Lammegryte av rester fra påskens lammesteik eller lammelår

Har du igjen rester etter påskelammet? La for all del ikke denne delikatessen gå til spille. Jeg brukte det som var igjen til å lage en gryte. Man kan kanskje også kalle det en suppe. Dersom man bruker mer kraft eller vann i gryten - blir det som en suppe. Begge deler er like godt. Jeg har hentet inspirasjon til denne retten fra Harira - som er en marokkansk tomat- og linse- eller kikertersuppe. Jeg mener jeg har blogget denne oppskriften før (finner den ikke...).  Jeg droppet kikerter/linser denne gangen. Jeg brukte lammerester, men du kan også bruke kylling eller storfe i biter. Og som andre retter med mye krydder blir denne absolutt best om den får stå og godgjøre seg over natten. Oppskriften finner du under bildet.

Ingredienser:

Smør og/eller olivenolje til steking

2 løk, hakkes

2 store fedd hvitløk, hakkes (jeg brukte en hel kinesisk hvitløk, det var det jeg hadde tilgjengelig i påsken)

500 g lam i biter (eller mer). Jeg bare brukte det jeg hadde av rester.

1 1/2 ts kumin (helst økologisk)

2 ss paprikapulver (helst økologisk)

1/2 ts malt nellik

1 lauvbærblad om du har

2 ss tomatpure

1 liter hjemmelaget kjøttkraft (som vanlig har du alltid kjøttkraft tilgjengelig i fryseren?)

Evt 250-500 g bløtlagte og kokte kikerter eller linser (jeg droppet det denne gangen)

800 gram tomater av god kvalitet, godt modne eller økologisk i kartong (ICA har)

Masse finhakket frisk koriander til å toppe med

Gjerne oliven på bordet og godt surdeigsbrød. Jeg pleier også å ha en skål med rømme på bordet eller youghurt naturell.

 

Slik gjør du det:

Smelt smør og olivenolje i en gryte eller stekepanne. Stek løk og hvitløk til mykt. Siden kjøttet mitt var ferdig kokt tilsatte jeg det sammen med krydder. Bruker du rått kjøtt steker du det separat til det har en fin brunfarge, gjerne i flere omganger slik at det blir jevnt stekt på alle sider. Når kjøttet er stekt blander du kjøtt og løk og rører inn krydder. Stek til det lukter godt. Tilsett tomatpure og kok et par minutter. Tilsett kjøttkraften og kok opp. Nå kan du tilsette tomatene og evt varme opp kikerter eller linser dersom du bruker det. Skru ned varmen og la surre i et par timer eller til kjøttet er mørt. Siden mitt kjøtt var ferdig stekt lot jeg bare gryten stå å trekke på veldig lav varme i en time. Strø over masse hakket koriander før servering. 

Foto: Rester fra årets påskelam 

 

 

 

4 kommentarer

Kari

13.04.2012 kl.17:37

Takk! Det luktet kjempegodt (O:

Gry

13.04.2012 kl.21:54

Du burde døpe bloggen din om til kraftdamen ;-)

AnneMarit

13.04.2012 kl.22:34

Eller kanskje wicked mums bør bli til kraftdamene!

PirkePetter

14.04.2012 kl.02:11

Kumin er spisskommen på norsk, cuminum cyminum.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits