Hjemmekjernet smør med havsalt!Her om dagen kom eldstemann stolt som en hane hjem og fortalte at han hadde lært å kjerne smør på skolen. Så nå har han bestemt at han skal lage smøret sitt selv - og det er kun hans smør. Dermed basta. Så da gikk vi i gang. En pakke fløte helles over i et tett Norgesglass med klemmelås. Tilsett et par gode klyper godt salt, for eksempel himalayasalt eller havsalt. Lukk lokket. Så begynner ristejobben - og spenningen. Åpne gjerne lokket innimellom for å se hvordan prosessen går sin gang. Først blir det skum, så blir det tykk krem - og da begynner du å nærme deg. Før du vet ordet av det skiller fløten seg i smørmelk og smør. Du vil se at mer og mer av den hvite væsken skiller seg ut. Til slutt sitter du igjen med en deilig, gylden, fet klum med smør som samler seg i bunnen. "Jippi  - vi har laget smør". Smøret er kremete og smaker nydelig og vil mest sannsynlig ikke vare særlig lenge. Oppbevares kjølig. Smøret hardner selvsagt til i kjøleskapet. 

Ellers er det upasteurisert smør som gjelder her i huset, så fremt vi får tak i det. Det er slettes ikke lett å få tak i her til lands. Faktisk er det i dag forbudt å kjøpe og selge rå, fersk melk og melkeprodukter i Norge - med unntak av når salget skjer tilfeldig. Det finnes likevel mange små aktører som selger upasteurisert smør, rømme og ost - og som har fått tillatelse fra Mattilsynet. På Bondens Marked er det stor sannsynlighet for at du finner en av dem. For oss som bor i Oslo, så har Meny begynt å selge Avdem sin upasteuriserte rømme og smør - men smøret er altfor salt etter min smak. Og de bruker desverre koksalt. Enkelte upasteuriserte oster fra småaktører får du også tak i ferskdisker her og der. Hvorfor er det så mye hysteri rundt dette med pasteurisering i Norge? Upasteurisert melk og melkeprodukter selges jo i mange andre land. Og de positive effektene av ferske melkeprodukter er store. Faktisk er rå melk den beste medisinen mot allergier og haugevis av andre plager og ubalanser, av den enkle grunn at alle melkens healende næringsstoffer og bestanddeler er intakt - noe den ikke er i melk som går gjennom pasteurisering. Mange av de som ikke tåler vanlig melk vil fint tåle fersk melk. Er dette noe som interesserer deg, les mer om rå melk her og ta også en tur innom bloggen til LivenesHage. Der finner du mer inngående informasjon om disse sammenhegene. Forrige helg var jeg innom Bondens Marked. Og gudsjelov fant jeg en bonde fra Nordmøre som kunne selge meg både upasteurisert rømme og flere typer oster - både harde og myke. Nå har jeg inngått en avtale med ham om å få levert også andre rå melkeprodukter når han kommer til byen neste gang. Både ostene og rømmen smakte fantastisk - og kroppen sier "ja, jeg vil ha mer". 

7 kommentarer

Marianne

06.mar.2012 kl.16:34

Avdem skal oppspores! Takk for tips! :)
så fint smøret så ut :D

Inspirert

06.mar.2012 kl.18:19

Hei!

Kor fantastisk at du e tilbake!!

Eg har vert innom jevnlig og kikka, og endelig var du her! : )

Det høyrest ut som ungane dine e heldige å gå i gode barnehagar og skular med smør-laging og dehydrator. Wow!

Idag har eg laga deilig suppe på kjøttkraft. Kjæresten min sa at det var det beste han hadde spist i år ; ) Tusen takk for inspirasjon!

Annema

07.mar.2012 kl.09:26

Så herlig å høre. Fortsett å lage kraft - og fortsett å gjøre kjæresten din glad. Ungene mine elsker tomatsuppe - og det er superenkelt å lage god tomatsuppe når du har en god kjøttkraftbase i bunnen! Am

PirkePetter

14.mar.2012 kl.05:30

Hei

Hva er adressen til bonden på Nordmøre? Jeg vil gjerne kjøpe oster fra ham. Vil du ikke poste personinfo i bloggen din så er mailadressen min harryhalvliter@gmail.com

:-)

Anne MA

14.mar.2012 kl.18:08

PirkePetter: Informasjon om bonden ligger nå i innlegget om upasteuriserte produkter. Hilsen meg

PirkePetter

19.mar.2012 kl.21:51

Helsegevinstene i upasteurisert smør -

http://www.westonaprice.org/food-features/why-butter-is-better

http://www.westonaprice.org/making-it-practical/taking-the-fear-out-of-eating-fat

http://preventdisease.com/news/10/092110_is_butter_better.shtml

http://www.whale.to/a/lee.html

http://www.livingthenourishedlife.com/2010/10/is-butter-healthy-part-one-butyric-acid.html

http://bodyecology.com/articles/benefits_of_real_butter.php

http://www.marksdailyapple.com/grass-fed-butter/

http://www.angelfire.com/folk/realmilkalliance/page3.html

http://nourishedkitchen.com/butter-your-vegetables-the-role-of-fruits-vegetables-dietary-fat-in-health/

http://www.realmilk.com/butter.html

http://soilandhealth.org/02/0203CAT/royal.lee.lets.live.articles.htm

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits