Ekte surkål - på tradisjonelt vis!


Foto: Ett kålhode ble til tre små Norgesglass med deilig helsebringende surkål. Sørg alltid for å ha en del luft i toppen av glasset, slik at  kullsyren som dannes i gjæringsprosessen har et sted å gjøre av seg. Er glasset tettpakket og lukket kan det i værste fall eksplodere pga kullsyren.


Jeg som trodde at surkålen jeg lagde tidligere med eddik rett før julaften var ekte surkål! Men nå vet jeg bedre! Jeg er allerede i gang med å lage surkål til jul - og til alle andre dager. Smaken utvikler seg over tid til det bedre og er vel ikke ferdig fermentert før etter 6 måneder (men kan spises hele tiden), så det er bare fint å være tidlig ute. Jeg prøver å få i meg litt hver dag, så her må det faktisk lages en del. Forhåpentligvis blir det også noen fine glass med surkål eller andre syrnede grønnsaker i julegave til både den ene og den andre i år. Det er mye probiotisk helse i disse glassene, så hvorfor ikke! Og godt smaker det også!

Denne gangen tenkte jeg å prøve meg på en trinn- for-trinn-oppskrift på surkål, slik at de som er tvilere kan komme i gang også. Som nevnt tidligere skal det mye til for å feile - så ikke vær redd for at det kan gå galt. Det gjør det neppe.  Grønnsaker og alt annet som er naturlig syrnet booster immunforsvaret ditt og ved regelmessig inntak av disse produktene vil du oppleve færre helseplager. Kroppen din blir bedre rustet og mye mer motstandsdyktig. Noen av dere har spurt meg om supermat, og jeg vil påstå at surkål (eller sauerkraut som det tradisjonelt heter) er noe av det beste du kan få innen supermat. Også blant råkostspisere lages det mye surkål, nettopp på grunn av de fantastiske og dokumenterte helsebringende egenskapene. Det finnes mange undersøkelser som viser at kål som fermenteres utvikler komponenter som kan forhindre og til og med helbrede kreft . Her er det store geografiske forskjeller mellom land hvor man tradisjonelt spiser mye mer sauerkraut (f.eks Polen) og land hvor denne tradisjonene ikke finnes (f.eks USA).

Ingredienser til 2 små Norgesglass som på bildet eller til ett stort glass:

1 medium kålhode (hvit eller rød eller begge deler). Ca 1 kilo.

1/2 - 1 teskje kumin

!/2  spiseskje karve (eller mer avhengig av hvor godt du liker smaken av karve)

1 eple

Ca. 1 spiseskje havsalt per kilo kål. Til all fermentering bruker jeg Helios sitt fine havsalt.  Det er billig og bra og finnes i de fleste helsekostbutikker eller på nettet.

Har du tilgang til myse kan du tilsette 2-4 spiseskjeer av det. Jeg lagde uten myse denne gangen. 

Skjær opp kål (hvit eller rød eller begge deler) i strimler eller små biter. Bruk skarp kniv eller foodprocessor om du har det. Jeg brukte en stor skarp kniv. Del eplet i små biter. Legg alt i en stor bolle og tilsett salt, kumin og karve. Bland alt og la stå en liten stund. Så bretter du opp ermene og begynner å klemme ut vannet av kålen. Her liker jeg aller best å bruke en stor bolle og sette den på gulvet og jobbe. Da får jeg mye mer kraft - det går raskere - og barna kan hjelpe til med jobben. Når væsken har kommet ut begynner du å fylle glassene. Press surkålen ned i glasset med knyttneven for hvert lag du fyller opp - slik at miljøet blir så anaerobt som mulig. NB! Sørg alltid for at det er en lomme mellom kålen og lokket, slik at kullsyren som dannes i gjæringsprosessen har et sted å gjøre av seg. Da unngår du også at glasset eksploderer.  Til slutt fyller du på med vannet som er igjen i bollen slik at det er et lite lag med vann på toppen. Blir det for lite vann på toppen kan du fylle på litt vann fra springen og litt mer havsalt. Nå kan du lukke glasset dersom du bruker Norgesglass med gummiring. Jeg lar ofte glassene stå åpen den første tiden, med et glass oppi (med bunnen vendt nedover). Da kan jeg kikke til kålen og klemme glasset nedover daglig - og ikke minst smake. Noen av dere har sikkert allerede merket at når fermenteringen kommer i gang begynner det å lukte "friskt" dersom glasset står åpent. Sånn sett er det sikkert greitt for fine neser å lukke lokket med en gang. La glassene stå og syrne i ca to uker på kjøkkenbenken. Fyll på med vann underveis, dersom du ser at det ikke er nok vann på toppen. Deretter kan du sette de i kjøleskap eller kjellerbod med lukket lokk - og her kan de stå veldig lenge. Jeg har smakt surkål som har stått til kjøling i halvannet år - og den smakte fortreffelig. 

Her er noen bilder som viser prosessen - og nederst finner du en superenkel video om du fortsatt er i tvil om hva du skal gjøre. Hva venter du på?


Foto: Ferdig strimlet kål med salt, kumin og karve.

Foto: Kålen er klemt med sterke hender i noen minutter slik at en god del vann har sluppet ut av kålen. Nå er det bare å fylle på glassene.

Foto: Nam nam. Fra venstre ser du kimchi, fermenterte grønnsaker (med rødfarge fra rødkå) og surkål.

 

16 kommentarer

jeg er VELDIg glad i surkål og skulle gjerne lagd det selv,men har liksom ikke noe å ha det i :/

kristine

16.04.2012 kl.20:10

Så moro!

Jeg har lenge lurt på hvordan jeg kan lage ordentlig surkål, og dette er jo genialt!

Har også lyst til å lære mer om fermentering? og levende mat! :)

Vibeke

16.04.2012 kl.20:15

Dette er for mange starten på fermenteringsgalskapen - min inkludert! Snadder:-) Kjekt med trinn-for-trinn oppskrift, håper det kan inspirere og bidra til at flere setter i gang med surkålsprosjekter rundt om.

ET LIV I BALANSE.

16.04.2012 kl.20:25

Lovelyliller: Norgesglass finner du på Jernia, på kjøkkenbutikker, på store ICA-butikker og på loppemarked. Og sikkert mange andre steder.

Kristine: Ja, det er bare å sette i gang. Du kommer til å bli bitt av basillen- og ikke minst oppleve hvor mye bra fermentert mat gjør for deg og helsen din.

Vibeke: Ja - jeg håper også dette. Jeg vet at jeg har lesere som er innom og synes det er morsomt å lese om dette - men som ikke får kommet i gang. Surkål er en fin måte å starte på - veldig enkelt. Det var jo surkålen din som satte det hele i gang for meg. Anne M

Gry

16.04.2012 kl.21:32

Er også veldig glad i den tradisjonelle sauerkrauten med karve- nydelig smakskombinasjon som jeg spiste tonnevis av før jul :)

S. Urkål

17.04.2012 kl.16:44

Jeg får si nok en gang at kumin ikke er et norsk eller for den saks skyld engelsk ord, og heter spisskummen på norsk og cumin på engelsk.

Gry - den tradisjonelle norske surkålen ble opprinnelig laget med enebær, hvor karve er en nyere ingrediens.

Norgesglass og andre brukbare krukker fås som regel også via fretexbutikker for en rimelig penge.

ET LIV I BALANSE.

17.04.2012 kl.19:41

S.Urkål: Blogg.no har hatt problemer med nettet i går og i dag, men ser ut til å funke nå. Jeg hadde faktisk tenkt å bruke enebær i surkålen min, men hadde ikke i skuffen min da jeg lagde den. Men må prøves. anne m

Trine

18.04.2012 kl.08:20

Tusen takk for inspirasjonen Anne M! Nå har jeg mitt første store glass med surkål på benken hjemme ved siden av surdeigsbasen. Kraft av elg har jeg kokt. Og yogurt startkultur skal hentes på postkontoret i dag. Det er så moro å ha kommet igang:). Og alt dette takket være bloggingen din!!

ET LIV I BALANSE.

18.04.2012 kl.10:01

Wow! Nå ble jeg glad Trine! Ingenting gleder meg mer enn å høre historier som dette. Jeg har selv spist meg frisk og energisk ved hjelp av denne type mat - så jeg håper du også kjenner det på kroppen etterhvert. Også er det så gøy i tillegg! Anne M

Anne

12.07.2012 kl.19:30

Hei, dette ser spennende ut, så jeg fikk lyst til å prøve. Stusser på en ting i oppskriften: Kummin. Har lett etter det i butikkene en stund. Da jeg endelig fant det, ser jeg at det står /karve på pakken -og innholdet er besynderlig likt karven jeg har fra før. I oppskriften din oppgir du både karve og kummin. Da blir jeg litt forvirret. Er det ikke det samme likevel? Hilsen Anne (som står her med noen digre kålhoder på kjøkkenbenken)

ET LIV I BALANSE.

13.07.2012 kl.20:32

Anne: Skjønner at dette kan være forvirrende. Du har nok rett i at kumin er karve. Det jeg mente var spisskummen, som heter cumin på engelsk.... Mvh Anne M

PirkePetter

14.07.2012 kl.01:45

Ingen som leser kommentarer her? Jeg skrev jo rett ovenfor at cumin er kommen, også ofte kallt spisskommen/cuminum cyminum . Karve er caraway/carum carvi.

I surkål er det karvefrøene som brukes. Kommefrø gir en helt annen smak.

Anne

19.07.2012 kl.22:49

Takk for svar!

Til SnublePetter: Visst blir kommentarer lest! Du har flere alias, forstår jeg? Uansett, jeg har lest andre oppskrifter hvor det har blitt kommentert at man for all del ikke må ta feil - at det er karve som gjelder. At man for absolutt ikke må bruke spisskummin, for det skal visst smake pyton...

Innie

22.07.2012 kl.13:40

Takk for dette! Dessverre spiser verken mannen min eller jeg surkål/rådkål, men ungene er glad i det! :)

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.16:15

Innie: Så fint at ungene dine liker det. Kjør på!

mrsicebear

21.08.2012 kl.10:57

Hei, fine tips du har! Jeg har laget en link til siden din her:

http://easyprepper.wordpress.com/hjemmelaget-prepper-superfood/

Håper linken er ok for deg!

mille

06.05.2013 kl.08:59

Har lyst til å prøve. På videoen brukte hun ikke vann...? men du gjør det. Jeg trodde det måtte være vann på toppen slik at det ikke kom luft til, og at man helst skulle bruke noe til å trykke ned kålen med slik at det holdt seg under vann. Derfor syns jeg det var rart at hun ikke brukte vann i glasset. Kan man velge det?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits