220910: Linsesuppe/-gryte

Denne uken fikk jeg det for meg at jeg skulle lage middag av de ingrediensene jeg har i kjøleskap, fryser, skuffer og skap - og handle litt mindre. Det har hittil gått ganske greitt. Jeg hadde en del linser liggende, så i dag ble det linsesuppe til middag. Eller - konsistensen ble nok mer som en "linsegryte" enn en suppe - siden jeg brukte mer linser enn det som var nødvendig. Men jeg lagde mye, og dette er super matpakkemat til å ha med på jobben resten av uka. Oppskriften kan varieres i det uendelige, så her er det som vanlig bare å hente frem smaksløkene dine og prøve deg frem.

Her er fremgangsmåten min:

* 3-4 løk skåret i skiver (mine var medium store, og jeg brukte både vanlig og rødløk, brukte opp alt jeg hadde)

* 3-4 fedd hvitløk, hakkes. Jeg brukte selvplukket fersk hvitløk fra Øverland Gård.

* Smør eller olje til steking (jeg bruker som vanlig kokosolje eller smør, helst kvitseidsmør eller rørossmør)

* 2 ts cumin

* 2 ts salt (jeg bruker himalayasalt)

* 2 ts chilipasta (sambal oelek, på glass). Evt hakk fersk chili.

* 2 pakker hakket økologiske tomater (jeg bruker pakkene fra Ica)

* 1 - 1 1/2 liter vann (eller mer hvis du virkelig vil ha suppe)

* 2 ss buljong (jeg bruker Renee Voltaire sin grønnsaksbuljong)

* Smak evt til med andre kryddere: jeg drysset vel også på litt malt nellik, malt paprika og malt koriander.

* Hakkede urter (min favoritt til denne type mat er koriander)

* Suppen kan lages helt vegetarisk som dette. Evt kan du tilsette kyllingbiter eller lam. Jeg brukte både lam og kylling.

Del kjøtt i strimler. Stek i smør eller olje. Bland inn alt krydder. La stå i 30 minutter slik at kryddere trekker godt inn i kjøttet. Dette hadde ikke jeg tid til, så jeg bare fortsatte med å ha i løk og hvitløk. Lager du vegetarisk suppe steker du bare løk/hvitløk og blander inn krydder. Ha i resten av ingrediensene og kok til linsene er møre, ca 30 minutter. Smak deg frem med mer av de ulike krydderne underveis. Lager du suppen/gryten kvelden før vil den bli enda bedre i smak. Og som sagt, dette er super mat å varme opp. Kan også fryses.

Jeg serverer suppen/gryten  med masse fersk koriander og en kladd youghurt naturell, rømme eller Røros Tjukkmelk. Jeg bruker alltid tjukkmelk. Ungene bruker youghurt naturell. Men når det er sagt er de veldig skeptiske til linser, så jeg måtte krype til korset og koke ris til dem. Men de spiste kjøttet og litt av sausen fra suppen.

14 kommentarer

Anita

22.sep.2010 kl.22:04

Dette ser kjempegodt ut, er så herlig med supper nå som det blir kaldere ute. Tror jeg må lage linsesuppe til middag i morgen jeg, har en stor pakke linser liggende i skapet som jeg ikke har brukt så mye av:)
åååh linser er det mange år siden sist jeg spiste.. det som er så godt :)

Kine - get juicing

22.sep.2010 kl.22:39

Mmmm! Hørtes nydelig ut!

Susanna

23.sep.2010 kl.00:04

Takk for sist! Dette ser virkeligen fristende ut! Har laget din pestooppskrift ikveld, så nå ligger den o gotter seg i kjølskapet.:) Takk for alle gode matpakke og middags tips

GRØNT VANN

23.sep.2010 kl.10:53

Namnamnam! Har ikke vært så flink / glemt helt å bruke linser i det siste, så dette var en fin påminnelse. Går det for lang tid mellom hver gang vi spiser noe har vesla "glemt" smaken og konsistensen for hver gang. Så dette må IKKE "glemmes"...

Marianne

23.sep.2010 kl.14:02

Er det i orden at jeg låner bildet av linsegryta? Tenkte å lage et inpirasjonsinnelgg om bursdagsmiddag i dag, og da tenkte jeg å bruke denne. Jeg linker selvsagt til deg.

Cecilie

23.sep.2010 kl.14:06

Hvor mye linser har du i oppskriften? Jeg kan ikke finne noe om det...

Ingvild

23.sep.2010 kl.16:53

Mmmm, så kjempegodt ut! Linser er herlig!

Jeg prøver også å tømme skapene innimellom og handle mindre. Jeg er en notorisk hermetikk/tørket mat/fryst mat-hamstrer, så det må til innimellom!

Ellers vil jeg si at bloggen din er veldig fin, og en stor inspirasjon!

Annema

23.sep.2010 kl.22:35

Takk for hyggelig tilbakemelding!

Godt poeng! Glemte at det skal være ca 4 dl linser i suppen. Men jeg brukte nok mer, kanskje 6 dl - derfor litt tykkere konsistens. Annema

Christina S

25.sep.2010 kl.17:21

Hei Annema. Den her ser god ut, gjerne med kjøtt oppi, mer som en gryterett. Jeg klarer å lure ned røde linser i barna men har ikke prøvd grønne linser. Takk for oppskrift. Ellers må jeg bare si at jeg innimellom savner ditt motebloggende. Særlig når vi går fra en sesong til en annen og jeg lurer litt på hva jeg skal satse på. Da kjentes det trygt å sjekke litt hva du var ute etter og hvordan du kombinerte plagg og accessoarer. Også fordi vi er i samme alder. Jeg er så heldig at jeg har beholdt samme figur i alle år, men jeg vil ikke se ut som en tenåring og må innrømme at innimellom er jeg usikker på hva som er ok og hva som er altfor ungdommelig eller enda verre: "tantvarning"!!!

hilsen Christina

Heidi P

27.sep.2010 kl.20:14

Nam dette så kjempe godt ut dette må jeg prøver å lage en dag :-)

Gry

28.sep.2010 kl.11:31

Godt å ha deg i blogge-gjenge igjen. Kjekt med litt inspirasjon!!

Hege

02.okt.2010 kl.12:12

Fint du er litt tilbake, har savna blogginga di :)

(www.hegeslivsstil.com)

Kathryn

01.nov.2011 kl.05:31

Red Lentil is very nutritional contains Protein and Vitamins, also contain dietary fiber, folate, and minerals. Red (or pink) lentils contain a lower concentration of fiber than green lentils

Health Magazines Speaks that lentils are the among the top 5 healthier food

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits