Kefir blir til nydelig ferskost og myse!

         

Foto: Ferskost med litt søtt og friske bær - smaker fortreffelig dersom du er søtsugen! Til høyre er ferskost klar til å krydres som pålegg. Mange muligheter.


Kan du lage kefir kan du også lage myse og ferskost. Hvem hadde trodd at det var så enkelt å lage ost og myse! Hadde jeg visst det skulle jeg begynt med dette for lenge siden. Jeg har vel som alle andre tenkt at dette er en tungvindt og langsommelig prosess som er umulig å gjøre hjemmefra - men det er helt feil. Produksjonen min av kefir har tatt skikkelig av i det siste - og da benytter jeg anledningen til å la deler av ferdig silt kefir bli til ekstremt mineralrik myse og frisk og silkemyk ferskost som kan varieres i det uendelige smaksmessig - for eksempel krydret som pålegg på brødskiva eller som syrlig dessert med friske bær og litt brunt sukker, palmesukker eller annen søtning (alt annet enn hvitt sukker som er direkte helseskadelig). Mysen har lang holdbarhet og kan stå i en flaske i kjøleskapet i opptil 6 måneder. Myse kan tilsettes det meste av mat. Det kan brukes i smoothies, i surkål eller grønnsaker som fermenteres, som tørstedrikk eller i brød- og annen bakst. Surdeigsbrødene mine hevet til himmels med litt myse oppi. Du kan også tilsette myse i supper, sauser, gryter eller annet - for å øke næringsinnholdet og bedre fordøyelsen av maten. Trener du mye er det smart å tilsette myse i det du drikker under trening - eller få i deg myse etter trening. Du vil komme deg raskere, du vil bygge muskler mer effektivt - rett og slett holde kroppen yngre lengre. Foreløpig bruker jeg myse i smoothies til barna, i brødbakst, i suppene mine og ifm melkesyregjæring av surkål og grønnsaker - men jeg lærer stadig nye måter å bruke dette på.  

Så var det igjen over til den morsomme delen. Hvordan gjør du dette da? Forklaring under bildene.

Foto: Slik lager du myse av kefiren du lager. Du trenger en dyp bolle, en sil og en nøttemelkpose eller et osteklede. Mysen drypper ned i bunnen. Ferskosten blir liggende igjen i nøtteposen. Prosessen tar ca et døgn på kjøkkenbenken.

Foto: Slik ser ferskosten ut etter et døgn på kjøkkenbenken.

Hvordan lage sur-myse og ferskost av kefir:

* Først må du komme i gang med å lage kefir av ferskmelk eller H-melk. Når produksjonen er godt i gang kan du begynne å lage myse og ferskost i tillegg.

* Jeg lager ikke myse+ost hver gang jeg lager kefir, men gjør det innimellom. Ferskosten blir spist opp nesten med en gang, mens jeg prøver å få i meg litt myse hver dag. Sil kefiren som du normalt gjør og som beskrevet her (kefirkornene siles ut og brukes til å lage ny kefir), fyll halvparten av ferdig kefir i en glassflaske som drikkes som vanlig - og resten går til å lage ost + myse. Eller lag all kefiren til ost og myse.

* Sett frem en dyp skål eller et stor norgesglass. Sett en sil på toppen. Hell kefiren du skal bruke over i en finmasket nøttemelkspose eller i et osteklede. Knyt igjen og legg nøtteposen/kledet oppi silen. Mysen begynner å dryppe ned i bunnen av glasset med en gang. La skålen/glasset stå i ca ett døgn på kjøkkenbenken - eller til den har sluttet helt å dryppe - og ferskosten ser ferdig ut. Vips - du har laget sur myse (=supermat som kan brukes til alt) og ferskost som du kan nyte som dessert med noe søtt oppi - eller som pålegg ved å krydre med dine favorittkryddere.

Dersom du ikke vil lage myse selv og du kjenner noen som lager ost - så vet jeg at mange har problemer med å bli kvitt mysen som siles ut under osteproduksjonen. Har du tilgang til ferskmelk slik jeg har kan du også lage myse og ferskost av melk som står noen dager på kjøkkenbenken og syrner. Dette har jeg ikke prøvd selv, men jeg vet at Vibeke gjør det, les mer her. Når den skiller seg er den klar til å gå gjennom samme prosessen som jeg har beskrevet her (dette kan du ikke gjøre med vanlig H-melk, den må kastes når den syrner). Men kefir kan du altså lage av vanlig H-melk, og dermed kan du lage sur-myse og ferskost av denne kefiren og ende opp med to produkter som er betydelig mer næringsrike og helsefremmende enn den opprinnelige H-melken fra butikken.

Er det noe du lurer på så spør i vei i kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan. 

 

 

25 kommentarer

gladerebarn

17.04.2012 kl.22:17

Enda noe mer som må prøves :-) Jeg trodde dette bare gikk på ferskmelk, men heldigvis har jeg da trodd feil. Takk for inspirasjon og fremgangsmåte!

ET LIV I BALANSE.

17.04.2012 kl.22:28

Jeg trodde også det, men det er fullt mulig å bruke H-melk - og få et resultat som er betydelig mer næringsrikt enn utgangspunktet. Ferskosten blir spist opp med en gang her. Barna likte den veldig godt med litt brunt sukker og masse tinte blåbær oppi. Nydelig! Anne M

18.04.2012 kl.01:00

Hva med kefir kornene da? tar du de ut før du har kefiren i nøttemelk posen?

Gry

18.04.2012 kl.09:26

Åh, jeg er hekta på dette melke-eventyret :)

Lila

18.04.2012 kl.10:00

Wow du imponerer. Jeg holder meg borte fra alt av melkeprodukter, men tenker at dette må være et supert alternativ. Skal testes:)

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.10:00

Kefirkornene må du sile ut som vanlig, da de skal lage ny kefir til deg. Det er ren kefir du lager ost og myse av.

Gry: Me too....ferskosten var virkelig en høydare!

Grønt på hjernen

18.04.2012 kl.10:03

Superinspirert av dere wicked moms! Fabelaktig jobb dere gjør:-)

Kål mm er gjort klart til surkålprod i kveld og videre jeg er veldig giret på å forsøke kefir, ferskost og myse sjohei.

I denne forbindelse har jeg ting jeg lurer fælt på som jeg håper det er mulig å finne svar på, kanskje fra dere eller kanskje en pirkus eller andre :) , melk - ja/nei - er et diskutert tema i høy grad. Flere skeptikere mener bla at kumelk inneholder (for) mye ku-hormoner(?) som ikke er godt for våre kropper og at melkeproteiner ikke fordøyes lett i menneskets system. Videre at det er slimdannende som videre kan være en trigger for infeksjoner. Kanskje dette kun er gjeldende for industrimelk eller ikke i det hele tatt.

Jeg tåler ikke vanlig kjøpemelk, men har nå i det siste, etter å ha fulgt dere, prøvd meg frem med upasteuriserte oster, primært av geit-supergodt og det fungerer.

Jeg er bare kjempeforvirret i denne matverden, men superinteressert i å avdekke myter og usannheter!!

Ha en flott dag

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.10:03

Lila: Ja - kefir er et supert alternativ - og stappende fullt av næring! Det samme med myse og ferskost!

Vibeke

18.04.2012 kl.11:40

Kjempefint alternativ hvis du har kefirkorn men ikke tilgang til ferskmelk. Skal justere og nevne det i blogginnlegget mitt om myse og ferskost fra ferskmelk. Fint at vi er flere som kan prøve ut ulike versjoner og muligheter - så kan man linke og anbefale videre:-)

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.16:50

Grønt på hjernen: Når skeptikere sier at kumelk inneholder for mye hormoner er vel det kyr som lever av kraftfor - vil jeg anta. Og det stemmer nok at industrimelk som er både pasteurisert og homogenisert er vanskelig å bryte ned for kroppen vår. Det er derfor jeg har holdt meg unna denne melken i mange år - og prøvd å holde barna mine unna også. Men etter at jeg fikk øynene opp for hvor fantastisk melk er i sin opprinnelige form har jeg begynt å hente ferskmelk fra gård. Fra denne gården vet jeg at kyrne lever av gress hele sommerhalvåret og høy resten av året. De er mye ute i frisk luft. Men, skal du drikke melk fra butikken bør du lage kefir av den - og derfra lage ferskost og myse slik jeg beskriver. Da får du i deg gode probiotiske bakterier - og mange flere næringsstoffer enn melken du startet med. I syrningsprosessen brytes melkeproteinet ned slik at du klarer å fordøye melken og få tilgang til det gode i melken. Jeg regner med at Pirkus kan tilføye mye ifm dette spørsmålet. Gå også inn på Livenes Hage og les om hva Christer har skrevet om melk der. Tipper det vil oppklare en del for deg: http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html

Hilsen Anne M

Grønt på hjernen

18.04.2012 kl.18:31

Tusen takk for flott svar Anne M, da skal jeg lese litt videre hos Christer også.

Jeg håper å finne tilgang til ferskmelk, har du anledning til å røpe hvor du henter din? :-)

Alt godt

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.18:56

Hvis du sender meg en mail kan jeg tipse deg. annemarit@me.com

Toppetasjen

18.04.2012 kl.21:12

Pasteurisert melk er inndirekte slimdannende og svært vanskelig å fordøye da kaseinet oster seg i magesekken og forblir det i mange timer etter konsum. Og enda lengre ved nedsatt magesyreproduksjon. Dette skjer imidlertid ikke med upasteurisert melk, skjønt dem som har nedsatt magesyreproduksjon vil fremdeles kunne reagere på den og føle at den er slimdannende da veggene i magesekken produserer slim som er basisk og ment å beskytte magesekkveggene mot magesyren selv om syreproduksjonen er nedsatt. Det er mao ikke melken som er slimdannende, men virkningen den har på en magesekk med nedsatt syreproduksjon.

Hormoner fra kyr er en ikke-sak i Norge da dette dreier seg om syntetiske veksthormoner som kyr i utlandet får.

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.21:37

Takk for utfyllende informasjon fra toppetasjen. Jeg reagerte litt på melken da jeg begynte å øke konsumet av ferskmelk, syrnede produkter, upasteuriserte oster osv. Det skyldtes nokså sikkert fordi jeg hadde nedsatt magesyreproduksjon. Dette er helt forsvunnet. Anne M

svanhild

28.06.2012 kl.13:21

Lager myse av vanlig H-melk kjøpt på butikk og vanlig surmelk..men lurer på hvor lenge mysen holder seg i kjøleskap...

Trine

31.07.2012 kl.17:45

Hei. Har du melkekefirkorn til salgs, evt vet om noen som har.

Trine

marte

02.08.2012 kl.18:11

Hvis man lar ferskmelk stå på benken noen timer(?) så samles det et fettlag på toppen som da er fløte? Men det som er på bunnen er ikke myse men melk med mindre fett?

Heidi

03.08.2012 kl.23:00

Har nettopp laget ricotta/ferskost. Men hva bruker man mysen til. Takknemlig for tips.

Ser du skriver at den kan brukes til alt! Hvis du har noen eksempler hadde vært kjempefint:-))

PirkePetter

05.08.2012 kl.00:33

Marte, fettlaget på toppen er melkefett, som når det konsentreres/samles opp eller separeres kalles fløte. Lar du det surne litt blir det rømme, og kjerner du melkefettet enten som fløte eller rømme får du smør. Normalt er det mysen som er underst, men da forutsatt at man bruker krukke eller flaske med lokk, ettersom kullsyren ellers ikke driver ostemassen oppover.

Heidi, myse lager man ricotta av, eller mysost/brunost, eller drikker som den er. Eller har i flaske i kjøleskap og bruker som startkultur for melkesyregjæring av mat og drikke.

Siv

05.08.2012 kl.23:11

Kan ferskmelk bli for sur til å bruke til ferskost og myse? Hadde stående en skvett med ferskmelk i kjøleskapet i 1,5 uke, og den var veldig klumpete og luktet skikkelig surt. Silte ut mysen og sitter igen med en osteklump, men er litt skeptisk til å spise den i tilfelle den er for gammel. Ang. ferskost/myse fra kefir - må den skille seg før du siler den til ferskost/myse?

ET LIV I BALANSE.

06.08.2012 kl.08:45

Siv: Den er ikke gammel. Det er sånn man lager ost. Jeg har lagd ost av både surmelk og kefir. Kefiren må ikke skille seg, men jeg lar ofte kefiren stå så lenge at den har skilt seg før jeg siler den til ost og myse. Lykke til. AM

Heidi

06.08.2012 kl.20:42

På gården til mine besteforeldre drev de med melkeproduksjon. De sendte fersk melk til meieriet, og fikk "returmjølk" tilbake, dvs. at meieriet hadde separert ut fløten. Det som da ble igjen (altså "returmjølka") ble ikke ansett som menneskeføde, og bøndene fikk det i retur for å gi til dyra (hovedsakelig grisene).

Spørsmål: Hvis jeg velger å øse ut fløten av min ferskmelk, kan jeg da lage fullverdig melkekefir av den melka som er igjen etter at fløten er øst ut?

Jeg håper virkelig svaret er ja, ellers tror jeg mitt kinne smør selv-prosjekt går i dass, og dessuten blir det mindre rømme på oss (noe vi elsker her i huset).

Vennlig hilsen (nok en) Heidi

Juni

03.09.2012 kl.10:43

jeg vil lage myse og ferskost av kefir. Men hvordan lager jeg kefir?

Fru blom

10.01.2013 kl.18:55

Heisann

Når jeg siler kefiren så må jeg pirke melkekornene ut med hendene. Men så blander jeg alt sammen igjen? Altså myse og kefir. På den måten blir den tyntflytende. Er det feil?

Jeg synes det blir veldig godt jeg da. Men er det egentlgi "feil"?

Takk for svar. Elsker kefir.

M.

06.04.2013 kl.14:53

Hei.

Kanskje noe off-topic, men etter å ha lett etter noe slikt uten hell må jeg bare spørre.

Hvor har du fått tak i den silen som du har på bildene her? Er den av keramikk eller plast?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits