"Feel good" med lett brusende vannkefir - "Mammabrus"

Foto: Forelpige vannkefirfavoritter. Rd eventyrkefir; en neve frosne bringebr, sitron og ingefr er blandet inn i fase to. Gul solo-kefir: Juice av fersk appelsin, gulrot, ingefr og sitron helles over i vannkefiren i fase to. Glassflasker av denne typen fr du kjpt billig p Jernia, men har ogs sett sm flasker av denne typen p Ica. De sm er supre i skolesekken.

Her kommer en liten hilsen fra kjkkenbenken til mine vannkefirs forfedre, eller kanskje skal jeg si "formdre". Vi er ikke akkurat ferdig utlrt p vannkefir, men jeg deler likevel vre erfaringer s langt. Forelpig ser det ut til at mine nye kefirbabyer trives ganske s bra. Det fylles i allefall opp flaske p flaske her med ferdig vannkefir, og det gr unna. Forelpig fr jeg faktisk ikke laget nok, men de ukene barna ikke er her s lager jeg et lite lager til dem. Forelpig favoritt er bringebrsmak. Mellomsten elsker denne nye delikatessen i heimen og har med seg en liten flaske p skolen daglig. Det er litt stas at det "poffer" nr hun pner flasken i lunsjpausen - og barna er fascinert over at dette virkelig kan vre sunt nr det faktisk ser ut som brus. P samme mte som annen fermentert/gjret/syrnet mat vil hjelpe deg til oppn en optimal helse, styrker regelmessig inntak av vannkefir immunforsvaret og hjelper til med holde sykdom unna. Du fr i deg mange ulike bakterier av den gode sorten i tillegg til noe vitaminer, mineraler og enzymer. Vannkefir hjelper deg ogs med fordyelsen - og kan vre fint drikke fr eller etter et godt mltid. Vannkefir skal ogs vre leverrensende - og med en renere lever vil ogs hud, yne og ledd pvirkes i positiv retning. Jeg har ogs lest om folk som har opplevd at brune leverflekker i huden har blitt mye mindre synlig etter ha drukket vannkefir regelmessig - eller at hudplager som psoriasis, akne og eksem har blitt mindre plagsomt. Andre opplever at vannkefir pvirker menssyklusen i positiv retning.

Det beste av alt er at det smaker s friskt og godt! Lar du ferdig vannkefir st en stund i kjleskapet i en lukket flaske vil den bli lett brusende p grunn av kullsyren som dannes under fermenteringen. Da jeg pnet flasken i dag tidlig var det som pne en flaske champagne. Jeg var ikke helt forberedt p det. Det kom et stort smell og det stod en gul strle ut av flaska. Det er ikke alltid slik, men vr forsiktig, ikke fyll flaskene helt opp - og st ved vasken nr du pner etter at den har sttt en stund lukket i kjleskapet.

S var det den morsomste delen! Hvordan lager man vannkefir? Forklaring under bildet.



Foto:
Et forsk p forklare prosessen. Fase to kan du lett hoppe over rent ernringsmessig, men det er denne delen barna synes er morsomst - sette smak og farge p vannkefiren.

Det er flere Wicked Mums som har delt sine erfaringer om vannkefir, bare se her og her. Men aller frst m du f tak i noen som kan gi deg kefirkorn, evt m du bestille fra internett. Her og her er noen sider som bde forklarer prosessen og som selger vannkefirkorn. Kanskje noen bedre tips fra mine lesere? Etterhvert som mine korn fr formert seg litt mer vil jeg ogs kunne gi bort til de som nsker.

Smaken er som baken - og det er ulike mter lage god vannkefir p, s ogs her m du prve deg frem. Her er min mte:

FASE 1:

* ca. 1 liter springvann i et Norgesglass

* ca. 3/4 dl vannkefirkorn. Har du mindre korn reduserer du vann- og sukkermengden

* ca. 3/4 dl rrrsukker, lnnesirup, Maple Syrup eller annen stning av god kvalitet. Jeg bruker denne eller kologisk rrrsukker (helsekost, Meny, iherb).

* En tykk sitronskive fra kologisk sitron (Meny har ko-sitron).

* Evt litt frukt eller trket frukt, som eplebter, mangobiter, dadler, fiken, rosiner eller annet. Ingefr er ogs godt og setter smak. Frukten flyter opp til overflaten etterhvert som det dannes kullsyre i glasset. Jeg har prvd ulike varianter, men her m man bare prve seg frem. Noen ganger hopper jeg over trket frukt og lar kefirkornene kun gjre i rrrsukker eller lnnesirup.

Dette er strengt tatt det du trenger for komme i gang - og for f vannkefirkornene til formere seg. Bland godt, srg for god luftlomme verst i glasset (pga kullsyren som dannes), lukk lokket og la st p kjkkenbenken i 1-2 dgn. Vannkefiren er ferdig nr den er svakt brusende og stsmaken er betydelig redusert (dvs alt sukkeret er spist opp). Fler du at det fortsatt er for stt og for lite brusende kan du la st flere dager. Smak underveis. Nr du anser den som ferdig siler du kefirkornene i en finmasket sil (ikke metall!) eller nttepose og setter i gang en ny runde - med nytt vann og nytt sukker. Den ferdige vannkefiren kan n drikkes naturell eller helles over i flaske og settes i kjleskapet - hvor gjringen fortsetter, men langsommere. Det vil utvikle seg mer kullsyre mens flasken str i kjleskapet.

FASE 2:Denne delen kan du hoppe over, men er morsom eksprimentere med for sette farge og mer smak p drikken.Her er noen tips som du kan vurdere prve.

* Br og fruktsmak: Etter at vannkefiren er ferdig fermentert og silt i fase 1 kan du tilsette noe som tilfrer mer smak og farge. Eksempelvis frosne bringebr og et par sitronskiver og kanskje noen ingefrbiter - skru p lokket - og la den st et 1-2 dager til p kjkkenbenken. Da vil du f en herlig rdfarge og en friskere smak. Barna elsker denne, men vil helst ha den bittelitt stere s vi tilsetter litt stevia nr de drikker.

* nsker du fin gulfarge og appelsinsmak kan du juice et par appelsiner og helle over i den ferdige vannkefiren - lukke lokket og la st 1-2 dager p kjkkenbenken. Jeg har ogs prvd med juicet appelsin, gulrot, ingefr og sitron. Det ble ogs godt!

Det finnes massevis av videoer omkring temaet vannkefir p youtube. Jeg har kikket p mange - men kommer igjen tilbake til Healthy Home Economist. Som du hrer Sarah fortelle i videoen kan du ogs sl sammen fase en og to, dvs. tilsette juice eller br eller annet i fase n. Kom gjerne med dine erfaringer og innspill.

NB! Dersom du nsker bestille varer fra iHerb (som jeg bruker flittig) m du gjerne benytte deg av min rabattkodeLEB546- og du fr 5% rabatt p din frste ordre. Husk holde deg innenfor 34 dollar-grensen for unng toll nr varene ankommer Norge. Jeg kommer med mine IHerb-favoritter snart.

38 kommentarer

gladerebarn

23.04.2012 kl.17:05

Glimrende, fristende innlegg med flott oppskrift og mye inspirasjon! Jeg har kefirkorn dele ut, og legger antagelig ut om det p bloggen i morgen. Jeg linker til deg, regner med det er ok:-)

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.17:22

Ja bare link i vei. Vokser kornene dine hurtig? Jeg synes mine vokser litt sakte, men s husker jeg ikke helt hvor mye jeg fikk. Har fortsatt ikke mer enn hva vi trenger selv, men hper det blir fart p sakene etterhvert. Utrolig godt er det! Anne M

gladerebarn

23.04.2012 kl.17:47

Ja mine vokser ganske raskt. Hvertfall n. Men jeg har lest rundt omkring etter tips for gi de best mulige vekstvilkr. Mulig det har noe si. Ellers tror jeg det tok litt tid fr de satte igang med formering. Mine er forresten ganske sm, men etter hva andre sier, s er det ganske vanlig mot sommerstid, og sm er generelt mer effektive enn strre korn. Gir du de litt ekstra boost med mineraler innimellom? Mine ker betydelig med en desj Dolomit kalkpulver.
s spennende!! :D

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.18:06

Jeg har ikke prvd med kalkpulver. Kanskje prve det etterhvert. Mine har derimot vokst litt i strrelse, enkeltkornene er strre enn da jeg fikk de. Har ogs lest at lnnesirup gir bedre vekstvilkr enn sukker. Anne M

gladerebarn

23.04.2012 kl.18:49

Lnnesirup skal jeg prve.Takk! Gry anbefalte en mineralblanding fra iherb. Den er sikkert like bra som kalkpulver.

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.19:04

Jeg leste et sted p nettet at kalkpulveret du anbefaler inneholder bly - og at det derfor ikke selges enkelte steder. Det var en diskusjon omkring dette, men jeg finner ikke tilbake til linken. Verdt sjekke ut. Anne M

23.04.2012 kl.19:37

Kjre venninnen min!

Byer meg i stvet for deg og dere andre i "Wicked Mums". N har jeg smuglest bloggene deres i noen dager og er blitt overbevist. Fantastiske innlegg og temaer med interessante og til tider aldeles festlige kommentarer.. Jeg har ikke kommet srlig lenger enn at jeg spiser en teskje fermentert fiskeleverolje hver morgen (hehe). Har slitt med en vond skulder i nesten ett r n og jammen tror jeg ikke at den er blitt fin igjen bare etter noen dager med denne vidunderoljen. Utover dette har jeg i det siste ogs ftt i meg og resten av familien relativt store mengder Tjukkmjlk fra Rros Meierier s n fler jeg meg klar for g igang med kefir-, surkl- og ikke minst vannkefirproduksjon. Du m derfor huske si ifra til meg nr du har kefirkorn som kan hentes. Vannkefir kommer helt klart til bli poppis hos mine to sm ogs.

Mette :)

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.20:17

Mette: S bra! Oljen er fantastisk. Supert hvis du klarer barna til spise den ogs. Jeg begynte ogs med Tjukkmjlk og drikker fortsatt tjukkmjlk innimellom fordi den er s god. En god start. Du str verst p listen for bde melke- og vannkefir. Anne Marit

Gry

23.04.2012 kl.21:35

Jeg er hekta for livet p dette sprudleeventyret:) Fint innlegg!

PirkePetter

23.04.2012 kl.21:57

@ Kristine, en dsj med dolomittpulver funker p den mten at du reduserer ph betydelig, slik at vsken blir mindre sur. Dermed kan bakterier og sopp holde p lenger med gjringa, forutsatt at det er mer igjen gjre. Mer enn en dsj kan imidlertid ta livet av dem, om vsken blir for basisk.

@ Anne Marit, ut fra ingrediensene i oppskriften din s inneholder vannkefiren ikke aminosyrer av betydning, og disse er uansett ikke fullverdig protein. Og mineralnivet er forsvinnende lite, slik at vannkefir hovedsaklig er en kilde til bakterier og sopp utover litt vitaminer og enzymer, samt organiske syrer. Innholdet av enzymer og organiske syrer gjr vannkefiren til en god hjelp til fordye mltider, slik at selv om vannkefiren i seg selv er svrt lite nringsrik s bidrar den til kt nringsopptak brukt sammen med mltider.

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.23:23

Gry: Ja, jeg kan ikke se for meg at vi noen gang slutter med dette. Mellomsten lurte p om hun kunne servere vannkefir i bursdagen sin. Ja, hvorfor ikke!

PirkePetter: Takk for avklaring omkring innhold!

Anne

23.04.2012 kl.23:31

Er det probiotika i vannkefir? Mener jeg har lest det et annet sted, men ser at du ikke skriver noe om det.

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.23:44

Ja, vannkefir er probiotisk - p lik linje med all annen fermentert mat og drikke. am

ET LIV I BALANSE.

24.04.2012 kl.00:05

PirkePetter: Jeg har forresten lest et sted at man kan tilsette 1/2 rent eggeskall i fase en av vannkefirprosessen. Da oppnr man sikkert samme kalkeffekten som du snakker om? anne m

PirkePetter

24.04.2012 kl.02:14

Anne Marit, eggeskall er hovedsaklig kalsiumkarbonat, mens dolomittkalk er en kombinasjon av kalsium og magnesum, som begge er basedannende. Slik at dolomittkalk nok gir en sterkere basevirkning. Jeg ville nok selv ha satset p eggeskallet da grensen mellom liv og dd for bakterier og sopp som melkesyregjrer er hrfin, og hovedsaklig ph-bestemt.

Famileoghelse

24.04.2012 kl.04:49

Vannkefiren din s fristende ut! Jeg har ogs det samme problemet med at kornene vokser sakte. Jeg forskte forresten lage vannkefir med juice i "fase 1". Det fungerte ikke srlig bra.. Kefirkornene bare forsvant...Drikken virket igrunnet noks gjret og grumsete.Turte ikke drikke den.Tror forresten jeg skal forske eggeskal ved neste "kefirsats". ;)

ET LIV I BALANSE.

24.04.2012 kl.09:24

Jeg har ogs 1/2 eggeskall i glasset jeg har stende her n, s fr vi se om det hjelper p veksten. Min erfaring er at kefirkornene blir misfarget og "forurenset" hvis jeg har for mye oppi glasset under fase n. Derfor kjrer jeg bare sukker i fase 1 og har alt det andre oppi fase 2, inkl juice, frukt, sitrin, trket frukt osv. Anne M

IdaE

24.04.2012 kl.17:42

PirkePetter: nr du skriver "en dsj med dolomittpulver funker p den mten at du reduserer ph betydelig, slik at vsken blir mindre sur" mener du vel at den fungerer ved ke ph? Reduksjon i ph-verdi betyr at syrekonsentrasjonen ker. Tilsetter man mineraler som kalk og magnesium vil disse ha en basedannende effekt og dermde ke ph.

PirkePetter

24.04.2012 kl.18:13

IdaE, det er helt riktig som du sier. Jeg har antakelig tenkt en ting og skrevet noe annet, og skylder p alzheimer light :-)

Vibeke

25.04.2012 kl.13:49

h, det s utrolig friskt og godt ut! Jeg har i skrivende stund min frste krukke stende p kjkkenhylla, den bobler tydelig mens jeg gr rundt og tripper som et lite barn - jeg vil s gjerne smake! Men den skal f st til i morgen. Da skal vinglasset frem og fttene skal slenges p bordet - endelig fritid og smaketid!

Tine

27.04.2012 kl.13:49

Oj, s spennende! Dette har jeg lyst til prve:-) Jeg har sett litt p ulike videoer og har lagt merke til at noen anbefaler at man bare legger et trkle over glasset i fase en? Mens du legger et lokk over. Hva er best? PS: Den frste linken du henviste til ang. nettsteder som selger kefir-korn, sender bare til USA.

Tine

27.04.2012 kl.13:51

Lurte forresten p om kokus-sukker kan brukes som sukker?

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.13:52

Tine: Ja det tror jeg. Har ikke prvd det, men venter p en pakke fra iherb med kokossukker og maple syrup. Kommer til prve begge deler. anne m

ET LIV I BALANSE.

27.04.2012 kl.13:53

Tine: Fermenteringen gr raskere om du lukker lokket. Tar bare 2-3 dager. Men jeg har ogs prvd la lokket vre helt av og sette et glass med bunnen ned for flge mer med - og for presse nedover i glasset daglig. Da tar det opptil 2 uker fr jeg setter inn i kjleskapet, men da lukter det desto "friskere" i rommet under prosessen. Har du prvd kefirlady.com? am

Tine

27.04.2012 kl.22:37

Takk for info. Har akkurat bestilt meg kefir-korn fra en side:-) Dette blir spennende!

Ingelill

06.05.2012 kl.15:29

Jeg rett og slett ELSKER at du har begynt blogge igjen. Oppdaget det ikke fr for noen dager siden. Og siden har jeg bare lest og lest og latt meg inspirere til tusen. N blir det kefirproduksjon bare jeg fr tak i korn. M si det en gang til ; Utrolig godt se deg blogge igjen. =)

ET LIV I BALANSE.

07.05.2012 kl.10:14

Ingelill: h, s koselig hre! 2011 var et krevende r, s det fles godt for meg ogs ha energi og overskudd til blogg og til livet. Kjekt at du fant meg igjen. Jeg kommer til legge ut info p bloggen nr jeg har kefirkorn - eller nr noen av de som har ftt fra meg har noe gi bort. Anne Marit

Heidi

06.08.2012 kl.11:27

Hei!

Da har jeg holdt p med vannkefir en mneds tid. Jeg gjr det p denne mten:

Fase 1 (vann, sukker, korosiner, kefirkorn) fr st et dgn med glasshette (glasshette = klede).

Fase 2 fr st litt under et dgn, da jeg liker sile av til middag og drikke med en gang.

I Fase 2 har jeg prvd med forskjellige br og frukter.

Sprsml: Kan man bruke nr sagt hva som helst i Fase 2? Jeg tenker frisk frukt, trket frukt, friske eller frosne br, friske eller trkede urter, hele kryddere osv?

Da jeg prvde med friske epler syntes jeg det ble veldig godt, men eplene ble litt brune oppi kefiren. Gjr det noe?

Da jeg prvde med kiwi merket jeg at kiwiene luktet skikkelig surt/gjr/helt forferdelig da jeg skulle sile dem av, men selve kefiren smakte veldig godt. Gjr det noe at frukt og/eller brene "stinker" nr du skal sile dem av?

Er det noe som helst man br passe p i Fase 2 hvor man smakstilsetter, dvs. er det noe man IKKE skal bruke og/eller kombinasjoner man br la vr bruke (alts: er det noen frukter og/eller br, urter, kryddere som p noe mte kan reagere negativt i forhold til hverandre?).

Videre har jeg aldri ftt min kefir til "bruse". Fase 1 str med glasshette (=klede), Fase 2 med lokk (men jeg har ikke syltestrikker, s lokket blir ikke helt tett). Jeg synes drikken blir litt sur med rlite smak av gjring hvis jeg lagrer i kjleskap. Derfor drikker vi stort sett opp alt med en gang, evt. blir ca. en halv liter stende til neste dag i kjleskap. "M" kefiren bruse, eller er det helt ok gjre snn som jeg gjr det?

I Fase 1 bruker jeg korosiner, som jeg selvsagt plukker ut under avsiling. Det blir imidlertid alltid noen "rosinsmuler" igjen i kornene som jeg ikke fr vekk. Har dette noe si? Jeg tenker p om disse smulene av rosinrester eventuelt vil mugne og delegge kornene osv.

Kornene mine vokser med litt over 1 ss i dgnet. Denne overskuddsskjeen spiser jeg bare. Er det noen anbefalt mengde man br spise i dgnet hvis man skal spise kornene?

Har i tillegg et litersglass med overskuddskorn stende i kjleskapet. Blander ca. 4 ss sukker og litt rosiner til 1 liter vann, og har p det jeg har til overs av korn (ca. 10 ss). Er dette for lite sukker til en s stor mengde korn?

En dag i uka blander jeg kornene fra kjleskapet med kornene fra benken, gir nytt vann til kjleskapet osv. Trener kjleskapkornene noe ytterligere "stell" enn dette? F.eks eggeskall, salt osv?

Jeg beklager hvis dette var mange sprsml. Jeg har lest en del om vannkefir p nettet, printet ut artikler osv., men har forelbig ikke funnet svar p disse tingene jeg spr om her.

Vennlig hilsen Heidi

Anne

06.08.2012 kl.22:13

Jeg ser alle andre klarer f kornene til formere seg. Men mine vil ikke. Har prvd med ulike typer sukker, lnnesirup, salt, bakepulver, sitron, rosiner, hatt de i kjleskap for spa-opphold. Men de vil bare ikke vokse. Noen gode tips?? Skulle gjerne ftt de til vokse en del s vi fr produsert mer, for det gr med en del vannkefir hver dag.

IdaE

08.08.2012 kl.22:18

Mine korn ville heller ikke vokse, helt til jeg fulgte tipset til gladerebarn: melasse! Ca 1ss melasse per liter vannkefir *simsalabim* og mengden er fordoblet. Sjekk innlegget hennes her: http://gladerebarn.blogg.no/1335162738_har_du_lyst__prve_van.html#comment

=)

IdaE

Heidi

09.08.2012 kl.11:17

Mine korn vokste litt i starten, men etter at jeg kuttet sitron vokser de med minst en spiseskje i dgnet. Hadde i litt sitron i forrige runde bare for se, og da hadde de vokst med mindre enn en spiseskje... Jeg har forvrig ogs forskt melasse, og mine korn vokste ikke noe spesielt mer av det. Men jeg vet mange sier som IdaE at det har simsalabim-effekt.

Hper du fr det til, Anne. Hvis du ikke har hatt kornene s lenge, s kan det hende de trenger litt tid p "komme seg" hos sin nye eier. Ellers har jeg ogs ftt med meg at det KAN bli for mye mineraler og "dill" ogs. Hva med kjre noen veldig enkle runder hvor du kun har sukker, vann og litt rosiner?

Vennlig hilsen Heidi

Anne

09.08.2012 kl.13:04

Takk for det IdaE! Det m jeg prve :)

Anne

09.08.2012 kl.18:36

Jeg har hatt de flere mnd, s de br ha kommet seg n. Har prvd ut alle kombinasjoner av bde kun sukker og vann og med alt det andre stasjet. Men de er vanskelige. Har vokst med 1-2 ss totalt siden jeg fikk de. Bruker kun vanlig springvann da, ikke filtrert vann. Mulig det kan vre rsaken?

Heidi

09.08.2012 kl.21:34

Jeg bruker springvann.

Vennlig hilsen Heidi

Anne

10.08.2012 kl.21:15

Hvor mye vann, sukker og korn bruker du i fase 1 Heidi? Hva slags sukker bruker du? Fr det virkelig ikke til jeg - er litt frustrerende...

ET LIV I BALANSE.

12.08.2012 kl.11:57

Anne: Jeg har ogs slitt med f vannkefirkornene til vokse. Det skjedde derimot noe positivt da jeg begynte tilsette mineraler i form av minteraltilskuddet Fulvic Mineral Complex fra iHerb. Anne M

ET LIV I BALANSE.

12.08.2012 kl.12:00

Heidi: Kunsten er nok f miljet til bli s balansert som mulig. Har slitt litt med det samme som dere. Prv tilsette mineraltilskudd Fulvic Mineral Acid fra iHerb har fungert for flere andre. Eller sett dem i dvale i kjleskapet en stund - s fr de hvilt ut litt fr du prver igjen. Anne M

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits