Hjemmelaget helsebringende youghurt - trinn for trinn

Foto: Nylaget youghurt. Blåbær er min favoritt. Blåbær og litt stevia. Eller helt naturell.

Da jeg skrev kefirinnlegget mitt forklarte jeg at kefir er slektningen til youghurt. Begge har eksistert i tusener av år, begge smaker surt - men inni er de veldig ulike. Kefir fermenteres med en kultur bestående av gjær og bakterier, mens youghurt av bare bakterier. Kefiren med sin gjær- og bakteriekombinasjon er nok mer næringsrikt enn youghurt og er også lettere å fordøye - og er derfor "supermat" for babyer og eldre mennesker. 

Youghurt inneholder svært nyttige mikroorganismer, såkalte lactobacillus-acidophilus, og disse har en gunstig probiotisk effekt i tarmen og bidrar til å holde fordøyelsessystemet rent. Interessant nok har undersøkelser vist at alle barn med allergier hadde store mangler på lactobacillus-acidophilus. Så all probiotisk mat (kefir, sauerkraut, kimchi, kombucha m.m) har vi nå skjønt gir oss bedre helse. Dette har jeg selv i aller høyeste grad erfart. Det finnes ingen vei tilbake når man først har opplevd effekten ved å innføre denne type mat i hverdagen. 

Når man først kommer i gang med å lage youghurt er det enkelt å holde "produksjonen i gang". Ved å ta vare på et par spiseskjeer av siste youghurtrest har man det man trenger for å lage en ny runde med youghurt. I forrige uke lagde vi vår første porsjon. Det smakte omtrent som naturell butikkyoughurt, men var tynnere i konsistensen (butikkyoughurt er tilsatt tykningsmiddel) - kun en vanesak. Det finnes mange ulike youghurtkulturer å velge mellom. Noen som har tips? For å komme i gang kjøpte jeg youghurtkultur fra Dansk Hjemmeproduksjon hvor jeg også har youghurtapparatet mitt fra (ikke et must). De har forøvrig også kefirkultur. Enda enklere og billigere er det dersom du får et par spiseskjeer med youghurt fra noen du kjenner som lager youghurt selv (meg for eksempel).

Lage youghurt - trinn-for-trinn: 

Forberedelsene er gjort unna på noen få minutter - så er det bare å vente til youghurten er ferdig syrnet.

* Første gang du lager youghurt selv trenger du enten en youghurt-startkultur - eller 2-3 spiseskjeer youghurt fra noen som lager selv (ikke fra kjøpe-youghurt).

* Første trinn er å lunke 1 liter ferskmelk på ovnen (ikke for høy temperatur, ellers går alle de fantastiske næringsstoffene og mikroorganismene i ferskmelken tapt). Jeg vet at det i ulike oppskrifter står at melken skal varmes til kokepunktet og kjøles ned til ca 40 grader, men det gjør ikke jeg. Har du ikke ferskmelk, bruk H-melk.

* Jeg rører inn 2-3 ss av youghurten fra forrige runde (eller startkulturen første gang)

* Jeg heller blandingen over i glassbeholdere, skrur igjen lokket og setter inn i youghurtmaskinen, trykker på start og venter til youghurten er ferdig. Varierer litt, men som oftest lar jeg den stå over natten. Youghurtmaskinen holder konstant 42 grader. Har du ikke youghurtmaskin kan du sette youghurten i et lukket glass og sette i en dehydrator eller stekeovn som kan holde konstant temperatur, evt la den stå på varmekabler på badegulvet. På morgenen setter jeg glassene inn i kjøleskapet og bruker youghurten til smoothies til barna eller til å lage ulike smaksvarianter utover i uka. Selv drikker jeg den gjerne naturell. 

Hvis noen av dere har erfaringer og tips om youghurtlaging, billige apparater eller youghurtkulturer som er å få kjøpe her i Norge - så legg gjerne igjen kommentar i kommentarfeltet.  Foto: Youghurtglassene har fått fast plass i kjøleskapsdøra.

22 kommentarer

Marianne

06.04.2012 kl.00:42

Ser deilig ut! Foreløpig klarer jeg meg med kefiren som virkelig begynner å komme seg, OG det BESTE, jeg reagerer ikke på det i det hele tatt! Utrolig! :D Ikke noe tjukk hals og slim. Herlig!

ET LIV I BALANSE.

06.04.2012 kl.10:33

Kefiren min begynner også å komme seg veldig nå. Og jeg merker at jeg selv begynner å "forstå" disse kornene litt bedre - og hva som skal til for å få en god smak som jeg liker. Så det er nok noe riktig i dette med at man må prøve og feile litt for å få det til. Jeg har heller ingen reaksjoner lengre og spiser både upasteurisert ost, smør, kefir og youghurt hver dag - og trives veldig godt med det. Anne M

06.04.2012 kl.10:42

Når man først har laget noen glass, hvor lenge kan de oppbevares i kjøleskap?:)

Lisa R

06.04.2012 kl.10:44

Når man først har laget noen glass, hvor lenge kan de oppbevares i kjøleskap?:)

mari

06.04.2012 kl.11:53

Vet du om man kan bruke melkesyre kapsler istedet for startkultur ?

ET LIV I BALANSE.

06.04.2012 kl.14:10

Jeg antar at youghurten kan holde seg minst en uke i kjøleskapet. Jeg rekker aldri å oppbevare den så lenge, drikkes opp før en uke har gått. Jeg er usikker på dette med melkesyrekapsler, men jeg regner med at det er det samme ( lactobacillus-acidophilus) . Noen som vet? Anne Marit

PirkePetter

06.04.2012 kl.14:47

Lactobacillus acidophilus er en enkelt bakterietype, og ikke flere typer bakterier. Det du nok tenker på er melkesyrebakterier, altså laktobakterier. Lactobacillus acidophilus finnes i upasteurisert melk, slik at når slik melk brukes til å lage yogurt får du denne bakterien på kjøpet. Og da utover de gjærsopper som normalt også finnes i rå melk.

Yogurt er ikke et ensartet produkt som alltid har samme bakterieflora, da floraen er like forskjellig som yogurttypene. Det som imidlertid skiller yogurt fra andre gjærede melkeprodukter er dominans av bakteriene lactobacillus bulgaricus og streptococcus thermophilus. Inneholder startkulturen ikke disse bakteriene får man ikke yogurt, men noe annet som eventuelt likner.

Ferdig yogurt kan oppbevares i minst 2 uker i kjøleskap, og om den deler seg i kasein/ostemasse og myse er det bare å røre den sammen igjen.

Melkesyre er et gjæringsprodukt som følge av yogurt eller kefirproduksjon, og kan følgelig ikke brukes til å lage selve produktet med. En startkultur består av bakterier og/eller gjærsopper, mens melkesyre er en organisk syre.

AnneB

06.04.2012 kl.21:09

Jeg har ikke yoghurtmaskin, men bruker mattermos, det fungerer fint:). Jeg bare varmer opp melka til 42 grader og har den i termosen i 24 timer. Trenger ikke strøm og blir derfor også lett å ha med seg på påskeferie.

Gry

06.04.2012 kl.21:49

Så kjekt med disse grundige innleggene dine om dagen. Så kan jeg linke hit istedet for å gjøre alt arbeidet selv på egen blogg ;-)

ET LIV I BALANSE.

07.04.2012 kl.00:28

Ja, min pleier å dele deg etter noen dager i kjøleskapet - men da rister jeg bare glasset noen sekunder - så blander alt seg slik Pirkepetter beskriver. Takk for oppklaring.

Mattermos var jo en god ide. Greitt å ha alternativer når man skal reise bort.

Takk for den Gry. Greitt å hjelpe hverandre. Jeg liker å utforske på denne måten, så det kommer nok mer etterhvert. Nå er lammelåret tint og krydret med ferske urter, salt og pepper. Fortsatt god påske til dere alle. Anne marit

Vibeke

07.04.2012 kl.17:33

Kjekt med detaljert beskrivelse av fremgangsmåte. Skal snuse litt rundt etter en rimelig løsning mtp en slik maskin, jeg må jo hive meg med på yoghurtbølgen:-) på lista står ekstra fryser, kjøleskap og dehydrator i tillegg... Fortsatt god påske, håper vi sees igjen om ikke så alt for lenge:-)

Anne Marit

07.04.2012 kl.17:46

Hei dere: For de av dere som ønsker en lettvint og billig løsning - her er en jeg fant ved å google youghurtmaskin. Finnes sikkert flere. Kjekt å greitt å sette i gang - og praktisk å oppbevare youghurten i glassbeholdere i kjøleskapet. http://www.jackpot.no/produkt.asp?p=12031&&c=279&navn=Youghurtmaskin&kategori=&kategori2=
jeg lagde hjemmelaget yoghurt som en besatt før. det er dødsgodt :)

Trine

10.04.2012 kl.09:51

Er det noen som lager yougurt på Øvre Romerike? Skulle gjerne fått tak i yougurt start-kultur i nærheten av der jeg bor:)

ET LIV I BALANSE.

10.04.2012 kl.11:19

Trine. Gry i Fleksitianerlivbloggen bor vel på Romerike? Kontakt henne. Se link på siden min. anne marit

Trine

19.04.2012 kl.15:20

Hm, har laget yoghurt nå, men hvordan vet man at man har fått det til? Jeg mener hvordan vet man at man ikke har ødelagt de helsebringende bakteriene? Min yoghurt ble veldig rennende, men lukter syrlig og godt. Den ble laget i går kveld så vi skal smake den i ettermiddag! Og så lurer jeg på om noen av dere vet om ferskosten Nyr har de samme gode bakteriene som hjemmelaget ost av kefir som Anne M har beskrevet i ett annet innlegg?

Anne

13.06.2012 kl.23:31

Nå har jeg også prøvd meg på yoghurt. Min skilte seg og det ble klumper og noe melkelignende væske etter 24 timer i termos. Luktet syrlig og smakte godt, men ble vel ikke helt som den burde. Blir din helt jevn i konsistens rett etter laging?

Sandra

05.07.2012 kl.15:42

Is it possible to buy fresh milk in Norway? I live in Hordaland, and have never heard of fresh milk for sale. If anyone has information - please let me know!

PirkePetter

06.07.2012 kl.00:39

You cannot buy fresh milk from public stores since it is against the law, but you can buy directly from milk farmers if you find one in your area. There are a great many milk farmers in Norway so I doubt you will have any problems locating one. If you would like som help you may want to ask Christer in http://tidsporten.no/ to do some research for you. He is located in Bergen.

supermatforbarn

08.08.2012 kl.00:06

Hallo i luka, glemte helt at du hadde laget dette innlegget da jeg laga mitt i ferien- helt til jeg nå ser Vibeke linke til dette og mitt yoghurt-lage-innlegg. Tenk så treig da, har til og med lagt inn kommentar lenger her oppe.... Jaja, gode ting kan det ikke bli for mye av :)

Interessert i fermentering

19.10.2012 kl.09:46

Hei! Jeg er veldig interessert i å skaffe meg startkultur til yoghurt og kefirkorn. Kan jeg kjøpe det av deg kanskje?:)

03.02.2013 kl.22:02

Hei. Ønsker gjerne å få en yoghurt starter om mulig. Kan du sende meg en melding om detaljer på mail?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits