Knallgrønn ertersuppe med kyllingrester og brødkrutonger

Her er middag nummer to etter kraftkokingen i innlegget under. Ertesuppe med kyllingbiter - gjerne fra middagen i går. For meg er suppe noe av det beste jeg kan få til middag. Det er så utrolig enkelt - og man kan eksprimentere mye med smak og ikke minst ha oppi masse godsaker som man ellers ikke får i barna sine. Det går mye i hjemmelaget tomatsuppe her, men det er morsomt å variere litt på både farge og smak. Den viktigste ingrediensen for å få en næringsrik og smaksrik suppe er å ha kraft tilgjengelig i fryseren. Tar du kraften ut av fryseren kvelden i forveien går selve suppekokingen raskt og greitt. Og med litt restekjøtt fra middagen i går blir dette ordentlig snadder. Og har du litt tørt brød liggende vil jeg anbefale å lage brødkrutonger med urter og hvitløk. Oppskrift på suppe og krutonger under bildet!

Ingredienser:

1 pose frosne grønne luksuserter (ca 400 gram). Dette er hurtigvarianten. Bruk evt tørre erter som du bløtlegger og koker som anvist. Sunnere og mer smak.

Smør

4 sjalottløk eller annen løk, hakkes

1 hel kinesisk hvitløk eller et par fedd vanlig hvitløk, hakkes

1 pose kyllingkraft (som du husket å ta ut av fryseren kvelden før?). Jeg måler ikke mengde, men ca 7 dl.

Et lite stykke ingefær, hakkes

Ferske urter, f.eks persille og koriander. Hakkes.

Ønsker du mer smak kan du tilsette eksempelvis et par teskjeer spisskummen, malt koriander. Uten kryddere blir suppen mildere i smak.

En liten skvis sitron for å balansere smakene?

Kvernet havsalt og pepper

Fløte og/eller rømme

Slik lager du suppen:

Varm opp 2-3 spiseskjeer smør i en kjele og tilsett hakket løk, hvitløk og ingefær. Stek på svak varme i noen minutter til løken er myk. Ønsker du en mer smaksrik suppe tilsetter du nå ønsket krydder. Ha oppi ferske urter. Stek noen minutter til. Ha tinte erter og kyllingkraften oppi og la alt blandes godt. La småkoke litt. Når alt har putret noen minutter avkjøler du eller kjører alt i blenderen med en gang. Hell suppen tilbake i kasserollen. Spe med vann hvis for tykk. Smak til med salt og pepper og varm kyllingterningene oppi suppen til slutt. Pisk inn litt fløte hvis ønskelig og server gjerne med en klatt rømme. 

Brødkrutonger: 

Jeg brukte surdeigsbrød som utgangspunkt for disse krutongene. Skjær bort skorper. Del brødet opp i små terninger. Varm opp noen gode spiseskjeer med smør og/eller olivenolje samt finhakkede urter og hvitløk i en stekepanne. Ha brødterningene oppi og stek mens du rører til krutongene har fin farge og er sprø. Eventuelt kan du blande inn oljen/smøret, urtene og hvitløkene i brødet og la de steke i ovnen på 170 grader i 10 minutter eller til de er sprø og gyldne. 

 
8 kommentarer

Gry

11.04.2012 kl.22:05

Fantastisk! Jeg er en ekte suppoman! har du laget denne med kraft av elg eller storfe? Jeg har nettopp fått to store bæreposer med elgrygg til å koke kraft av! Gleder meg til ekte fransk løksuppe som er min suppefavoritt :)

Louise

11.04.2012 kl.22:41

Hvorfor er tørkede erter sunnere enn frosne?

ET LIV I BALANSE.

11.04.2012 kl.23:30

Gry. Det var storfe - kraftbeina jeg fikk fra Vibeke. Men du kan nok bruke en hvilken som helst kraft tenker jeg. Løksuppe er godt ja...har mange supper som skal prøves fremover. Jeg har hentet vannkefir i dag og er i himmelen. Smil.

Louise: Jeg har ingen vitenskapelig dokumentasjon på akkurat den påstanden, men mitt generelle inntrykk er at all mat som er fersk inneholder mer næring. Jeg synes også ertene smaker mer enn de frosne fra butikken når jeg bløtlegger og koker de selv. Men mulig jeg tar feil.

Marianne

11.04.2012 kl.23:41

Mmmm, ser deilig ut! Trenger litt inspirasjon på suppefronten kjenner jeg. Her går det mye i tomatsuppe, mest fordi 3-åringen elsker det :) Godt det, men litt ensformig i lengden...

ET LIV I BALANSE.

12.04.2012 kl.08:36

Enig. Tomatsuppe er favoritten her også, og det er jo enkelt og raskt å lage. Prøve å flytte barnas suppegrenser for tiden, men faller ikke alltid i god jord - selv om suppene er gode! For mye farger, kanskje!? Smil. Annem

T. Ørrissen

12.04.2012 kl.21:54

@ Louise - Tørre erter er ikke mer næringsrike enn frosne erter, men blir det så lenge de bløtlegges før koking, da næringsstoffene som er bundet til bl.a fytinsyre frigjøres, og antinæringsstoffer som vitamin og enzymhemmere nøytraliseres. I og med at fytinsyre også blokkerer pepsinaktiviteten i magesekken, blir proteinopptaket sabotert da proteiner som andre næringsstoffer trenger pepsin og magesyre for å tas opp i kroppen.

Anne Marit, når du sier kinesisk hvitløk, hva mener du da?

ET LIV I BALANSE.

13.04.2012 kl.00:11

T. Ørrisen...?: Kinesisk hvitløk er denne hele hodehvitløken (uten fedd): http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/kinesisk-hvitlok/

Sterk Naken & Filtyvene

13.04.2012 kl.11:03

Ok, da er jeg med. Jeg kom ikke på at man hadde denne typen i vanlige butikker. Jeg skal ha noen selv, men i og med at de er mildere i smak enn vanlig hvitløk, og også bare gir en knoll istedenfor mange fedd så er den mer en kuriositet for meg enn et skattet matemne. En hvitløkelsker må ha sine fedd vettu!

Tørrisen = tørr type

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits