Hjemmelaget leverpostei!

Foto (Anne Marit): Leverpostei laget av økologisk kyllinglever toppet med rosèpepper.

Liker du leverpostei? Har du prøvd å lage selv? Jeg har lenge hatt lyst til å lage selv. Og det er mye enklere enn du tror. Jeg er ikke smaksmessig helt i mål med den - så oppskrift må vente litt. Men det kommer - det lover jeg. Denne gangen brukte jeg tørket fiken som smakstilsetter - i tillegg til fersk krydder, havsalt og pepper. Det ga en litt søtlig smak. Men jeg tror jeg vil foretrekke en leverpostei som er litt mer krydrete og salt i smaken. Tipper det er godt med bacon og mer fett i. Hvis noen av dere har en fortreffelig oppskrift å dele med meg og leserne - så er dere velkommen. 

Lever er en god proteinkilde og et "krafthus" av vitaminer og mineraler. Den er stappet med B-vitaminer og er en super kilde til B12 - som er et viktig vitamin for immunforsvaret vårt. Det er også en god kilde til selen, sink og jern. Og til kolestrol og mettet fett. For å få fullt utbytte av alle godsakene bør lever spises rått. Du mister blant annet B12 når lever varmes opp. Vel, jeg har prøvd, men sliter litt med det...ennå i allefall. Spør du dine besteforeldre er jeg nokså sikker på at de vil bekrefte at de spiste lever minst en gang i uken før i tiden. Noen vil kanskje si at årsaken til at vi spiser mindre lever er frykten for toksiner - siden leveren har som funksjon å rense blodet for toksiner. Derfor er det for sikkerhets skyld best å kjøpe lever fra økologisk kylling eller fra lam eller kalv som med stor sannsynlighet har lite toksiner. Og selv om det er noe toksiner i lever vil næringstettheten overgå dette mange ganger. Lever inneholder også mange substanser som hjelper din egen lever å fjerne toksiner fra kroppen din. Liker hverken du eller barna dine lever eller leverpostei går det fint å lure lever inn i annen mat du lager, eksempel kjøttdeigbaserte retter. Da får du og barna dine likevel tilgang til alle de fantastiske næringsstoffene.

Ønsker du å vite mer om lever, næringsinnhold og hvordan du kan spise den - les her.


14 kommentarer

Ragna

10.03.2012 kl.12:28

Hei Anne Marit

Hvor får du tak i kyllinglever? Har spurt i flere butikker men de sier at de ikke har og de vet ikke hvor man kan få tak i.

Ragna

Anne MA

11.03.2012 kl.20:41

Jeg kjøpte kyllinglever hos Meny. Det er fra Holthe Gård, så hvis de har egg fra Holthe Gård så kan de også ta inn kyllinglever. Jeg fant på Meny CC Vest. AM

PirkePetter

17.03.2012 kl.05:59

At B12 "bare" er viktig for immunforsvaret vårt må minst være årtusenets underdrivelse. Les litt her så skjønner du hva jeg mener -

http://www.howweheal.com/vitaminb12.htm

http://www.veganhealth.org/articles/vitaminb12

B12 tåler en del varme, slik at lever som er lettstekt er helt ok.

Det er riktig at leveren renser blodet for bl.a giftstoffer, men den oppbevarer ikke disse i seg selv, men binder dem til ulike næringsstoffer eller andre substanser som kan skilles ut via urin eller avføring. Kun i tilfellet fettlever, hvor leveren mangler kolin (mye i lever og eggeplommer), og ikke klarer å kvitte seg med fettet den skal fordøye og resirkulere til blodet, vil kjemikalier og giftstoffer ha en tendens til å bli værende i leveren. Denne tilstanden er svært vanlig i mennesker, også i barn, men heller sjelden i husdyr.

Da såkalt økolever kommer fra dyr som normalt får de samme dokumentert helseskadelige matemnene som finnes i vanlig kraftfor, tilsetningsstoffer og sprøytegiftrester unntatt, så er ikke økolever noen garanti for at leveren ikke skulle inneholde kjemikalier. Særlig soya gir mye aluminium og mangan, bl.a, og mangan i slike mengder nedregulerer serotonin og dopaminnivåene i hjernen, en sikker oppskrift på alvorlige mentale og/eller følelsesmessige problemer i både voksne og barn. Og ikke minst husdyr og kjæledyr. Kyr f.eks. Juksediagnosen og soyaindustribløffen kugalskap er et eksempel, da forskning har vist hinsides enhver tvil at denne tilstanden egentlig er manganforgiftning, til vanlig kallt mangangalskap (manganese madness). Soyabønner inneholder mer enn 200 ganger mer mangan enn morsmelk, slik at det nærmest er garantert at barn og dyr som får soyabaserte melkeerstatninger eller soya i for/mat vil få hjerneskader og atferdsforstyrrelser.

Det er ikke min mening å være negativ, men jeg synes det er viktig at man ikke lyver til seg selv når man skal prøve å spise sunn og nærende mat, da resultatene gjerne blir deretter.

Ellers, helsefordeler, næringsstoffer, tilberedning, etc - lever -

http://howtodieyoung.blogspot.com/2011/02/newest-forgotten-superfood.html

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

http://www.westonaprice.org/caustic-commentary/caustic-commentary-winter-2005-spring-2006

http://www.healingnaturallybybee.com/articles/livernutrients.php

http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files

http://www.westonaprice.org/childrens-health/sacred-foods-for-exceptionally-healthy-babies-and-parents-too

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-the-worlds-most-nutrient-dense-food-easy-liver-pate-recipe/

http://www.cholesterol-and-health.com/Benefit-Of-Cod-Liver-Oil.html

http://blog.cholesterol-and-health.com/2010/11/sweet-truth-about-liver-and-egg-yolks.html

http://www.triedandtruefitness.com/liver/

http://simplybeingwell.wordpress.com/2011/04/28/my-renewed-love-affair-with-liver/

http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html

Oppskrifter - Tilberedning -

http://www.keeperofthehome.org/2011/04/liver-learning-to-love-and-cook-this-superfood.html

http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-and-onions-a-forgotten-traditional-meal/

http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e

http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats

http://www.motherearthnews.com/Real-Food/1976-05-01/Eating-Organ-Meat.aspx

Anne

19.04.2012 kl.23:15

Pirkepetter - er det da ikke tilrådelig å spise leverpostei - og gjelder det da i så fall fra alle typer dyr? Har ikke fått lest linkene du har lagt ved, men hvilke typer hjerneskader/adferdsforstyrrelser ser man hos de som har spist mye soya/mangan?

PirkePetter

20.04.2012 kl.12:26

All butikkleverpostei er denaturert via sterk varme, og inneholder MSG, som ingen barn burde få i seg, og særlig ikke dem med psykiske eller mentale problemer.

Lever er sunnest fra dyr som bare har fått gå på beite, men da dette i stadig flere tilfeller ikke er noe alternativ i industristyrte Norge er det nest beste alternativet lammelever fra lam som har fått gå på beite i det minste en del av sesongen. Storfelever anbefales ikke, mens kalvelever er rimelig ok. Hønse og andelever er også bra om de kommer fra fugler som ikke er flasket opp på kommersielt for. Fiskelever er også svært bra og inneholder mer vitamin D enn lever fra landddyr.

Når det gjelder konsum av soya så blokkerer substanser i soya (og korn, frø, nøtter, etc) det meste av mineraler fra å bli tatt opp, og også proteiner som trenges for å danne hormoner, neurotransmittere, signalstoffer, enzymer, m.m. Dette betyr at alle kjente hjerneskader og atferdsproblemer kan følge et kosthold med mye soya eller korn/frø/nøtter som ikke har vært bløtlagt på tradisjonelt vis. Utover dette kommer altså både aluminium og manganforgiftning hos særlig barn som har fått mye soya via melkeerstatning, eller hvor moren konsumerte mye soya under svangerskapet. Litt info -

http://www.flcv.com/tmlbn.html

http://www.westonaprice.org/soy-alert/manganese-madness

http://www.expertlaw.com/library/environmental_law/manganism.html

Da alle næringsstoffer i kroppen jobber sammen, ikke bare i par, men i grupper i mange tilfeller er det garantert at tungmetallforgiftning også samtidig betyr næringsmangel av noe slag. Og da ikke bare næringsstoffer som fungerer som antagonister til tungmetaller, men også andre næringsstoffer som på forskjellige måter normalt avgifter tungmetaller.

Jeg vil derfor først og fremst anbefale at du fokuserer på optimalt næringsopptak fremfor på konkrete årsaker. Et kosthold som inneholder det kroppen trenger av næringsstoffer for å avgifte og helbrede seg selv, samt som reparerer enhver form for mage-tarmproblemer som kan sabotere næringsopptaket, er viktigere enn å skulle finne en enkelt årsak. Det er veldig sjelden at fysiske og/eller psykiske problemer har bare en enkelt årsak, og den årsaken som fokuseres på er som regel bare den utløsende faktoren, og ikke de egentlige årsaker som e rinvolvert i en gitt helsesituasjon. Den utløsende årsaken er som dråpen som får begeret til å renne over, men for at dette skal kunne skje, må begeret være nesten helt fullt i utgangspunktet.

Anne

22.04.2012 kl.23:06

Litt skummelt å lese - et av barna våre har kun spist MSG leverpostein og nitritt-pølse på brødskiva i alle sine år. Men nå er det slutt - bedre sent enn aldri. Har testet ut å lage leverpostei, men ingen andre enn naboen likte den, så nå ligger den i hennes fryser ;) Men nå inspirerte du meg til å prøve ut igjen AM :)

Du har helt rett i at det er mange faktorer som skaper et sykdomsbilde, PP. Men jo flere årsakssammenhenger man har kunnskap om, jo lettere må det være å sette sammen et godt kosthold med optimalt næringsopptak for den enkelte.

ET LIV I BALANSE.

23.04.2012 kl.08:40

Anne: Christer i Tidsporten har veldig god nitrittfri spekemat å selge. Hvis du i tillegg tar deg en runde på Bondens Marked, så finnes det noe der også. Men du må spørre og lete, for det er ikke all merking som er nøyaktig. Jeg fant en spekepølse der sist Bondens Marked og det stod "salt" på pølsa. Jeg spurte karen bak disken om den var nitrittfri, men nei - det var nitrittsalt i pølsa... Frustrerende at de ikke kan merke maten skikkelig. Men Haugen Gårdsmat har både nitrittfritt, nydelig fenalar, chilipølse og en viltpølse som er nitrittfritt og supergodt - og de er alltid i Oslo på Bondens Marked (annenhver lørdag). Grisene deres beiter ute langs elveleiet, så det er bedre enn det meste annet du kan få som inneholder svin. anne marit

Trine

08.07.2012 kl.23:44

Huff..skremmende lesning. Har lest at hr p.p har skrevet at lever er supermat og slår alle kosttilskudd næringsmessig,men er lever da så bra når den kan inneholde kjemikalier og spes soya? Videre..det er nermere garantert at barn/ dyr som spiser/drikker soya får hjerneskader og adferdsvansker. Mitt barn har spist dette, samt spist store mengder ikke bløtlagde nøtter i 4 år , jeg drakk soya da jeg var gravid og bare for å toppe det hele - litervis med Pepsi Max. Barnet er aldri syk, men har hatt øreværk gjentatte ganger. Legemidler hjalp ikke, men etter noen besøk hos homeopat er ikke dette noe problem heller.

Ang nøtter som er bløtlagde, er det bra mat, med bra næring , tenker spes på det gode fettet. Eller er det bare helt ok mat/ snack. Er nøttemelk som er laget på riktig måte , god erstatning for melk, eller noe man bare drikker lite av?

Har troen på at man kan gjøre opp for mye med god mat, eller er mye av grunnlaget allerede ødelagt, med en dårlig kostholdstart. Hva mener du? Mange spørsmål, men er takknemlig for svar.

Trine

ET LIV I BALANSE.

09.07.2012 kl.22:36

Trine: Dette med lever kan jeg ikke svare på, men kanskje noen andre kan svare? Jeg spiser ikke mye nøtter, men når vi spiser nøtter så er de stort sett alltid bløtlagte og deretter tørket i ovnen på lav temperatur for bedre holdbarhet. Nøttemelk er ingen fullverdig erstatning for fersk melk, men er vel greitt å drikke med måte. Når det gjelder en dårlig kostholdsstart så er det alltid mulig å snu. Jeg har vært helt på felgen i noen år - og i dag fungerer jeg som normalt - takket været kostomlegging og bruk av adaptogener. Det kan ikke beskrives hvor godt det føles.

Herr P.P

10.07.2012 kl.00:23

Les innlegg pluss kommentarer her, særlig mama guilt samt linker til info om optimal barnernæring -

http://senseoflife.blogg.no/1334920923_20042012.html

Lever i seg selv inneholder ikke soyasubstanser eller andre kjemikalier da leveren avgifter slike, men oppbevarer dem ikke. Jeg ville uansett satse på lever fra lam og kalv da disse dyra beiter for det meste og får lite kraftfor.

Mye øreverk indikerer nomralt mage-tarmproblemer eller næringsmangel i kostholdet, men er også en veldig vanlig vaksinereaksjon.

Nøtter er ikke i nærheten av animalske matemner hva gjelder næringsinnhold barnekroppen trenger for å vokse, og mangler også f.eks kolesterol som særlig barnehjernen trenger for å utvikle seg normalt. Godt fett er der ikke noe av i nøtter, og har aldri vært det heller. Kokosnøtter unntatt. Mer info -

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-context.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsuitablefats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/fats-degeneration3.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/ms.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/good-fats-bad-fats-separating-fact-from-fiction

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-oiling-of-america#poly

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/precious-yet-perilous

http://www.westonaprice.org/modern-foods/heart-of-darkness-lipid-hydroperoxides

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/interesterification

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/06/28/vegetable-oils.aspx

http://www.shirleys-wellness-cafe.com/oil.htm

http://raypeat.com/articles/articles/diabetes.shtml

http://www.healingmatters.com/deception.htm

http://diabetes.com.sg/index.php?option=com_content&view=article&id=244:diabetes-and-virgin-coconut-oil&catid=67:diet-and-lifestyle&Itemid=50

http://www.second-opinions.co.uk/fats_and_cancer.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2006/02/16/vegetable-oil-fats-acceleratecancer-growth.aspx

http://www.sciencedaily.com/releases/2005/08/050802123505.htm

http://forum.t-tapp.com/showthread.php?36816-Even-Good-Fats-Can-Cause-Blindness

http://www.coconut-info.com/coconut_oil_why_it_is_good_for_you.htm

http://www.coconutdiet.com/thyroid_health.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741266

Trine

11.07.2012 kl.01:55

Takk for svar begge2. Har alltid utsatt vaksineringen til immunforsvaret ble mer modent, men husker at øreverken kom etter vaksine. Har lest bla 'sannheten om vaksiner' og vurderer å ikke vaksinert minsta, evt styrke henne før/ etter vaksine ved homeopati og et supert kosthold. ( er redd for rødehunder og stivkrampe)

kunne ikke finne siden til den første linken, de andre skal leses snarest.

Trine

PirkePetter

11.07.2012 kl.23:01

Jeg sjekket nettopp linkene, og de funker alle som en?

Om vaksinasjon, les kommentarene om vaksinering her om du gidder -

http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html

Det finnes ikke noe slikt som et definert immunforsvar, og dette er bare en oppfinnelse fra legemiddelindustrien, slik at den kan selge oss medikamenter eller vaksiner som liksom skal kunne styrke dette. Og svakt immunforsvar er en perfekt bortforklaring hva gjelder årsaken til helseproblemer, da alt kan bare skyldes på immunforsvaret, og resten av kroppen ignoreres.

Hele kroppen deltar i forbindelse med immunrelaterte funksjoner, og tarmfloraen utgjør ca 90% av denne funksjonen. Dvs at tarmfloraen utgjør 90% av det man kaller immunforsvaret. Kvikksølv, aluminium, kadmium, fluor, klor, formaldehyd, benzen, MSG, antibiotika, propylenglykol, squalen, planteoljer, cellerester fra dyreorganer, m.m som er vanlige bestanddeler av vaksiner dreper bakteriefloraen i større deler av kroppen og lammer immunfunksjonene. Å injisere tungmetaller og dokumentert giftige kjemikalier rett inn i blodet på barn er barnemishandling!

Litt info om substanser i vaksiner -

http://www.whale.to/vaccines/ingredients.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/03/07/vaccine-ingredients.aspx

http://www.vaclib.org/basic/vacingredient.htm

http://www.wnho.net/vaccine_ingredients.htm

http://www.proliberty.com/observer/20050323.htm

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_244/ai_111271897/

Sjekk også all vaksineinformasjonen her - http://www.naturalnews.com/036220_vaccinated_children_disease_allergies.html

http://www.whale.to/vaccines.html

http://www.vaclib.org/indexdoc.htm#basic

http://www.wnho.net/vaccination_news.htm

http://vaccines.mercola.com/

Jeg har mye mer, men mener dette burde holde til at du skjønner den gigantiske løgnen som ligger bak vaksinelogikken, så vel som hvor helseskadelige vaksiner er. Leser du kommentarene om emnet i Gry's blogginnlegg om Tine melk (starter her - http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340663018257#c2039700641568510029# finner du info og bokreferanser om at det legevitenskapen så frekt kaller virus er dokumentert å være kroppens egne gener, samt at det er gjennomdokumentert at Pasteur forfalsket sin forskning for å skape løgnen om patogene mikroorganismer. Logikken bak vaksinering, bruk av antibiotika, så vel som om såkalte smittsomme sykdommer, er dermed basert på rene løgner og bløffer. Ser du også på vaksinehistorien finner du at jo mer industrien har vaksinert diverse folkeslag, desto mer sykdom og dødsfall kort etter vaksinasjonskampanjene.

Styrker du barnekroppen med skikkelig næring vil hun aldri bli syk. Et eksempel er såkalt stivkrampe/tetanus, som forårsakes av mangel på næringsstoffer som kalsium og magnesium og/eller vitamin A og D, og slettes ikke bakterier. Mangel på begge mineraler eller vitaminer kan forårsake stivkrampe, men da kalsium trenger magnesium for opptak og riktig funksjon i kroppen, og vitaminene A og D gjør det samme, da disse, som kalsium og magnesium, jobber som synergister i kroppen, vil mangel på det ene alltid føre til mangel eller mangelfunksjon på det andre.

Har barnet tilstrekkelig med magnesium i kroppen kan hun ikke få diabetes type 2, som er et symptom på magnesiummangel. Har hun nok vitamin D kan hun ikke få diabetes type 1, da vitamin D får betacellene i bukspyttkjertelen, som normalt er ødelagte ved diabetes type 1, til å vokse og produsere insulin. Og dette er bare ett av utallige dokumenterte eksempler på at det legevitenskapen kaller sykdom, og som den skylder på gener #motbevist#, mikroorganismer #motbevist#, sånt som går #fri fantasi og eventyr for voksne# og shit happens #motbevist :-), egentlig er symptomer på næringsmangel. Og ofte også kjemikaliebelastning, da mineralmangel øker opptaket av tungmetaller i kroppen, samt at mange vitaminer og mineraler avgifter tungmetaller og ymse kjemikalier, tilsetningsstoffer inkludert. Slik at når kroppen mangler eller ikke har tilstrekkelige mengder av disse næringsstoffene, så klarer den ikke å avgifte kjemikalier.

"Supert kosthold" er derfor alt barnekroppen trenger for å være sterk og sunn. Kroppen består av og bygges eller svekkes av næringsstoffer den får fra mat og mat alene, slik at det sier seg selv at mangelfullt kosthold gir mangelfull kropp/helse. Vaksiner bidrar med ingenting, og tapper tvert om kroppen for mye næringsstoffer som må til for å avgifte alle kjemikaliene, samt stoppe betennelsesreaksjonene i hele kroppen, hjernen inkludert, etter vaksinasjon. Homeopatisk vaksinasjon er fantasi, og jeg som sier dette har utdannelse innen homeopati som del av heilpraktikerutdannelsen min. Man trenger ikke vaksinasjon i noen form så lenge man spiser næringsrikt. Og spiser man ikke næringsrikt så vil vaksiner fremdeles bare gjøre skade, mens homeopatiske versjoner eventuelt gjør ingenting.

irene

14.07.2012 kl.22:55

Hei!

Tips, jeg fant ande-lever fra Holthe gård på den lokale grønnsaksbutikken.. For de som spiser det;)

Trine

18.07.2012 kl.12:13

Takk for svar. Jeg har problemer med å lese engelsk, men skal komme gjennom det etter ferie. Det er mye dokumentasjon og helsesøster fortalte også at en dokumentasjon om at vaksine førte til bla autisme var forfalsket. Dette var også i nyhetene for noen år siden. Dokumentasjon kan jo være forfalsket fra både leger og fra andre. Jeg tror allikevel at vaksine er svært skadelig. Men hva med rødehunder . Vil ikke at barnet mitt skal smitte noen gravide, eller få rødehunder selv som gravid. Var noen få tilfelle av rødehunder i Hordaland i fjor. Nå er det vel som du skrev at barnet ikke blir syk med riktig næring. Jeg får lese meg opp på dette, føler jeg må være ganske sikker før jeg kan stå for å ikke vaksinere barnet. Takk til bloggeier for en super blogg der jeg alltid lærer noe nytt.

Trine.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits