Hjemmelaget helsebringende youghurt - trinn for trinn

Foto: Nylaget youghurt. Blbr er min favoritt. Blbr og litt stevia. Eller helt naturell.

Da jeg skrev kefirinnlegget mitt forklarte jeg at kefir er slektningen til youghurt. Begge har eksistert i tusener av r, begge smaker surt - men inni er de veldig ulike. Kefir fermenteres med en kultur bestende av gjr og bakterier, mens youghurt av bare bakterier. Kefiren med sin gjr- og bakteriekombinasjon er nok mer nringsrikt enn youghurt og er ogs lettere fordye - og er derfor "supermat" for babyer og eldre mennesker.

Youghurt inneholder svrt nyttige mikroorganismer, skalte lactobacillus-acidophilus, og disse har en gunstig probiotisk effekt i tarmen og bidrar til holde fordyelsessystemet rent. Interessant nok har underskelser vist at alle barn med allergier hadde store mangler p lactobacillus-acidophilus. S all probiotisk mat (kefir, sauerkraut, kimchi, kombucha m.m) har vi n skjnt gir oss bedre helse. Dette har jeg selv i aller hyeste grad erfart. Det finnes ingen vei tilbake nr man frst har opplevd effekten ved innfre denne type mat i hverdagen.

Nr man frst kommer i gang med lage youghurt er det enkelt holde "produksjonen i gang". Ved ta vare p et par spiseskjeer av siste youghurtrest har man det man trenger for lage en ny runde med youghurt. I forrige uke lagde vi vr frste porsjon. Det smakte omtrent som naturell butikkyoughurt, men var tynnere i konsistensen (butikkyoughurt er tilsatt tykningsmiddel) - kun en vanesak. Det finnes mange ulike youghurtkulturer velge mellom. Noen som har tips? For komme i gang kjpte jeg youghurtkultur fra Dansk Hjemmeproduksjon hvor jeg ogs har youghurtapparatetmittfra (ikke et must). De har forvrig ogs kefirkultur. Enda enklere og billigere er det dersom du fr et par spiseskjeer med youghurt fra noen du kjenner som lager youghurt selv (meg for eksempel).

Lage youghurt - trinn-for-trinn:

Forberedelsene er gjort unna p noen f minutter - s er det bare vente til youghurten er ferdig syrnet.

* Frste gang du lager youghurt selv trenger du enten enyoughurt-startkultur - eller 2-3 spiseskjeer youghurt fra noen som lager selv (ikke fra kjpe-youghurt).

* Frste trinn er lunke 1 liter ferskmelk p ovnen (ikke for hy temperatur, ellers gr alle de fantastiske nringsstoffene og mikroorganismene i ferskmelken tapt). Jeg vet at det i ulike oppskrifter str at melken skal varmes til kokepunktet og kjles ned til ca 40 grader, men det gjr ikke jeg. Har du ikke ferskmelk, bruk H-melk.

* Jeg rrer inn 2-3 ss av youghurten fra forrige runde (eller startkulturen frste gang)

* Jeg heller blandingen over i glassbeholdere, skrur igjen lokket og setter inn i youghurtmaskinen, trykker p start og venter til youghurten er ferdig. Varierer litt, men som oftest lar jeg den st over natten. Youghurtmaskinen holder konstant 42 grader. Har du ikke youghurtmaskin kan du sette youghurten i et lukket glass og sette i en dehydrator eller stekeovn som kan holde konstant temperatur, evt la den st p varmekabler p badegulvet. P morgenen setter jeg glassene inn i kjleskapet og bruker youghurten til smoothies til barna eller til lage ulike smaksvarianter utover i uka. Selv drikker jeg den gjerne naturell.

Hvis noen av dere har erfaringer og tips om youghurtlaging, billige apparater eller youghurtkulturer som er f kjpe her i Norge - s legg gjerne igjen kommentar i kommentarfeltet.



Foto: Youghurtglassene har ftt fast plass i kjleskapsdra.

22 kommentarer

Marianne

06.04.2012 kl.00:42

Ser deilig ut! Forelpig klarer jeg meg med kefiren som virkelig begynner komme seg, OG det BESTE, jeg reagerer ikke p det i det hele tatt! Utrolig! :D Ikke noe tjukk hals og slim. Herlig!

ET LIV I BALANSE.

06.04.2012 kl.10:33

Kefiren min begynner ogs komme seg veldig n. Og jeg merker at jeg selv begynner "forst" disse kornene litt bedre - og hva som skal til for f en god smak som jeg liker. S det er nok noe riktig i dette med at man m prve og feile litt for f det til. Jeg har heller ingen reaksjoner lengre og spiser bde upasteurisert ost, smr, kefir og youghurt hver dag - og trives veldig godt med det. Anne M

06.04.2012 kl.10:42

Nr man frst har laget noen glass, hvor lenge kan de oppbevares i kjleskap?:)

Lisa R

06.04.2012 kl.10:44

Nr man frst har laget noen glass, hvor lenge kan de oppbevares i kjleskap?:)

mari

06.04.2012 kl.11:53

Vet du om man kan bruke melkesyre kapsler istedet for startkultur ?

ET LIV I BALANSE.

06.04.2012 kl.14:10

Jeg antar at youghurten kan holde seg minst en uke i kjleskapet. Jeg rekker aldri oppbevare den s lenge, drikkes opp fr en uke har gtt. Jeg er usikker p dette med melkesyrekapsler, men jeg regner med at det er det samme ( lactobacillus-acidophilus) . Noen som vet? Anne Marit

PirkePetter

06.04.2012 kl.14:47

Lactobacillus acidophilus er en enkelt bakterietype, og ikke flere typer bakterier. Det du nok tenker p er melkesyrebakterier, alts laktobakterier. Lactobacillus acidophilus finnes i upasteurisert melk, slik at nr slik melk brukes til lage yogurt fr du denne bakterien p kjpet. Og da utover de gjrsopper som normalt ogs finnes i r melk.

Yogurt er ikke et ensartet produkt som alltid har samme bakterieflora, da floraen er like forskjellig som yogurttypene. Det som imidlertid skiller yogurt fra andre gjrede melkeprodukter er dominans av bakteriene lactobacillus bulgaricus og streptococcus thermophilus. Inneholder startkulturen ikke disse bakteriene fr man ikke yogurt, men noe annet som eventuelt likner.

Ferdig yogurt kan oppbevares i minst 2 uker i kjleskap, og om den deler seg i kasein/ostemasse og myse er det bare rre den sammen igjen.

Melkesyre er et gjringsprodukt som flge av yogurt eller kefirproduksjon, og kan flgelig ikke brukes til lage selve produktet med. En startkultur bestr av bakterier og/eller gjrsopper, mens melkesyre er en organisk syre.

AnneB

06.04.2012 kl.21:09

Jeg har ikke yoghurtmaskin, men bruker mattermos, det fungerer fint:). Jeg bare varmer opp melka til 42 grader og har den i termosen i 24 timer. Trenger ikke strm og blir derfor ogs lett ha med seg p pskeferie.

Gry

06.04.2012 kl.21:49

S kjekt med disse grundige innleggene dine om dagen. S kan jeg linke hit istedet for gjre alt arbeidet selv p egen blogg ;-)

ET LIV I BALANSE.

07.04.2012 kl.00:28

Ja, min pleier dele deg etter noen dager i kjleskapet - men da rister jeg bare glasset noen sekunder - s blander alt seg slik Pirkepetter beskriver. Takk for oppklaring.

Mattermos var jo en god ide. Greitt ha alternativer nr man skal reise bort.

Takk for den Gry. Greitt hjelpe hverandre. Jeg liker utforske p denne mten, s det kommer nok mer etterhvert. N er lammelret tint og krydret med ferske urter, salt og pepper. Fortsatt god pske til dere alle. Anne marit

Vibeke

07.04.2012 kl.17:33

Kjekt med detaljert beskrivelse av fremgangsmte. Skal snuse litt rundt etter en rimelig lsning mtp en slik maskin, jeg m jo hive meg med p yoghurtblgen:-) p lista str ekstra fryser, kjleskap og dehydrator i tillegg... Fortsatt god pske, hper vi sees igjen om ikke s alt for lenge:-)

Anne Marit

07.04.2012 kl.17:46

Hei dere: For de av dere som nsker en lettvint og billig lsning - her er en jeg fant ved google youghurtmaskin. Finnes sikkert flere. Kjekt greitt sette i gang - og praktisk oppbevare youghurten i glassbeholdere i kjleskapet. http://www.jackpot.no/produkt.asp?p=12031&&c=279&navn=Youghurtmaskin&kategori=&kategori2=
jeg lagde hjemmelaget yoghurt som en besatt fr. det er ddsgodt :)

Trine

10.04.2012 kl.09:51

Er det noen som lager yougurt p vre Romerike? Skulle gjerne ftt tak i yougurt start-kultur i nrheten av der jeg bor:)

ET LIV I BALANSE.

10.04.2012 kl.11:19

Trine. Gry i Fleksitianerlivbloggen bor vel p Romerike? Kontakt henne. Se link p siden min. anne marit

Trine

19.04.2012 kl.15:20

Hm, har laget yoghurt n, men hvordan vet man at man har ftt det til? Jeg mener hvordan vet man at man ikke har delagt de helsebringende bakteriene? Min yoghurt ble veldig rennende, men lukter syrlig og godt. Den ble laget i gr kveld s vi skal smake den i ettermiddag! Og s lurer jeg p om noen av dere vet om ferskosten Nyr har de samme gode bakteriene som hjemmelaget ost av kefir som Anne M har beskrevet i ett annet innlegg?

Anne

13.06.2012 kl.23:31

N har jeg ogs prvd meg p yoghurt. Min skilte seg og det ble klumper og noe melkelignende vske etter 24 timer i termos. Luktet syrlig og smakte godt, men ble vel ikke helt som den burde. Blir din helt jevn i konsistens rett etter laging?

Sandra

05.07.2012 kl.15:42

Is it possible to buy fresh milk in Norway? I live in Hordaland, and have never heard of fresh milk for sale. If anyone has information - please let me know!

PirkePetter

06.07.2012 kl.00:39

You cannot buy fresh milk from public stores since it is against the law, but you can buy directly from milk farmers if you find one in your area. There are a great many milk farmers in Norway so I doubt you will have any problems locating one. If you would like som help you may want to ask Christer in http://tidsporten.no/ to do some research for you. He is located in Bergen.

supermatforbarn

08.08.2012 kl.00:06

Hallo i luka, glemte helt at du hadde laget dette innlegget da jeg laga mitt i ferien- helt til jeg n ser Vibeke linke til dette og mitt yoghurt-lage-innlegg. Tenk s treig da, har til og med lagt inn kommentar lenger her oppe.... Jaja, gode ting kan det ikke bli for mye av :)

Interessert i fermentering

19.10.2012 kl.09:46

Hei! Jeg er veldig interessert i skaffe meg startkultur til yoghurt og kefirkorn. Kan jeg kjpe det av deg kanskje?:)

03.02.2013 kl.22:02

Hei. nsker gjerne f en yoghurt starter om mulig. Kan du sende meg en melding om detaljer p mail?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, rd og tips for f et friskere, sunnere og mer balansert liv. P alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits