LAG KJØTTKRAFT!

Å koke kjøttkraft har for meg blitt en gode vane - og noe jeg anbefaler alle som er villig til å lytte. Allerede i 2009 skrev jeg på bloggen min om den "kraftløse" buljongen mange spiser - og hvor fantastisk helsebringende hjemmelaget kjøttkraft er. En god ting kan ikke gjentas for ofte, så derfor blir dagens oppfordring til alle dere der ute følgende: La det bli en vane å lage din egen kjøttkraft! Og få i deg kraft regelmessig, gjerne daglig.

Foto: Anne Marit. Her er min "sovemedisin"; Et par øser varm kraft med fett og det hele tilsatt noen dryss med varmende cayennepepper, himalayasalt og litt urter. Nam! En av de tingene jeg merket best da jeg begynte å få i meg kraft nesten hver dag var en større indre tilfredshet. Jeg fikk mindre apetitt. Hvorfor? Jo, fordi kroppen fikk alle de næringsstoffene den trengte..... 


Det er billig, superenkelt og det finnes knapt noe sunnere du kan tilføre kroppen din! God, tradisjonell kjøttkraft inneholder haugevis av næringsstoffer inkludert en rekke mineraler som er biologisk lett tilgjengelig for kroppen din. I tillegg inneholder kraften gelatin som er en gruppe protein som er viktig for bindevevet ditt. Kraften stimulerer fordøyelsen din, den virker avgiftende, styrker muskler, ledd og skjelettsystemet og forebygger i høyeste grad sykdom. Så kraft er superviktig for oss alle - inkludert dere som har problemer med mage, muskler og ledd. Jeg tør påstå at ved å drikke kraft regelmessig reparerer du fordøyelsessystemet ditt. Glem buljongterninger som kun består av kunstig smakstilsetning og ingen næringsstoffer. Buljong gjør kun èn ting - den får oss ut av balanse. Husk også at kraft er supermat for de små, også for babyer. Begynn å tilsette kraft til most mat helt fra de begynner å spise mat i 6 måneders alderen. Jeg fryser kraften min ned i poser - men også i isterningsformer. Da har jeg kraft lett tilgjengelig også i små porsjoner. Fint å dytte i sauser og de fleste varme retter. Og ikke minst; jeg drikker kraft - som buljong.  Smaker himmelsk og roer ned kroppen. Supert å ta før leggetid, bedre sovemedisin får du ikke.   

Så hvordan gjør jeg det? 

Du finner kraftbein for en billig penge i fryseren i de fleste dagligvarebutikker eller gå til en slakter. God kraft bør inneholde bein fra ulike dyrearter; kalv, lam, kje eller vilt. I tillegg til bein bruker jeg bein med litt kjøtt - for eksempel nakke, ribbe eller lammeskank. Beina tilfører kraften gelatin, margen gir god smak og masse næringsstoffer, og kjøttet tilfører farge og smak. 

Jeg bruker ingen spesiell oppskrift, men ta gjerne utgangspunkt i denne oppskriften (stor porsjon):

3 kg knoker, føtter og margfylte bein, oppdelt (får kjøpt ferdig kappede kraftbein, evt gå til slakteren)

1 kg kjøttfulle ribbebein eller nakke

1/2 dl vineddik

kaldt rent vann

2 laubærblader

4 gulrøtter i skiver

2-3 store løk i skiver

evt et par selleristenger kuttet i biter

En god kvast timian

1 stor bunt bladpersille, evt andre urter

Evt hele pepperkorn

Legg bein, margbein i en stor kasserolle med vineddik og dekk med kaldt vann. La stå i en time. Vineddiken gjør at en større mengde næringsstoffer trekkes ut av beina. I mellomtiden kan du brune de mer kjøttfulle beina i stekeovnen (kan sløyfes og has rett i kasserollen). Has i kasserollen sammen med grønnsaker. Kok opp. Skum vil komme opp til overflaten, fjernes med en skje. Etter at du har skummet av, reduser varmen og tilsett timiankvasten og evt pepperkorn. La kraften trekke på lav varme fra 12-72 timer. Tilsett persille mot slutten. Fjern beina og sil kraften. Ta vare på kjøttet og margen. Margen fryser jeg sammen med kraften som jeg bruker som base til kremede supper og blender sammen med suppen. Et barndomsminne jeg har av min kjære mor var at hun sugde margen ut av beina når vi hadde kjøttsuppe. Der er jeg ikke helt ennå gitt. Avkjøl kraften. Når du nå avkjøler kraften vil du sitte igjen med gelatin i bunnen og et lag med fett på toppen. Jeg fryser ned porsjoner av hele kraften med fett og det hele, men du kan også fjerne fettet på toppen og bruke dette separat i all mat. Fettet holder seg lenge i kjøleskapet.

Hva venter du på?

 

 

 

43 kommentarer

Mariann

01.03.2012 kl.23:25

Velkommen tilbake til bloggverden, har savnet bloggen din. Kraft skal jaggu lages :) takk for tips!

Anne MA

02.03.2012 kl.14:25

Så bra! Lykke til med kraft! Anne Marit

PirkePetter

14.03.2012 kl.06:04

Gelatin er ikke en gruppe proteiner, men snarere hydrolysert kollagen. Og dette består igjen av aminosyrer, samt litt mineraler. Gelatin/kollagen mangler noen få aminosyrer, men inneholder til gjengjeld svært mye av de aminosyrene som finnes i det, og mengden overgår alle andre kilder, kjøtt, sjømat og innmat inkludert.

Gelatin er som du sier viktig for bindevevet, men kollagen inngår også i skjelettet, samt huden, og er derfor svært nyttig mot rynker og cellulitt blant mye annet.

Utover vitaminer og hovedsaklig mineraler er kraft en svært god kilde til glykosaminoglykaner som kondroitin, glukosamin, hyaluronsyre, heparin, keratan, etc som i kroppen ikke brytes ned til mindre peptider eller enkle aminosyrer, men overlever magesyren i inntakt form og går rett fra blodet til knokler og ledd samt alle deler av kroppen hvor disse trenges.

Et tips til nybegynnere er at kraft smaker like godt uten vegetabilsk tilbehør, da hovedpoenget med kraft er at den skal blande seg med og forsterke smaken til de ingredienser man koker eller steker med den i matlaginga. Bruk av urter/krydder og vegetabilske matemner nyanserer smaken en smule, men gjør også at holdbarheten blir betydelig redusert da disse lett kan begynne å surne. Ren kraft uten annet innhold enn det fra kjøtt og knokler holder seg i flere år i fryseren uten å tape seg i smak eller aroma.

Påstanden din om at kraft reparerer fordøyelsessystemet er riktig, da aminosyrer som glycin, glutamin og prolin, som det finnes svært mye av i gelatin, reparerer tarmslimhinnene. Glutamin brukes som drivstoff av tarmcellene, og bare glutamin alene helbreder tarmlekkasje, kolitt, irritabel tykktarmsyndrom, Crohn's og tarmkreft utover magesår og sår i tarmsystemet. Glutamin reparerer også skadene i tarmtottene som er hovedsymptomet på cøliaki.

Glycin og lysin inngår også i produksjonen av magesyre, slik at gelatin og/eller kraft helbreder hypoklorhydria/for lite magesyreproduksjon, en vanlig årsak til både alvorlig næringsmangel (og hjertebank/sure oppstøt/halsbrann/gastrisk refluks) så vel som den vanligste årsaken til at candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av tarmsystemet, helt opp til munnen i mange tilfeller. Dette fordi manglende magesyreproduksjon forandrer ph-balansen i resten av tarmsystemet, slik at tarmfloraen forandres negativt, og candidasoppen forandrer form. Candidasoppen er en naturlig del av tarmfloraen, og er ikke helseskadelig i seg selv slik mange vil ha det til, men begynner først å lage problemer av de ovennevnte årsaker, samt ellers alt som forandrer den naturlige bakteriefloraen i tarmen. Hadde candidasoppen vært et problem i seg selv ville kefir, som brukes i anticandidakosthold også vært et problem all den tid en av hovedgjærsoppene i kefir er candida kefir.

PirkePetter

14.03.2012 kl.06:21

Jeg glemte helt å legge ved ei liste til mer info. Du har fått den av meg før, men jeg kan ikke se at du har postet den noe sted i bloggen din. Siden Christer er så treig med å poste sine innlegg i bloggen sin, og du allerede har skrevet om kraft poster jeg lista her først -

http://www.westonaprice.org/food-features/515-broth-is-beautiful.html

http://www.westonaprice.org/food-features/513-why-broth-is-beautiful.html

http://www.townsendletter.com/FebMarch2005/broth0205.htm

http://pathways4health.org/2010/02/05/february-2010-investing-in-stocks/

http://www.ergo-log.com/glucosaminesoccer.html

http://www.ergo-log.com/glucosamineathletes.html

http://www.ergo-log.com/glucosaminecancer.html

http://www.ergo-log.com/glucosaminelongevity.html

http://www.ergo-log.com/glucosaminelungcancer.html

http://www.matoghelse.no/mat/2005/02/01/kraft-i-bein-og-armer.aspx

http://augmentinforce.50webs.com/Gelatin.htm

http://findarticles.com/p/articles/mi_7396/is_328/ai_n56264937/

http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml

http://www.ergo-log.com/gelatinegh.html

Hud - Rynker - Cellulitt -

http://www.ergo-log.com/hydrolysedcollagenskin.html

http://ergo-log.com/collagenwrinkles.html

http://ezinearticles.com/?Gelatin:-The-Wrinkle-Smoother&id=6793929

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480801

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19352014

http://www.celluliteinvestigation.com/2010/09/glucosaminoglycans.html

http://www.cheeseslave.com/got-cellulite-eat-more-gravy/

Husk også at Christer selger gelatin i 1kg pakker i nettbutikken. Ekstra gelatintilskudd er alltid en god ting, selv når man bruker kraft i matlaginga. For alle som har barn med mentale eller følelsesmessige problemer - autisme, epilepsi, ADD/ADHD, dysleksi, skizofreni, m.m er gelatin et must da særlig glycin er en viktig neurotransmitter i hjernen, utover å regulere både tarmens og hjernens produksjon og aktivitet av neurotransmitteren serotonin.

Glycin er også en absolutt nødvendig del av en type neurotransmitterreseptorer i hjernen, NMDA, som de fleste humørregulerende neurotransmittere bruker for å påvirke hjernecellene. Mangler glycin (natriumbenzoat i industrimat og drikke tapper kroppen for glycin) fungerer ikke NMDA reseptorene, og da går gjerne hele hjernens kommunikasjonssystem i vranglås.

En siste ting er at glycin, via sin rolle som hemmende neurotransmitter i hjernen, beskytter mot glutamat slik at glutamat i MSG ikke får skade hjernecellene. På samme måte beskytter glycinet mot de hjernecelleødeleggende virkningene av aminosyren aspartinsyre som, i syntetisk form, er den delen av aspartam som skader hjerne og nervesystem mest.

Når alt dette er sagt så er glycin livsviktig for leverens evne til å avgifte seg selv for kjemikalier og gifttoffer den renser fra blodet/fordøyelsen, slik at jo mer glycin, desto sunnere lever.

Anne MA

14.03.2012 kl.16:30

PirkePetter: Nå ble jeg glad. Glad for at du kommenterer og pirker. Da er alt som det skal være. Linken din til til Kraft-i-bein-og-armer fra Mat&Helse har jeg prøvd å finne tilbake til flere ganger - men den er ikke å oppspore på nettet lenger. Jeg hadde linket til den i min forrige artikkel om kraft. Ellers venter jeg faktisk på gelatinpakken fra Christer. Tipper den kommer i posten i morgen. Jeg møtte bonden fra Nordmøre i dag og har nå stående 1 liter upasteurisert fløte (separert i går kveld!!!) - flere pakker med fersk upast rømme - og noen av ostene hans - og ikke minst usaltet upast smør. De er helt fabelaktige. Lager akkurat nå en post om dette - og legger ut navnet hans der. Vi høres. am

PirkePetter

14.03.2012 kl.23:49

Hei

Som jeg skrev i mailen til deg så har de visst forandret linkadressen nylig. Den nye er - http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/

Vær obs på at om bonden det er snakk om forer dyrene sine med kraftfor, økologisk som vanlig, så er der soyasubstanser, m.m i melkeproduktene om disse ikke er gjæret først slik at bakterienezymer har fått brutt ned i det minste en del av substansene. Gjærede melkeprodukter holder seg jo også lenger, slik at nytelsen kan vare en stund., men er gjerne en smak man må vende seg til.

ET LIV I BALANSE.

15.03.2012 kl.17:02

Jeg skal sjekke det ut nærmere med ham. AnneM

Gry

18.03.2012 kl.17:11

For et vidunderlig innlegg! Jeg er veldig glad i kyllingkraft og kraft laget på pinnekjøtt og rester av fenalår. Utrolig næringsrikt og en fin måte kjenne at jeg bruker hele dyret når det først må bøte med livet for vår ernærings skyld. Jeg har barndomsminner fra at jeg selv satt og sugde margen ut av beina også det mykeste i beina på torsken- syntes det var nydelig- og vi krangler om brusken når vi spiser pinnekjøtt i jula :-). Har egentlig mange dyriske minner fra barndommen. Jeg gnagde av innsiden av tarmene når vi spiste blodpølse også- hehe... Er ikke helt der lenger...desverre, kanskje.

ET LIV I BALANSE.

19.03.2012 kl.09:53

Gry. Jeg lagde kraft på et lite fenalår i helgen - og det ble helt nydelig kraft. Lagde tomatsuppe - som barna elsker - og trengte ikke tilsette noe annet enn en skvett fløte etter å ha blendet kraft, tomater og stekt løk. Helt nydelig. Gikk ned på høykant. Jeg har også en del slike barndomsminner. Jeg husker spesielt min mor som sugde "torske-hau" (torskehode...) - og hun var rå til å suge marg av bein. Det var helt normalt - og jeg tror generasjonene før oss gjorde dette på instinkt. Jeg husker at jeg elsket blodpølse med sirup på, en av mine favoritter faktisk. Tror ikke jeg har spist det på over 20 år.....sier jo litt. am

PirkePetter

13.04.2012 kl.13:11

Nok en grunn til å spise mye kraft/gelatin er fordi glycin, aminosyren det finnes mest av i gelatin (mer enn i alle andre kilder), er helt nødvendig for at fosterkropper og små babyer skal danne proteiner. Mangler man glycin, vil forster/barnekroppen kunne bli underutviklet pga proteinmangel. Mange tilsetningsstoffer, især natriumbenzoat, i mat og drikke, samt andre kjemikalier og tungmetaller, og også planteoljer og transfett tapper kroppen for glycin, slik at jevnlig konsum av gelatin via kraft eller i ren form er en god ide. Aminosyrene i gelatin bygger hele barnekroppen, især kollagenet, og vil gi barnet en betydelig sterkere muskel og skjelettstruktur enn det som er vanlig i dag. Info -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702342

Anne

19.04.2012 kl.23:36

Pirkepetter: du sier at glycin regulerer hjernens produksjon og aktivitet av neurotransmitteren serotonin. På hvilken måte blir aktiviteten regulert? Ved at den fremmer eller hemmer opptak i boutonene (er det ikke det det heter) - eller på en annen måte?

Hvor mye gelatin er anbefalt å innta daglig for barn?

PirkePetter

20.04.2012 kl.12:52

Min hensikt med å be deg om å sjekke ut kraftmødrenes artikler om matlaging, samt å kontakte dem for å dele erfaringer virker litt mot sin hensikt om du bruker bloggene deres til å spørre meg om alt mulig. Jeg håper imidlertid at dette går bra, og at Anne Marit gir beskjed om hun føler at innleggene hennes kuppes.

Når det gjelder glycin og neurotransmittere som bl.a serotonin så virker glycin som en hemmende neurotransmitter i hjernen, på den måten at alle eksesser blir kontrollert. Ved for høye serotoninnivåer så dempes skadevirkningene på hjernecellene, og på samme måte beskytter glycin mot skadevirkningene av glutamat fra MSG og aspartinsyre fra aspartam, som begge ellers stimulerer hjerneceller til døde.

Glycin fungerer som en antagonist mot alle andre skadelige virkninger av for mye serotonin. Litt info -

http://raypeat.com/articles/aging/tryptophan-serotonin-aging.shtml

Glycin er også en helt nødvendig bestanddel av en type reseptorer i hjernen, NMDA, som alle neurotransmittere bruker for å kommunisere med hjernecellene. Mangler kroppen glycin, noe som lett kan skje i særlig små barn (voksne kan danne glycin fra andre aminosyrer) vil NMDA reseptorene ikke fungere normalt, og dette betyr da at samtlige neurotransmittere som bruker NMDA reseptorene vil ha problemer med å formidle impulser/informasjon til og fra hjerneceller og mellom kroppen og hjernen.

Glycin er dermed unik på den måten at den beskytter mot mange årsaker til skader og atferdsforstyrrelser i hjernen, samtidig som den helbreder alle former for tarmlidelser, som er den vanligste årsaken til forstyrrelser i hjernens kjemiske tilstand. Gelatin og kraft kan dermed ikke anbefales sterkt nok. Dosering er minimum 1 spiseskje 2-3 ganger til dagen, eller som det passer via kraft eller bruk av gelatin i matlaginga. Om serotonin mistenkes å være involvert i ditt barns situasjon anbefales også et kosthold med mye protein, og mettet fett, inkludert de fettløselige vitaminene som følger dette, da disse trenges for opptak og utnyttelse av proteinene.

Anne

20.04.2012 kl.16:04

Beklager så veldig at jeg kupperer alle innleggene dine Anne Marit.

Jeg blir bare så ivrig når jeg endelig finner noen som jeg faktisk føler virkelig har kunnskap om det de snakker om. Vi har vært gjennom hele helsevesenet siden mitt eldste barn ble født (en god del år siden), og han har vært gjennom utallige tester og prøver uten at noen finner ut hva som er galt, og bare konkluderer med "spesielt barn", støtteassistent, Ritalin, spesialpedagog.... Blir bare behandling av symptomer og ikke av det egentlige problem, nemlig det som forårsaker disse symptomene. Jeg jobber selv i helsevesenet, så vet hvor viktig det er å faktisk behande problemets kjerne. Man føler at ingen virkelig bryr seg, han er bare nok et kasus for de.... Ja, ja, nok syting og personlige tanker fra meg. Nok en gang, beklager for at jeg kuppet tråden(e) din AM, skal aldri gjøre det igjen.

ET LIV I BALANSE.

20.04.2012 kl.19:48

Anne: Jeg synes ikke du har så mye å unnskylde. Jeg er bare evig takknemlig for at siden min kan brukes som fora for å stille spørsmål. Det er mangt og mye jeg ikke kan svare på - og dersom PirkePetter tar seg bryet og svarer er dette helt greitt for meg. Da lærer jeg også noe. Jeg har også et barn som har vært mye syk. Han har cøliaki. De rådene jeg fikk på sykehuset den gangen han fikk diagnosen har jeg aldri fulgt. Jeg følte instinktivt at dette var helt feil - og valgte steinalderkost i stedet. Mat er medisin - noe jeg også har erfart på min egen kropp - noe så til de grader. Så stol på deg selv på din vei videre - og for din sønns skyld. Anne Marit

ET LIV I BALANSE.

20.04.2012 kl.19:49

PirkePetter: Helt i orden. Det er ikke alt jeg kan svare på, så hvis ok for deg så ok for meg. Anne M

PirkePetter

21.04.2012 kl.02:59

Anne, i og med at du jobber i helsevesenet er du kanskje opptatt av forskningsreferanser også, og ikke bare påstander. Gi meg en mailadresse i neste kommentar så tar jeg kontakt.

Anne

22.04.2012 kl.23:30

Takk for det Anne Marit. Får nesten tårer i øynene her jeg sitter... Høres ikke ut som du/dere heller har hatt det så greit.

PP, du kan nå meg på firkloeveret79@gmail.com. Jeg er veldig interessert i forskningsreferanser.

Ellen

06.06.2012 kl.09:43

Er igang med kraftkoking av reinkjøtt og bein! Leste at PP sier at kraften med beina skal koke i et par dager for at beina skal bli til gelatin, men finner ikke igjen den bloggen hvor det stod... Men hva gjør jeg videre når det blir til gelatin?Er det noen som vet?

PirkePetter

14.06.2012 kl.00:34

Beina blir ikke til gelatin, da det kun er kollagendelen som blir til gelatin. Koker du beina i minimum 2 døgn, og har hatt i eddik av noe slag i gryta for å påskynde frigjøringen av mineraler fra beina vil beina være porøse, på den måten at du kan pulverisere dem med fingrene når det gjelder små bein, og skrape av deler av større bein med f.eks tommelen. Koker du dem enda lengre vil alle beina kunne pulveriseres på denne måten.

Når kraften er ferdig kokt og beina tatt vekk anbefales det normalt å kjøle kraften ned slik at fettet danner lokk på toppen og gelatinet får stivne, men du kan like gjerne ha kraften rett i beholdere. Unntaket er plast eller tupperware om kraften fremdeles er varm.

Heidi

16.06.2012 kl.23:40

Til info: Som leser av denne bloggen synes jeg det er helt supert at andre lesere kommer med sine spørsmål/innspill/kommentarer, da svarene som eventuelt blir gitt også kan være veldig nyttige for andre å lese. I så henseende er PirkePetter alltid et kjærkomment innslag med all den kunnskapen han sitter inne med, og jeg setter også stor pris på å lese ulike spørsmål som andre lesere måtte ha til aktuelle tema. Det er selvsagt bloggens eier som bestemmer, men dette er mine tanker som leser :-)

Da har jeg kokt min første ladning kraft. Her hvor jeg bor er det lett å få tak i kraftbein, og det aller letteste er lam. Kokte kun i 12 timer denne gangen.

Er kanskje et dumt spørsmål, men de brune "flakene" som svømmer rundt i kraften - er det margen?

Hvorfor skal man ikke kaste beina når kraften er ferdigkokt? Hva bruker man dem til? Hvis man koker så lenge at beina smuldrer opp, blander man dette smulderet inn i kraften og lar det bli en del av suppa som man siden lager?

Vil plastbeholdere frigi kjemikalier dersom man heller varm kraft rett i beholderen uten å la den kjølne først? Hvordan kan man løse dette problemet og samtidig få passende mengde av marg/fett/gelatin i hver beholder? (Har ikke klart å samle nok norgesglass enda, så jeg er nødt til å fryse i plast).

Er det noen som kan gi meg en kjapp beskrivelse av hvordan man koker fiskekraft? Jeg har fullstendig fiskevegring, men siden fisk er sunt, jeg bor i fiskeeldorado og min sønn på 3 år elsker fisk, har jeg bestemt meg for å legge min egen vegring til side - holde pusten og først og fremst ta hensyn til å nære min lille sønn (og ektemann). Tenkte å prøve meg på fiskesuppe kokt på fiskekraft...

Vennlig hilsen Heidi

Heidi

17.06.2012 kl.12:21

Jeg skrev et innlegg/en kommentar til denne artikkelen i går. Har det blitt moderert vekk, eller har jeg klikket noe feil så det ikke har kommet med?

Vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

19.06.2012 kl.11:15

De brune flakene er mest sannsynlig margrester om det ikke var små kjøttremser på beina. Det anbefales normalt å fjerne disse, men jeg synes slikt gjør smak og konsistens bedre.

Om man vil kaste beina når kraften er ferdigkokt er opp til enhver å velge selv. Man kan koke videre på dem til alle mineraler er tatt ut, eller til de er så porøse at de smuldrer opp av seg selv. Eller man kan kaste dem.

Når det gjelder plast som lagringsmedium så er det sannsynlig at plaststoffer og evt belegg som bisfenol-A vil reagere med den varme kraften, slik at det er best å la kraften kjølne før de has oppi

Fiskekraft får du av å trekke fiskebein, og gjerne også fiskehoder, på svakeste varme i noen timer. Har du eddik i vannet og lar gryta stå en time eller så før trekking øker du mineralinnholdet. Bruker du hoder får du også vitamin A fra øynene, samt næringsstoffer fra hjerne og skjoldbruskkjertel. Trekketid er fra 4-24 timer, og jo lenger kraften trekker desto større næringsinnhold.

De fleste oppskrifter anbefaler grønnsaker, urter, etc som tilbehør i kraften, men dette er ikke nødvendig annet enn for smaksvariasjon, og kan også redusere holdbarheten gjennom å surne raskt slik at kraften ødelegges.

Kommentaren du etterlyser avventer antakelig godkjenning.

E

29.06.2012 kl.20:11

Jeg må jo si at jeg lar meg inspirere stort av denne bloggen, og har selv tenkt å sette i gang med fermentering, surdeigsbakst og kraftkoking. Siden jeg nylig har fått en cøliakidiagnose og holder på å reparere tarmen og kroppen. Jeg har itillegg fått beskjed om at jeg har veldig lavt stoffskifte på grunn av cøliakien (jeg tar nå levaxin). Bør jeg ta noe tilskudd utover gelatin og kraft?

Jeg har også lest på denne og andre blogger at det skal gå helt fint med surdeigsbrød basert på hvete/spelt så lenge det tilbredes riktig. Men det må da være bedre å lage surdeigsbrød med trygge melsorter for å være på den helt sikre siden? jeg er veldig intressert i temaene, er det noen bøker/ artikler/ blogger du/dere kan anbefale?

Heidi

01.07.2012 kl.01:21

De flakene jeg henviser til i krafta er nok marg, og ikke kjøttrester. Det var så og si ikke kjøtt på beina jeg kokte. Og det er MASSE flak, så det må være marg. Men: Mulig jeg har misforstått noe her, men er det vanlig å fjerne disse "margflakene"? Jeg trodde liksom margen var litt av hensikten, og at dette er veldig sunt? Eller mente du at det var vanlig å fjerne kjøttrestene?

Så har jeg et spørsmål om gelatinen i krafta. Det snakkes hele tiden om at "gelatinen stivner". Vel, jeg ser liksom ikke at det er noe som stivner i det hele tatt. Er det ikke gelatin i min kraft da eller? Det eneste jeg merker er at krafta er litt mer tyktflytende enn vann, at det er masse brune flag (marg) i den, og at fettet (som hadde stivnet på toppen) har løst seg opp under frysing/tining, og blandet seg med resten av krafta.

Er det forresten noen som kan svare på om kraft også er bra for katter? Jeg for min del tipper at det er veldig bra for katter (kastrerte, voksne hannkatter), men det er greit å få det bekreftet.

Blir veldig takknemmelig for svar, og jeg beklager alle nybegynnerspørsmålene mine. Har bare lyst å være helt sikker på at jeg skjønner alt dette riktig, i og med jeg har bestemt å legge om kostholdet fullstendig her i huset, og i utgangspunktet kan egentlig ganske lite om mat.

Vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

03.07.2012 kl.15:39

Noen foretrekker kraften klar og fjerner alle partikler, mens andre, inkludert meg selv, synes partiklene bare bidrar med smak og behag.

Gelatinet er der om krafta er tykkere enn ren væskeform, som f.eks vann. Men den stivner kun når den kjøles ned, og de fleste kraftkokingsoppskrifter pleier å anbefale at man kjøler krafta ned umiddelbart etter koking. Gjøres ikke dette får ikke gelatinet stivne, men det er der uansett.

Jeg har gitt kraft til kattene mine i mange år, og har aldri sett annet enn positive virkninger. Kraft er jo hovedsaklig et mineraltilskudd.

Judit

04.07.2012 kl.20:50

Wow! Jeg ble veldig inspirert til kraftkoking nå! Når jeg har hatt bein til overs etter middag har alltid mamma fått dem. Hun er husmor av den gamle sorten, som begynner med middagen tidlig på dagen fordi maten lages fra grunnen av.

Derfor er jeg opplært til å suge margebein og til at maten ikke har "posesmak". Jeg har alltid trodd at kraftkoking var vanskelig, men det ser det ut til at det ikke er. Så jeg skal faktisk prøve. Jeg har en baby på seks mnd og strever veldig med å finne frem i matjungelen. Jeg tror nemlig ikke at butikkgrøt er det eneste saliggjørende. Snarere tvert imot!

Min drøm er å slippe å være (så mye) i jobb at jeg kan være fulltidshusmor på samme måte. Men slik er det nå ikke, da.. Men, det jeg lurer på i første omgang: kan jeg bruke bein som allerede har vært en middag, eller må jeg bruke rå bein?

PirkePetter

05.07.2012 kl.00:41

Bein som allerede har vært oppvarmede har antakelig mistet en del gelatin fra kollagenet, mens mineralene fremdeles er der. Vil du ha mye gelatin er rå bein best, men både oppvarmede og rå bein gir mineraler. Brusk og kollagen gir gelatin og glykosaminoglykaner.

Heidi

21.07.2012 kl.15:59

Da har jeg kokt min andre ladning kraft.

Første gang var væsken mye mer klar, og jeg kunne tydelig se margen flyte rundt for etterhvert å legge seg som et "mørkebrunt lag" på bunnen av plastboksene.

Denne gangen kokte jeg kraften dobbelt så lenge. Væsken er mer gromsete i fargen, og jeg kan ikke lenger se margen. Det er heller ingen marg som legger seg som et lag i bunnen av plastboksene. Er det kun fordi jeg har kokt kraften mye lenger eller hva?

Kokte til sammen 24 timer denne gangen (og lot ligge i bløt over natta i edikkvann først). Men: Beina var ikke i nærheten av å være porøse/myke.

Bruker jeg for lav varme? Jeg kokte først opp, og så lot stå på svakeste varme 24 timer. Jeg har induksjonstopp, og varmen reguleres fra 1-9. Lot stå på 1 hele tiden. Er det for lavt?

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

21.07.2012 kl.17:41

Heidi: Dette varerier litt etter hvilke bein du har brukt vil jeg tro. Hvis du bruker skikkelige margbein så vil jo margen være klumper. Bruker du mye grønnsaker og urter vil kraften bli mer grumsete. Bruker du bare bein vil den bli klarere og med mindre fett. Kanskje er det for lavt med 1, jeg tror jeg pleier å la min stå på 2. Men du har uansett laget en kraft du kan bruke. Det kan ikke gå galt spør du meg. Men med så lav varme kunne den kanskje stått enda lengre slik at du hadde fått mer ut av beina. Du koker opp, skummer av og skrur ned varmen slik at det står og trekker. Lykke til. Anne Marit

Heidi

22.07.2012 kl.02:31

Tusen takk for svar! Jeg brukte samme bein som sist (lam), og jeg bruker ikke grønnsaker eller urter. Kun bein. Skummer ikke av heller, bare lar det stå. Men neste gang vil jeg prøve med plata på 2. Håper krafta mi er full av mineraler og gelatin. Den gelatinen ser jeg liksom ikke så mye til, men den er der vel håper jeg.

Takk igjen for svar, og tusen takk for en fantastisk fin blogg med masse super informasjon om sunn og næringsrik mat. Mat har aldri interessert meg noe særlig, og har egentlig mest vært et ork. Det var inntil jeg oppdaget "The wicked way" - det du og de andre jentene driver med. For DET er noe som virkelig apellerer!

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.10:04

Heidi: Jeg tror ikke det blir så mye gelatin når du bruker bare bein. Da må du finne bein med marg og helst bein med skinn, leddbånd, sener og hinner. En lammeknoke i tillegg beina er supert. Eller kyllingføtter slik jeg har beskrevet for et par innlegg siden. Les også mer i denne artikkelen: http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/
Det er likevel mye næring i den kraften du lager, masse mineraler osv. Men gelatin er ekstremt helsebringende, så sørg for å få tak i margbein og en knoke også. Spør i ferskvaredisken eller hos slakter, de kan ordne for deg. Og forklar at du vil lage kraft med masse gelatin. Når kraft med gelatin settes kjølig blir den litt geleaktig. Anne M

Heidi

22.07.2012 kl.13:14

Kraftbeina jeg bruker har jeg fått fra slakter. Jeg sa jeg ville ha kraftbein fra lam, og fikk en eske med 20 kg. Vet ikke om det er fra samme dyr eller om det er blandet fra flere dyr. Kommer gelatinen kun fra margen? Inneholder ikke alle bein marg? Er det ikke skinn, leddbånd, sener og hinner på alle bein? Beina var jo renskåret, men det var allikevel en del "kjøtt og sånn" som hang igjen på dem. Dumt spørsmål, men hva er knoke? Har bestilt økologiske kyllingføtter, men neste slakt skal ikke være før i september så jeg må vente til da.

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.13:25

Heidi: Da høres det ut som du burde få ut en del gelatin ja. Så da må du nok bare øke temperaturen og la det putre litt lengre. Jeg har jo også erfart at det er mest kraft i kyllingføtter - så hvis du vil ha kraft med veldig mye gelatin kan du prøve det. Hehe, jeg pleier å kjøpe lammeknoke eller svineknoke for å koke suppe. En knoke er leddet mellom lårbein og leggbein, vet ikke hvordan jeg kan forklare det bedre...? Høres ut som du er godt i gang - fortsett som du gjør. Jeg må også bestille flere kyllingføtter over sommeren. Lykke til. Anne M

Heidi

22.07.2012 kl.15:34

Tusen takk for svar. Neste gang jeg koker skal jeg ha på mere varme. Jeg helte av litt kraft og har latt stå i en plastboks på benken bare for å se om det blir geleaktig. Har stått et døgn nå. Det er nok antydning til litt mer "slimete" enn rent vann, men det blir ikke spesielt geleaktig. PirkePetter sa noe om gelatin i forhold til rask avkjøling osv., men jeg forstod ikke helt hva han mente. Skal finlese litt for å se om jeg skjønner mer nå, evt. spørre han hva han mente. Så snart jeg får kyllingføtter tenkte jeg å blande kyllingfotan med lammebein og koke kraft på det. Joa, jeg er godt i gang - og jeg finner nok ut av det. Men du vet, det er mye som skal læres på en gang her :-)

Men: Inneholder ikke alle bein (fra lam) marg, eller er det bare noen bein på dyret som inneholder marg?

Tusen takk igjen for at du tar deg tid til å svare.

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.16:18

Heidi: Det kan hende det må helt inn i kjøleskapet for å bli geleaktig. Romtemperatur er nok for varmt for at du skal kunne se det. Og er det ikke gelaktig så er det uansett gelatin i den. Ja, jeg vet at det er mye som skal læres. Jeg lærer ennå noe for hver dag som går. Jeg skal på ferie nå snart og har pakket ned mye rart som jeg ikke klarer meg uten, så det er ingen vei tilbake når man først kjenner hva godt denne maten gjør for kroppen...

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.16:19

Det vet jeg faktisk ikke, men jeg mente disse beina hvor du virkelig ser store biter med marg. Så det handler vel kanskje mer om hvordan beina er kappet. Jeg er litt usikker på hva svaret er...

PirkePetter

24.07.2012 kl.02:13

Marg er kun i hule bein, og disse kalles normalt margbein.

Kraft må avkjøles i kjøleskap eller settes ute om vinteren for rask avkjøling om man vil se gelatinet stivne. Det er der uansett, men da flytende. Kraft må ikke stå i romtemperatur, da den surner og råtner da.

Kraftkoking anbefales alltid på laveste varme, og selv koker jeg aldri opp først, men bare setter på laveste varme og lar gryta stå i flere dager. For å ha komfyren fri bruker jeg en liten enkeltkokeplate med temperaturer fra 1 til 4, og jeg har den alltid på 1. Jo lavere varme, desto mer inntakte næringsstoffer. Koker man f.eks fiskekraft med hoder og øyne vil vitamin A fra øynene ikke denatureres på så lav varme.

Trine

31.07.2012 kl.13:18

Hei. Om jeg lager fond, lar ca 90 % av vesken koke inn, fryser ned i terninger og brukes på samme måte som buljongterning. Er da dette like bra næring i,som kraft, som jo må fryses i større beholdere? Eller er det fare for at noe skal dunste vekk? Bruker man lengre tid på å lage fond enn kraft i og med at så mye væske skal koke inn?

Vet du om geliatin i pulverform er like sunt som kraft, eller en god nummer 2?

Ang fiskekraft. Må det også her være rå bein, eller kan man bruke ferdig middagsbein, siden fisken bare trekker på svak varme under middagslaging?

Trine

PirkePetter

02.08.2012 kl.00:49

Fond er konsentrert næring, og gir nok tilsvarende mengde næringsstoffer som kraft. Skjønt enkelte vannløselige næringsstoffer tar seg gjerne turen ut av gryta i gassform.

Kraft inneholder bla gelatin, utover mineraler og andre næringsstoffer, samt glykosaminoglykaner. Gelatin alene er derfor ikke en erstatning for kraft, men heller for gelatinet i kraft. Jeg anbefaler alltid bruk av begge deler, og bruker dette selv også. Om helsegevinsten i gelatin, se mine kommentarer lenger oppe

Både ved fiske som annen kraft går både kokte og stekte som rå bein helt fint. Bein som har vært utsatt for sterk varme, gjerne over lengre tidsrom, har mistet en del gelatin (ligger i sjyet/sausen), men inneholder fremdeles mineraler og glykosaminoglykaner

Heidi

16.08.2012 kl.16:17

Kjapt spørsmål til dere som er vant til å fryse kraft på glass.

Hvor mye luft må man ha minimum for at glassene ikke skal sprekke?

Jeg har kjøpt litersglass, og ser for meg at jeg fyller på ca. 9 dl kraft. Da blir det 1 dl "vokseplass". Er dette nok?

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

19.08.2012 kl.23:50

Heidi: Det burde holde ja! anne m

Heidi

20.08.2012 kl.21:13

Da har jeg kokt min tredje ladning kraft, og føler jeg begynner å få litt kontroll. Men et par spørsmål til:

PirkePetter: Jeg gjorde som du sa, kokte ikke opp først og bare lot stå på svakeste varme ca. 48 timer. Funka supert. Og, beina ble faktisk helt porøse, og jeg kunne smuldre dem opp. Jeg ser at Sally Fallon sier at noen smuldrer opp beina, kjører det litt i blender og bruker det i mat for ekstra næring. Hva tenker du om dette Petter? Jeg for min del tenker at det kan da umulig holde seg i f.eks kjøleskap over lengre tid. Kanskje man kan fryse det ned? Er den ekstra næringen verdt bryet med dette arbeidet? Det var jo relativt klissete å holde på med oppsmuldring av de beina.

Et annet spørsmål: Kan det stemme at krafta taper seg litt i smak (les: smaken blir mindre markant) etter frysing? Første gang jeg kokte suppe på kraft (den gangen rett fra kjelen uten å ha vært innom fryseren) begynte lillemann og gråte og sa at det var ull i suppa hans... Lammesmaken var relativt markant, ja...

Ellers ser jeg ikke nødvendigvis så mye til gelatinen, men har brukt en del gelatin i pulverform når jeg har kokt f.eks gele - og jeg får liksom den samme "feelingen" (les: det føles likt, og ser likt ut) som når jeg holder på med kraft. Dessuten skummer det når jeg stavmikser, og det gjør det også når jeg koker gele med gelatinpulver.

Når det gjelder fiskekraft: Jeg tenkte å bruke samme fremgangsmetode, og jeg tenkte å koke på bein og hode. Men hva med skinnet? Er det vanlig å koke kraft på dette også? Jeg tenkte å koke fiskekrafta i ca. 12 timer. De fleste kokebøker sier en time (tror jeg, har fått med meg at man anbefaler svært kort koketid for fiskekraft), men ser at du anbefaler opptil et døgn lenger opp her. Stemmer virkelig dette? Forøvrig dropper jeg å spe fiskekakene mine med myse, da en kompis som er fisker fortalte meg at her oppe er det fra gammelt av vanlig å spe fiskekakene med fiskekraft, og jeg synes det er en gyllen mulighet til å pøse på med super fiskenæring til de kjære gutta mine :-)

Nå fryser jeg forøvrig på glass, og det føles langt mer komfortabelt enn plastikk :-))

Forøvrig spiser vi nå alle mulige slags supper kokt på kraft 3 dager i uka. Takket være Kraftmammaene og de gode og informative rådene til PirkePetter! Klem til dere! :-))

Vennlig hilsen Heidi

PirkePetter

22.08.2012 kl.02:56

Jeg heter faktisk ikke Petter i virkeligheten, og PirkePetter bare er et nick. Petter blir derfor misvisende, og kan kanskje få folk til å tro at jeg heter Petter i virkelighetens verden.

Du kan gjøre som du selv mener er best med beina. Det er femdeles litt mineraler igjen i dem selv når de er porøse. Jeg pleier å knuse dem og gi dem til hønsa sammen med kraftrester.

Jeg har aldri opplevd at smaken på kraft har tapt seg etter frysing, men så lager jeg ikke kraft med grønnsaker, urter, etc heller, kun ren kjøttkraft. Og det er ikke meningen at kraft skal smake godt eller lukte godt av og i seg selv, da poenget med kraft er at den skal ta til seg smak og aroma fra maten man steker eller koker i den.

Gelatin ser du best når du lar kraften stå og kjøle seg raskt etter koking. Ellers gjør den kraften tykk, eller ligger som klumper i denne. Det er alltid gelatin i kraft kokt på bein, så selv om man ikke ser den så er den der.

Fiskeskinn går helt fint i kraftkoking og vil bidra med både gelatin og glykosaminoglykaner. Kraft på fisk går fint på noen timer, men jeg foretrekker opp mot et døgn så lenge det er på laveste varme. Og også så lenge jeg inkluderer fiskehoder.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits