Leveranse fra "bonden min" på Nordmøre ankommet

Foto: AnneM. Et lite utvalg av ferskmelksproduktene jeg fikk fra bonde Stein Brubæk i dag.

I dag var "bonden min" (som ikke er min bonde) fra Nordmøre innom Oslo - og hadde med seg en del ferske godsaker til meg. Nærmere gård med denne typen råvarer kommer jeg ikke for øyeblikket. Så nå har jeg stående èn liter fersk upasteurisert fløte i kjøleskapet, sammen med minst èn liter upasteurisert rømme, usaltet upasteurisert smør, og flere av de fabelaktige ostene hans. Alt smaker himmelsk - og enda bedre smaker det når jeg vet at alt er laget av gode råvarer - og at næringsstoffene er inntakt. Bor du på Nordmøre - så ta kontakt med Stein Brubæk (6636 Angvik, mobil 91563259) - så kan du hente fantastiske helsebringende råvarer hos ham. Han sender også varer med Posten hvis jeg ikke tar feil - og han er innom Bondens Marked innimellom. Stein Brubæk har holdt på med dette i 10-15 år. I starten lo alle av ham, både lokale folk og myndigheter. I dag er det ingen som ler - og 2011 var hans beste år hittil. Han fortalte meg at det var en stor økning i bevisstheten blant folk for de varene han produserer.

Nå gleder jeg meg til helgen. Til å la barna fråtse i det jeg har i kjøleskapet. Det kommer til å gjøre dem sååå godt!

Lurer du på hvorfor jeg prøver så hardt å få tak i upasteuriserte melkeprodukter? Jeg som til tider har holdt meg helt borte fra melkeprodukter - fordi jeg merker at kroppen ikke tåler det. Jeg skal prøve å forklare. For det første har jeg forstått og erfart hvorfor kroppen min (og kanskje din) ikke tåler vanlige melkeprodukter. Pasteuriseringen ødelegger den naturlige beskyttelsen som finnes i melken for å kunne fordøye den. Kaseinet i melken blir rett og slett deformert og ufordøyelig i pasteuriseringsprosessen. I rå melk får enzymene som produseres av de naturlige melkesyrebakteriene virke på kaseinet slik det er i sin naturlige form - og "klipper" det opp og åpner det slik at det kan fordøyes videre i fordøyelsen vår. I naturlig syrnede produkter (upast rømme bl.a) vil kaseinet være enda bedre brutt ned og desto lettere å fordøye. Naturlig kasein fra rå melk er mao mye lettere å fordøye enn den deformerte du finner i vanlig melk i butikken. Men forutsetningen for at dette skal gå fint er at du har en balansert magesyrefunksjon og en god tarmbalanse - og det er kanskje her problemet ligger for mange. Akkurat dette jobber jeg med nå selv. Å balansere min egen tarmfunksjon. Spiser du stort sett vestlig industrialisert mat og pasteuriserte melkeprodukter har du med stor sannsynlighet ubalanser i fordøyelsen - og kroppen din vil slite hver gang du spiser melkeprodukter. Kjenner man at man heller ikke tåler råmelk og -fløte kan man begynne med naturlig syrnede melkeprodukter som er lettere å fordøye - og som hjelper til med å balansere og reparere tarmen og gir masse næring. (Kilde: Livenes Hage) Og glem ikke å bruke kraft i matlagingen, ref tidligere artikkel. Det healer også tarmen din - som igjen gjør det lettere å fordøye all mat.

 

36 kommentarer

PirkePetter

15.03.2012 kl.01:07

Hmm. Jeg har i grunnen nok med å pirke i Christers blogg, men her gjentar du noen av de samme feilene som ham. Det er som du sier at enzymer som fordøyer melkesubstansene, laktose så vel som kasein og andre proteiner, ødelegges via pasteurisering, slik at rå melk er lettere fordøyelig enn pasteurisert melk.

Deformeringen av kaseinmolekylet via varmepåvirkning under pasteuriseringsprosessen er nok en faktor da kroppens egne enzymer ikke bare ikke gjenkjenner det nye molekylet, men faktisk også blir frastøtt av det da molekylsignaturen ikke lenger signaliserer et næringsstoff som kan fordøyes, men snarere et skadestoff som immunforsvaret må nøytralisere. I rå melk er kaseinene bundet sammen av kalsiumfosfat, og alle næringsstoffene i melka er i sin naturlige molekylform. I pasteurisert melk derimot, er melkeproteinene smeltet (glykert) sammen med sukkere og mineraler i helt nye forbindelser som ikke lenger gjenkjennes som næring av kroppen vår. Er melka også homogenisert er fettpartikler "smeltet" sammen med proteiner, sukkere og mineraler, slik at også det verdifulle melkefettet er fullstendig verdiløst all den tid fettet ikke kan fordøyes og utnyttes av kroppen.

Melken er mao ikke lenger fordøyelig eller brukbar for kroppen, og oppfattes kun som en belastning da kroppen må bruke mye energi og næringsstoffer, etc for å avgifte og dele opp melkepartiklene slik at de kan skilles ut via avføringen. Pasteurisert melk belaster altså kroppen på den ene siden, tilbyr ingen næringsstoffer, men fremmer tungmetallbelastning (se nedenfor), og på toppen av det hele svekker og belaster immunforsvaret som må nøytralisere de nye substansene som har oppstått av sammensmeltingen av næringsstoffer. Disse nye substansene som har oppstått fra glykeringen av melkens næringsstoffer, især aminosyrer, er dokumentert betennelsesfremmende og immunsvekkende, blant mye annet.

Legger man til at kasein fra pasteurisert melk skader tarmslimhinnene på samme måte som gluten i korn, slik at betennelsestilstander oppstår, som igjen forårsaker grader av mikroskopiske "hull" i tarmen (kalles tarmlekkasje/leaky gut), så sier det seg selv at enkelte av disse nye og unaturlige melkepartiklene vil komme inn i blodet hvor de videre vil aktivere en skikkelig immunreaksjon av den sorten leger og veterinærer kaller allergi, intoleranse eller autoimmun sykdom. Også såkalt matforgiftning er i mange tilfeller immunreaksjoner på denaturerte næringsstoffer, gjerne i kombinasjon med kjemikalier som tilsetningsstoffer og tungmetaller, etc, og absolutt ikke reaksjon på det legevitenskapen løgnaktig kaller patogene mikroorganismer.

Som du vet så ødelegges enzymet laktase, som fordøyer melkesukker/laktose, via pasteurisering, slik at den oppdiktede tilstanden laktoseintoleranse oppstår. Drikker man rå melk som inkluderer laktase er denne juksediagnosen ikke-eksisterende, og man har ingen problemer med å fordøye laktosen.

En kinkig faktor involvert her, både hva gjelder manglende evne til å fordøye kasein som laktose, er det gjennomdokumenterte faktum at substanser som gluten, lektiner, fiber, garvestoffer og antinæringsstoffer som enzymhemmere, fytinsyre og vitaminhemmere i korn, belgfrukter (inkl soya), frø og nøtter skader de delene av tarmen som produserer enzymer som trenges for å fordøye næringsstoffer (fytinsyre blokkerer også aktiviteten til enzymet pepsin i magesekken, slik at null proteiner og mineraler fordøyes fra måtider som inkluderer dette antinæringsstoffet - fytinsyre binder ellers en lang rekke mineraler i tarmen slik at disse er utigjengelige for kroppen). Det er udokumentert og uvitenskapelig sludder (ren teori mao, som alle er enige om må være riktig - kalles vitenskapelig konsensus, der alle bare er enige om at noe er sånn eller slik, tross fullstendig mangel på dokumentasjon) at voksne mennesker mangler evnen til å produsere laktase, og den eneste grunnen til at dette udokumenterte våset har blitt opphøyd til fakta alle tror på i dagens verden er fordi meieri og matindustrien har makt nok til å forhindre sannferdige fakta fra å nå media. Og faktum er at substanser i de ovennevnte matemnene skader tarmslimhinner og tarmtotter slik at produksjonen av fordøyelsesenzymer fra disse opphører. Dette forårsaker på den ene siden nedsatt næringsopptak, nedsatt avfallsutskillelse, og pga den stadig økende mineralmangelen, også økt tungmetallbelastning da kroppen (dyret/planten/matveksten) tar opp tungmetaller som likner de manglende mineralene i molekylstruktur i et forsøk på å erstatte de manglende mineralene. Nedsatt produksjon av fordøyelsesenzymer, laktase inkludert, forårsaker for det andre også det legene kaller allergier og intoleranser, hvor kroppen ikke lenger er i stand til å fordøye helt naturlige substanser, og heller reagerer på disse immunologisk.

PirkePetter

15.03.2012 kl.01:09

Del 2 (bloggen bedriver bokstavdiktatur, så jeg måtte dele kommentaren opp i mindre og mer fordøyelige deler) -

Korn, frø, nøtter, særlig helkornbrød og ulike frokostblandinger, etc, samt belgfrukter (soyarester finnes i all melk fra dyr som har fått soya i kraftforet) sammen med melk er dermed en garantert oppskrift på allergier, intoleranser og ulike immunproblemer. Herunder også såkalte autoimmune sykdommer. Vårt industrialiserte velstandskosthold, som inkluderer korn/kornprodukter og melk/melkeprodukter, og hvor frø, nøtter og spesielt soyasubstanser er å finne i det meste, er mao garantert å gjøre oss og barna våre syke og svekkede.

Legg til industripropagandaen fra matindustri, legemiddelindustri så vel som helsemyndighetene A/S om "5 om dagen" og at næringsfattig og ofte også kjemikaliebelastet (kjemisk dyrket, sprøytegiftbasert mat) råkost/raw food og vegetabilske matemner (alle karbohydratdominerte, inkludert stivelse, fibre, diverse antinæringsstoffer, samt ufullstendige næringsnivåer, etc) er viktig å spise mye av, og vi nærmer oss dagens vanvittige sykdomsstatistikker.

Mer animalsk mat, spesielt innmat, samt rogn og melke fra sjødyr, og ikke minst rå melk og melkeprodukter, som gir mer proteiner og naturlig fett, samt betydelig mer mineraler og andre næringsstoffer enn vegetabilske matemner, er en godt skritt i riktig retning, hvilket er bort fra sykdomsstatistikkene. Og plusser man på med kraft, naturlig syrnet og melkesyregjæret mat og drikke, samt ikke minst kjemikaliefri mat og drikke, så begynner man å nærme seg et virkelig og ekte godt liv. Og ikke minst et liv hvor man har god nok helse og også tilstrekkelig klarhet i sinnet til å virkelig kunne glede seg over å verdsette livets mirakel.

Jeg har en bittelittelitteliten anelse om at denne kommentaren ble i lengste laget. Jeg lover å spare deg for flere like lange pirkeinnlegg, slik at du får plass til andre kommentarer i bloggen din :-)

PirkePetter

15.03.2012 kl.01:15

Mer info for interesserte -

http://www.westonaprice.org/childrens-health/enjoying-little-miss-muffets-curds-and-whey

http://www.westonaprice.org/making-it-practical/milk-it-does-a-body-good

http://www.greenpasturesdairy.com/healthbenefits.htm

http://www.naturalnews.com/033879_raw_cheese_health_benefits.html

http://www.livestrong.com/article/430444-health-benefits-of-raw-milk-cheeses/

http://www.livestrong.com/article/276267-what-are-the-benefits-of-cheese-made-from-raw-milk/

http://www.livestrong.com/article/427648-raw-vs-pasteurized-cheese-health-benefits/

http://www.raw-milk-facts.com/raw_milk_health_benefits.html

http://www.realmilk.com/healthbenefits.html

http://www.westonaprice.org/food-features/why-butter-is-better

http://www.westonaprice.org/making-it-practical/taking-the-fear-out-of-eating-fat

http://preventdisease.com/news/10/092110_is_butter_better.shtml

http://www.whale.to/a/lee.html

http://www.livingthenourishedlife.com/2010/10/is-butter-healthy-part-one-butyric-acid.html

http://bodyecology.com/articles/benefits_of_real_butter.php

http://www.marksdailyapple.com/grass-fed-butter/

http://www.angelfire.com/folk/realmilkalliance/page3.html

http://nourishedkitchen.com/butter-your-vegetables-the-role-of-fruits-vegetables-dietary-fat-in-health/

http://www.realmilk.com/butter.html

http://soilandhealth.org/02/0203CAT/royal.lee.lets.live.articles.htm

PirkePetter

15.03.2012 kl.01:32

Ps.

Denne linken er kanskje mer oversiktlig da produktene hans står oppført -

http://www.matnorge.no/mr/Produsent.aspx?pid=47

Marianne

15.03.2012 kl.01:40

Dette er så utrolig spennende at jeg tror jeg dauer (helt seiøst!) og jeg er veldig glad for de laaaaange og utdypende kommentarene (tilleggsinnleggene) fra Pirkepetter!!

PirkePetter

15.03.2012 kl.06:16

Ps-2

Jeg burde i grunnen ha tatt med at vegetabilske matemner er helt ok helsemessig sett når de er riktig tilberedt. Hvilket vil si på tradisjonelt vis, via bløtlegging, gjæring, melkesyregjæring, spiring så vel som varmebehandling. Da næringsstoffer i vegetabilske matemner er bundet i ofte svært lange og ufordøyelige molekylkjeder som fiber og stivelse, eller med antinæringsstoffer, er koking eller steking som regel nødvendig for å frigjøre næringsstoffer slik at disse blir tilgjengelige for kroppen, så vel som for å nøytralisere eventuelle skadestoffer, antinæringsstoffer inkludert. Ser man på tradisjonelle matkulturer verden over finner man som regel veldig lite rå vegetabilsk mat, og mye kokte, stekte og/eller gjærede/melkesyregjærede så vel som bløtlagte produkter. 2 eksempler som just nu hoppet inn i knollen min er de nordamerikanske indianernes mange timer lange varmebehandling av jordskokker for å gjøre dem fordøyelige, samt for å unngå det kroppslige opphavet til det vanlige engelske navnet for jordskokker, fartichokes. På samme måte koker fremdeles russere på landsbygda den dag i dag kål hele dagen for å gjøre dem fordøyelige, nøytralisere helt eller delvis substanser som blokkerer jordopptaket i skjoldbruskkjertelen (goitrogener), samt for å unngå samme luftige problemstilling som nevnt ovenfor. Råkost/raw food er et helt ukjent begrep for slike kulturer, om man da ikke tenker animalske matemner, som gjerne spises rå, eller speket, tørket, raket, gravet, kaldrøykt, m.m som er å regne som rå da disse ikke har vært utsatt for varmepåvirkning av noe slag

Marianne, jeg skrev en liten kommentar i bloggen din hvor jeg anbefalte noe info og bøker om skikkelig og tradisjonell barnernæring i et innlegg hvor du snakket om barnemat (Innlegget het "i villlrede"#, men så at det ikke lagret seg i bloggen din, men bare forsvant. Bare foglarna veit kvifor.

For sikkerhets skyld poster jeg informasjonen her, og håper Anne Marit ikke tror jeg prøver å kapre posten hennes -

Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940

Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting #ages 0-6# - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313

Disse bøkene fås i norske bokhandler som f.eks capris.no

Barn & Kosthold - Ernæring under Svangerskap -

http://www.healingourchildren.org/cause_of_disease.htm

http://www.westonaprice.org/childrens-health/

http://nourishmd.com/

http://nourishyourchildren.com/blog/

http://www.naturallyknockedup.com/

http://dyno-mom.blogspot.com/

https://www.holistickid.com/

http://www.getting-pregnant.com/preconception-nutrition.html

http://simplybeingwell.com/

ET LIV I BALANSE.

15.03.2012 kl.16:51

Oj! Her har det skjedd mye siden i går. Jeg takker og bukker for at du tar deg tid til å spre denne kunnskapen til mine lesere, PirkePetter. Og du har herved min tillatelse til gjentagelse - hvis du føler for det. Jeg håper også at Marianne får med seg dine linker om barnemat. Jeg kommer også til å skrive om barnemat - og mine egne erfaringer med mine barn. Jeg hadde desverre ikke denne kunnskapen da mine egne barn var veldig små, men gjør mitt beste for at de skal få den beste maten jeg kan gi dem i dag og i fremtiden. Jeg kommer også til å skrive mer om fermentering, kefir og youghurt så snart jeg kommer i gang med dette selv. Håper mange der ute blir inspirert til å tenke gjennom hva de spiser og hvorfor de har de plagene de har - og ikke minst gjøre endringer! Anne M

PirkePetter

15.03.2012 kl.20:48

Hei Anne Marit

Med tanke på det du sier om barna dine, husk at dette med gener ikke er hugget i stein, da Stein nok ville synes slikt var vondt. Neida, den nye genvitenskapen som kalles epigenetikk viser til at genene forandrer seg hele livet, og altså ikke er statiske, slik at logikken bak bløffen om genetisk betingede sykdommer går rett i dass (klosettet for dem som foretrekker mer dannet språkføring), samtidig som alle helseproblemer som faktisk er genrelaterte kan helbredes via kostholdet. En god start i livet er uvurderlig for helsa, men det aller meste kan ordnes opp i så lenge man gir kroppen det den trenger for å oppgradere sin til enhver tid "flytende" helsetilstand.

Har du eller dine lesere lyst til å lære mer om epigenetikk, med fokus på hvordan tradisjonelt kosthold bygger genene (inneholder også mye mye om barnernæring), så er følgende bok god -

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380

2 små utdrag fra boken -

1 - Hoping to drive home the point that our bodies demand more nutrition than we can get from fruits, vegetables, grains, and low-fat meat, and hoping to stir up interest in doing more research on nutrition and optimal fetal and facial development, I described the results of a pertinent study. It showed that one in three pregnant women consuming what mainstream research suggests would be a healthy diet nevertheless gave birth to babies with dangerously low levels of vitamin A in their blood. Vitamin A deficiency is associated with eye, skeleton, and organ defects. The epidemiologist was fascinated but admitted that his reliance on funding from fruit growers bound him to continue producing more and more research just like he?d already produced?showing that fruits are ?good for us.? I learned that neither he nor anyone else at UCLA would likely be able to pursue this new nutritional issue or anything similar because there was no giant industry to support it.

2 - Cooking Meat, Rule Number Four: Make Bone Stock

More than anything else, the health of your joints depends upon the health of the collagen in your ligaments, tendons, and on the ends of your bones. Collagens are a large family of biomolecules, which include the glycosaminoglycans, very special molecules that help keep our joints healthy. People used to eat soup and stock made from bones all the time, and doing so supplied their bodies with the whole family of glycosaminoglycans, which used to protect people?s joints. Now that few people make bone stock anymore, many of us are limping into doctors? offices for prescriptions, surgeries and, lately, recommendations to buy over-the-counter joint supplements containing glucosamine. And what is glucosamine? One of the members of the glycosaminoglycan family of joint-building molecules.

Veterinarians have been using glucosamine supplements to treat arthritic pets for decades. But physicians dismissed the practice as a waste of time, assuming that, since glucosamine is a protein, the digestive system would break it down into its component amino acids. Nobody can explain how, but studies have shown that glucosamine is somehow able to resist digestion and pass through the intestinal wall intact.

Once it gets into your bloodstream, ??glucosamine has a special tropism for cartilage.? (That?s techno-speak for ?somehow, it knows just where to go.?) Even more amazing, glucosamine can actually stimulate the growth of new, healthy collagen and help repair damaged joints. And collagen isn?t just in your joints; it?s in bone, and skin, and arteries, and hair, and just about everywhere in between. This means that glucosamine-rich broth is a kind of youth serum, capable of rejuvenating your body, no matter what your age. After decades of skepticism, orthopedists and rheumatologists are now embracing its use in people with arthritis, recommending it to ?overcome or possibly reverse some of the degradation that occurs with injuries or disease.?

Ellers er begge bøker om barnernæring som er nevnt i kommentaren ovenfor svært gode.

Samtlige bøker nevnt på denne siden kan kjøpes via bl.a capris.no, slik at man ikke trenger å få dem fra utlandet

Marianne

15.03.2012 kl.22:35

Tusen takk for masse info og kilder til mer informasjon Petter! Jeg skal fordype meg i dette framover. Nå går svangerskapet mot slutten, men jeg satser optimal egenprodusert næring til poden snart :) Treåringen syns det er fantastisk med smør, ost og rømme på bordet igjen, men er mer skeptisk til kraft til frokost.... alt blir en vane tenker jeg.

Forøvrig rart du ikke fikk lagt inn kommentar hos meg. Du får prøve igjen seinere vet jeg.

Pirkepetter

16.03.2012 kl.00:57

Kraft i seg selv smaker ikke nødvendigvis spesielt godt, men framhever smaken av det du koker eller steker den sammen med, slik at kraftsuppe som inkluderer andre ingredienser sannsynligvis aksepteres lettere av barna enn ren kraft alene. Får du gjort "kraftidioter" av barna dine vil de vokse seg større og sterkere enn barn flest, og også være mer intelligente, samt ha betydelig mindre helseproblemer enn andre barn. Da i følge både forskning så vel som ymse historier fra foreldre som har gitt barna sine kraft. Her er også et eksempel fra samme bok som ovenfor -

Not only do bone broths build healthy joints, the calcium and other minerals help to grow your bones. One of my patients is a charming young boy whose father is a chef. The chef is 5 foot 10 and his wife 5 foot 5. Both parents are lactose intolerant, and so, for years his dad, the chef, made bone stocks and used them as a base for making rice, mashed potatoes, soups, and reduction sauce gravies. He did this so that he and his lactose-intolerant wife would get plenty of dietary calcium. Aside from calcium, bone broth also contains glycosaminoglycans, as well as magnesium and other bonebuilding minerals?basically a total bone and joint building package?most of which the chef didn?t know about. However, his son?s DNA did. This child of average-height parents started life at normal size, but his growth chart illustrates that, over the years, he?s gotten progressively taller than average. Now, at ten, his height and muscle mass are already off the chart. By the way, his teeth are straight, he doesn?t need glasses, and he is the number one swimmer on his team.

Når det gjelder kommentarene (prøvde 2 ganger) som ikke ville være med i bloggen din så var det bare om det jeg postet ovenfor om barnernæring, samt at jeg fant posten din "i villrede" via ei side om høns (har høns selv). Jeg så også at du satte pris på informasjonen om melk i Christers blogg, så da kjenner du til meg og mine andre alias fra der tenker jeg da jeg mobber ham fælt når han blander fakta eller glemmer seg ut og heller synser litt. Det er ikke det at jeg er slem eller vond av meg, men så lenge han tar informasjonen han skriver om fra materiale jeg har skrevet til ham synes jeg det er viktig at han får det hele riktig.

Marianne

16.03.2012 kl.11:05

Ja, tenker å bruke det mer i supper og sausero og slikt.

Høns er stas! Hva slags type(r) har du? Har du dem til eget forbruk av egg, eller selger du også? Kjøtt også kanskje?

Ja, og nå begynner jeg egentlig å bli sånn passe nyskjerrig på hvem du er og hva slags bakgrunn du har Petter! All kunnakspen din om dette har du tilegnet deg sjøl eller har det med din proffesjon å gjøre? Ikke at det spiller noen rolle egentlig, men man blir jo litt nysj da... ;) Bare for å kuppe dette innlegget fullstendig....

Anne MA

16.03.2012 kl.13:27

Marianne; ikke glem å koke ris i kraft hvis barna dine spiser ris.

Skjønner du er nysgjerrig på Petter. Det har jeg vært lenge. Men tviler på at du kommer veldig mye lengre enn som så. Han er forøvrig ganske så selvdreven med frittgående høner som får leve av naturen istedetfor kraftfor (gir "superegg" som vi andre bare kan drømme om), lager upasteuriserte oster smør selv og spekemat fra egne grøntspisende dyr. Og er frisk som en fisk! Jeg kjenner ingen som har en så enorm kunnskap om livet på alle plan - og om helse og ernæring - som PirkePetter. Måtte bare all denne kunnskapen komme resten av befolkningen til gode. Om ikke annet får vi andre etter beste evne sørge for å formidle noe av dette - på vår måte. Christer gjør forøvrig en formidabel jobb med å formidle dette både via blogg og butikk. Uten Christer hadde ikke jeg hatt verdens beste ost og smør i kjøleskapet nå! Og uten Christer hadde ikke jeg åpnet øynene opp for gelatin (og mye annet) - som jo er et vidundermiddel for meg og mine små. Ja uten dere hadde jeg kanskje ennå sittet her og knasket på rå grønnsaker og nøtter og frø - og bare fortsatt oppover sykdomsstigen. All ære for den innsatsen, sier jeg bare. Med god strategi klarte dere jammen meg å få meg til å ta helomvendig og forkaste alle (nesten alle da...unntatt det med bløtlegging av nøtter) mine sannheter. Ikke meningen å svare for deg Petter, men siden du svarer for meg så tar jeg sjansen....

Hilsen AnneM

PirkePetter

16.03.2012 kl.21:10

Kunnskapen jeg promoterer har jeg tilegnet meg selv ved å ikke tro på noe jeg ble fortalt, og kun søke i dybden selv etter svar. Jeg er utdannet ernæringsfysiolog og Heilpraktiker, men praktiserer ikke da jeg for tiden har gjort bonde av meg, og har alt for mye å gjøre med å legge jord og gård til rette for dyrking og husdyr.

Ikke noe av det jeg lærte via utdannelsene mine om kosthold og helse har vist seg å være riktig, eller brukbart i den virkelige verden, slik at jeg kun promoterer det jeg har funnet ut som privatperson og medmenneske. Jeg er dum som et brød på mange områder hvor folk flest er flinke eller vet mye om, men når det gjelder kosthold og helse har jeg til gode å møte noen som er på samme nivå. Damene i Weston A Price foundation er de som kommer nærmest min egen forståelse for kosthold og helse, så disse damene og det de skriver er vel verdt å sette seg inn i. Du finner dem via flere av linkene i denne eller Christers blogg.

Verken titler eller såkalt "høyere" utdannelser imponerer en plass, da de fleste slike kun krever god hukommelse, og manglende evne til å tenke selv, og ikke høy intelligens, som er vanlig å anta. Ta f.eks en legeutdannelse; skulle legeaspiranten faktisk begynne å tenke selv ville hele logikken bak alt han eller hun blir indoktrinert via utdannelsen til å godta som ukrenkelige sannheter falle sammen. Når så forskning har vist at så mye som 75% av alt som tenkes og gjøres innen legevitenskapen/legemedisin er udokumentert tull og tøys som enten er direkte helseskadelig, eller som ikke har blitt bevist kommer pasienten til gode på noe vis, så nytter det ikke mye å snakke om verken tittel eller høyere utdannelse. Og det gjelder omtrent samtlige av mine kolleger også, med Dag Viljen Poleszynski som et hederlig unntak. Og ikke minst meg, så ikke heng deg opp i verken tittel eller utdannelse, og heller ikke opp i meg eller språkbruken min (enkelte reagerer på at jeg kan finne på å si f.eks oksedritt/bullshit, men de om det), da det eneste som er viktig,og som står for seg selv, er informasjonen som gir dem som vil evne og makt til å gi seg selv og sine kjære et bedre liv.

PirkePetter

16.03.2012 kl.21:23

Ps -

Jeg glemte visst hønsa; jeg har hvit italiener og australorps, (og har hatt orpington, og skal ha igjen senere) og jeg har dem for eget forbruk og ikke minst kos, da høns er veldig koselige. Å se ender og høns vagge og trippe rundt på markene eller i hagen er alltid en fin opplevelse. Lure er de også, når de f.eks kommer opp trappa og hopper opp på gelenderet for å kunne se inn i stua etter meg. Jeg tror de prøver å hypnotisere meg til å gi dem mat eller kos, og det funker "dessverre" hver gang :-)

Anne Marit, Christer vet faktisk ikke noe som helst om gelatin eller kraft, han bare videreforteller det han har fått høre av meg, og alle linkene han har om gelatin og kraft i butikken sin er den samme du har fått av meg. Jeg kan ikke tenke meg han engang har lest noen av artiklene han har fått. Så kunnskapen er min, mens omtanken er hans.

AnneB

17.03.2012 kl.21:43

Jeg er nesten nabo m Brubæk:)..

Gry

18.03.2012 kl.12:57

Så STAS at du er tilbake!!! Har starta egen blogg siden dengang jeg fulgte deg :o)

Gry

18.03.2012 kl.13:43

Og visste du Pirkus at Dag Viljen Poleszynski har fått optimalisert helsen sin etter at han kombinerte lavkarbo med blodtypedietten- i følge seg selv? Den vil jeg tro du fnyser godt av!?Jeg synes dette er vanskelig og interessant fordi jeg selv har blodtype A, men synes for eks at kraft er vidundermat for både meg og mine. Og tåler godt melkemat, så fremt den er upasteurisert og syrnet. Tror trikset er riktig behandling av mat- så går det så strålende så...:)

PirkePetter

18.03.2012 kl.14:44

Det at han i det hele tatt kaller det lavkarbo viser ikke integritet, da han vet veldig godt at det ikke er snakk om karbohydratrestriksjoner så mye som det er økning av proteiner og fett som er hele poenget. Begge typer kosthold han promoterer har for lengst blitt avslørt som svindel, og da selv lavkarbo i og med at folk som bare tenker på å redusere karbohydrater, uten å samtidig øke andelen av proteiner og mettet fett, særlig fettrike matemner som inkluderer fettløselige vitaminer, får helseproblemer etter noen måneder på lavkarbo. Noen klarer seg helt bra på lavkarbo, men mange opplever økt stresshormonrespons og økende psykiske problemer etter å ha fulgt lavkarbokosthold i mer enn 6 måneder sammenhengende.

Det er ingen tvil om at lavkarbo er et skritt i riktig retning, og mange mennesker har blitt friske fra alle slags helseproblemer ved å redusere sukkere i kostholdet, men de fleste som går på et slikt kosthold øker konsumet av plantefett eller enumettet fett, ikke mettet fett, og det er gjennomdokumentert at enumettet fett er tilnærmet like helseskadelig som flerumettet fett. Dette fordi (flerumettet og) enumettet fett blokkerer opptaket av vitamin D i tarmen, og om du ser på alle mangelsymptomene på bare vitamin D alene skjønner du hvor alvorlig dette er. Flere bruker også mye rapsolje, uten å vite at denne kommer fra opprinnelig genmodifiserte foreldreplanter som videre har blitt hybridisert via selektiv avl til å inneholde mer enumettet enn flerumettet fett. Rapsolje er dermed ikke en naturlig kilde til enumettet fett, og innholdet av fettsyren erukasyre er fremdeles høyt nok til å blant mye annet blokkerer mineralopptaket i hjertet.

Det høye proteinkonsumet på lavkarbokosthold uten samidig økt fokus på kilder til bl.a vitamin A gir etter hvert kroniske mangler på dette livsviktige vitaminet da det forbrukes i stadig større grad under proteinstoffskiftet. Mye mer kan bli sagt om de negative aspektene ved moderne, ikke tradisjonell, lavkarbo, men jeg vil heller henvise til artikler om noen skulle være interessert. Blogger bedriver bokstavdiktatur, slik at det er problematisk å ta med alle fakta i kommentarer.

Her er noe om blodtypedietten -

http://www.earthsave.org/health/bloodtyp.htm

http://editor.nourishedmagazine.com.au/articles/book-review-eat-right-for-your-type-hype

http://rawpaleodiet.vpinf.com/blood-type-1.html

Og her er noen om lavkarbokritikk -

http://180degreehealth.com/tag/low-carb-diet-dangers

http://perfecthealthdiet.com/?cat=49

http://raypeat.com/articles/articles/glycemia.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/insanities.shtml

Det er helt riktig som du sier at trikset er riktig behandling av mat, og ikke minst tradisjonelle kosthold slik disse egentlig ble praktisert, og ikke moderniserte versjoner av slike hvor mye livsviktig informasjon, og dermed praksis, er helt utelatt.

Marianne

18.03.2012 kl.22:54

Pirke-Petter: vurdert egen blogg?

Høres fint ut, om enn sikkert mye hard jobbing, med et liv som gårdbruker. Da har du i hvertfall kontroll på maten. Det er utrolig stas med dyr til både nytte og kos. Selv har jeg bare en liten flokk med dverg-cochin, en mannevond hane og 6 høner, noen av dem ganske så kosete faktisk :) Hadde jeg hatt mer plass skulle jeg gjerne hatt en ku og et par geiter også, men spørs om naboene hadde blitt serlig fornøyd med det..... :) Men kaniner blir dt kanskje etter hvert da.

PirkePetter

19.03.2012 kl.02:19

Jeg har hatt mange forum opp gjennom åra, før bloggen ble oppfunnet, men gikk lei av det hele da jeg opplevde støtt og stadig at folk bare kopierte det jeg skrev og limte inn i sine egne forum som om de hadde skrevet alt selv. På engelsk vel og merke. Jeg er ikke opptatt av å ha æren for noe jeg skriver, hvilket du kanskje skjønner når jeg bruker nick, og ikke mitt egentlige navn, men jeg liker heller ikke at andre skal ta æren for noe som ikke er deres eget arbeide. Jeg liker ikke en slik holdning, dvs å ta andres arbeide og late som om det er ens eget, og vil ikke bidra til slikt. Jeg vil anta at det er slik med blogger også. Av den grunn heller skriver jeg kommentarer der det passer meg, til folk som virkelig kan ha nytte av og gjøre god bruk av kunnskapen jeg deler. Senere, om jeg noensinne får tid, og ingen kommer meg i forkjøpet, vil jeg skrive bøker om det jeg er opptatt av, og som er hva jeg deler med andre via blogger. Om så skjer vil de først bli å få i Christers butikk, Tidsporten.

Jeg bor på gård for femte året på rad, men har støtt på såpass mange problemer her og der, særlig dårlig drenering som krever ganske mye grøftegraving, at jeg fremdeles ikke er helt i mål hva gjelder dyrehold og dyrking av matvekster. Jeg har også mye rev rundt meg, slik at jeg måtte grave grøft rundt en større del av eiendommen og anlegge gjerde rundt alt. Tungvint og kostbart, men så får dyra mine god plass og mye beite uten frykt for rovdyr. Og de går ut og inn som de vil selv, uten at jeg trenger å åpne og lukke for dem morgen og kveld.

Jeg har selv tenkt meg geiter og sauer, og kanskje ei ku og en okse. Nå har jeg bare to alelam fra i fjor (fra naboen, som er sauebonde, og som ellers hadde avlivet dem), Ulla og Tulla, som skal bli stammødre for resten av flokken. Utover høns og ender skal jeg ha gjess, og jeg har også trønderkaniner. Mine 2 grisejenter, Kjellaug og Margrete (min "svigermors" og hennes søsters navn - disse vokste opp på denne gården, som har vært i familien deres siden 1500 tallet) må også få være med i omtalen. De hadde blitt avlivet om jeg ikke hadde villet ha dem, så jeg hadde ikke hjerte til å si nei. Disse er antakelig en krysning mellom kanadisk minigris og hengebuksvin, og brukes til å havre opp mark med når de ikke ellers går fritt hele året i skogen. Så nå vet dere alle som leser dette at også jeg har mine svin på skogen :-)

Jeg har vel ca 30 mål dyrket mark som jeg har og fortsatt skal plante flere fruktrær og busker på, samt nøttetrær og en del mer eksotiske trær og busker, slik at de med tiden vil bli ganske så kjekt å bo her, da jeg vil være selvberget med det meste. Jeg dyrker også en del adaptogener, som bl.a schisandra, ashwagandha, reinrot, rosenrot, kinesisk bukketorn/goji og jiaogulan/gynostemma for å nevne noen.

Jeg har min egen intuitive forståelse og bilde av hvordan det skal bli her, ikke så ulikt permakultur. Jeg har satt sammen mitt eget dyrkningssystem også, og satser på naturlige løsninger som skal gjøre dyrene mine så selvberget som mulig med mat og drikke, slik at jeg kan ha mye utbytte av å leve her, men med halvparten av det strevet bønder flest har for å få til det samme.

De mannevonde hanen din, han har kanskje for få høner. Og bare 6 høner kan føre til mye tæring på dem om hanen er like seksuelt aktiv som haner flest, slik at det kanskje ville komme alle til gode med et par høner til.

PirkePetter

19.03.2012 kl.03:39

Gry

Jeg har svart på spørsmålet ditt om Dag Viljen, men bloggen ville godkjenne svaret først.

Marianne

19.03.2012 kl.11:24

Kjellaug og Margrete! haha, herlig! Har ei venninne som hadde samåbruk før. Hun er også hundetrener, og en dyktig en. Kun positive metoder ja (klikkertrening for de invidde). Når grisen hennes, Ingrid Marie, skulle slaktes bare kjørte hun en valig innkalling hvorpå Ingrid kom byksende og hvinende glad før hun lykkelig fikk en en kule i panna..... Glad til det siste :)

Skjønner det er frustrerende når andre "stjeler" ditt arbeid, og det kan jo være sånn i bloggverden også, men syns egentlig folk er ganske gode til å linke til kilden/ andre blogger. Setter uansett pris på informasjonen du deler på din måte gjennom kommentarene du skriver.

Mulig jeg må ha meg et par høner til ja. Hanen er ikke helt hakkende gal altså, han skal vel stort sett bare forsvare damene sine ;)

Masse lykke til ned utvikling av gården din, det blir nok et fantastisk sted etterhvert!

Anne MA

19.03.2012 kl.13:55

Jeg er utrolig takknemlig for å ha dere alle her innom bloggen min. Ordentlig koselig har det blitt (smil). Godt å vite at det finnes en del likesinnede der ute, for man kan jo føle seg litt nerdete i matveien innimellom. Skulle gjerne hatt meg et par høner jeg også, men tipper det hadde blitt helt krise i blokken her jeg bor hvis jeg hadde disket opp med høner (og kanskje en hane) på terrassen. Da hadde jeg vel blitt kastet ut. Jeg får satse på at jeg får andre boforhold på sikt som gjør det mulig med høner og både det ene og det andre. I mellomtiden fortsetter jeg jakten på egg fra de gladeste hønene jeg kan finne - og på snille bonder som tar med seg ferskmelk og - fløte til meg fra gården sin - hele veien til Oslo. am

PirkePetter

20.03.2012 kl.04:43

Om hanen forsvarer jentene sine er han en god hane, da dette er en god og viktig egenskap. Jeg har selv hatt haner som var overbeskyttende, men jeg tok tak i dem og snakket rolig til dem hver eneste gang, inntil de lot til å skjønne at jeg ikke var ute etter å stjele hønene fra dem :-) Ofte hjelper det også med to haner, som samarbeider med å holde styr på hønene, samt forsvare dem, da jeg har merket at sjefshaner ser ut til å slappe mer av når de er to om saken. Skjønt da kan det gjerne bli litt kjekling dem i mellom om de ikke er brødre eller kommer fra samme kyllingflokk og har vokst opp sammen, slik at de er vant med hverandre.

En av de ovennevnte, overbeskyttende hanene ofret en gang livet sitt for å forsvare flokken sin mot en rev som var kommet seg inn gjennom en sprekk i gjerdet som hadde oppstått etter en sterk storm, slik at jeg har den største respekt for slike haner. De kan virke forrykte til tider, men de forsvarer sine egne selv når de vet de ikke har en sjanse mot motstanderen. Slikt er edelt, og en slik uselviskhet fortjener den største respekt.

Stakkars Ingrid marie :-( Jeg hadde aldri klart å drepe en gris, da jeg har lært så mye om dem gjennom mitt vennskap med en norsk landgris jeg hadde for noen år siden. Han var så kosete og kjælen, livsglad og sprudlende, og elsket å spille fotball med meg eller for seg selv. Vi pleide å gå lange turer sammen i skogen, og han var svært intelligent. Griser er jo mer intelligente enn både hunder og sjimpanser i følge forskning. Vi pleide å ta ham med på stranda også, hvor han elsket å leke i sjøkanten eller pløye furer i sanden. Kaste ball var også veldig gøy da han sprang som en helt etter ballen, tok den i munnen og kom halsende tilbake til meg for en gjentakelse, akkurat som en hund. Han lærte meg mer om ekte kjærlighet og godhet, og ikke minst livsglede, enn noe menneske noensinne har gjort, så griser har jeg et heller personlig forhold til slik at de er venner, og ikke husdyr for meg. Dessverre var han hybridrase, og etter hvert som han vokste fikk han skjelettproblemer, og klarte til slutt ikke å reise seg opp selv, slik at han måtte løftes opp i stående stilling hver gang han ville opp. Til tross for forholdsvis god ernæring ble han til slutt syk, og døde raskt etter. Jeg antar voksende hjerte, et vanlig problem i hybridraser som har fått genene seriøst køddet med av grådige oppdrettere.

Jeg er for glad i dyr, og for pysete til å ta livet av dem, så der er det min samboerske som er mannfolket på gården!

Marianne

21.03.2012 kl.23:18

Vi hadde to haner en stund men ble gale av galingen deres, så vi gav bort den ene. De stod konstantog gol til hverandre eller noe. Men sloss ikke da, så dekunne nok vært et bra team egentlig. Jeg hørtes nok litt non charlant ut når jeg skrev om Ingrid Marie. Venninna mi er en sann dyrevenn, og det var nok ingen enkel sak når grisen skulle slaktes. Men når det først skulle gjøres kan jeg ikke tenke meg det gjort bedre for den grisen. Hun ante fred og ingen fare og slapp unne frykten og stresset det må være å bli fraktet til et slakteri. Og jeg hadde neppe klart å gjøre det selv. Hunden min hører i hvertfall lett forskjell på meg om jeg roper på han for tur, mat og lek eller for pelsklipping.... tipper grisen hadde gjennomskua meg like lett!

PirkePetter

23.03.2012 kl.01:30

Gal av galing :-) Det er som du sier. Når 2 haner er sammen skal de kjekke seg og overgå hverandre i mandighet, og der kommer praktgal inn i bildet, jo høyere jo bedre, for å imponere mest mulig. Dette er også av praktiske hensyn da 2 haner ofte pleier å ha hver sin lille høneflokk, slik at når de er et stykke fra hverandre gjerne galer for å kommunisere "Her er jeg og jentene"

Det høres helt ok ut det du skrev om Ingrid Marie, så det var ikke ment som kritikk fra min side. Jeg er bare svært glad i dyr og litt overfølsom når det gjelder å passe på at dyra har det godt og trives med seg selv og livet. Jeg tilbringer så mye tid med dyra at jeg kjenner hvert eneste av dem, deres særegenheter og personligheter. Ikke en høne jeg har er lik de andre, og noen er svært uavhengige og liker å gå for seg selv og gjøre som de vil, mens andre følger haner eller flokkene generelt. Noen er pionerer, og får rett som det er de andre med seg på nye ting eller områder, mens andre heller følger flokken og gjør som de andre.

På samme måte er Ulla veldig kosete og kjælen, mens Tulla er mer distansert, selv om de har fått samme behandling. Margrete elsker å bli kost med, og særlig å bli klødd på magen. Da ligger hun og småhviner av ren nytelse, og strekker seg så jeg kommer til over hele magen, mens Kjellaug bare grynter surt og lurer på om jeg har noe mat. Ellers kan jeg visst bare ryke og reise :-)

Å ha så nær kontakt med dyra gjør det vanskelig å se dem som mat når tiden kommer, slik at jeg enda ikke har kommet dithen at jeg klarer å avlive dem selv. Men gøy på landet er det lell :-)

kari

08.04.2012 kl.18:15

Skulle gjerne hatt en time, to eller femti hos PirkePetter. Jeg har selv vært veldig syk. Sommeren 2010 lå jeg rett ut og veide kun 41,5 kg (raste ned 20 kg). Magen ville bare ikke ta opp næring. Etter mange terapeuter, leger og ernæringsrådgivere har jeg nå karret meg på beina igjen og lagt på meg 10 kg. Aldri har jeg spist så sundt. MEN jeg er definitivt IKKE i mål. Har fortsatt mye magesmerter og energisvikt. AnneMa har overbevist meg om kjøttkraft. Så jeg har startet å lage kraft av øko kylling. Rubbel og bit ble brukt. Er usikker på hva neste trinn bør være.. Noen forslag..?

kari

08.04.2012 kl.18:41

Jeg glemte å skrive at jeg kjenner meg igjen på mye av det du skriver, PriekPetter. Jeg har lekk tarm og mange intoleranser. Jeg har selvfølgelig også spist mye fytinsyre. For å fete meg opp har det blitt store mengder med nøtter (mandler, macadamia og cashew). I tillegg mange kornsorter også bokhvete, amaranth osv. Ingen særlig vellykket. Jeg har også spist kjøtt som kun er "stekt" i vann i pannen. Det er meget tungt fordøyelig og gir store magesmerter. Selvom alt har vært øko så hjalp ikke det på fordøyelsesbesværet. Plantefettkonsumet økte også. Hadde masse extra virgin olivenolje på maten. MEN jeg fikk jo ikke i meg mettet fett i det hele tatt!! Så jeg har definitvt lært "the hard way". Noe av det som fikk meg opp på beina igjen var at jeg begynte å ta OMXtra fermented food. Det er jeg helt sikker på. Siden det fysiske og psykiske henger sammen så hjalp det også at jeg begynte å meditere. Kropp og sjel i balanse (O;

PirkePetter

09.04.2012 kl.16:40

Hei Kari

Jeg kan i grunnen ikke anbefale så mye mer enn det som allerede er temaet for mange blogginnleggene her, så vel som i disse bloggene -

http://www.viblans.blogspot.com/

http://fleksitarianerliv.com/

http://liveneshage.blogspot.com/

Da vil du ha kilder til både oppskrifter og tilberedningsmetoder, om hvilke matemner som er mest næringsrike, samt om hvordan mat enten bygger eller skader tarmslimhinnene og videre fremmer bl.a tarmlekkasje. Jeg anbefaler deg å lese mine kommentarer også, da de som regel går mer i dybden i et tema, eller utfyller bloggtemaet. Du vil få den samme informasjonen fra meg som du vil finne i denne og de andre bloggene. Det eneste jeg ellers kan bidra med er forskningsreferanser eller å forklare logikken bak noe om du er usikker.

Skal du reparere tarmen må du få i deg mye protein og mettet fett (smør, kokosolje og utsmeltet talg fra sau eller storfe - fås kjøpt på COOP butikker - søk på coop.no på talg og bla ned til butikker som ligger der du bor), især aminosyren glutamin, samt fettsyren smørsyre, som begge er nødvendige for tarmcellenes normale funksjon, og du må unngå fiber, gluten, kasein i pasteurisert melk, antinæringsstoffer i korn, frø, nøtter og belgfrukter, planteoljer og ellers alle andre faktorer som skader tarmen eller blokkerer næringsopptaket. Tar du ikke opp næring vil hele kroppen din gå på sparebluss, slik at du raskt utvikler hypotyreose/lav skjoldbruskkjertelfunksjon, kronisk tretthetssyndrom, fibromyalgi og ymse såkalte allergier og intoleranser utover såkalt immunrelaterte sykdommer.

Utover næringsmangler er planteoljer og transfett en vanlig årsak til det meste av allergier og intoleranser da slike oljer blokkerer syreproduksjonen i magesekken, og dermed stopper ganske mye av næringsopptaket. Svikt i syrebalansen i magesekken forstyrrer hele resten av tarmsystemet. Planteoljer mangedobler også (per)oksideringsreaksjoner i kroppen som skaper ymse betennelsesreaksjoner, inkludert slike som kan diagnostiseres som tarmlekkasje. Mye flerumettet fett/planteoljer slår også ut energiproduksjonen i det meste av kroppens mitokondrier (kraftverkene inni cellene som produserer energi/ATP cellene trenger for å fungere normalt), hvilket i seg selv er en vanlig årsak til bl.a hypotyreose, kronisk tretthetssyndrom og ellers alt du kan tenke deg av såkalte autoimmune sykdommer.

Du bør også unngå (heste og) grisekjøtt i en periode, da slikt kjøtt inneholder alt for mye umettet fett, og er en vanlig årsak til bl.a kronisk tretthetssyndrom. Lam/sau, geit og storfekjøtt, gjerne rått/speket/gravet/raket, etc eller lettstekt kjøtt og sjømat vil bidra med lettfordøyelige næringsstoffer. Protein er også helt nødvendig for at du skal ha normal magesyreproduksjon, slik at du igjen kan fordøye næringsstoffer som trenger magesyre og pepsin (proteiner, mange vitaminer og alle mineraler). Har du nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria, har du også ubalansert ph i hele resten av tarmen din, noe som videre forandrer og svekker tarmfloraen din og åpner for alle slags skader i tarmen. Tarmbakteriene, det som kalles tarmfloraen, ligger tett i tett som en tykk hinne langs hele tarmveggene dine, og bidrar med næringsopptak og avfalls/giftutskillelse, samt reparerer kontinuerlig tarmskader utover å regulere genene i tarmcellene slik at disse fungerer optimalt.

Upasteuriserte melkeprodukter av alle typer er bra for både tarmfloraen og som kilde til næringsstoffer. Upasteurisert melkefett/fløte/rømme/smør inneholder mest smørsyre.

Ellers anbefales hyppig konsum av organiske syrer som melkesyre (surmelk), eddiksyre (surmelk, eddik), sitronsyre (sitronsaft, etc) og kryddere som cayenne, sort pepper, kanel, kardemomme, ingefær, gurkemeie, etc som stimulerer magesyreproduksjonen, hjelper fordøyelsen av næringsstoffer, protein inkludert, avgifter avfallstoffer, styrker lever og tarmfunksjonen, normaliserer hjerte og blodtrykk, balanserer blodsukkeret og normaliserer insulinsensitiviteten i kroppens celler, m.m.

Ut over kraft er det en god ting å gjøre bruk av rent gelatin i det minste i en periode, da gelatin inneholder så mye aminosyrer som bygger hele kroppen din (alt kollagen), inkludert tarmveggene, og stopper alle former for betennelser. Gelatin får du via kildene som oppgis i min kommentar her - http://www.viblans.blogspot.com/2012/03/superkraft.html

Bruk av adaptogener kan også anbefales om du vil ha fortgang på helsa, og her kan bl.a Tidsporten være behjelpelig. Du finner link i gelatinkommentaren min via ovenstående link.

K. Raftidiot

20.04.2012 kl.00:59

Gelatin is another superstar found in this traditional tonic. Although not a complete protein itself, gelatin allows the body to more fully utilize proteins from other foods,3,4 which helps explain why gelatin-dense stocks are such a vital part of European kitchen traditions, like gravies, stews, and soups. Gelatin also has a solid reputation for calming an irritated digestive tract and aiding digestion,5 as well as relieving peptic ulcers, infections, and even helping overcome cancer.6

The amino acid glycine, found in gelatin, specifically improves digestion by enhancing gastric acid secretion.7,8 In fact, research published in 1982 in the American Journal of Physiology found that this substance promoted digestion by boosting the secretion of gastric juice, bringing the amount of hydrochloric acid in the stomach to normal levels.9 This is excellent news for those suffering from intestinal conditions, including indigestion. It is now understood that most often indigestion is actually a result of too little acid.10 Furthermore, the ability to secrete gastric acid naturally decreases with age, which is another reason why broth on the daily menu is a special boon to mature diners. Stomach acid is necessary for many functions, particularly digesting protein.11 Adequate acidity of the stomach is also critical for the absorption of many nutrients, such as calcium, folic acid, B vitamins and magnesium.

http://www.westonaprice.org/childrens-health/soup-stenance

Ida

01.06.2012 kl.19:52

Veldig interessant alt du har skrevet her, PP! Fra nå av skal jeg prøve å få bløtlagt alle korn og frø jeg skal spise, det har jeg til nå bare gjort innimellom med nøtter og fleksi sine oppskrifter.

Kan jeg driste meg til å stille deg et spørsmål og håpe at du svarer? Det er ikke meningen å ta over kommentarfeltet ditt, Anne Ma, men det er noe jeg har lurt på lenge...

Sommeren for to år siden hadde jeg nemlig veldig for høyt D-vitaminnivå, og legen min skjønte ikke hva det kunne være som forårsaket det. Jeg hadde vært en del ute i sola uten solkrem, men slik jeg har forstått det når D-vitaminproduksjonen et makspunkt etter 20 minutter? Jeg tok ingen tilskudd, og kostholdet mitt inneholdt nok lite til ikke noe D-vitamin. Det jeg lurer på er egentlig om du har noen tanker om hva som gjorde at jeg hadde så mye D-vitamin?

God helg PP og Anne MA! Hilsen Uvitende Ida ;-)

Pål Bang "Au du skjøt meg" Hansen

02.06.2012 kl.02:27

Har du bløtlagt Fleksi sine oppskrifter? Jaja, bare du ikke bløtlegger bloggen hennes også :-)

Ut fra det jeg husker så tar det 24 timer fra eksponering for UV-B stråler til vitamin D nivåene topper i kroppen.

Uten mer info om kosthold og andre relevante faktorer i livet ditt er det umulig å vite med sikkerhet hva som kan være årsaken til det høye vitamin D nivået. Og jeg tar for gitt at legers definisjon av høye nivåer er milevis under optimale nivåer. Men om du hadde symptomer på forgiftning er en mulig forklaring at du manglet tilstrekkelig med vitamin A i kostholdet/kroppen for å balansere vitamin D. Vitamin A (og K) er helt nødvendig for vitamin D's aktiviteter i kroppen, og begge vitaminer beskytter mot hverandres eventuelle giftighet. Du trenger også magnesium for å omdanne vitaminet til den aktive hormonformen, slik at mangel på disse eller andre involverte næringsstoffer kan ha medført at vitamin D fra soleksponering forble "stuck" i en form og ikke gjorde annet enn å fortsette å øke uten å komme noen vei.

PirkePåsan

02.06.2012 kl.14:16

Natriumbenzoat og vitamin C -

http://www.lawyersandsettlements.com/articles/food-supplements/benzene-00387.html

http://www.motherearthnews.com/nature-community/2006-06-01/known-carcinogen-present-in-soft-drinks-since-1990-green-gazette.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Benzene_in_soft_drinks

Natriumbenzoat som årsak til energisvikti i mitokondrier/Kronisk Tretthet -

http://www.virusmyth.com/aids/hiv/sblubejob.htm

http://www.second-opinions.co.uk/sodium-benzoate.html

http://www.wisegeek.com/what-is-sodium-benzoate.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_benzoate

Meg bekjent er det kun en eneste faktor i kostholdet som avgifter natriumbenzoat, og det er aminosyren glycin, som du finner i gigamengder i gelatin og kraft, og ellers hovedsaklig i animalsk mat

Pirken

02.06.2012 kl.22:17

Ida, jeg har svart deg, men vi må avvente godkjenning av kommentaren

PirkePetter

03.06.2012 kl.15:50

Ser ut til at vitamin C/natriumbenzoat og kronisk tretthetsinfoen havnet i feil blogginnlegg. Beklager det!

Ida

19.03.2013 kl.01:39

Oi, hadde visst glemt å se etter svar på spørsmålet mitt til deg, PP, for veldig lenge siden. Det rimer det du sier om vit A og magnesium ift. vit D. Hadde nok mye flytende rundt i blodet som ikke kroppen fikk brukt pga. diverse andre mangler...

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits