Omlegging av matvaner

Kanskje tenker du at det blir for komplisert i en hektisk hverdag å leve slik jeg antyder? Og at det blir for dyrt? Og for slitsomt? Der tar du feil. Jeg tør påstå at jeg bruker betydelig mindre tid på å handle mat nå som jeg alltid har kraft, kjøtt og fisk i fryseren, basisgrønnsaker i kjøleskapet, naturlig kefir og youghurt til enhver tid i kjøleskapet - og etterhvert fermenterte grønnsaker og surdeig gående. Det er egentlig bare snakk om å lære seg noen enkle prinsipper fra bunnen av og få disse inn som en vane i hverdagen. Og kanskje lurt å ta en ting av gangen. Denne videoen fra Sara Pope og Weston Price forklarer litt av dette på en forklarlig måte.

Jeg har prøvd tipset med å fryse ned biter av lever og svelge hel, men akkurat det klarte jeg ikke å gjennomføre. Jeg tar derfor daglig en toppet teskje med det fermentert fiskelever- og smøroljeproduktet hun nevner (på tom mage) i stedet - og er fornøyd med det. Litt uvant i starten, men nå svelger jeg det unna med et glass vann. Jeg har kuttet ut alle andre omegaprodukter etter at jeg begynte med dette fantastiske produktet som jeg kommer til å skrive mer om senere. Kunnskapen om effekten av smør- og torskeleverolje er gammel og ble visstnok oppdaget av Weston Price i 30-årene. Og kombinasjonen av disse to sammen skal være veldig bra. Oljen er melkesyregjæret og kildene er villfanget torsk og melkefett fra kyr som kun spiser gress. 

Forøvrig mange gode tips i denne videoen. 

5 kommentarer

mari

02.apr.2012 kl.10:43

Heisann:-) takk for gode tips. Jeg har prøvd mye av dette før, da jeg bodde i usa, men da vi kom hjem fortsatte jeg ikke. syns det er vanskeligere her å finne gode kilder til kjøtt og fisk

Og mye dyrere enn i usa..hvordan kommer du ut økonomisk føler du? Og er hele familien med på dette? Min mann er ikke helt med på den " nye" livsstilen. og da erdetvanskelig med barna og..de ser jo hva han gjør. tips?

ET LIV I BALANSE.

02.apr.2012 kl.11:02

Jeg er deltidsmamma og har en uke med barn og en uke alene. Mao ingen mann her. Men hadde jeg hatt en mann, så hadde jeg nok fått ham med. Dette er jo fantastisk god mat, så hvorfor skulle jeg ikke det. Barna er så klart skeptiske til en del ting, men de liker også mye. Og de venner seg til det. Som jeg skriver føler jeg at jeg bruker mindre tid på å handle nå - fordi jeg handler smart. Og fordi jeg fyller opp fryseren. Og fremover blir det nok enda lettere da vi er i ferd med å gå sammen i en slags innkjøpsring hvor vi handler inn sammen fra jegere og leverandører av egg og melk. Vi fikk blant annet nettopp levert en stor mengde kraftbein fra ferskdisen til en lokal butikk - og betalte 200 kroner for alt sammen. Resultatet er store mengder kraft som fryses ned i porsjoner og kan brukes i supper av mange slag. Det er bare å kontakte ferskvaredisker eller jegere eller slaktere og be dem ringe deg når de får inn kraftbein de ikke har bruk for sel. Brød baker jeg nå selv av surdeig - sunne grove surdeigsbrød er ikke akkurat billig i butikken. Og ferskmelk kjøper jeg for 15 kroner per liter, det er billigere enn vanlig melk i butikken. Den samme melken lager jeg youghurt av og kefir, og der blir jo også sluttsummen betydelig billigere. Og jeg har nå begynt å fermentere grønnsaker som jeg kommer til å spise daglig. Dermed slipper jeg å kjøpe dyr probiotika. Jeg har også kuttet ut mange andre kosttilskudd som jeg brukte mye penger på. Jeg trenger det ikke lenger. Jeg har ikke regnet på hva totalsummen blir, men kanskje en ide å gjøre det etterhvert. Det hele handler mer om planlegging og organisering - og tilvenning. For meg er det uansett ikke noe alternativ. Jeg blir syk av ferdigmat og industrimat. Da er valget enkelt.

ET LIV I BALANSE.

02.apr.2012 kl.11:03

....og for ikke å snakke om søt- og saltsuget. Det er fullstendig borte. Sparer mye penger på å ikke kjøpe sjokolade og salt snacks lengre....

mari

02.apr.2012 kl.14:49

Takk. Men med en kresen mann som syns jeg er ekstrem er det ikke bare bare å få han med. Men noe å jobbe mot;-) en god ide å kjøpe kraftbein. jeg har foreløpig bare lagd kraft av kylling. Og det blir jo fantastiske supper av det:-) har veldig lyst på å prøve fermentering også. Er det supermat du har kuttet ut? Jeg kjøper litt av det på iherb men blir jo litt penger etterhvert, ja. skal fortsette å følge bloggen din. :-)

Anne MA

02.apr.2012 kl.18:51

Kraftbein er supermat. Det samme er gelatinet i kraften du får av kraftbein - og ikke minst fra kylling. Jeg har kuttet ut hvetegress og mye annet. Det ga meg ikke noen effekt. Men jeg spiser gojibær, bipollen og litt annet innimellom som snacks. Fint at du er innom. AM

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits