vurderer å dra, når det blir nok fristelser å dra for :-)

Gry

19.04.2012 kl.14:46

Takk for tips:o)

Anita

19.04.2012 kl.15:27

Langt fra Sverige, men håper dere har meninger. Jeg har idag handlet produkter fra Avdem gardsysteri (til kilopriser jeg ikke kan snakke høyt om!!), er dette godkjente produkter å bruke når det å produsere selv er svært urealistisk?

De hadde også egenlaget kraft på plastbokser (jacobs i Oslo), men savnet fett- og gelerand, vet eller tror dere dette også kan brukes? (jeg må i en periode kjøpe meg til sunnere liv).

Gelatin-tilskudd (pulver), hvordan bruker dere det?

Blir mange spørsmål dette fra en som ønsker å komme ut av ferdigmat-fella!!

ET LIV I BALANSE.

19.04.2012 kl.17:03

Anita: Ja, jeg vet. Avdem er dyre. De er også de eneste som selger upasteurisert rømme og smør - som er tilgjengelig for de fleste. De er stort sett alltid på BOndens Marked i Oslo (annenhver lørdag) - og jeg mener prisene er billigere der - siden man da kjøper direkte. Jeg liker rømmen godt, smøret synes jeg er litt salt - men det går greitt. Er kjøttkraften fra Avdem, eller er det Jacobs sine egne merker? Og mener du at kraften var uten fett og gelatin? Jeg har kjøpt gelatinpulver hos tidsporten og rører 1 teskje i tjukkmjølk (fra Rørosmeieriet) eller i kefiren min hver morgen og kveld. Jeg har også prøvd å ta en teskje gelatin i munnen og raskt svelge ned med vann før det kleber seg. Smaker jo ingenting. Ellers bør du bruke gelatin i maten du spiser. Jeg kommer akkurat fra butikken nå - og dama foran meg hadde kjøpt ferdig stekte pannekaker. Da ble jeg nesten litt deppa! Og sånn har jo utviklingen desverre blitt - ikke rart folk blir sjukere og sjukere. Bare spør i vei du. anne marit

Anne

19.04.2012 kl.18:01

Hvilken butikk i Sverige har du kjøpt dette? Bor rett ved grensen :)

Vibeke

19.04.2012 kl.18:38

Har notert de knekkebrødene til neste harrytur. Så etter øko speltmel sist jeg var i Sverige, men de hadde dårlig utvalg.. Kjøpte som nevnt en del lokalt øko kalvekjøtt og kraftbein fra en kjøtthall de har der vi bruker å dra. Husker ikke kilopris, men det var rimelig! Kjøpte x antall pakker egg (øko, frittgående ute, verper i rede mm) - tør ikke tenke på hva jeg måtte ha betalt for disse brettene her i Norge.

Jeg er uansett med på spleiselag på mel fra Tidsporten, just let me know! Jeg synes forresten gelatinen fra Bernard Jensen er bra, man får kjøpt det på amazon.com:-)

Anita

19.04.2012 kl.20:12

Takk Anne Marit.

Det kunne ha vært meg som stod foran deg, jeg har vært så sliten og fortvila til tider at jeg har kjøpt ferdig stekte pannekaker!!

Man kunne velge mellom mange typer kraft, men jeg ble litt usikker av at de var helt jevn i konsistens, vil ikke skikkelig kraft skille seg litt når den blir lagret? Ikke noe merke på den, ikke Avdem og ikke Jacobs eget merke.

Idag blandet jeg geletin i smoothie, men vil prøve å få det i meg oftere.

Tøft når man ikke har noe energi til å lage "skikkelig mat", men det virker som man trenger "skikkelig mat" for å få energi.....

ET LIV I BALANSE.

19.04.2012 kl.22:19

Anne: Nordby!

Vibeke: Eggene hørtes bra ut! Takk for gelatintips, prøver gjerne noe annet - men har masse igjen av den jeg bestilte fra tidsporten. Varer lenge. Vil gjerne teste ut melet hans - Marianne vil også bli med på spleis.

Anita: Lag pannekakerøre før du går og legger deg, kan fint stå på benken til dagen derpå. Jeg kommer snart med mer om pannekaker. Det spørs hva kraften er laget av. Hvis den er laget av bare kraftbein så kommer det vel ikke så mye fett ut? Jeg koker for det meste kraft på margbein og på en knoke eller lignende - og da pleier det å bli en fettrand på toppen når jeg avkjøler. Men koker du av kylling blir det enda mer gelatin. Det er uansett mye mineraler og annen næring i kraften, ett sted må du begynne. Ta ett skritt av gangen. Rekker du ikke å lage selv - så høres kraften til Jacobs grei ut. Jeg vet jo ikke hva som er din status, hva du tåler og ikke tåler, men utfra det du skriver så høres det ut som du har vært mye syk. Og da er det superviktig at du får i deg skikkelig næringsrik mat. Tenk "gårdsmat". Hvis du tror du tåler kefir kan du snart få kefirkorn av meg. Anne Marit

ET LIV I BALANSE.

20.04.2012 kl.09:56

Anne: Fikk denne linken fra PirkePetter. Kan være lurt å lese, sånn at du kan bli beroliget ift at det er helt trygt å gi barna rå eggeplomme, rå lever osv.

http://www.westonaprice.org/childrens-health/healthy-baby-photo-gallery-2011-2012

Svanemor

20.04.2012 kl.14:30

Kjøper også det melet i Sverige:) Ellers så kjøper jeg økologiske bær, men da må man på MaxiMat. Økologiske egg er også billigere. Skulle virkelig ønske de hadde økologisk kjøtt der over gensen, men har ikke funnet det.... Kanskje i fremtiden en gang...:)

Anne

22.04.2012 kl.22:17

Takk for det Anne Marit!

PesePetter

23.04.2012 kl.02:20

@ Anne, denne er også informativ - http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf

Boken er en forutgave av Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting (ages 0-6) - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.08:36

Glimrende, pesepetter. Denne burde alle printe ut og lese - og ikke minst leve etter. anne m

Anne

23.04.2012 kl.11:05

Det virker til å være en bra artikkel ja. Har ikke fått lest alt ennå. Men ser ut til at vi har gjort noe riktig i alle fall ;)

Kari

23.04.2012 kl.16:11

Takk AnneMa tips! (O;

Betyr det at disse knekkebrødene er laget med mel fra de gamle kornsortene?

Vanlig spelt er det jo like mye gluten i som hvete..

Hva er de små eskene med nysgjerrige Nils på?

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.17:23

Kari: Det er tørket frukt! Ja, dette skal være laget av mel fra gamle kornsorter. Men jeg er nå i ferd med å få kloa i denne type mel selv, så snart blir det enda bedre speltknekkebrød her i huset. Anne M

irene

26.07.2012 kl.09:46

Hei!

Er dette (store) knekkebrødet av surdeig? Jeg kjøpte en pakke som var svart, skulle være av surdeig- men dette er kanskje billligere? Veeldig godt i alle fall:)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits