"Min lille kefirskole"

Foto: Kefir smaker så godt og gjør også inderlig mye godt for vårt indre. Flere bilder nederst.

Jeg er fortsatt en "novise" når det gjelder å lage kefir - og er langt fra ferdig utlært. Men jeg er utålmodig og vil helst kunne alt fra dag èn. Derfor skulle jeg ønske noen kunne forklart meg med teskjemetoden hvordan jeg lager kefir, trinn-for-trinn, hvordan den skal smake, hva man bør passe på osv. osv.osv. Men saken er den at her må jeg bare gå veien og gjøre mine egne erfaringer. Det er den beste måten å lære på. Flere av mine matvenner der ute har allerede hjulpet meg langt på vei, så jeg er faktisk godt i gang. Takk til dere! Og de siste rundenene begynner kefiren å smake slik min gane mener kefir skal smake. Helt nydelig! Passe syrlig. Myk konsistens. Jeg regner med at det er flere der ute som ønsker å prøve - så her kommer litt lett forståelig informasjon om hvorfor du bør tillegge deg den gode vanen å lage kefir - og hvordan du kan komme i gang. Mine første forsøk som kefirmamma var ikke helt vellykket, og det har jeg nå forstått skyldes at kefirkornene må tilpasse seg det nye "miljøet" - og at man må gi dem litt til på å omstille seg for å kunne lage god kefir. Får du eksempelvis tilsendt kefirkorn i posten tar det gjerne opptil en uke før de kommer i gang med å lage god kefir. Så vær tålmodige med disse fantastiske små. Og pass godt på dem.

Hva er kefir?

Kefiren er slektningen til youghurt. Begge har eksistert i tusener av år, begge smaker litt syrlig, konsistensen kan virke lik (youghurt tykkere), men "innvendig" er de veldig forskjellig. Kefir lages av kefirkorn som består av en mengde ulike bakterier og gjær - bundet sammen. Kefir fermenteres/gjæres i 1-3 dager, mens youghurt trenger bare noen timer under høyere temperatur for å bli ferdig. Kefirkornene vokser under gjæringen og kan derfor deles med andre etterhvert. Så kast for all del ikke kefirkorn når de vokser, men lær kunnskapen din videre til andre - og gi kefirkorn bort gratis.

Så, hvorfor drikke kefir?

Mikroorganismene i kefir "flytter inn" i tarmen din og hjelper til med å kontrollere veksten av skadelige bakterier i kroppen. De hjelper til med fordøyelsen og sørger for en sunn tarm. Enkelte undersøkelser viser også at daglig inntak av kefir styrker immunforsvaret og hemmer blant annet kreftceller i å vokse. Kefir inneholder enzymet laktase, enzymet som bryter ned laktose (som er det dominerende sukkeret i melk). Har du laktoseintoleranse skal du fint kunne drikke kefir hvis den får syrne lenge nok - og mest sannsynlig bli kvitt intoleransen etterhvert. Magesmerter, oppblåsthet og luft i magen blir fort historie for de aller fleste. Har du eller barna dine diare, så drikk kefir!

Hvordan lager jeg kefir?

Først må du finne noen som kan gi deg kefirkorn? Finner du ingen venner som lager kefir selv kan du bestille via nettet. Kanskje noen bra linker fra mine lesere? Så er det bare å begynne. Legg kefirkornene i et rent glass, eksempelvis et stort norgesglass. Til å begynne med brukte jeg et lite norgesglass, siden jeg måtte prøve og feile litt på smak, men nå er jeg oppe i et glass som rommer en liter - og etterhvert to liter. Hell over H-melk eller enda bedre - ferskmelk. Ferskmelk inneholder betydelig mer næring, men har du ikke annet bruker du H-melk (kan brukes også av deg med intoleranse). Du får da en kefir med et betydelig mindre næringsinnhold, men du får likevel en god probiotikaeffekt. Dekk til med eksempelvis et kaffefilter med strikk rundt og la stå på kjøkkenbenken i romtemperatur. Ikke rør rundt. Ikke la nysgjerrigheten ta overhånd. Stol på at kefirkornene gjør jobben. Etter 1-3 døgn (avhengig av temperatur og hvor effektiv kefirkornene dine er) kan du sile kefiren slik jeg viser på bildet under. Ikke bruk metallsil, da det kan påvirke kefirkornene negativt. Bruk evt en skje og rør forsiktig for å få all kefiren gjennom silen. Legg kefirkornene tilbake i et rent glass og begynn en ny runde. Hell ferdig kefir over på flaske og sett i kjøleskapet (det stopper fermenteringen). Drikk eller la stå kaldt! Etterhvert som du prøver deg frem vil du finne ut hvordan ekte kefir skal smake. Det skal ikke smake eddik, slik min gjorde i starten. Men konsistensen skal være fløtemyk og passe tykk (tynnere enn youghurt), og kefiren skal være svakt syrlig. Drikk den naturell hver dag - tilsett evt litt stevia når barna skal drikke - ha kefir oppi smoothie - bak kaker eller brød med den - og venn deg selv og dine barn gradvis til å elske denne fantastiske helsebringende drikken.

Hvis noen der ute har noe å tilføye eller noe å pirke på - eller noen vil dele sine erfaringer - så er dere hjertelig velkommen til å kommentere. Jeg setter også pris på å høre fra de av dere som går i gang nå og som har spørsmål eller erfaringer å dele. Jeg lurte eksempelvis på hva jeg skulle gjøre i ferien. Må jeg finne kefirbarnevakt eller klarer kefirkornene mine seg alene i en uke eller to? Ja, det gjør de. Bare fyll opp et stort norgesglass med melk og la det stå i kjøleskapet sammen med kefirkornene dine - så vil gjæringen gå langsommere.  

Hvor mye kefir kan jeg drikke? Du kan gjerne drikke en liter hver dag. Jeg er nå oppe i en halv liter per dag og kommer nok til å øke på etterhvert. Har du melkeintoleranse må du begynne forsiktig, gjerne med en teskje av gangen. Bruk sunn fornuft  og kjenne etter hvordan kroppen din reagerer.

Hvor lenge lever kefirkornene? Tar du godt vare på kefirkornene dine kan de leve like lenge som deg. De reproduserer seg selv, så du kan dele med andre.

Kan jeg kjøpe kefir i butikken i stedet og spare meg alt arbeidet? Nei, å kjøpe kefir i butikken er ikke det samme. Butikk-kefir er ikke laget av naturlig levende kefirkorn, men av effektive laboratoriekulturer av noe slag. Du får heller ikke tak i kefir laget av ferskmelk, slik du har muligheten til ved å finne noen som kan levere deg ferskmelk. Da får du en næringsbombe i tillegg. Og ikke glem at det er utrolig gøy å jobbe med kefir selv!

Til sist; lurt å vektlegge renslighet, dvs vaske glassene før gjenbruk. Det samme gjelder sil og utstyr du bruker i prosessen.

67 kommentarer

KefirPetter

27.03.2012 kl.00:46

I avsnittet "Kan jeg kjøpe kefir i butikken i stedet og spare meg alt arbeidet?" har en frekkas av en halv setning lurt seg inn. Halve setninger nå til dags!

Setter man ferdig kefir i kjøleskap bremser det gjæringen en god del, men stopper den ikke. Vil man ha større kullsyredannelse kan norgesglass med lokk og gummiring brukes. Dette holder luft ute, og slipper ut nok kullstyre til at krukka ikke eksploderer.

Bakterier fra kefir beskytter ikke mot såkalt patogene bakterier all den tid slike bakterier ikke finnes, og da 90% av det såkalte immunforsvaret er tarmfloraen, er det som du sier at immunforsvaret styrkes betydelig ved jevnlig konsum av kefir, yoghurt, surmelk, sur myse, etc. Når det gjelder kreft så er det flere substanser i kefir som hemmer vekst av kreftceller, som du påpeker, men også bl.a melkesyre og smørsyre som omdanner kreftceller tilbake til normale celler. Dvs at svulstutvikling reverseres. Bakterier og gjærsopper fra kefir avgifter også en god del substanser fra mat slik at disse ikke har kreftfremmende virkning, og avgifter videre bl.a tungmetaller og en del radioaktive substanser, resirkulerer galle, kolesterol, hormoner, neurotransmittere, næringsstoffer, etc og mye mer.

I hele tarmsystemet legger bakterier fra bl.a kefir seg som en tykk hinne langs tarmveggene, og beskytter tarmen mot skader og reparerer allerede oppståtte skader, opprettholder energiproduksjonen i tarmcellenes kraftverk/mitokondrier, opprettholder optimal ph, og mangedobler både næringsopptak såvel som avfallsutskillelse. Og det jeg har nevnt så langt er bare en brøkdel av de dokumenterte virkninger som finnes.

Her kan kefirkorn fåes, utover Christer i Tidsporten, og selvfølgelig Kefirkraftmammaen som har skrevet dette innlegget -

http://www.torontoadvisors.com/Kefir/kefir-list.php

http://www.rejoiceinlife.com/kefir/kefirlist.php

http://health.dir.groups.yahoo.com/group/native-nutrition/message/19510

Her kan kefirkorn kjøpes, og ellers er der en masse info om kefir, hvordan man lager kefir,oppbevarer korn, gjenaktiverer korn, m.m -

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html

For kefirentusiaster -

Fact Book On Yogurt, Kefir & Other Milk Cultures - Beatrice Trum Hunter, Keats Publishing Inc, ISBN 87983-033-175

The Magic of Kefir: An Ancient Food for Modern Maladies - Donna Gates, Linda Schatz, B.E.D. Publications Incorporated, ISBN 0963845802

Kefir Rediscovered!: The Nutritional Benefits of an Ancient Healing Food - Klaus Kaufmann, Alive Books, ISBN 0920470653

Kefir: For Pleasure, Beauty and Well-Being ? Harald W Tietze, Beekman Publishers Inc, ISBN 0846451964

Kefir: Naturally Healthy living Food ? Debra J. Norman, The Oracle Press, ISBN 187649405-0

gladerebarn

27.03.2012 kl.08:47

Dette innleggget er midt i blinken for meg! Jeg har nylig startet med vannkefir, og i dag eller i morgen venter jeg kefirkorn til melk i posten. Vannkefir er kjempemorsomt, jeg begynner å få helt dilla, og barna elsker det. Regner med kefir på melk blir en like kjær venn etter hvert! Jeg har funnet et nettsted som har svar på stort sett alle spørsmål man måtte ha i forbindelse med å lage kefir. Her er det svært mye inspirasjon å hente i forhold til kefir, vannkefir, surdeig og kombucha. http://www.yemoos.com/index.html

Anne MA

27.03.2012 kl.10:27

Så kjekt. Det klør jo i fingrene etter å prøve vannkefir også. Er det noe man også kan dele, eller hvor får jeg kjøpt korn til det? Det er sikkert noe for mine barn også. Jeg har faktisk nettopp fått en oppskrift på kombucha fra en asiatisk dame som kjører kurs på asiatisk mat. Jeg skal få prøvd å laget denne snart og legger da ut både erfaring og oppskrift på bloggen. Takk for tips på link. Anne Marit

ET LIV I BALANSE.

27.03.2012 kl.10:31

Og der var jammen meg Kefir-Petter også. Beklager at ikke dine kommentarer legges ut umiddelbart og må godkjennes av meg. Det skyldes nok alle linkene du legger ut. Men uansett, takk for pirk og utfyllende informasjon. Det er som alltid lærerikt å høre fra deg. Jeg deler gjerne min kefir med andre som gidder å ta turen til meg. Det er bare å sende meg mail. Om en ukes tid er nok kulturen min stor nok til å deles. Anne Marit

ET LIV I BALANSE.

27.03.2012 kl.10:34

Uffda, mye rot i setningene på slutten av artikkelen. Ble litt sent i går, men nå er det rettet opp.

gladerebarn

27.03.2012 kl.10:56

Jeg fikk vannkefirkorn hos fleksitarianerliv. Og kefirkorn til melk av Christer hos Tidsporten. (Mine trenger nok litt tid enda.) Jeg har også veldig lyst å få til kombucha etterhvert. Gleder meg til du legger ut innlegg om det også!

Marianne

27.03.2012 kl.11:13

Gleder meg vilt til å komme i gang med dette (i morgen!). Det ser forelôpig ikke ut til at jeg eller 3-åringen tåler noe serlig å drikke fersk melk og fløte (slim og gørr, urolig mage, barnet "kaver" om natta etc) men satser på at detfunker bedre med kefir og yoghurt. Rømme og ost av upasteurisert melk ser ut til å gå bra i mindre mengder så da er det håp tenker jeg.

ET LIV I BALANSE.

27.03.2012 kl.11:22

Takk for tips om Fleksitarianerliv.

Marianne. Da kan det nok sikkert være lurt å holde seg unna og heller satse på å syrne. Tradisjonelt drakk man heller ikke melk. Det meste ble syrnet til rømme, kefir, youghurt, ost ov. Osten er jo fermentert lenge, så da skal vel det meste av kaseinet være brutt ned. Pass på at du syrner kefiren lenge nok. am

Vibeke

28.03.2012 kl.10:43

Åh, nå klør det i fingrene her også - gleder meg til å prøve selv! Og kanskje jeg får smake litt på kefiren din når jeg kommer innover en tur i morgen? Jeg pakker med meg noen godsaker selv, så kan vi "byttesmake":-)

AnneB

29.03.2012 kl.20:36

Jeg skaffet meg kefir-korn for noen måneder siden fra http://hjemmeproduktion.dk/, det har tatt lang tid før produksjonen kom skikkelig i gang, og "soppen min" (nå får jeg sikkert tyn fra PirkeP...) har nesten ikke vokst. Men jeg har hatt den i for lenge, og for lite melk hver gang, men nå er det mer fart. Jeg bruker ca en halv liter melk i glassflaske og lar det stå et døgn i vinduskarmen (her på vestlandet er det ingen fare for at det blir for varmt!).

For at soppen skal vokse må ikke kefiren bli for sur, da har ikke soppen mat nok. Trur eg.

Marianne, det er sikkert lurt å begynne med syrnet melk. I små mengder den første tiden. Jeg har fulgt ett opplegg fra en engelsk lege som jobber med koblingen mellom mat og psykisk helse (alt fra ADHD til depresjoner/angst), det kalles GAPS (http://www.gapsdiet.com/), der skal all mat introduseres i små mengder for å unngå det hun kaller dieoff ("bra" bakterier tar knekken på "dårlige" bakterier og når de dør blir det giftstoffer/avfall som kroppen kan reagere på).

Dette ble kanskje litt på kanten... Men jeg har hatt nytte av det:)

AnneB

30.03.2012 kl.11:14

Jeg glemte helt å si at det var GAPS (og Natasha Campell McBride) som fikk meg inn på kraft og melkesyregjæring, det er grunnpillarene i hennes kostholdsråd.

ET LIV I BALANSE.

30.03.2012 kl.11:55

Anne B. Jeg kjenner til GAPS og har lest en del om det. De er inne på et viktig spor. Jeg har selv gått fra å være syk til å få masse energi og fungere normalt ved å spise som jeg nå gjør. Og jeg tror dette bare er begynnelsen for min del. Jeg tror kefirkornene du har kjøpt fra dansk hjemmeproduksjon er annerledes enn de jeg har, men dette kan pirkepetter mer om enn meg. Vi får se hva han sier. Jeg har også en pakke med den samme frysetørrede kulturen som deg, men den har jeg ennå ikke prøvd.tenkte prøve etterhvert og sammenligne litt. Jeg liker kefiren min, men tror den fortsatt er litt for syrlig til å kalles optimal. Men det går seg vel til etterhvert som den får litt tid og får tilpasset seg. Min har vokst ganske mye til tross for at kefiren kjennes syrlig. Anne Marit

F. Orståsegpåer

30.03.2012 kl.20:59

AnneB - Kirsten i Dansk Hjemmeproduktion selger ikke kefirkorn, kun pulverkultur. Og denne vil ikke vokse da den ikke inneholder bakterien som lager selve kefiranet/kornet. Det er riktig at kornene slutter å vokse om ph i melka blir for lav, og blir den veldig lav (om kefiren ikke får ny melk i løpet av en 2 ukers tid) dør enkelte av bakteriene også. Deriblant den som lager kefiran

Pulverkulturen fra Dansk hjemmeproduktion gir en hakket søtere kefir enn den som lages på kefirkorn. I det minste etter min smak.

Marianne - det McBride sier om bakterier og giftstoffer er faktisk udokumentert tull, da bakterier ikke verken danner gifter selv, eller inneholder gifter i cellemembranene sine slik en annen teori går. Hadde sistnevnte teori, om at bakterier frigjør gifter fra cellemembranene sine når de dør/blir drept av antibiotika, vært riktig ville vanlig kommunalt drikkevann være stappfullt av bakteriegifter med tanke på at klor og andre kjemikalier dreper de x ganger milliarder bakteriene som normalt finnes i vanlig drikkevann. Klor og andre kjemikalier dreper bakteriene, men fjerner dem jo ikke, slik at hvert glass kommunalt drikkevann inneholder milliarder med døde bakterier. Bon appetitt!

Grunnen til at myten om bakteriegift har oppstått er fordi forskere har tatt enkelte bakterieproduserte substanser, i hovedsak bakteriosiner (det som kalles probiotika), og kjemisk katalysert virkningene av disse mange tusentalls ganger inntil de ha fått substanser med varierende grader av giftvirkning i laboratorieforsøk. Gjør man dette med nesten hva som helst får man før eller siden en giftvirkning, og bakteriosiner produseres aldri i slike mengder av bakterier i kroppen. Kroppen din ville ha måttet inneholde opptil flere titalls tonn bakterier med tilhørende bakteriosinproduksjon for å kunne få en mengde som teoretisk kunne være giftig.

Denne teorien er derfor feil, og den er heller ikke vitenskapelig dokumentert. Grunnen til at disse påstandene er så utbredte er pga internasjonal konsensus blant leger og forskere om at disse giftene må finnes, da bakterier jo kan være såkalt patogene i følge logikken. Konsensus innen forskning er når forskere og leger er enige om noe uten fnugg av dokumentasjon eller bevis, men bare antar at en hypotese må være sann.

F. Orståsegpåer

30.03.2012 kl.21:01

Det McBride refererer til når hun sier die off er kun det samme som helbredskrisesymptomer/healing crisis, hvor man gjerne opplever varierende former for ubehag, gjerne feber, diare, svette, vondt her og der i kroppen, etc mens kroppen oppjusterer sin kjemiske balanse og/eller flora. Dette har ikke med bakterier, giftige eller ikke å gjøre, men skjer fordi kroppen reparerer og bygger seg selv på ny når den får mer næring enn den er vant med.

Da mye av reparasjonsprosessene inkluderer å kvitte seg med døde eller svekkede celler, setter kroppen i gang lokale betennelsesreaksjoner (sender hvite blodlegemer for å gulpe i seg de døde cellene) som dreper de svekkede cellene, eller bryter videre ned de allerede døde. Inn i bildet kommer også bakterier, som hjelper kroppen i reparasjonsarbeidet gjennom bl.a å spise slaggstoffer, slim, og betennelsespuss, etc, samt fjerne cellerester somd e bryter videre ned ved hjelp an enzymene de produserer. Bakterier hjelper dermed kroppen i betennelsesreaksjoner den starter selv for å helbrede seg selv, men om en lege finner disse bakteriene heter det at de er patogene, og er årsaken til helseproblemet. Og betennelsen sies da å ha sitt opphav i en såkalt "infeksjon" forårsaket av nevnte bakterier. Dette er hva den moderne seriøse vitenskapen faktisk sier, og det finnes hauger med dokumentasjon som støtter dette (deriblant all forskningen som kalles hygienehypotesen), og motsatt finnes det kun teorier og hypoteser som støtter legemiddelindustriens påstander om patogene bakterier. Imidlertid har disse teoriene og hypotesene blitt gjentatt i så mange generasjoner at de i dag regnes som selvfølgelige sannheter

McBride har veldig mye bra info i boken sin, men blander inn så mye udokumentert skremselpropaganda som egentlig kommer fra vaksine og antibiotikaindustrien at det hele blir ei salig røre av dokumenterte fakta, teorier og rene løgner. Hun er tross alt lege, og dermed i alle fall til en viss grad farget av utdannelsen/indoktrineringen sin. Som et eneste lite eksempel, så sier hun at når man har tarmlekkasje/leaky gut så vil slemme bakterier, som for øvrig ikke finnes med tanke på at bakterier skifter form til og fra hverandre, og altså er pleomorfe, komme inn i blodet hvor de vil forårsake immunreaksjoner. Dette er bare tull og blir sagt for å hause opp logikken for å skremme folk (slik at kostholdslogikken henens virker enda mer troverdig), da det vitenskapelig dokumenterte faktum er at enhver substans i tarmen, hvor harmløs og uskyldig den enn er, vil forårsake nøyaktig den samme immunresponsen om denne kommer inn i blodet, hvor den ikke har noe å gjøre. Man trenger ganske enkelt ikke såkalt slemme bakterier i denne teorien, da alle substanser som ikke har noe i blodet å gjøre vil fremme den samme typen immunreaksjon. Og hun tar ikke med at om slemme bakterier kan lekke inn i blodet gjennom tarmen, hvorfor kan ikke de såkalt snille det også? Er hullene i tarmen selektive, og bare slipper igjennom de slemme? Utover dette bakteriehysteriet, som for øvrig for lengst har blitt motbevist av den seriøse vitenskapen, dvs den som ikke kontrolleres av legemiddel eller vaksineindustrien, samt en del mindre feil og misforståelser til, så er boken hennes et veldig godt skritt i riktig retning, og anbefales alle med barn som har særlig (serotoninrelaterte) mentale eller følelsesmessige problemer. Vil du ha filmen om GAPS kan jeg poste nedlastingslinker til deg her om du vil?

AnneB

30.03.2012 kl.22:13

Jeg vil gjerne se film, supert om du legger ut link.

Men du PirkeP, blir du aldri glad når du ser en lege, f.eks NatashaCMcBride som er såpass oppegående som hun er? Hun er som du sier lege, og nettopp derfor er jeg imponert over hva hun faktisk vet og kan og tør å gå ut med:).

PirkeP

31.03.2012 kl.01:29

Glad er nok ikke det rette ordet, men jeg setter pris på det. Skjønt det burde ikke ha vært nødvendig å like dette, da leger aldri skulle ha blitt hva de har blitt. De hykler tross alt Hippokrates' ed når de blir leger, men gir blaffen i hele poenget med hans lære, som jo var å la ens mat være ens medisin. Leger var en gang til for folket, i dag tjener de legemiddelindustrien. Jeg sier ikke at leger er onde eller slemme, da de blir manipulert og indoktrinert av legemiddelindustrien, som kjøper dem allerede men de er studenter. Det er jo offentlig kjent at legemiddelindustrien ofte betaler legenes utdannelser mot at legene holder seg til spesifikke produkter. En ting jeg regner med at du ikke er klar over er at legemiddelindustrien svært ofte betaler leger for å prøve ut uprøvde medikamenter på intetanende pasienter for å sjekke eventuelle bivirkninger. Jeg har ellers så mye informasjon om legevitenskapens historie, mange dokumenter som viser de alvorligste helseskader ved ulike medikamenter og vaksiner, samt p-piller, som legene selv påstår er helt harmløse, m.m at jeg absolutt ikke ser noen grunn til å værken respektere eller like leger.

Jeg er som du sikkert kan skjønne fra kommentarene mine ikke spesielt imponert over McBride. Hadde hun skrevet en sannferdig og ærlig bok uten å involvere løgner, myter eller misforståelser hadde jeg latt meg imponere. Ser jeg ikke slik integritet i forfattere har jeg lite respekt for dem.

Det er så at det er menneskelig å feile, og jeg mener heller ikke at forfattere skal være perfekte, men samtidig synes jeg det er galt å villede uskyldige og intetanende mennesker, selv om dette bare er ubevisst. Av samme grunn som jeg ikke helt godtar GAPS logikken er jeg ikke medlem av Weston A Price Foundation, og vil heller ikke bli det så lenge de promoterer løgnen om patogene bakterier eller eksistensen av virus. I tillegg er dette også veldig dumt, fordi f.eks kokosolje, som disse damene promoterer som antibakteriell og antivirus utover andre egenskaper, har så til de grader mange helsefordeler pga det høye inneholdet av mettede mellomkjedede fettsyrer, at det bare er tull og tøys å fokusere på mikroorganismedelen, som ikke engang er sann. Jeg mener dette er dumt fordi dette med mikroorganismer er hva veldig mange lesere henger seg opp i ut fra det jeg har sett av bokkommentarer og innlegg i forum og blogger om kokosolje eller boken til disse damene, Nourishing Traditions.

På samme måte mister jeg umiddelbart respekten for enhver urtebokforfatter som skriver om f.eks hvitløks virkninger mot bakterier eller virus. Hvitløk har så utrolig mange andre helsegevinster som langt overgår en eventuell virkning mot innbilte patogener, hvor en av de viktigste er at den avgifter en god del tungmetaller. Sistnevnte er godt dokumentert, men jeg har bare sjelden sett denne informasjonen i de sikkert millioner av bøker og artikler, samt forskningsstudier jeg har lest om hvitløk. Jeg har sikkert noen hundre urtebøker selv, og tror ikke jeg har sett tungmetallinformasjonen i en eneste av dem. Når forfattere av helsebøker av ymse slag fokuserer på hvordan urter eller sunn mat eller kosttilskudd virker mot sykdomsårsaker som for lengst er dokumentert som bløff fra legemiddelindustriens side, som f.eks kolesterol, utover mikroorganismer, mettet fett, rødt kjøtt, frie radikaler, såkalt autoimmune sykdommer hvor kroppen liksom skal angripe seg selv, m.m da gjør de ikke folket en tjeneste, men fortsetter å spre industriens løgner, enten de selv er klar over dette eller ikke. Folket fortjener og har krav på sannheter som kommer dem til gode, ikke løgner eller myter eller manipulert forskning som bare kommer industrien til gode.

Det har vært kjent i mer enn 20 år at Louis Pasteur manipulerte sine forskningsresultater slik at de skulle promotere løgnen om patogene mikroorganismer. Denne løgnen er et av fundamentene til den moderne legemiddelindustrien, og fortsetter som før til tross for at avslørelsen.

Jeg er som du må forstå svært kritisk av meg, og tror nok nicket mitt, PirkePetter passer godt. Jeg er ikke allvitende eller ekspert på alt, men har integritet til å både dobbel og trippelsjekke all info jeg kommer med for å være 500% sikker på at jeg ikke promoterer noe som kan skade eller villede andre.

PirkeP

31.03.2012 kl.01:41

Jeg glemte denne -

Weston A Price Foundation - Gut Physiology and Syndrome 2010

English | AVI | XVID 212 kbps 25 fps | 854x480 | MP3 128 kbps 44 KHz | 5h54mns | 537 MB

Genre: elearning

It all begins in the gut! Not just for autism, ADHD, and schizophrenia.

The complete all day (5 hour) seminar of how the digestive system works, how it can become damaged by the foods we eat, and how digestion relates to many diseases, especially autoimmune diseases.

?All diseases begin in the gut."

This is a wonderful phrase coined by Hippocrates more than two thousand years ago and the more we learn, the more we realize just how right he was. Every disease begins in the gut and we have to look at the digestive system when we try to treat any degenerative disease no matter how unrelated it may seem to the condition.

If you are into the PALEO diet or similar, this talk will give you more understanding why the Paleo approach makes such a big difference.

NOTE: This is an updated, expanded 2010 presentation of Campbell-McBride's experience and theories that we have formerly learned as the Gut and Psychology Syndrome. If you have seen the Gut and PSYCHology presentation from 2008, this is similar, yet broader in scope beyond just childhood learning disabilities, autism, ADHD, and the like. Dr. Campbell-McBride ? with her thick Russian accent ? is one of the most popular speakers that regularly appears at the Weston A. Price Conferences.

The presentation also includes detailed recommendations on how to apply the dietary principles for yourself, case studies, and eye-opening question-and-answer sessions from the audience.

SPEAKER: Natasha Campbell-McBride, MD, graduated with honors as a medical doctor from Bashkir Medical University in Russia. After practicing for five years as a neurologist and three years as a neurosurgeon, her son was diagnosed autistic, which prompted an intensive study into causes and treatments of autism. It was during this time that Dr. Campbell-McBride developed her theories on the relationship between neurological disorders and nutrition. She then completed a second postgraduate degree in human nutrition at Sheffield University, UK. Having successfully treated her son, she has specialized in the nutritional approach as a treatment, and has become recognized as one of the world?s leading experts in treating children and adults with learning disabilities and other mental disorders. She lives in Cambridge UK, where she holds her clinic. Her books include Gut And Psychology Syndrome. Natural treatment of autism, ADHD, dyslexia, dyspraxia, depression and schizophrenia.

A single AVI video file ? 5 hours and 23 minutes

A lecture filmed at the Wise Traditions Conference 2010 of the Weston A. Price Foundation. Famous for outstanding nutrition education from sources that are not tainted by profit seeking corporations, pharmaceutical companies, or government agencies.

http://www.fileserve.com/file/8YgHSKB/Gut_and_Physiology_Syndrome.part1.rar

http://www.fileserve.com/file/hAdHFjm/Gut_and_Physiology_Syndrome.part2.rar

http://www.fileserve.com/file/sFAarkJ/Gut_and_Physiology_Syndrome.part3.rar

AnneB

01.04.2012 kl.21:45

Tusen takk! Skal sjekke den ut etter påsken..

KefirPetter

05.04.2012 kl.21:44

Da er du dessverre for sen, all den tid amerikanerne har stoppet fileserve fra å dele kopibeskyttede filer. Jeg fant det nettopp ut, så om du hadde lastet ned umiddelbart ville du hatt filmen nå.

gladerebarn

07.04.2012 kl.12:52

Når man ikke får tak i upasteurisert melk, er det en bedre ide å bruke økologisk ekstra lett melk (Coop) og tilsette kremfløte som ikke er homogenisert? I steden for H-melk?

Anne

06.05.2012 kl.09:15

Må man ha to ulike typer kerfirkorn til vannkefir og melkekefir, eller kan man bruke de samme? Har nettopp fått noen vannkefirkorn, så kunne være spennende å prøve melkekefir også. Har du prøvd å lage melkekefir av f.eks kokosmelk eller rismelk?

ET LIV I BALANSE.

07.05.2012 kl.10:16

Anne: Ja, det er to helt forskjellige ting. Jeg har ikke prøvd med kokosmelk nei. Men har du intoleranse skal du kunne drikke kefir laget av H-melk, bare la den stå litt ekstra (ex to døgn) og begynn forsiktig. Når det gjelder vannkefirkorn så er det bare vann som gjelder. Anne Marit

Milena

16.06.2012 kl.00:50

Prøver meg med et lite rop om hjelp her, jeg ... For hva skjer med kefirkornene mine, tro? De blir borte! Jeg er helt fersk på dette, og har nettopp produsert min første runde med kefir. Veldig god, uten tvil vellykket etter to døgn på kjøkkenbenken, og jeg satte igang med neste runde umiddellbart. Ikveld var tiden kommet til å høste runde nr to, men så er det kun tre-fire korn igjen å finne ... Litt usikker på om de vokste så veldig i første runde også, men nå altså borte vekk!! Kan det ha noe å gjøre med at jeg måtte bruke en keramikkbeholder til syrningen, tror du?

ET LIV I BALANSE.

16.06.2012 kl.23:36

Milena: Uffda, det hørtes merkelig ut. Jeg vet faktisk ikke svaret på det. Hvis det er melkekefir du lager og du bor i Oslo så må du gjerne komme innom meg og hente. Jeg har en del kefirkorn til overs nå. Anne Marit

PirkePetter

17.06.2012 kl.01:06

Om det er snakk om melkekefirkorn så er det mulig de har slått seg sammen. Om de du har igjen har blitt merkbart større enn kornene opprinnelig var så er det snakk om flere korn som har forent seg i kjærlighet og lyst. Om så er vil det snart dukke opp mange småkorn. Og joda, jeg er seriøs :-)

Milena

17.06.2012 kl.12:47

Så flott, hjertelig takk for tilbudet! Jeg bor litt utenfor Oslo, men skal sannsynligvis en tur til Staden på torsdag. En mulighet for deg, da?

Anne

20.06.2012 kl.17:21

Nå venter jeg kefirkorn i posten!! Men lurer på, hvor mye kefirkorn skal man bruke pr liter melk? Og så vidt jeg forstår, skal det ikke være noe annet enn melk og kefirkorn i glasset?

ET LIV I BALANSE.

21.06.2012 kl.23:17

Anne: Noen gode spiseskjeer og en liter melk. Etterhvert så vokser kornene og det blir flere. Jeg har for øyeblikket ganske mye mer enn et par spiseskjeer og 1 liter melk, men det gjør ingenting. Det eneste som skjer er at syrningen går fortere med mer korn. Lykke til. Gled deg. am

12.07.2012 kl.09:09

Hei, skulle så gjerne ha fått tilsendt kefirkorn, har du mulighet til det? Betaler selvfølgelig for det :-) Mvh Lise Marie

ET LIV I BALANSE.

12.07.2012 kl.17:56

Anonym: Ja det skal vi få til. Ta kontakt med meg over ferien, så kan jeg sende til deg. OK? MvhAnne M

Lise Marie

13.07.2012 kl.09:06

Supert :-)

marte

16.07.2012 kl.13:12

Jeg får snart kefirkorn og lurer på, er det bare å starte opp med en gang og fortsette å lage nye 'ladninger' til smaken blir bra? Eller burde kornene få slappe av i kjøleskapet i litt melk først og kan det samme glasset settes på benken for syrning eller brukes ny melk? Planlegger å lage med tjukkmjølk fra røros, økologisk, lavpast og ikke homogenisert.

Marte:)

ET LIV I BALANSE.

21.07.2012 kl.17:43

marte: Det er bare å sette i gang med en gang! Lykke til! Tipper du er i gang allerede. Beklager sent svar, feriemodus... Anne M

marte

22.07.2012 kl.15:50

Hei igjen, ja har prøvd med melka fra røros, men den størkna på toppen og skilte seg. Så nå prøver jeg med kremfløte. :) Spennende. Og forsøker å få dagligvarebutikk til å ta inn avdem produkter:) samt at jeg snart får høre fra melkebonde om å få kjøpe direkte rå melk. Jippii!! Så fint innlegg du la ut idag :)

Marte

RoxanneM

22.07.2012 kl.19:09

Hei, jeg ble anbefalt denne bloggen av ei venninne som har lyst til å prøve kefirlaging. Hun fikk meg også interessert, så jeg tenkte jeg skulle høre om jeg kunne få kjøpe kefirkorn av deg. Jeg bor på sørlandet, så de må nok sendes i posten. Jeg leste om hvordan de kan sendes her: http://cheesemakinghelp.blogspot.no/2011/12/using-kefir-grains-and-shipping-them-to.html

Jeg er ihuga kefirdrikker, men har jo skjønt etterhvert at hjemmelaget kefir er langt sunnere enn den meieriproduserte versjonen. Både jeg og venninna mi vil ha godt av det, for vi har det til felles at vi har immunforsvarsproblemer. :-D

Så hvis jeg kan få kjøpe kefirkorn av deg for meg og venninna mi, så hadde det vært kjempefint!

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.21:40

RoxanneM: Kan du ikke sende meg en mail over ferien, så skal jeg sende deg kefirkorn. Jeg reiser på ferie i morgen tidlig og er borte i tre uker. Jeg har selvsagt med meg mine kefirkorn og skal lage kefir der jeg er. Dere to burde gå sammen og få kjøpt melk rett fra gård, da kan jeg love dere at dere over tid vil få et helt annet immunforsvar. Min mailadresse er: annemarit@me.com. Mvh Anne Marit

RoxanneM

23.07.2012 kl.09:38

Sender deg en e-post, Anne Marit. Nuh! :-D

Jeg er så heldig at jeg har en bondevenninne som både har kyr og geiter. Hun driver forsåvidt bare kjøttproduksjon, og jeg har aldri kommet så langt som å spørre henne om hun melker til sin families forbruk. Men jeg skal definitivt spørre.

Du skal vel gjerne se at hun sier, spøkeful som hun er, at jadda - jeg må bare komme, men jeg får melke kua sjøl. Og så blir jeg vel sittende der på en krakk og dra ei stakkars ku i puppene. :-D

ET LIV I BALANSE.

23.07.2012 kl.11:19

RoxanneM: Ja hvorfor ikke! Jeg hadde gjort mye for å få tak i ferskmelk til kefiren min. Næringsinnholdrt kan ikke sammenlignes, men du får i allefall dennprobioyiske effekten m vanlig melk. Am

marte

26.07.2012 kl.15:34

Har jeg latt kefiren stå for lenge hvis melka skiller seg? Marte

PirkePetter

26.07.2012 kl.23:46

Nei, det er bare tegn på at ostemassen/melkeproteinet/kaseint skiller seg fra mysen, som er den vannholdige delen. Når dette skjer er kefiren helt ferdig, på den måten at om du stopper gjæringa/skifter melk tidligere så er ikke kaseinet fullstendig nedbrutt.

marte

28.07.2012 kl.17:26

Ok, men det var jo et kjekt svar på hvor lenge kefiren skal stå :) Takk pirkus! Har startet med 1 ss om dagen, hvor lenge kan egentlig kefir stå i kjøleskap? Får jo en del kefir etterhvert! Blir kefiren ødelagt om man bruker den i noe som varmebehandles? Inntil videre bruker jeg vanlig H-melk.

PirkePetter

29.07.2012 kl.20:48

Opp til et halvt år, som de fleste melkesyregjærede produkter, men den vil da skille seg igjen, mellom kasein og myse. Skjønt det er bare å riste flaska, så blander den seg igjen.

Om kefir blir ødelagt av varme avhenger av temperatur og hvor lenge den utsettes for varmen. Bakteriene og enzymene vil i alle tilfeller dø, og en del næringsstoffer denatureres

Mona

30.07.2012 kl.22:11

Da skjønte jeg plutselig hvordan jeg kan se på kefiren når den er ferdig. Visste den burde stå 3-4 dager for å bryte ned proteinene.

Noen som vet hvorfor kefiren av ferskmelk smaker fjøs om kornene har blitt matet med h-melk også? dvs har fått h-melk en runde etter ferskmelk, for så å få ferskmelk igjen.

Hilsen Mona

Heidi

06.08.2012 kl.20:30

Da har jeg også silt min første runde med melkekefir. Følte vemmelse ved å handle en liter H-melk fra Tine (som har monopol her i nord), men fikk ikke tak i noen bonde sånn på stående fot.

Bør man romtemperere melka før man har i kefirkornene? Tok nesten 4 døgn før jeg kunne se med tydelighet at melka hadde skilt seg.

Da jeg skulle sile hadde det lagt seg en "hinne" på toppen av glasset. Er det ok/normalt?

Og jadda jadda - jeg vet jeg er stokk dum, men hvordan skal den ferdige kefiren se ut egentlig? Min kefir var veldig tyntflytende, delvis skilt og "kornete". Har aldri drukket melk/kefir i hele mitt liv, så jeg har ikke peiling på hvordan dette skal se ut eller smake...

Og, stemmer det at man kan lage ferskost og myse av BÅDE kefir og rå melk? Jeg ville kanskje tro at både osten og mysen blir bedre (les mer bakterier og probiotika) om man først lager kefir, eller?

Vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

06.08.2012 kl.20:49

Etter 4 dager er det vanlig at kefiren begynner å skille seg. Litt elelr mye avhenger om du bruker lokk/kork som fanger kullsyren og presser ostemassen oppover, og over mysen

Kefir skal være som melk, men med mange bittesmå korn/granulater.

Du kan lage ferskost av begge typer myse, og det er uansett mengder med bakterier og sopp i myse enten den kommer fra kefir elelr vanlig melk.

Melk bør romtempereres da gjæringen ellers kommer senere i gang. Bakteriene foretrekker fra romtemperatur opp i mot 40-45 grader.

Om hinnen du refererer til er svakt gulig er den bare melkefett. Jeg kan ikke tenke meg noen annen form for hinne om da ikke øverste ostemasselag har tørket in om du ikke har lokk på..

Jeg ville ikke kalle deg stokk dum om du ikke får til kefir første gang du lager slik, men å stå på et bein og prøve å få tak i bønder, det kan diskuteres :-) Ta med en klubbe neste gang og klubb dem ned om de kommer nær nok, så har du en du kan bruke.

Heidi

07.08.2012 kl.19:25

Supert! Takk for svar! Da ble det vel kefir det jeg lagde. Det ser ut som en slags melk med masse bittesmå korn, ja. Og smaker skikkelig surt. Må liksom "riste" litt på flaska for å få det til å blande seg før man kan drikke. Skjønt, jeg har ikke akkurat drukket noe særlig av det enda... Kefiren er ferdig når den har "skilt" seg ferdig eller? Hvor lenge kan den stå maks?

Mener du det er en fordel å ha tett lokk når man lager kefir? Jeg hadde glasshette. Hvis jeg bruker tett lokk, da må jeg også ha litt "rom" mellom melk og lokk eller? Så det ikke skal eksplodere eller noe?

Hinnen var nok melkefett.

Kefir høres da relativt lett ut å lage (hva kan egentlig gå galt og/eller hva kan man egentlig gjøre feil?), så jeg mener man er litt dum hvis man ikke vet hvordan det skal se ut... Men jeg er unnskyldt, i og med jeg aldri har vært noen melkedrikker. For øvrig stod jeg ikke på ett bein for å få tak i en bonde. Jeg kjørte dit med bil, ringte på døra, og konstanterte at det ikke var noen hjemme. Hvis jeg tar med klubbe neste gang gjør jeg meg selv en bjørnetjeneste...

Vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

08.08.2012 kl.00:27

Når kefiren er ferdig er smak og behag, eller ubehag om man har magesyre eller tarmproblemer og ikke takler kasein. For søtere kefir er det best å la den gjære kun 1-3 døgn. Sur kefir er en vanesak. Jeg likte den heller ikke til å begynne med, men det gikk ikke lenge før jeg til min store overraskelse fant at jeg en dag faktisk nøt en kald og kullsyrerik kefir. Uansett er det ikke noe i veien for å blande med noe søtt, eller saft uten tilsetningsstoffer.

Kefir med korn i kan stå maks 5-6 dager. For lenge kan medføre at kornene dør, da de trenger næring. Kefir uten korn kan stå i kjøleskap opptil 6 måneder, men vil da være rimelig sur. Skjønt den vil være ypperlig startkultur for ny kefir eller annen melkesyregjæret mat eller drikke.

Jeg var opprinnelig heller ingen melkedrikker, men leste alt jeg kom over av info og så på bilder, etc for å få en ide om hvordan tingene skulle gjøres og se ut.

Bruker du tett lokk må det være litt rom ja, og kullsyren bør slippes ut med jevne mellomrom inntil den settes i kjøleskap. Er kullsyre ikke ønskelig går det med f.eks lokk med gumminstrikk, som norgesglass og liknende. Har man det helt åpent kommer gjær og evt støv, etc fra rommet også nedi.

Ellen

29.08.2012 kl.22:35

hei, så bra at du har en enkel forklart oppskrift her for nå har jeg fått kefirkorn fra christer for der var jeg først på lista:) har allerede drukket kefirmelka mi! Etter kun 24 timer var den ferdig, den var slik som beskrevet her på bloggen og smakte syrlig. Prosessen gikk fort muligens fordi det var mye korn iforhold til melk? iallfall har jeg satt på en ny ladning. Nevnte kefir for en bekjent som jeg ikke trodde skulle være intreressert, og nå ville hun ha korn med engang jeg fikk formert flere...!

Ville også si at det er veldige informative kommentarer her også, det er bra gjort av pirkepetter å orke å sette seg inn og ikke minst har tid til å skrive!Tusen takk:)

-Ellen

ET LIV I BALANSE.

29.08.2012 kl.23:17

Ellen: Jeg elsker tykk og god kefir - så jeg har mye korn ift melk. Går fint. Jeg liker den også ganske sur, så min kan gjerne stå 2-3 døgn uten problemer. Sklir lett ned. anne m

Cecilie

30.08.2012 kl.14:47

Hei!

Har to spørsmål,

- er melkeproteinet fullstendig nedbrutt i ferdig laget kefir?

- hvilken/hvilke urtebøker vil PirkePetter anbefale?

Takk for svar :) Med vennlig hilsen, Cecilie

Heidi

30.08.2012 kl.15:25

Laget myse og ferskost på kefir. Ferskosten har stått i kjøleskapet i 4 dager. Har spist av den hele tiden, men i morges så jeg at det faktisk var antydning til "pels" på enkelte deler av osten. I tillegg var det dugg/kondens på innsiden av glasset. Har lagret på glass med skrulokk.

Hva i all verden har skjedd her?

Sukk... kanskje jeg må kaste den nydelige osten min? Skal heldigvis på ny bonde-tur i morgen, men det ville være fint å vite hva jeg har gjort galt så jeg kan unngå at det skjer igjen.

Noen som vet?

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

30.08.2012 kl.20:38

Heidi: Det er mulig at ferskosten ikke hadde så lang levetid? Mugg eller sopp av noe slag? Anne M

ET LIV I BALANSE.

30.08.2012 kl.20:39

Cecilie: Ja, dersom kefiren har stått lenge nok, dvs minimum 2 døgn og kanskje opptil 3-4 døgn litt avhengig av temperatur og miljø. AnneM

PirkePetter

31.08.2012 kl.01:08

Heidi, oster skal lagres tørt og kjølig, ikke fuktig og kjølig. Fuktige oster avgir væske, som kondenserer om du har dem i noe med lokk på. Den eneste andre rimelig fornuftige forklaringen jeg kan komme på hva gjelder den pelsen du snakker om er at osten har spist katten din. Villere ting har jo skjedd?

Cecilie, utover bøker om adaptogener har jeg enda ikke lest noen urtebøker jeg synes er gode nok til å anbefale andre. Dette fordi det er så mye sludder om kolesterol, mikroorganismer og virus, etc og andre oppdiktede sykdomsårsaker i slike bøker at det blir for mye feilinformasjon og mytebasert logikk og lite konkret fornuft angående hva man kan bruke urter til og for. Jeg har 7 bokhyller med urtebøker og enda flere e-bøker, men har som sagt ikke funnet en eneste som ikke promoterte en mengde misforståelser og feilinformsjon om sykdommer og sykdomsårsaker.

Det er i grunnen samme opplegg med bøker om adaptogener også, men her kan man i det minste gi blaffen i vranglæren og bare bruke adaptogenene som generelt styrkemiddel. Her er noen av de bedre som er å få tak i -

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1594771588

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1420827332

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1887089160

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1425708889

Og denne, om reinrot -

http://nutraceuticallibrary.com/Resources/Leuzea_Book.pdf

PirkePetter

31.08.2012 kl.01:23

Jeg glemte kaseinspørsmålet. Ved melkesyregjæring brytes ikke verken kasein eller gluten ned slik mange hevder i ymse blogger. Det som imidlertid skjer er at de delene av disse peptidene som er problematiske for helsa klippes av, av enzymer bakterier og gjærsopp produserer under surningsprosessen. 3-4 døgn er garantert sikkert. Men, om man har problemer med kasein fra upasteurisert melk også, så er ikke kaseinet, men nedsatt magesyreproduksjon problemet. Magesyren og pepsin i magesekken tar seg normalt av den delen av kaseinet (eller glutenet) som skaper problemer i tynntarmen, slik at nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria, eller at man drikker melken sammen med faktorer som blokkerer magesyreproduksjon, som f.eks korn, frø, nøtter og belgfrukter som inneholder fytinsyre er sannsynlig om man reagerer på kasein fra upasteurisert melk.

Og tåler man ikke kasein i utgangspunktet har man allerede betennelse og ymse skader i tynntarmen, og som vil forverres om kasein kommer dit i molekylmessig inntakt form. Melkesyregjæring via surmelk, kefir, yogurt, etc er derfor bare av det gode, og sikrer at kaseinet ikke lager problemer. Men, om magesyreproduksjonen ikke er optimal, er det å bruke surnede melkeprodukter kun en omgåelse av hovedårsaken til problemene (den såkalte intoleransen/allergien).

Mer info her i kommentarfeltene om ønskelig (husk at det som står om gluten også gjelder for kasein og motsatt)-

http://gryhammer.blogspot.no/2012/04/jeg-skal-lre-barnehagen-til-barna-mine_20.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/03/surdeigsbrd-med-brennesle_26.html

http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340452209584

Heidi

02.09.2012 kl.19:53

Om det var snakk om de sure, danske sokkene min mann legger på brødskivene og kaller ost - da kunne jeg ha skjønt det. Men denne lille engelen av en ost jeg selv lagde - spise katter? Neppe! ;-)

Søkte forresten litt på nettet, og fant en del diskusjoner (og litt uenighet) rundt dette med "tørt og kjølig". Jeg har egentlig alltid lurt på hva "tørt og kjølig" egentlig betyr om ikke kjøleskap.

Er kjøleskap alltid fuktig? Er tørt og kjølig f.eks en isolert bod hvor varmen ikke slipper inn? Vil det alltid bli feil å lagre ost i kjøleskap? De små engleporsjonene jeg lager holder ikke lenge uansett, da de fortæres kjapt. Jeg synes det var ganske praktisk å bare oppbevare den i glass i kjøleskapet, men da min mann fortalte at de sure, danske sokkene hans (= Halvdaue Ole/Gamle Ole) faktisk hadde forårsaket minst ett dødsfall, da ble jeg litt skeptisk til dette med å lage min egen ost... Er det farlig egentlig?

Vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

02.09.2012 kl.23:40

Det er ikke feil å lagre ost i kjøleskap etter at den er ferdig modnet, og ferskoster kan lagres uten problemer i kjøleskap så lenge det ikke er under lokk som bidrar til kondens og muggdannelse. Kjøleskap er kaldt, men et lite, lukket rom. Og ikke tørt om det finnes noe i det som avgir fuktighet.

Engleporsjoner av sure, danske sokker er skumle greier, og kjemiske og biologiske våpen kan bare gå å legge seg i forhold!

Det beste lagringsstedet for de fleste oster er en tørr og kjølig bod eller kjeller, alternativt loft om dette ikke er fullt av støv. Stabbur funker også svært bra.

Kine

03.10.2012 kl.13:28

Jeg ble "nødt" til å vaske melkekefirkornene mine etter at den siste kefiren min ikke smakte særlig godt. Jeg vasket de forsiktig under springen og la de tilbake i ny melk. Jeg har vel ikke ødelagt de? Jeg pleier å legge de rett i ny melk.

Kine

ET LIV I BALANSE.

03.10.2012 kl.23:31

Kine: Det vet jeg faktisk ikke, men jeg vil tro at det går bra. Men jeg tror det hadde holdt å sile mest mulig melk ut og legge kornene tilbake i ny melk. Min kefir kan også smake litt annerledes og ikke like godt alltid - men neste gang kan kefiren bli helt nydelig. Så jeg hadde nok droppet å skylle. AM

gladerebarn

04.11.2012 kl.18:59

Vet du om det er lurt å drikke myse, hvis man får eksem av kefir fra ferskmelk?Jeg har prøvd 3-4 dagers syrning mange ganger, men det går ikke - enda:( Bør jeg likevel besøke bonden min regelmessig tro?

07.11.2012 kl.14:29

Anne Marit - hvilket materiale er silen du bruker på bildet?

Og kan man bruke hendene til å flytte kefirkorn fra sil til nytt Norgesglass, eller bør man bruke sleiv i tre eller plast?

Nybegynnere må spørre om alt ... :)

Takk og glede seg til kefir

Grete

12.12.2012 kl.12:52

Dette var interessant lesing!

Er det noen som har muligheter for å selge meg noen kefirkorn?

Vennlig hilsen

Grete

Eva

03.01.2013 kl.21:08

Jeg ønsker meg også kefirkorn nå. Kan jeg få kjøpe?

Vennlig hilsen,

Eva

Trudemor

11.01.2013 kl.13:46

Hei alle sammen! Jeg er så fortvila over mine kefirkorn om dagen...det har blitt så enormt ekkelt slimete..Har bare hatt kefirkorn et par mnd og i begynnelsen lagde de fin rund kefir...uten slim..Nå har de selvsagt formert seg og blitt til en håndfull sammenhengende korn som legger seg på toppen av melka..Når jeg skal ta de opp i ny melk er det lange tråer av slim og melka får også en sånn slimete konsistens. Det smaker ok, men ikke like godt som før synes jeg. Er dette normalt??? Hilsen Trudemor

Trudemor

15.01.2013 kl.11:04

jeg har allerede funnet ut, ved hjelp av PP( Takk!) at dette er helt normalt . Heldigvis. ...Men dog ekkelt :-)

Åse Jamne

07.04.2013 kl.17:05

Jeg bor på Gran Canaria og her selges det ikke kefir, noe som jeg savner. Jeg fikk kefirsopp av en norsk dame og har prøvd meg frem. Det er jo mye varmere her enn i Norge...

Jeg brukte omtrent 2 skjeer med sopp + 0,5 l lettmelk ( ikke den langtidsmelka). Lot det stå 2 døgn, hadde serviett over slik at det ikke ble helt tett. Det ble en slags kefir, virket som om den var litt kornete og en del vann i. Da jeg rørte litt rundt så den bra ut, men ikke helt fløyelsmyk som hun damen sa den skulle bli... Men jeg håper jeg får det 100 % til etterhvert, kefir er jo så godt..og kjempebra å lage vafler av...Kommer soppen til å vokse etterhvert? Men det skal kanskje brukes helmelk ..

mamma´n til sjokoladeheksa og mariushoppern

15.04.2013 kl.22:43

Skal man skylle kefirkornene mellom hver gang?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits