Smør og ost i lange baner

Noen der ute tror kanskje det har tørnet helt for meg nå. For her renner det inn med ost og smør.  Nå er behovet godt dekket i lang tid fremover - og jeg slipper å bruke masse tid på å lete etter gode råvarer. Jeg sparer med dette både tid og frustrasjon over å ikke ha gode råvarer tilgjengelig. Avdem har både upasteurisert smør og rømme i butikker nær meg, men jeg liker ikke smaken når det blir så salt. Og liker heller ikke at de bruker koksalt. De har små porsjoner og det blir veldig dyrt i lengden. De upasteuriserte ostene jeg hittil har funnet har heller ikke falt helt i smak hos barna fordi de lukter for mye. Jeg er overbevist om at Käserebellens produktene er noe av det beste du kan få - såfremt du ikke bor på gård og kan lage ost og smør selv av råmelk.

Den 6 kilo (!!!) tunge Fjellklatrerosten er nå delt opp i mindre biter og frosset. Det samme er den 2.5 kilo tunge smørklumpen! Så nå er det bare å begynne å nyte herligheten. 

Osten er av merket Käserebellens og heter altså "Fjellklatrerost". Jeg valgte en mild variant, fordi jeg ønsker at barna skal spise mest mulig av denne. Og etter å ha tatt en smaksprøve kan jeg bekrefte at smaken er mild og veldig god. Det finnes forøvrig en ostetype som er enda mildere. Så nå blir det deilige næringsrike ostestaver i matboksen fremover! Det fine med denne osten er at kasein og melkesukker er brutt ned gjennom fermentering, så disse skal fint kunne spises av den som ikke tåler moderne pasteurisert kumelk. Osten er laget av dagsfersk upasteurisert kumelk - og kyrne spiser voksende gress og høy. Jammen ikke værst. Ikke noe kraftfor her i gården nei. 

Klumpen med sætersmør er også fra Käserebellens. Rømmesmøret er usaltet (jippi!), upasteurisert og 100% naturlig. Jeg kommer nok til å spise smøret uten å salte fordi jeg synesd det er så godt -  men her har jeg muligheten til å tilsette havsalt eller himalayasalt hvis jeg ønsker det. Her er også kasein og melkesukker brutt ned i fermenteringsprosessen - og skal fint kunne tåles av alle. Det finnes mange grunner til å spise mer smør. Les her. 



Om et par uker får jeg tak i kefirkultur fra en bekjent - og da vil jeg nok dele mine erfaringer med det også.

(Ost og smør har jeg bestilt fra Tidsporten).

 

14 kommentarer

PirkePetter

15.mar.2012 kl.21:05

Om du med kefirkultur mener pulver av noe slag får du ikke ekte saker. Kefir lages av levende kefirkorn, og du kan få slike av Christer. Jeg har selv kun tørkede som må gjenaktiveres, skjønt de lager god kefir, men vokser ikke lenger selv og har også sluttet å formere seg. Kanskje de ikke liker hverandre lenger?

Litt om hvordan kefirkorn ser ut og hvordan du lager kefir fra disse -

http://www.youtube.com/watch?v=PCvDKrHUutE

http://www.google.no/search?q=kefir+grains&hl=no&sa=G&gbv=2&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=KkliT-nMF8eM4gTgk8SlCA&ved=0CD4QsAQ&biw=1016&bih=581&sei=TktiT5DTK-304QTuvrjbBw

Marianne

15.mar.2012 kl.22:19

Fikk også min leveranse med ost og smør i dag, strålende fornøyd!! :) Jeg bestilte den mildeste varianten av ostene og syns den var fantastisk god!

Pirkepetter

16.mar.2012 kl.02:18

Sånn uten å ville pirke, så kunne jeg godt tenke meg å kaldkvele en myte slik at den avlives en gang for alle. Ugh, jeg er fæl!

Det jeg tenker på er såkalt himalayasalt, som på ingen måte er hva det sies å være, og absolutt ikke forsvarer prisen. Himalayasalt er ren svindel, og fyren som er opphavet til løgnene om det, samt selger det en løgner som har diktet på seg en forskertittel. Han er tysk og selger, og ingen biofysiker som han kaller seg i bøker og artikler. Han kaller seg også Peter Ferreira, men heter egentlig Peter Druf, og laboratoriet han påstår har blitt brukt til analyser av saltet finnes ikke. Saltet påståes å være 250 millioner år gammelt, men det er de fleste underjordiske saltlagre, og saltet kommer ikke fra Himalaya, men fra gruver i Kewra i Pakistan, som ligger ca 300 mil sør for Himalaya. Omtrent 10 av 10 påstander om Himalayasalt er enten ren idioti, og det meste mangler dokumentasjon. Og det som faktisk er riktig og dokumentert gjelder sjøsalt og fjellsalt generelt, og er absolutt ikke noe som gjelder spesielt for himalayasalt. Konsentrert sollys og såkalte biofotoner fra sola i salt? Oksedritt! Å snakke som om man blir mer åndelig av å spise salt er rett og slett for dumt. Jeg har lest boken til Ferreira/Druf og Hendel, Water and Salt (http://www.himalayanlivingsalt.com/book.htm), og den har en del ville påstander om saltets helsefordeler sett fra et kvantemekanisk ståsted i følge juksebiofysikeren Ferreira. Og det som er riktig gjelder som sagt salt generelt som er uraffinert. En tredje person som nevnes flere ganger i boken, og som på egen hånd har vært en faktor i spredningen av myten om himalayasalt som spesielt sunnere eller mer "åndelig" enn sjøsalt er følgende svindler -

http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/the-water-cure-another-example-of-self-deception-and-the-lone-genius/

http://www.quackwatch.org/11Ind/batman.html

Mer info om himalayasalt -

http://skepsis.no/?p=903

http://www.esowatch.com/ge/index.php?title=Peter_Ferreira

http://naturalhealthnews.blogspot.com/2008/01/salt-may-be-health-scam.html

http://poisonfluoride.com/pfpc/html/himalaya.html

http://poisonfluoride.com/pfpc/html/india_salt.html

Fluorinformasjonen i de 2 siste artiklene er ikke helt korrekt, men ellers er det meste riktig.

Uraffinert sjøsalt eller fjellsalt, som egentlig bare er opprinnelig sjøsalt er helsefremmende og absolutt livsnødvendig for mange av kroppens og hjernens kjemiske prosesser. Og det er bare ren teori og mye udokumentert sludder at salt, selv bordsalt, kan forårsake noe som helst av helseproblemer. Det som KAN forårsake helseproblemer i bordsalt er aluminiumsbaserte antiklumpemidler, men kun dette, og ikke natriumfluor. Jeg kan poste linker til skikkelig info om saltets helsefordeler om dette er ønskelig

Anne MA

16.mar.2012 kl.08:16

PirkePetter: Han holder på å lage kefir nå - og jeg skal få halvparten når den ha vokst seg større. Det er ikke laget av pulver. Jeg skal sjekke hva han bruker. Takk for linker.

Marianne: Ja - er det ikke digg. Utrolig deilig for meg å slippe å tenke på at jeg må lete etter upasteurisert ost og smør en god stund fremover.

ET LIV I BALANSE.

16.mar.2012 kl.14:20

Ja, post gjerne linker om salt. Jeg har jo levd i den troen at Himalayasalt gjør meg veldig godt. Jeg er faktisk veldig opptatt av salt - og føler at jeg trenger en del av det akkurat nå. Hva med Maldonsalt? anne marit

PirkePetter

16.mar.2012 kl.22:02

Om du får fra Christer så har han kefirkorn som sagt. Her er saltinfo -

http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/the-salt-of-the-earth

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/salt-the-much-maligned-health-food/

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_270/ai_n26716253/

http://www.naturalnews.com/033716_sea_salt_health_benefits.html

http://www.naturalnews.com/019680.html

http://www.stat.berkeley.edu/users/rice/Stat2/salt.html

http://www.dailymail.co.uk/health/article-1383393/Salt-intake-drop-increase-chances-heart-disease.html

http://www.keefeclinic.com/kb/index.php?page=Salt_and_Good_Health

http://www.prweb.com/releases/World-Salt-Awareness-Week/Salt--Health-Hypertension/prweb8220935.htm

http://raypeat.com/articles/articles/salt.shtml

http://www.saltinstitute.org/Uses-benefits

Marianne

17.mar.2012 kl.23:59

Litt nyskjerrig på denne kefirkulturen. Er det kefirkorn? Sånn man kan lage vannkefir og kefirmelk av? Fikk lyst til å prøve dette etternå ha lest litt om det, men vet ikke hvrdan det er å bestille fra utlandet da det virker som ferskvare..... eller?

Pirkepetter

18.mar.2012 kl.01:44

Det er kefirkorn, og du kan spørre Christer om å sende deg noen. Skal du lage vannkefir må du imidlertid ha vannkefirkorn, som er mindre, mer gjennomsiktige og med en mikroflora som er basert på fruktsukkere hvor melkekefirkorn er melkesukkerbaserte. Vil du ha vannkefirkorn også kan du spørre Fleksiliv i Christers blogg. Melkekefirkorn ser ut som små hvite miniatyrblomkål

Uansett finnes det lister på nettet over folk i den vestlige verden som sender slike korn til dem som vil ha mot at sistnevnte betaler porto. Jeg kan poste disse om ønskelig.

Anne MA

18.mar.2012 kl.12:12

Jeg har en venn som lager kefir (av kefirkorn) akkurat nå - og jeg kommer til å få en del av hans så fort den er ferdig. Jeg gleder meg til å prøve. Jeg kommer også til å prøve meg på å lage youghurt etterhvert. Jeg får øvrig en leveranse av råmelk til uka, så da må det bli knallgod kefir og youghurt her i heimen. Fortell hvordan det går Marianne. am

Gry

18.mar.2012 kl.17:03

Hehe, har også gjort samme bestillingen. Min datter som er såkalt melkeintolerant er i himmelrik om dagen:O)- Jeg også...

Marianne

18.mar.2012 kl.22:42

Hvordan er det med bestilling av rå melk? På hjemmesiden til "bonden din" står det at han bare leverer til serveringssteder og storhusholdninger.....

ET LIV I BALANSE.

19.mar.2012 kl.09:35

Da er han kanskje ekstra grei med meg? Hvis du ringer ham i dag kan du sikkert be ham ta med til deg også - og hente hos meg? Han kommer til oslo i morgen. Han har nyyydelig fløte også. anne m

Marianne

19.mar.2012 kl.11:07

weeee! *ringe med én gang* Hvor mye bestiller du i slengen. holder seg jo ikke så lenge....

Anne MA

19.mar.2012 kl.13:51

Jeg bestiller en lite fløte (ble drukket opp på en halv uke) og tenkte prøve en liter fersk melk nå. Har jo smør i fryseren til en hel arme - og det samme med ost. Bestilte ganske mye rømme sist, går ikke like mye av det. anne marit

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits