Kefir blir til nydelig ferskost og myse!

Foto: Ferskost med litt stt og friske br - smaker fortreffelig dersom du er stsugen! Til hyre er ferskost klar til krydres som plegg. Mange muligheter.


Kan du lage kefir kan du ogs lage myse og ferskost. Hvem hadde trodd at det var s enkelt lage ost og myse! Hadde jeg visst det skulle jeg begynt med dette for lenge siden. Jeg har vel som alle andre tenkt at dette er en tungvindt og langsommelig prosess som er umulig gjre hjemmefra - men det er helt feil. Produksjonen min av kefir har tatt skikkelig av i det siste - og da benytter jeg anledningen til la deler av ferdig silt kefir bli til ekstremt mineralrik myse og frisk og silkemyk ferskost som kan varieres i det uendelige smaksmessig - for eksempel krydret som plegg p brdskiva eller som syrlig dessert med friske br og litt brunt sukker, palmesukker eller annen stning (alt annet enn hvitt sukker som er direkte helseskadelig). Mysen har lang holdbarhet og kan st i en flaske i kjleskapet i opptil 6 mneder. Myse kan tilsettes det meste av mat. Det kan brukes i smoothies, i surkl eller grnnsaker som fermenteres, som trstedrikk eller i brd- og annen bakst. Surdeigsbrdene mine hevet til himmels med litt myse oppi. Du kan ogs tilsette myse i supper, sauser, gryter eller annet - for ke nringsinnholdet og bedre fordyelsen av maten. Trener du mye er det smart tilsette myse i det du drikker under trening - eller f i deg myse etter trening. Du vil komme deg raskere, du vil bygge muskler mer effektivt - rett og slett holde kroppen yngre lengre. Forelpig bruker jeg myse i smoothies til barna, i brdbakst, i suppene mine og ifm melkesyregjring av surkl og grnnsaker - men jeg lrer stadig nye mter bruke dette p.

S var det igjen over til den morsomme delen. Hvordan gjr du dette da? Forklaring under bildene.

Foto:Slik lager du myse av kefiren du lager. Du trenger en dyp bolle, en sil og en nttemelkpose eller et osteklede. Mysen drypper ned i bunnen. Ferskosten blir liggende igjen i ntteposen. Prosessen tar ca et dgn p kjkkenbenken.

Foto:Slik ser ferskosten ut etter et dgn p kjkkenbenken.

Hvordan lage sur-myse og ferskost av kefir:

* Frst m du komme i gang med lage kefir av ferskmelk eller H-melk. Nr produksjonen er godt i gang kan du begynne lage myse og ferskost i tillegg.

* Jeg lager ikke myse+ost hver gang jeg lager kefir, men gjr det innimellom. Ferskosten blir spist opp nesten med en gang, mens jeg prver f i meg litt myse hver dag. Sil kefiren som du normalt gjr og som beskrevet her(kefirkornene siles ut og brukes til lage ny kefir),fyll halvparten av ferdig kefir i en glassflaske som drikkes som vanlig - og resten gr til lage ost + myse. Eller lag all kefiren til ost og myse.

* Sett frem en dyp skl eller et stor norgesglass. Sett en sil p toppen. Hell kefiren du skal bruke over i en finmasket nttemelkspose eller i et osteklede. Knyt igjen og legg ntteposen/kledet oppi silen. Mysen begynner dryppe ned i bunnen av glasset med en gang. La sklen/glasset st i ca ett dgn p kjkkenbenken - eller til den har sluttet helt dryppe - og ferskosten ser ferdig ut. Vips - du har laget sur myse (=supermat som kan brukes til alt) og ferskost som du kan nyte som dessert med noe stt oppi - eller som plegg ved krydre med dine favorittkryddere.

Dersom du ikke vil lage myse selv og du kjenner noen som lager ost - s vet jeg at mange har problemer med bli kvitt mysen som siles ut under osteproduksjonen. Har du tilgang til ferskmelk slik jeg har kan du ogs lage myse og ferskost av melk som str noen dager p kjkkenbenken og syrner. Dette har jeg ikke prvd selv, men jeg vet at Vibeke gjr det, les mer her. Nr den skiller seg er den klar til g gjennom samme prosessen som jeg har beskrevet her (dette kan du ikke gjre med vanlig H-melk, den m kastes nr den syrner). Men kefir kan du alts lage av vanlig H-melk, og dermed kan du lage sur-myse og ferskost av denne kefiren og ende opp med to produkter som er betydelig mer nringsrike og helsefremmende enn den opprinnelige H-melken fra butikken.

Er det noe du lurer p s spr i vei i kommentarfeltet, s skal jeg svare s godt jeg kan.

25 kommentarer

gladerebarn

17.04.2012 kl.22:17

Enda noe mer som m prves :-) Jeg trodde dette bare gikk p ferskmelk, men heldigvis har jeg da trodd feil. Takk for inspirasjon og fremgangsmte!

ET LIV I BALANSE.

17.04.2012 kl.22:28

Jeg trodde ogs det, men det er fullt mulig bruke H-melk - og f et resultat som er betydelig mer nringsrikt enn utgangspunktet. Ferskosten blir spist opp med en gang her. Barna likte den veldig godt med litt brunt sukker og masse tinte blbr oppi. Nydelig! Anne M

18.04.2012 kl.01:00

Hva med kefir kornene da? tar du de ut fr du har kefiren i nttemelk posen?

Gry

18.04.2012 kl.09:26

h, jeg er hekta p dette melke-eventyret :)

Lila

18.04.2012 kl.10:00

Wow du imponerer. Jeg holder meg borte fra alt av melkeprodukter, men tenker at dette m vre et supert alternativ. Skal testes:)

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.10:00

Kefirkornene m du sile ut som vanlig, da de skal lage ny kefir til deg. Det er ren kefir du lager ost og myse av.

Gry: Me too....ferskosten var virkelig en hydare!

Grnt p hjernen

18.04.2012 kl.10:03

Superinspirert av dere wicked moms! Fabelaktig jobb dere gjr:-)

Kl mm er gjort klart til surklprod i kveld og videre jeg er veldig giret p forske kefir, ferskost og myse sjohei.

I denne forbindelse har jeg ting jeg lurer flt p som jeg hper det er mulig finne svar p, kanskje fra dere eller kanskje en pirkus eller andre :) , melk - ja/nei - er et diskutert tema i hy grad. Flere skeptikere mener bla at kumelk inneholder (for) mye ku-hormoner(?) som ikke er godt for vre kropper og at melkeproteiner ikke fordyes lett i menneskets system. Videre at det er slimdannende som videre kan vre en trigger for infeksjoner. Kanskje dette kun er gjeldende for industrimelk eller ikke i det hele tatt.

Jeg tler ikke vanlig kjpemelk, men har n i det siste, etter ha fulgt dere, prvd meg frem med upasteuriserte oster, primrt av geit-supergodt og det fungerer.

Jeg er bare kjempeforvirret i denne matverden, men superinteressert i avdekke myter og usannheter!!

Ha en flott dag

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.10:03

Lila: Ja - kefir er et supert alternativ - og stappende fullt av nring! Det samme med myse og ferskost!

Vibeke

18.04.2012 kl.11:40

Kjempefint alternativ hvis du har kefirkorn men ikke tilgang til ferskmelk. Skal justere og nevne det i blogginnlegget mitt om myse og ferskost fra ferskmelk. Fint at vi er flere som kan prve ut ulike versjoner og muligheter - s kan man linke og anbefale videre:-)

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.16:50

Grnt p hjernen: Nr skeptikere sier at kumelk inneholder for mye hormoner er vel det kyr som lever av kraftfor - vil jeg anta. Og det stemmer nok at industrimelk som er bde pasteurisert og homogenisert er vanskelig bryte ned for kroppen vr. Det er derfor jeg har holdt meg unna denne melken i mange r - og prvd holde barna mine unna ogs. Men etter at jeg fikk ynene opp for hvor fantastisk melk er i sin opprinnelige form har jeg begynt hente ferskmelk fra grd. Fra denne grden vet jeg at kyrne lever av gress hele sommerhalvret og hy resten av ret. De er mye ute i frisk luft. Men, skal du drikke melk fra butikken br du lage kefir av den - og derfra lage ferskost og myse slik jeg beskriver. Da fr du i deg gode probiotiske bakterier - og mange flere nringsstoffer enn melken du startet med. I syrningsprosessen brytes melkeproteinet ned slik at du klarer fordye melken og f tilgang til det gode i melken. Jeg regner med at Pirkus kan tilfye mye ifm dette sprsmlet. G ogs inn p Livenes Hage og les om hva Christer har skrevet om melk der. Tipper det vil oppklare en del for deg: http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html

Hilsen Anne M

Grnt p hjernen

18.04.2012 kl.18:31

Tusen takk for flott svar Anne M, da skal jeg lese litt videre hos Christer ogs.

Jeg hper finne tilgang til ferskmelk, har du anledning til rpe hvor du henter din? :-)

Alt godt

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.18:56

Hvis du sender meg en mail kan jeg tipse deg. annemarit@me.com

Toppetasjen

18.04.2012 kl.21:12

Pasteurisert melk er inndirekte slimdannende og svrt vanskelig fordye da kaseinet oster seg i magesekken og forblir det i mange timer etter konsum. Og enda lengre ved nedsatt magesyreproduksjon. Dette skjer imidlertid ikke med upasteurisert melk, skjnt dem som har nedsatt magesyreproduksjon vil fremdeles kunne reagere p den og fle at den er slimdannende da veggene i magesekken produserer slim som er basisk og ment beskytte magesekkveggene mot magesyren selv om syreproduksjonen er nedsatt. Det er mao ikke melken som er slimdannende, men virkningen den har p en magesekk med nedsatt syreproduksjon.

Hormoner fra kyr er en ikke-sak i Norge da dette dreier seg om syntetiske veksthormoner som kyr i utlandet fr.

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.21:37

Takk for utfyllende informasjon fra toppetasjen. Jeg reagerte litt p melken da jeg begynte ke konsumet av ferskmelk, syrnede produkter, upasteuriserte oster osv. Det skyldtes noks sikkert fordi jeg hadde nedsatt magesyreproduksjon. Dette er helt forsvunnet. Anne M

svanhild

28.06.2012 kl.13:21

Lager myse av vanlig H-melk kjpt p butikk og vanlig surmelk..men lurer p hvor lenge mysen holder seg i kjleskap...

Trine

31.07.2012 kl.17:45

Hei. Har du melkekefirkorn til salgs, evt vet om noen som har.

Trine

marte

02.08.2012 kl.18:11

Hvis man lar ferskmelk st p benken noen timer(?) s samles det et fettlag p toppen som da er flte? Men det som er p bunnen er ikke myse men melk med mindre fett?

Heidi

03.08.2012 kl.23:00

Har nettopp laget ricotta/ferskost. Men hva bruker man mysen til. Takknemlig for tips.

Ser du skriver at den kan brukes til alt! Hvis du har noen eksempler hadde vrt kjempefint:-))

PirkePetter

05.08.2012 kl.00:33

Marte, fettlaget p toppen er melkefett, som nr det konsentreres/samles opp eller separeres kalles flte. Lar du det surne litt blir det rmme, og kjerner du melkefettet enten som flte eller rmme fr du smr. Normalt er det mysen som er underst, men da forutsatt at man bruker krukke eller flaske med lokk, ettersom kullsyren ellers ikke driver ostemassen oppover.

Heidi, myse lager man ricotta av, eller mysost/brunost, eller drikker som den er. Eller har i flaske i kjleskap og bruker som startkultur for melkesyregjring av mat og drikke.

Siv

05.08.2012 kl.23:11

Kan ferskmelk bli for sur til bruke til ferskost og myse? Hadde stende en skvett med ferskmelk i kjleskapet i 1,5 uke, og den var veldig klumpete og luktet skikkelig surt. Silte ut mysen og sitter igen med en osteklump, men er litt skeptisk til spise den i tilfelle den er for gammel. Ang. ferskost/myse fra kefir - m den skille seg fr du siler den til ferskost/myse?

ET LIV I BALANSE.

06.08.2012 kl.08:45

Siv: Den er ikke gammel. Det er snn man lager ost. Jeg har lagd ost av bde surmelk og kefir. Kefiren m ikke skille seg, men jeg lar ofte kefiren st s lenge at den har skilt seg fr jeg siler den til ost og myse. Lykke til. AM

Heidi

06.08.2012 kl.20:42

P grden til mine besteforeldre drev de med melkeproduksjon. De sendte fersk melk til meieriet, og fikk "returmjlk" tilbake, dvs. at meieriet hadde separert ut flten. Det som da ble igjen (alts "returmjlka") ble ikke ansett som menneskefde, og bndene fikk det i retur for gi til dyra (hovedsakelig grisene).

Sprsml: Hvis jeg velger se ut flten av min ferskmelk, kan jeg da lage fullverdig melkekefir av den melka som er igjen etter at flten er st ut?

Jeg hper virkelig svaret er ja, ellers tror jeg mitt kinne smr selv-prosjekt gr i dass, og dessuten blir det mindre rmme p oss (noe vi elsker her i huset).

Vennlig hilsen (nok en) Heidi

Juni

03.09.2012 kl.10:43

jeg vil lage myse og ferskost av kefir. Men hvordan lager jeg kefir?

Fru blom

10.01.2013 kl.18:55

Heisann

Nr jeg siler kefiren s m jeg pirke melkekornene ut med hendene. Men s blander jeg alt sammen igjen? Alts myse og kefir. P den mten blir den tyntflytende. Er det feil?

Jeg synes det blir veldig godt jeg da. Men er det egentlgi "feil"?

Takk for svar. Elsker kefir.

M.

06.04.2013 kl.14:53

Hei.

Kanskje noe off-topic, men etter ha lett etter noe slikt uten hell m jeg bare sprre.

Hvor har du ftt tak i den silen som du har p bildene her? Er den av keramikk eller plast?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits