Søndagsdessert: Deilig bringebærgele med vaniljekrem

Foto: Her er blåbær- og bringebærgele klar til servering. Vaniljesausen kom ikke med på bildet.

Å lage gele slik vi på moderne vis lager det (fra disse posene) har bydd meg i mot i årevis. Men det går fint å lage gele som både er sunn og smaker minst like godt som butikkgeleen (som er full av skadelig sukker og tilsetningsstoffer). Etter at jeg introduserte dette for barna har etterspørselen etter gele til dessert økt betraktelig - og minsten elsker å delta i lagingen. Så nå har det blitt både blåbær og bringebærgele til dessert de siste helgene. Og vi har planer om å prøve flere varianter etterhvert. Inspirasjon til oppskriften fant jeg på Viblans Blogg. Takk for den Vibeke.

Slik gjorde vi det:

Èn pose frosne bær tines. Has i kasserolle med ca 1 liter vann. Ønsker du enda kraftigere bærsmak kan du ha oppi enda mer bær. Prøv deg frem. Kok sakte opp og la putre eller trekke i ca 10 minutter til det meste av saften fra bærene er trukket ut. Sil bærene gjennom en finmasket sil og hell saften tilbake i kasserollen. (Bærkjøttet blir spist opp av de små mens vi lager geleen ferdig). Så må du ta frem smakssansene dine - og bruk gjerne barna som assistenter. De elsker å bli rådført. Skvis oppi litt sitron eller lime, kanskje en klunk med god eplejuice. Så skal saften søtes. Jeg bruker en blanding av stevia, sukrin og rørsukker til den blir akkurat passe søt. Bruk litt søtning av gangen, slik at det ikke bikker over og blir for søtt og den gode bærsmaken ødelegges. Husk at mange bær er søte i seg selv. Så visper du inn gelatin. Jeg bruker 6-7 teskjeer gelatin på en liter vann, men ifølge Viblans brukte hun 1 ts per desiliter. Du kan uansett ikke få for mye gelatin. Gelatin har enorme helsefordeler og virker oppbyggende for hele kroppen og alle dens organer (jeg kommer snart tilbake til egen artikkel om gelatin). Jeg kjøper min fra Tidsporten. Du finner også gode alternativer fra iHerb. Nå heller du den ferdig søtede bærsaften oppi en skål og setter til kjøling, først på benken til romtemperatur og deretter i kjøleskapet til geleen er ferdig stivnet. Tar nok 4-6 timer. Når det nærmer seg desserttid lager vi en deilig krem ved siden av. 

Enten kan du bare piske litt fløte eller ferskfløte og tilsette litt sukrin, stevia eller rørsukker og vaniljepulver, eller du kan koke vaniljekrem på denne måten:

1 pakke fløte. Vi bruker ferskfløte såfremt vi har det, da både jeg og min sønn med cøliaki tåler vanlig butikkfløte dårlig.

4 eggeplommer

1/2 dl sukrin, eller en blanding av sukrin og stevia. Også her må du smake deg frem.

1 dl vann

1 vaniljestang eller 1/2 teskje vaniljepulver

Kok forsiktig opp fløten og vannet sammen med vaniljepulver eller frø fra vaniljestangen (skjær på langs og skrap ut). La hele vaniljestangen være med under oppkokingen. Trekk tilside og la stå 10-15 minutter. Pisk eggeplommer og søtning til luftig. Hell den varme melken over og pisk godt. Hell væsken tilbake i kasserollen og kok veeeldig forsiktig opp. Bruker du ferskfløte er det viktig å ikke ha for høy temperatur slik at alle de gode næringsstoffene holdes inntakt. Væsken tykner før du nærmer deg kokepunktet. La den for all del ikke koke. Avkjøles helt og serveres sammen med geleen. Nytes!


2 kommentarer

Mmmm så deilig dette hørtes ut :))

Jaana

23.04.2012 kl.19:09

Hei, kan du fortelle hva er ferskfløte og hvor får du tak i dette ? google kjente ikke til dette....har dere kuer kanskje eller ...

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits